2024-03-11 52 浏览
是日跟友人選擇了一間台灣菜的食店, 餐廳裝潢充滿文青氣息相當有書卷味及充滿正能量, 因為牆身放置了一個書架及貼了不少勵志金句在玻璃窗上及書櫃上。 以下是跟友人進餐的食物:煲仔•塔香 🐔三杯雞 定食配是日燉湯🥣 (材料:無花果 排骨)跟時蔬🥬 (娃娃菜)這道菜既有燉湯又有肉仲有白飯及蔬菜,營養價值高。尤其燉湯適逢最近天氣乾燥, 飲多點滋潤湯水對脾胃好, 是日燉湯好足料大大舊排骨及原粒無花果, 味道清甜又帶點咸飲完喉嚨好舒服。三杯雞雞件份量適中, 雞味偏濃肉質不算“鞋”口其製法主要用洋蔥爆香所以食落香口之餘仲帶有微微酒香, 如果可以增加少少辣度會更好更開胃。🌶️麻辣雞扒台灣麵套餐🍜 (微辣)紫菜魚丸湯涼拌貓耳朵(木耳)(微辣)同樣是一份營養價值相當高的晚餐, 大大塊的酥炸雞扒只睇賣相已覺得好吸引, 咬一啖仲會發出脆卜卜的聲響令人食慾大增, 雞肉肉質嫩滑沾上少少麻辣醬一齊食都幾開胃。台灣麵份量適中, 麵質唔會過硬有少少彈牙的口感配上微辣湯底一齊食味道都幾夾。🥤火龍果多多梳打+蘆薈+寒天顏色相當吸引的一杯飲品, 亦是一杯相當特別的飲品, 因為火龍果製作的台式飲品本人真係第一似試, 仲要配上益力多

以下是跟友人進餐的食物:
煲仔•塔香 🐔三杯雞 定食
配是日燉湯🥣 (材料:無花果 排骨)
跟時蔬🥬 (娃娃菜)

🌶️麻辣雞扒台灣麵套餐🍜 (微辣)
紫菜魚丸湯
涼拌貓耳朵(木耳)(微辣)

🥤火龍果多多梳打+蘆薈+寒天
顏色相當吸引的一杯飲品, 亦是一杯相當特別的飲品, 因為火龍果製作的台式飲品本人真係第一似試, 仲要配上益力多味道雖然偏甜但加了梳打水後有種味道中和及解渴的作用, 配料加了蘆薈和寒天邊飲邊食相當滿足。

🥤百香果多多梳打+寒天+椰果
味道微微酸酸的飲品再配上寒天和椰果好有夏日的感覺, 外觀顏色也很美。味道方面本人覺得味道略為甜了一甜及百香果味不太突出。

2024-03-10 36 浏览
今日同朋友去咗元朗廣場食飯,餐廳裝潢以文青風為主,環境舒適,座位寬敞。三盛紅燒牛肉麵:牛肉麵係餐廳嘅招牌菜,湯底用牛骨、牛筋、牛腩熬製而成,非常濃郁,-牛肉軟腍入味。麵條口感Q彈。-小食方面,紫菜魚丸湯味道鮮甜,魚丸彈牙;涼拌貓耳朵爽口開胃,微辣過癮。台式雞肉飯套餐:台灣經典美食,雞肉滑嫩多汁,配上醬汁非常惹味。小食方面,上湯浸時菜清淡可口;涼拌黑醋茄子酸甜辣,非常開胃。餐廳仲有台式飲品我哋叫咗炭燒烏龍珍珠鮮奶茶同十勝紅豆奶茶,兩杯都好好飲。-#元朗廣場 #桂花小幸 #台灣美食 #紅燒牛肉麵 #台式雞肉飯
今日同朋友去咗元朗廣場食飯,

