2022-10-18 1903 浏览
接近1️⃣年無去過森屋,咁啱同事話未試過,一於帶佢去試下😊,懷緬一番之餘🥰,試下佢可唔可以保持到水準😋。去森屋一定要早,我地十二點🕛一開門就第一個衝入去🏃‍♂️。果然,未到十二點半已經坐滿咗9️⃣成人喇。同事點咗個醬油魚介湯拉麵🍜,我就十五十六諗緊叫網燒牛肉好定蒲燒鯛腹好😖,最後都係要咗網燒牛😂(註:我想話呢度嘅蒲燒鯛腹係非常非常好食,下次再介紹俾大家)。網燒牛肉定食 $82頭盤先嚟過沙律🥗,份量唔少,另外佢嘅芝麻醬同一般我食開嘅有啲唔同🤔,佢嘅醬淡色啲(我開頭驟眼望以為係沙律醬😅),亦淡味啲,但配上蛋白、菜一齊食,我覺得好匹配👍。跟著主菜嚟啦,先講下個味增湯🍵,味道唔鹹,味淡但濃郁🥰(好矛盾😂,但真係咁,大家有機會飲下就會明我講乜🤣🤣。)即燒嘅網燒牛肉🐂,燒得非常香口惹味😋,但又唔會over咗,另外仲有隻日本生鷄蛋🥚,用嚟蘸牛肉食又得,再唔係撈落飯度連燒汁連牛肉一齊食又得🤣🤣。醬油魚介湯拉麵 $82首先,由於拉麵🍜唔係定食,所以係無沙律🥗同埋味增湯🍵嘅。同事話呢個拉麵個湯,無論係醬油味還是魚味都唔算突出,麵質感可以,軟硬都算適中,最出色反而係嗰幾塊豬腩肉🐖,又嫩滑又入味,讚👍。煎日本餃子

網燒牛肉定食 $82

醬油魚介湯拉麵 $82

煎日本餃子 $48/5 pcs
餃子🥟係即煎嘅,而且煎得好金黄,嗰底好香脆🥰,而且餃子大大隻,入面啲肉非常 juicy 😍,非常好食😋。

總括而言,網燒牛肉嘅質素保持水準,以$100唔洗食到呢個質素,我覺得性價比極高👍;餃子juicy大大隻,亦係必試之選😊。相反魚介拉麵就真心普通咗啲😶,另外最後想講,佢地嘅服務係有進步嘅空間...😔。
2022-10-17
  • 煎日本餃子
2022-07-15 1940 浏览
介紹一間家庭式日本料理俾大家我哋今次嚟食午餐呢度午市提供日式定食,亦可選擇食拉麵,價錢由$70-$90不等日式定食款式都幾多照燒鯖魚🐟、西京牛舌、網燒牛肉🐮、香草羊肉🐐等等,定食套餐包沙律🥗,味增湯拉麵款式亦都有8+款我哋點左1️⃣地獄燒肉拉麵 🍜- 拉麵麵款幼身、彈牙,燒肉好入味2️⃣香草羊肉🐑定食 - 羊肉炒夠火後,配埋甜甜嘅菇類,送飯一流😋森屋 (灣仔)灣仔譚臣道23號壬子商業大廈地下B舖
介紹一間家庭式日本料理俾大家

我哋今次嚟食午餐
呢度午市提供日式定食,亦可選擇食拉麵,

價錢由$70-$90不等
日式定食款式都幾多

拉麵款式亦都有8+款
我哋點左
1️⃣地獄燒肉拉麵 🍜- 拉麵麵款幼身、彈牙,燒肉好入味

森屋 (灣仔)
灣仔譚臣道23號壬子商業大廈地下B舖
2022-03-02 1900 浏览
隔佐兩年終於再幫襯森屋啦。對上嗰次呢黎係兩年前 ,一直好掛住森屋嘅網燒牛肉飯 ,所以今日打算同朋友嚟試下。真係估唔到森屋仲保持住一如以往嘅水準。 一入到去餐廳基本上冇乜人 ,得兩個員工喺度。 因為 限聚令 嘅原因我哋都揀咗四人枱呢坐 。坐低之後員工好快手放低個menu ,二話不說就叫個員工嚟落order ,我哋一叫就叫咗網燒牛肉飯。 我好鍾意餐廳的環境,一路播住日文歌,好有日本感覺嘅感覺。80蚊 既網燒牛肉飯配一個湯同埋一個沙律,即叫即燒既網燒牛肉 鋪滿曬喺 個飯頂 真係見到都流口水呀 。啲飯嘅份量亦都非常足夠,個沙律啲醬好好食 。麵豉湯味道唔鹹, 味道適宜。 兩個人一共 食咗180蚊。鍾意食日本嘢嘅一定唔可以唔試呢間餐廳呀, 一定要試網燒牛肉飯!!
隔佐兩年終於再幫襯森屋啦。

