2016-06-18 878 浏览
 當諗唔到食咩, 食放題係1個好好的選擇~這天5點幾經過佐敦, 見到有易拉架宣傳放題優惠, 就毫不猶豫地上左去試~ 每人$188, 仲有2人同行, 1人半價~好抵食呀~環境都算不錯, 原來又有燒烤又有放題, 2樣都啱食~除左自己入單之外, 燒烤的食物可以出去拎~我地今天無加到升級, 因為怕食唔晒~飲品櫃勁多選擇, 又有茶水供應~韓國蘆薈汁係我首選~至於呢款我個人認為就甜左D D, 但夠清潤~出面都幾多野食提供, 我地每樣試左少少~扇貝好食, 都幾新鮮, 加左蒜蓉夠香口, 我至愛牛肉粒同各式肉類~特別推介係和牛, 仲有一口牛, 安格斯牛.....睇肉的紋, 真係唔差, 屬靚牛~燒到6成左右就OK, 唔好太熟~入口非常稔, 肉質夠嫩滑~魷魚就要燒耐D, 都幾爽口~蔬菜是不可或缺的!可以成塊羊架燒, 很考工夫呢~唔"蘇", OK跟住食下其他即食野先~剌身都幾新鮮WOR好少放題有得點蟹子, 不錯~特色創作壽司值得推介帶子鵝肝壽司!!! 正呀, 賣相又精緻!帶子肉甜, 鵝肝唔腥, 細細粒易入口.仲有得最愛海膽三文魚手卷!仲有海膽三色花之戀!海膽鮮甜唔腥, 份量夠多!呢個黑椒牛柳粒份量好勁, 建議
 當諗唔到食咩, 食放題係1個好好的選擇~

每人$188, 仲有2人同行, 1人半價~好抵食呀~
環境都算不錯, 原來又有燒烤又有放題, 2樣都啱食~
除左自己入單之外, 燒烤的食物可以出去拎~
我地今天無加到升級, 因為怕食唔晒~
飲品櫃勁多選擇, 又有茶水供應~
韓國蘆薈汁係我首選~
至於呢款我個人認為就甜左D D, 但夠清潤~
出面都幾多野食提供, 我地每樣試左少少~
扇貝好食, 都幾新鮮, 加左蒜蓉夠香口,
燒到6成左右就OK, 唔好太熟~

入口非常稔, 肉質夠嫩滑~
魷魚就要燒耐D, 都幾爽口~
蔬菜是不可或缺的!
可以成塊羊架燒, 很考工夫呢~
唔"蘇", OK
跟住食下其他即食野先~

剌身都幾新鮮WOR
好少放題有得點蟹子, 不錯~
特色創作壽司值得推介
帶子鵝肝壽司!!! 正呀, 賣相又精緻!
帶子肉甜, 鵝肝唔腥, 細細粒易入口.
仲有得最愛海膽三文魚手卷!
仲有海膽三色花之戀!
海膽鮮甜唔腥, 份量夠多!

呢個黑椒牛柳粒份量好勁, 建議多人SHARE 食!
牛油炒雜菌~
超香牛油味呢!!!!!!
呢個汁燒帆立貝份量都好勁,燒汁好香口, 帆立貝大大粒!!!!
甜品每人只可點一款~叫多1款要加$8
如不夠, 可出去拎雪糕!
食完好飽, 要做下運動先~
题外话/补充资料: 非常抵食又多元化的燒烤加放題~
2016-05-29
今日約左兩個朋友上去試依間新假期推介的燒肉刺身放題,5點左右打去訂7點鐘,上到去唔洗等即刻入座,一到場第一時間每樣叫三件一人一件試下先,第一樣到既係刺身,試完覺得又幾好喎,不過惡夢開始黎喇,D牛肉到齊,開始燒第一樣牛肉粒,色係幾靚既。入口。。點解無味既得D蘇打粉味。。試下牛舌喇又係無味,牛仔骨又係得蘇打粉味,諗住其他有孜然粉既唔會差得去邊喇,又係無味。個爐每幾分鐘自動關一次叫人黎整左我諗六次都有,佢有得點牛油青口,隻青口放係個爐成二十分鐘d牛油溶都唔溶下,最後換左第二張臺,佢送左一板海膽比我地,d紫菜淋曬,d海膽好腥,諗住換做蒸氣鍋蒸下海鮮試下,打開個鍋腥到爆,結果食西瓜食橙食飽。我諗唔會有下次再黎喇。今次經驗真係太差。
今日約左兩個朋友上去試依間新假期推介的燒肉刺身放題
5點左右打去訂7點鐘,上到去唔洗等即刻入座,
一到場第一時間每樣叫三件一人一件試下先,
第一樣到既係刺身,試完覺得又幾好喎,
不過惡夢開始黎喇,D牛肉到齊,
開始燒第一樣牛肉粒,色係幾靚既。
入口。。點解無味既得D蘇打粉味。。試下牛舌喇
又係無味,牛仔骨又係得蘇打粉味,
諗住其他有孜然粉既唔會差得去邊喇,又係無味。
個爐每幾分鐘自動關一次叫人黎整左我諗六次都有,
最後換左第二張臺,
佢送左一板海膽比我地,d紫菜淋曬,d海膽好腥,
諗住換做蒸氣鍋蒸下海鮮試下,
打開個鍋腥到爆,結果食西瓜食橙食飽。