餐廳裝潢以文青風為主,環境舒適,座位寬敞。

三盛紅燒牛肉麵:牛肉麵係餐廳嘅招牌菜,

湯底用牛骨、牛筋、牛腩熬製而成,非常濃郁,

牛肉軟腍入味。麵條口感Q彈。

小食方面,紫菜魚丸湯味道鮮甜,魚丸彈牙;

涼拌貓耳朵爽口開胃,微辣過癮。

台式雞肉飯套餐:

台灣經典美食,雞肉滑嫩多汁,配上醬汁非常惹味。

小食方面,上湯浸時菜清淡可口;

涼拌黑醋茄子酸甜辣,非常開胃。

餐廳仲有台式飲品
我哋叫咗炭燒烏龍珍珠鮮奶茶同十勝紅豆奶茶,兩杯都好好飲。

2024-03-09 38 浏览
💖又去我嘅台灣菜飯堂桂花小幸食😆,選擇多上菜快且CP值高~1⃣️清燉牛筋麵🍜 $58🔸涼拌黑醋茄子🍆 +$16💖可自選台灣麵或米線,台灣麵有咬口又煙韌,唔會發漲變淋。湯底多款要左微辣嘅紅燒牛肉湯,更惹味🤤。牛筋滑溜彈牙🦷,份量比得多!加左份我最鍾意嘅小食涼拌茄子,茄子軟淋吸收曬黑醋好開胃~2⃣️滷水蛋滷肉飯🍚 $68💖包是日燉湯同上湯浸時菜,份量豐富。今晚嘅燉湯係蟲草花豬骨湯,滿滿蟲草花飲落健康。滷肉入味,令飽滿嘅飯粒更香口軟綿,仲有原隻滷水蛋。3⃣️檸檬多多梳打🫧 $34💖酸甜嘅益力多搭配清新嘅檸檬soda,帶氣泡感🫧更爽口,另外可以加其他配料,我要左好chewy嘅寒天,口感更豐富!4⃣️黑糖珍珠鮮奶🧋$34💖每次必嗌,煙靭嘅珍珠黑糖味濃郁,配上順滑嘅鮮奶🥛同黑糖掛壁,同樣可以加配料,要左creamy厚重嘅芝士奶蓋🤤,再多添份鹹香。5⃣️現做煎餃子(8隻)🥟 $58💖大粒皮唔會厚重,豬肉餡飽滿,咬落有肉汁。底部微微煎到有脆皮,食落香口,配上酸香嘅醋更提味。💖每到飯點都幾多人但職員上菜快手,所以唔使點等,而且態度幾好👍🏻。
💖又去我嘅台灣菜飯堂桂花小幸食😆,選擇多上菜快且CP值高~

