2017-05-27 742 浏览
與朋友共三人初試這家新開的雞肉(╹◡╹)♡座位不算多,午膳時間大概等半小時至一小時。有服務員輪流為客人炒雞,確保食物熟透可食用。放題區美食種類略少,但味道不錯。若溫度能維持則更佳。飲品選擇亦有不同種類,包括汽水果汁。三人只能剛好吃下炒飯及肉類,選擇標準分類配菜稍嫌太多。甜品選擇亦有待改善,蛋糕種類單一(´・ω・`)選擇了草莓味雪糕,味道一般。60分鐘時段其實足夠,但若想試吃更多,不妨選擇90分鐘。總括而言,主食值得推薦,若甜品方面加以改善,則能更令人滿意(((o(*゚▽゚*)o)))
與朋友共三人初試這家新開的雞肉(╹◡╹)♡
座位不算多,午膳時間大概等半小時至一小時。
服務員輪流為客人炒雞,確保食物熟透可食用。
放題區美食種類略少,但味道不錯。若溫度能維持則更佳。
飲品選擇亦有不同種類,包括汽水果汁。
三人只能剛好吃下炒飯及肉類,選擇標準分類配菜稍嫌太多。

甜品選擇亦有待改善,蛋糕種類單一(´・ω・`)
選擇了草莓味雪糕,味道一般。
60分鐘時段其實足夠,但若想試吃更多,不妨選擇90分鐘。

放題區美食
烤肉味炒雞
烤肉味炒雞配炒飯
2017-05-25
烤肉味炒雞
烤肉味炒雞配炒飯
2017-05-26 752 浏览
今日朋友來吃呢間吃飯,等左好耐,由7:00開始等,等到好眼訓,終於等9:15終於入座了,好累喔。。。炒雞終於來啦!跟住開始失望了,d炒雞比想像中差,d雞肉好少,基本上4個人每人3-4件就無曬了,要再fill,炸雞好乾,好似擺左好耐。其實基本上晚市係超級不值,如果去其他韓國餐廳吃一份炒雞都係$200,但係係呢間,1個人都$200了,仲未計加一,如果吃得不多既朋友加多人來既話,真係係吃前要唸清楚先了。
2017-05-26
庆祝纪念
生日
2017-05-26 1532 浏览
當同伴問我,有否興趣到這才開幕幾天的韓流新店趁趁熱鬧時,我倏地想到「柳宗元」這個名字。這個聯想,當然與姓氏有關;而翻查這唐宋八大家之一的生平,又找到彼此間的一些關連。不過那些話,吃飽再說。我還以為,才中午左右,該不愁無位子吧。然而新城市廣場的立地條件,加上媒體曝光的強大吸睛能力,讓我的幻想成了空想。欲電話訂枱 (不知用 OR 的 Table Map 會否訂到?),得到「已訂滿到五天後 ...」的O咀回應,唯有到現場等 walk-in 席,碰碰運氣。同伴先發取票後回報「等廿幾個冧把,估計最快點三」,才明白現今城中眾民對新鮮事的熱衷程度。邊等邊八卦,了解一下這「遊戲」的「玩法」。桌上有隻「大鑊」,以盛載和烹調這兒的耍家主菜:鐵板炒雞。每鑊都附飯或麵,放下去一齊即炒 (唉,最近這又變成敏感辭彙!),或吃了部分雞才加進去炒;也可付錢另加海鮮 (蝦、青口、魷魚) 和鍋邊的芝士。雖然格局很 inviting,但食客參與的程度其實不高,因為店員上桌時會同時負責炒。除了這主菜 (除$88的60分鐘午市set,其他價位的都是無限追加),旁邊還有冷菜、熱食、甜品、韓國飲品和咖啡的自助櫃位,自組而成一頓豐富

