2010-06-02 13 浏览
第一次出POST, 多多包函^^今日6月第1日, 又係出糧日, 所以同同事去食餐好既, 上到去好多人, 好彩一早訂左台, 唔係要等位了, 座低叫了一個SET - 網燒澳洲雪花牛扒定食, 7成熟, 個醬汁好好味, 有驚喜, 仲有叫了一個小食 - 炸三文魚皮, 係其他同事叫的, 雖然我唔食魚皮, 但其他同事係咁話好似紫菜咁, 幾好食, 攪到我都試了一少片, 加埋沙律醬覺得都OK好食WOR, 炸得好脆...最後還叫了一個刺身, 的刺身切得厚厚的好有口感, 同埋的刺身擺設好靚@@, 最後最期待甜品 - 奶凍, 點知....黎左o者喱....有的失望>.<, 問返waitress原來成日唔同, 今日係o者喱...等我下次再去過先得
第一次出POST, 多多包函^^
網燒澳洲雪花牛扒
炸三文魚皮
刺身
  • 網燒澳洲雪花牛扒定食
2010-06-02 5 浏览
一行幾人去左朋友介紹既柊亭食 lunch, 睇下係咪真係咁掂, 叫左幾個 set, 加壽司刺身, 等左一陣已經開始上菜, 賣相好得好有心意, 影左d 相比大家 share 一下, 值得一提既係個"萬"魚定食, 好好味, 之後再試朋友既 澳洲綱花牛扒5成熟, 又係好好味, 好淋, 要點d 醬油先食, 仲正, 壽司刺身用料好上盛, 好新鮮, 好厚肉,哈哈... 抵呀, 仲有個海膽, 好鮮甜, 好想再食..yummy.....yummy......
2010-06-01
庆祝纪念
生日
  • 萬魚
  • 海膽
(非会员)
唔係第一次去食, 就係因為上次同成班同事食完覺得樣樣野質素幾好, 所以今次仲特登同老公去食...點知...- 大家都係叫定食 (其實佢地lunch都係得定食order), 我嗰份就好快到, 老公嗰份就足足等左20分鐘, 期間個supervisor雖然好醒, 見我老公枱面冇野, 都主動同我地追, 可惜係追完一次又一次, 個廚房都係冇反應囉! 攪到老公望住我食, 我嗰d係魚生同壽司又唔可以放得太耐....- 我食晒連餐飲甜品都上埋先醒起點解我冇湯同前菜, 本來都以為可能真係冇架呢, 冇理由呢度會咁架麻....點知搵個supervisor問一問,...佢都O嘴...."乜我地冇上比你呀??", 佢即刻話上番比我, 但甜品都食緊啦, 無啦啦又飲番個湯又唔想囉....最後冇要到.最後個supervisor同我地講左好多次sorry, 話佢都好唔好意思, 話一陣會開會講, 比左個8折我地我個conclusion係樓面既service點好都好, d野食質素幾好都好, 個廚房咁樣, 都扣晒分啦! 希望佢地真係會改善吓囉!

2010-05-28
一行四人食lunch,要了兩款lunch set。網燒和牛和柊亭set。網燒和牛絕對貨對辦,小小肥膩的和牛配上炸得很脆的蒜片,真的不錯。柊亭set有兩款sushi、一款roll、甜旦、sashimi同小sashimi飯。旦比較出色,其他魚生就不過不失。總結算是中上的。問題就是服務了。不知是生手還是不夠人,沒有人加茶,叫了埋單之後又等了至少5分鐘。我們眼見其他人有甜品,也不記得本身set有沒有甜點,就問侍應生set是否包甜品呢。他沒有回答,我們過了5分鐘再問他,他才回答叫我們等待。之後就送來了四杯清酒味jelly,附上一句'贈送的'。我們也莫名其妙,要知道根本我們就不是要求甜點,是因為我們吃完之後久久也沒有人來替我們落單叫茶和收盤,我們才主動叫侍應跟進。如果,服務可以改善,柊亭真的是不錯選擇。
如果,服務可以改善,柊亭真的是不錯選擇。
2010-05-12
2010-03-28 13 浏览
又黎食飯啦,呢度就黎變成我的飯堂啦。Lunch 有 special $35 / 5 塊厚切的三文魚,超新鮮肥美。今次掉轉我試網燒雪花牛轉稻庭烏冬。Please refer to previous entry for pics.七成熟的牛幾 juicy 但都有少許 un 但 acceptable。Udon 就熟得濟幾淋...不過同經理說有甜品送嘛,結果有 vanilla 奶凍少少杯。好滑好好味啊!原來這裡無凍飲 offer 呢,唔掛之得個個都熱乜乜。為左雪花牛,會再黎飯堂的。
又黎食飯啦,呢度就黎變成我的飯堂啦。

