2018-05-09 2542 浏览
<豆花好好味 燒餅好好味>😍#fafafoodblog旺角呢間喺朗豪坊4 樓 美食廣場既桃園眷村 專食一d上海台灣小食 好似豆花 燒餅 飯糰等等 味道唔錯 😄 飽肚又夠哂特色 值得試下👍🏻🥛紅棗豆漿 24 蚊豆漿選左凍 佢個杯行街飲好方便唔快倒瀉👍🏻 豆漿好香豆味 甜度適中 . 加少少紅棗味 都幾特別😄🥛黑糖珍珠豆乳 32 蚊外表好似珍珠奶茶甘 其實係溝左黑糖既豆漿 所以豆漿黑糖味香濃 加埋甜紅豆同彈牙既珍珠 好有口感👍🏻😄1.🍴豬扒蛋燒餅 48 蚊🐖🥚2.🍴玉米蛋燒餅 42 蚊🥚🌽好大件既燒餅 餅皮充滿住芝麻香 好有口感 面包身題質感有d似酥皮甘 🥖 加上生菜🍀同主要材料粟米蛋煎得好薄身 蛋係煎得偏熟 連埋甜 粟米 有口感 唔錯🌽而豬扒蛋 既蛋帶有d葱花 夠哂香 豬扒有d似豬肉乾甘 偏煙靭juicy同包一齊食都幾有口感同味道特別🐖🍴肉鬆青瓜飯糰 34 蚊🐖🍚飯糰 其實就係粢飯 飯身好煙靭 水份比較少 所以有口感 好鍾意佢入面既豬肉鬆係乾身咬入去好juicy肉味嗰種 加埋青瓜 增加爽口度 夠哂fresh 🥒,🍴燻肉葱蛋飯團 34 蚊🥚🐖飯糰即係粢飯材料豐富 入面有香既葱
<豆花好好味 燒餅好好味>😍
#fafafoodblog旺角

🥛紅棗豆漿 24 蚊

🥛黑糖珍珠豆乳 32 蚊

1.🍴豬扒蛋燒餅 48 蚊🐖🥚
2.🍴玉米蛋燒餅 42 蚊🥚🌽

🍴肉鬆青瓜飯糰 34 蚊🐖🍚

🍴燻肉葱蛋飯團 34 蚊🥚🐖
飯糰即係粢飯材料豐富 入面有香既葱蛋 🥚 入味火腿 仲有味道濃既醃豬肉 口感夠味道又match同啖味既飯粒形成好好既對比 食落唔會太寡😄

🍴咸豆花 🥛
咸豆花喺hk唔係度度都有得食 底層係軟滑既豆漿 上面有炸菜🌿 紫菜 菜莆 油炸鬼 葱花等等 外表夠靚 食落去好脆又有多重口感 而且有d 辣香 夠惹味🌶好味既

Score 平均分 <7.6/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#桃園眷村
旺角亞皆老街8 號 朗豪坊4 樓01 鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2018-05-09
2018-05-07 100 浏览
4年前食過上海的桃園眷村,感覺唔錯。知道香港開咗之後一直都想試。點知。。。難食到不堪!連同枱對面的食客見到我d嘢食都忍唔住問我係咪好唔掂,我嘅回應係超唔掂!下面有相可以睇。首先,個咸豆漿好似變壞咗咁,有"楂"嘅。我喺好多地方食過咸豆漿,但冇一間係咁樣嘅。一見到已經立即問店員呢碗係咸豆花定咸豆漿,點解有"楂"?店員話係正常的,因為加咗醋。無錯,成碗豆漿全無咸鮮味,只有酸味,我驚食完會肚痛。另外,仲叫咗個豬排蛋燒餅。一、室溫,一d都唔熱,二丶燒餅又硬又乾,一d都唔脆,三、蛋皮又乾又無味,四丶塊豬排乾到一個點,直情係"硬胃",硬豬肉乾。總括嚟講係不知所謂!仲有,服務勁差。個收銀一直掛住整自己隻手整指甲,完全唔想做。問d員工有關食物質素,一句係咁㗎,跟住繼續d 廚房嘅同事傾計講笑。廚房d同事絕對冇heart, 食物質素絕對唔重視。估唔到令我第一次有衝動寫食評竟然係差評,重要係一間冇諗過係伏嘅餐廳!唉。。。

