2019-06-30 128 浏览
作為專業嘅港女🤓見到有新Cafe開張梗係即刻要黎打卡啦!😜呢間係旺角砵蘭街😌好方便一睇就知係為港女而設!😝餐廳勁多打卡位!有好多花花草草好舒服!店員大部份都係台灣人講普通話 差啲以為自己真係去咗台灣旅行🧳🥳呢間餐廳係自助形式自己排隊點餐 自己拎餐 自己拎嘢食 仲有自己執返好啲餐具🤡餐牌都幾多選擇 我哋當日係下午時間去!叫咗一個軟殼蟹三文治🥪 我諗在場見得最多嘅一定係呢個三文治軟殼蟹☺️炸得好香脆又唔會太油!夠晒大份 一流!😜另外叫咗龍蝦包沙律包 好開胃好好味海鹽焦糖咖啡☕️ 有焦糖味得黎又唔會蓋左咖啡嘅香味😃洛神花茶香甜又好味又健康夠曬大煲!抵飲!😚仲有叫左餐廳推介嘅smoothies新鮮又精緻又夠特色!🤤
作為專業嘅港女🤓見到有新Cafe開張梗係即刻要黎打卡啦!😜
呢間係旺角砵蘭街😌好方便一睇就知係為港女而設!😝

餐廳勁多打卡位!有好多花花草草好舒服!

呢間餐廳係自助形式
自己排隊點餐 自己拎餐 自己拎嘢食 仲有自己執返好啲餐具🤡

餐牌都幾多選擇 我哋當日係下午時間去!

叫咗一個軟殼蟹三文治🥪
我諗在場見得最多嘅一定係呢個三文治軟殼蟹☺️
炸得好香脆又唔會太油!
夠晒大份 一流!😜

另外叫咗龍蝦包沙律包 好開胃好好味

海鹽焦糖咖啡☕️ 有焦糖味得黎又唔會蓋左咖啡嘅香味😃

洛神花茶香甜又好味又健康夠曬大煲!抵飲!😚

仲有叫左餐廳推介嘅smoothies
新鮮又精緻又夠特色!🤤
2019-06-30 101 浏览
原本約咗朋友喺旺角茶餐廳見面,點知經過砵蘭街,見到一間新開嘅餐廳,個名好得意,叫做「桔梗」,原來是來自台北的過江龍,咁就梗係要試吓啦😃佔地面積相當大,開放式嘅設計,採光效果非常好,而且仲有三層高。我特登上2樓睇下,仲有一張桌球枱,營造出悠閒舒適的感覺氣氛,不錯👍🏻餐廳係半自助式,找到座位之後,再到前台order,餐具器皿等等都是自助形式。再耐心等候,接收器的通知,便可到取餐區取餐,非常方便👍🏻中午時段,餐廳開門不久,已經很多客人進駐,證明他的吸引力很大,服務員全部都是說國語的,不知是否全部都是來自台灣呢?態度親切又友善,服務不錯👍🏻我選擇了,炸軟殼蟹與檸檬香草酸奶$148,是三文治系列的,可能人多關係,大概等待了20分鐘,心諗,會不會影響製作食物水準,好快這個諗法原來是多餘的,看見他們製作食物是十分用心,取餐之後,首先嚐嗜軟殼蟹,香脆可口,酸酸的檸檬醬汁特別開胃,而且旁邊還配有適當份量的薯片小食,麵包也很鬆軟。好喜歡這個醬汁混和在這個軟殼蟹上面,每一口都香脆酥軟,酸酸甜甜,很不錯👍🏻其實呢度飲品嘅選擇亦非常之多,簡單的一杯Mocha咖啡☕️,同朋友Hea下傾下,以後嚟旺角又多一個選擇了🤗
再耐心等候,接收器的通知,便可到取餐區取餐,非常方便👍🏻
2019-06-30 76 浏览
看報導得悉台灣文青小店「桔梗」進駐旺角,三層高佔地5,600呎!日間沒有空去拜訪,唯有晚上才去。「桔梗」十分旺場,全店滿座而且人流不斷,幸好朋友一早已坐下等我。「两人分享套餐 +$1281.桔梗沙拉一份2.麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份3.兩杯每日昔昔」法包一件件切好,配上了果醬和牛油。但法包是常溫所說比較乾硬,筆者沒太多牙力所以放棄了。沙律菜正常,加上栗米粒增甜。每日昔昔 是兩杯的骰的藍梅奶昔,加入了鮮藍梅、花生、瓜子肉增加口感。《剁椒牛肉 台灣眷村好味道 $158》賣相吸引又豐富,惹人垂涎。單看就有燉牛肉、溫泉蛋、藜麥和意大利飯,拌勻所有醬汁和材料之後入口有手炒花椒豆瓣醬的微辣,還帶點脆口,意大利飯半熟火喉剛好。《海底世界 海龍王真的來了 $228》這份很受歡迎,於是一試。有奶油龍蝦、干貝、貓魚、羅勒堅果醬、溫泉蛋和藜麥,而且灑上了芝士更香口惹味。龍蝦肉味很鮮甜而且爽身彈牙,有驚喜。帶子蕉香過,厚身軟腍不錯,意大利飯加上溫泉蛋滑溜有咬口。另外點到兩杯飲品:《桔梗奶昔 $58》奶昔甜度不高,味道和質感跟平時有點分別,不會有膩感而且甜度不高,而且有粒粒碎碎,口感不錯。《香橙莫