,才明白現今城中眾民對新鮮事的熱衷程度。

),或吃了部分雞才加進去炒;也可付錢另加海鮮 (蝦、青口、魷魚) 和鍋邊的芝士。雖然格局很 inviting,但食客參與的程度其實不高,因為店員上桌時會同時負責炒。除了這主菜 (除$88的60分鐘午市set,其他價位的都是無限追加),旁邊還有冷菜、熱食、甜品、韓國飲品和咖啡的自助櫃位,自組而成一頓豐富餐點。成件事的確很「玩」,這不單是賣食物,而是銷售一個 participatory 的餐飲體驗;即是說,這頓飯享受還是難受,閣下是有份的。

炸雞等

牛肋骨、五花肉、烤牛肉等

冷菜

前後一小時
,終於安排了位子給我倆。點了最低消費的 $88 午餐 (限時60分鐘),再加海鮮和芝士。準備的時間有點長,我和同伴把握時間盡掃任食的菜式
。除了炸雞稍嫌炸粉和皮佔的比重偏高外,其他的菜式都有水準,不因任食而有所妥協;但要留肚吃眼前那鍋,所以都只是淺嚐。湯方面,有海帶湯和大醬湯兩款可選,而大醬湯又是韓劇中阿珠媽常弄的家常食物,所以馬上舀了一碗來喝
。感覺上像味噌湯,重點是發覺自己懷著像是遊覽熱門景點的心情來嚐這湯,有點奇怪 ...

主角終於現身了,雞、菜、年糕 (有三種味道,最特別是有紫薯味的,推薦翻兜)、加料的海鮮等,放到鍋中間;店員A炒了不久後 ...
鐵板炒雞加海鮮

飯、其他佐料

換了「他」...

來自韓國的Mark,當然不只來站崗做生招牌而已。有些店員 (可能是新進) 幫客人烹調時,Mark都在旁看著,該是以其正宗手法進行在職訓練吧 (這些店員烹調時,鑊邊加了個圓形的金屬屏風,以防「炒出界」?
)。Mark看了幫我倆炒雞的店員不久,就要求接手。他邊炒,邊答我們的問題 (你結咗婚未?對香港女孩印象如何?講笑咋,冇問呢啲
)。

Mark說,這是韓國很普遍的住家料理,媽媽炒好了,一家大小就吃這盤。(我記得韓劇中,家中各人人手一匙,碗都不用,就直接伸匙舀來吃。衛生?
一家人嘛。這兒桌上沒有「公匙」,我想也是這麼一種傳承。) 至於飯何時加進去炒,他說都可以,所以我們決定先不加。

店方推薦初來報到的我們,先嚐「兩級辣」的柳氏家辣炒雞。可能泡菜的辣法早已深入我心,食落覺得這雞的辣沒太大特色
。而因為有其他牛、豬、雞等任食熱葷,個人覺得炒雞要作領軍角色,未必夠力。我們也用雞和海鮮,加進生菜包中,混醬料和蒜片同吃;也許材料在熄火後已不夠熱,食感不及燒烤料理中,把剛燒好還燙口的肉料包生菜食那麼過癮。

吃了不久,我建議加飯進去炒,而且「坐言起炒」...
鐵板炒雞加海鮮、飯

我的廚藝顯然不怎麼樣
,店員 (不是Mark) 看見便馬上來接手。飯是另外有醬料炒,而且比雞更辣,我發覺炒完後的雞飯比「淨食」更好味
!不過吃任食吃太多,反而炒雞吃不完;這也是頗普遍的觀察。(如果不是限時60分鐘,不那麼急的話,大概會吃得更愜意吧。) 雖然飽了,但飲得唔好嘥,我倆冒「漲爆」的危險,喝了好幾款韓國罐裝飲品
;我還是喜歡忌廉溝鮮奶 (原味)!至於蛋糕,免了,雪糕也只是淺嚐。

