樂活一館

樂活一館 (已結業)

La Vie
樂活一館 (已結業)
Lawrence Lau
快樂地生活,快樂地吃飯
Lawrence Lau
2012-09-06
关注
一天中午,就在這間第一次幫襯的「樂活一館」吃午餐。這天的午餐雖然有八款,但吸引的不多,當中的「愛爾蘭薯仔燴豬柳飯」算是較有興趣的一款,起碼可讓自己試試這餐廳所指的愛爾蘭薯仔有何特別之處。這兒的午餐在平日是不收加一的,而且在下午 1時前結帳可有九折優惠,雖然餐凍飲要加 $2,餐湯和餐包又要再加 $2才有,都算價錢相宜:)。餐湯是極為一般的茶餐廳式忌廉湯,可以不提,餐包其實是薄薄的多士一塊,下的牛油不多,也沒甚好提。至於主菜方面,豬柳算是可以,薯仔頗粉,但不夠腍,和一般的薯仔沒有什麼特別不同的地方,說這飯是「愛爾蘭薯仔燴豬柳飯」純粹是為這飯改個較吸引的名字而已,根本不用認真。雖然這頓午餐只是極其普通的一餐,不過這餐廳的名字「樂活一館」都算有點意思。如果人人都可以每天快樂地生活,快樂地吃飯,你說多好呢:)!查看更多
1982kakit
吾好食啲意粉難食
1982kakit
2012-08-03
关注
午餐叫了鸭胸意粉超想食人呀,有粗有咸,大老呀我有一小時食飯食了3成冇食叫了抔熱奶茶,本人對熱奶茶是十分有要求,奶茶到了7成熱抔茶老到呀,上次去紅豆食睌餐到今次到樂活火氣大,網友話同快餐一樣其實美心都過他,改善下呀樂活快餐:(:(查看更多
冇一樣
dttsf
意粉唔得
dttsf
2012-06-15
关注
服務很好,員工有禮貌又誠實。要了煙鴨胸忌廉汁意粉及熱奶茶,兩樣的質素都像快餐店。意粉過粗過淋,完全是快歺店或茶歺廳質素。忌廉汁味道Ok。鴨胸廖廖可數,得4至5塊,仲要超細塊。我都知價錢是平,只可說以這樣的價錢,質素數係咁,但對於對食物有要求的人來說,就不合格了。應該不會再去。查看更多
Tsz King 2000
Not bad
Tsz King 2000
2012-01-02
关注
Had lunch in La Vie last weekNot much expectation, esp. after read the menuHowever, the quality is not bad, much better than what I expect1. 日式咖哩雞排焗飯- Quite good- The 咖哩 taste quite mtach with the 雞排2. 香蒜火腿蜆肉炒意粉- Delicious- Not too oily- Portion quite big3. 奶茶- 茶餐廳 quality- 香滑4. Lemon tea- normalThe price for set lunch is about $40Around 20 choices availableAnd the quality is much better than most 茶餐廳A good place for lunch in Mong Kok查看更多
甜品達人
撞進一間不好吃的
甜品達人
2011-10-03
关注