2022-03-02
2022-01-02 1199 浏览
灣仔呢條巷仔好多野食,今次俾呢間日式居酒屋吸引左入黎同同事食lunch,一入門口就見到廚房,師傅努力整緊野食,環境好日式但同時亦都好煙霧離漫,午餐有比較多選擇,定食又有,拉麵又有。同同事分別叫左網燒牛同吉列豬扒定食,定食包左沙律,味噌湯。網燒牛只係普通薄切牛肉/肥牛,師傅仲要over cook,燒到燶左。吉列豬扒同事試亦都覺一般。沙律用既沙律醬味道亦比較奇怪,味噌湯一如既往都係得個鹹字。整體而言普通,性價比不高,無意慾再黎食。
網燒牛定食
吉列豬扒
2021-12-24
喺灣仔食lunch, 埋單$100有找就食到高高地質既lunch, 而且環境唔差仲好有日本feel 既餐廳,我會揀森屋😄未入去已經好日本🤣入到店內更加好日本🤣🤣而我是日lunch就歎左網燒牛定食,有沙律、味噌湯。仲有食網燒牛先有既蛋😋用尼蘸牛肉~ 被網燒既牛肉包住層蛋液,再配搭加左燒汁?!(我諗係😂)既熱辣辣白飯,真係好正😋然後好快就食到見到碗底了😂 順帶一提,依度可以免費添飯(本身飯量都唔少),咁就可以一啖飯一啖牛🤩岩哂我飯痴🤪整體尼講,係附近返工、想約朋友食飯、想輕鬆下既朋友,可以揀森屋!值得一試

未入去已經好日本🤣

入到店內更加好日本🤣🤣

2021-12-02
午餐
2021-08-29 1371 浏览
好開心同🦁仔食到間有水準嘅小店❣️由環境 食物 到服務,我哋都非常滿意😙晚上7點到達位於灣仔嘅「森屋」,一入到店已經聞到好香好香嘅串燒味 急不及待喇!由於我哋兩個都唔太餓嘅關係,只係叫咗4款串燒同一碗豚骨拉麵。🔸個人好鐘意食燒雞皮😛森屋竟然做到好薄身 好脆口,加埋燒汁同芝麻 好惹味🤩出色~🔸雞翼 一串兩隻,熱辣辣,肉質嫩滑,唔會因為燒出黎而乾晒,讚!🔸牛舌,my all time fav!! 森屋亦無令我哋失望,好香好爽口🤤🤤個人一直好欣賞德美壽司嘅燒牛舌,但我覺得森屋仲正喎!值得為牛舌再回訪!😍😋🥳🔸帆立貝,見到師傅好用心處理,食材好新鮮🤤爽口 唔腥 食得好滿足🥰🔸豚骨拉麵,湯底味道唔錯,麵質軟硬度亦適中👍🏼 兩件腩肉肥瘦層次分明,肥糕嗰層入口即溶,正😆😆總括來講,餐廳非常值得試 特別係串燒💕目測每枱客都有叫定食,下次我都要試啊!!價錢亦親民~性價比高✨✨
好開心同🦁仔食到間有水準嘅小店❣️
由環境 食物 到服務,我哋都非常滿意😙

總括來講,餐廳非常值得試 特別係串燒💕
2021-08-18 905 浏览
午餐嘅時候同同事一齊過嚟食飯,諗住冇乜人排隊就食呢間啦。啲嘢本身同區來講都唔算平,我就揀咗豬扒飯同事揀咗羊肉飯,同事嗰碗等咗好耐都未到,我果碗雖然到咗,但啲豬扒係酸嘅。本身都想食完返去工作,點知我哋食完1分鐘都冇,個侍應就即刻扔張單過嚟講趕我哋走。話出面好多人,唔好意思你哋要走啦。嘩,真係平時同區都唔會咁囉!平心而論,佢哋性價比係極低!啲位坐到好逼好唔舒服。然後,野食充其量都係一般,麻麻地。成餐飯比我嘅體驗極差。
2021-08-18
found a hidden jem in wanchai that’s worth a visit ✨✨ 網燒牛肉定食 ($82) nomnom(●’◡’●)ノ egg, sauce with rice never goes wrong with an ample amount of beef that’s tender and juicy🥰 rice is refillable for free! ( but i don’t think you need to as it’s quite filling ahhaa don’t forget we still have miso soup and salad🥰🦦 i think they offer japanese skewers too so pay them a visit if you’re craving japanese cuisine 😋______________________________𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 9/10 𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10 𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 9/10

網燒牛肉定食 ($82)

