2008-07-07 39 浏览
近期板長人氣急跌,唔洗等位,所以一試.火炙鰻魚壽司 軟殼蟹卷帆立貝壽司三文魚壽司炸蝦壽司壽司飯整到好不知所謂,好"痴"口, 非常差的口感.一個連鎖經營店,可以做得那麼差.希望有改善其實我都怕食生野肚痛,所以叫左熟物,軟殼蟹卷一樣噤差.點不知好失望,炸蝦,好淋又凍..好難入口.還好的是,其它生物未至於不新鮮,都可以啦.佢家下唔係一碟計,係一件件計,加左價,希望質量可以保證啦
近期板長人氣急跌,唔洗等位,所以一試.

火炙鰻魚壽司
軟殼蟹卷
帆立貝壽司
三文魚壽司
炸蝦壽司

其實我都怕食生野肚痛,所以叫左熟物,軟殼蟹卷一樣噤差.
點不知好失望,炸蝦,好淋又凍..好難入口.

還好的是,其它生物未至於不新鮮,都可以啦.

佢家下唔係一碟計,係一件件計,加左價,希望質量可以保證啦
2008-07-07 35 浏览
這是繼半個月前首次光顧的第二頓飯。雖然星期六晚上很多人排隊,但我們還是強忍飢腸轆轆,由196等至222。因為上回的象拔蚌實在太吸引了。 這頓晚飯我們點了: - 象拔蚌腹壽司 - 三文魚壽司及手卷 - 蝦膏甜蝦軍艦 - 三文魚刺身 - 海膽軍艦 - 玉子壽司 - 特上海鰻總括來說,食物的味道依然很好,首幾種在前一篇食評也談過,就說說幾種新嘗試吧: 海膽軍艦海膽明顯的吝嗇 (和板前比較;不知是板長如此還是我們走運)。不打緊,我們也只是想試試味道而已。結果是,一如其他食家所言,很鮮很甜,不錯! 可以一試。 玉子壽司也是試試味道而已。怎麼說呢?這是種平凡之中的滿足感,真的很香甜啊,如果玉子不是這樣冷來提醒我它在冰箱等候已久,便更好吧。 特上海鰻噢,半個月前我們看到隔籬點了這個,鰻魚很長很巨,賣相吸引才點它,但... 這次站在我們前面的師傅是否看到我們兩個"細路",便...不理這碟"特上"海鰻的size讓我們失望 (大概我們期望太高),而是,整碟東西,由那位年輕師傅遞在我們面前,至食物的presentation,
這是繼半個月前首次光顧的第二頓飯。

這頓晚飯我們點了:
- 特上海鰻
海膽軍艦
玉子壽司
特上海鰻
噢,半個月前我們看到隔籬點了這個,鰻魚很長很巨,賣相吸引才點它,但... 這次站在我們前面的師傅是否看到我們兩個"細路",便...不理這碟"特上"海鰻的size讓我們失望 (大概我們期望太高),而是,整碟東西,由那位年輕師傅遞在我們面前,至食物的presentation,予人的感覺都有點"求其",海鰻弄爛了,醬汁四濺無道...
板長平時不是如此啊!
[好了,也許我說得過份了,其實不是這麼嚴重吧 -_- 這饅魚很好吃,但不抵吃]
其實最叫我們失望的是我們最愛的蝦膏甜蝦軍艦。
一看到它我們真是O 了咀

兩件軍艦被匆忙的擱在碟的一邊。甜蝦像是隨便弄在壽司上,看來又有點發白不新鮮。那"pet"蝦膏更為驚人,像是亂"HIGH"上去,不懂形容了,看相片吧。可能是我們太麻煩,又可能是因為我們上回的蝦膏甜蝦軍艦太完美。
進板長吃,怎樣也希望質素起碼比板長高吧。
結果我們不想再"試"下去了。說真的,不理我們是否過份奄尖,我只是覺得,每碟多花2秒鐘稍稍整理賣相,客人的印象分便會高很多,應該不是太難吧。
忘記這些奄尖事項,這頓飯依然是很令人滿意的。一,好味,二,上菜速度快而平均,三,滿點客人但斟茶仍是很密。
結賬時向一位年輕的女經理反映點意見 (這店中英文都有些錯處
),她態度很好,希望她真的能管理到一眾男師傅吧。

