2024-02-19 554 浏览
住在大嶼山,同區內朋友團年嚟過呢度食飯,試過唔錯。年初八🧧,住東九龍嘅朋友老遠入嚟東涌開年,當然要帶佢地去食好野啦!一行八人,我們叫左九款菜式(漏咗影生菜鯪魚球),份量剛剛好,加一枝啤酒,埋單只係$700多。朋友們第一次試呢間菜館,大家都覺得呢度好有風味,似啟業及樂富等的大牌檔,但這裡有頂,風吹雨打也不怕。食物質素和服務亦很好,可以預先致電訂座,而且價錢相宜,這裡應該會成為每次朋友入嚟探我時候聚腳嘅地方提一提,只收現金💸。

提一提,只收現金💸。
鹵水拼盤
生炒骨
豉油皇炒麵
薑汁炒芥蘭
  • 小炒王
今日去咗亞洲國際博覽館參加活動,完咗之後,朋友選擇了帶我哋去呢度食晚飯。首先,水煮桂花魚$130係全晚最好食🤤魚好滑,起哂骨👍成煲夠麻夠辣,而且配菜超多,完全入味,食到停唔到口!潮式拼盤 $100(份量超多)勝瓜雲耳炒雜菌$60(瓜炒得超爽甜)羊腩煲 $288(包一份生菜🥬)朋友們話味道偏淡,因為我唔太鍾意食羊,所以只係食咗煲入面少少支竹,都認為係淡味咗啲……另外,仲叫咗鳳梨咕嚕肉$83墨魚餅&炸大腸最後,呢度仲可以另叫糖水,我哋都有叫到,都唔錯👍成晚最出色係(水煮桂花魚❤️)
今日去咗亞洲國際博覽館參加活動,
完咗之後,朋友選擇了帶我哋去呢度食晚飯。
首先,
水煮桂花魚$130
係全晚最好食🤤
魚好滑,起哂骨👍
成煲夠麻夠辣,
而且配菜超多,完全入味,
食到停唔到口!
潮式拼盤 $100(份量超多)
勝瓜雲耳炒雜菌$60(瓜炒得超爽甜)
羊腩煲 $288(包一份生菜🥬)
朋友們話味道偏淡,
因為我唔太鍾意食羊,
所以只係食咗煲入面少少支竹,
都認為係淡味咗啲……
另外,仲叫咗鳳梨咕嚕肉$83
墨魚餅&炸大腸
最後,呢度仲可以另叫糖水
我哋都有叫到,都唔錯👍
成晚最出色係(水煮桂花魚❤️)

2023-12-13 413 浏览
今日山長水遠出到嚟梅窩食cafe打卡卡就打完喇但係個cafe好一般唔滿足之後再食另一個朋友介紹嘅大排檔呢間正記位於逸東其實啱啱食完Cafe冇耐都唔係太肚餓我哋兩個人都俾咗張幾大嘅枱我哋去到大排檔一定會食我最愛嘅椒鹽九肚魚係超級超級超級好味個漿又唔會太厚另外再order咗個豆腐班腩煲其實我真係好鐘意食魚呢個都好食嘅但唔及椒鹽九肚魚嘅魔力呢間真係好好食但對我嚟講有啲遠介紹咗比附近返工嘅朋友間嘢出面都仲有好多嘢食可以去對面食埋甜品先走
今日山長水遠出到嚟梅窩食cafe打卡

介紹咗比附近返工嘅朋友
間嘢出面都仲有好多嘢食
可以去對面食埋甜品先走

2023-10-06 548 浏览
啱啱搬入東涌,之前嚟食過一次覺得幾有風味,價錢又唔算特別貴就諗住星期五辛苦左成日食餐好嘅明白星期五比較旺場,但眼見都仲有好多位,但我同太太入到去,呀姐就叫我哋搭台,我哋見張台細到好似對住牆食緊,大佬呀叫多個餸都擺唔落,點坐呀我太太就問話上次嚟都唔使架,餐廳相信係老細嘅物體就用好差嘅態度大大聲咁話「邊個話架?!」個樣仲要勁衰對住我太太我嬲到即刻拖住太太直接走人,香港人返咗成日工,連星期五收工想食餐飯都要咁受氣😤