好,首尾呼應,搬出柳宗元。這位有料之人,失意於官場並被流放後,轉而 (說是被迫的也不為過) 寄情於遊山玩水,所著的遊記竟流傳至今!我倆作為港島人,到沙田咁遠來「一遊」,享美食還有美人 (您誤會了,我說的是身邊那位),勉強也有那份雅致吧!
题外话/补充资料: 這次體驗,還有一項令我印象深刻、不得不提的,就是負責接待的店員 Nicole。她態度殷勤而擔定,臉上保持微笑,服務敏捷又耐心聆聽客人的訴求;當然還有:靚。同伴說 (她居然沒怪我睇女仔) 她像Anjay,我就說有過之無不及。年輕真好,粉都貼啲。柳氏家要小心了,隨時被撬走啊!(抱歉,不留照片,請大家親自驗證。) 所以說:夏天,真的是為大地帶來靚女!
2017-05-19
冷菜
2017-05-25 887 浏览
垃圾!試過電話book但不成功,終於今日等成個鐘先入到去。第一,入去先知張枱冇爐唔係即炒,早知唔黎食....第二,拎左幾轉野食,坐落見等咁耐唔問都唔知原來要等廿分鐘先炒起。第三,拎左幾轉野食成枱碟都冇人打算收碟。第四雞黎到先至知冇加芝士,失望至極.....食左兩口已經想走...第五,自助吧野食好小選擇,兩味肥牛,一味肋骨,一味年膠,幾款炸野,尚算新鮮既...成兜野食左20分鐘又乾又凍,味道同韓國食差天共地,今次真係貼錢買難受....
垃圾!
試過電話book但不成功,終於今日等成個鐘先入到去。
第一,入去先知張枱冇爐唔係即炒,早知唔黎食....
第三,拎左幾轉野食成枱碟都冇人打算收碟。
2017-05-21 1266 浏览
開張都唔夠一星期,見報導得咁勁講到好吸引,咁啱星期六行開沙田又等緊人食晚飯便靈光一閃攞張飛先,7點半攞飛,最後到十點才能入坐,而十點半就last order了,都唔緊要啦,等左咁耐冇理由唔入,況且呢度都係得一味野食啫,要order多轉都唔太難。一入去櫈都唔坐就出去攞野食先,出面有三十多款韓式食品,當然有炸雞啦,仲有炸魷魚鬚,炸野味道ok啦,仲有啲韓式牛肉、抄豬肉、炒粉絲等等,同出面一般食開味道差不多,都算好味嘅。有海帶湯同大醬湯,我試左海帶湯,好多海帶,淡淡地,好夠熱。飲品方面好多選擇,原來忌廉溝鮮奶係有咁多口味,有香蕉味、蜜桃味、蘋果...上主菜了,本來我㨂飯,但來錯了麵,餐廳職員都好好話整錯左,另外再炒個飯比我,不過試左兩啖飯之後,都係食麵啦,估唔到麵好食過飯。原來年糕係有三隻款,其中入面有隻係蕃薯味年糕,幾得意喎,咁夜先食其實真係食唔得幾多,眼見隔離左右都食剩好多。我食完先發覺原來入面嘅枱真係有得自己炒架,可能我地晏入坐掛,被安排坐最出面嘅枱,而枱面上冇爐,炒辣雞係廚房炒出黎,所以啲菜仲未淋同埋好快凍左,可以自己炒下應該會更好味。最後食埋雪糕先,都有十款八款味㨂,好味道,不過點解

有海帶湯同大醬湯,我試左海帶湯,好多海帶,淡淡地,好夠熱。

最後食埋雪糕先,都有十款八款味㨂,好味道,不過點解佢個包裝咁似Haagen-Dazs ...

韓國食品本來種類就唔多,冇幾耐之前去韓國先食過春川炒辣雞,味道係差唔多嘅,不過韓國食平過香港一倍到啦,比你任食其實都未必會再落order ,是次兩位消費$435。
2017-05-20 1184 浏览
喺韓國食過,今次首次來港當然要一試,十一點半去到已經有唔少人,11點55分開始叫入坐,入到去地方闊落企理,我地點一小時88蚊任食再加30蚊爐邊芝士,等主菜同時就不停食任食區食物,炸雞,牛肋骨,炒粉絲,炒豬肉不停供應,夠熱,味道唔錯,飲品選擇都多,但食咗半個鐘主菜仍然未有,時間只淨30分鐘,同職員講,原來漏單,不過職員都好有禮貌話補番時間俾我地,主菜終於到,好大兜,職員幫手煮,好熟手,雖然落咗醬料,但雞肉同拉麵味道偏淡,但芝士就超咸,不過夾埋啲雞肉食就唔錯,而且份量夠多,食到一半有職員叫我地埋單,於是同另一職員再講你地漏單我地怕食唔切,不過職員好有禮貎叫我地慢慢食,一定會補足夠時間俾我地,呢方面真係值得加分。 最後食埋雪糕,雪糕味道尚可,但我嗰杯未食已經有少少溶,不過我都食晒,好彩最後冇事,總括都唔錯,會再一試。

