2023-03-24 1386 浏览
都好耐無同啲死佬聚一聚,所以,今晚就搞咗個小飯局,幾個死佬出嚟食下飯、吹下水。個個都喺麻甩佬,所以,食中菜就啱氣氛啲,故此,過到嚟灣仔嘅「樓上大排檔」食餐晚飯。 雖然唔喺真正嘅大牌檔,但鋪上紅色嘅膠枱布,用上舊時晌大牌檔常見嘅鋁質熱水壺,都有幾分以前大牌檔嘅感覺;周圍又整啲機鋪、麻雀鋪、快餐店、粉麵檔嘅門面,非常搞嘢,後生一輩可能未見過。因為嚟得早,客人唔算多,但坐吓坐吓都唔少人。餐牌底面兩版,主打避風塘菜式以及各式小炒,而背頁就喺啤酒、汽水、特飲……等等。食到尾,同啲阿姐傾開,先知喺以前喜記炒蟹嘅總廚主理,早知就點啲避風塘菜式啦!青檸梳打 $25、咸檸七 $25、可樂 $15啤酒就唔啱我哋,飲吓啲特飲爽快一吓啦。小弟揀咗青檸梳打,落咗成粒青檸,配以泰國嘅梳打水,所以,成杯梳打特別有青檸香,冰涼清爽。老死杯咸檸七都正,因為整粒鹹柑桔加上幾片檸檬,酸香醒神。招牌脆皮乳鴿 $78睇外觀,啲乳鴿炸得金黃吸引,色澤亮麗,咬落去非常之熱焫焫,外皮十分香脆,肉質嫩滑細緻,沾上少少淮鹽,更吊起啲肉香,怕鹹嘅點少少喼汁,亦都唔錯,可以去咗陣油膩感。 古法炒蜆 $128何謂古法?小弟就唔太清楚,不過碟炒
青檸梳打 $25、咸檸七 $25、可樂 $15

青檸梳打 $25、咸檸七 $25、可樂 $15

古法炒蜆 $128

何謂古法?小弟就唔太清楚,不過碟炒蜆加咗啲九層塔去炒,陣陣九層塔香氣,另外,仲帶少少甜味,整體而言,都幾惹味。此外,蜆肉都唔細粒,味道好鮮甜,最緊要食到尾一粒沙都無。
古法炒蜆
拔絲咕嚕肉 $138

咕嚕肉一向大有市場,味道酸酸甜甜,喺一記餸飯嘅好菜式。呢一碟咕嚕肉真喺做得幾好,酸甜細緻,唔會太嗆喉,茨汁剛好,唔會有太多餘嘅茨汁,咕嚕肉大大件,肉質鬆化,外層仲保持到脆口,細心食,食得出菠蘿喺新鮮貨,唔喺罐頭嘢。
拔絲咕嚕肉
XO醬肉碎芥蘭煲 $98

唔係講笑,嚟到個煲滋滋聲,睇得見熱氣騰騰,陣陣香氣四溢。啲芥蘭炒得啱啱好,入口爽脆,XO醬去炒,加上少少肉碎,食落鹹鹹香香,喺一度好惹味嘅菜式。
XO醬肉碎芥蘭煲
黑蒜蝦仁炒飯 $108

呢個炒飯真心推介一下,因為唔喺一般蝦仁炒飯,加咗黑蒜粒去炒,但你又唔會話蒜味太強,可以講點到即止,黑蒜本身對人又好有益;最緊要喺個炒飯炒得香口,飯粒分明,所以,連老友都大讚好食。
黑蒜蝦仁炒飯
蕃薯糖水

