2021-12-07 45 浏览
因為疫情關係,都好耐冇出國,行過元朗广場見到間台式餐廳,就諗起鹵肉飯,即刻走左入去試下,望梅止渴都好。😭個名都幾有意思。地方細細,但環境唔會太壓迫,好多台式裝飾,好有文青feel。我地都係諗住台灣鹵肉飯去的,所以都叫左鹵肉飯,依個係鹽酥雞鹵肉飯,雞肉炸得好香好Juicy,鹵肉同台灣嘅好相近,都有8,9成,可能此終唔係當地,差個心理因素,不過都已經做得好好,個湯蛋都幾有水準,豆腐反而麻麻地囝囝叫左酥炸排骨鹵肉飯,排骨好入味,鬆軟香脆。食完油膩野,飲返杯荔枝綠茶,芒果綠茶,減返啲罪惡感先。整體來講都得不錯,在疫情下又想感受下出國的感覺,來這裏不失為一個好去處。

個名都幾有意思。

囝囝叫左酥炸排骨鹵肉飯,排骨好入味,鬆軟香脆。

食完油膩野,飲返杯荔枝綠茶,芒果綠茶,減返啲罪惡感先。

2021-12-03
  • 酥炸排骨滷肉飯
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2021-12-06 31 浏览
而家疫情去唔到旅遊,想去台灣唯有去d台式餐廳食左當去左。今次呢間位置都幾方便,朗屏站行5分鐘左右就到,位於元朗廣場嘅地下。除咗餐廳之外,門口都有個專賣外賣茶飲嘅counter。店嘅人流都算幾多,好在時間早等左一陣就有位。首先叫左滷水蛋滷肉飯套餐,小食配手拍小黃瓜同涼拌黑醋茄子,肉同飯嘅比例均衡,配搭住小食酸酸辣辣咁好開胃。然後叫左d小食,首先台灣烤香腸,幾有台式腸風味,香口又夠味,美中不足係缺少左生蒜片;然後有桂花雞翼同鹽酥雞扒,炸得幾金黃同埋夠熱。飲品叫左百香多多梳打同蜜桃烏龍多多,係以平時外賣杯形式咁上,大大杯又夠凍,個人叫左少甜覺得甜度都夠。
而家疫情去唔到旅遊,想去台灣唯有去d台式餐廳食左當去左。

除咗餐廳之外,門口都有個專賣外賣茶飲嘅counter。

店嘅人流都算幾多,好在時間早等左一陣就有位。

2021-12-05 36 浏览
放假去元朗行逛一下,嚟到元朗廣場食晚飯😋因為太耐無去台灣,都想搵返啲台灣味道,特別係滷肉飯😋今日同男朋友每人叫咗一個主食同兩個小食。我就叫咗炸雞扒配滷肉飯。滷肉同飯嘅份量好足夠,夠撈晒成碗飯食👍🏼另外佢個酥炸雞扒都好好味,調味都好好,有椒鹽味,同埋雞扒都好嫩😋好似台灣啲炸雞。而男朋友就嗌左一個紅燒牛三寶定食。一嚟到勁大份😂裏面三寶有牛筋、牛腩、牛肚。最鍾意佢個牛筋好林同埋都好有彈性👍🏼 而呢個套餐亦都有一個燉湯😭個燉湯應該係期間限定,超級甜超好飲,裏面敬祝了,有粟米、紅蘿蔔、豬肉等等。好味到連啲湯渣都食埋 😛啲小食就嗌左桂花雞翼同埋牛肉湯水餃。兩個小食都做得唔錯。個水餃入邊嘅涵應該有落到少少薑去吊起啲味😋😋好鍾意二飲品方便想嗌左兩杯特飲,包括翠翠阿華田同埋蜜桃烏龍蘆薈。黑糖烏龍蘆薈好好飲,好清甜。💓總括來講,呢間台式食品店都幾抵食☺️得閒經過都可以再幫襯💓

