2011-05-08 26 浏览
母親節人人都同媽媽去食中菜飲中茶,我媽媽就反傳統,鍾意食西餐!今次帶佢去呢度食 lunch + tea,雖然我哋都唔係花生漫畫嘅 Fan 屎,但一入到去見到咁可愛嘅環境,媽媽都變得充滿童真,到處留影! 食物方面呢度都有幾多選擇!有意粉、pizza、小食、蛋糕、甜品同各式飲品。餐廳以自助形式,但落完 order 後會有服務員送餐,而且服務員態度十分有禮貌,值得一讚!1) 至尊朱古力--上面會整一個花生漫畫人物,十分可愛!真是不捨得攪勻來飲啊!這個是 Patty;由於這杯不是我飲的,不來評論了!2) 朱古力--可選擇要不要加 cream,味道香濃且滑,但只是暖暖的不夠熱!3) 龍蝦汁帶子炒意粉--龍蝦汁香濃,甘筍略嫌硬了點,味道不錯。4) 意式煙肉蕃茄意粉薄餅--一嚟到見到咁厚身嘅 pizza 都嚇咗一跳!原來中間加咗意粉!非常之多煙肉,而且炸到脆卜卜!十分足料!內層夾了意粉,十分特別!我都係第一次食有意粉嘅 pizza!5) 胡士托雞卷--老實講,味道很怪,皮好像吸了水林晒一 pat pat 咁,啲餡加咗啲香料令味道很怪,沙律醬冇味。6) 史諾比雞翼--味道不錯,雞翼去了骨只剩下主骨方便

熱至尊朱古力(細) $29
熱朱古力(細) $26
龍蝦汁帶子炒意粉 $62
意式煙肉蕃茄意粉薄餅 $54
意粉薄餅中間夾著一層意粉
胡士托雞卷 $40
6) 史諾比雞翼--味道不錯,雞翼去了骨只剩下主骨方便食用,略嫌炸得有點乾。
旁邊嘅係薯蓉,內有薯粒,味道也不錯。
史諾比雞翼 $48
另外仲有好多蛋糕同甜品選擇,造型精美,真係睇到都好開心!點捨得一刀劈落去整爛公仔個頭度呢!
蛋糕種類多不勝數
無論同家人歡聚,或是同朋友聯誼,呢度都係一個任坐唔嬲嘅好地方!

2011-05-08
蛋糕種類多不勝數
熱至尊朱古力(細) $29
龍蝦汁帶子炒意粉 $62
史諾比雞翼 $48
意粉薄餅中間夾著一層意粉
2011-04-30 44 浏览
好久没来汇报食评 近来忙着考试和法国签证 满框的相片和心得稍后送上啦先忍不住分享一下 今天的童话小屋 Charlie Brown Coffee写paper的地点 从Starbucks 到Pacific 再转战Agnes.b 喜欢 Starbucks家 覆着细细奶泡的Caramel Macchiato喜欢 Pacific家 那大大软软的沙发也为 Agnes.b家 Hot chocolate with Mashmallow的甜蜜 心动不已今天发现了一家新的写paper地点 就是尖沙咀的 Charlie Brown Coffee走上弯弯曲曲的木质楼梯 映入眼帘的是宽敞明亮的大大木屋 靠窗有高脚凳 (拍获的照片 模糊了,实际上靠窗的感觉很浪漫啦 )微笑友善的服务员满眼的Snoopy 公仔 还有香香的芝士味和浓郁的咖啡香气特别的是大厅里有书架 自助的餐具酱料台 还有投影幕布 最里面 还有一个好大的活动室 以目测来看 可以举办13-17人的Party啦 恩 下面是食物图片哦 相对于舒适的环境和氛围 食物不是好特别 不过也都做的很细心 Lunch Set (Salad with soup) $4
喜欢