咸豆漿
豬排蛋燒餅
2018-05-07
今次到旺角食晚飯想食下d有特色的食物,在旺角朗豪坊三樓有一間開了不夠的店,乍看似一間小食店,食品都是各式輕量小吃和豆漿等小吃, 賣的是台式古早味早點,主打三寶:油炸鬼、豆漿、燒餅,可以外賣買走亦可在附近茶座吃,很有中國上海和台灣風味!雖然店子小小,但連室外位,也有100個座位,用餐不用等太久。而裝飾也很有台灣風味,很有文青感覺😊食品款式亦不算少,價格亦ok! 我和我朋友剛做完運動,很肚餓我們叫了不少食物😋😋因為每一款都有特色,有很多都好想吃!食物到了,它比我們想像的還要太份!😃豬扒蛋燒餅,豬扒煎得脆脆,不太油,加上菜和蛋,令我想起澳門的豬扒包👍🏻,而燒餅好鬆脆!功夫辣雞腿燒餅辣辣的雞腿辣味適中,很惹味!😋鹹豆花也想像不到也很大碗!上面的配料亦很多!有紫菜、蝦米、䓤、肉燥、菜脯等,蝦皮的脆口和鹹香,撞上豆花清甜和軟滑,口感很豐富!😋腸葱蛋飯糰 糯米口感綿密,配上腸仔葱花煎蛋等,口感豐富飽足!😋另外,這個肉燥滷蛋飯糰味道豐富,再配埋紅茶豆漿呢餐很滿足!😋👍🏻

食品款式亦不算少,價格亦ok!

食物到了,它比我們想像的還要太份!😃

功夫辣雞腿燒餅
辣辣的雞腿辣味適中,很惹味!😋

鹹豆花也想像不到也很大碗!上面的配料亦很多!

腸葱蛋飯糰
糯米口感綿密,配上腸仔葱花煎蛋等,口感豐富飽足!😋

• 鹹豆花
  • 台式香腸蔥蛋飯糰
  • 肉燥滷蛋飯糰
2018-05-02 123 浏览
之前見到好多宣傳講呢間上海過黎既特色早餐店,呢間行黎朗豪坊有d餓,決定坐低食番個tea,試下新野。呢度走既係文青路線,裝修以黑白分間明簡單線條為主,扮下文青打卡都唔錯。食物須自助購買,成個購買過程好快就完成,感覺快手。我同友人分別叫左燒雞包同經典茨飯,同埋普通豆漿、紅茶豆漿。食落感覺一般,好油,只係一般燒雞包;茨飯完全唔似茨飯,少料之餘無乜味,同想像中好多出入。至於飲品方面,豆漿無咩味,紅茶豆漿似奶茶,完全唔夾。總結:感覺名過其實。

食物須自助購買,成個購買過程好快就完成,感覺快手。

我同友人分別叫左燒雞包同經典茨飯,同埋普通豆漿、紅茶豆漿。

至於飲品方面,豆漿無咩味,紅茶豆漿似奶茶,完全唔夾。

總結:感覺名過其實。
2018-05-01 126 浏览
之前新開次次經過都勁多人排隊,今日終於閒日下晝去試吓😍見到個餐牌感覺。。點解咁似我鄉下嘅上海菜🤣原來呢一間咁台式嘅食店實質上真係一間上海菜🤣飲品方面店員推薦最新嘅"黑糖珍珠豆乳"北海道嘅紅豆、沖繩嘅黑糖加上豆乳嘅豆香,甜度適中而且好香滑,配油條同飯團就一流!"台式香腸蔥蛋飯團"讚一讚呢度飯團嘅糯米,飯粒分明而且好有咬口,台式嘅香腸比起普通香腸更加彈牙而且入邊有肉汁,有啲似臘腸。呢個係我覺得必食推介$22"鹹豆腐花"平時我哋香港人慣性鍾意食甜嘅豆腐花,鹹嘅豆腐花聽落去好似好奇怪,但其實係好多地方鹹嘅豆腐花先係主流😂紫菜、榨菜、炸油條粒、蝦乾同香蔥,雖然食唔太出到腐花嘅豆味,但令到成個豆腐花口感提升而且好香濃!超正!"豬扒蛋燒餅"亦係呢一度嘅招牌菜,個燒餅真係冇得頂,外皮勁脆而且又好香嘅芝麻味,入面嘅生菜令整體感覺唔油膩,唯獨係個豬扒有少少硬同有啲凍左😆"功夫辣雞腿燒餅"個人應為豬扒蛋燒餅比較好食,呢一個雞肉唔夠辣,但係個燒餅同樣出色!食咗咁多野每人都係幾十蚊!要排隊唔係冇原因💓🤤