2023-10-06
2023-08-12 607 浏览
2口子食飯,叫左3個餸。服務態度差都唔緊要。但我而家先知原來啫啫雞煲唔係用豬潤,而係用燒肉,仲要雞係無舊熟既。西芹腰果雞丁,西芹白灼、仲要有絲,腰果唔脆唔緊要,但係雞丁好大雪味。聖瓜雲耳魷魚還好。對比以前真係差左勁多,唔會再有下次!
2口子食飯,叫左3個餸。
服務態度差都唔緊要。

聖瓜雲耳魷魚還好。
對比以前真係差左勁多,唔會再有下次!

2023-05-26 840 浏览
邻居推荐的,说这家大排档很好吃,于是,我和同学特意前往,打包回家~可以说,不虚此行吧。.🥰到了东涌之后,打电话去店里,司机会过来接,这个就很方便了呀。🥰自己坐车的话,就在东涌坐38路到逸东村。.环境:就是大排档的环境,但总体很干净。服务:很不错,会安排车来接,我们上车之后,就打电话下单,让老板提前做,这样我们一到就拿了走~果然,出品速度很快,我们到店没多久都已经打包好了。出品:还不错,性价比ok🦑 墨鱼饼 💰105份量ok,非常好吃QQ弹弹的感觉又带有一丝的鲜甜🦑 椒盐尤鱼 💰105相当的酥脆,总体不错🐷 咕嚕肉 💰83酸酸甜甜的,小朋友们都非常的喜欢里面的菠萝🍍小朋友们也没有放过🐔 椒盐鸡脆骨 💰93很好吃,并不会很硬,相当的酥脆.老板娘也很热情,告诉我们可以去旁边海边看日落和晚霞,可惜这次时间比较紧(他们速度太快了),我们拿了打包就走了…
可以说,不虚此行吧。

🥰自己坐车的话,就在东涌坐38路到逸东村。
环境:
就是大排档的环境,但总体很干净。

服务:
果然,出品速度很快,我们到店没多久都已经打包好了。

出品:
还不错,性价比ok
🦑 墨鱼饼 💰105
份量ok,非常好吃
QQ弹弹的感觉
又带有一丝的鲜甜

🦑 椒盐尤鱼 💰105
相当的酥脆,总体不错

🐷 咕嚕肉 💰83
酸酸甜甜的,小朋友们都非常的喜欢
里面的菠萝🍍小朋友们也没有放过

🐔 椒盐鸡脆骨 💰93
很好吃,并不会很硬,相当的酥脆

2022-12-13 1514 浏览
行完山男朋友話番東涌食大排檔,仲話有車接送😮心諗東涌唔係都算半個美食沙漠咩哈哈... 一於等佢帶路,係東薈城對出的士站附近,搵到有啲私家車會寫住「正記」等齊人就開車~ 的確係幾方便既 (食完可以係餐廳出面等, 出番東薈城)滷水拼盤 大約$100左右,但份量一啲都唔少,有豬腸、紅腸、豆腐、豬肚、鵝翼、豬耳正常但唔算好入味,豬肚同豬耳幾淋身,唔錯酸菜桂花魚 (原條)足料,有酸菜,有原條桂花魚(已起骨),有其他配料但無左平時酸菜魚既味,只有少少辣😆桂花魚幾滑,起肉起得唔錯,而且留番原條魚骨比埋你,証明無呃秤啫啫滑雞煲雞煲一個,幾滑,但略嫌個汁少少偏甜正記小炒皇好多蝦米仔同蝦乾,炒得幾香同唔會太鹹👍🏻份量足,有齊腰果、菜甫粒、西芹同魷魚(好大塊😂)第一次見小炒皇咁少韮菜花😂 反而想多番啲韮菜花會仲正4碟小菜埋單先400鬆啲,以份量黎講其實抵食而且酒水都唔算好貴,味道不過不失,未到會專登走入去食但如果一班人行完山又唔知食咩好呢間都係一個唔錯既選擇~😉
行完山男朋友話番東涌食大排檔,仲話有車接送😮
心諗東涌唔係都算半個美食沙漠咩哈哈...

