2023-12-23 129 浏览
早排喺尖沙咀路過見到呢間點心好多人排隊,bookmark咗之後呢日終於去咗食~當日下午茶時間去到都仲係有人排隊🙊不過等咗陣就有位~ 裝修幾靚,有別於平時啲點心舖~呢間好grand~嘢食嚟得幾快,叫咗呢幾樣~#絕配套餐 #籠仔土魷肉餅飯呢個餐幾抵食,跟咗個燉湯之餘,個飯份量好大,超大舊肉餅,啲餸好足,我哋見有得加臘腸,仲加咗條🤭🤭凍冰冰食臘腸正~絕配套餐 #無花果雪耳沙參燉排骨 滋潤!乾燥日子飲到呢個湯好舒服~絕配套餐 #川味麻辣青瓜呢個小食跟餐點 +$10,偏辣,但好惹味~#薑蔥牛柏葉去親飲茶都叫咁濟😂 呢個夠晒入味~#芝麻蝦多士一碟有三件,香脆可口,第一啖咬落去,食到叮一聲#荷葉藤椒蒜蓉粉絲蒸北寄貝藤椒有少少「麻麻地」嘅味道,再加蒜蓉粉絲,正正子~#杏汁燉蛋白呢個甜品正!簡直為呢餐寫咗個完美句號,甜甜地,超級滋潤,冬天食呢個超正❤️因為無食lunch,下午茶食嘅時候勁肚餓,叫咗勁多嘢食,食到捧住個肚走😂

當日下午茶時間去到都仲係有人排隊🙊

嘢食嚟得幾快,叫咗呢幾樣~
絕配套餐

#絕配套餐 #籠仔土魷肉餅飯

絕配套餐 #無花果雪耳沙參燉排骨
滋潤!乾燥日子飲到呢個湯好舒服~

絕配套餐 #川味麻辣青瓜
呢個小食跟餐點 +$10,
偏辣,但好惹味~

#薑蔥牛柏葉
去親飲茶都叫咁濟😂 呢個夠晒入味~

#芝麻蝦多士
一碟有三件,香脆可口,第一啖咬落去,食到叮一聲
荷葉藤椒蒜蓉粉絲蒸北寄貝

#荷葉藤椒蒜蓉粉絲蒸北寄貝
藤椒有少少「麻麻地」嘅味道,再加蒜蓉粉絲,正正子~
杏汁燉蛋白

#杏汁燉蛋白

2023-12-20
絕配套餐
荷葉藤椒蒜蓉粉絲蒸北寄貝
杏汁燉蛋白
2023-12-21 82 浏览
帶愛吃點心的媽媽來飲茶吃點心幸好早一點來等位 門外等了一會就可入座了🔸鮑汁花膠鮑魚鵝掌鮮鮑魚好彈牙,鵝掌好腍好入味,還有兩舊大花膠🔸安蝦鹹水角好煙靭好甜,影相後才吃都還很香脆🔸鮮無花果雪耳沙參玉燉排骨這裡的燉湯很著名,無花果排骨湯清甜潤喉🔸鮮花甲粉絲湯 花甲粉絲湯花甲有8-10隻,好鮮甜🔸咖喱魷魚香辣,比想像中辣🔸荷葉藤椒蒜蓉粉絲蒸北寄貝北寄貝藤椒好香好吸引,但一點都不辣🔸玫瑰桂花糕很美香不會太甜,紅蘋果清香
帶愛吃點心的媽媽來飲茶吃點心
幸好早一點來等位 門外等了一會就可入座了