「两人分享套餐 +$128
1.桔梗沙拉一份
2.麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份
3.兩杯每日昔昔」

沙律菜正常,加上栗米粒增甜。

《剁椒牛肉 台灣眷村好味道 $158》

《海底世界 海龍王真的來了 $228》

另外點到兩杯飲品:

《桔梗奶昔 $58》

《香橙莫卡 $38》
奶泡夠綿,杯邊有細,咖啡味中有橙香。

2019-06-29 897 浏览
其實平時好少去咖啡店,因為我對咖啡敏感,飲咗會頭暈。今次要同朋友傾啲嘢,想搵間店舖坐得舒服啲坐耐啲。知道旺角開咗一間台灣過江龍嘅咖啡店,所以黎試試。呢度有幾層,下層係用餐區,上面有得玩桌球、用電腦,睇雜誌等,仲有得吸水煙!餐廳佈置用心,有一道似冇明信片嘅牆最啱打卡用。餐廳係自助形式,要自己拎水、餐具、食物,同埋收餐盤。餐前包,法包微脆,有三款醬:牛油(最正常)、蘋果白蘭地醬(堅有酒味、甜甜地)、無花果果醬(健康之選)。黑醋什菜沙律,多d栗米更好每日昔昔今係雜莓果昔,好健康,真材實料打出來,仲有果仁、鮮藍莓,細杯都好用心,好味!薑汁梳打:清新選擇,岩曬夏天飲黑糖牛奶:奶味濃,配甜濃黑糖叫咗兩個燉飯,佢嘅飯粒比一般risotto硬,唔知係咪台灣嘅特色煮法呢。上:水上芭蕾舞五粒大大的帶子,煮得剛剛好,出面seared得好靚,濃忌廉香下:海底世界海龍王真的來了龍蝦超級甜,啖啖厚肉下次要再嚟試佢嘅小食,見到隔離枱小食好似仲吸引!