正要埋單之際,阿姐話咪走住,因為店家會奉送個蕃薯糖水,雖然唔喺咩貴嘢,喺餐廳表達嘅幾點點心意。啲蕃薯好夠甜味,有時晌街市買啲蕃薯靚但無乜甜味,而個糖水底就好勁薑,老友就話啱曬佢口味。
蕃薯糖水
席間老友吹吹水,講到國際經濟大環境,美國、瑞士陸續有銀行爆煲,但大家都唔太擔心,相信未必燒到嚟香港嘅銀行。只求繼續搵多個錢,繼續出嚟飲飲食食,留住呢份好友情,回想返昔日晌石硤尾、深水埗一帶啲大牌檔吃喝嘅開心時光
2023-03-23 138 浏览
香港的大排檔買少見少,今次來到灣仔室內大排檔,店內設計很有懷舊香港風情,很多80年代風格的裝修。每碟小菜都很夠鑊氣很美味,而且大大碟,很適合多人來聚腳。招牌脆皮乳鴿 $78外皮香脆,肉質香嫩多汁,一咬開充滿肉香,沾上少許華鹽吃更滋味金沙脆魚皮 $60鹹蛋炸魚皮很足料,每塊都充滿鹹蛋醬,很流沙,上桌還熱騰騰的,非常美味黑松露滑蛋蝦球 $108黑松露香味突出,雞蛋嫩滑,蝦球爽滑彈牙很鮮味馬拉盞生菜煲 $98用上很多蝦乾和肉碎,口感豐富,生菜新鮮爽口,鹹香惹味蟹油炒麵 $108很夠鑊氣,有肉碎配料,麵條都充滿蟹油香,而這碟份量很多青檸梳打 $25給你成支梳打水倒入杯中,邊喝邊添,清新解渴有汽檸賓 $25酸甜好渴蕃薯糖水 (送)送的蕃薯糖水都有很多件蕃薯,蕃薯軟腍,糖水薑味重,很好吃

金沙脆魚皮 $60

黑松露滑蛋蝦球 $108
黑松露香味突出,雞蛋嫩滑,蝦球爽滑彈牙很鮮味

馬拉盞生菜煲 $98
用上很多蝦乾和肉碎,口感豐富,生菜新鮮爽口,鹹香惹味

蟹油炒麵 $108
很夠鑊氣,有肉碎配料,麵條都充滿蟹油香,而這碟份量很多
青檸梳打

青檸梳打 $25
給你成支梳打水倒入杯中,邊喝邊添,清新解渴
有汽檸賓

有汽檸賓 $25
酸甜好渴
蕃薯糖水

蕃薯糖水 (送)
送的蕃薯糖水都有很多件蕃薯,蕃薯軟腍,糖水薑味重,很好吃
2023-03-21 59 浏览
灣仔樓上大排檔幾有feel, 場景就係80,90年代既感覺,地方夠大坐得鬆動,menu都係大眾化既大排檔小炒,即叫即整,夠哂鑊氣。燒椒醬皮蛋,辣椒加蒜幾夠惹味,皮蛋夠滑身,幾開胃既小食。樓上小炒皇,好多配料樣樣都齊,蝦乾夠咸香咸鮮味好突出, 韭菜爽身,加上腰果等配料,層次好豐富又夠鑊氣。豉油皇炒鵝腸雙重爽脆口感, 鵝腸鮮味爽脆加上芽菜既清爽爽脆,兩者以及唯一!送酒佳品。黑蒜蝦仁炒飯,黑蒜夠獨特,濃郁入味,炒飯底夠乾身粒粒分明!菜粒,蝦粒都好足料,碟底無油!炒得幾好。

燒椒醬皮蛋,辣椒加蒜幾夠惹味,皮蛋夠滑身,幾開胃既小食。

2023-03-20 63 浏览
一直都好中意食大排檔,不過有時環境會令我卻步!最近同事帶我黎間新開,又坐得舒服既 “樓上大排檔”,呢度裝修充滿懷舊大排檔色彩,餐廳主打避風塘菜式,聽同事講餐廳係喜記炒蟹前總廚主理,最估唔到呢度竟然有外國人黎食~~今次我地點左4個小菜~樓上小炒王 – 賣相OK,材料豐富,有蝦乾、腰果、蝦球、帶子、韭菜花等,真心炒得好惹味,食落有鑊氣架!椒鹽鮮魷魚 – 份量好多,而且每條都粗大又厚肉!外皮炸得非常香脆可口,咬落彈牙,好有口咬感。馬拉盞生菜煲 - 加入了蒜蓉和馬拉盞,整碟菜鹹香惹味香噴噴,正呀!招牌脆皮乳鴿 - 即叫即炸,外皮香脆得嚟唔會乾,肉質肥厚多汁,咬落去油香四溢。皮薄,香脆,多汁,嫩滑樣樣做到!