下次還是選個悠閒中午來這兒好了。
* 我相信坐BAR台,燈光好點,食物賣相好點,會吃得開心點的!
海膽軍艦 & 玉子壽司
三文魚壽司及刺身
特上海饅
海膽軍艦 & 玉子壽司
三文魚壽司及刺身
2008-07-01 9 浏览
向來對板前信心都不大, 味道絕對ok, 但係其他配套實在太差.曾經試過0係銅鑼灣店等一碟軍艦等左半個鐘, 亦試過尖沙咀店全部水杯都又崩又裂, 師傅唔熟檯號亂咁擺低d野食又唔願幫我地換, 投訴後經理送左大學芋同雪糕補數, 雪糕入面竟然有膠片...最後打左個9折了事...信心徹底崩潰但係見板長賣點有d 唔同, presentation 亦比板前好, 決定比佢一次機會, 點知...去到大概等三十几張檯, 都ok, 而家一般既壽司鋪都係咁上下入去前都見到門口寫明左邊d 食品係無, 但係眼見自己想食既都有, 所以決定繼續等最尾今晚係"伯母"...無活赤貝, 無活晌螺, 無活北寄貝, 無燒油甘魚頭骹, 無象拔蚌, 無象拔蚌腹, 無燒貝柱, etc. 總之我每次落單, 佢都有至少一樣野話比我聽無.而以上呢張"伯母"名單, 只有活北寄貝同象拔蚌腹有show 0係門口0個張紙度...燒油甘魚頭骹更加係落單後發現無, 但係無侍應出聲話比我聽無, 係直至我出聲催佢既時候, 佢地先話比我聽今日無...好失望!! 勁失望...實在想問佢一句, 咁到底你地有咩食得? 無下次!我真係落去吉之島買中鳥水產仲高興...

我真係落去吉之島買中鳥水產仲高興...

不過, 亦講句公道話, 味道絕對ok, 軍艦d紫菜好脆, 海膽亦值得推薦
2008-07-01 7 浏览
最中意呢度遂件計, 因為可以試下先, 好食ENCORE, 唔好食都唔會太浪費!首先嚟一件個人至愛的海膽, 正! 立即義無反顧的再叫!另外點了人人都讚的蝦膏甜蝦軍轞, 果然鮮甜.火炙凡立貝有少少蒜蓉在面, 很香!三文魚則很一般,沒有什麼味, $8一件的三文魚腩則不錯! ENCORE!北寄貝也很大很鮮味. 近日愛上玉子燒, 暫時板前和板長的最美味! 下次會試下象拔蚌.美中不足的是沒有劍魚腩, 而且待應們都很忙似的, 不主動叫的話不會添水, 而且會落漏單. APM裡面三間壽司店, 元氣越來越無誠意, 和花亭水準有時會參差(食DINNER會大件啲, 但其實LUNCH是一樣價錢的啊), 暫時最好食係呢間!

首先嚟一件個人至愛的海膽, 正! 立即義無反顧的再叫!

另外點了人人都讚的蝦膏甜蝦軍轞, 果然鮮甜.

火炙凡立貝有少少蒜蓉在面, 很香!

北寄貝也很大很鮮味.

近日愛上玉子燒, 暫時板前和板長的最美味!

下次會試下象拔蚌.