滷水拼盤
正常但唔算好入味,豬肚同豬耳幾淋身,唔錯
滷水拼盤

酸菜桂花魚 (原條)
足料,有酸菜,有原條桂花魚(已起骨),有其他配料
但無左平時酸菜魚既味,只有少少辣😆
酸菜桂花魚

啫啫滑雞煲
雞煲一個,幾滑,但略嫌個汁少少偏甜
啫啫滑雞煲

正記小炒皇
好多蝦米仔同蝦乾,炒得幾香同唔會太鹹👍🏻
份量足,有齊腰果、菜甫粒、西芹同魷魚(好大塊😂)
第一次見小炒皇咁少韮菜花😂 反而想多番啲韮菜花會仲正

4碟小菜埋單先400鬆啲,以份量黎講其實抵食
而且酒水都唔算好貴,
味道不過不失,未到會專登走入去食
但如果一班人行完山又唔知食咩好
呢間都係一個唔錯既選擇~😉
2022-12-11
正記川粵菜館 (東涌)東涌馬灣涌村涌口街106號地下天氣凍左又想食酸菜魚🥹🥹 東涌一間小店仲要大大碟 桂花酸菜魚, 除左個底無薯粉之外,一般酸菜魚嘅配料都應有盡有, 至於辣度係無分等級嘅, 小編唔係好食得辣,會評價辣度達中級水平😂🤭🤪 入面有切川鯇魚周完整一條桂花魚, 非常足料, 而且價錢都只係130-140 左右, 性價比好高,唔食得辣但都好疑上癮咁,食完一啖又一啖😜😍😌2. 不過不失有家庭味嘅魚肉豆腐離菜煲, 清湯底,呻呢個係因為擔心酸菜魚太辣都可以中和一下😙😙呢兩大碟餸加兩個白飯都夠兩人食啦, 盛惠HKD 234, 係市區食唔到呢個價錢😝😌😌 行完山路過不坊試下呢間小店,除左酸菜魚都有好多選擇😉😉
正記川粵菜館 (東涌)
東涌馬灣涌村涌口街106號地下

天氣凍左又想食酸菜魚🥹🥹

行完山路過不坊試下呢間小店,除左酸菜魚都有好多選擇😉😉
2022-10-19 889 浏览
同同事放工之後 一齊係東涌食好西🤣我地一行10人 真係要大排檔先一要枱坐得晒於是openrice搵到呢間正記.等緊齊人既時候 我地去左附近一個碼頭睇日落 同打卡有小漁船係旁邊 個景真係好靚😍.大約7:00pm 我地去返餐廳門口亦都立刻可以安排入座.地方好大 雖然唔係室內佢間左好多個area 每個area都有冷風可以食得舒服最緊要👍🏻.小炒王就算有蝦乾蝦米都唔會太咸有咬口 送飯一流.水煮牛因為同事唔係好食得辣 叫左bb辣不過佢地都係覺得好辣 食到一半停晒手🙈牛肉香滑 配菜有勁多豆芽 超正好彩我無辣不歡 清晒🤣.椒鹽鮮魷椒鹽九肚魚香口得黎外脆內軟 有水準👍🏻👍🏻👍🏻.豉椒炒蜆吐沙乾淨 粒粒都開晒口 夠新鮮.墨魚餅平時蝦餅食得多 好少見到有墨魚餅食叫左真係唔會後悔 勁好食 又彈牙 配埋個甜酸醬 好正👍🏻.仲有幾道菜掛住食冇影相🤣總括黎講 大部分都好好食而且上菜速度快 全部菜都夠熱上枱👍🏻👍🏻👍🏻
同同事放工之後 一齊係東涌食好西🤣

