2020-07-05 45 浏览
🍅 番茄培根豬頸肉燉飯 $148🦞 龍蝦干貝羅勒堅果燉飯 $228-來自台灣嘅黃店💛 店面大而且樓底好高, 加埋好文青feel嘅佈置, 我地都坐得幾舒服😌 燉飯濕潤得嚟粒粒都幾有咬口, 保留到risotto嘅口感👍🏻 飯同餸嘅份量都算多, 好啱一大班人share👏🏻 唯一不足嘅係呢度全部都係self-service嘅, 夜晚餐廳好多人嘅時候會少少亂-🍴7/10
🍅 番茄培根豬頸肉燉飯 $148
🦞 龍蝦干貝羅勒堅果燉飯 $228

🍴7/10
2020-07-04 131 浏览
見到社交平台介紹 又咁大間 一於去試下。一入到去睇個menu 第一頁就二人餐 $600 兩個人仲要加一 ,唔會考慮啦。再睇第二版,野食選擇真係好少,又無Set 最終3個人叫左兩個飯一個沙律。唔講食物之前先講 咁自助式既野都要收加一 以依種模式,依個價錢真係唔算平,加埋一杯野飲加埋一,人頭一定過$200,如果比$200食其實好多選擇。 個飯都唔差既,不過個沙律真係好想投訴,本身想叫Caesar Salad ,佢話賣哂 好啦 得返另一個沙律姐,即係無得揀啦最後要左個 田園沙律咁既物體,點知一食落去完全無味,好似就咁食緊菜咁(明既人應該會明咩意思)之後我朋友去問,個職員話無野跟,我之後再出去問,最後先比左d 黑醋我,加返落去先似返樣,同埋個餐牌明明寫有 「風味油醋」 但我完全感受唔到。 叫左幾杯咖啡 價錢合理既,不過無乜特別,用埋膠杯同7-11 差不多。
見到社交平台介紹 又咁大間 一於去試下。

2020-06-29
2020-07-03 100 浏览
呢間餐廳叫做桔梗,個名聽落好有文青感覺。同埋都好受歡迎,有唔少人排隊。佢係主打燉飯,朋友都係嗌飯,每一種飯都有唔同嘅風味同埋賣點。我叫嗰個剁椒牛肉,係台灣眷村好味道 。燉牛肉味嘅味道好熟悉啊,有啲似我哋細細個成日食嗰啲牛肉乾。椒麻味幾重,好正,我真係幾鍾意呢個飯,下次嚟我會再食!呢個燉飯都有溫泉蛋,唔會太熟,一切開嘅時候流心果下令人垂涎三尺嘢飲我就叫咗黑糖牛奶,甜度啱啱好,暖笠笠,健康之選啦朋友叫咗鮮奶抹茶,我偷飲左一啖,綠茶味好濃郁,好消暑約埋三五知己嚟呢度食飯都幾唔錯㗎,推薦!
我叫嗰個剁椒牛肉,係台灣眷村好味道

嘢飲我就叫咗黑糖牛奶,甜度啱啱好,暖笠笠,健康之選啦

朋友叫咗鮮奶抹茶,我偷飲左一啖,綠茶味好濃郁,好消暑

約埋三五知己嚟呢度食飯都幾唔錯㗎,推薦!
2020-07-03 237 浏览
成日經過都想試,見佢成幢都係cafe,好似台灣咁,今次終於同朋友嚟食咗。入邊空間感好夠,而且好多打卡位,自助式叫餐,喺櫃枱買完餐,再自己去攞。炸軟殼蟹與檸檬香草酸奶軟殼蟹炸得好鬆脆,炸粉一啲都唔厚,正!魚柳亦都好嫩滑,薯片味道似咖哩味卡樂B,配蕃茄蓉,好過配茄汁~唔錯。龍蝦酪梨白酒奶油醬汁龍蝦幾新鮮同爽口,滑蛋入邊有元貝同魷魚,而且好juicy,沙律OK。當日昔昔細細杯,同朋友一人一杯仔,藍莓味,幾滑,唔會太甜,食到底層仲有雞蛋布丁果啲焦糖醬,幾有層次。梗桔奶昔面頭有啲脆脆同莓,奶昔係草莓味,OK。其實哩度環境唔錯,樓底又高,枱同枱距離唔會太近,真係可以hea足1日,不過唯一缺點係無wifi,電話無無限數據嘅就慘啦。😂