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 9/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 9/10
昨天星期三剛剛出糧,原本我打算簡單食lunch,但同事話出糧想食好野,於是就來到這間試下,其實呢間我地都係第一次食,即管一試,點知盛興而來,敗興而歸。我原本想食拉麵的,但見定食好似抵食一點,而且較多人選擇,於是就點了網燒牛肉定食,至於同事他們點了鯖魚定食和網燒牛肉定食。首先奉上的鯖魚定食,賣相望落唔錯,聽說味道可以,令我對網燒牛肉定食充滿了期待,俗語話希望越大失望越大,這間餐廳令我深深體驗到這句說話的奧義,當網燒牛肉定食的來的時候,我直頭失望到想喊,一片片燒好的肥牛放在飯面上,還有一隻全生的雞蛋,或許我失策,我無上網search下才叫,加上餐牌又無圖,我真係唔知道這就是網燒牛肉,仲要加隻生雞蛋, 完全係超出我想像,我心目中的網燒牛肉是一片片較厚身的牛肉片,因為是炭燒的,每片牛肉有網狀形的紋理的,但眼前的卻是普通的薄切肥牛。如果是肥牛飯或牛肉井,那不需要用這個價錢也食到,當然有人會覺得定食有飯,茶,麵豉湯和沙律,價錢都算合理,雖然牛肉飯味道正常,但因為我有期望,所以覺得很失望。 此外,可能因為繁忙時段,服務態度亦屬一般,我們在店內站了 一段時間才有人招呼,坐下之後,過了好一陣子,同事要主

我原本想食拉麵的,但見定食好似抵食一點,而且較多人選擇,於是就點了網燒牛肉定食,至於同事他們點了鯖魚定食和網燒牛肉定食。首先奉上的鯖魚定食,賣相望落唔錯,聽說味道可以,令我對網燒牛肉定食充滿了期待,俗語話希望越大失望越大,這間餐廳令我深深體驗到這句說話的奧義,當網燒牛肉定食的來的時候,我直頭失望到想喊,一片片燒好的肥牛放在飯面上,還有一隻全生的雞蛋,或許我失策,我無上網search下才叫,加上餐牌又無圖,我真係唔知道這就是網燒牛肉,仲要加隻生雞蛋, 完全係超出我想像,我心目中的網燒牛肉是一片片較厚身的牛肉片,因為是炭燒的,每片牛肉有網狀形的紋理的,但眼前的卻是普通的薄切肥牛。如果是肥牛飯或牛肉井,那不需要用這個價錢也食到,當然有人會覺得定食有飯,茶,麵豉湯和沙律,價錢都算合理,雖然牛肉飯味道正常,但因為我有期望,所以覺得很失望。 此外,可能因為繁忙時段,服務態度亦屬一般,我們在店內站了 一段時間才有人招呼,坐下之後,過了好一陣子,同事要主動叫店員才過來清潔臺面。
沙律
题外话/补充资料: 我問過店家,他說熟蛋要額外加錢, 那麼如果唔食生雞蛋的話就會造成浪費,要加錢將雞蛋煮熟的話,那就應該註明在餐牌上,希望有圖附在餐牌上或店內顯眼的地方,等顧客知道食物的模樣。
2021-06-30
2021-06-17 936 浏览
平日來吃晚飯,叫了一客網燒牛肉定食($82),和一客自家吉列豚定食($88)。每份均配麵豉湯和沙律,沙律的醬汁很好吃,酸酸甜甜很開胃。🥗網燒牛肉沾上濃濃的燒汁,非常惹味,配一隻生雞蛋🍳,這竟然是整個定食最驚喜的地方,有如畫龍點睛!我本來不特別喜愛吃生雞蛋,但是他們的日本蛋蛋味超香,沾牛肉吃是意想不到的美味,可以扒一大碗飯。自家吉列豚份量很大,入口外層香脆,豚肉很嫩不黏牙,完全不油膩,一口接一口。吉列豚配兩款沾醬,分別是蛋黃醬和大阪燒醬,兩個口味也不錯。