1⃣️清燉牛筋麵🍜 $58
🔸涼拌黑醋茄子🍆 +$16

2⃣️滷水蛋滷肉飯🍚 $68

3⃣️檸檬多多梳打🫧 $34

4⃣️黑糖珍珠鮮奶🧋$34

5⃣️現做煎餃子(8隻)🥟 $58

睇個環境咁文青感覺🤓有冇以為我去左𝐂𝐚𝐟𝐞飲啡先☕️其實我係去左𝟏間食🇹🇼台灣野既餐廳🍽不過見有個大書架📚我都即刻打番張卡先📸~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 桂花雞翼 ($28/3隻)同出面食唔同,唔係掃上桂花蜜糖🍯係炸雞翼配桂花糖水🌼食幾甜 • 點幾多由自己控制🥢.▪古早味滷水拼盤 ($68)(𝟑隻大雞翼 • 金錢肚 • 雞蛋 • 牛𦟌)份量都幾多🤎擺到一個小山丘🗻.▪秘罈酸菜魚米線 ($78)(轉左配台灣麵🍜)魚片份量都幾多,而且幾滑身🐟加配台式小食(+$𝟏𝟔/款) ,如果加𝟐款仲有優惠價(+$𝟐𝟖/𝟐款)🈹▫️涼拌黑醋茄子 : 好淋🍆▫️涼拌貓耳朵 : 酸酸甜甜,甜味較重.食台灣野梗係要飲返𝟐杯手搖啦🧋,餐廳既手搖飲品係由𝐭𝐞𝐚 𝐦𝐢𝐤𝐨𝐨沖泡,夠晒多款式 / 種類選擇📖,部份飲品可以揀無糖🫰🏻▪仙草凍鮮奶 ($32) ▪炭燒烏龍珍珠鮮奶茶 ($34)𝟐杯都係平時手搖舖既大杯裝𝐒𝐢𝐳𝐞,而配料(仙草 • 珍珠)都唔少🖤.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️ 🔺自己用𝐐
睇個環境咁文青感覺🤓
有冇以為我去左𝐂𝐚𝐟𝐞飲啡先☕️
其實我係去左𝟏間食🇹🇼台灣野既餐廳🍽
不過見有個大書架📚我都即刻打番張卡先📸

▪ 桂花雞翼 ($28/3隻)
同出面食唔同,唔係掃上桂花蜜糖🍯
炸雞翼配桂花糖水🌼食幾甜 • 點幾多由自己控制🥢

▪古早味滷水拼盤 ($68)
(𝟑隻大雞翼 • 金錢肚 • 雞蛋 • 牛𦟌)
份量都幾多🤎擺到一個小山丘🗻

▪秘罈酸菜魚米線 ($78)
(轉左配台灣麵🍜)
魚片份量都幾多,而且幾滑身🐟

▫️涼拌黑醋茄子 : 好淋🍆
▫️涼拌貓耳朵 : 酸酸甜甜,甜味較重

▪仙草凍鮮奶 ($32)
▪炭燒烏龍珍珠鮮奶茶 ($34)

🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺自己用𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞落單📱
🔺餐廳有𝐖𝐈𝐅𝐈🔗
🔺𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡用餐時間為𝟔𝟎𝐦𝐢𝐧𝐬⏰
🌟餐廳:桂花小幸📍地址:元朗廣場G樓003 & 005號舖💰價位:$50~$100☎️ 電話:2123 9497難得今日放假,入去元朗探吓家姐先~黎到元朗廣場,一於嘆番個台式午餐~呢間「桂花小幸」主打各款台式小食、養生湯麵/飯套餐,而且佢哋嘅手搖飲品亦好有特色,下午茶時間都幾多人捧場!———————————————————🔹古早味鴨腿麵套餐-麵底採用台灣麵,口感帶點煙韌有嚼勁,湯底我就加配特濃蕃茄湯,微微酸香又濃稠,麵條又掛湯,食得好滿足~鴨腿用滷水醃製,鹹香味十足,肉質緊緻啖啖肉,好正~🔹台式麻油雞湯飯套餐-家姐就揀左夠哂養生既台式麻油雞湯飯,飽肚又暖胃~麻油雞湯足料得黎,麻油味香濃,雞肉份量十足,質地夠滑嫩,食得好滋味~套餐仲加配左滷水豆腐、滷水蛋及上湯浸時蔬,我哋就最鍾意滷水蛋及滷水豆腐,滷水香醇入味,充滿淡淡藥材及鹹香味,值得一試!🔹柚子QQ綠茶 及 蜜糖烏龍蘆薈-兩個套餐都可以加配自家調製台式手搖飲品,性價比十足~柚子QQ綠茶酸酸甜甜,茶味香醇解渴,仲加入左清甜嘅椰果,層次感十足~蜜糖烏龍蘆薈,清甜得黎又滋潤,加埋粒粒蘆薈,口感豐富,必試~———————————————————
🌟餐廳:桂花小幸
📍地址:元朗廣場G樓003 & 005號舖
💰價位:$50~$100
☎️ 電話:2123 9497