原來這裡無凍飲 offer 呢,唔掛之得個個都熱乜乜。

為左雪花牛,會再黎飯堂的。
2010-03-27
  • 網燒雪花牛
2010-03-25 26 浏览
這裡的 restaurants so far 只有 2 間去過,同埋頂樓的 habitat lounge。遊完 lift 河一輪後,決定去食日本野"木冬" (讀音都係冬) 亭。open rice 之前說服務差,有點擔心,turns out 呢度 d 服務幾好,仲同個姐姐有傾有講講左好耐野。平時如果師傅試甜品的話有機會請客人食架,點解我地去呢日無呢?柊亭 set lunch - 蛋卷超好味,三文魚勁新鮮、三文魚子飯好好味呀,portion 都幾 arm 我。好彩無飯轉 udon (+$10),如果唔係會唔夾。另外同事要的網燒雪花牛有種入口即溶的感覺,超好味。環境清靜乾淨又坐得舒服。一定會再黎。

另外同事要的網燒雪花牛有種入口即溶的感覺,超好味。

環境清靜乾淨又坐得舒服。

一定會再黎

2010-03-13
2010-03-25 15 浏览
之前聽同事講呢度有間日本餐廳唔錯,不過lunch一定會全場爆滿咁o岩拍拖經過,見1:45pm應該過o左peak hour,所以決定碰一碰運氣上到去見到依然係爆滿,不過好多張檯都埋緊單所以等一陣就有位經理推介我o地食柊亭定食同豬扒定食我個柊亭定食上菜先,咦~? 唔錯bor~刺身同壽司都好新鮮,三文魚飯都好足料,絕對值呢個價錢男朋友個豬扒定食都好好呀,豬扒脆得o黎唔會炸到乾晒,仲係好juicy好得意地有個日本生菜 / 椰菜做配菜,經理話有助下火,咁就唔會太熱氣,都幾周到bor~至於service方面都幾殷勤,不過可能o岩o岩peak hour o黎啦,如果d 侍應多返d笑容就perfect喇我見佢o地都幾dum本去裝修,每張檯都有一小盤鮮花好有日本餐廳o個種簡約但fine dining o既感覺呢度o既侍應係會用萬潔靈好俾心機地抹檯,我非常appreciate呢一點完全放心將d o野擺o係檯面,見客都唔驚整污糟d文件而失禮呀~有時間同經理傾兩句,先知道原來呢度夜晚係會有個日本廚師坐鎮o架下次要夜晚過o黎試o下日本人o既手勢,睇o下會唔會好過今村!
上到去見到依然係爆滿,不過好多張檯都埋緊單所以等一陣就有位
經理推介我o地食柊亭定食同豬扒定食
我個柊亭定食上菜先,咦~? 唔錯bor~
刺身壽司都好新鮮,三文魚飯都好足料,絕對值呢個價錢
我見佢o地都幾dum本去裝修,每張檯都有一小盤鮮花
好有日本餐廳o個種簡約但fine dining o既感覺

