2009-07-27 21 浏览
呢幾日都去左呢間野食晚飯,真系唔錯!值得推介!今日叫左一碟咖喱蟹,葡國雞,蒜蓉包,椒鹽魷魚同埋西蘭花焗芝士薯蓉咖喱蟹好味,但隻蟹好細隻,冇乜肉,咖喱吾算太辣,夠香葡國雞夠味,d葡汁用黎點蒜蓉包食好好味椒鹽魷魚送啤酒一流,西蘭花焗芝士薯蓉,味道意外地夾,薯蓉加上芝士味道一流絕對會繼續幫襯,好味
呢幾日都去左呢間野食晚飯,真系唔錯!值得推介!

咖喱蟹好味,但隻蟹好細隻,冇乜肉,咖喱吾算太辣,夠香

葡國雞夠味,d葡汁用黎點蒜蓉包食好好味
椒鹽魷魚送啤酒一流,
西蘭花焗芝士薯蓉,味道意外地夾,薯蓉加上芝士味道一流

絕對會繼續幫襯,好味

2009-07-22
  • 葡國雞
  • 咖喱
2009-06-08 24 浏览
原本唔係好餓 , 上網見到張魷魚筒飯嘅相片即時好想試下!去到已經差不多9點 , 係大排檔格局 , 天氣太熱要坐室內!見佢店面細細以為無冷氣嘆 ,原來老闆分別租多左個舖位比怕熱人仕可能夜了人唔太多 , 點菜上菜都好快手!燒魷魚筒飯 : 不枉我一場嚟到 , 魷魚筒用炭燒得好香 , 新鮮彈牙 , 飯係葡汁炒飯有少少爛飯感覺不過又幾好味 , 配合得相當好芝士蝦球 : 芝士無搶到鮮蝦味 , 有趣過淨食炸蝦餅牛油蒜蓉扇貝 : 蒜蓉味好濃 , 扇貝大小適中又鮮甜蒜蓉包 : 放到凍咗都仲好脆 , 香口之選馬介休炒西蘭花 : 係呢個淡左D , 西蘭花無馬介休嘅鹹香 , 失準了整體上食物有水準 , 睇得出老闆有心思 , 地方衛生侍應爽手下次再試佢嘅咖哩同埋燒豬肋骨先
原本唔係好餓 , 上網見到張魷魚筒飯嘅相片
即時好想試下!

可能夜了人唔太多 , 點菜上菜都好快手!

芝士蝦球 : 芝士無搶到鮮蝦味 , 有趣過淨食炸蝦餅
牛油蒜蓉扇貝 : 蒜蓉味好濃 , 扇貝大小適中又鮮甜
蒜蓉包 : 放到凍咗都仲好脆 , 香口之選

下次再試佢嘅咖哩同埋燒豬肋骨先

燒魷魚筒飯
芝士蝦球
牛油蒜蓉扇貝
2009-06-07 16 浏览
蒜蓉包:熱辣辣 脆口 夠晒牛油蒜蓉味 岩岩上個陣已經聞到好香 燒牛仔骨:肉夠晒入味 又唔會太咸 好易咬 超正 令人一再回味 燒羊肋骨:調味料過重 羊肉無羊味 肉質亦唔係話好 有d失望 鮮冬菇什菜:不過不失 太少金菇 冇乜冬菇味 太多汁喇 住家炒飯:有驚喜 好多料 有鮑魚,魚翅,蝦,雞雖然唔係咩高級貨 但係睇到好過癮 個味唔錯 都值得一試 豉椒炒蜆:有d太咸 太重味 同埋好多都冇左蜆肉

燒羊肋骨:調味料過重 羊肉無羊味 肉質亦唔係話好 有d失望

鮮冬菇什菜:不過不失 太少金菇 冇乜冬菇味 太多汁喇

住家炒飯:有驚喜 好多料 有鮑魚,魚翅,蝦,雞
雖然唔係咩高級貨 但係睇到好過癮 個味唔錯 都值得一試

燒牛仔骨
鮮冬菇什菜
住家炒飯
豉椒炒蜆
...之前都試過幫襯, 印象中味道唔錯, 所以再去。就因為對佢地有信心,所以 今次兩個人即管叫了6送一湯, 埋單300元, 但非常失望。叫了炒蜆,軟殼蟹,蝦醬雜菜,葡式海鮮湯,咖哩豬軟骨,蒜蓉包,牛仔骨... 除了蒜蓉包,牛仔骨之外, 其他既味道係好好好好好咸!! 由其是炒蜆, 半大碟都未開口, 唔熟兼勁咸!! 其他既咸到個口都甩皮, 點解可以煮得咁咸既呢? 食完好唔舒服!!!所以, 若果真係要再去, 只好叫蒜蓉包同牛仔骨好喇!
...

