2018-01-06 116 浏览
好鍾意食台灣嘅燒餠油條,又見排長龍,又試下啦。豆漿還可以,燒餅是涷嘅,好失望。豬扒燒餠凍之餘,豬扒又孩又硬。香腸飯圑系最好食,用上台灣香腸。滷肉飯團,滷肉脂肪比例太高
2018-01-06 134 浏览
啱啱台灣睇完五月天返來,懷緬台食,所以放假來試下。排隊20分鐘,等食物15分鐘。係咩營運手法?排隊途中2次被cut停,相信是因為內部做唔切。叫了:1。肉燥飯團—味道還可,但飯粒稍嫌硬,整體包法卻鬆散2。玉米蛋燒餅— 餅皮香脆,可能是蛋餅控的關係,私心加分😅3。油條— 凍& un4。甜豆漿— 正常不會回頭
啱啱台灣睇完五月天返來,懷緬台食,所以放假來試下。
排隊20分鐘,等食物15分鐘。係咩營運手法?
排隊途中2次被cut停,相信是因為內部做唔切。

叫了:

肉燥飯團
甜豆漿
甜豆漿
2018-01-06 362 浏览
曾經到坊過台灣亦很嚮往慢活的節奏,在港就唯有自找一些慢節奏來調劑一下。今晚到來旺角在一個人多的地方找到了桃園眷村,這夜可點一些輕食作為晚餐。有好姊妹陪伴,晚膳後還可購物一番先排隊購票,之後廚房出餐,如人流過多時會暫停接單等廚房消化完才能再order, 但其實也很快,十分鐘內的時間,所以客人也稍等一下米漿$24這個是由糯米,花生磨成,帶點點甜類似花生糊,大大杯十足份量。眷村油條 $16油條很鬆軟,附有醬油可以點,個人認為配上醬油非常好吃功夫辣雞腿燒餅 $48燒餅外很鬆脆,而且鋪滿白芝麻,白芝麻味充斥於口腔內,而配上辣雞腿沒想像中那樣辣,生菜跟蕃茄也十分新鮮台式香腸蔥蛋飯糰 $42飯糰就點了台式香腸蔥蛋飯糰,酸菜很香,還有脆脆口感,蛋葱味很香濃配上台式腸口感更豐富鹹豆花$32更不能錯過的是鹹豆花,豆花十分滑溜,鋪滿各樣配料有葱花,酸菜,蝦皮,紫菜,鹹香配上香滑的豆花卻出奇的合襯,這樣的配搭還是第一次食,而且更愛上了。雖然是簡單的晚餐,但卻無比的滿足還嘗試了許多新配搭,讚!
有好姊妹陪伴,晚膳後還可購物一番

米漿$24

眷村油條 $16
油條很鬆軟,附有醬油可以點,個人認為配上醬油非常好吃

功夫辣雞腿燒餅 $48

台式香腸蔥蛋飯糰 $42

鹹豆花$32
鹹豆花

雖然是簡單的晚餐,但卻無比的滿足還嘗試了許多新配搭,讚!
2018-01-05 83 浏览
桃園眷村登陸香港啦係朗豪坊入面十分方便熱甜豆漿 $22 & 鹹豆花 $28豆漿豆味重聽講係每日新鮮磨架唔會過甜鹹豆花第一次食鋪上紫菜 加上油炸鬼好得意既配搭豬扒蛋燒餅 $48燒餅有好香既芝麻味配上蛋角 豬扒 生菜油膩感唔重而且好大份當lunch食絕對ok芝士蛋燒餅 $42呢個比較推薦芝士味好香眷村油條 $18油條係新鮮炸起 可以見到師傅製作過程好脆熏肉蔥蛋飯糰$38熏肉味道似肉燥入面仲配有油條飯粒 粒粒分明唔會好削台式香腸蔥蛋飯糰 $42成個飯糰既重點係台式香腸配埋飯食 一流呢間店開左無耐即使係平日晏就都比較多人而且食物都係新鮮整可以見到師傅既製作過程所以要食既就要預時間等呀
桃園眷村登陸香港啦