我諗唔會有下次再黎喇。今次經驗真係太差。
2016-06-10
2016-06-06 621 浏览
第一次來點左刺身。包括三文魚,油甘魚,甜虾等等。三文魚刺身都算有點厚,但不新鮮,有點散,感覺放太長時間了;甜虾還算可以。另外,油甘魚d肉都同三文魚一樣,又無油甘魚本身油香,肉質鬆散。其次燒物:例如羊架,肉質還算可以,但肥膏過多,味道又比較淡。其他不多說了。
第一次來
2016-06-03
1K
有時人就係鐘意多,一個價錢,最好樣樣有,係佐敦又比我搵到呢間有鐵板燒烤,又有刺身,重有蒸氣火鍋嘅店,間店一D 都唔難搵!一出地鐵站行1至2分鐘就到!間店都好大!大部份都係卡位形式,重有獨立房間,不過我們人數不多,就座四人卡位飲品任飲,係自助吧自取,選擇多!自助吧放了冷盤,同甜品!有喜愛嘅八爪魚,同螺肉,夾了少量,味道同平時吃到的差不多!在餐紙上畫了刺身,甜蝦大大隻,三文魚亦肥美!驚喜係特色壽司,有海膽三文魚卷,味道不錯,任食有海膽選擇,感覺已經良好,雖然味道就爭少少!吃多幾嚿都有半板海膽了!當然重有其他好味嘅壽司,燒鰻魚壽司,帶子壽司,都好鮮味!另外一晚唔停嘅鐵板燒!點了不少嘅丸丸,同肉在鐵板上大顯示身手!又要食又要燒,真係好忙!又腸仔,又牛肉,又羊...忙到呢!另外亦有燒物由師傅代燒啦,燒菠蘿就係其中一款至愛,鮮甜多汁!燒芝士日式年糕,年糕彈牙煙韌,流心芝士,正!樣樣都要吃才抵嘅心態真的要改改,最後當然請店員轉埋蒸氣鍋,蒸氣鍋材料在自助吧自取,吃了咁多肉,就取了蒜泥勝瓜,同一些貝類清蒸!時間等了一陳,全都熟了,貝殼打開,勝瓜亦蒸得軟熟帶少少透明!鍋底同平時食開係粥,但今次就係冬瓜煲豬

飲品任飲,係自助吧自取,選擇多!
自助吧放了冷盤,同甜品
有喜愛嘅八爪魚,同螺肉,夾了少量,味道同平時吃到的差不多!
在餐紙上畫了刺身,甜蝦大大隻,三文魚亦肥美!
當然重有其他好味嘅壽司,燒鰻魚壽司,帶子壽司,都好鮮味!

