2023-05-14 1379 浏览
今日母親節,openrice book咗11點。去到問口入唔到,話第1輪食客10:00先入,第二輪要11:30先入得去,網上book到11:00喺因為系統問題。仲要話用電話book先可以通知到我地,講到好似喺openrice book就注定要罰企。明明open會比返客人資料餐廳。系統有問題都唔識打比個客通知,基本溝通都唔做。而家屋企人十一點到曬入唔到去,罰曬企咁。真心倒openrice 米,唔會有下次。
而家屋企人十一點到曬入唔到去,罰曬企咁。
真心倒openrice 米,唔會有下次。
2023-04-24 2026 浏览
住荃灣多年,已經聽過好多街坊介紹楓林小館,但係一直都未有機會去嘗試,今日卒之的起心肝訂位。入到去見到裝修係多年前嘅風格,我唔知佢響荃灣廣場進駐左多少年,但我住荃灣已經差不多20年,都未親身去過一趟,適逢老公舊曆生日,就嘗試去下,本身都冇對佢有任何期望,但職員服務態度比我預期中好好多,而食物方面,發覺水準高過我嘅預期,有驚喜,所以食得好開心,尤其是椒鹽粟米、蟹飯,都做得好好食😋 100分滿分嘅話,我會比85至90分。總括嚟講,一定會再來吧🥰

總括嚟講,一定會再來吧🥰
2023-04-21
庆祝纪念
生日
  • 椒鹽粟米
2023-04-12 1611 浏览
在復活節留港消費,幫助返本地餐飲行業,原本想食的東西,目錄上有一半的菜式都係叫唔到的!花甲!無!胡椒豬肺!無!釀豆腐!無!豆腐煲!都無!有點失望,然而樓面服務生態度友善,值得一提讚。
花甲!無!
胡椒豬肺!無!
釀豆腐!無!
豆腐煲!都無!
有點失望,然而樓面服務生態度友善,值得一提讚。

2023-04-09
2023-03-04 1937 浏览
係荃灣廣場想飲茶, 本來想去稻香,但比較多人,所以去左呢間酒樓…不過都係要等🍽XO醬炒腸粉🍽山竹牛肉球🍽芝士春卷🍽椒鹽白飯魚點心既價格比一般酒樓貴d, 但確實有部分反映食物質數上面… 令我會再回頭既菜色係芝士春卷同椒鹽白飯魚! 芝士春卷既芝士味夠濃郁,炸得夠脆,好香口👍🏻 同樣白飯魚炸得夠香脆, 魚又無骨,好似食炸薯條甘, 真係唔覺唔覺食曬一碟♥️至於餐廳環境就麻麻地, 都比較逼,同隔離位都好近下,完全聽到人地既對話

🍽XO醬炒腸粉

🍽山竹牛肉球

🍽芝士春卷

🍽椒鹽白飯魚

2023-02-14 1510 浏览
聖誕節的家庭小聚, 有老有幼,不吃西式大餐,反之來吃楓林小館中餐廳❤️在聖誕節前兩星期經OpenRice 訂座,不能不讚的是餐廳在聖誕節期間訂座也不用收取訂金! 而且服務員也很友善的致電確認,問及若要包房最底消費二千圓,若不包房就留張大枱。我哋諗住午餐點心應該食唔到甘多錢就無包房,一行十二人, 當天侍應也安排了房間比我地👍🏻 雖然另外有張細枱在旁, 但包廂環境較靜,也不怕小孩到處走動。 當天點了大路的點心如蝦餃,燒賣, 腸粉,牛肉球等等,水準不俗。
2023-02-06 1315 浏览
超愛這裡的餐前菜,每次都點5,6樣服務態度好,菜式水準一直保持,因為新年多了菜式,羅漢粗齋很有舊時味道,北菇鵝掌煲鵝掌炆得非常入味,我與朋友聚會一定選這裡,唯一缺點就是洗手間比較殘舊,但這是商場問題,整體還是值得幫襯。
超愛這裡的餐前菜,每次都點5,6樣
2023-02-01
2023-01-27 1294 浏览
以前在大圍時幫襯過一次,那回的印象甚差。今次大大改觀。今天年初六,午市可以訂位,又不限時間。難得。朋友話食物水準不錯,好過海X戀,我就分不到高下,總算不錯的。價錢也差不多。服務員很好,有禮貌,醒醒目目。
以前在大圍時幫襯過一次,那回的印象甚差。今次大大改觀。
今天年初六,午市可以訂位,又不限時間。難得。