網燒牛肉定食
網燒牛肉沾上濃濃的燒汁,非常惹味

自家吉列豚份量很大
,入口外層香脆,豚肉很嫩不黏牙,完全不油膩,一口接一口。
吉列豚配兩款沾醬,分別是蛋黃醬和大阪燒醬,兩個口味也不錯。
2021-06-07
  • 網燒牛肉
  • 自家吉列豚
2021-04-24 897 浏览
灣仔區美食林立 所以喺灣仔區生存到咁耐嘅餐廳都唔簡單🧐雖然網上名氣唔大 但呢一間小店嘅燒牛肉可以話係冇得頂一入門口就會見到廚師喺燒烤爐上面燒牛肉由於通風唔係做得咁好 所以成間餐廳都有呢一種燒烤味.🎈沙律Lunch仲會包一份沙律 沙律汁酸酸地幾開胃👍好特別嘅係佢呢度仲會有蛋白做沙律配菜 評分: 7/10.🎈網燒牛肉飯 ($82)見到成間餐廳咁大浸油煙味 其實就係呢一個燒牛肉飯👍呢個套餐仲包埋一隻生蛋黃用嚟撈飯食牛肉燒得好香好惹味 性價比都算唔錯評分: 7.5/10.🎈總括而言唔留心搵真係未必搵到呢間餐廳但係基本上幾時去到都要等位 而且上菜速度的確係驚人嘅慢我之前有試過其他套餐 質素都只係一般但唯獨是燒牛肉飯幾好食 即使係好大油煙味同埋速度慢都會想再返食😋評分: 7.5/10
灣仔區美食林立 所以喺灣仔區生存到咁耐嘅餐廳都唔簡單🧐

Lunch仲會包一份沙律 沙律汁酸酸地幾開胃👍
好特別嘅係佢呢度仲會有蛋白做沙律配菜
評分: 7/10
網燒牛肉

🎈網燒牛肉飯 ($82)
見到成間餐廳咁大浸油煙味 其實就係呢一個燒牛肉飯👍
即使係好大油煙味同埋速度慢都會想再返食😋
評分: 7.5/10
網燒牛肉
2021-03-13 902 浏览
限聚令放寬,馬上找間有氣氛的小店吃晚飯。在灣仔不想吃西餐,行行下找到了這家日本小餐廳,見裝修蠻有傳統居酒屋風格,剛巧有位便入座。先叫了啤酒和幾款小食,打算中途邊吃再加單:汁煮雞肝、炸墨魚咀、牛舌、牛肉卷、大蔥燒雞串、蟹籽沙律、煎餃子和明太子玉子燒。啤酒最先上桌,十分鐘後到雞串,可是之後的上菜速度平均10至15分鐘才有另一道小食。我和朋友兩個人,不到一分鐘便KO了一碟,之後要呆等下一道菜。晚上八時入座,十時前為了以上8款食物請了服務員跟進了三次,每次年輕的服務員都不痛不癢的,沒有表達任何歉意。到了晚上10 時零5分,還有最後一道玉子燒沒下文(但政府規定不是要10時關店嗎?),向服務員了解,他回來說師傅還未開始做…食物味道一般,但這樣的速度和態度,不了。

食物味道一般,但這樣的速度和態度,不了。
2021-02-20 893 浏览
午市想食炭燒牛肉,一早致電外賣自取四盒炭燒牛肉飯,到場需要等候5-10分鐘,豈料外賣自取竟然要收加一服務費。本身店舖的定價合理,但外賣沒有便宜外,還多多收10%服務費,實在難以接受,外賣的餐具只跟配一隻叉。另外,是次部分牛肉都燒得太焦,是焦黑硬脆致癌的那種焦。餐廳的食物質素本屬高質,定價於百元樓下亦可接受,飯是粒粒分明的珍珠米,甜甜帶酒香的燒汁再配上生雞蛋及芝麻青蔥拌飯,非常出色,牛肉亦很夠味道。唯餐廳的抽風系統亦需要改善,每次用餐後總是一股油煙味,餐桌之間空間感不足。而今次外賣的加一服務費亦不甚合理,建議大家堂食好了。
另外,是次部分牛肉都燒得太焦,是焦黑硬脆致癌的那種焦。

炭燒牛肉飯
外卖自取
2021-01-08 902 浏览
Lunchtime嚟食咗個網燒牛肉定食,啲網燒牛肉係平時打邊爐嘅肥牛,因為淋咗太多醬汁搞到太鹹,end up鹹到唔夠飯送😵😵 最唔ok其實係個環境,一行入去已經煙霧彌漫,勁大陣油煙味,食完個lunch行出嚟全身都係油煙味,陣味keep咗成日🤢🤢

網燒牛肉飯
午餐
2020-12-11 807 浏览
同事喜歡想食日式定食,所以午餐會定期來吃森屋,晚上是居酒屋,晏晝有午市套餐,價格雖然不是很便宜,但比較親民化。不過餐廳冷氣風很強勁,以及有濃烈的燒肉味,所以坐得不算太舒服。日式沙律叫飯類定食會有沙律前菜,沙律菜算新鮮,加日式沙律醬好好味,另外佢有蕃茄粟米同豆腐。沙律菜算新鮮,加日式沙律醬好好味,另外佢有蕃茄粟米同豆腐。網燒牛肉飯 配味噌湯十分推薦這裏的網燒牛肉飯,他的牛肉會燒到有少少脆身,白飯了有肉汁之外,還有日式燒肉醬和生蛋黃,撈埋落飯到真係好好食,每次都忍不住清晒所有白飯,是這裏的必試推介!

日式沙律

網燒牛肉飯 配味噌湯