食咗咁多野每人都係幾十蚊!要排隊唔係冇原因💓🤤
2018-04-30 171 浏览
朗豪坊嘅依間小食店內賣嘅野食有D似台灣早餐店食嘅味道。輕便帶有古今味。豆漿豆味都算香濃,即使配上黑糖珍珠同紅豆,亦吾會太甜,囗感層次豐富有咬囗。燒餅外層烤得非常香脆,加上芝麻更帶有香氣。豬排軟淋帶有少少甜味配搭上香蔥蛋,再加上生菜感覺更解膩。功夫辣雞腿味道有D似韓式香辣口味,燒餅仲有新鮮蕃茄同生菜。甜嘅豆腐花就食得多,咸嘅我都係第一次試,滑嫩嘅豆腐花加配入葱,紫菜,虾皮,榨菜再淋上酱油同辣油,口感豐富獨特。飯糰其實就係粢飯,軟淋嘅糯米包住肉鬆同青瓜,咸甜嘅肉鬆配上青瓜,味道更為清新,爽脆有口感。
黑糖珍珠豆乳

豬扒蛋燒餅

功夫辣雞腿燒餅

功夫辣雞腿味道有D似韓式香辣口味,燒餅仲有新鮮蕃茄同生菜。
咸豆花

甜嘅豆腐花就食得多,咸嘅我都係第一次試,
肉鬆青瓜飯糰

2018-04-27 122 浏览
得知這裏有些新派上海舊味道,今日又來試試口味。咸豆花是我一直的喜好,因都算是半個上海人,雖然這個沒有油條加入,沈入了不少 fusion 味道,加入了櫻花蝦,紫菜,炸物,但上海的咸豆花會有油條,醬油和辣油。如要加辣油要另外要求,油條和醬油雖欠俸,但如只說這個豆花味也不錯。👍也要了油條,不會炸得太乾,沒有脆到會割傷口腔,到枱的時候還暖,也慶幸沒有油益味,亦沒有油膩膩的感覺,麵團的口感剛好,油温在炸的時候合度好,不會炸得太乾,也不會太淋,好久沒有食過這樣好味的油條了。😋雖然不是最好,但好努力的去做,去令我們尋回舊口味!多謝啊!

得知這裏有些新派上海舊味道,今日又來試試口味。

雖然不是最好,但好努力的去做,去令我們尋回舊口味!多謝啊!
油條
2018-04-27
$48 (早餐)
油條
  • 眷村油條
2018-04-27 93 浏览
同朋友行街又想食個tee就唸起呢間嘢,之前試過一次,感覺都ok就又返離食同朋友2個都點咗雞腿燒餅1杯豆漿同1杯珍珠奶茶,其實睇樣以為唔多,一食落肚就好飽,個燒餅真係有好大塊雞腿肉係面,仲有蕃茄同生菜,食落唔會咁膩,原本以為個燒餅皮係軟身嘅,點知一咬落去又脆卜卜,口感非常豐富我不嬲幾鍾意呢間嘅豆漿,又大杯又好味試咗1啖朋友嘅珍珠奶茶,原來面仲有紅豆㗎,奶茶飲落有少少似出面碳燒奶茶嘅味道真係好特別