服務員很好,有禮貌,醒醒目目。
乳鴿
乳鴿
2023-01-25 1206 浏览
新春佳節,來到荃灣廣場,決定首嘗楓林小館的點心。 約20分鐘後,叫到我的票號「12」,我馬飛奔過去,但櫃檯姐姐話11號剛入咗去,暫時冇位,要等等。我站在一旁,一邊等一邊觀賞姐姐不斷收紅包🧧,其間有位女士沖過來,咒罵佢14號都叫到,仲未補飛俾佢,不久就爬在我前面入咗去。 這一等,居然再多等約一小時,連櫃檯姐姐都要讚賞我哋有耐性😒😓一入去,換來係一張膠板摺凳。我禮貌地問她可否更換2張凳,服務員直接否決了。 新春人多難安排,大家都明白,乖乖叫點心,但約半小時後,旁邊換了一枱人,給了服務姐姐紅包🧧,姐姐馬上拖來新凳,另加兩張舒適凳方便擺嘢。我再問一次有沒有其他凳,對方怒氣沖沖話😤「有!我都搬晒出嚟!」 坦白評論,食物味道還是可以,泥鰍粥在其他茶樓少見,蘿蔔糕尚算煎得香口,楓林六小福蒸氣騰騰,其中菜苗餃口感較豐富,但擺位太密,彼此點心會黐住。脆皮腸只是多了綠色,平平無奇,不值一賞。 食物中規中矩,服務好到揮手回覆你時,附送膠手套🧤上的髒水還懵然不知。 唉😮‍💨若然不是她們忙着收紅包🧧,亂叫枱號,我豈會為
新春佳節,來到荃灣廣場,決定首嘗楓林小館的點心。

楓林六小福
拆肉泥魚孟粥
竹笙花膠灌湯餃
懷舊棉花雞
鴛鴦脆皮蝦腸

唉😮‍💨若然不是她們忙着收紅包🧧,亂叫枱號,我豈會為了這一個號擔誤了我的選擇?坐了去茶樓第一次的摺凳呢?

2023-01-24
午餐
懷舊棉花雞
2023-01-07 1191 浏览
當我打去確認訂枱,要求坐有梳化的枱,職員一口應承,並說會安排A2枱给我,但去到卻比其他枱我,都算喇,帶位那職員不帶位,只大聲講205,我鬼知205喺邊度!服務態度一般,食物味道一般,份量少,價錢略貴,質素與價錢不符,應該不會有下次
2023-01-06
庆祝纪念
生日
2022-12-30 1028 浏览
懷舊菜,味道很好👍海鮮也相當美味,食品新鮮,蒸魚時間剛剛好👍服務殷勤,友善👍對客戶細心,有禮貌👍認真對待客戶提出意見,相對作岀改善👍定時有優惠,客戶食得開心
懷舊菜,味道很好👍
海鮮也相當美味,食品新鮮,蒸魚時間剛剛好👍
服務殷勤,友善👍
對客戶細心,有禮貌👍
認真對待客戶提出意見,相對作岀改善👍
定時有優惠,客戶食得開心
豉油王炒麵
2022-12-30
豉油王炒麵
2022-12-27 756 浏览
Came here to try have lunch for birthday but ended up leaving furious with the service The waitress who was in charge of calling tickets would not let us in even though it was our turn, and then 3 minutes later claimed we had ‘missed our ticket’ even though the next ticket had not been called. Then she proceeded to tell us to get a new ticket and wait again.. which makes no sense because our ticket never passed. Absolutely terrible service with awful attitude. Terrible food.

2022-12-21 948 浏览
菜式配合全新的米芝蓮中菜班底,堅持昔日老味道之餘,亦為餐廳注入多個全新元素,如粵式點心、川式前菜、水煮菜式。楓林紅燒乳鴿👍🏻乳鴿外皮香口,油脂滿溢喺嘴裡 。懷舊蝦多士👍🏻味道香氣撲鼻,鮮蝦彈牙而麵包香脆,是童年回憶的食品。清蒸沙巴龍躉仔肉質嫩滑但肉味較淡,勾出魚肉鮮味,,味道啱啱好。粉絲蒜蓉蒸扇貝味道鮮美無腥味,扇貝蒸得剛好彈牙,粉絲又不會變乾變硬。獨家手抓羊排肉特別嫩滑,肉味鮮美,不膩不羶,十分惹味。