还有香香的芝士味和浓郁的咖啡香气
特别的是大厅里有书架 自助的餐具酱料台 还有投影幕布
书架 营造氛围
可以包场Party Room
正 Lunch Set: 凯撒沙拉和蔬菜汤 Plus Charlie Cheese
Lunch Set (Salad with soup) $46 Salad 几乎每片叶子上都有沙拉酱 虽然简单 但是很用心
正 Charlie Cheese
Charlie Cheese: $33 Cheese味道不是很浓郁 口感不够醇厚 不过外观很加分哦 小朋友都好喜欢这一款
还有一张环形沙发的图
可以包场Party Room
Lovely Washroom Door
  • Caesar Salad
2011-04-27 11 浏览
一直也想到Charlie Brown Cafe,難得好友慶祝本人生日,所以我也不客氣地點名,在這裡吃喝一番。光看這間店的門面,到處也是snoopy系列的公仔,已經令我興奮十足。我叫了杯熱朱古力,啊…不太好喝…反而,真的咖啡會比較好喝。我們三個人點了幾款小食,雞冀是不錯。下面這款,我們一致同意,味道極似酒樓的雞絲粉卷!漢堡是幾款食品中,等得最久的。但味道的確,是這麼多,最好吃的!本來還想試試這裡的蛋糕,太可愛啦~不過我們吃得太飽,所以沒點囉…不得不說,他們的服務態度,也非常好!很有禮貌!

我叫了杯熱朱古力,啊…不太好喝…反而,真的咖啡會比較好喝。
我們三個人點了幾款小食,雞冀是不錯。
下面這款,我們一致同意,味道極似酒樓的雞絲粉卷!

不得不說,他們的服務態度,也非常好!很有禮貌!

2011-04-26
庆祝纪念
生日
2011-04-27 9 浏览
今日約咗朋友出嚟尖咀,想揾間餐廳坐下傾下計,睇過openrice食評好似幾好所以走去試下。過咗食晏時間唔係太多人!!! 午餐送餐湯 - 粟米湯&菜湯鮮茄焗豬扒飯 $54 - 女仔食份量啱啱 好,味道唔太咸龍蝦汁帶子炒意粉 $62 - 都幾好食,好多磨菇同帶子查理布朗朱古力咖啡 $41 大size - 其實係mocha,好香咖啡味曲奇菲巴冰 $41 大size - 都唔差,夏天飲透心涼朱古力心太軟 $45 - 好濃朱古力味,好甜,朱古力迷就最鍾意啦d食物嚟得好快,環境舒適!

過咗食晏時間唔係太多人!!!

午餐送餐湯 - 粟米湯&菜湯
鮮茄焗豬扒飯 $54 - 女仔食份量啱啱 好,味道唔太咸
龍蝦汁帶子炒意粉 $62 - 都幾好食,好多磨菇同帶子
曲奇菲巴冰 $41 大size - 都唔差,夏天飲透心涼

d食物嚟得好快,環境舒適!
2011-04-27
  • 龍蝦汁帶子炒意粉
(非会员)
2011-04-26 6 浏览
星期日和兩個寶貝去TST 血拼, 行到脚軟+埋肚餓, 決定暫停SHOPPING, 醫肚去....突然望到可愛的CHARLIE, 無幫襯好內....都好, 佢啲卡通人物系我兒時至愛, 入去食個PIZZA, 飲杯COFFEE 都好.....Surprising!! almost full house....記憶中佢唔系咁多人, 心諗梗系食物素質有改善!! 拿拿林order and asked 兄妹二人去搵位.......收$$姐姐大力推薦choco chips frappachino,話細路都鐘意, We were very hungry, so I also ordered veggie pizza with truffle, hamburger and cheesecake. 真系suprising, 我以為都系一般berger, 點知.......驚喜! 驚喜! 牛肉有肉汁流出, 剛好, 唔鞋... 我兩個寶貝說比 Trixxxx x 還要好食 very good!! Then, pizza turn!! 諗住幾十蚊, 點會有truffle....錯! 泥到已經smell到果D

到果D 獨特的煤氣味, 食入口, 芝士beep 出泥, 加埋D mushroom, veggie, 感覺好好! 不消一刻鍾, 食哂!! 當然要有dessert la... blueberry cheesecake..... 又系有驚喜! 唔太heavy, 但芝士味濃., 唔錯!!