• 海膽
  • 凡立貝
  • 三文魚腩
2008-06-30 21 浏览
黎開apm行街,咁岩又肚餓,見到板長壽司新開,所以就決定食呢間啦!不過都已經係兩個星期之前既事啦..味道:食物賣相幾好,但唔係每一樣都好食。   我去食果日唔知係咪因為板長/板前壽司食物有問題,所以好多款特別d ge壽司都冇得食   最深刻係芝士飛魚籽軍艦!好好食!   其次係燒鰻魚壽司,深刻在佢竟然會唔好食...因為塊鰻魚太過厚喇!   軟殼蟹壽司食左都唔覺食左蟹,d蟹細到不得了而且唔脆!   其他壽司都不過不失,都冇咩食左特別深刻記得。 環境:裝修幾靚,靜靜地岩哂傾計(但可能因為果時冇乜客呱!) 服務:成個場開頭剩係得兩個server,臨走出現第三個。   佢地效率都好快,而且好有禮貌。   不過我見到果兩個好似係supervisor同A.S.所以服務係好d ge! 衛生:仲以為新開會所有野都好乾淨添!點知望地下都係有垃圾ge.. 抵食:如果板長可以keep住依家既quality(無論食物、服務、衛生同效率)既話,咁既價錢會係抵ge。p.s.呢度再特別ge係壽司可以單件order,唔駛一定食一碟,又可以試多幾款喎!幾好幾好!不過仲好容易唔覺唔覺叫到食唔哂哈哈!下次有機會應該會再

不過都已經係兩個星期之前既事啦..

味道:食物賣相幾好,但唔係每一樣都好食。

最深刻係芝士飛魚籽軍艦!好好食!

軟殼蟹壽司食左都唔覺食左蟹,d蟹細到不得了
而且唔脆!
   其他壽司都不過不失,都冇咩食左特別深刻記得。

環境:裝修幾靚,靜靜地岩哂傾計(但可能因為果時冇乜客呱!)

服務:成個場開頭剩係得兩個server,臨走出現第三個。
   佢地效率都好快,而且好有禮貌。
   不過我見到果兩個好似係supervisor同A.S.
所以服務係好d ge!

不過仲好容易唔覺唔覺叫到食唔哂
哈哈!

下次有機會應該會再食呱!
2008-06-28 8 浏览
肚瀉中毒事件下仍然大無畏地光顧板長, 只因覺得最危險的地方就是最安全的道理, 哈哈!星期六下午不用等位, 是次是第一次光顧板長, 這分店也是新開的. 裝修給人舒服闊落的感覺, 服務也懇勤有禮, 未知是否想挽回聲勢之舉動.叫了大約六碟壽司, 如下:1.中拖羅 – 少筋肥美, 入口慢慢融化, 鮮甜味不算突出.2.池魚王 – 魚香不足, 但也十分新鮮.3.油甘魚 – 不太肥美, 只屬一般.4.芥辣八爪魚 – 八爪魚分量只屬一般, 未到紫菜頂.5.珍寶帆立貝 – 鮮甜大隻, 嫩滑細緻.6.親子卷 – 三文魚嫩滑, 差點也從筷子溜走.7.酥炸墨魚軟骨 – 幾油膩, 又不太爽口, 不太好.壽司大小適中, 魚生也新鮮, 飯團不會硬板板, 結實不易鬆散, 個人覺得製作比元氣認真兼精緻.

叫了大約六碟壽司, 如下:
2.池魚王 – 魚香不足, 但也十分新鮮.
3.油甘魚 – 不太肥美, 只屬一般.
4.芥辣八爪魚 – 八爪魚分量只屬一般, 未到紫菜頂.
5.珍寶帆立貝 – 鮮甜大隻, 嫩滑細緻.

6.親子卷 – 三文魚嫩滑, 差點也從筷子溜走.
7.酥炸墨魚軟骨 – 幾油膩, 又不太爽口, 不太好.

中拖羅, 池魚王, 油甘魚
芥辣八爪魚, 帆立貝
親子卷
酥炸墨魚軟骨
芥辣八爪魚, 帆立貝
2008-06-25 8 浏览
講講優點先...板長是以"件"計的, 所以我可以試一試一些平時覺得貴既shshi~~三文魚薄切得黎很新鮮, 如果黎得apm食shshi, 相信板長係好過和花亭和元氣的.試左個新口味蝦膏甜蝦軍艦, 不錯, 幾香既蝦膏!鵝肝和板前爭很遠..不太好味,,,,收碟速度幾快, 但"針"茶比較慢...
講講優點先...
試左個新口味蝦膏甜蝦軍艦, 不錯, 幾香既蝦膏!
鵝肝和板前爭很遠..不太好味,,,,

收碟速度幾快, 但"針"茶比較慢...
  • 日式
(非会员)
2008-06-24 12 浏览
幾年前就開始系板前度食野,初初開既時候,d野真系幾好食又低食. 佢地d師父又有夠專業. 真系一個月會去食一次野. 但呢幾年d野食就真系差到唔想食. 講返呢間野...因為板前唔好食,所以就走去板長試下....唔食又冶可,一食真系把鬼火...普通三文魚...都可以有一片魚鱗系飯底,d飯握得太實喇..油甘魚....魚既油香味都可以,但魚生真系薄左好多,d飯握得太實喇........其他野都系唔得.....唔想再寫落去喇

普通三文魚...都可以有一片魚鱗系飯底
,d飯握得太實喇..