黑醋什菜沙律,多d栗米更好

每日昔昔

薑汁梳打:清新選擇,岩曬夏天飲
黑糖牛奶:奶味濃,配甜濃黑糖

上:水上芭蕾舞
下:海底世界海龍王真的來了
龍蝦超級甜,啖啖厚肉

下次要再嚟試佢嘅小食,見到隔離枱小食好似仲吸引!
2019-06-29 218 浏览
已多年沒寫食評,畢竟都要花不少時間。但今天試了這間新餐廳,覺得中了大伏,不吐不快,希望店主看到會有所改善,網民看到自行判斷是否值得一試。我們今天下午2點到達餐廳,一入門口,第一感覺是: 嘩! 勁油煙! 因廚房是開放式,抽油煙系統極差,油煙程度媲美韓燒! 入門口時沒看到負責接待的店員,眼看有不少空位子,以為要自行找位子,但因昨天已電話訂座,所以去找店員問問,好不容易才找到負責接待的店員,她一邊忙著問排隊買食物的客人是否已訂座,告知如沒訂座是沒有座位的,一邊應付已訂座的幾位客人,擾攘了10分鐘,才安排我們上二樓的座位,之後餐牌也不給我們便走了。我們自行找餐牌,朋友負責下樓排隊買食物,但排了差不多30分鐘才完成買餐,等待了30分鐘後才開始陸續有飲品和食物,像擠牙膏一樣,每次只出到一種飲品或食物,最後一碟食物是下單後一小時有多才可取,我們總共點了7種飲品食物,所以要下樓7次去取食物,樓梯級細小,每次上落都得步步為營。說回食物質素,整體還是ok的,除了麵包無花果奶油起司味道性價比低外,其他食物味道ok,未至於非常好味。價錢偏貴,人均大約200多元。另外,餐具不清潔,碟子,刀,匙羹都有污漬,要多拿
另外,餐具不清潔,碟子,刀,匙羹都有污漬,要多拿幾個替換。用餐完畢要自行把餐具放回一樓的收集處,但收集處的盤子放滿了回收的杯子,多到放不下,餐廳就算來不及洗,也應該先把器具收集好,讓之後回收的杯子有地方放吧。
總結,環境太油煙,冷氣不足,令人不舒適,不是讓人hea和relax的地方,用餐其間還有一隻蒼蠅在我們的食物上飛舞。服務極差(基本上是沒服務,但接待的店員像遊魂似的,廚房出餐也極慢,建議要先吃點東西打底才來,餓著肚來的話應該會等到餓暈),結論: 不會再來。
【三文治】英式魚 薯條 英倫風

2019-06-29
【早午餐】龍蝦酪梨白酒奶油醬汁 餐車風
【早午餐】馬修倫與松露的餐會
2019-06-29 526 浏览
見到咁多媒體報導介紹又係台灣引入 仲有3層 好吸引見佢新開就一於試下一去到就同我講冇晒menu叫我自己上openrice 睇環境其實唔係話好吸引因為枱與枱之間其實空間感唔係好多裝修又唔係特別精緻呢到點餐係要自己出去買跟住會俾個電子器你響既時候就出去拎其實都冇問題 問題在於 佢每出一碟就響一次每一杯飲品又響一次我地5個人 總共出左去十幾次成餐飯就係不停出去拎野食好啦 諗住食物好食就算點知每一杯飲品都淡而無味連mocha, 花茶都可以無味叫左兩杯每日昔昔係好細杯 而家味道都係淡連薯條都可以炸得唔好食叫左個吃燉飯串燒個飯係好硬 味道真心唔好食唯一好食少少係墨魚海鮮但賣相有點嘔心另外歐巴炸雞一啲都唔脆好淋同埋夜晚既menu太少選擇仲有 食完係要自己執野 仲要幫佢地分埋類食完一餐咁難食既飯 仲要自己執野真心覺得冇下次
見到咁多媒體報導介紹

我地5個人 總共出左去十幾次
成餐飯就係不停出去拎野食

好啦 諗住食物好食就算
點知每一杯飲品都淡而無味
連mocha, 花茶都可以無味

叫左兩杯每日昔昔

仲有 食完係要自己執野 仲要幫佢地分埋類
食完一餐咁難食既飯 仲要自己執野
真心覺得冇下次

2019-06-29 253 浏览
午飯時間點餐, 12:32下單, 到1:09才出齊(兩人食物一貝殼粉一烤蔬菜芝士). 貝殼粉出錯了, 我們點了豬肉青醬卻出了另一款烤雞貝殼粉, 但因為趕時間便照吃了. 貝殼粉煮得太硬, 烤雞亦是柴皮級, 而最困惑的是我們不知道這一個粉是熱食還是冷食, 因為他的溫度大概就是室溫左右...溫泉蛋也是overcooked, 蛋黃已開始凝結而不是流出來的. 令一款烤蔬菜薯蓉芝士味道尚可, 但價錢不便宜. 最後, 由於餐廳採用開放式廚房, 但抽氣設施似乎不太夠, 導致全餐廳很大油煙味.餐廳裝修是挺別緻的, 但以出餐的混亂程度和食用環境, 想我不會再幫襯了.

