2017-02-28 658 浏览
位於葵芳地鐵站附近的板長,經常經過卻從未內進,因為板長的水準在近年越來越差,加上其他同類型的食肆太多,基本上都不開飯的考慮範圍中。這次的午餐是同事邀約,在多年後,又重新踏足。午市人流不多,繁忙時段也能直接內進不用等候。門口的電視推介著各式各樣和食料理,就是我午餐想要食的。入到去,看了看餐牌,傻眼了。想要吃的都售罄,熟食,小食全部都沒有,午餐只賣指定午市套餐及少量壽司。如果沒有,是否門口不應大大隻字寫廚師推介?真令人失望到極點。無奈只下點了套餐鯖魚定食,餐配味噌湯及沙律,份量足夠。大大一塊鯖魚,燒爐的火候控制的剛剛好,皮焦香而肉緊實,單單的鹽味提鮮,魚肉更鮮,油脂更香。單吃套餐有點寡,點了3款壽司,價格相對于元氣更為昂貴,但味道方面卻略輸一籌。連我最愛的芥辣八爪魚軍艦,這裡的水平也只是平平無奇。芥末不夠嗆,紫菜腍身,壽司飯太軟太濕。同事點的豚肉便當也平平無奇,而且份量超少,大概是想食客加點其他食物增加收入。總括來說,可一不可再。
鹽燒鯖魚定食

2017-02-24
鹽燒鯖魚定食
2017-02-15 379 浏览
食物OK , 但服務態度惡劣.期間侍應送上一碟生蠔, 本人表示從沒點過。起初以為錯派到我們到。過了大約數分鐘, 該店經理表示食品是我們同一個時間下單, 所有食品都是由系統顯示即叫即整, 無得取消。我們一家都不吃生蠔, 不禮貌地表示「如果唔要我都可以幫你去取消, 但為免再 ‘HI’錯製, 要收起部電子tablet!」就轉頭離去,態度惡劣。再好食都不會再去。
食物OK , 但服務態度惡劣.
2017-02-12
板長,一般都很難食,魚生如紙咁薄,但直至我遇上葵芳店佢唔喺兩大商場新都會同葵涌廣場內,反而位於對面出口百佳爭鮮巴士總站嗰邊,或者因為有少少隱蔽,當星期五晚pepper lunch都要等41張枱時,佢都唔使等位。剛好前兩日食完元氣快車,下午又食完傳統元氣,晚上再來板長,剛好作個比較。老老實實,真係唔太鍾意用pad點菜,一枱得一部大班人點菜傳閱好唔方便。板長啲pad又慢,成日lag機,壽司分類又差(你估三文魚腩壽司在廚師推介定築地直送?),呢樣快車個pad較優勝。今次第二次幫襯葵芳店,唔使一分鐘就上菜,真係快過快車,員工都好快手好有效率有活力同有禮貌,抵讚。賣相唔錯,大大件又飽滿。兩件三文魚腩肥瘦有好大差別,好在朋友孔融讓梨選咗件瘦,hehehe。$10一件咁肥美新鮮,超值! 玉子壽司$6,唔係冰冰冷冷淺黃色嘅蛋,旁邊有燒玉子的痕跡,甜甜濕潤,抵到爛之選,只可惜板長無腐皮壽司,否則蛋同腐皮呢兩樣cheap嘢係我必點,唔係因為要填飽個肚,而係魚生純睇來貨靚唔靚,但玉子、腐皮、鰻魚呢啲要煮嘅,才見廚師廚藝同店鋪性格。炙燒三文魚旁有點蔥白,不只是為了美觀,與壽司一起進食,能減輕油膩度,增加清新感
板長,一般都很難食,魚生如紙咁薄,但直至我遇上葵芳店

老老實實,真係唔太鍾意用pad點菜,一枱得一部大班人點菜傳閱好唔方便。板長啲pad又慢,成日lag機,壽司分類又差(你估三文魚腩壽司廚師推介定築地直送?),呢樣快車個pad較優勝。

賣相唔錯,大大件又飽滿。兩件三文魚腩肥瘦有好大差別,好在朋友孔融讓梨選咗件瘦,hehehe。$10一件咁肥美新鮮,超值! 玉子壽司$6,唔係冰冰冷冷淺黃色嘅蛋,旁邊有燒玉子的痕跡,甜甜濕潤,抵到爛之選,只可惜板長無腐皮壽司,否則蛋同腐皮呢兩樣cheap嘢係我必點,唔係因為要填飽個肚,而係魚生純睇來貨靚唔靚,但玉子、腐皮、鰻魚呢啲要煮嘅,才見廚師廚藝同店鋪性格。炙燒三文魚旁有點蔥白,不只是為了美觀,與壽司一起進食,能減輕油膩度,增加清新感。
油金魚長期特價,$7,以平取勝,肉質有少許過冧,而且魚味淡,難怪要出哪麼多騎呢口味。鏡頭前方係最貴三十幾蚊的大吞拿魚腩,為什麼我中伏過N咁多次仍然要相信這裡會有希望呢,真是儍的嗎?自從若干年前Jacky樣去TVB開新飲食節目記招,我完全唔關事但仆落廠食咗件日本一後,嗰種油花喺口爆嘅感覺,真係耿耿於懷念念不忘,但之後十年都搵唔返。總結: 去板長都係食平壽司啦,儍豬!
燒鰻魚,係上枱時斷咗啲啲外,油潤,炭燒的獨特香氣,濃郁的燒汁,微暖的溫度,都合格。
呢個$38,網球size, 有吞拿魚蓉、魚子同海膽。食過北海道靚海膽真係返唔到轉頭,呢個一淡食落去完全食唔到海膽味,被魚子味道蓋過。只要你不要當他主打海海膽,魚子+吞拿魚蓉混合的口感是不錯的。