梗桔奶昔
面頭有啲脆脆同莓,奶昔係草莓味,OK。

2020-06-30
2020-07-02 68 浏览
.餐廳舖面面積大 樓底夠大 感覺好開揚闊落😆雖然裝修以簡約為主 但牆身用書本做裝飾都不失為一個打卡嘅好地方🥳☺️另外點餐方面 建議有興趣去食而且食量比較大嘅朋友可以嗌個小食或者前菜打個底 開開胃先🤣main course 今次嘅選擇個人覺得份量唔係多🙈不過食物質素的確唔錯👍🏻👍🏻.價錢: 6.5/10性價比: 7/10好食程度: 7.5/10回頭度: 7/10

價錢: 6.5/10
性價比: 7/10
好食程度: 7.5/10
回頭度: 7/10
  • 烤半春雞
  • 龍蝦羅勒堅果燉飯
2020-07-02 67 浏览
點餐攞水餐具都係自助式,包餐就快到,但意粉等左成個鐘先到,同傳聞一樣等超耐先上,我同朋友晨早食曬個包,飲左一大支水,意粉先到,都算勁。然後話下盤意粉到我地,見住佢送曬比隔離枱都未到我地,仲要兩枱遲過我地入黎都食完走埋。干貝公主意粉煎帶子一定冇得輸,個汁都冇想像creamy,意粉感覺煮得過左少少,有點太軟。值得投訴嘅係點解個意粉要等成個幾鐘先上黎。一啲遲過我地入座嘅都食到飽一飽,埋單走埋都未到我地。仲要佢地都係食意粉。我地由好多人等到冇咩人,先食到個意粉。韓式辣醬烤雞包冇咩韓式嘅感覺,雞都比較柴,但整體係普通。蘋果照燒鐵板豬包有蘋果菠蘿係幾新鮮,加左啲甜嘅配搭咁。個豬都燒得唔錯,調味都香口。包鬆軟外薄微脆,唔錯。

干貝公主意粉
干貝公主意粉

韓式辣醬烤麵包

韓式辣醬烤雞包
冇咩韓式嘅感覺,雞都比較柴,但整體係普通。

2020-07-01 106 浏览
知係出名既黃店,而網上睇圖都覺得好似好好食,所以5點45分已經去排隊,見到有好多人排隊,本來已經好期待。餐牌既菜名睇落好吸引,我地一行三人叫左不少食物,承惠$1000,價錢如果係好食既話其實都唔太貴,但好可惜係你比錢我,我都唔會食!我地叫左1. 蕃茄豬頸肉燉飯 味道奇怪,同一般既蕃茄醬不一樣,有好重既杏仁味,可能有特別嘅香料。 如果係義大利飯,飯粒半硬係正常,但呢個飯係絕對係用普通飯,煮唔熟,醬汁未收乾,似茶餐廳燴飯。 我哋每人食左一啖已經食唔到落去。2. 帶子翠玉瓜忌廉燉飯 又係帶住奇怪風味既一道餐點,帶子算大粒又多,但無特別調味,但可以入到口已經好慶幸。 燉飯既味道偏咸,比蕃茄燉飯好,我哋每人食左兩三啖。3. 美國牛仔骨 聽個名以為係正常西餐既牛仔骨,但上菜見到既係去任食燒烤的冰鮮肥到爆既普通牛仔骨,肥膏多過肉,無味,乾。但起碼係入到口,係食物。4. 燒春雞 有兩件,份量一般,睇落係幾juicy,食落去真係太咸。近皮位真係好咸。5. 炸雞翼 可以話係成餐飯最好食既食物,juicy唔會太乾。6. 三杯野飲 (唔詳細講,但係正常既)

我地叫左
1. 蕃茄豬頸肉燉飯
我哋每人食左一啖已經食唔到落去。

2. 帶子翠玉瓜忌廉燉飯
燉飯既味道偏咸,比蕃茄燉飯好,我哋每人食左兩三啖。

3. 美國牛仔骨

4. 燒春雞

5. 炸雞
可以話係成餐飯最好食既食物,juicy唔會太乾。

6. 三杯野飲 (唔詳細講,但係正常既)