總括來講,呢間台式食品店都幾抵食☺️得閒經過都可以再幫襯💓
  • 鹽酥雞排
2021-12-05 29 浏览
用網上外賣平台叫左個下午茶價錢都算𝐨𝐤紅燒鹽酥雞扒麵(台灣麵)養生清燉牛肉湯凍檸檬茶共$53(⊃。•́‿•̀。)⊃ʕっ•ᴥ•ʔっ個湯底幾唔錯感覺好似都幾健康咁又送左個年歷比我墊枱👍🏽
用網上外賣平台叫左個下午茶
價錢都算𝐨𝐤
紅燒鹽酥雞扒麵(台灣麵)
養生清燉牛肉湯
凍檸檬茶
共$53(⊃。•́‿•̀。)⊃ʕっ•ᴥ•ʔっ
個湯底幾唔錯
感覺好似都幾健康咁
又送左個年歷比我墊枱👍🏽
外卖送餐
2021-12-05 29 浏览
冇得去旅行,冇得去台灣,唯有去食下台灣菜,慰藉下心靈🤪 台灣麵就係最地道啦~ 極上四品台灣麵$79四品包括豬手,牛肚,墨魚丸同鹵水蛋。 先試啖湯,香濃牛肉味帶甜,飲左都吾會好口渴,應該熬左好耐😋😋😋 豬手炆得腍香,火候掌握得好好,而且豬皮一啲毛都冇🤪食得開懷👍 牛肚,一個字“爽”,爽而不韌,炆得入味😋 墨魚丸爽口彈牙👍 台灣麵掛湯,軟硬適中~ 香酥五花肉$42肥瘦相間,外脆內香,呢款小食好啱用嚟送啤酒,但呢度緊係冇啤酒啦~我伴。。。黑糖仙草凍鮮奶🤪 黑糖仙草凍鮮奶(加椰果)$36仙草香滑,椰果有咬口,好味👍 蜂蜜檸檬蘆薈(加椰果)$30酸酸甜甜,開胃,醒胃,伴炸雞翼最正🤩 桂花雞翼$26雞翼炸得香脆,吾油膩,皮脆肉嫩,醮埋特制桂花醬,特別滋味👍 蕃茄濃湯水餃$28啖湯真係好正,香濃蕃茄味,配大大隻餃子,juicy又飽肚😅
冇得去旅行,冇得去台灣,唯有去食下台灣菜,慰藉下心靈🤪

台灣麵就係最地道啦~

極上四品台灣麵$79
四品包括豬手,牛肚,墨魚丸同鹵水蛋。

牛肚,一個字“爽”,爽而不韌,炆得入味😋

墨魚丸爽口彈牙👍

台灣麵掛湯,軟硬適中~

香酥五花肉$42

黑糖仙草凍鮮奶(加椰果)$36
仙草香滑,椰果有咬口,好味👍

蜂蜜檸檬蘆薈(加椰果)$30
酸酸甜甜,開胃,醒胃,伴炸雞翼最正🤩

桂花雞翼$26
雞翼炸得香脆,吾油膩,皮脆肉嫩,醮埋特制桂花醬,特別滋味👍

蕃茄濃湯水餃$28
啖湯真係好正,香濃蕃茄味,配大大隻餃子,juicy又飽肚😅

2021-11-30
  • 極上四品台灣麵
  • 香酥五花肉
  • 黑糖仙草凍鮮奶
  • 蜂蜜檸檬蘆薈
  • 桂花雞翼
  • 蕃茄濃湯水餃
2021-12-04 27 浏览
鹵肉有肥膏,隻味又似台灣食開果隻味,淨係呢樣我已經要畀心心佢。炸豬扒同其他配菜就不過不失。杯綠茶幾好飲,叫左少甜就岩岩好岩味。商場舖黎講佢唔算難搵位,我哋差唔多去到門口已經有職員安排入座。餐點係用QRcode落單,等餐大概15分鐘左右,時間合理無投訴。

2021-11-19
一直都對呢間台式cafe好有興趣❤️嗰日去咗食晚餐🙌🏻味道都唔錯!仲唔使加一添😹——————————————————————————————🥘煲仔·塔香三杯雞定食 $73雞肉嘅調味比較咸🥴一食落去咸味特別重😹冇乜辣同香味👀而且雞肉嘅份量好少🤦🏻‍♀️全部都係細細舊🙈冇乜肉😢娃娃菜浸時菜就正常啦!🤌🏻6/10🍲紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜 $79首先牛筋份量最多😽好淋同入味〰️然後牛肚同牛腩同樣都唔靭🎶味道唔錯👍🏿啲汁撈飯好正🤣但呢個份量比較正常😅唔會太少🤌🏻7.9/10🍤椒鹽花枝丸(3粒) $28雖然有d貴🤑但佢都好大粒🤤而且外皮熱辣辣脆卜卜!好味😈🤌🏻8.3/10滷肉 (+$6)撈飯超正!份量足😂滷水豆腐(+$10)豆腐甜甜哋~唔錯啦涼拌黑醋茄子(辣) (+$8)茄子好淋~酸酸哋辣辣哋荔枝綠茶(+$8)正常嘅台式飲品🤣桂圓杞子菊花冰茶(+$8)龍眼肉好味🤣😍 ——————————————————————————————#為食tips👻 佢哋嗰度裝修都幾靚✨嗰度有細counter 可以賣台式飲品外賣😍都幾方便
煲仔·塔香三杯雞定食