油甘魚....魚既油香味都可以,但魚生真系薄左好多
,d飯握得太實喇
........其他野都系唔得.....唔想再寫落去喇
2008-06-23 70 浏览
不理板長板前近日風頭火勢,一看到apm的分店開張,我們便去試試,始終挺喜歡板長板前的味道。看到三文魚壽司$5,還以為減價吸引人流,原來這裡是單件一客的,食物反而貴了點。這頓午餐的食物種類不多,份量卻不少,其實越吃越餓呢。坐bar台,可能是燈光的關係,玻璃櫃內的刺身看來不太吸引,但原來非常美味!三文魚壽司,有客人點了不下三十件一大碟! 這也不難怪,雖不算太厚切,但三文魚的確新鮮肥美,進了口,還未咬下去便一陣魚油甜香。Quality 比 Quantity 重要,板長的三文魚甚至比板前的三文魚腩更肥美! 如此一來,這頓板長的三文魚腩壽司,其美味程度不用說也能猜想到了。三文魚壽司和文魚腩壽司共十件過後,我們還要了4客三文魚手卷。侍應很著緊的告訴我們手卷很快便會受潮而不再爽脆,最好儘快享用,真有heart! 第二次吃手卷忘了這個重點,結果真的"諗"了很多,但無損美味。三文魚外,我們點了每次必吃的蝦膏甜蝦軍艦。最新鮮要算這次了,蝦膏不但不腥,還很鮮甜,感覺有點像下了點酒,我們還觀察到蝦膏混雜了些蝦子呢。至於甜蝦,只可說,"無得彈!" ,從來未嘗過甜蝦既爽口又"黏"又甜這般滋味~ > w

三文魚外,我們點了每次必吃的蝦膏甜蝦軍艦。最新鮮要算這次了,蝦膏不但不腥,還很鮮甜,感覺有點像下了點酒,我們還觀察到蝦膏混雜了些蝦子呢。至於甜蝦,只可說,"無得彈!" ,從來未嘗過甜蝦既爽口又"黏"又甜這般滋味~ > w <
時令推介象拔蚌和象拔蚌腹壽司,每件只是$13和$9,我們好奇點了來試試。新鮮,很新鮮,我們從未吃過也吃得出它們很新鮮,因為不用醬油和芥辣,單單加了青檸汁,爽口鮮甜(還有的是海水的感覺?)的象拔蚌令我們感動極了~
還有,便宜一點的象拔蚌腹原來較肥美 (英文名字說明是fatty的)。
還有紫菜蝦卷,但比較起來,非常不吸引 XD。
味覺的超常滿足,難怪越吃越想吃。

服務也是是次午飯的特別體驗之一。不知是否新開的關係,他們殷勤得我們不自在。開單時問我姓甚麼怎樣稱呼,茶滿了還不停的添,開口埋口"唔好意思"...
OKAY喎,自然點便真的perfect

這間新板長分店裝潢頗高檔,壽司也不以顏色碟子盛著了。他們收碟很密,所以完全不知道自己吃過多少,哈哈。

無論食物、裝潢、價錢、服務來說這間板長比九龍灣那間質素高多了,但是嘛,近日風頭火勢,板長板前無論如何也應在衛生方面重新建立顧客的信心,可是坐在bar台,看著師傅去三文魚皮,稍稍失手三文魚跣開了些,旁邊的師傅說
"哇,條魚跌落地下就弊喇"
"車,跌落地下就掉落d湯度煲囉"

祝大家食得好味之餘,腸胃都好運啦~ ^^"
三文魚和三文魚腩壽司
三文魚手卷