🔹古早味鴨腿麵套餐

🔹台式麻油雞湯飯套餐

🔹柚子QQ綠茶 及 蜜糖烏龍蘆薈
-兩個套餐都可以加配自家調製台式手搖飲品,性價比十足~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢間台式餐廳提供各式台式風味食物,食物種類夠晒多元化,緊有一款啱你心水~
值得一讚係,台式主食套餐份量十足,更可按自己心水加配台式小食及手搖飲品,性價比十足,價錢又親民~

2024-02-23 47 浏览
呢日掛住珍奶啦!又來桂花小幸嘆個簡單台式晚餐💕喜歡呢到坐得舒服,價錢親民,播住台灣歌好有feel😌.今次試滷肉飯,好豐富的套餐😍 有三款前菜:雲耳、青瓜、茄子,茄子酸酸甜甜好開胃!墨魚丸紫菜湯好好飲,墨魚丸好大粒墨魚彈牙,仲有碟生菜夠健康👍🏻主角滷肉飯十分出色,用上珍珠米有口感,仲有大滷蛋,台灣的味道😋好味到要加多碗滷肉撈飯!.老公試左酸菜魚,勁足料!魚大件又夠嫩滑,味道不算辣.大讚呢間台飲一向好出色👍🏻黑糖鮮奶勁好飲味道出,加埋仙草q彈正👍🏻寒天水晶可可濃厚朱古力口味😋喜歡野飲上金句好有意思💕

老公試左酸菜魚,勁足料!魚大件又夠嫩滑,味道不算辣

桂花小幸主打台灣街頭美食,當中口碑滿滿的美食包括紅燒牛筋腩油麵、鹽酥雞排,水餃麵等等鹽酥雞排滷肉飯精心挑選肥瘦適中的五花肉,並堅持保留肉皮,以熬出 豐富的膠質,使滷肉的口感更為出色。經過燙、滷、燜等關鍵步驟,滷肉散發出令人 垂涎欲滴的香氣,一口鹽酥雞排一口滷肉飯,非常滿足地瓜薯條跟餐配有一款小食,朋友簡咗地瓜薯條,地瓜薯條口感外脆內鬆軟,咬一口品嘗綿密香甜上湯浸時菜鹽酥雞排滷肉飯涼拌黑醋茄子小食叫咗我最愛茄子🍆,涼拌低脂低負擔桂花小幸茶飲種類都多,今次簡咗純蜂蜜綠茶、炭燒烏龍珍珠鮮奶茶,奶茶偏奶味較重,不過兩款飲品甜度都唔高📍桂花小幸元朗段249-251號元朗廣場G樓003 & 005號舖

鹽酥雞排滷肉飯

地瓜薯條

上湯浸時菜

鹽酥雞排滷肉飯

涼拌黑醋茄子
小食叫咗我最愛茄子🍆,涼拌低脂低負擔

📍桂花小幸
元朗段249-251號元朗廣場G樓003 & 005號
清燉牛肉麵 $58有幾款湯底可以選擇,我比較傾向重口味,就揀咗紅燒牛肉湯,有一點點微辣,幾香口。麵條口感條條分明,有嚼勁,唔會過分腍,對於我嚟講剛剛好,牛筋位較軟嫩。桂花雞翼$28個桂花汁係分開上 可以因應個人喜好加減。雞翼表皮炸得酥脆,肉質算係香滑,呢個價錢嚟講滿意。炭燒烏龍珍珠奶茶 $34超級鍾意台式飲品!尤其係炭燒類別!珍珠幾QQ~其實都心思思想飲其他湯,下次可以帶埋屋企人一齊食先😍😍😍😍
清燉牛肉麵 $58