上完電, 又見有人搵位, 當然唔左人做生意, 急急腳又再繼續血拼!!

On the whole, 感覺很好, environment, food are very good!! I will come back again next time when I do shopping in TST =D

Too bad all the pictures are with my daughter.....
2011-04-24
下午茶
  • Truffle pizza
2011-04-14 8 浏览
由於my fd係snoopy fan...我次次約佢都一定黎lee度~~~佢次次都想黎買公仔ge!! 哈哈~我多數叫杯熱野飲~ hot chocolate!!!!! 因為coffee唔岩我野食都試過,,,ok呀!! 算份量少...但坐得耐都響返度~~我上次見有d遊客都識lee度wor.. 因為佢地拎住d "gip"...搞到冇晒位 >< anyway... 我一年最少黎一次..... 不過得返tst有囉!!!!!p.s. 咁以前mk都有ga ma!

佢次次都想黎買公仔ge!! 哈哈~

我多數叫杯熱野飲~ hot chocolate!!!!!

因為coffee唔岩我

搞到冇晒位 ><

anyway... 我一年最少黎一次.....

不過得返tst有囉!!!!!

p.s. 咁以前mk都有ga ma!
2011-03-21 21 浏览
與兒子在尖沙咀吃飯,見Charlie Brown 好似好啱小朋友,即管試下,都ok嘅由地下上去,需要行數層樓梯,沿路有很多公仔,都幾得意,不過略嫌扶手過高,小朋友無法自行上去,稍為不便餐廳屬自助形式,自己揾位買野食,座位都幾多,有梳化有木椅,息隨尊便,唔錯食物方面,雖然打正旗號做cafe,但都幾好喎這日一家三口叫了:龍蝦汁帶子炒天使麵,略為濕咗啲,以廚師推介而言,未能達標煙肉忌廉汁扁意粉,好味,多啲煙肉粒更好雞翼,起咗條骨,食得好方便薯角,普普通通啦以cafe以言,的確唔錯,可以再試

食物方面,雖然打正旗號做cafe,但都幾好喎

這日一家三口叫了:
龍蝦汁帶子炒天使麵,略為濕咗啲,以廚師推介而言,未能達標

煙肉忌廉汁扁意粉,好味,多啲煙肉粒更好

雞翼,起咗條骨,食得好方便

薯角,普普通通啦

以cafe以言,的確唔錯,可以再試
炒意粉
忌廉汁扁意粉
2011-03-20
忌廉汁扁意粉
2011-03-16 7 浏览
跟友人在老咀亂行,,本來想吃烏冬~~走著走著到了這條街~而我又一直想試這家 snoopy 主題 cafe,, 雖本人並不是 snoopy fans~哈哈~~ 但這間 cafe 超有心思的裝備卻深深吸引著我 天花地下唔放過~~都比我影晒... xDDD環境方面 同食物 似乎不成正比...... *0*食物size, 份量都幾 "的骰"~ 味道一般"" 好多 bacon~~ yeahhh!! 個 carbonara 汁都尚算可以~ 雞卷~~ 入面d 料切得太碎... 食左都唔知食緊咩...=___=多洋蔥粒...少量雞肉粒...仲有d 爽爽地的瓜類東西...由於太碎,,吃起來很不方便~~ 甜品櫃看起來很吸引****飲品和甜品都留待下一次試試嘍~
跟友人在老咀亂行,,本來想吃烏冬~~走著走著到了這條街~
而我又一直想試這家 snoopy 主題 cafe,,
雖本人並不是 snoopy fans~
哈哈~~ 但這間 cafe 超有心思的裝備卻深深吸引著我

天花地下唔放過~~都比我影晒... xDDD
地磚~~
連天花都咁靚,佩服!
用心的擺設 ^^
幾好 Feel~~ ^^
環境方面 同食物 似乎不成正比...... *0*
食物size, 份量都幾 "的骰"~ 味道一般""
cabonara wif bacon
雞卷=== 怪雞 :$
由於太碎,,吃起來很不方便~~