之前都試過幫襯, 印象中味道唔錯, 所以再去。

所以, 若果真係要再去, 只好叫蒜蓉包同牛仔骨好喇!
粒粒都未熟
仲喊到過晒龍!!
2009-05-08
2009-05-08 5 浏览
因工作關係,有機會到元朗走一趟,經同事引路,便第一次來了氹仔餐館。今次點了黑椒雞扒飯,黑椒汁頗惹味,雞扒也煎得香脆,而且並不油膩。雖然地方空間較少,但以食物水準及價錢來源說,算是一個不錯的午膳地方。
雞扒飯
雞扒飯
2009-03-21 20 浏览
其實已經有好一段時間沒有來過氹仔了...門面和內裏都裝修過門口依舊張貼著昔日還叫"路邊餐廳"的雜誌報導,地方也比以前小了旁邊和附近也有很多食店,對於她來說晚市戰況很激烈呢~~所以近7時已有位哥哥在門外拉客了...今天正是我索女媽媽的生日,本來提議去韓燒,又可以打火鍋和燒烤...姐姐則提議吃日本料理,可惜媽媽不吃生食物,所以後尾都是選擇氹仔我和爸媽先到...先看看餐牌...嘩~~都不便宜喎,菜類都要五,六十元待姐姐,細妹和肥仔等人到齊後才點菜,由姐姐負責點...見她這個又點那個又想食...stop!想想究竟我們的肚子能否容納得下?問我想吃甚麼?當然點我每餐都不能少的喇菜...就點了芝士焗西蘭花和蒜蓉包之後的我都不太清楚了...哈哈...我這些等吃的人~~很久很久沒有一家人齊齊整整吃一頓晚飯了,因為姐姐不是常常回家..上菜的速度很快,首先一來是3樣...芝士焗西蘭花︰我的至愛...西蘭花沉積在滿滿的芝士堆,非常creamy,但又不會將西蘭花焗淋...蒜蓉包︰一客6件,我一口氣吃了2件,包焗得很鬆脆,第一件用咖喱汁伴吃,第二件用芝士汁吃...咖喱薯仔雞︰這個沒有吃到,只點了咖喱汁吃芝士焗蟹伊
其實已經有好一段時間沒有來過氹仔了...門面和內裏都裝修過
旁邊和附近也有很多食店,對於她來說晚市戰況很激烈呢~~
所以近7時已有位哥哥在門外拉客了...
那個又想食...stop!想想究竟我們的肚子能否容納得下?
之後的我都不太清楚了...哈哈...我這些等吃的人~~
上菜的速度很快,首先一來是3樣...

咖喱薯仔雞︰這個沒有吃到,只點了咖喱汁吃
芝士焗蟹伊麵:又是芝士怪的我'畢'了很多芝士,麵質麻麻,蟹只吃了一舊,因為很懶咬蟹..
燒牛仔骨:order了4件,件頭很大,但肉質太過淋,不好吃
蟹粥(大):只吃了白粥,除了蟹外,還有薑絲...值得一讚,用木桶盛著...吃到最後一刻還很熱
燒尤魚筒飯︰切得很細,一定要用匙羹,否則炒飯會跌晒出來
蒜蓉牛油帶子x2:一客4隻,大大隻,絕無欺場...如果有粉絲食仲好呀~~
一行6人...埋單五百多元...都吃得很飽,還吃剩3樣菜...
見到樓面出出入入地傳菜,比較狹窄,建議坐出的要小心點...
樓上還有一層,見到條樓梯又小又窄,見他們閃電速度上上落落,
一定訓練有素,比著我會以龜速速度逐級而上
服務方面...有些微言...樣樣野都要問阿姐姐比先有...想要隻叉据扒都沒有...