桂花雞翼$28

炭燒烏龍珍珠奶茶 $34
2024-02-19 22 浏览
今日係元朗踩完單車,順便係呢頭搵野食! 去左間台式餐廳~ 食物選擇多,特別係野飲選擇都好多!! 簡左好耐呀! 主食叫左紅燒牛三寶米線 (牛筋 ,牛腩 ,牛肚)原來係勁大碗! 而且好足料,牛筋同牛肚都好乾淨,唔會有異味。牛腩好入味,而且好軟淋,好食~ 湯頭帶少少甜,幾唔錯!叫左蜂蜜檸檬蘆薈,原來都咁大杯,咬到粒粒蘆薈! 好清涼解渴。之前去台灣都冇食過麻油雞飯,就係呢到叫左。麻油味好香,仲帶少少酒味。見到入面有紅棗等等,感覺都好補身,食完個人暖笠笠。再配埋熱桂圓蘆薈菊花茶,成個感覺好養生,而且唔會太甜,好好飲。
主食叫左紅燒牛三寶米線 (牛筋 ,牛腩 ,牛肚)

桂花小幸藍白色外牆, 小清新的感覺🌱內部環境舒適, 帶台灣文青氣息📚😌有不少有意思的文青字句餐廳隔壁有個台式飲品外賣專區🥤飲品選擇良多, 多達11款系列🆙☑️奶茶、可可🍫、冬瓜茶、🍎🍊水果茶等, 更有奶蓋、手調咖啡☕️🥣食物選擇有麵食,飯類, 🥟餃子,台式小食等主食可跟餐➕加配小食及飲品🔸三盛紅燒牛肉麵🥢 $85 6/10🥣湯底可選:紅燒牛肉湯(微辣)|養生清燉牛肉湯|清雞湯🥢麵條可選:米線|台灣麵✅腱心牛肉x2 , 牛肋條肉x2 , 牛筋x4, 紅白蘿蔔各1舊🥕份量很多, 湯量同麵量都盛滿🤣🐮牛肋條肉質較牛腱軟淋紅燒牛肉湯底不太辣, 帶微微香甜☺️🔸鹽酥雞扒滷肉飯🍚 $64 6/10滷肉醬汁味道恰宜👌🏻🍚珍珠米x 滷肉醬汁, 餸飯一流😋🐔鹽酥雞扒炸漿唔會好厚, 內裡的雞扒仍然嫩滑😉➕加配小食- 1款$16 |2款$28🔸涼拌貓耳朵 6/10 🐱貓耳朵(黑木耳)有益又好食, 每次見到都會叫嚟食🥰😙口感爽脆, 同酸甜的陳醋拌勻, 十分開胃~🔍黑木耳✔️含豐富維生素及膠質, 有助排便🚽✔️含豐富鐵質, 有助補血活血🩸🔸滷水豆腐 6/10🧐粗略估計約有10-12小粒🏋🏻‍♀️是不錯的補充蛋白質の
桂花小幸藍白色外牆, 小清新的感覺🌱
內部環境舒適, 帶台灣文青氣息📚
😌有不少有意思的文青字句
餐廳隔壁有個台式飲品外賣專區🥤
飲品選擇良多, 多達11款系列🆙

🥣食物選擇有麵食,飯類, 🥟餃子,台式小食等
主食可跟餐➕加配小食及飲品

🔸三盛紅燒牛肉麵🥢 $85 6/10
🥣湯底可選:
紅燒牛肉湯(微辣)|養生清燉牛肉湯|清雞湯
🥢麵條可選:米線|台灣麵
份量很多, 湯量同麵量都盛滿🤣
🐮牛肋條肉質較牛腱軟淋
紅燒牛肉湯底不太辣, 帶微微香甜☺️

🔸鹽酥雞扒滷肉飯🍚 $64 6/10
滷肉醬汁味道恰宜👌🏻
🍚珍珠米x 滷肉醬汁, 餸飯一流😋
🐔鹽酥雞扒炸漿唔會好厚,
內裡的雞扒仍然嫩滑😉

➕加配小食- 1款$16 |2款$28
🔸涼拌貓耳朵 6/10
🐱貓耳朵(黑木耳)有益又好食,
每次見到都會叫嚟食🥰
😙口感爽脆, 同酸甜的陳醋拌勻, 十分開胃~