🔸鮑汁花膠鮑魚鵝掌
鮮鮑魚好彈牙,鵝掌好腍好入味,還有兩舊大花膠

🔸安蝦鹹水角
好煙靭好甜,影相後才吃都還很香脆

🔸鮮無花果雪耳沙參玉燉排骨
這裡的燉湯很著名,無花果排骨湯清甜潤喉

🔸鮮花甲粉絲湯
花甲粉絲湯花甲有8-10隻,好鮮甜

🔸咖喱魷魚
香辣,比想像中辣

🔸荷葉藤椒蒜蓉粉絲蒸北寄貝
北寄貝藤椒好香好吸引,但一點都不辣

🔸玫瑰桂花糕
很美香不會太甜,紅蘋果清香
2023-12-20 102 浏览
應承丫爸得閒帶佢飲茶食一盅兩件, 趁今晚可以準時收工, 帶丫爸去咗尖沙咀漢口道呢間「樂意點心」, 各式點心全日供應, 而且全日不設加一, 感覺抵食!店舖面積不大, 座位唔多, 所以門外經常要排長龍, 但當然係要好食先多人排, 仲吸引唔少遊客排就知幾有實力。入座送上熱茶 (茶位: HK$8/位), 食物自行click order紙落單,【絕配套餐】HK$68/位+HK$55升級: 花鵰蛋白臘腸蒸紅花蟹(餐)原隻紅花蟹放面, 清蒸更顯鮮味, 墊底蛋白滑得入口即化, 配上幾片唔硬又甜甜地嘅臘腸薄片, 送飯一流!鮮無花果雪耳沙參玉燉排骨(餐)熱辣辣燉湯, 冬天飲最岩, 足料無味精, 清甜味美又滋潤。【咖哩魷魚】HK$26魷魚份量足, 口感彈牙, 咖哩味濃, 仲有索滿汁嘅蘿蔔, 好惹味!【芝麻蝦多士(3件) 】HK$30沾滿芝麻的蝦多士大件又厚身, 面層d蝦又夠大隻, 食落每啖都香脆又鬆化, 香口超好食。【碧綠叉燒腸粉】HK$26腸粉滑, 叉燒唔硬, 配有少少翠玉瓜碎, 配搭新鮮又好食。【杏汁燉蛋白(熱)】HK$26杏汁味濃, 清香甜甜地, 蛋白滑得入口即化, 性價比極高, 推介!

【絕配套餐】HK$68/位
+HK$55升級: 花鵰蛋白臘腸蒸紅花蟹(餐)

鮮無花果雪耳沙參玉燉排骨(餐)
熱辣辣燉湯, 冬天飲最岩, 足料無味精, 清甜味美又滋潤。

【咖哩魷魚】HK$26
咖哩魷魚

【芝麻蝦多士(3件) 】HK$30
芝麻蝦多士(3件)

【碧綠叉燒腸粉】HK$26
腸粉滑, 叉燒唔硬, 配有少少翠玉瓜碎, 配搭新鮮又好食。

【杏汁燉蛋白(熱)】HK$26
杏汁燉蛋白(熱)
2023-12-19
咖哩魷魚
杏汁燉蛋白(熱)
  • 花鵰蛋白臘腸蒸紅花蟹
  • 杏汁燉蛋白
💯推薦指數:8/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必試菜式🍑 ≡※≡※≡※≡※≡▪️花雕蛋白臘腸蒸紅花蟹飯 $55超抵吃!只需55蚊就能吃到一大隻淡淡肉爆膏紅花蟹,還有超滑的臘腸蒸蛋配白飯,對女生而言已經足夠一餐,可說是月尾荷包救星。▪️薑蔥牛柏葉 $28濃郁的調味醬汁掛滿牛柏葉,伴隨陣陣薑蔥味,加上口感爽口彈牙,好正!▪️龍蝦餃 $32蝦餃好大粒,晶瑩剔透,皮薄爽韌,肉質紮實。≡※≡※≡※≡※≡※≡ 💁🏻‍♀️值得一試系列💁🏻‍♀️ ≡※≡※≡※≡※≡※≡※▪️玫瑰桂花糕 $20三大件桂花糕,味道清新,不過過甜,有著解膩。▪️沙拉蟹柳春捲 $30春捲身較冰涼,內裡是滿滿的蟹柳沙律,頗足料。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得加分項目👍🏼 ≡※≡※≡※≡※≡※≡全部小食都超大份超抵吃,難怪門口大排長龍。
💯推薦指數:8/10