我見成場有好多枱都食晒個飯,可能我哋真係唔識欣賞,你地可以去試下究竟係咪我既偏見。我人生都算食過好多西餐,但呢間我真係唔識欣賞。

黃店絕對唔等於無食物質素,但可唔可以尊重下自己,尊重下食物?
2020-07-01
  • 特製雞中翼
2020-06-30 49 浏览
A friend of mine suggested this café for gathering, and I am impressed by the artistic design and the high ceiling when I went inside. Since we haven't booked a place, the waiter assigned us to a table on the second floor, which is a bit stifling to be frank. It appeared that all three of us weren't extremely hungry, so we decided to order a tasting menu for two to share. It is quite expensive at first sight ($580), and it strikes me as a bit peculiar that there is a 10% service charge even though we have to order the food at the cashier ourselves, but the pleasant food that came after that made it up.
Assorted Bread (8.5/10)
The bread is evidently homemade and really soft, which tastes even richer when paired with the truffle butter. Definitely a great item to start the meal.
Salad (7/10)
There isn't anything special about the salad, though the lettuce and cherry tomatoes taste well with the vinegar.
Seafood Platter (7.5/10)
The scallop tastes best with its aromatic pan-fried surface, as for the lobster, the size is just too small and doesn't taste fresh enough.
Mushroom, Truffle Salsa, Whisky Blueberry Risotto (7/10)
A weird combination at first sight, but it turns out fine actually. The risotto is too creamy for me (but probably that is the nature of risotto) but the blueberry's acidity did balance it for a bit. A thing to note is that the mushroom is large in terms of quantity and size.
Short Rib (8/10)
The Short Rib is devoid of frozen scent, which is a good thing, and tastes natural with the BBQ sauce. The texture is rather tender, and there are actually three pieces even though it is a menu for two.

Molten Cake (5/10)
The molten cake, literally, isn't molten enough, since the chocolate sauce inside is too thick and gooey. It is also a bit too sweet for me.
Raspberry Tart (7.5/10)
To me, it looks more like a cake than a tart, yet the flavor is rather pleasant since the acidity of the raspberry made it taste refreshing, especially when paired with the ice cream.

While this menu is certainly not cheap, the quantity is larger than expected, so be sure to have an empty stomach before ordering.
2020-06-22
2020-06-26 106 浏览
干貝黑松露意粉🍝-【支持黃店】桔梗好出名啦,但這是第一次來吃呀~中午來人不多,但一到下午就排長龍了~⸜(๑⃙⃘'ᵕ'๑⃙⃘)⸝⋆* 午餐選擇不多,這款是元貝黑松露意粉,等了足足45分鐘呀⋯明明人都不多,但就等這麼久⋯或者是時候學下慢活,哈哈。好,講意粉先,元貝煎得非常好,是剛熟!(*´˘`*)♡ 好有口感,抵讚!但意粉的醬汁就好一般,黑松露味不濃,醬汁好稀。整體不過不失啦~
干貝黑松露意粉🍝
【支持黃店】桔梗好出名啦,但這是第一次來吃呀~

2020-06-25 191 浏览
網上睇環境唔錯,又有唔少好評,就去試試,點知中大伏🙄乜都要自助,但又要收服務費,點完野食大半個鐘先到,我嗌咗$158只係包一碟主食,牛舌risotto,得四塊薄切超韌嘅肉,同好硬身嘅飯,飯可能本身就咁硬,只係唔啱我口味啦,但$158呢個價錢,淨係得一碟主食,乜都唔包,一杯野飲都冇,俾啲咁嘅份量同質素顧客真係好冇誠意,好呃錢。最後我食唔落去,走去食炸雞填飽肚仲爽🙄唔理你係乜店乜店,打得開門做生意,搞食肆嘅,又收人咁貴,唔該俾返少少良心同誠意做。結論,唔會再幫襯。
網上睇環境唔錯,又有唔少好評,就去試試,點知中大伏🙄
結論,唔會再幫襯。
2020-06-24
2020-06-24 142 浏览
呢度地方好大,樓底又夠高,裝修都好文青feel, 仲有好大塊board!呢度自助形式,自己搵位、自己叫餐跟住有人會送餐比你。水同餐具要自己拎。呢杯好似係signature drink! 桔梗milkshake (入面有香蕉🍌同士多啤梨🍓,上面就有好多cream, 花生碎同1/3塊消化餅)味道唔太甜,但唔算好飲,同埋佢塊消化餅淋既😯Orange 🍊 mocha (沿着成個杯邊都有糖漬橙嘅甜味,入面飲飲下好似有少少果皮添)蘋果照燒鐵板豬三明治🥪(有少少沙律菜伴碟、入面好足料、入面仲有蘋果同菠蘿,酸味味好開胃㗎)黑松露忌廉帶子意粉🍝(黑松露味好濃、帶子好嫩滑、個汁做得好好)P.S. 飲品好快上枱,主菜就慢左少少。同埋平日lunch都無set。