甜品櫃看起來很吸引****
極具觀賞價值,,下次再試~~^^"
飲品和甜品都留待下一次試試嘍~

2011-03-13
用心的擺設 ^^
地磚~~
連天花都咁靚,佩服!
幾好 Feel~~ ^^
2011-03-01 47 浏览
同一班fd食野,最好搵d有野食又有得坐好耐既地方,即係cafe,不過好多樓上cafe既野食都唔太吸引同唔就腳,so揀左snoopy cafe了,一來好方便大家二來又可以坐好耐free呀~!本身想坐sofa,不過因為人數and方便玩之下揀左木枱了~即睇有咩食,選擇唔太多,不過cafe預左呀~!朱古力咖啡,好細杯,要中size會正常d呀,好濃朱古力同好甜,個人覺得普通啦~!鮮茄焗豬柳飯,個賣相都唔錯,不過味道普通呀~!基本上係個景靚,野食普通呀,可以坐好耐氣氛又唔錯係hea之選~!

鮮茄焗豬柳飯,個賣相都唔錯,不過味道普通呀~!

2011-03-01
2011-02-18 30 浏览
未去上堂,在DNA附近盤算吃什麼。抬起頭,看見這家咖啡室,進去試試吧。只見舖天蓋地的史路比,一時間連售票處都找不到。思考了一下,點了一杯朱古力,一碟帶子炒意粉:美式朱古力,泡泡特多,朱古力裡的忌廉成分很重很heavy,我比較喜歡清一點的。而意粉嘛,健康是健康,帶子很多,但醬料的味道應再作調較,其中的醬油味太明顯,感覺很港式,與這裡的感覺截然不同。這裡裝潢倒是很好,落地玻璃,主題式的cafe其實花了很多心思,服務不錯,值得一讚.但食物的質素真的有待提升。
朱古力+美極帶子意粉
裝潢甚可愛
2011-01-28
朱古力+美極帶子意粉
裝潢甚可愛
2011-01-21 9 浏览
同好友相約到查理的CAFE小聚由於我早左到的關係,便四處拍照是夜揀左 3 款野食,大家一齊分享包括 小食 : SNOOPY 雞翼意粉 :煙肉洋蔥忌廉蛋汁扁意粉薄餅 :意式煙肉蕃茄香草意粉薄餅 我杯飲品是 : 忌廉曲奇SNOOPY雞翼的肉質老左少少而且味道怪怪的,唔太岩我意粉薄餅好可愛薄餅中間的部份加左少量的意粉不過意粉冇咩味道,而且有點硬薄餅的味道都唔錯,只係乾左少少最愛扁意粉意粉入口滑滑的,好CREAMY煙肉夠多,麵量都唔少令人一試就愛上而我杯忌廉曲奇都好正面層的CREAM好香冰打得夠碎而且好重OERO的味道今餐叫左3款野食,3杯野飲埋單都只需 $255都幾抵食店員的服務態度都好好朋友對食物有好多疑問佢地都一一解答而且仲可以配合反客人的需要
同好友相約到查理的CAFE小聚
由於我早左到的關係,便四處拍照

是夜揀左 3 款野食,大家一齊分享
包括 小食 : SNOOPY 雞翼
意粉 :煙肉洋蔥忌廉蛋汁扁意粉
薄餅 :意式煙肉蕃茄香草意粉薄餅

我杯飲品是 : 忌廉曲奇

SNOOPY雞翼的肉質老左少少
而且味道怪怪的,唔太岩我

意粉薄餅好可愛
薄餅中間的部份加左少量的意粉
不過意粉冇咩味道,而且有點硬
薄餅的味道都唔錯,只係乾左少少

最愛扁意粉
意粉入口滑滑的,好CREAMY
煙肉夠多,麵量都唔少
令人一試就愛上

佢地都一一解答
而且仲可以配合反客人的需要
2011-01-11
2010-12-31 8 浏览
食晚飯前有少少時間,適逢又經過開呢間cafe,所以不得不上去打發時間!上到去座位尚算闊落,環境唔算清靜,因為有好多細路走嚟走去,有架大電視,有話冇聲,所以唔知睇乜,好在有d update的雜誌消磨吓時間,我地叫咗一杯mocha同一杯招牌薑味咖啡,我覺得mocha好飲d,但一定要好快飲晒,因為好快會凍,暖的咖啡很難飲!