d花好靚~
柊亭定食
豬扒定食
d花好靚~
柊亭定食
豬扒定食
2010-02-09 1 浏览
一班同事由中環乘車到來,只有一個鐘(1pm-2pm)吃飯,時間緊迫,但偏偏上菜奇慢,兼錯漏百出,侍應經常拿錯食物到別檯, 1:15pm到達餐廳,1:40pm時食物才到,還要忘記給筷子、前菜及麵豉湯,經幾番催促提醒,所有東西才齊全,堪稱為史上最混亂的餐廳。吃罷整個套餐已過2:15pm,所以如果趕時間,切忌到此店。其實此店乃其中一位同事推介,但她上次坐28樓的座位,並沒有上述問題,而今次則坐於本為屬同一集團的酒吧、只為午膳開放的29樓,服務質素頓時欠佳,但平心而論,餐廳的食物質素確然是不錯。我點的雜錦壽司配手打烏冬套餐,壽司非常新鮮,烏冬還好,但上菜時已微暖,懷疑是遲了拿過來之故。麵豉湯則過分鹹,可能是放了太多麵豉。最後還有跟咖啡/茶及綠茶雪糕,約$100一個餐尚算抵食。但奇怪是當大家喝完整杯茶,侍應才施施然奉上雪糕。因此,雖然服務質素不知所謂,念在食物質素良好,環境開揚(尤其喜歡resort-feel 露台),總評還是給了OK的。

2010-02-03
2010-02-03 4 浏览
一直留意左好耐,呢間餐廳幾時會開呢?終於有日Lunch,同一班好同事,衝上去試新野食~~~一上到去,lift門一開,大家都在訝異,雖然店子不算得叫大,但內裡的裝修唔錯~既光猛又整潔。午餐定食都幾多款式,而且價錢與同區日式食店差不多~而我點了銀鱈魚西京燒定食。前菜前菜是醃小青瓜。爽口度夠,不過只是微酸,如果酸一點就好了~沙律加了和風沙律醋和芝麻的沙律,很清新~銀鱈魚西京燒一看上去,好似好好味啊~~~燒得好靚~~~魚皮部分脆脆的,但魚身好軟滑,而且醃得好好,味噌的香甜溶入魚身之中,好吃到好想添飯~~~份量又剛剛好~麵豉湯當初以為是一碗普通的,但發現有蜆啊~~~~大家都好似找尋寶藏一樣開心~~~XDDD味道倒是不錯~定食原來還有餐飲的~叫了杯咖啡,還不錯~後來一位看上來是女部長的(?),送甜品給我們啊~~~~~~YEAH~~~是奶凍啊~~~~ \(^v^)/(此事女同事們欣喜若狂~~~XDDDD)奶凍奶凍有蜜瓜和咖啡2種味道,我選了咖啡味~~~有香濃咖啡味道,整個甜品又有奶的嫩滑~~~而且不太甜,好好吃啊~~~~此時大家心中有數……同事們,下次再來吃吧~~~~XDDDDD
一直留意左好耐,呢間餐廳幾時會開呢?
終於有日Lunch,同一班好同事,衝上去試新野食~~~

一上到去,lift門一開,
大家都在訝異,
雖然店子不算得叫大,但內裡的裝修唔錯~
既光猛又整潔。
午餐定食都幾多款式,
而且價錢與同區日式食店差不多~
而我點了銀鱈魚西京燒定食。
前菜
前菜是醃小青瓜。
爽口度夠,不過只是微酸,如果酸一點就好了~
沙律
加了和風沙律醋和芝麻的沙律,很清新~
銀鱈魚西京燒

一看上去,好似好好味啊~~~燒得好靚~~~
魚皮部分脆脆的,但魚身好軟滑,
而且醃得好好,味噌的香甜溶入魚身之中,
好吃到好想添飯~~~

份量又剛剛好~
麵豉湯
當初以為是一碗普通的,
味道倒是不錯~
定食原來還有餐飲的~
叫了杯咖啡,還不錯~
後來一位看上來是女部長的(?),
甜品給我們啊~~~~~~
YEAH~~~是奶凍啊~~~~ \(^v^)/
(此事女同事們欣喜若狂~~~XDDDD)
奶凍
奶凍有蜜瓜和咖啡2種味道,我選了咖啡味~~~
有香濃咖啡味道,整個甜品又有奶的嫩滑~~~
而且不太甜,好好吃啊~~~~
此時大家心中有數……
同事們,下次再來吃吧~~~~XDDDDD
銀鱈魚西京燒定食
2010-01-25