芝士鋪滿面..一個字:正
滿口芝士奶油香
淋pat pat的牛仔骨
原隻燒魷魚
芝士鋪滿面..一個字:正
滿口芝士奶油香
原隻燒魷魚
2009-01-02 5 浏览
一月一日, 中午去左BBQ, 意猶未儘之下, 來到氹仔食豬骨煲做晚餐可能好多人去左旅行, 所以唔算好多人, 一個中SIZE的豬骨煲 $115, 內有芹菜, 白蘿蔔, 大蒜, 同大量的豬肉唔係豬手/豬腳, 唔係筒骨, 係類係豬軟骨的骨肉但煲到無晒肉味, 唔點豉油真係幾難食的另要了一碟生菜和一碟支竹, 滾來食滾到無乜湯個時, 叫佢加湯, 但只係加水, 麻麻地因為後面已經無乜料係湯內, 再滾起都係無味的而且唔夠胡椒味, 如果要求加胡椒粒, 係要另加 $3的燒尤魚筒飯, OK連埋一枝大啤, 甘就 $235老實講, 真係唔多抵食的

可能好多人去左旅行, 所以唔算好多人,
唔係豬手/豬腳, 唔係筒骨, 係類係豬軟骨的骨肉
但煲到無晒肉味, 唔點豉油真係幾難食的

另要了一碟生菜和一碟支竹, 滾來食
滾到無乜湯個時, 叫佢加湯, 但只係加水, 麻麻地
因為後面已經無乜料係湯內, 再滾起都係無味的
而且唔夠胡椒味, 如果要求加胡椒粒, 係要另加 $3的

燒尤魚筒飯, OK

連埋一枝大啤, 甘就 $235
老實講, 真係唔多抵食的
2008-10-05 13 浏览
惠顧了好多次,吃過很多款色,但最喜歡始終都是紅酒牛尾和蒜蓉包。基於自己和男友都是蒜蓉包超級愛好者,吃過很多不同食店的蒜蓉包,始終都是這裡最最最好吃!香脆的包底,再配上很香、很多的蒜蓉,真的超好味!

2008-06-04 8 浏览
今晚同學聚會,近近地係元朗食。之前睇到對上既食評都有o的擔心,原來都幾好食呀~而且地方細細仲坐滿人,咁都應該唔錯啦~叫左牛仔骨(讚),椒鹽魷魚,芝士蝦球,魷魚筒飯,馬休介炒通菜,蒜蓉芝士青口,燒豬頸肉同埋一個海鮮炒麵。4個人都係食左$368,ok!!咁多樣野食~基本上除左個菜比較淡口,其他都好好味~地方雖然唔係好雅緻,但係伙計都友善同老實(因為佢講明有幾多粒蝦球,雖然得3粒,但係好大粒呀!)。食得過呀!4個人有3個都話會再黎食,仲會帶埋朋友再黎呀!
食得過呀!4個人有3個都話會再黎食,仲會帶埋朋友再黎呀!
  • 牛仔骨,燒豬頸肉
2008-02-19 6 浏览
今次是我第一次來食因為太多人介紹。我覺得他的食物一般。又不正宗,同澳門的無得比。價錢又貴,一只魷鱼要六+一元,一件牛仔骨要三十元。米飯要十二元但是出來的又生米又凍。叫換都要吹三次。食到一肚火。巳後都不會再去。
2007-11-11 18 浏览
今晚因daddy,mommy特登話要入嚟去依度食飯,所以至會嚟.地址都算方便(近新B仔),門口可以泊車.因未嚟過所以由mommy發辦,叫咗以下食物:1/. 牛仔骨2/. 咖哩牛腩3/. 蒜蓉牛油焗青口4/. 蒜蓉包5/. 炒什菜6/. 燒尤魚筒飯總括嚟講,依度味道都幾好,但個咖哩牛腩啲牛腩真係好un , un到食唔到,下次都係叫返牛尾,因mommy佢哋食過牛尾話好食好多,同埋始終係大排檔所以服務真係一般,成日搵唔到人咁,叫一支可樂又無端端咗兩支我.
因未嚟過所以由mommy發辦,叫咗以下食物:
1/. 牛仔骨
2/. 咖哩牛腩
3/. 蒜蓉牛油焗青口
4/. 蒜蓉包
5/. 炒什菜
6/. 燒尤魚筒飯
2007-09-01 4 浏览
出左糧, 老婆話要來食辣酒煮花螺, ok兩個人叫左以下既野辣酒煮花螺$88,以前來食, 花螺係好大隻的, 但今次的全部細細隻, 搵笨燒牛仔骨$29加左價, SIZE又細左, 而且燒得過火, 無乜肉汁, 味道亦差左燒尤魚筒飯$55尤魚燒得剛好, 唔"UN", 係全晚最好食的一樣炸軟腳蟹$50炸得燶左少少, 但無乜味道, 甘簡單既野做都唔好由於我地坐係閣仔, 除了有人傳菜之外, 其餘時間係無人招呼的, 想要拎醬料, 自己來啦, 想加多樣野呀, 慢慢等下啦..埋單$240, 甘既收錢, 甘既水準, 令我地好失望暫時都唔會再來幫襯
出左糧, 老婆話要來食辣酒煮花螺, ok