最近都為了中午吃什麼傷腦筋,今天剛好行過這間,價錢尚可,所以走入去吃,主要吃的都是西式套餐,難得看到一個是吃吉列豬扒羅宋湯烏冬,就想試一下,朋友比較大食,就叫了特色什扒(雞扒,豬扒,煙肉,腸仔),還可以+2蚊要餐湯和麵包,還是要了羅宋湯了(因為怕再吃忌廉湯會搞肚痛),一會兒湯跟包都到了,包是半片搽了牛油的冷多士,湯是好像喝蔬菜蕃茄汁那般水的味道,明知是很淡還是喝到酸味,真神奇,到了主菜了,心知不妙,嚐一口湯底,果然還是很淡酸味的湯底,不過這個比較熱,喝起來比較好喝一點,烏冬是一般外面買到的粗大麵條,很粉的那種,雖然豬扒浸到淋晒,但還是很好吃,是整餐之中最好吃的東西,朋友的等了好久.我吃了一半才到,他的好像很大份,但他說汁很咸,我嚐了一口也都覺得,勉強可以拌飯吃吧,最後餐茶要了一杯凍檸茶,味道是ok的,不過用這個價錢只能吃到這種味道,我還是去找D.I.F比較好:(看來這一間很難再有下次了查看更多
sowhatah
普普通通,午飯就腳
sowhatah
2011-10-02
关注
之前放lunch偶爾都會來呢度食貪佢不是好貴,而且我都幾中意食意粉不過講真,望下呢度D評論,我又真系不覺得有大家講既甘好窩絕對不太推薦大家點任何醬汁是紅色的東西,事關我試過o個個肉腸磨菇螺絲粉,那個肉腸其實只是好普通的雞肉腸都算了,一分錢一分貨,我都不預會用Prosciutto之類的來做,但我不能接受的是D醬汁好求其,感覺就是番茄醬隨便炒一炒,茶餐廳水準,自己煮好過- -而焗肉醬意粉D意粉太泡不好食,至於肉醬就普普啦。如果大家真系要食,建議大家選白汁或者香蒜(沒番茄那隻香蒜啊,不知道點解有D菜寫是香蒜但出來是加了番茄既紅色醬汁攞),我之前食過香蒜海鮮(定系clams?5系好記得了……不過現在好似轉了菜單,變左做墨魚仔)就仲5錯,起碼都似意粉而不是茶餐廳貨色至於分量……不會令你肚餓又不會令你好飽甘啦pizza因為佢D紅汁都5好食,估計pizza上面既醬都一般,所以無order過。扒類同樣見到隔離臺o個D望落去好茶餐廳feel所以都系算吧啦。跟餐既湯同咖啡不是太好飲,大X樂大Y活美Z質素,咖啡仲難飲過大X樂大Y活美Z……平心而論,甘既價錢我覺得甘既質素可以收貨啦,我都可以理解成本取捨之下唯有犧牲質素。中午趕時間求其食個lunch姐,5好要求太多,而且在周圍一堆日本料理(雖然話好大部份不是太好食)中間有間意粉食是不錯架啦~!但我肯定就只會系個度食lunch而不是dinner,dinner個價錢實在是對不住佢既質素……不過後來D價錢成日加,我覺得lunch來講甘既味道同分量都不是好值得甘既價錢,所以就無再去攞:(查看更多
检举
香蒜XXX意粉(由於佢不時會換餐牌,所以只要是香蒜都5錯,但order前要問清楚到底有沒有加番茄汁既)
陳真
女人街的好
陳真
2011-09-08
关注
經歷了一餐不可口的日本菜. 是日, 我們來食一間較為出名的食店. 感覺食返港式西餐會比較安全. 而且, 此店有點名氣, 入坐後發現其座無虛席. 二人對食飯的胃口大增.照樣, 同事食的不評, 自已就叫了一個看似簡單的肉醬意粉. 其實要把這個傳統意粉, 再增添香港元素, 要做出色香味俱全. 蕃茄, 芝士, 香牛肉, 重有港式做法該有的豉味, 醬油味. 配搭得好, 實在不是一件易事. 再加上用焗的烹調法, 火喉也要控制得好, 不然把芝士焗燶焗乾, 也是不好食的. 所以, 快餐店的出品, 美中有不足之處, 就是經常做焗得過乾.是日我食到的肉醬意粉, 就是一份做到非常極之恰當的意粉. 芝士味道重, 蓋過了蕃茄的味道但也保留到丁點蕃茄味. 另外, 芝士是半熔的芝士, 絲絲連連, 肉香有味, 醃過的肉醬又帶點香口的醬油味. 上述的五味, 俱全. 一份港式的焗肉醬意粉, 是這樣的味道, 就真的是, perfect. 味道好好的一餐, 但打temp的同事也到了last day 了. 失去了一個飯伴, 又不想同其他同事日日食同一個地方......又要踏上獨自吃飯的路途啦.查看更多
cskbread
冇味!!