• 干貝公主意粉
  • 香橙莫卡
2020-06-22 406 浏览
今日有機會嚟到位於油麻地嘅一間支持香港人嘅黃色小店 桔梗係來自台灣嘅過光龍今日點左一杯招牌嘅桔梗奶昔🥤奶昔嘅份量係啱啱好 而且賣相吸引😉奶昔唔太滯 適合香港人奶味同水果兩者配搭得好 兩邊味道平均而All Day Breakfast 份量十足 但亦唔太滯同膩作為午餐亦可以食材方面亦非常新鮮賣相亦非常吸引沙律🥗同菇可以提升清新度雞蛋🥚🍳非常滑 好入口牛角包🥐鬆脆 配以自家製牛油🧈 提升味覺享受但係水壼內未飲完嘅水員工竟然唔會處理😱個水壺會放係取水區😡建議員工處理未飲嘅水始終要考慮衛生同食安環境方面 今日陽光普照 係文青feel 餐廳食飯非常relax
今日有機會嚟到位於油麻地嘅一間支持香港人嘅黃色小店

建議員工處理未飲嘅水
始終要考慮衛生同食安

All  Day  Breakfast
All  Day  Breakfast
之前試過去兩次walk in . 問有冇枱. 職員答:冇喎~要等一個鐘wo🤭講緊入邊唔係無枱門口嘅職員唔係特別有善,如果突然即興想去食我勸你就唔好等啦🤷🏽‍♀️好啦~今次我朋友話好想食咁咪等一個鐘.fine睇吓有幾好食🤭 夜晚dinner 個menu 冇乜選擇咁迫於無奈食二人餐啦~$580 響旺角區食呢度真係唔值呢個價🙈重點係頭盤上得好快,之後啲主菜起碼要等成半個鐘以上🤯八點幾食,等上菜食到差唔多10點先食完🤭唔係食得慢啊係上菜好慢😡總括:態度唔係好,嘢食根本唔值呢個價去一次就夠🙉🙉🙉我係支持💛店㗎但係呢間真係支持唔落 帶子好普通唔係話好大粒....燒春雞真係等咗半個鐘以上😟係夠熱啊但係好細隻個飯又係等咗半個鐘頭以上🙁個飯冇乜特別甜品都係等咗半個鐘頭以上🤭稍為叫正常就係個甜品

好啦~今次我朋友話好想食咁咪等一個鐘.fine
睇吓有幾好食🤭

總括:態度唔係好,嘢食根本唔值呢個價
去一次就夠🙉🙉🙉我係支持💛店㗎但係呢間真係支持唔落

帶子好普通唔係話好大粒....
燒春雞真係等咗半個鐘以上😟係夠熱啊但係好細隻
個飯又係等咗半個鐘頭以上🙁個飯冇乜特別
甜品都係等咗半個鐘頭以上🤭稍為叫正常就係個甜品
2020-06-20 137 浏览
在選擇去哪一間餐廳食嘅時候,都會選擇餐廳食物的質素,食物的外觀給唔吸引,如果外觀比較吸引,再加上顏色嘅配搭,令食飯變成一種藝術品一樣,除咗去品嚐之外,亦是一種欣賞嘅作品,這個就要靠廚師怎樣去表達🤣🤣🤣🤣雞翼很鬆軟,外皮很脆口咬落去嘅時候,油唔係太多,岩岩好。而且雞翼嘅擺位,都很吸引,分量亦很適量如果是一班愛打卡既女士,不妨叫這個脆口雞翼龍蝦意粉食既時間有海水味,而且好爽,意粉嘅擺法就好似海浪,因為意粉捲起左而且個龍蝦真係好大份,好好味,分量十足,同埋龍蝦食落去嘅口感係好有彈牙,因為而家真係好少餐廳係可以見到一隻完整無缺的龍蝦,價錢都唔係特別貴你杯咖啡幾好飲呀,因為係我朋友飲嘅,唔知道咩味道🤣🤣🤣🤣如何呢杯係海鹽焦糖咖啡,飲落去嘅時候真係飲到海鹽味,鹹鹹地,加上焦糖甜甜地既味道,配合得幾好🥰🥰🥰🥰🥰All day breakfast 首先賣相就冇其他意粉咁吸引,但係份量呢就係十足嘅,而且食落去個味道都很好最後一道菜,就係帶子松露意粉意粉嘅形狀都好似海浪一樣捲起來,可能因為海鮮所以廚師有呢個諗法,藉着想營造呢個氣氛大大嘅帶子,咬落去好彈牙,黑松露嘅味道都很突出,食落去嘅味道,唔係去一般下漏