總括黎講 大部分都好好食
而且上菜速度快 全部菜都夠熱上枱👍🏻👍🏻👍🏻
2022-10-11
2022-10-12 624 浏览
📍正記川粵菜館 (東涌)東涌馬灣涌村涌口街106號地下🔹尖椒田雞我唔食田雞,無試到😬,尖椒就有d辣🔹柚子骨柚子味好重,加左d泰式辣醬去兜暈,好食👏🔹炸大腸入口唔算肥,脆口,加甜酸汁幾好食👅🔹川辣毛血旺唔知乜嘢叫毛血旺😂總之好多立雜嘢撈埋一齊,辣辣地又幾好食😋🔹豉椒鵝腸鵝腸偏瘦,入口乾左d😲🔹豉油王炒麵😋望落有d淺色😅但食落口味道剛剛好,仲炒得好乾身,抵讚👍🏻總結:東涌比較小呢類大排檔風味既飯店,間唔中可一試🤗推薦指數:🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
📍正記川粵菜館 (東涌)
東涌馬灣涌村涌口街106號地下

🔹尖椒田雞
我唔食田雞,無試到😬,尖椒就有d辣

🔹柚子骨
柚子味好重,加左d泰式辣醬去兜暈,好食👏

🔹炸大腸
入口唔算肥,脆口,加甜酸汁幾好食👅

🔹川辣毛血旺
唔知乜嘢叫毛血旺😂總之好多立雜嘢撈埋一齊,辣辣地又幾好食😋

🔹豉椒鵝腸
鵝腸偏瘦,入口乾左d😲

🔹豉油王炒麵😋
望落有d淺色😅但食落口味道剛剛好,仲炒得好乾身,抵讚👍🏻

總結:東涌比較小呢類大排檔風味既飯店,間唔中可一試🤗

推薦指數:🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
2022-10-05 411 浏览
雞軟骨分量都好多,炸到好香脆,平時黎食無點過黎一樣,霖住試下,居然ok牛仔骨:幾入味,不過分量感覺就唔多,金菇粉絲肥牛煲,分量足,肥牛都好多,可以試下,食物整體都可以接受
雞軟骨

牛仔骨:幾入味,不過分量感覺就唔多,

金菇粉絲肥牛煲,分量足,肥牛都好多,可以試下,
食物整體都可以接受

2022-09-25 293 浏览
幾好食啲小菜😆又可以一家大小去食晚飯🥣上次同朋友家人一起去食晚飯🥣啲小菜又大份🥰上菜速度又快😛有時去到雖然都要等位😆但都盡量安排得快 位置是寬躺的 價錢正常
2021-09-22 1668 浏览
中秋食飯,人多到爆,訂到枱都算係咁。大枱vs伙記比例=1:10平均一個伙記應付十幾枱客,其實係辛苦嘅,搵人落單認真要耐心啲😌幸好態度保持正常,而且醒目亦無漏單,收貨滿意👍🏻整體食物質素一般般,正常嚟講係低於水平。不過以大時大節計,OK啦,出菜速度比想像中快,但食物就大多唔太夠熱,爭少少🤏薑蔥茄子牛肉煲••••••淡味少少,份量唔錯,牛肉就鬆肉粉明顯,呢味菜都係送飯多,不用太講究勝瓜雲耳炒雜菌••••••竟然係全晚最好食🤓👍🏻調味好輕手,清淡更食到食材原味,勝瓜清甜爽脆金沙鮮魷••••••鹹蛋黃好足料😋兜亂魷魚非常香口,可惜魷魚好細件,全部細細粒無乜肉,唔似正宗鮮魷柚子排骨••••••❌差,啲醬唔使多到咁下話🤮其實包裹住啲排骨咪夠囉,甜到好難頂☹️排骨又韌又難咬蒜蓉粉絲蒸骨腩••••••幾好,斑骨腩唔算多骨,亦夠滑,無蒸過龍,奇怪在粉絲碎濕濕,剪過嚟咁
中秋食飯,人多到爆,訂到枱都算係咁。
大枱vs伙記比例=1:10