午餐
  • 芝士蛋燒餅
  • 甜豆漿
2018-01-04 1004 浏览
筆者作為上班族,平日起身已是匆匆忙忙,所以通常都只會食麵包做早餐。不過如果有得俾我揀,早餐最愛吃還是一盅兩件同豆漿油條。早前從友人口中得知,來自上海的連鎖早餐品牌「桃園眷村」,最近落戶旺角朗豪坊,所以已經即時心思思,很想一訪,不過由於怕假期人多,故還是留待平日,揀個下午嚟試下。新店位於朗豪坊 4 樓,門面屬開放式設計,採光度頗高,自然光線循商場玻璃天幕透進店堂,感覺寬敞開揚。素白牆身極具立體感,飾滿 70 年代眷村物件,廚房旁邊鏡面繪有國父畫像,加上牆壁上的智慧語錄,裝潢充滿休閑藝術風格,整體感覺令人十分舒服。另外店子設有室外座位,如果天氣好嘅話,下午時分應該可以感受到和煦的陽光。趁人龍稍稍減退,立即外出購票。一場嚟到,當然要試勻店子嘅四大美食,包括豆漿、油條、燒餅和飯糰。豆漿有鹹甜兩款,另外亦有冰豆漿、無糖豆漿、紅棗豆漿及紅茶豆漿。豆花同樣分鹹甜兩個口味,鹹豆花 ($32)  平日比較少食,列為首選。豆腐花暖笠笠,用料十足,內有菜脯、蝦皮米、紫菜、碎油條、蔥末、酸菜、辣椒油等,入口好滑溜,鹹鮮微辛,撈勻後,口感豐又味美!吃完豆花,當然要整番杯豆漿,揀了無糖豆漿 ($22),豆漿質感好
吃完豆花,當然要整番杯豆漿,揀了無糖豆漿 ($22),豆漿質感好濃稠,夠曬滑溜,而且由於無加糖,成分只有黃豆同水,味道不甜,入口有清新豆香。
配豆漿嘅眷村油條 ($16),大大條,非常長身,咬下鬆脆,與豆漿簡直係天造地設。如果唔想點豆漿,也可以將油炸鬼沾醬油膏調味,鹹香可口。
燒餅選擇豐富,共有 8 款口味,包括眷村燒餅、燒餅油條蛋、蘋果沙律燒餅、芝士蛋燒餅、玉米蛋燒餅、熏肉蛋燒餅、豬排蛋燒餅、功夫辣雞腿燒餅。選了蘋果沙律燒餅 ($36) 同功夫辣雞腿燒餅 ($48),燒餅好大份,出餐前已經切成兩件,餅面鋪滿粒粒白芝麻,每份入面都夾左蕃茄同生菜。大口咬下,燒餅雖然有點乾身,但口感幾酥脆,而且用料足,有餅又有餡,味道剛好。
飯糰口味亦不少,有肉燥滷蛋飯糰、肉鬆青瓜飯糰、熏肉蔥蛋飯糰 ($34)  及台式香腸蔥蛋飯糰 ($42)  4 款,揀咗尾後嗰兩款。飯團大小中等,米粒的濕潤度拿捏得準繩,夾著嘅油條咬下好酥脆,熏肉不會死鹹,台式香腸好 Juicy,有肉味,配飯糰剛剛好。

雖然這裡賣的只是早餐類小吃,不過如果心癮起,過嚟食下豆花油條,都係一個唔錯嘅選擇。
2018-01-04
2018-01-04 56 浏览
新店開張,務必一試一問之下原來熏肉即是培根,我就嗌左個熏肉蔥蛋飯糰試下。盛惠34大元,味道是不錯,飯質粒粒分明,煙糯度十足,內餡有蔥蛋、油條、煙肉等材料,咸香味十足,但餡料份量真的很少呢~
新店開張,務必一試

一問之下原來熏肉即是培根,我就嗌左個熏肉蔥蛋飯糰試下。

2018-01-01 281 浏览
冰豆漿 ($22)因豆漿也是每天現磨~所以豆味香濃, 吾會太淡或太膩~質感格外細滑❤️Taste: 8/10甜豆花 ($28)甜豆花滑實香囗,相對上不會太甜~女士們應該喜歡😌花生煮到相當軟~再加上黑糖水,花生的味道幾吸引🤤Taste: 7/10燒餅油條蛋 ($36)油條現做,外脆內軟又吾會太油🤓燒餅夠脆口芝麻相對重🤔不過我覺得依個相對上一般,分開食還好~一齊食有D太乾身,而且蛋的味道過於清淡~可能食齋的人會喜歡🤷🏻‍♂️Taste: 5/10
冰豆漿 ($22)
Taste: 8/10