雞翼很鬆軟,外皮很脆口

咬落去嘅時候,油唔係太多,岩岩好。
而且雞翼嘅擺位,都很吸引,分量亦很適量
如果是一班愛打卡既女士,不妨叫這個脆口雞翼

龍蝦意粉食既時間有海水味,而且好爽,
意粉嘅擺法就好似海浪,因為意粉捲起左

最後一道菜,就係帶子松露意粉
意粉嘅形狀都好似海浪一樣捲起來,可能因為海鮮
所以廚師有呢個諗法,藉着想營造呢個氣氛
大大嘅帶子,咬落去好彈牙,黑松露嘅味道都很突出,食落去嘅味道,唔係去一般下漏三線嘅餐廳,而係有水準既餐廳。

係食物方便,提高水準嘅
但係喺服務方面,我覺得可以再改善少少,例如傳送食物嘅時候,有人可以好有禮貌同我哋講,你嘅食物到咗,大多有人可以一粒聲都唔出,如果可以做到每個人都會向客人打招呼話你嘅食物到咗嘅話,會更好。
最後喺環境方便,係坐得舒服嘅,但係佢比較嘈吵,都可以的,因為好少餐廳可以提供一個咁大嘅地方。
希望下次嚟嘅時候,可以有服務質素,門口入嚟嘅時候,侍應係很有禮貌嘅,補充這一點😂😂😂😂

嚟自台灣嘅黃金店「桔梗」,係我Bookmark好耐嘅店❤️尋晚終於去食了😁​ 餐廳樓高3層,佔地5600呎!!😬我初初仲以為佢係文青小店,估唔到大成咁!而且二樓仲有個休閒角落,比人打桌球,天氣好命仲會開放埋三樓天台,有水煙供客人使用!超誇張!​ 雖然餐廳好大,但人流極高,尋晚我6點準時入去,未夠7點已坐滿人😅而且呢度wall in,待應係會分配你去坐中間逼死人嘅10人枱,唔比揀位,坐得都幾唔舒服,所以建議大家嚟呢度一定要Book枱!​至於食物方面,我覺得桔梗整體水平都中上。今次我就order咗軟殼蟹小漢堡、蕃茄培根豬頸肉燉飯及桔梗奶昔。​軟殼蟹小漢堡🦀​ 睇相細細嚿, 上枱好大嚿🤪桔梗呢個軟殼蟹小漢堡絕對唔「小」嘢!每一個漢堡入面都夾住一隻炸軟殼蟹,入面好多蟹膏,好足料!加埋少少好似酸奶醬嘅醬汁(不確定),酸酸甜甜咁,可以解蟹腥之餘,食上口無好膩嘅感覺,個人都幾鍾意!而小漢堡味道似甜甜地嘅餐包,質感偏實,食完都比想像中飽肚。另外,小漢堡旁仲有炸魚柳,味道就跟一般街食嘅炸魚柳差不多,無太大特別,但咬上口啖啖肉,相實Meat Lover實會好滿足。​ ​ 蕃茄培根豬頸肉燉飯🐽​ 桔梗向來做燉
軟殼蟹小漢堡
蕃茄培根豬頸肉燉飯

蕃茄培根豬頸肉燉飯🐽​ 桔梗向來做燉飯起家,嚟呢度當然要食下佢哋嘅拿手燉飯!我超鍾意呢個燉飯,溫泉蛋,蕃茄同芝士嘅飯底超惹味!味道有啲似焗豬扒飯,不過唔係炒飯底,醬汁滲透每粒飯,隻味再濃郁啲!此外,我好鍾意佢哋係飯上加咗一層炸藜麥!同燉飯一齊食,一軟一脆,口感好豐富!至於豬頸肉,係薄切咁上,應該經過高溫煎香,逼走晒啲油,食上口好爽,感覺一啲都唔膩。​ ​
桔梗奶昔

桔梗奶昔🍊​ 飲品方面,我揀咗招牌桔梗奶昔。呢個奶昔係士多啤梨+肉桂打成,肉桂味同士多啤梨味幾出,但質感偏稀,仲要勁甜,味道真係一般般,賣58蚊,細細杯,絕對唔平😂​ ​

另外,桔梗係採用自助式服務,呢點我係不太鍾意。餐廳啲枱好逼,飲水要出Bar枱自取,行出行入好唔方便。食飯又好似快餐店咁,買完坐低等送餐,無服務可言,但價錢唔平。無Book位時坐10人枱,係木板凳,2人坐埋一齊,好逼,仲要無位擺嘢,同類餐廳,我諗我寧願揀對面街嘅茶聊囉😅​ ​
2020-06-17
軟殼蟹小漢堡