🤌🏻7.9/10

🍤椒鹽花枝丸(3粒) $28
雖然有d貴🤑但佢都好大粒🤤而且外皮熱辣辣脆卜卜!好味😈
🤌🏻8.3/10

滷肉 (+$6)
撈飯超正!份量足😂

滷水豆腐(+$10)
豆腐甜甜哋~唔錯啦

涼拌黑醋茄子(辣) (+$8)
茄子好淋~酸酸哋辣辣哋

荔枝綠茶& 桂圓杞子菊花冰茶
荔枝綠茶(+$8)
正常嘅台式飲品🤣

桂圓杞子菊花冰茶(+$8)
#為食tips👻
紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜
荔枝綠茶& 桂圓杞子菊花冰茶
2021-11-19 50 浏览
星期日突然想吃碗台灣麵,每日經過元朗廣場等巴士都聞到陣陣香味,今日一於去試試味道。2點來到都要等位,好彩只係等了10min左右,雖然全店坐滿,但感覺都唔算好迫,座位都幾舒適。🍅特濃番茄雞扒麵番茄湯底夠濃郁,麵質唔會太腍,雞扒炸到金黃酥脆,外酥內脆,雞肉夠入味,推介!我仲加配上湯時菜同鹵水豆腐都係加18蚊,認真抵吃。🍛鹽酥雞扒滷肉飯朋友同我一樣咁鐘意吃雞扒,果然冇揀錯,滷肉飯用咗半飛瘦豬肉,吃落好軟滑,味道香濃。🍗鹵水豬手豬手夠入味,入口滿滿的膠質,好滿足!🍹夏日水漾鮮果茶,鐵觀音珍珠鮮奶茶茶飲味道都唔錯,仲可以揀唔同甜度,微糖最啱我,飲完都唔覺邪惡,分量夠曬大。

🍅特濃番茄雞扒麵

🍛鹽酥雞扒滷肉飯

🍗鹵水豬手
豬手夠入味,入口滿滿的膠質,好滿足!

🍹夏日水漾鮮果茶,鐵觀音珍珠鮮奶茶

2021-11-19 50 浏览
2021年11月19日星期五的台式早餐買咗兩個早餐返屋企嘆早餐一$42鹽酥雞排台灣麵煎蛋及吐司金牌熱咖啡早餐二$36,凍飲加$3台式香蔥蛋餅地瓜薯條凍台式奶茶鹽酥雞排台灣麵:味道正常煎蛋及吐司:睇落去好冇誠意,煎蛋煎咁怪,吐司乾爭爭連牛油冇金牌熱咖啡:要左齋啡,咖啡不錯,好飲台式香蔥蛋餅:冇蔥香,冇蛋香,淡茂茂一舊嘢,唔鍾意地瓜薯條:番薯條,香甜美味凍台式奶茶:要求少糖少奶,有茶香,好飲凍飲及熱飲都係用同一款杯, size容量一樣,加$3杯凍飲啲冰佔咗一半,其實都係得半杯奶茶,早知要熱飲啦
2021年11月19日