甜豆花 ($28)
甜豆花滑實香囗,相對上不會太甜~女士們應該喜歡😌
花生煮到相當軟~再加上黑糖水,花生的味道幾吸引🤤
Taste: 7/10

燒餅油條蛋 ($36)
油條現做,外脆內軟又吾會太油🤓
燒餅夠脆口芝麻相對重🤔
Taste: 5/10
  • 冰豆漿
2018-01-01 204 浏览
想點飯團話要等半小時,想飲嘢又話得返凍豆漿,豆腐花更加無,唔ready 就唔好開業,我就算點左餐到唔食,免得在元旦日浪費我個胃的空間。果d蛋餅更加係凍嘅,浪費了106蚊
果d蛋餅更加係凍嘅,浪費了106蚊

2017-12-31 242 浏览
今日,30/12/2017, 約左囡囡去旺角行街,所以先醫肚食個晏先行,咁我就決定去朗豪坊朝聖,試下呢間最近係香港插旗嘅台灣特色美食,連陳奕迅都去幫趁。去到朗豪坊已經超多人,上到4樓,揾到間野,已經好多人排隊,我都要排成約20個先到我到counter購票,原來呢到係先購票,後入座,買完之後,我就先揾位,因為實在太多人了,一定要等位,我都揾左好耐先有位坐,最少有15分鐘,之後你個食物震動器震動就可以取食物。我建議最好外賣因為 d人坐低就唔願走架,同星巴克一樣買了: 台式香腸葱蛋飯團 $42 + 無糖豆漿 $22* 基本上一定好食,因為有台灣腸食落有 d脆炸野係入面,好好食* 甜豆漿無得少甜,只好飲無糖燒餅油條蛋 $36 + 米漿 $24* 呢個真係好正,好好食,又好味,好脆口,好香又唔油,我一食就鐘意* 米漿好香好濃,飲落唔係米味架,係似合桃堅果糊漿,好好味,又大杯,其實我都飲唔駛,都覺得餾,但我都推介。
因為 d人坐低就唔願走架,同星巴克一樣

買了:
台式香腸葱蛋飯團 $42 + 無糖豆漿 $22
* 基本上一定好食,因為有台灣腸

食落有 d脆炸野係入面,好好食

* 甜豆漿無得少甜,只好飲無糖

燒餅油條蛋 $36 + 米漿 $24

2017-12-30
2017-12-30 236 浏览
聖誕節假期可說是一個不停吃的假期聖誕節前夕,老婆說要大吃大喝一餐,所以晚上已預約了餐廳吃到飽既然晚上也要外出,所以決定中午就出去逛逛老婆說要來這間新店試試,雖然這店是來自上海,但倆口子從未吃過這種台式早餐,所以也想一試中午時份一點到達,當然人頭滿滿我先去排隊買食物,而老婆就去找位置食店的設計是開放式的,就是要自己找位置幸好剛有人離開,老婆立即找到位置不過購買食物的隊伍長長的,前面有十多人,所以還是要等餐牌只有遂掛的文字版,不能看圖識字今次點了鹹豆漿($28)、無糖豆漿($22)、燒餅油條蛋($36)、功夫辣雞腿燒餅($48)本來想點飯糰(粢飯),可惜已售罄點餐後收到取餐呼叫器後就可以坐下等待坐下後看看四周,看來餐廳不太應付到這麼多的人流/食客,有某幾枱食客的食物還未到齊過一回,有個應該是經理的職員走出來查看,並貼心的跟客人說人流較多會盡快安排食物幸好我們的食物不用等太久(等了大約10分鐘)就有了鹹豆漿(前) - 口感有點像豆花,內有油條菜脯些少紫菜及蔥花這配搭比想像中好吃,只是菜脯比較鹹令到整體偏鹹了一點,如果菜脯能減鹹或少一點會更好無糖豆漿(後) - 豆味重,不過無糖關係,的確比較清
聖誕節假期可說是一個不停吃的假期
既然晚上也要外出,所以決定中午就出去逛逛
中午時份一點到達,當然人頭滿滿
我先去排隊買食物,而老婆就去找位置
食店的設計是開放式的,就是要自己找位置
幸好剛有人離開,老婆立即找到位置
不過購買食物的隊伍長長的,前面有十多人,所以還是要等