楓林紅燒乳鴿👍🏻
乳鴿外皮香口,油脂滿溢喺嘴裡 。

懷舊蝦多士👍🏻
味道香氣撲鼻,鮮蝦彈牙而麵包香脆,是童年回憶的食品。

清蒸沙巴龍躉仔
肉質嫩滑但肉味較淡,勾出魚肉鮮味,,味道啱啱好。

粉絲蒜蓉蒸扇貝
味道鮮美無腥味,扇貝蒸得剛好彈牙,粉絲又不會變乾變硬。

獨家手抓羊排
肉特別嫩滑,肉味鮮美,不膩不羶,十分惹味。
2022-12-10 983 浏览
記得最後一次食楓林小館就係佢喺大圍嘅時候事隔多年知道佢喺荃灣開咗返店專登黎尋找回憶嘅味道😆💕楓林六小福♥👍🏻裏面係芋泥流沙包➕蝦餃➕菜苗餃蝦餃同菜苗餃嘅蝦好新鮮爽口菜苗餃嘅豆苗亦都好嫩口冇渣我最鍾意係流沙包😋同我平時食嘅芋泥包唔同係潮州餐廳個芋泥夠香濃而且唔會甜到漏🥰💕傳統棉花雞♥雞肉好嫩滑,但我最欣賞係「棉花」有Q彈口感,而且好入味💕花膠灌湯餃♥👍🏻唔係太多地方有得食灌湯餃呢個入面有約1-2塊小花膠唔腥😇有膠原口感整個灌湯餃材料都算豐富💕蜜味叉燒腸♥腸粉勝在皮夠透薄食落啖啖叉燒內有芫茜🌿所以我就一般了💕椒鹽白飯魚♥椒鹽味不足而且炸粉比較多💕菲林芝麻卷♥👍🏻芝麻卷上面有食用金箔賣相已經加晒分🥰食落芝麻味香濃唔係滑滑口感,似磨芝麻粉制作但呢款懷舊小食值得一試😋餐廳位置唔算太寬敞裝修偏向懷舊風但坐落都好舒服😗
記得最後一次食楓林小館

同我平時食嘅芋泥包唔同
係潮州餐廳個芋泥
夠香濃而且唔會甜到漏🥰

💕傳統棉花雞♥
雞肉好嫩滑,但我最欣賞係「棉花」
有Q彈口感,而且好入味

💕花膠灌湯餃♥👍🏻

💕菲林芝麻卷♥👍🏻
芝麻卷上面有食用金箔
賣相已經加晒分🥰
食落芝麻味香濃
唔係滑滑口感,似磨芝麻粉制作
但呢款懷舊小食值得一試😋

餐廳位置唔算太寬敞
裝修偏向懷舊風
但坐落都好舒服😗
2022-11-08 1159 浏览
已經回頭兩次,小食非常正,黃金四季豆,椒鹽白飯魚必食,小菜也非常有水準,籠仔蟹飯好入味,埋單攪錯了隔離枱我們也沒發現,還是部長即時發現改正,服務員都有禮貌,環境也不錯,值得再去食。
2022-10-26 1193 浏览
寫這篇食評時,已經來過3次,9月12日、9月24日、10月16日,都是吃午餐,綜合寫食評。我們喜歡以下的:#楓林六小福:點心併盤,2款鹹點、1款甜點,每款兩件,9月吃的組合是黑金蝦餃、XO醬鳳眼餃、香芋流沙包,3樣都好味,特別喜歡黑金蝦餃;六小福的組合會定期更換,10月份把黑金蝦餃換成一口鮑魚餃,也好好味!#鹹魚肉餅煲仔飯:即叫即煲,要等25分鐘,帶飯焦,好好吃!#黃金糯米雞:我是個糯米控,超喜歡這個糯米雞。#合桃叉燒酥:甘香鬆脆,回味無窮。#香草綠豆沙:微甜,滋潤,近來天氣乾燥,吃這個,好味又養生。還會再來吃午餐。

我們喜歡以下的:
#鹹魚肉餅煲仔飯:即叫即煲,要等25分鐘,帶飯焦,好好吃!
#黃金糯米雞:我是個糯米控,超喜歡這個糯米雞。
#合桃叉燒酥:甘香鬆脆,回味無窮。

還會再來吃午餐。
2022-09-12