🔍黑木耳
✔️含豐富維生素及膠質, 有助排便🚽
✔️含豐富鐵質, 有助補血活血🩸

🔸滷水豆腐 6/10
🧐粗略估計約有10-12小粒
🏋🏻‍♀️是不錯的補充蛋白質の選😛

🔸焦糖咖啡(熱) $32 6/10
🔸生薑奶茶(熱) $28 6/10
冬天最中意飲夠薑飲品🫚
🫚生薑系列比較少見,
以為只係加薑汁糖漿😳
😚餐廳好有誠意, 真係加生薑塊🫚
味道唔會好辣, 同奶茶都好夾👍🏻~
  • 涼拌貓耳朵
  • 滷水豆腐
  • 生薑奶茶
嗱,今次嚟到桂花小幸呢間餐廳,肚皮有種撐到滿足嘅幸福感。首先,佢嘅煲仔 • 塔香三杯雞,呀!香味撲鼻,雞肉煮得滑嫩,啖啖肉,淡淡辣椒嘅提味,食得我嗌好味!台式貢丸台灣麵Q彈得黎唔會過頭,湯底濃郁得黎又唔鹹口,一啖啖咀嚼之間,完全感受到台灣美食嘅魅力。跟住嚟嘅鹽酥雞配滷肉飯,實話,真係一絕!鹽酥雞外脆內嫩,滷肉飯鹹香好夾,好有家鄉味。😋 小菜方面,手拍小黃瓜清涼解膩,而滷水蛋都係滑溜溜嘅美妙口感,頂級享受啊!至於飲品,蜜桃烏龍多多同夏日水漾鮮果茶,分別係甜甜蜜蜜同清涼怡人,一個濃郁果香,一個清新自然,真正做到涼茶將心意,飲埋最後一啖都仲掛念!總括來說,桂花小幸啲菜式係唔洗飛遠去台灣都可以食得到嘅超正宗滋味,每一樣都係用心準備,好有人情味。下次諗住試下其他嘢,因為已經畀呢度嘅台灣風味深深吸引住喇!😉🍲🥢

2024-02-01 123 浏览
士林胡椒豬肚湯飯奶白色嘅胡椒豬肚湯,入口酸酸鹹鹹,再有胡椒辣味,十分暖胃!豬肚煲到腍得黎又有點嚼口!正😋酥炸排骨滷肉飯食台灣菜必叫之一,排骨炸到外脆內腍,再配埋千島醬,減去咗油膩嘅感覺。粒粒珍珠米上加上滷肉碎,非常開胃☺️是日燉湯無花果豬骨椰子湯,好清甜上湯浸時菜食咁多肉,緊係要配埋幾條娃娃菜啦😌涼拌貓耳朵(辣)陳醋浸木耳,十分入味,又爽口涼拌黑醋茄子(辣)不過不失,唔算好特別手拍小黃瓜🥒酸酸嘅拍青瓜用嚟解漏一流芝士奶蓋桂花烏龍茶+寒天清新嘅桂花烏龍茶配上一層厚厚奶蓋,鹹鹹地,甜甜地,好飲👍百香多多梳打+寒天+蘆薈百香果汁加上乳酸多多,酸得好過癮🤣再加埋寒天同蘆薈,十分夾😎
士林胡椒豬肚湯飯