cskbread
2011-09-05
关注
一入到, 覺得店內環境都ok。睇menu, 好多選擇, 午餐加$2有埋餐包及餐湯。我地分別食左以下食物:忌廉湯 - 我試左一啖, 好粉, ok難飲羅宋湯 - 正常餐包 - 係牛油多士... 不過凍凍地架喎蝦仁肉碎咖喱炒飯 - d蝦細隻到爆 (冇影相tim), 成碟野淨係得辣味, 冇其他味, 碟野可以食淨一半以上。真係食唔落。青芥末蜆肉意粉 - 淨係得wasabi味..... 我要另外狂加黑椒, 真係加左超勁多黑椒先食得落。呢兩碟野好有可能係完全冇落鹽囉。真係好難食呀。餐飲 - 凍咖啡, 凍奶茶, 兩杯都ok, 正常。另外唔明點解呢間餐廳要收加一??????總括黎講... 我唔會再黎囉。查看更多
餅~~~
什菜煙三文魚抄飯;;差
餅~~~
2011-08-22
关注
之前去過依度食Lunch;;味道oK;;上星期夜晚經過吾算太多人;;就入左去食今次叫左過什菜煙三文魚抄飯;;比預期中差;;失望'':(先講講什菜煙三文魚抄飯既份量;;份量一般;;飲埋杯野先叫岩岩好;;味道方面;;個飯較乾;;材料方面;;一個字:差雖然個飯$55;;但系我估吾到佢d煙三文魚细過粒米;;如果合埋眼食根本食吾出佢有煙三文魚系度而啲什菜就系蘿蔔;;有勁多;;$55食個蘿蔔抄飯;;真系吾抵可能只系我今次吾好采;;上次食其它野都吾系甘差的;;但系今次已經令我對本店有不好印象查看更多
Nana 6一6
最怕你唔飽
Nana 6一6
2011-08-01
关注
過了午飯時間的女人街, 小了人流, 多了一點遊閒感密集的café 充斥著兩旁的街道有點熱的天氣下, 快速地是要搵地方落腳 今天一間百份厝的港式餐廳一眼睇晒, 長枱分兩排, 枱接枱確是很濟迫感的, 無奈吋金尺土的旺角也不得不接受。羅宋湯: 酸甜度平均, 雖然湯料不多, 但夠熱已合格 主菜亦兩下手勢接著上枱 ...蟹柳忌廉汁吞拿魚焗意粉 : 只是微微焗過, 欠缺了一點點的焦香 腥味頗重的吞拿魚混和了蟹柳,忌廉汁等, 唔會太難食, 但忌廉汁比例多到有點膩, 配菜還有誠意的紅蘿蔔仔, 西蘭花等 意粉雖不致太腍, 但吃到一半已有投降的感覺, 但絕對是大胃皇佳音, 而非我所願也。香蒜汁肉腸磨菇螺絲粉: 香蒜汁不太凸出, 但也感受到醒胃的蕃茄醬味道, 無論肉腸,磨菇,螺絲粉等份量也絕不手軟, 同是方死你唔夠飽的感覺。最後是提神即磨咖啡, 是全自動機的一致出品, 質素是合格有餘的。查看更多
+ 1
KIANWONG
有驚喜的意大利菜館 - 平民版
KIANWONG
2011-07-16
关注
考試前夕,當然要相約同學出黎食「勁過飯」忘了拍MAIN COURSE,就評評甜品的水準吧。 心太軟這是朋友點的,我也嚐了一口。心太軟一直給我的印象都是很甜很膩,不過這個不算很甜,而且外層蛋糕脆脆的,可能是因為脆的外層才承受得了內裡的「岩漿」。一切開,朱古力就不斷地湧出來。 焦糖燉蛋這是我點的焦糖燉蛋。甜度剛剛好,面層透明的的糖霜最令我著迷。正!難怪上次太晚來所以賣光了。總的來說,以大眾化的價錢能吃到這樣的水準的確不錯。而最重要的是,這裡的服務態度真的很殷勤,是很多大餐廳值得尊重和學習的。給力給力!順帶一提,由於甜品製作需時,點菜時記得點甜品,到用餐完才叫侍應上菜。查看更多
心太軟
焦糖燉蛋
野田貓
去到旺角又多一間餐廳選擇啦
野田貓
2011-03-12
关注
星期五都唔知點解條街禁多人既~想食餐飯姐~係旺角行足半個鐘都搵唔到野食~差唔多間間餐廳都等成十幾二十張台,我地就決定去女人街試一試~睇下會唔會有一間唔洗等既餐廳醫肚....行行下就見到呢間餐廳無人排隊~入面都叫做滿座,就試下啦~入面既環境比較暗,想形做氣氛,但係因為大家都細聲講大聲笑~感覺就差小小禁lor我地入到去二話不說就選擇左個人套餐~見佢咩都有~應該ok啦餐湯有雜菜湯同埋西蘭花忌廉湯選擇,我飲既忌廉湯,味道唔錯,唔會淡到水禁 但係佢跟渺上既蒜溶包就差d啦~味道係ok的~但可惜係凍既,一d都唔脆 9" Pizza - 緊局配菜青椒&洋蔥,另外有數款配菜提供選擇~可選兩款,我地就選擇左三文魚同埋波羅 凱撒沙律 - 呢個我無食到~因為本身唔鐘意食沙律~但係我朋友仔話不過不失,都叫做新鮮.....Main Course, 有焗飯同埋意粉選擇~由於野田貓獨愛肉醬意粉,所以我地就選擇左肉醬意粉 至於餐飲方面~覺得d野食都唔錯~可以一試佢地既特飲...味道唔錯~唔會一味得個甜字 到最后~亦係我最鐘意同埋最滿意既甜點,真係+20蚊去轉呢個心太軟完全覺得抵到爛~真係好味到不得了~唔會太甜,個蛋糕底又脆脆地~好香既朱古力味...好味到不得了~查看更多
+ 4
士多啤利梳打
青蘋果梳打
心太軟
maddi
無言以對.....