我不嬲幾鍾意呢間嘅豆漿,又大杯又好味
2018-04-26
2018-04-25 61 浏览
點了兩種不同的燒餅。燒餅同肉餡都是凍的。燒餅很軟完全不脆,亦沒有剛出爐的香味。這種速凍再加熱(還不能夠完全加熱)的速食實在是不會再吃第二次。如果想吃速凍食品,超市隨便買點就好了,不用浪費錢。
錢。
2018-04-23 154 浏览
這間位於旺角的早餐店有好幾款台式早餐和飲品供應。 來到的時候要自己找位子,它是利用商場的空間,所以很開揚。飲品方面, 有豆漿喝。飯糰方面, 有肉燥滷蛋飯糰、肉鬆青瓜飯糰、熏肉蔥蛋飯糰等等。還有炸油條和不同款式的燒餅供選擇。我點了一杯無糖豆漿和一杯紅棗豆漿, 兩杯也要熱的。無糖豆漿雖然沒有甜味, 但它不像外面那些會帶點澀味的豆漿, 雖然是無糖, 但是喝下去很順口。紅棗豆漿的紅棗味不重, 但是豆漿的豆味很香濃, 甜甜的, 很好喝。肉鬆青瓜飯糰來到的時候是暖暖的。 肉鬆飯糰味道鹹鹹的, 很喜歡肉鬆配飯糰這個配搭。蔬果沙律燒餅裡夾住沙律醬、青瓜、蕃茄、提子乾。裏面亦灑上砂糖, 所以味道甜甜的, 而且帶點脆口, 很有口感。燒餅烘得很脆, 帶點芝麻香。煎蛋粟米燒餅也不錯! 是輕食的好選擇。
這間位於旺角的早餐店有好幾款台式早餐和飲品供應。
來到的時候要自己找位子,它是利用商場的空間,所以很開揚。

紅棗豆漿

肉鬆青瓜飯糰

蔬果沙律燒餅

煎蛋粟米燒餅

煎蛋粟米燒餅也不錯! 是輕食的好選擇。
2018-04-23
  • 紅棗豆漿
  • 玉米蛋燒餅
  • 眷村油條
2018-04-22 81 浏览
行過朗豪坊見到呢間台式早餐店,即刻就叫左杯豆漿同燒餅試下😁豆漿($22)有濃濃豆香,飲落去有少少甜。眷村燒餅($18)可惜不是熱辣辣只有少少溫,咬下去幾香味道一般。每件食品都包裝得很好但價錢偏貴,真係好想食台式燒餅朋友可以試下。______________________________我地呢班大食女鐘意走黎走去搵好野食,如果邊度有好推介記得同我地講😏❤️我地一齊交流下😘❤️鐘意我地的分享,記得按👍及share❤️
行過朗豪坊見到呢間台式早餐店,即刻就叫左杯豆漿同燒餅試下😁
豆漿($22)有濃濃豆香,飲落去有少少甜。

我地呢班大食女鐘意走黎走去搵好野食,
如果邊度有好推介記得同我地講😏❤️
我地一齊交流下😘
❤️鐘意我地的分享,記得按👍及share❤️
外卖自取
  • 眷村燒餅
2018-04-22 3275 浏览
相信有很多人都認為這是一間台灣餐廳小店,正正是因為有 - 桃園 - 這個台灣地方的名稱作店名,同時,餐廳的設計及感覺亦很有台灣CAFE或台灣小店的文青感覺,所以都真的不其然會將台灣連上關係不過,如果我告訴你,這是一間上海菜式的小店,難道不會更有興趣想試試它嗎?餐廳餐牌設於一入門收銀點餐位置,其字體較小,可能要落多一點眼力才可看清楚點餐後,店員會給你一個送餐感應器,只要自行找個位置安坐好就可以了 ; 客人可以先欣賞一下餐廳的環境,位於商場人來人往的中庭的它,餐廳的文青及CAFE的設計,形成了強大的對比餐廳用餐位置感覺寬敞,是商場眾多餐廳之中,用來喝杯飲料,是靜靜地坐一下的不二之選豆漿 - 這是上海菜中,大多必然會出現的飲料,以那麼新式的上海餐廳,就連豆漿的包裝都不馬虎,外形感覺就像現在非常受歡迎的台式飲品般,這樣的豆漿,感覺都好像好喝一點,哈哈...這豆漿的味道不會太甜,並有濃濃的豆味,是出色的先連同食物一起拍張照,整體感覺加上環境,確實很多FEEL的,感覺真的好像去了台灣的CAFE一樣粢飯 - 上海早餐之中其中一款代表作,亦是江南地區的傳統早餐類小吃,當中包括香脆肉鬆,榨菜和油炸鬼等,