2019-06-28 389 浏览
上網見到介紹新開台灣野,同朋友滿心期待咁試新野,90分鐘用餐時間,所有野都係自助形式,買野食、拎餐具到食完都係自己放返去餐具收集處,以上呢d我覺得都可以接受,但係食物質素真係唔得,叫左3個意大利飯、炸雞(未食睇顏色已經知唔好食)、薯條、墨魚海鮮(賣相好唔吸引)重有個杯每日昔昔,全部都好難食,如果要揀樣好少少既,係碟薯條羅。同朋友一致認為,食物難食程度係完全唔值呢個價錢。除左環境同某幾款食物賣相適合打卡呃like,我諗唔到有咩好
2019-06-28
餓底外食時,對餐廳一向好寬容,不過今次決定要比個劣評,sorry!首先,openrice寫開門時間是0700,諗住1130去食lunch,點知去到門口卻寫住"今日1200營業",what? 隨便改遲咁多開門!Ok,咁同朋友等到12點開門啦,問店員點解今日會咁遲開,佢一副我唔係老細唔關我事呀既咀臉,完全無唔好意思🙄第一次嚟,叫個lunch set試下啦,有牛/雞/豬/素意粉選擇,叫了個豬pesto貝殼粉,$68,價錢可以接受,加$10有咖啡。所有服務都是自助,要先點餐,取餐具,野食也要自己拎,感覺有點似快餐店,仲要飲品同意粉分兩轉取,幾麻煩,而且取了飲品後等了頗耐先有意粉。好,講下食品。咖啡,太酸,就算是latte都太酸,麻麻地。豬肉原來是豬頸肉,食落幾大陣雪味,出晒事,pesto又稀laulau,無咩蒜或basil味,完全救唔到難食既豬頸肉,仲有果兩塊菜好寒酸,不如唔好比🙄,唯一可取之處係意粉尚算彈牙。朋友叫了同一樣野,覺得太淡想問staff拎salt & peper,一個又話無另一個又話有,結果都係無!連呢啲基本野都無!唔係瓜?!坐坐下,空間仲要充滿油煙味(open kitchen

坐坐下,空間仲要充滿油煙味(open kitchen 既關係),而且音樂越播越大聲,好趕客,空間幾大座位幾舒適都無用!

本來幾期待來食,不過好失望,本餓底自己煮都好食過佢!
2019-06-28 339 浏览
係人多擠迫嘅旺角又落緊大雨,見呢度空間好大又多位,就決定同未婚妻入嚟避雨我地都鍾意呢度坐得夠闊落,一啲壓迫感都無,最重要有我地最愛❤嘅龍蝦risotto🦞!Risotto隻龍蝦尾睇落好細,但其實好多肉,只不過斬左個頭同鉗望落細啲。龍蝦肉煮得啱啱好,好爽好彈牙,無煮到佢韌。個汁係羅勒堅果醬,隻色偏淺,食落羅勒味唔算好濃,但正正唔太濃,先唔會搶左主角龍蝦嘅鮮甜味。除左龍蝦,重有粒帶子,飯入面重有蝦、墨魚、貓魚同62.5度溫泉蛋,非常豐富!唔會食晒龍蝦就無野送飯👍🏻最驚喜有啲烤脆嘅藜麥,好啱送飯!另一款燉飯揀左剁椒牛肉燉飯,一黎到就聞到強烈嘅手炒花椒牛肉豆瓣醬香味,聞落好似好辣,但其實只係少少辣,花椒油好重,難怪咁香!燉牛肉炆得好淋好入味,不過可能放得耐,我地食晒龍蝦燉飯先食,令到啲肉有啲乾。不過整體都幾好味。當然要跟餐食埋法包、沙律同昔昔!法包有無花果奶油同香橙白蘭地起司抹醬,我地都非常鍾意個香橙香蘭地起司抹醬,甜得黎帶點香橙花香味,白蘭地味濃得黎又唔會好哽辣到喉嚨。好食到令未婚妻直頭想買返屋企呢(如果有😂)無花果醬亦都好食,又酸又甜👍🏻沙律新鮮夠爽脆,淋上黑醋醬,不過份量有啲小。昔昔好得