酥炸排骨滷肉飯

是日燉湯
無花果豬骨椰子湯,好清甜

上湯浸時菜
食咁多肉,緊係要配埋幾條娃娃菜啦😌

涼拌貓耳朵(辣)
陳醋浸木耳,十分入味,又爽口

涼拌黑醋茄子(辣)
不過不失,唔算好特別

手拍小黃瓜🥒
酸酸嘅拍青瓜用嚟解漏一流

芝士奶蓋桂花烏龍茶+寒天
清新嘅桂花烏龍茶配上一層厚厚奶蓋,鹹鹹地,甜甜地,好飲👍

百香多多梳打+寒天+蘆薈
  • 士林胡椒豬肚湯飯
  • 涼拌貓耳朵
2024-01-31 34 浏览
桂花小幸係近期諗唔到食咩就去既晚餐飯堂。比較喜歡佢可以叫茶研社飲品入去堂食。今日天氣咁凍,本身想叫燉湯,可惜無🥹 唯有飲品著手,叫杯生薑奶茶暖暖身,男朋友唔怕凍,叫左杯芝士奶蓋炭燒烏龍。我個本真係好夠薑,好暖胃,飲到底直情有啲辣。我叫左個紅燒滷水雞翼麵($52),男朋友叫左紅燒半筋半腩麵($75)。再加配左滷水蛋($8)同涼伴貓耳朵($28)。食物份量好足,啲雞翼正常發揮,都夠入味。碗麵最正係個養生清燉牛肉湯,飲落口鮮甜,彌補返我飲唔到燉湯。男朋友就叫左紅燒牛肉湯,少少辣。個涼伴貓耳朵寫係辣,實際上都唔太辣,我平時唔食辣都食到。簡簡單單又一餐。

我個本真係好夠薑,好暖胃,飲到底直情有啲辣。

個涼伴貓耳朵寫係辣,實際上都唔太辣,我平時唔食辣都食到。

簡簡單單又一餐。
2024-01-28 31 浏览
元朗台味。桂花小幸今日食飯同爸爸去咗公司附近一間台灣便當店,平日時間都幾多人幫襯,可能因為性價比比較高,今日試咗佢哋台式滷水蛋牛腩雞肉飯兩大碗牛腩炆得好軟淋,非常大塊,食落個滷水味濃郁伴碟有紅白蘿蔔,白菜仔同滷水蛋另外會有滷水飯選擇,但係見到有台式雞肉飯,相對健康啲,火雞肉當作素材,而雞汁則是以全雞蒸煮所熬成的醬汁,加上酥炸過紅蔥頭的豬油,混合雞肉和白飯攪拌,味道香而不膩套餐附幾款唔同涼拌,爸爸揀咗紫菜魚蛋湯紅燒惹味牛腩麵紅燒牛腩,入口軟腍帶辣勁,惹味過癮,要燘到好稔好入味,大大大滿足 而且麵質煙韌有麵粉香小食方面我揀咗涼拌黑醋茄子,滷水豆腐茄子酸酸甜甜,又夠軟腍腍,值得一讚📍桂花小幸元朗段249-251號元朗廣場G樓003 & 005號舖
元朗台味。桂花小幸

套餐附幾款唔同涼拌,爸爸揀咗紫菜魚蛋湯

紅燒惹味牛腩麵

小食方面我揀咗涼拌黑醋茄子,滷水豆腐
茄子酸酸甜甜,又夠軟腍腍,值得一讚

📍桂花小幸
元朗段249-251號元朗廣場G樓003 & 005號

2024-01-21 57 浏览
今天與朋友來到元朗廣場的台式食店‘’桂花小幸‘’。 進入餐廳後環顧四周,彷彿置身於台灣餐館。我們先點了🌿酸菜魚,以酸菜和魚為主要材料,口味酸辣開胃。它沒有國內的酸菜魚那麼酸那麼辣,更適合我的口味,連湯也可以喝,魚片的份量也很多足夠我們二人吃。吃完酸菜魚已過了兩點半可以點🌿下午茶了, 我們點的一份有奶醬多士,桂花雞翼,地瓜薯條。 這個組合的下午茶在其他茶餐廳是沒有的。意猶未盡之下我們又點了涼拌貓耳朵,這個菜也是沒有北方做的那麼辣,所以台灣菜很適合香港人的口味。