又腸仔,又牛肉,又羊...忙到呢!
鍋底同平時食開係粥,但今次就係冬瓜煲豬骨,都頗清可能沒有在蒸汽鍋上蒸肉!
不過已經吃得很飽了!抱住肚腩!
2016-05-14
2016-06-03 1672 浏览
在大學時期選修的科目大多都是男生,所以大部分大學同學都是男生,而每當我們決定聚一聚時,任食火鍋、任食燒肉或放題等都是不二之選。這一次我們來到佐敦的板郎燒。.餐廳挺大,位子亦安排得不錯,每一張餐桌都是梳化椅,讓人可以更舒服地享用晚餐。而想要多點空間的話,也有安排廂房。.甫坐下才發現這一間跟樓上的日泰郎是同一集團,難怪餐單的安排及部分食身跟日泰郎是差不多或是一樣的。餐單同樣整齊地擺放在餐單架內,客人可以對食物類別一目瞭然,方便點菜。.看看餐牌,除了燒肉外,餐廳也有提供刺身、壽司、手卷、炸物、天婦羅等放題食物。.所以我們首先都是由冷盤點起,刺身(包括甜蝦、三文魚、帶子等)大多都是新鮮鮮甜的,唯獨有點失望的是希靈魚,感覺不太新鮮。.因為上一次點了芒果花之戀、海膽三色花之戀及軟殻蟹手卷,感覺都很好,所以到了另一間店都點了它們。這一間做的份量比較大,所以白飯的比例亦同樣多了,感覺因此失色了一點。但這三個仍然味道不錯,海膽都是新鮮而不腥,而軟殻蟹亦是很香脆。.吃了刺身壽司後,我們便開始燒食物。先從燒海鮮入手,選了海中蝦、紐西蘭牛油青口及北海道活蜆。海中蝦很新鮮,肉質彈牙而一點也不「霉」,而且是當中最
看看餐牌,除了燒肉外,餐廳也有提供刺身壽司、手卷、炸物、天婦羅等放題食物。
刺身
因為上一次點了芒果花之戀海膽三色花之戀軟殻蟹手卷,感覺都很好,所以到了另一間店都點了它們。這一間做的份量比較大,所以白飯的比例亦同樣多了,感覺因此失色了一點。但這三個仍然味道不錯,海膽都是新鮮而不腥,而軟殻蟹亦是很香脆。
吃了刺身壽司後,我們便開始燒食物。先從燒海鮮入手,選了海中蝦紐西蘭牛油青口北海道活蜆。海中蝦很新鮮,肉質彈牙而一點也不「霉」,而且是當中最快熟的,輕輕燒了一會兒就已熟透了,兩隻放在更可以擺出一個心型,很可愛!紐西蘭牛油青口是有點失望的一個,沒有清除了應有要清除的部分,所以第一口吃下去感覺怪怪地。北海道活蜆也是很新鮮大隻的一個,雖然燒了好一陣子材熟透,蜆殻才打開,但內裏一點也不乾,還很彈牙鮮甜,所以我們都點了不少海中蝦跟北海道活蜆。
然後是燒牛肉的時間,先選了鹽燒安格斯一口牛孜然安格斯一口牛薄切燒汁牛肩胛肉眼。因為燒汁牛肩胛肉眼是薄切,所以輕輕燒一燒就已經熟了,肉汁豐富而肉質嫩滑但不肥膩,是一個不錯的牛肉。而鹽燒安格斯一口牛及孜然安格斯一口牛因為是正方體的關係,雖然細細粒但也有一定的厚度,所以燒的時間也比較久,而到燒熟的時候,因為其中一個也只是加了調味粉而不是在肉質方面調味,所以吃下去味道差不多,但亦很滋味。
再燒就試試豬肉及雞肉,選了芝士極上一口豚、辛口極上豬頸肉蜜糖雞翼。因為這樣子燒,我們也不小心開了大火,導致大部分都燒焦了但內裏又不熟,猜想這就是燒肉的不方便。不過後來都再點一次再燒一次,味道都不錯,但這裏的牛肉比雞豬肉出色。
吃了那麼多肉,點了一個千島芝士燒野菜菠蘿。千島芝士單配燒野菜會因為醬汁太多的關係而有點膩,但用它來蘸著雞豬肉來吃,效果也不錯,也有喜出望外的感覺。而燒菠蘿當然是我最愛的其中一樣,微焦的外表、溫暖的菠蘿及鮮甜的菠蘿汁實在是我的最愛!
吃正這裏我開始有點飽,但身邊的朋友們還未吃飽,所以我出去看一下有什麼其他食物。外面同樣有雪糕、飲品、沙律等,還有一些海鮮火鍋配料,包括了帶子、青口螺等。
但因為我已經吃飽了,所以只拿了雪糕就回去。雖然不是某些大牌子,但味道的選擇也挺多,椰子味跟忌廉曲奇都不錯。
雖然質素未算是很好,但勝在位子舒適,有梳化及空間感足夠,而且想吃燒肉或是刺身都可以,跟三五知己來裏聚一聚也是一個不錯的選擇。
2016-04-19
2016-06-03 436 浏览