當然要跟餐食埋法包、沙律同昔昔!

沙律新鮮夠爽脆,淋上黑醋醬,不過份量有啲小。

昔昔好得意,用咗兩個細杯裝住,面頭有啲雜莓同餅乾,酸酸甜甜好好食,不過如果份量多一啲就面好。
2019-06-28 56 浏览
見到舖天蓋地式宣傳,所以就特登嚟試下。一入去環境係chill嘅,但座落就好嘈,啲聲困住反彈咁,如果係想同朋友食飯傾下計就唔適合。餐牌選擇少,服務及食物質素绝對唔值呢個價。成餐飯一個字"硬”,麵包係交貨嚟貨式,重要係一早送來放到夜晚重賣緊嗰種法包 - 硬。 意大利飯好似生米咁 - 硬,炸雞又鞋又乾 - 硬。薯條係波浪型,但又非普通快餐店粗身嗰種,係幼身嘅波浪,所以結果又係太硬。因為嗰度閣樓有水煙供應,下層都會有少少味,本人就唔喜歡。
餐牌選擇少,服務及食物質素绝對唔值呢個價。
因為嗰度閣樓有水煙供應,下層都會有少少味,本人就唔喜歡。
2019-06-27
旺角開咗係台灣開黎既呃like既cafe,諗都唔諗就梗係要去試吓啦👻 一去到已經覺得好文青😍 間店環境都幾大仲要有三層🙈 店舖係採用全自助形式,自己拎餐牌搵位落單,連最後執枱都係全自助🙆🏼.墨魚海鮮|黑色幽默美乃滋 $98雖然賣相唔係話好靚,但永遠對墨魚汁既料理都抗拒唔到🙈 黑黑一團既真身其實係比墨魚汁同蛋黃醬包住炸到好香脆既魚柳、鮮蝦👀 又幾match幾特別 重點係件件都好多醬而且鹹度適中 唔會話食到太油膩嘅感覺🙆🏼.剁椒牛肉|台灣眷村好味道 $158個risotto好creamy好好食,唔膩之餘仲食到停唔到口😍 見到係用手炒花椒豆瓣醬整咁特別,就諗都唔諗就簡佐依款🤤 果然有驚喜估唔到花椒連risotto都可以咁match 有少少麻辣既感覺 再吉穿埋個溫泉蛋撈黎食真係好治癒🤤 令到個飯感比起平時更加煙韌豐富;而且個牛肉都燉得好入味,而且入口即融,一啲un既感覺都無👍🏻.總結,食物黎講全部都好fushion好特別,而且睇得出菜名都睇落好有心思🙆🏼 其實個brunch menu我都好想試下 好似好正🤤 而餐廳環境真係好舒服,感覺好chill之餘仲可以慢慢比你傾下心事影下相😍唔知係咪因爲自