薑蔥茄子牛肉煲

勝瓜雲耳炒雜菌

金沙鮮魷

柚子排骨

蒜蓉粉絲蒸骨腩

2021-09-21 908 浏览
第一次嚟呢度食嘢,佢就說服到我點解我一世都唔應該再踏入呢間餐廳啦🤗真係唔上openrice都唔知原來佢地服務態度一向都咁極品😊所以決定寫食評嚟比大家睇下佢地員工有幾威威😉攞嚟練EQ就最啱啦🙂 今日同屋企人享呢間嘢食lunch,叫咗個飯同個水煮田雞。我地唔肯定跟餐汽水點計,就問啲伙記可以攞幾多罐嘢飲啦,當時佢地係噉樣回應嘅:第一個伙記:我唔肯定喎,要問吓大姐先第二個伙記:(望咗眼我地枱上嘅碟頭飯同水煮田雞)兩個餐咪兩罐囉!好,噉我地咪攞咗兩罐嘢飲囉。點知食完去比錢嘅時候,發現除咗碟頭飯同水煮田雞之外仲有10蚊汽水錢喎。所以我地咪問一句:乜唔係跟餐包嘅咩?我地明明問咗伙記話我地有兩罐汽水🤔。跟住嚟料啦:個Cashier 不停爆晒粗噉鬧我地話邊有可能一個餐有兩罐嘢飲(但我地從來都冇講過我地覺得一個餐有兩罐🙄我地係惗住穩陣起見問店員我地噉樣叫可以攞1罐定2罐,結果中伏🙃)就算我地解釋咗話係問伙記嘅時候伙記噉講,個Cashier唔單止係不停噉繼續鬧我地,仲扭曲我地嘅意思,完全無惗住聽我地講嘢,只想靠聲大夾惡嚟鬧爆、冤枉我地。噉最後係點樣收場呢?我地話:我地唔介意比埋嗰10蚊汽水錢,不過你道歉先,

[事發經過]
第一個伙記:我唔肯定喎,要問吓大姐先

噉最後係點樣收場呢?我地話:我地唔介意比埋嗰10蚊汽水錢,不過你道歉先,因為你地誤導咗我地。之後個Cashier大爆發仲除!埋!口!罩!噉話:道咩歉呀!我宜家唔_收你嗰10蚊呀!睇清楚呀,冇收你嗰10蚊呀!
[結論]
服務態度:簡直就係全東涌No. 1🤗👍店員永遠是對的😉個客有問題想問?爆粗鬧咗先啦,反正一定係個客錯😊
環境:大排檔衛生程度一般都預咗。
食物:普通碟頭飯,份量多。所謂水煮田雞,食落似係用火鍋底料做湯底,啲菜超老。整體食偏鹹。不過我同我屋企人食完番到屋企後都有啲肚痛🙈自行決定呢間嘢值唔值得你去嘗試啦。如果係惗住去嘅,祝你好運💪🏻
2021-09-21
2021-03-21 1858 浏览
叫咗3餃1湯 白飯🍚任裝 可能本身滿心期望 記住之前食過都好味道 好有風味 但今次真係好失望 反而個糊椒豬肚湯就好啲 其他啲餸都唔夠熱 感覺煮定晒咁椒鹽鮮魷 味道一般小炒皇 (係最難食嘅,完全感覺炒好咗好耐咁,啲腰果都☹,未食過咁難食的)仲有叫咗個沙薑雞🐔🐔🐔味道正常 不過不失 都算係3款菜中 最好嘅仲有點咗糊椒豬肚湯 呢個就有好濃嘅糊椒味 價錢方面都好吸引 大約$65 夠晒6人飲不過記得未有疫情之前 大約兩年前食過味道差好遠 之前係平日去嘅 都坐無虛席 反正Happy Friday 去都只坐到4成人

椒鹽鮮魷 味道一般

椒鹽鮮魷