▪️花雕蛋白臘腸蒸紅花蟹飯 $55

▪️薑蔥牛柏葉 $28

▪️龍蝦餃 $32
蝦餃好大粒,晶瑩剔透,皮薄爽韌,肉質紮實。

▪️玫瑰桂花糕 $20
三大件桂花糕,味道清新,不過過甜,有著解膩。

▪️沙拉蟹柳春捲 $30
春捲身較冰涼,內裡是滿滿的蟹柳沙律,頗足料。

全部小食都超大份超抵吃,難怪門口大排長龍。
2023-12-16 57 浏览
樂意點心 📍尖沙咀漢口道19-21號地舖鬧市的平民點心店鮮花甲粉絲湯花甲肉厚鮮味無砂,粉絲湯清甜鮑汁花膠鵝掌養顏精選,花膠滋補養顔,鵝掌煮腍且非常入味,鮑汁惹味帶子菜苗餃菜苗混入蝦膠,口感豐富雷沙煎堆仔推介!煎堆仔外層酥香,咀嚼後芝麻香繼而溢岀,黑芝麻餡流心地湧岀越式米網炸兩腸腸粉嫩滑不帶重粉感,內裏炸兩鬆化美味!籠仔豉汁帶子飯第一次品嚐豉汁帶子飯,帶子鮮味,籠仔飯帶有荷葉香,惹味樂意點心 📍尖沙咀漢口道19-21號地舖
樂意點心
📍尖沙咀漢口道19-21號地舖

鬧市的平民點心店

鮮花甲粉絲湯
花甲肉厚鮮味無砂,粉絲湯清甜

鮑汁花膠鵝掌
養顏精選,花膠滋補養顔,鵝掌煮腍且非常入味,鮑汁惹味

帶子菜苗餃
菜苗混入蝦膠,口感豐富

雷沙煎堆仔

越式米網炸兩腸
腸粉嫩滑不帶重粉感,內裏炸兩鬆化美味!

籠仔豉汁帶子飯
第一次品嚐豉汁帶子飯,帶子鮮味,籠仔飯帶有荷葉香,惹味

樂意點心
📍尖沙咀漢口道19-21號地舖
2023-12-16 52 浏览
上openrice見點心店好評如潮 一於過黎試試餐廳真係人龍不絕 平日都要攞飛排隊 等左大約40分鐘入座 發現食客有唔少遊客當日下午茶時段3:00pm-6:00pm落單 全單有88折優惠啊👍🏻💁🏻‍♀️茶芥 $5/位點心店唔係沿用酒樓點心店普通茶壺🫖 茶壺走簡約高檔風 壓幾壓可幫助茶包出味點左菊花茶🌼有兩個絲絹裝滿滿菊花嘅茶包菊花味濃郁清新 無草青味 飲得好舒服💁🏻‍♀️蘆筍蝦餃 $18/2件餡料豐富 有兩大粒蝦同蘆筍粒可惜蝦欠缺鮮味及爽口彈牙感 外皮偏硬 比較鞋口 💁🏻‍♀️香煎蘿蔔糕 $16/2件糕身綿密 味道中規中距有蘿蔔絲 臘味粒 略嫌不夠餡料💁🏻‍♀️合桃包 $16/2個外皮印滿模仿合桃殼壓花 賣相可愛質地軟綿綿 新鮮蒸起熱辣辣內餡有流心甜奶香加豐富合桃肉 必點合桃包呀 好好味😍💁🏻‍♀️芝麻蝦多士 $30/3件芝麻又香又多 每件多士有兩隻蝦多士炸得夠香脆 可惜唔夠乾身咬落比較油 食一件已經有油膩感💁🏻‍♀️碧綠叉燒腸粉 $26叉燒足料 一片片而唔係一粒粒 加入翠肉瓜豐富左口感叉燒味道淡 偏瘦偏乾 亦缺乏叉燒油香腸粉皮偏硬同厚 一般💁🏻‍♀️棗皇糕 $20/3件糕身煙韌但有些少削 只食到淡
上openrice見點心店好評如潮 一於過黎試試

環境: 8.5/10
服務: 8/10
性價比: 7/10
2023-12-14 59 浏览
尖沙咀食點心嘅好地方,餐廳位置好方便又近地鐵站天氣凍凍地,好想食飯暖吓胃,今日走到尖沙咀,呢間餐廳可以食美味鮑汁花膠鮑魚鵝掌,又可以食點心,價錢又合宜,好抵食😋鮑汁花膠鮑魚鵝掌😄花膠鮑魚鵝掌係我的至愛,加上入味鮑汁配白飯就最好配搭最惹味鮮無花果雪耳沙蔘玉燉排骨😊燉湯最暖身,之前去旅行食好多生冷食物,當然要保一下,湯味濃郁足料,排骨已燉一段時間,好軟淋薑蔥牛柏葉牛柏葉充滿薑蔥味好味道👍帶子菜苗餃大大粒菜苗餃好足料芝麻蝦多士香脆蝦多士好鬆化
尖沙咀食點心嘅好地方,餐廳位置好方便又近地鐵站