墨魚海鮮|黑色幽默美乃滋 $98
黑色幽默美乃滋

剁椒牛肉|台灣眷村好味道 $158
台灣眷村好味道

總結,食物黎講全部都好fushion好特別,而且睇得出菜名都睇落好有心思🙆🏼 其實個brunch menu我都好想試下 好似好正🤤 而餐廳環境真係好舒服,感覺好chill之餘仲可以慢慢比你傾下心事影下相😍唔知係咪因爲自助形式感覺更加free💕 仲有呀~第二層仲有得玩桌球;最高層天台仲有得食水煙添👻
台灣眷村好味道
2019-06-26 199 浏览
Jie Genge⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 三層高落地玻璃的台灣cafe 💕 台灣網紅店黎左香港 ! 店內裝修以木色為主 空間超闊落 氣氛輕鬆 仿如身處台灣啊 完全不似在香港會找到的cafe☺️二樓有桌球 sofa 天台還可以shisha!! 台灣staff 都超熱情的 而食物又真的很精緻超好吃 😭💓一定會再來啊~⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 這次吃了兩款燉飯 兩款小食⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 剁椒牛肉 |台灣眷村好味道 $158 吃過最好吃的risotto!! 燉牛肉質感軟稔 牛肉帶點牛筋 口感超好 而且好入味 牛肉是台灣進口的。手炒花椒豆瓣醬真的很有驚喜 吃起來像肉碎 帶點辣 令人吃不停口~溫泉蛋的流心程度是100 分 燉飯本身就超好吃了 口感煙韌 彈牙 飯旁邊還有點麻辣粉 超香的。這個燉飯就是完美 已經很想念很想再吃了🐷串燒 |吃燉飯配串燒 $158 烤肉串 x 烤蔬菜串 以日式照燒醬烤 烤肉的肉質軟稔 有肉汁 完全不會硬 烤蔬菜都很特別 脆肉瓜最好吃 😆 燉飯是蕃茄口味 配溫泉蛋 蕃茄很甜 完美融入燉飯。但我還是較喜歡剁椒牛肉那個燉飯 更香口。烤蔬菜|奶油薯泥 Padano 起司 $78 烤蔬菜有矮
Jie Genge

這次吃了兩款燉飯 兩款小食

剁椒牛肉 |台灣眷村好味道 $158

串燒 |吃燉飯配串燒 $158

烤蔬菜|奶油薯泥 Padano 起司 $78
烤蔬菜有矮瓜 脆肉瓜 西蘭花 蘑菇 以香草調味 💕奶油薯泥 很滑很香 配烤蔬菜很搭👍

薯條|檸檬香草優格 $68
厚切薯條口感很實在 而且炸得剛好 不會過脆 檸檬香草優格很特別很清新 ~

每日昔昔 $68
昔昔為雙人份 一份有兩杯 其實係藍莓乳酪😋藍莓味真實 沒有過多糖份 很清新 作甜品最好不過!

茉莉薰衣草茶 $58
超喜歡這個茶 喝起來很舒服很清新 茉莉薰衣草味很突出 像沒有那麼濃烈的菊花茶 。

📍地址
旺角砵蘭街160號地下至2樓
G/F-2/F, 160 Portland Street, Mong Kok
港鐵旺角站 E1 出口, 步行約4分鐘
電話號碼
#monstergirlshk_旺角
#monstergirlshk_台式
2019-06-24 545 浏览
旺角又有新餐廳開幕了今次不是跟風的珍奶店了!是在台灣非常有名氣既特色CAFE選址佔地3層, 1,2樓用餐,3樓是戶外區所有餐點都是即時製作,另有水煙供應是朋友小聚的好地方在旺角很多餐廳都有限時,這裡可以慢慢吃將台灣的步伐帶到香港這邊給大家體驗 開放式廚房,直接看到廚師的專業手藝是一種信心的表現餐廳裝潢走精緻路線二樓更設有桌球給大家玩樂 餐具自助自取 環境裝潢給人感覺輕鬆沒壓迫感與一般香港餐廳完全不同感覺走入來已經令人有種放鬆感 2樓直望廚房 茉莉薰衣草茶 (熱/冷飲) 這樣的環境當然點一杯更令人放鬆的飲品花茶,放滿了茉莉與薰衣草,冷泡味道一樣好喝 套餐沙律桔梗沙律一份 有新鮮沙律菜,玉米,瓜絲組成開胃小菜一碟 無花果奶油+麵包香橙白蘭地起司抹醬碟上的小點裝飾就是抹醬,直接用麵包沾醬就吃麵包是法包,帶點果香,淡淡的酒味份量剛好,不會太多 海龍王真的來了 ($228)有豪華的龍蝦,帶子,溫泉蛋組成,下層是燉飯帶子煎香,仍然鮮嫩龍蝦切半煎開,肉厚而有彈性,食起來非常滋味 用上青醬煮成的燉飯味道更為清新爽口,好獨特既燉飯質感飯粒中更有不少蝦肉切粒與魷魚口感好豐富 烤蔬菜配奶油薯泥薯泥做得好軟滑
旺角又有新餐廳開幕了
今次不是跟風的珍奶店了!