兩個人叫左以下既野
辣酒煮花螺$88,
以前來食, 花螺係好大隻的, 但今次的全部細細隻, 搵笨

燒牛仔骨$29

燒尤魚筒飯$55
尤魚燒得剛好, 唔"UN", 係全晚最好食的一樣

炸軟腳蟹$50
炸得燶左少少, 但無乜味道, 甘簡單既野做都唔好

埋單$240, 甘既收錢, 甘既水準, 令我地好失望
暫時都唔會再來幫襯
2007-07-12 9 浏览
以前一個月總會來幫襯一次但而家一來夏天好熱, 二來佢既水準差左, 所以少來燒牛仔骨, 一貫的好味, 值得推介南瓜海鮮盅, 海鮮無乜味, 只係得南瓜同花奶味辣油煮花螺, 湯底越來越唔鮮, 得個少少辣葡汁焗四蔬, 一時好多葡汁, 一時水汪汪地方例牌的甘逼同唔干淨, 刀叉都係希望佢可以做好d啦
以前一個月總會來幫襯一次
但而家一來夏天好熱, 二來佢既水準差左, 所以少來

燒牛仔骨, 一貫的好味, 值得推介
南瓜海鮮盅, 海鮮無乜味, 只係得南瓜同花奶味

辣油煮花螺, 湯底越來越唔鮮, 得個少少辣
葡汁焗四蔬, 一時好多葡汁, 一時水汪汪

地方例牌的甘逼同唔干淨, 刀叉都係
希望佢可以做好d啦
2007-07-12 4 浏览
5月26日是伯母的農曆生日,女朋友安排3人一齊到元朗搵食。一心想來試葡式乳豬,但那天沒有供應,一場來到,我們飽飽的叫了.燒羊脾扒、牛仔骨,芝士焗海鮮伊麵、砵酒焗羊柳、葡汁焗四蔬,炸馬介由球和芝士釀磨菇。燒羊脾扒、牛仔骨好嫩,好惹味,羊脾扒和羊柳都唔騷,招牌的芝士焗海鮮伊麵果真不錯,香濃的芝士汁配伊麵好好味,而且有伊麵就更合今晚主題,惦! 葡汁焗四蔬有很多蔬菜,不過個葡汁有少許不夠杰身,炸馬介由球主要有薯仔味,熱騰騰的賣相亦好好,最後貪婪的叫下的芝士釀磨菇,跟想像的有出入,亦由於我們已很飽,所以覺得普通。整餐食物的質素都很滿意,只可惜閣樓的冷氣不太足,期間不斷有蚊跟伯母唱生日歌,食到尾聲更以全場停電來贈慶,若它能改善一下環境,我相信會更門庭若市呢!
2007-04-29 4 浏览
大家可睇返我上年一月係有留言讚呢間餐廳但而家呢間o野真係好唔掂, 簡直可以用差劣o黎形容我一定一定唔會再去幫襯, 亦唔會介紹朋友去食物味道已大不如前, 個芝脆蝦又唔脆, 又淨係食到粉味服務更加係the worst!!!!!!waitress 態度差到冇人有個芝脆蝦催o左三次先o黎, 次次催都話整緊辣酒煮花螺完全冇味, 咁都賣$80???餐具感覺都好污糟, 黐立立......呢間o野睇佢做得幾耐!
大家可睇返我上年一月係有留言讚呢間餐廳
但而家呢間o野真係好唔掂, 簡直可以用差劣o黎形容
我一定一定唔會再去幫襯, 亦唔會介紹朋友去

食物味道已大不如前, 個芝脆蝦又唔脆, 又淨係食到粉味

服務更加係the worst!!!!!!
waitress 態度差到冇人有
個芝脆蝦催o左三次先o黎, 次次催都話整緊

辣酒煮花螺完全冇味, 咁都賣$80???

餐具感覺都好污糟, 黐立立......
呢間o野睇佢做得幾耐!