餐牌只有遂掛的文字版,不能看圖識字

本來想點飯糰(粢飯),可惜已售罄
點餐後收到取餐呼叫器後就可以坐下等待

幸好我們的食物不用等太久(等了大約10分鐘)就有了

無糖豆漿(後) - 豆味重,不過無糖關係,的確比較清淡

燒餅油條蛋(左) - 燒餅烤得香脆,油條口感不算酥脆,不過不會像某些粥舖的硬及韌,蛋份量很少,吃不出味道
整體來説味道都有點淡,但口感是OK的

功夫辣雞腿燒餅(右) - 燒餅內有生菜蕃茄及雞腿
雞腿味道就像某連鎖雞店的烤雞一樣,所以味道上算是不錯(其實可以說是將漢堡包轉成燒餅)
但雞腿及配菜的份量很少,雞腿就是薄薄的一小塊而已
這個份量的確不太抵食

整體來説味道是中規中矩的,但份量有點小所以價錢相對來説偏貴
不過未吃過的朋友也可一試
2017-12-24
2017-12-30 1306 浏览
MOS Burger是每次來朗豪坊必經之地,一段時間沒來,竟然被換了。換成吃台式早餐的桃園眷村。最近去完台北,為了一試阜杭豆漿的蛋餅和豆漿,足足排了一小時,吃完滿足,但不敢再訪。這裡的隊不長,但室內的座位都滿座。分頭行事,我去排隊落單,友人去室外就座。有豆漿、飯糰和燒餅三類。鹹豆花很足料。比在台灣吃的賣相精緻,豆花上鋪滿配料,紫菜、蔥花、蝦米、銀魚和油條碎,色彩繽紛,十分豐富。浸著豆花的湯味道微鹹,豆花的黃豆味特別明顯,再以配料調味。最喜歡中間啡色那堆,應該是切碎的油條,香口之餘,大都浸濕,但夾在中間還有點脆,口感更佳。軟身的蝦米沒有乾的那麼重味,不鹹而帶微鮮,沒上海店的鹹豆漿那麼重味,可以襯托出豆花的香。米漿厚稠,香濃,再煮一會便變成花生糊,不過是淡香的花生糊。花生香,但稍被米中和。米漿也是一個飽肚的選擇。肉燥滷蛋飯糰飯太濕,黏在一起,吃不到一粒粒的,也欠嚼勁。肉燥見到也吃到味道,但吃不到口感,一咬便跟飯混在一起。味道可以,不及真正的肉燥飯好吃。吃到滷蛋的蛋白粒,還有粉但不乾的蛋黃,跟飯的比例還好,再多一點餡料會更佳。肉鬆青瓜飯糰跟粢飯很似,只是餡料有點不同。奇怪地,這個飯糰比前一個

肉燥滷蛋飯糰
肉燥鹵蛋飯糰
肉鬆青瓜飯糰
跟粢飯很似,只是餡料有點不同。奇怪地,這個飯糰比前一個好吃得多。飯乾身,有一粒一粒的,少少硬,黏糯有嚼勁。除了肉鬆和爽口的青瓜,還有超級鬆脆的油條,把口感提升至另一層次。是一個出色的粢飯。
肉鬆青瓜飯糰
油條
由於太多食物,這個放在最後,在戶外不斷吹風,吃油條時已經凍了。不油不膩,可能是吃過感覺最輕盈的油條,但不失可口。只可惜已被放涼,不脆了。軟而微韌,口感還好。
玉米蛋燒餅
燒餅明顯見到薄薄的一層層,咬下去很脆。明明沾滿芝麻卻沒吃出很濃的芝麻香。夾著生菜和粟米煎蛋,偏淡,味道只屬一般。在台灣吃的燒餅夾蛋,蛋很多,用上大量的油去煎,再加蔥花,超香,不過吃完都幾油,膩得不能多吃。這個是改良的香港版,少油少鹽,可以自行淋上配搭的燒汁。
功夫辣雞腿燒餅
表面染成橙紅的雞腿不辣,調味不錯,雞肉彈牙不嚡,再配上蕃茄、生菜,夾在乾身的燒餅之中,配搭不錯。相比之下,比玉米蛋豐富,味道亦留下較深的印象。
功夫辣雞腿燒餅
以為全部都細細份,沒想到都幾飽肚,兩個人吃到很飽。
2017-12-29
  • 鹹豆花
2017-12-30 194 浏览
一星期前見咁多人排隊,所以廢事浪費時間冇食到。今日中午去到竟然冇人排,即刻去點餐。叫左甜豆花,甜豆漿,台式腸飯團,豬排燒餅。甜豆花唔滑,又酸酸地,好似變壞左咁。食幾啖冇食。甜豆漿係唔甜。應該改番叫無糖豆漿!個飯團啲餡少得驚人!起碼4啖全部都係飯!燒餅又係少餡⋯⋯真心無乜特別,唔會再去!If you wana try similar stuff, there are a lot of places with cheaper price and better quality!!!