是在台灣非常有名氣既特色CAFE
選址佔地3層, 1,2樓用餐,3樓是戶外區
所有餐點都是即時製作,另有水煙供應
是朋友小聚的好地方
在旺角很多餐廳都有限時,這裡可以慢慢吃
將台灣的步伐帶到香港這邊給大家體驗

開放式廚房,直接看到廚師的專業手藝
是一種信心的表現
餐廳裝潢走精緻路線
二樓更設有桌球給大家玩樂
 餐具自助自取
 環境裝潢給人感覺輕鬆沒壓迫感
與一般香港餐廳完全不同感覺
走入來已經令人有種放鬆感
 2樓直望廚房
 茉莉薰衣草茶 (熱/冷飲)
 這樣的環境當然點一杯更令人放鬆的飲品
花茶,放滿了茉莉與薰衣草,冷泡味道一樣好喝
 套餐沙律
桔梗沙律一份 有新鮮沙律菜,玉米,瓜絲組成
開胃小菜一碟

無花果奶油+麵包
香橙白蘭地起司抹醬
碟上的小點裝飾就是抹醬,直接用麵包沾醬就吃
麵包是法包,帶點果香,淡淡的酒味
份量剛好,不會太多

海龍王真的來了 ($228)
有豪華的龍蝦,帶子,溫泉蛋組成,下層是燉飯
帶子煎香,仍然鮮嫩

龍蝦切半煎開,肉厚而有彈性,食起來非常滋味

用上青醬煮成的燉飯
味道更為清新爽口,好獨特既燉飯質感
飯粒中更有不少蝦肉切粒與魷魚
口感好豐富

烤蔬菜配奶油薯泥
薯泥做得好軟滑
蔬菜焗香配以薯泥味道非常配搭

海鹽焦糖拿鐵 $38
咖啡可選冰或熱飲

青醬海鮮燉飯,濕潤易入口

配以特大煎干貝好食

龍蝦可以起到原整蝦肉來吃
好鮮味
大海的味道
2019-06-23 403 浏览
一聽到係台灣cafe黎香港開店,而且樓高三層,真係好吸引,約左朋友黎食lunch。入到黎我頓時忘記左自己喺香港,因為我未喺香港見過咁大間cafe,空間感超大,好文青呀!綠草加木枱好舒服,要盡情relax。一排木櫃佈置相信係會成為熱門打卡位,超文青的。食物名稱好可愛呀,有心思同創意。食物以輕食三文治、麵包為主。龍蝦酪梨白酒奶油醬汁 $148 炒蛋好滑落左好多芝士,仲加左龍蝦、魚柳、魷魚等海鮮好鮮味。擺喺一邊既自家製芝士好濃味,好味,同麵包一齊食好正。英式魚薯條 $128 個炸魚皮薄好脆,魚肉滑唔乾實,配牛油果醬好中意,份量超大的,加左Tabasco 微辣開胃。側邊食得出係熱浪既薯片成個感覺好local,而且玩味十足,好有趣,哈!綠色植物加上天然日光,好易影到靚靚相呀。哩個smoothies 係台灣店既人氣食物,好健康,食完咸食食口感好清新!

一排木櫃佈置相信係會成為熱門打卡位,超文青的。

龍蝦酪梨白酒奶油醬汁 $148

英式魚薯條 $128
綠色植物加上天然日光,好易影到靚靚相呀。
  • 龍蝦酪梨白酒奶油醬汁