鮑汁花膠鮑魚鵝掌😄
花膠鮑魚鵝掌係我的至愛,加上入味鮑汁配白飯就最好配搭最惹味

鮮無花果雪耳沙蔘玉燉排骨😊

牛柏葉充滿薑蔥味好味道👍

大大粒菜苗餃好足料

香脆蝦多士好鬆化

2023-12-12 53 浏览
😂估唔到呢間~樂意點心~連下午茶都要排隊😂真係好誇張~店員服務有禮~等左一陣見到有不同國籍嘅遊客都會嚟呢度品嚐佢哋嘅點心👍🏻雖然地方唔係好大,但佢哋都有幾張卡位👍🏻價錢唔貴,但食物質素性價比非常高❤️一坐低店員會問你飲咩茶☕️~玫瑰、白桃烏龍、菊花、香片、普洱⋯可選擇🍀估唔到喺尖沙咀行街行到攰嘅時候,都可以舒舒服服咁有咩餐有質素嘅茶識有質素嘅點心🍀我哋今次一行二人叫咗幾款唔同嘅點心,同埋佢哋出名嘅荷葉蒸飯😊~🧧絕配套餐籠仔豉汁帶子飯加臘腸一份(淡淡荷葉香味,份量十足,帶子同埋臘腸都好多,蔥花蒜蓉再加佢哋調配嘅豉汁!推介👍🏻)🧧鮮無花果雪耳沙參玉竹燉排骨湯(真正用新鮮無花果,雪耳沙參玉竹配呢個秋涼天氣⋯非常滋潤)🧧薑蔥牛柏葉(份量好多,唔屬於水準高嘅薑蔥牛柏葉)🧧荷葉藤椒蒜蓉粉絲蒸北寄貝(2隻)(蒸嘅時間剛剛好,唔會靭,味道鮮甜,配藤椒去蒸非常特別)🧧芝麻蝦多士/3件(非常香脆可口😆蝦多士上面佈滿香脆芝麻🦐,推介)
😂估唔到呢間~樂意點心~連下午茶都要排隊😂
雖然地方唔係好大,但佢哋都有幾張卡位👍🏻
價錢唔貴,但食物質素性價比非常高❤️
一坐低店員會問你飲咩茶☕️
~玫瑰、白桃烏龍、菊花、香片、普洱⋯可選擇

🧧絕配套餐
加臘腸一份

🧧鮮無花果雪耳沙參玉竹燉排骨湯
(真正用新鮮無花果,雪耳沙參玉竹配呢個秋涼天氣⋯非常滋潤)

🧧薑蔥牛柏葉
(份量好多,唔屬於水準高嘅薑蔥牛柏葉)

🧧荷葉藤椒蒜蓉粉絲蒸北寄貝(2隻)
(蒸嘅時間剛剛好,唔會靭,味道鮮甜,配藤椒去蒸非常特別)

🧧芝麻蝦多士/3件
(非常香脆可口😆蝦多士上面佈滿香脆芝麻🦐,推介)
  • 荷葉蒸飯
  • 蝦多士
1K
2023-12-07 49 浏览
環境舒適,裝潢走輕奢風格。位於尖沙咀遊客區,但價錢合理,有較少見嘅食物款式,我自己都會再encore,帶埋屋企人再食🥳 推薦!🌟絕配套餐$68✨籠仔豉汁帶子飯 (+$20)每一口都有豉油同蒜蓉香氣,份量十足,帶子新鮮,有嚼勁。✨鮮花甲粉絲湯 (+$10)為咗呢個湯而翻兜🤤 充滿海鮮鹹香,鮮味十足,蔥花嘅存在係錦上添花。清雅路線但唔會淡如水,濃濃海鮮風味。而花甲嘅質素亦相當好,飽滿多汁,完全冇沙👍🏻👍🏻-✨安蝦鹹水角 (+$10)外層脆卜卜及乾爽,冇多餘油份,餡料雖然不算飽滿,但口感佳,呢個價錢係冇得挑剔。✨咖喱魷魚 $26咖喱味突出,辣度不高,微微辣更有風味,重點係份量多到滿溢🙈✨鮑汁花膠鵝掌 $38鮑汁好似帶咗少少酒香,鵝掌煮得到位,花膠正常發揮。✨棗皇糕 $20香濃棗皇味,口感軟熟。✨生煎菜肉包 $16煎得香口,如果多少少肉汁就更好了。今日撞正優惠時段有折扣,食得相當盡興!