maddi
2011-03-02
关注
之前見到其他食評都ok~地點又方便~原本諗住2月14號試,但係又多人又加價,所以轉左琴晚去試...我地分別叫左個XO醫炒飯&香蒜墨魚天使麵(2個都跟湯同蒜容包)首先講個湯先啦....我地1個紅湯,1個是日餐湯紅湯就普通~個白湯...我唔知佢係忌廉湯係咩....飲落勁似d溝左水既粥...係難以形容地怪啦....:(蒜容包味道夠既~不過凍晒...跟住個主菜好快就上左喇~香蒜墨魚天使麵....天使麵好重蒜味...食到尾食到生蒜勁辣,而d墨魚同蘑菇係就咁灼熟就放上面,同個麵完全2回事..而個XO醫炒飯係RISOTTO咁既樣,而且甜甜地(疑似XO醫+海鮮醫)~男友仔食左小小就冇食喇!最後叫杯凍檸茶都等左好耐先有...(我地2邊既客人都問點解D野食咁耐~)但係果陣餐廳又唔係多人....所以我試完1次就算喇....查看更多
單手撕開你
意大利飯不錯
單手撕開你
2010-11-19
关注
女朋友想食意粉,特登黎通菜街睇下有咩唔貴又好食。見到呢間五六十蚊,唔算太貴,就決定食佢。不過七點幾果陣好多人,無位:(我地見唔係太肚餓,所以行多一陣,到差唔多九點先返去食,即刻有位:)我同女朋友叫左兩個SET,一個卡邦拿煙肉蛋汁意粉餐($48),一個自選DIY意大利飯餐($58),兩個SET都有餐湯、餐包、意粉/飯及餐飲(凍飲+$2)。西蘭花忌廉湯:以為係普通忌廉湯,點知係西蘭花忌廉湯,好飲到女朋友搶左黎飲!羅宋湯:普通罐頭湯貨色。蒜茸包:唔好食,個包“林”既!卡邦拿煙肉蛋汁意粉:估唔到有隻生蛋黃讚!味道普普通通,幾似「新意派」既味道,鍾意食Carbonara既話都可以一試!不過煙肉好少!忌廉汁煙三文魚蜆肉意大利飯:自選DIY意大利飯有十一種配料任揀兩款,而且仲可以選擇忌廉汁、意大利蕃茄醬或香草蒜茸炒。我覺得幾好味!因為加左洋蔥同磨菇,所以啖啖都食到有料。不過煙三文魚同蜆肉又係比較少,煙三文魚亦切得太碎。凍檸茶:唔算好難飲,不過唔好飲,陣味好奇怪。凍奶茶:唔好飲。原本仲ORDER左個心太軟(跟餐價$20),但實在太飽,所以CANCEL左。下次再黎一定要試!(其實係為左心太軟入黎)整體黎講都唔錯,幾好食又唔太貴,不過就要加一服務費。建議餐廳應該提昇一下餐飲及餐包質素!查看更多
忌廉汁煙三文魚蜆肉意大利飯
意大利飯
港式食家
態度良好,食物一流,有心思!
港式食家
2010-11-18
关注
由於朋友生日,而我亦係呢間餐廳食過幾次,覺得環境都唔錯,於是就去左食喇呢間餐廳可能係因為位於女人街,食親都冇咩人等位~我地3個人,1人叫左1個餐再share來食好喇,等左唔係好耐,餐湯就到~正常野喇第1個到的餐係肉眼扒配薯菜,我地叫左7成熟食落去有肉汁,煮得剛剛好=] 賣相都幾靚塊扒好大塊!!第2個到的餐係意大利飯,三文魚,雞柳,老老實實真係好少食意太利飯但真係好正!!飯的軟硬度同口感都岩岩好,仲有好香的忌廉味同芝士味!強烈推介=]因為真係好好食,好快就清左xd第3個餐喇,係雞扒同龍利柳焗飯雖然唔算話好特別=]都above average,]算好味啦最後甜品喇,就係有名的心太軟,我朋友隨口問左句,我地有人生日喎~可唔可以整得特別d?點知佢地真係勁有心,好即興咁幫我地寫左幾句生日快樂上來,好surprised!! 生日個個仲要有支蠟燭!!成個蛋糕咁xdd 好少可咁有心思!仲要唔使另外加錢整!!好香濃的朱古力,值得一試,特別係有人生日xd真係好滿足! 價錢唔算貴,1人埋單$100都唔使,環境又好,職員服務態度又抵讚!仲要唔使等位呢個價錢有呢個質素真係算係超值!唯一美中不足就係個冷氣真係好凍~查看更多
+ 2
餐湯