2010-12-29
2010-12-29 10 浏览
今日同朋友去睇《婚前試愛》,去之前就先去Charlie Brown飲咖啡。主要係平時成日都飲開Starbucks,想試下其他野XD去度果度就被有Charlie樣既蛋糕吸引住,咖啡款式都有唔少,除左Mocha,仲有Charlie Mocha,去到Charlie Brown,就緊係試下Charlie Mocha啦XD因為試下招牌菜咁...另外仲叫左個肉醬意粉(~$50)咖啡果面頭係有Charlie Brown或者其他角色既圖案,至於咖啡都差唔多,但係果肉醬意粉既芝士都幾好味=]果度環境都唔錯,地方幾好,靠玻璃坐好舒服=]Charlie Mocha大($38),小($33)
今日同朋友去睇《婚前試愛》,
去之前就先去Charlie Brown飲咖啡。
主要係平時成日都飲開Starbucks,想試下其他野XD

去度果度就被有Charlie樣既蛋糕吸引住,
因為試下招牌菜咁...
另外仲叫左個肉醬意粉(~$50)
至於咖啡都差唔多,但係果肉醬意粉既芝士都幾好味=]
果度環境都唔錯,地方幾好,靠玻璃坐好舒服=]
Charlie Mocha大($38),小($33)
內部裝修
大同細既Charlie Mocha
2010-12-27
內部裝修
大同細既Charlie Mocha
2010-11-21 13 浏览
呢個星期ge teacafe夠大間平時成日經過都冇入過去食佢每日都有個set,特定有2-3款cake+任何coffee可以有-$10ge discount佢件cake真係好好好好好食><吾係好林個種蛋糕而係食落真係有口感食完會想再食ge cake呢杯係charlie mocha另外有提供mocha我問過佢有咩分別佢話charlie mocha ge咖啡味會濃d我覺得不過不失有過某幾間星**ge分店啦不過如果佢冇-$10ge優惠,1件cake 1杯coffee就$65, 真係貴左d!d cake偏貴$3x/pc
呢個星期ge tea
cafe夠大間
平時成日經過都冇入過去食

佢每日都有個set,

cake真係好好食

佢話charlie mocha ge咖啡味會濃d
我覺得不過不失
有過某幾間星**ge分店啦

不過如果佢冇-$10ge優惠,
1件cake 1杯coffee就$65, 真係貴左d!
d cake偏貴
$3x/pc
2010-11-08
cake真係好好食
  • 蛋卷
2010-10-14 12 浏览
經常都會經過呢個令Snoopy迷瘋狂的地方,今日同朋友食完飯無訂去,決定上去睇下有幾Cutie!一上到樓上,原來地方都幾大幾寬敞架播,完全同想像中的「細細間cAfe」唔同我就加$2要左一個Caramel Latte,朋友要左一個熱朱古力第一樣野當然要讚佢ge賣相啦真係好得意Caramel Latte味道普通但朋友對佢杯熱朱古力讚不絕口,話令對熱朱古力無咩特別喜好ge佢改觀tim地方幾好坐又開到1點,實在不錯
經常都會經過呢個令Snoopy迷瘋狂的地方,
今日同朋友食完飯無訂去,
決定上去睇下有幾Cutie!

一上到樓上,
原來地方都幾大幾寬敞架播,
完全同想像中的「細細間cAfe」唔同
我就加$2要左一個Caramel Latte,
朋友要左一個熱朱古力
第一樣野當然要讚佢ge賣相啦
真係好得意

Caramel Latte味道普通
但朋友對佢杯熱朱古力讚不絕口,
話令對熱朱古力無咩特別喜好ge佢改觀tim
地方幾好坐又開到1點,實在不錯
2010-10-12
$35 (其他)