今次我地點左4個小菜~

2023-03-19 77 浏览
今晚放假約咗個老友去灣仔樓上大排檔食晚飯餐廳裝修懷舊好似大排檔仲好有特色。睇吓menu好多款式菜式避風塘風味、撚手即炒小菜同前菜小食。聽店員講原來佢哋餐廳主打避風塘菜式,佢哋主廚係前喜記炒蟹主廚所以避風塘菜好出名。古法炒大蜆店員推介蜆夠大隻肉質鮮甜食落好有肉哋。古法味炒法好惹味😋豉油皇炒鵝腸鵝腸夠長又大條,食落好爽口,完全吸收哂啲豉油皇味😋😋😋招牌脆皮炸子雞(半只)炸子雞皮卜卜脆、雞肉鮮嫩又滑口。點少少淮鹽仲惹味😋拔絲咕嚕肉外脆肉軟,食落好鬆脆,肉質好唸,個味酸酸味餸白飯就最岩 。百香果檸檬梳打同咸檸七
今晚放假約咗個老友去灣仔樓上大排檔食晚飯
餐廳裝修懷舊好似大排檔仲好有特色。

睇吓menu
好多款式菜式
避風塘風味、撚手即炒小菜同前菜小食。

古法炒大蜆
店員推介蜆夠大隻肉質鮮甜食落好有肉哋。
古法味炒法好惹味😋

豉油皇炒鵝腸

鵝腸夠長又大條,食落好爽口,完全吸收哂啲豉油皇味😋😋😋

招牌脆皮炸子雞(半只)

炸子雞皮卜卜脆、雞肉鮮嫩又滑口。
點少少淮鹽仲惹味😋

拔絲咕嚕肉
外脆肉軟,食落好鬆脆,肉質好唸,個味酸酸味餸白飯就最岩 。

百香果檸檬梳打同咸檸七

2023-03-18 72 浏览
今晚想食小炒就黎到位於灣仔呢間樓上大排檔😬店內充滿懷舊既裝修🤗打卡位都幾多📷而呢度大廚係喜記炒蟹前總廚出理👨‍🍳呢度主打避風塘菜式就知每道菜都充滿鑊氣🤪💓古法炒蜆每隻大蜆新鮮係魚缸撈起再即炒😍食落冇沙之餘大大隻鮮甜大蜆肉仲佔滿自家醬汁醬汁🤤份外惹味☺️💓拔絲咕嚕肉咕嚕肉用左豬排柳😊每件食落好軟淋唔會好靭👍加入配菜菠蘿🍍與及紅黃椒😍酸酸甜甜寧舍開胃🤤💓樓上小炒皇呢道係每次去大排檔必點菜式之一😊鑊氣夠將蝦乾魷魚🦑韭菜花帶子粒腰果炒埋一碟🤗送酒一流‼️💓椒鹽鮮魷每次朋友必點既椒鹽鮮魷🦑炸漿夠薄炸到好乾身又香脆👍椒鹽份量控制到剛好☺️鮮魷新鮮彈牙😎💓黑蒜蝦仁炒飯第一次係炒飯配有黑蒜😬朋友第一次食都覺得好正🤣獨特味道既黑蒜夠甜配上爽口彈牙既大蝦仁🍤好有驚喜🤗咸檸梳打及百仙果檸檬梳打配有泰式梳打🥰清新解渴😍最後仲送既蕃薯糖水🍠好好味呀🥰

💓古法炒蜆

💓拔絲咕嚕肉

💓樓上小炒皇

💓椒鹽鮮魷

💓黑蒜蝦仁炒飯

咸檸梳打及百仙果檸檬梳打配有泰式梳打🥰清新解渴😍

最後仲送既蕃薯糖水🍠好好味呀🥰
2023-03-18 65 浏览
今晚黎咗樓上大排檔食,真係唔錯㗎!餐廳以懷舊風格裝修,主打避風塘菜式,特別要介紹幾款好好味嘅菜式,包括老街九菜雞紅,脆皮乳鴿,XO醬肉碎芥蘭煲,蟹油炒麵同埋拔絲咕嚕肉。呢間餐廳係喜記炒蟹前總廚主理。老街九菜雞紅真係好正,雞紅好滑好嫩,醬汁都好正,真係好好味!脆皮乳鴿都好吸引我,皮脆肉嫩,仲有肉汁添,好好味!XO醬肉碎芥蘭煲嘅芥蘭爽口,肉碎香口,加埋啲XO醬,好有風味。蟹油炒麵就唔洗講啦,啲麵條好彈牙,蟹味香濃,好有特色。最後,拔絲咕嚕肉就係我嘅最愛啦,啲肉好嫩好多汁,拔絲糖漿又唔會太甜,真係好好味!推介啊!樓上大排檔 (灣仔)灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓

脆皮乳鴿都好吸引我,皮脆肉嫩,仲有肉汁添,好好味!