這豆漿的味道不會太甜,並有濃濃的豆味,是出色的

粢飯 - 上海早餐之中其中一款代表作,亦是江南地區的傳統早餐類小吃,當中包括香脆肉鬆,榨菜和油炸鬼等,那份口感是非常有層次,而一份粢飯當中有兩大件,由於外層全用軟熟的糯米飯包著,所有基本上吃一件就已經會有少量飽肚的感覺

單看照片,知道這是什麼嗎 ?  這個就是其中一款燒餅內的配料了

功夫辣雞腿燒餅 - 燒餅更是上海早餐類之中,其中一款傳統受歡迎的食物 ; 而這一款就是這是我認為於多款燒餅之中,味道最濃郁的一款

原來燒餅是這樣的,外層經香烤後變得非常香脆,是非常非常香脆的芝麻燒餅,很薄的外層餅皮包爽著配料,例如這一款,就是很香濃的功夫辣雞腿配料,辣雞腿味道香濃帶有一點微辣,同時都夾帶著新鮮的蕃茄及生菜,口感其實非常像西式的漢堡包一樣

芝士蛋燒餅 - 如果想味道清淡一點的就可以選擇這款,味道就當然都是簡單一點了,當中的配料就只有芝士,蛋及生菜

咸豆花 - 顧名思義就是咸味的豆腐花,不過作為江南地區最著名的小吃之一,當然沒有那麼的簡單,除了滑嫩的豆腐花之外,當中還加入了多款配料,例如葱、紫菜、虾皮及榨菜等,淋上酱油,就是一碗味道非常特別的咸豆花了

最後,再送上一張餐廳環境及其佈置的照片給大家,大家到餐廳用餐時,當然記得同時都要留意它精心的環境佈置喔
2018-04-22 79 浏览
先要提及的是設計,從商場扶手電梯往下看,餐廳設計已經引人入勝,時尚的格調加強了食物的吸引程度,台式的裝飾更是一大特式!至於食物方面,最愛黐飯!但略嫌分量不足,光顧數次都沒有吃飽飽的
2018-04-19 101 浏览
今日去左朗豪坊行街,見到有條長長人龍排隊食飯,午餐時間我又餓,所以都去睇下有咩食!原來係一間台式餐廳專門店,有燒餅、飯糰、豆漿等等食物選擇,多種款式,好似番左台灣一樣!記得去台灣旅行都好鐘意食油條豆漿,仲鐘意食蛋餅!叫左杯冰豆漿,豆味濃郁唔會好甜,夠冰凍好過癮!豬排燒餅最岩我口味,豬排濃郁肉香加上豐富肉汁超驚喜,中間夾上蔬菜和炒蛋,餡料豐富,雞蛋有蛋香,入口唔會老好滑溜,燒餅脆卜卜,好正其他由男朋友包底食哂!
其他由男朋友包底食哂!
2018-04-19 75 浏览
今日去左旺角行街,去左朗豪坊見到有條長長人龍,就入去睇睇。原來朗豪坊有間台式餐廳「桃園眷村」,主打台式食品,我都去趁下熱鬧!豬排蛋燒餅。燒餅非常酥脆,食到卜卜脆非常香,加上芝麻香非常濃郁突出,豬排多汁唔乾身,豬肉肉質鬆軟香口,加上炒蛋非常幼滑唔會太老,即叫即整熱辣辣!飯糰。飯粒煙煙韌韌,入口有陣糯米香,中間包上肉鬆、菜圃等食材,餡料非常豐富,中間有咸香肉餡非常足料,愈食愈滋味!女朋友都鐘意好難得啊!
豬排蛋燒餅。
飯糰。