🌟絕配套餐$68
✨籠仔豉汁帶子飯 (+$20)
每一口都有豉油同蒜蓉香氣,份量十足,帶子新鮮,有嚼勁。

✨鮮花甲粉絲湯 (+$10)
✨安蝦鹹水角 (+$10)

✨咖喱魷魚 $26
咖喱味突出,辣度不高,微微辣更有風味,重點係份量多到滿溢🙈

✨鮑汁花膠鵝掌 $38
鮑汁好似帶咗少少酒香,鵝掌煮得到位,花膠正常發揮。

✨棗皇糕 $20
香濃棗皇味,口感軟熟。

✨生煎菜肉包 $16
煎得香口,如果多少少肉汁就更好了。

今日撞正優惠時段有折扣,食得相當盡興!
2023-12-07 73 浏览
環境裝修新穎,好現代feel唔似酒樓格局😆☕️餐廳坐位偏小但卡位坐得舒服,依間點心店價錢超級親民~兩人叫左套餐都唔洗$250抵食😍絕配套餐 $68/位鹹蛋肉餅蒸紅花蟹飯 (+$50) (餐)賣相吸引🤩大大隻原隻紅花蟹鋪在面,蟹肉未到好鮮甜但係好爽嫩、夠肉和蟹味,肉餅可了麻油挺香的,半肥瘦十分juicy😆配飯一流!店員還準備蟹鉗、手套和濕紙巾,好窩心😆雲腿雞腳燉花膠(+$10) (餐)非常足料,大大舊花膠配咗雞腳、豬肉和紅棗燉,十分滋潤,必試✅蠔皇叉燒包 (餐)外皮鬆軟,香口軟嫩,內餡蜜汁包住偏肥嘅叉燒肉😚蒸得剛好白灼芥蘭 (餐)清淡爽口,口感鮮美而不苦,夠晒健康😝自己幾鍾意,蠔油豉油另上👍🏻原隻鮮蝦腸粉 $33腸粉皮質地軟滑夠哂薄,包住大隻鮮蝦,一口一舊😚肉質偏爽又彈牙,感覺鮮味😋蘆筍蝦餃 $18外皮薄而軟,晶盈剔透半透明😍口感煙韌,內餡包住鮮蝦,非常甜美📍樂意點心尖沙咀漢口道19-21號漢宜大廈地下C號舗

絕配套餐 $68/位

鹹蛋肉餅蒸紅花蟹飯 (+$50) (餐)

雲腿雞腳燉花膠(+$10) (餐)

蠔皇叉燒包 (餐)
外皮鬆軟,香口軟嫩,內餡蜜汁包住偏肥嘅叉燒肉😚蒸得剛好

白灼芥蘭 (餐)

原隻鮮蝦腸粉 $33

蘆筍蝦餃 $18

📍樂意點心
尖沙咀漢口道19-21號漢宜大廈地下C號舗
2023-12-06 47 浏览
📍尖沙咀 樂意點心行開尖沙咀,喺晚飯時間好想食點心,見到呢一間樂意點心門口超多人排隊於是過去睇吓餐牌,又真係好抵食,仲要有套餐可以揀,於是就排埋一份。排咗唔係好耐等咗大概15分鐘左右就可以入座🤪。一入到去店員問我哋飲咩茶,聽到佢講有好多好特別嘅茶,我哋就揀咗玫瑰烏龍茶,飲起上嚟都好香玫瑰味。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و絕配套餐(龍仔蒜蓉龍蝦配帶子飯+鮮花甲粉絲湯+蠔皇叉燒包)佢嘅凡非常足料,有大大隻龍蝦放咗喺面,而且下面嘅飯因為一齊整,所以好香海鮮味,而且加埋蒜蓉非常香口。佢嘅花甲湯都鮮味十足,唔係出面加好多味精嘅味道而叉燒包就都好足料,有好多叉燒肉喺入邊。• 百醬蒸鳳爪佢嘅鳳爪份量都好多,而且醬汁都好香濃,整得好入味。• 蠔皇鮮竹卷鮮竹卷入邊有好多材料,而且唔會蒸到溶溶爛爛。•碧綠叉燒腸粉腸粉上到嚟仲係熱辣辣,入邊都有好多叉燒餡料,而且豉油可以自己選擇多少,自行倒落去,就唔使怕太鹹。•腰果露湯圓而家已經越嚟越少地方可以食到中式糖水,呢個腰果露非常之正宗,而且唔會過甜,加埋芝麻湯圓簡直一流,暖胃非常啱。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍尖沙咀 樂意點心

