(非会员)
2007-08-06 12 浏览
呢間野雖然細細間, 又係街市入面, 但真係唔錯, 好好食, 環境又乾淨, 好抵食個日同男朋友一齊去食飯, 我遲到, 佢等我, 一去到就係咁叫野食, 叫左醉雞: 好好味, 好香, 係冷盤黎既, 仲有d藥材味雞煨麵: 好清淡, 一般, d湯無咩雞味松鼠魚: 一定要趁熱食, 好香, 好大條, 又香口, 又酸酸甜甜, 好開胃小籠包: 好好味, 皮唔會太厚, 入面既肉汁好多, 好正上海炒年糕: 比較油, 但係都好香口d度既伙計好好人, 會同你傾計, 問佢野佢都會好有禮貌咁答你, 仲會不停咁幫你加茶, 周圍環境都好光猛乾淨, 真係好抵食同好推薦大家去食=]

醉雞: 好好味, 好香, 係冷盤黎既, 仲有d藥材味
雞煨麵: 好清淡, 一般, d湯無咩雞味
小籠包: 好好味, 皮唔會太厚, 入面既肉汁好多, 好正
上海炒年糕: 比較油, 但係都好香口

2006-09-06 15 浏览
搏殺前到附近巡下,門面寫著手拉麵,見平平地就入內睇下是什麼料子。甫坐下,問阿姐真的是手打乎?阿姐話係呀,早些來的話,師傅在打麵可以比你入去睇架。恨自己不早點來,不然有得食又有得睇,簡直是超值,笑說,下次會夾岩時間再來!又問問阿姐,小黃瓜是切的還是拍的,阿姐大聲話梗係拍啦,拍的好食好多,「咁有幾好食呀?」偶道,你試過咪知囉,好憑妳一句話,就花多廿元來試試,出到來果然是拍的,喜歡吃拍成小塊的黃瓜,又鬆又脆。然後是羊嗆麵,雜菜肉湯,羊肉先煎過再落湯,沒有羊臊味(咁搞法想有羊味都難),此品當普通湯拉麵值4分,但作為羊嗆麵真的有點兒那個,說回麵,粗幼不一,偏軟,是手拉的,雖然不夠煙韌,但已交足功課。後記:吃前一定會影相留念,其間阿姐話,影完相係唔係做介紹架?偶說是寫blog的(下省1000字)......最後阿姐話撿些菜及加些肉在麵上,影出來好睇好多架,不如我比d芫茜你來上色啦?咁影出來一定靚仔晒......快餐店文化下,呢種人情味似乎是買少見少,欣賞此店,部份是做麵的心機,而更大部分是箇中的「人情味」。

1K
2006-09-02 11 浏览
8月26日14:20在老巢逗至14:00才離開。先到柏蕙苑麥當奴,遙望忙得不可開交的大魔怪。再遊蕩到海濱街,見有新店,一試無妨。無緣享用特價下午茶餐HK$20.-- 星期一至五供應。便要了鱔糊手拉麵。湯底:淡如水,當鱔糊醬汁混入後,其味無窮。拉麵:粗幼不一,肯定非機製,可惜不彈牙。鱔糊:其貌不洋,幼幼的,當用心細嚼,鮮味湧現,非一般行貨。這小店食味不俗,價位亦成正比。
8月26日14:20
在老巢逗至14:00才離開。
先到柏蕙苑麥當奴,遙望忙得不可開交的大魔怪。
再遊蕩到海濱街,見有新店,一試無妨。
無緣享用特價下午茶餐HK$20.-- 星期一至五供應。
便要了鱔糊手拉麵。
湯底:淡如水,當鱔糊醬汁混入後,其味無窮。
拉麵:粗幼不一,肯定非機製,可惜不彈牙。
鱔糊:其貌不洋,幼幼的,當用心細嚼,鮮味湧現,非一般行貨。

這小店食味不俗,價位亦成正比。