今日出街食,女友揀咗呢間位於佐敦,集韓燒加蒸氣邊爐於一身嘅板燒郎,我同女友未食過,不過既然佢揀得,就唔使要諗:今晚食乜啊~呢個問題,正!一上到黎,咦~都幾多人,應該都唔差得去邊,我地食個時段就218食两個鐘,女友話要加88食埋啲生蠔咁先至係抵喎,睇返加88蚊可以任食生蠔,生蝦,劍魚腩,鮑魚,仲有靚牛,長腳蟹,都ok丫一坐低,店員開爐,女友先去揀野飲,飲品自助形式,韓式飲品都多,跟手佢攞左啲沙律返黎,又係自助形式,不過稍為唔夠凍韓燒食物種類都算多,有一張紙專係講牛,比你任篤二脈,其實女友邊食得咁多,到最尾又係比晒我食,唉~我果排朱古力就咁就比女友溶左呢個就係加左88蚊任食嘅生蠔同劍魚腩,生蠔唔腥都鮮甜,劍魚腩唔使講,油膩比例好啖啖肉好滿足,再黎長腳蟹略為唔夠鮮同稍咸,但小食多滋味囉,值得一讚呢個芝士燒扇貝,扇貝大大隻之餘加埋啲芝士簡直絕配,而鮑魚就經過調配,已經熟咗,你可以用蒸嘅方法or燒嘅方法去整熱佢,其實啲鮑魚都入晒味,翻熱已經ok,不過要量力而為,唔係好un胃。魚生都一應俱全,每份都有冰底,喺咁熱嘅天氣下,起碼無咁易變壞,剌身都係厚切,呢樣好大方,唔會將貨就價。每位枱頭個調味料都有
每位枱頭個調味料都有個好似薑葱咁色嘅醬汁,其實佢係用黎沾生蝦食,生蝦夠凍夠彈牙,點埋生蝦汁夠晒跳脫清新,不過唔食得辣就唔好點咁多,呢個係溫馨提示!
其他燒肉就不過不失,當中有小插曲發生,店舖經理應變都算快,但希望有所改善。
2016-05-31 1654 浏览
幾個朋友想食燒肉放題佐敦附近搵到呢一間價錢係唔貴而且款式都幾多選擇仲見到加送蒸氣火鍋任食一個價錢試晒兩樣野即管 訂位 試吓一坐低叫左個刺身拼盤甜蝦好大隻北海道元貝鮮甜而且肉厚厚切三文魚好咬口肉方面我都嗌咗豬牛羊雞丸丸呀腸腸呀漢堡扒、午餐肉、肥牛啊每樣都試吓燒肉方面調味做得好好每樣都顯得特別惹味出邊雪櫃攞左啲頭盤小食有我最鍾意食嘅八爪魚仔螺肉同埋蟹子清新冰涼又開胃任飲方面我揀咗特色嘅韓式飲品同埋清涼解渴嘅冬瓜茶對住個爐真係有啲dry依家真係好興火炙創作壽司我都order咗幾款特色黑松露帶子真係好特別~~黑松露香味撲鼻但對於我呢個地獄女廚神來說自己燒海鮮比較容易我哋仲有叫天婦羅烤小菠蘿、秋刀魚同埋一啲日本炸物即叫即做新鮮滾熱辣味道唔錯到最後我哋食埋蒸氣火鍋自己攞啲海鮮同埋蔬菜再叫店員幫我地換了一個蒸鍋海鮮蒸10分鐘已經食得好好味Keep住原汁原味嘅水份已經八成飽仲可以食埋甜品同埋任食嘅雪糕聽日又要跑返30個籃球場先可以減去今餐既卡路里啦
幾個朋友想食燒肉放題
厚切三文魚好咬口
肉方面我都嗌咗豬牛羊雞
丸丸呀
腸腸呀
漢堡扒、午餐肉、肥牛啊
每樣都試吓
  • 刺身
  • 燒肉
  • 蒸氣火鍋
2016-05-30 420 浏览
朋友見網上推介呢間抵食放題,$200鬆D就可以吃日本題, 韓國燒烤同火煱,心郁郁揾埋我去食晚市, 一星期前就BOOK好位..準時7:30PM入場, 行入去座位已經見到有個自助食物區,有好多海鮮同沙律吧! 飲品櫃都有好多選擇,我就整程都淨飲蘋果CC, 夠解渴...一坐抵立即點食物, 2個鐘時間,座位有點窄, 背部成日比人撞黎撞去, 有點煩...刺身新鮮, 而且上菜速度快,不過數量好少, 明明填20件三文魚, 但就只黎5,6件, 而且三文魚係魚腩位,最滿意d大頭蝦, 隻隻都手指咁長, 好鮮甜...韓式燒烤第一輪我地就燒海鮮,粉絲帶子好味道, 不過燒到d粉絲濃曬 青口, 蝦, 蜆全部都好新鮮, 唔係死左好耐果d..小食有樣要推介, 就係忌廉焗蟹蓋,我一個人吃左3隻, 細細隻, 但好多配料同芝士..另外壽司都好好味, 細細隻,花之卷糸列最正, 吃幾件都唔怕滯...網上優惠卷, 4人光顧就免費一板海膽,海膽配飯及紫菜, 自制海膽軍艦,但海膽唔太好吃, 有點苦...最後每人$239, 呢個價錢其實真係抵!
朋友見網上推介呢間抵食放題,
$200鬆D就可以吃日本題, 韓國燒烤同火煱,
心郁郁揾埋我去食晚市, 一星期前就BOOK好位..