蟹油炒麵就唔洗講啦,啲麵條好彈牙,蟹味香濃,好有特色。

樓上大排檔 (灣仔)
灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
2023-03-16 425 浏览
樓上大排檔 (灣仔)話說最近朋友轉左工 因為返工近左所以約食飯 搵有咩新餐廳既時候就搵到呢間🤩因為兩個女仔都唔食得好多野 但係都叫左5樣野食😂冇計啦~見到隔離枱啲野食都好似好好食甘🤤一上到去見到間餐廳主打懷舊大排檔既裝修 又播哂懷舊金曲 真係好似回到過去金沙脆魚皮 $60一見到呢個菜就要叫因為小編好中意食鹹蛋黃☺️上到黎小編就迫不及待要起筷🥢完全有驚喜😆好脆之餘又好好食 d鹹蛋黃醬掛哂係魚皮上面 唔會醬還醬 魚皮還魚皮 必點‼️樓上小炒皇 $148食得出好有鑊氣👍🏼都係有果d材料 韮菜、蝦乾、腰果及魷魚等 佢仲有貝柱仔 雖然本人唔係幾中意食韮菜😂因為怕有草青味 但呢度果d韮菜冇 所以一啖又一啖甘食 果種鹹香既味道真係令人越食越想繼續食🤤馬拉盞生菜🥬煲 $98個煲上既時候都咋咋聲 又勁香 個待應會係我地面前炒幾下以免黐底 生菜配上蝦乾 又的確係幾惹味😋蟹油炒麵 $108因為用左蟹油黎炒 所以好香 不過食落唔算話有蟹味 但係我地d餸配埋一齊食 一個字:絕👏🏼 面底都爽口彈牙同埋d面雖然有油光不過炒得都乾身招牌脆皮乳鴿 $78乳鴿就正常發揮 冇咩特別 不過佢既肉都係好嫩下 唔會話好un食緊野既途
樓上大排檔 (灣仔)

金沙脆魚皮 $60

樓上小炒皇 $148

馬拉盞生菜🥬煲 $98

蟹油炒麵 $108

招牌脆皮乳鴿 $78

食緊野既途中聽到👂老闆同d客介紹間餐廳係喜記炒蟹前總廚主理😎估唔到甘有鑊氣啦 見到隨離枱食緊避風塘炒蟹 個賣相唔錯 同埋都見佢地食幾滋味 下次再試下先🤪最重點係 飯後會有甜品🍮送 係番薯糖水😚都好好食👍🏼已經好飽 但係都要食埋😂因為都真係幾好食 番薯都大大舊
  • 金沙脆魚皮
2023-03-14 122 浏览
好開心可以同一班朋友大伙兒聚聚, 朋友揀左食大排檔~~我自己超耐冇食大排檔喇, 好掛住大排檔既鑊氣小炒呢今日黎到呢間位於灣仔叫"樓上大排檔"既食肆感覺好正丫, 餐廳既裝修充滿懷舊色彩, 有著以往舊式大排檔既裝潢, 地方環境都幾大幾闊落, 唔會坐得好迫而且仲可以邊食邊聽懷舊歌添......餐廳仲有房可以打麻雀食飯......食物方面聽講呢道既大廚係喜記炒蟹前總廚, 保證有水準咁話餐廳主打避風塘菜式, 價錢合理大眾化~~百香果檸檬梳打 $25凍檸茶 $19古法炒蜆 $108雖然餐牌係寫炒蜆, 但原本係炒大花甲呀, 超驚喜!!花甲大大粒, 隻隻都脹卜卜好厚肉~肉質鮮嫩~最正係個汁都超好味, 搞到每粒都啜到乾乾淨淨椒鹽鮮魷 $108平時椒鹽鮮魷就食得多, 但真係冇食過條條都咁粗大咁厚肉既鮮魷真係不得不讚餐廳既高質食材!!!鮮魷既外皮炸得香脆, 冇乜油膩感~~鮮魷新鮮, 口感彈牙得黎又軟腍, 唔洗驚會食到牙軟拔絲咕嚕肉 $138一夾起的確有牽絲既效果 拔絲甜度剛剛好~~咕嚕肉半肥瘦, 肉質鮮嫩~~仲有新鮮菠蘿食添樓上小炒王 $148小炒王材料豐富!! 有蝦球, 帶子, 蝦乾, 腰果, 韭菜花等等
好開心可以同一班朋友大伙兒聚聚, 朋友揀左食大排檔~~
我自己超耐冇食大排檔喇, 好掛住大排檔既鑊氣小炒呢