台式香蔥蛋餅
地瓜薯條
凍台式奶茶

鹽酥雞排台灣麵:味道正常
煎蛋及吐司:睇落去好冇誠意,煎蛋煎咁怪,吐司乾爭爭連牛油冇
金牌熱咖啡:要左齋啡,咖啡不錯,好飲
台式香蔥蛋餅:冇蔥香,冇蛋香,淡茂茂一舊嘢,唔鍾意
地瓜薯條:番薯條,香甜美味
凍台式奶茶:要求少糖少奶,有茶香,好飲
2021-11-19
15 分钟 (外卖自取)
$40.5 (早餐)
2021-11-17 56 浏览
週末同朋友小聚一下2月嘅時候元朗分店新開朋友話想試好耐文青小店嘅裝潢略嫌用膳時間太短 只有60分鐘完全係返工放飯咁冇左休閒輕鬆嘅感覺但都明嘅 係多人等好好彩我食嘅時候已經冇人等坐得耐左 賺左🤩幾抵食喎! 1人叫1個餐加埋小食又加野飲都唔洗$100/位 晚餐喎‼️我揀左酥炸排骨麵with特濃蕃茄湯🍅麵身幾彈牙 我鍾意😋湯底都唔錯 真係幾濃❗️朋友叫左個酸菜魚米線勁大盤‼️ 1人份量絕不1人啲魚幾滑仲好多🐟啲酸菜食下食下幾辣🤤JENG不過個米線唔知係咪煮太耐淋得制了🥴另外位朋友嘅三杯雞勁鹹😵配飯食都唔掂有待改善😌叫左份桂花雞翼SHARE幾鍾意❤️個桂花醬好香最愛桂花💛
週末同朋友小聚一下

桂花雞翼

2021-11-13
特濃蕃茄湯配酥炸排骨麵
桂花雞翼
今日係元朗收工都差唔到8點,都係食埋先返屋企,咁耐無去旅行突然好掛住台灣,就近近地去左附近既桂花小幸食台灣野。一個人叫左碗麻辣牛三寶麵湯底可以揀大中小辣,揀左中辣都幾辣但好啱我胃口。一見到碗面就嘩左一聲咁足料既!牛腩食完無痴牙👍🏻,牛筋夠腍👍🏻👍🏻,牛肚有咬口👍🏻👍🏻👍🏻。衰在太大碗,食完已經好飽,試唔到其他小食,下次encore再試。另外叫左杯脆脆阿華田,阿華田面舖滿晒oreo碎,岩晒朱古力迷。下次經開要再試其他野食👍🏾👍🏾

一個人叫左碗麻辣牛三寶麵
麻辣牛三寶麵

湯底可以揀大中小辣,揀左中辣都幾辣
但好啱我胃口。一見到碗面就嘩左一聲

下次經開要再試其他野食👍🏾👍🏾
2021-11-15 1243 浏览
這一間桂花小幸位於元朗廣場地下嘅店舖,係一間Cafe又係台灣菜式嘅店舖,環境地方坐著感覺都幾舒適😙我覺得都算唔錯🤔!.酥雞排台灣麵 $59呢一碗酥雞排麵都係台灣特色之一🤔,而佢嘅湯底加$4轉特濃蕃茄湯 ,令到味道更加好味濃郁😙😋,尤其是呢塊雞排十分之金黄酥脆😮,外酥脆內腍身味道十足😋相當之唔錯!*跟餐加購小食*紫菜魚丸湯$10滴水豆腐 +$8.秘罈酸菜魚台灣麵 $73呢款酸菜魚賣相望著睇得吓🤔,而佢嘅味道色香味俱全😙😋,食到入口D湯底味道十足😋,帶有D酸嘅味同埋帶有少許辣嘅味道🤔,味道都算濃郁有別的風味,尤其是去嘅酸菜魚食到入口都好軟滑完全都冇骨,佢嘅台灣麵口感都幾好軟硬適中恰恰好!*跟餐加購小食*蘿蔔牛肉湯 $10涼拌豬耳朵(辣) $8.*跟餐加購飲品*熱金牌咖啡珍珠 $12 凍荔枝綠茶 $8呢兩款飲品望見都幾好🤔,咖啡珍珠味道聞到都覺得好香😙飲到入口都好滑口😋,荔枝綠茶聞到清香綠茶味😙,飲到入口又飲到清甜味😋,兩者味道都好夾甜度適中!.賞味香芋奶茶 $28+$8另加珍珠/紅豆呢杯香芋奶茶飲到入口聞到好香嘅香竽味😙,味道相當之濃郁好重香竽味😋十分之滑口,而佢嘅珍珠口感煙韌彈牙又有咬口