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

絕配套餐(龍仔蒜蓉龍蝦配帶子飯+鮮花甲粉絲湯+蠔皇叉燒包)

• 百醬蒸鳳爪
佢嘅鳳爪份量都好多,而且醬汁都好香濃,整得好入味。

• 蠔皇鮮竹卷
鮮竹卷入邊有好多材料,而且唔會蒸到溶溶爛爛。

•碧綠叉燒腸粉

•腰果露湯圓

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
2023-12-06 196 浏览
香港有不少點心專門店,當中更有榮穫米芝蓮一星。而這間「樂意點心」 ,絕對稱得上是當中的表表者👍🏻絕對可以擊倒同類型點心專門店!餐廳面積雖少,但裝橫頗有格調,以茶色玻璃和雲石牆作間隔,盡顯輕奢風格。茶壺更是用上了名牌bodum法式濾壓壺,非常有氣派!點心種類都不少,無論是傳統蒸點、煎炸、腸粉、包點以至蒸飯和甜品,都應有盡有。,而且是即叫即造,保證新鮮熱辣。先點了「帶子菜苗餃 」2件 $26,帶子大大粒鮮味十足,碧綠的餃子皮夠特別之餘亦非常煙韌,餡料足而且鮮甜味美,有酒店的級數。另一樣是「碧綠叉燒腸粉」 $26,叉燒份量非常多,肉味濃郁而軟腍,配合上富有米香又滑溜的腸粉,高質🔥還有一個「鮮蝦腐皮卷」2件 $16,彈牙新鮮蝦肉加入了少許配菜,再加上腐皮炸得香脆,整體口感和味道都是一絕👍🏻最後還加了一個「安蝦咸水角」 $15,炸得夠香脆而且夠煙韌,內裡的餡料則不多。另外店舖還設有絕配套餐 $68,有一個蒸飯、一個燉湯/湯餃和精美點心,非常抵食。而且還可以加錢upgrade換成比較貴價的食材。這次食豪一點,加了$50 轉換為「籠仔蒜蓉龍蝦配帶子飯」,有半隻龍蝦🦞和帶子,海鮮的鮮味被蒸飯所吸收,再

茶壺更是用上了名牌bodum法式濾壓壺,非常有氣派!

鮮蝦腐皮卷
安蝦咸水角

另外店舖還設有絕配套餐 $68,有一個蒸飯、一個燉湯/湯餃和精美點心,非常抵食。而且還可以加錢upgrade換成比較貴價的食材。這次食豪一點,加了$50 轉換為「籠仔蒜蓉龍蝦配帶子飯」,有半隻龍蝦🦞和帶子,海鮮的鮮味被蒸飯所吸收,再加上蒜蓉的蒜香,每一啖都非常享受😋

加$10 燉湯轉換成「鮮花甲粉絲湯」,花甲新鮮而粉絲湯亦鮮甜。
鮮花甲粉絲湯
小食選擇了「川味麻辣青瓜 」(+$10),份量頗多,帶少許麻辣,味道都不錯。
川味麻辣青瓜