2017-05-20
2017-05-20 1242 浏览
去韓國必食既炒雞原來叫柳氏家,韓國分店得韓文。香港第一間分店開係新城市廣場7樓,平時閒日明明呢度冇乜人,呢間餐廳開左搞到呢度多人到爆炸。好不容易咁入座之後,餐牌有4款雞選擇,我就叫左柳氏家辣炒雞,味道同韓國完全一樣,仲擔心黎到會跌watt! 除左炒雞係一樣,其實香港都同韓國幾唔同,香港可以任食炒雞外,出面buffet 檯既野都係任食,連牛肋骨、辣豬腩肉、湯、泡菜等等,最驚喜連炸雞都有得食,野食任食,飲品同甜品都係任拎,好多韓式飲品好似出面都未見過 呢間既裝修比韓國分店型好多,店員好似有韓仔,但好似唔覺有韓妹,有埋既話我應該會黎多d
2017-05-18
2017-05-20 713 浏览
星期六下午,排三小時,午市變晚市,已谷氣兩人一鍋,只能選同款炒雞,味道算特別,午市價錢晚市食用便算合理任食前菜,約八款是泡菜類,味道一般兩款湯,一款冇味,一款得個辣邙另外炸雞炸魷魚,愛炸既應該滿足另五花腩,我食完僅餘幾塊,30分鐘內冇見refill, 搞錯牛肋骨不錯,又係要"搶"甜品無食,飲品算多元化,另一邊有熱飲但待應無提,本身唔知簡而言,唔洗排,$88才會食老公話,就如韓式大家樂,但美心等候時間,入到都唔係好事。
星期六下午,排三小時,午市變晚市,已谷氣

任食前菜,約八款是泡菜類,味道一般
兩款湯,一款冇味,一款得個辣邙
另外炸雞炸魷魚,愛炸既應該滿足

牛肋骨不錯,又係要"搶"

甜品無食,飲品算多元化,另一邊有熱飲但待應無提,本身唔知

簡而言,唔洗排,$88才會食
老公話,就如韓式大家樂,但美心等候時間,入到都唔係好事。

2017-05-17 1892 浏览
最近韓國鐵板雞專門店柳氏家,去左沙田開香港第一間分店,於是又同屋企人去試試。新城市七樓大部分餐廳一向唔爆滿,不過脅韓國、雞肉、人氣、新開張等tag的柳氏家,呢日當然人頭湧湧。誠心奉勸大家一句,新張期間真係唔好試「味噌蜜糖炒雞」。根據傳媒講,呢個係韓國專為香港人而研發既新口味。但有圖有真相(張相係上檯未攪過之下拍攝),真係嚇一跳:冇味,賣相差,唔夠熱。冇味噌味,冇鐵板FEEL,賣相求奇,最慘隔離檯檯上檯都熱到出煙,呢盤只係僅僅暖。味道的話,好肯定你睇YOUTUBE都煮得好過佢。重點:晚市每位$198。放題食物質素反而好。牛肋骨好稔,炸魷魚好味,豆腐雪糕堅有豆腐味。最重要係個甜醬炸雞,味道好,而且經理添新鮮貨,好過任食果味「味噌蜜糖炒雞」……如果兩味雞既味道調轉,今次評分不致如至。要讚係店員服務OK既。

味噌蜜糖炒雞
芝士

甜醬炸雞

要讚係店員服務OK既。
2017-05-17
甜醬炸雞