結案陳詞: 板長,的只相信葵芳店!!!
2016-09-30
2016-09-12 424 浏览
最近朋友生日,咁岩又落大雨,唔想去太遠,就去左佢屋企樓下間板長吃壽司未到晚飯黃金時間人唔算太多,就2人座位都坐滿滿了,所以我地就被安排坐BAR枱,我地都幾LIKE BAR 枱既。然後,我朋友打算用佢地的生日優惠,生日有折,但係原本係要消費左一次夠300蚊去續左會先可以下次用呢個生日優惠,有點囧!不過無生日優惠都照食既,都係點左啲普通野,三文魚、甜蝦、甜蛋、油甘魚等等以前喜歡吃的甜蝦加蟹膏無左好失落三文魚好厚切,就黎大舊過舊飯,甜蝦仍然好新鮮、鮮甜,甜蛋仲有點微熱吃時最好吃熱食都有叫左蒸蛋,蛋入面有冬菇、魚蛋片、蟹柳,但不知為何總覺得有一點腥味?蛋蒸得有一點老板長自助倒水都唔出奇,很讚的是除了乾紙巾,也有提供濕紙巾,不錯。
以前喜歡吃的甜蝦加蟹膏無左好失落
蛋蒸得有一點老
2016-05-10 559 浏览
紅雨下獎自己不用工作,本身又想去食譚仔,途經板長壽司,見有特價午市套餐,好試下先一夜干魚,冇諗過甘大條,師傅燒到剛剛好熟,連魚骨都燒到脆卜卜,好多魚汁,唔駛點佢既酸汁,原汁原味,正!套餐還包沙律~正常麻醬沙律菜,白飯~日本米太大碗, 麵豉湯~內裡有豆腐海帶唔太咸綠茶任飲
套餐還包沙律~正常麻醬沙律菜,
白飯~日本米太大碗,
麵豉湯~內裡有豆腐海帶唔太咸
綠茶任飲
2016-01-17 380 浏览
獨食板長,亂點幾件壽司過口癮。多間連鎖壽司店,只有板長質素較好,今次亦不例外,壽司米飯不會太實或太鬆,入口帶有微醋酸,加上新鮮的帶子、甜美的三文魚,沒有令人失望。火炙系列也不錯,入口帶有微溫,比起一般壽司更好味。
午餐
2015-10-08 396 浏览
近排愛上食板長, 因為啲三文魚真係好新鮮. 今日收工就試下葵芳分店叫左普通同腩三文魚壽司, 兩種都壽司好新鮮,好吸引, 唯一啲飯吾實, 好易散, 另外花之戀外面三文魚好好食, 上面魚子超滿, 食完超滿足 , 呢間環境同服務都吾錯.下次會再食板長~

下次會再食板長~
2015-09-25
2015-09-29 208 浏览
今日諗住食譚仔,好多人排隊等位,唔想等所以去左板長。點左特價飯食,我叫左“咖哩xxxx和牛定食”,太長,唔記得個名女朋友叫左"韓風三文魚飯”。兩個飯份量岩岩好,咖哩汁辣度適中,炸牛肉餅好好味,好似好足料^_^好滿足。另外,三文魚飯賣相不錯,三文魚同吞拿魚配飯都好好味,特別中意吞拿魚個味道因為她是貓咪^_^特別愛吃!“面屎湯”太咸了,飲茶仲正!!可能太好食,手機冇食到>_<
今日諗住食譚仔,好多人排隊等位,唔想等所以去左板長。
因為她是貓咪^_^特別愛吃!

“面屎湯”太咸了,飲茶仲正!!

可能太好食,手機冇食到>_<
2015-09-29
  • 咖哩
2015-02-16 558 浏览
(((可怒也)在Apps裏差不多把食評寫完,字卻無端端被消失變回0字,我沒心思再詳細寫多次))餐廳燈光較暗,座位不大寬闊,繁忙時段四人枱需要搭枱。進店後,店方會介紹客人自行用平板電腦點菜,壽司飯握得不錯,偶爾會發生一開二,飯質黏軟度適中;壽司面料中火炙鰻魚是最美味及肥美, 其他也不俗。秋刀魚照燒丼 $38 連麵豉湯, 一個便當盒的樣子捧上來, 只要打開盒子便聞到非常香的燒秋刀魚油香味, 一共有六件帶油腴的燒秋刀魚, 魚肉甘香濃郁, 無骨兼魚味十足。  配合珍珠米飯及淋上甜甜照燒汁, 其味無窮!
餐廳燈光較暗,座位不大寬闊,繁忙時段四人枱需要搭枱。
進店後,店方會介紹客人自行用平板電腦點菜,