小總結:點心用料上乘,賣相精緻,好比酒店級的中菜廳裡的點心。難怪小小店舖一直都人流不絕,當我們走時更發現門口已經大排長龍!絕對值得一試👍🏻
2023-11-28
鮮蝦腐皮卷
安蝦咸水角
川味麻辣青瓜
2023-12-04 1754 浏览
而家食點心,已經唔一定要去酒樓,好多精緻點心店,小巧玲瓏,裝修雅緻!😍👍🏻今日響尖沙咀漢口道就搵到一間「樂意點心」~🥰望到門口菜牌,簡直唔敢'相信😱🤭咁嘅價錢可以食到咁高質素嘅食物!佢一個單人餐入面已經有一個蒸飯、燉湯、兩個點心~二話不說就同老細就入去坐!生意好到不得了~座無虛席!主要係唔同國家嘅遊客~店員親切招呼,講真…坐低咗都完全唔覺得自己係嚟食點心,直頭好似去咗高檔粵菜館一樣🤭😝☺️先嚟幾個點心~沙律蝦春捲皮薄香脆~碧綠叉燒腸粉有大師級水準🥰🥰👍🏻腸粉軟滑而不散,除咗叉燒,仲有翠玉瓜,口感幾清新💞👍🏻感覺亦都冇咁膩。牛肉球大大粒,好鬆軟有肉汗加多兩件蘿蔔糕,煎得好香口!最欣賞佢嘅係啲點心係兩件計,兩個人食都可以試多幾款!👍🏻👍🏻😻主菜就有燉湯加蒸飯,我哋叫咗椰子燉烏雞,椰子味香濃,烏雞夠滋補,燉湯好清,飲到停唔到口!🥣蒜蓉帶子龍蝦籠仔蒸飯讓我喜出望外😍👍🏻雖然半隻得龍蝦,但係斤兩十足,帶子亦新鮮爽甜,配埋蒜蓉,龍蝦同帶子嘅鮮味落曬去蒸飯,再淋啲豉油,真係食指大動!!💞👍🏻👍🏻老細今日唔飲汽水,叫咗水果茶,🍹最特別嘅地方係,除咗新鮮水果之外,仲加咗粒話梅,添了一番東方韻味!💞

2023-12-04
  • 新鮮水果茶
  • 龍仔蒜蓉龍蝦配帶子飯
  • 鮑汁花膠鵝掌
  • 椰子燉烏雞湯
2023-12-02 39 浏览
籠仔豉汁帶子飯每一顆帶子都蘊含豐富的鮮味,搭配著炒香的飯粒,入口瞬間爆發出滿滿的美味。豉汁的鹹甜恰到好處,讓人回味無窮。 鮮花甲粉絲湯湯汁濃郁,每一口都充滿鮮美。粉絲入口即化,口感滑嫩。甲殼類食材的鮮甜融合湯汁,好好味。 鵪鶉蛋燒賣燒賣的口感細膩,搭配鵪鶉蛋的獨特風味,相得益彰。這道小點心不僅外觀吸引,更能帶來滿足的味蕾享受,是一道精緻美味的點心,絕對是必嚐之選。 生煎菜肉包外皮酥脆金黃,充滿誘人的香氣。一口咬下,湯汁四溢,肉香與蔬菜的清爽完美融合。包子內餡鮮嫩多汁,口感豐富。煎至剛剛好的程度,保持了內部的鮮味和滋味。 越式米網炸兩腸外脆內嫩,口感絕佳。米網炸得金黃酥脆,包裹著香濃的兩腸內餡。每一口都帶來滿滿的肉香和獨特的越南風味。 鮑汁花膠鵝掌豐富口感,豪華美味。鵝掌鮮嫩滑爽,花膠口感彈牙。鮑汁的鹹甜調和恰到好處,提升了整體風味。每一口都是奢華的享受,令人舌尖陶醉。

鵪鶉蛋燒賣

生煎菜肉包

越式米網炸兩腸

鮑汁花膠鵝掌
2023-11-25 67 浏览
這家店長期排長龍,蒸飯餐有蒸飯加燉湯也只是$68,加點心$10,最多加兩款,真抵食!這帶子蒸飯份量十足,足兩人分享,帶子嫩滑,加上鼓汁,米飯軟硬適中,惹味可口。椰子燉烏雞幾足料,湯汁清澈,足火喉,帶有椰子香和烏雞的鮮甜,完全不油膩。咸水角炸得香脆,然而饀料比較少,味道仍不錯。蘿白絲酥餅炸得酥化乾身,蘿白絲味道清甜,沒有過份油膩。鮮竹卷有三件,啖啖肉,加上蠔汁,沒有太乾身。山竹牛肉大大粒,口感軟滑,滿有牛肉味,不錯。

這家店長期排長龍,

這帶子蒸飯份量十足,
足兩人分享,帶子嫩滑,加上鼓汁,米飯軟硬適中,惹味可口。

椰子燉烏雞幾足料,
湯汁清澈,足火喉,帶有椰子香和烏雞的鮮甜,完全不油膩。

咸水角炸得香脆,
然而饀料比較少,味道仍不錯。

蘿白絲酥餅炸得酥化乾身,
蘿白絲味道清甜,沒有過份油膩。

鮮竹卷有三件,
啖啖肉,加上蠔汁,沒有太乾身。

山竹牛肉大大粒,
口感軟滑,滿有牛肉味,不錯。
2023-11-24
午餐