甜豆花唔滑,又酸酸地,好似變壞左咁。食幾啖冇食。

甜豆漿係唔甜。應該改番叫無糖豆漿!

個飯團啲餡少得驚人!起碼4啖全部都係飯!

燒餅又係少餡⋯⋯

真心無乜特別,唔會再去!

2017-12-30
  • 沒有
2017-12-29 625 浏览
台灣餅食@桃園眷村在台灣旅行時,一早就爬起床為的是吃到古早風味的台灣早餐,看港都開了間打正旗號,新開業人很多,多人可以一起分享,也能多試口味雞腿燒餅,一塊雞腿肉放在燒餅中,燒餅焗烘很薄同乾身,表面灑滿芝麻好香口,夾上生菜有點似吃中或漢堡包。飯團口味眾多,同妹妹分半剛剛好,$34糯米口感煙un腸蔥蛋飯團是首選推薦,中心包了我腸口味略甜就是台灣腸,肥肉多特別多汁好味,蛋無疑是多份香味,糯米飯薄薄一層在外,唔怕太多難消化會滯。每人只是數十塊錢,這晚餐已經食得開加配豆漿一杯 $22,吃完超級飽,如果早餐吃到心情特別好,有能量工作及上學去。
台灣餅食@桃園眷村

每人只是數十塊錢,這晚餐已經食得開

2017-12-29 163 浏览
自從在台灣吃過油條咸豆漿之後便念念不忘, 知道上海的桃園眷村新進駐香港後, 立即找了朋友一起嘗嘗, 店面坐位很多, 星期日下午5時多用餐不用等位。紅棗豆漿很香滑, 紅棗味不太重, 而且不算太甜, 不錯, 但以豆漿單價來說是有點小貴。油條炸很得鬆脆, 沾著咸豆漿吃非常美味! 咸豆漿的質惑像是豆花, 軟軟咸咸的, 拌著紫菜,荵花和油條, 正!令我最驚喜的是芝士旦燒餅, 燒餅外層烘得又酥又薄又脆, 帶著白芝麻的香, 配搭著芝士和旦, 十分協調。

2017-12-24
  • 芝士旦燒餅
  • 咸豆漿
  • 油條
2017-12-28 256 浏览
24號同男朋友夜晚去食,覺得唔錯,以為會好多人,可能夜晚冇咩人食啦。先叫左冇糖豆漿,豆味濃郁眷餅同熏肉蛋眷餅, 眷餅鬆脆,但中意多汁既我地,略嫌乾左d青瓜肉鬆飯團🍙好食,飯唔會太硬,餡料足夠甜豆花,豆腐花夠滑,但好甜既我覺得唔夠甜😂25號又再約朋友去食早餐,真係多人好多11:30排隊排到12點先排到。今日比較趕時間,所以唔記得影相今次食喊豆花,好食過甜豆花,香口味道一流😋米漿,今日再來既目的就係飲佢。米漿好香,甜度岩岩好,個人喜歡米漿多d服務都唔錯,排隊果陣有人會來推介下香港人食咩會覺得好食。喊豆花都係聽果個人介紹所以先試。環境都ok, 新開d野都新同乾淨。
先叫左冇
糖豆漿,豆味濃郁
眷餅同熏肉蛋眷餅, 眷餅鬆脆,但中意多汁既我地,略嫌乾左d
青瓜肉鬆飯團🍙好食,飯唔會太硬,餡料足夠
甜豆花,豆腐花夠滑,但好甜既我覺得唔夠甜😂

今次食喊豆花,好食過甜豆花,香口味道一流😋

環境都ok, 新開d野都新同乾淨。
  • 米漿
  • 喊豆花