酥雞排台灣麵 $59
*跟餐加購小食*
紫菜魚丸湯$10
滴水豆腐 +$8

秘罈酸菜魚台灣麵 $73
麵口感都幾好軟硬適中恰恰好!
*跟餐加購小食*
蘿蔔牛肉湯 $10
涼拌豬耳朵(辣) $8

*跟餐加購飲品*
熱金牌咖啡珍珠 $12
凍荔枝綠茶 $8

賞味香芋奶茶 $28
+$8另加珍珠/紅豆
呢杯香芋奶茶飲到入口聞到好香嘅香竽味😙,味道相當之濃郁好重香竽味😋十分之滑口,而佢嘅珍珠口感煙韌彈牙又有咬口!
百香果QQ綠茶 $32
+$8另加珍珠/椰果
呢杯百香果QQ賣相都睇得吓🤔
望著好似好好飲,而佢嘅色澤都睇得吓😍,睇得又飲得,飲到入口綠茶味道都幾好🤔,又帶有酸甜嘅味道😋感覺都唔錯,加埋DQQ同埋珍珠又有口感,真係有得飲又有得食!

2021-11-13
2021-11-12 50 浏览
「酥炸雞排台灣麵」湯底係麻辣牛肉湯辣度有3種可以選,今次選了中辣「酥炸排骨台灣麵」湯底紅燒牛肉湯排骨超酥脆飯類:「滷水蛋牛腩滷肉飯」牛腩燜得夠淋好好味😋份量亦多小食:「桂花雞翼」香噴噴桂花煎雞翼桂花則唔算多不過雞翼脹卜卜好肉質滑「台灣烤香腸」台灣烤香腸總係有一種有人嘅香氣係佢哋度嘅特色定係心理作用?我覺得佢係全世界最好食嘅香腸之一,仲隱約食到炭火燒出嚟嘅炭香叫咁多款美食都不過係$2xx真係抵到爛!特飲:「熱蜂蜜綠茶」好飲夠滋潤唔會太甜
「酥炸雞排台灣麵」湯底係麻辣牛肉湯
辣度有3種可以選,今次選了中辣
「酥炸排骨台灣麵」湯底紅燒牛肉湯排骨超酥脆

飯類:
「滷水蛋牛腩滷肉飯」牛腩燜得夠淋好好味😋份量亦多

小食:

叫咁多款美食都不過係$2xx真係抵到爛!
特飲:
「熱蜂蜜綠茶」好飲夠滋潤唔會太甜
2021-10-17
午餐
2021-11-11 33 浏览
見到有新出的酸菜魚及特色香酥五花肉,非常適合冬天食!.秘罈酸菜魚配台灣麵 - 是川式及台式的crossover,酸菜魚很正宗,湯底呈金黃色的,酸酸香香十分開胃。魚肉新鮮,口感鮮彈。另外加錢有配菜手拍小黃瓜及上湯浸時菜。翅膀滷肉飯+燉湯+滷肉飯+上湯浸時菜(晚餐)- 冬天少不了燉盅湯暖暖的,燉湯真材實料有排骨及乾海味,感覺十分滋潤。香酥五花肉 - 炸得很香脆,肥瘦分別,很有滋味。最後點上特色台式飲品黑糖珍珠鮮奶+日式紅豆抹茶,正呀!
見到有新出的酸菜魚及特色香酥五花肉,非常適合冬天食!

香酥五花肉 - 炸得很香脆,肥瘦分別,很有滋味。

最後點上特色台式飲品黑糖珍珠鮮奶+日式紅豆抹茶,正呀!
2021-11-10 82 浏览
系新開張嘅階段,我有買過手搖飲過,因為味道同我預期中有啲距離🥲,所以一直都冇試過堂食。當日因為同行朋友有興趣想試,所以我就決定比次機會試一試,同行3個大人1個小童。我哋攞咗飛大概等咗5分鐘就入座,由於小朋友仲比較細,我哋問店員有冇bb櫈提供,但系呢間分店系冇嘅,不過店員都有主動提議下一張卡位客人賣單可以幫我哋調位,呢個舉動令我覺得店員嘅服務質素幾好中麻辣湯底香氣十足,辣度偏低,豬手入味,肉質軟熟,整體好味😋而牛肉麵就中規中矩,肉質都比較軟熟,麵條幾煙韌,幾有口感而另一款就點咗滷水蛋滷肉飯,配埋時菜同燉湯,份量十足,而燉湯入面啲料十足,食到最後非常飽!唯一美中不足嘅系上菜時間差距比較大,由第一道滷肉飯到最後牛肉麵,相隔咗10分鐘,如果可以改善到就good!

麻辣豬手麵

紅燒腱心牛肉麵

而牛肉麵就中規中矩,肉質都比較軟熟,麵條幾煙韌,幾有口感
2021-11-06
麻辣豬手麵