而且仲可以邊食邊聽懷舊歌添......
餐廳仲有房可以打麻雀食飯......
食物方面聽講呢道既大廚係喜記炒蟹前總廚, 保證有水準咁話

餐廳主打避風塘菜式, 價錢合理大眾化~~

百香果檸檬梳打 $25
凍檸茶 $19
古法炒蜆 $108
雖然餐牌係寫炒蜆, 但原本係炒大花甲呀, 超驚喜!!
花甲大大粒, 隻隻都脹卜卜好厚肉~肉質鮮嫩~
最正係個汁都超好味, 搞到每粒都啜到乾乾淨淨
椒鹽鮮魷 $108

真係不得不讚餐廳既高質食材!!!
鮮魷既外皮炸得香脆, 冇乜油膩感~~
鮮魷新鮮, 口感彈牙得黎又軟腍, 唔洗驚會食到牙軟
拔絲咕嚕肉 $138
一夾起的確有牽絲既效果
 拔絲甜度剛剛好~~
咕嚕肉半肥瘦, 肉質鮮嫩~~
仲有新鮮菠蘿食添
樓上小炒王 $148
小炒王材料豐富!! 有蝦球, 帶子, 蝦乾, 腰果, 韭菜花等等.....
廚師炒得非常鑊氣又惹味
黑蒜蝦仁炒飯 $108
所謂蝦仁其實都唔係蝦仁, 係大蝦先真!!
大蝦爽口彈牙, 啖啖肉

飯粒粒粒分明, 咸淡度剛好~
仲有幾塊黑蒜有助抗氧化添

最後餐廳仲送每人一碗蕃薯糖水添~~
每碗都有幾舊大蕃薯, 糖水唔算好甜而且薑味濃, 正丫!!!
  • 古法炒蜆
  • 椒鹽鮮魷
  • 樓上小炒王
2023-03-14 61 浏览
可打卡既大排檔📸相信最吸引大家嘅喺裏裏外外嘅裝修,猶如返到去80-90年代,我好鍾意懷舊嘅風格以舊式香港霓虹燈招牌、鐵閘、酒樓喜宴金龍等作裝飾,提供大排檔菜式如小炒王、鳳梨咕嚕肉、椒鹽九肚魚等。小食出色,來晚飯亦不錯。啖啖油香的古法豉油皇鵝腸,條條油脂香爽口,配啤酒最好。而小炒王我去每一間大排檔都必叫的,因為每間大排檔都不同,呢間嘅小炒王多咗嘅係帶子粒,除咗鹹香仲多份鮮味👍🏻80年代是香港傳說中最好景的日子,新一代想體驗老味道,不妨去這間大牌檔主題專食懷舊菜的餐廳。
可打卡既大排檔📸

• 小炒王
  • 咕嚕肉
2023-03-07 195 浏览
收工同男友想試吓新野咁岩見到附近有間樓上大排檔就試下上到黎人唔多,可能岩岩新開無耐,好整潔嘅大排檔😆環境設計幾得意,懷舊風,仲有幾間VIP房,聽呢度嘅姐姐講VIP房可坐8人,唔同theme現場播住8、90年代歌😌幾好feel我地2個人食咗4味餸- 古法炒蜆 (男友最鍾意呢味,好惹味!)- 八味豆腐粒- 脆皮炸子雞- 蜜椒薯仔牛柳粒每樣都好滿意😌😌 仲送咗蕃薯糖水俾我地❤️呢度嘅姐姐都好好招呼,完全唔只大排檔嘅服務~~讚!
收工同男友想試吓新野
咁岩見到附近有間樓上大排檔就試下
上到黎人唔多,可能岩岩新開無耐,好整潔嘅大排檔😆

現場播住8、90年代歌😌幾好feel
我地2個人食咗4味餸
- 古法炒蜆 (男友最鍾意呢味,好惹味!)
- 八味豆腐粒
- 脆皮炸子雞
- 蜜椒薯仔牛柳粒
每樣都好滿意😌😌
仲送咗蕃薯糖水俾我地❤️
呢度嘅姐姐都好好招呼,完全唔只大排檔嘅服務~~讚!
  • 古法炒蜆