準時7:30PM入場, 行入去座位已經見到有個自助食物區,
有好多海鮮同沙律吧! 飲品櫃都有好多選擇,
我就整程都淨飲蘋果CC, 夠解渴...

一坐抵立即點食物, 2個鐘時間,
座位有點窄, 背部成日比人撞黎撞去, 有點煩...
刺身新鮮, 而且上菜速度快,
不過數量好少, 明明填20件三文魚,
但就只黎5,6件, 而且三文魚係魚腩位,
最滿意d大頭蝦, 隻隻都手指咁長, 好鮮甜...
韓式燒烤第一輪我地就燒海鮮,
粉絲帶子好味道, 不過燒到d粉絲濃曬

青口, 蝦, 蜆全部都好新鮮, 唔係死左好耐果d..

小食有樣要推介, 就係忌廉焗蟹蓋,
我一個人吃左3隻, 細細隻, 但好多配料同芝士..

另外壽司都好好味, 細細隻,
花之卷糸列最正, 吃幾件都唔怕滯...
網上優惠卷, 4人光顧就免費一板海膽,
海膽配飯及紫菜, 自制海膽軍艦,
但海膽唔太好吃, 有點苦...

最後每人$239, 呢個價錢其實真係抵!
2016-05-25
2016-05-30 393 浏览
今日收工同一班同事去食宵夜,去到已經十一點幾,去呢間原因係有同事睇過呢到d食評話睇落唔錯,之後就一行六人中伏。首先,一入到去,個地下勁跣,成個場黑媽媽,咩都睇唔到,咁我開閃光燈照下個地板啦,一開真係嚇一嚇,哇,油到呢。油都算啦,仲要一地都係垃圾,已經覺得中中地伏。我明白我地食咁夜一定會有d污糟,但唔會係一地垃圾囉,而且張台都好污糟。然後就開始嗌野食啦,上菜速度真係超級慢,刺身大部分都無味。個醬料碟又無洗過,一坐低見到已經唔開胃,油到呀媽都唔認得,用紙巾一抹變哂色,好鬼嘔心。我地加左88蚊要佢個額外野食,鮑魚OK,隻松葉蟹咸到死,一d都唔好食,生蠔腥到死,泰式生蝦薄過紙,難食。我地叫左一輪已經覺得好失望,無再添。最尾佢地再加野食啦 ,我都已經無咩胃口唔想食,點知佢地個廚房傻傻地,我地嗌6件佢黎左勁多件 ,咁我地同個侍應講話我地無叫咁多,個侍應死都話我地有,之後仲去拎單,張單係寫住6件既,個侍應話廚房執多左,話一陣睇下點但到我地埋單走都仲係到總括而言,環境、食物、侍應服務都係勁差,唔洗錢我都唔會再食 。

枝豆
2016-05-30
$270 (宵夜)
朋友是食燒肉愛嗜者,約我到佐敦~板燒郎來食燒肉放題來擦一餐.地方寬大簡潔,並有多間VIP房.外有些自助食物有沙律、前菜及飲品.蒸氣火煱的食物配料.板燒郎有BBQ食外, 另有有剌身、熟食、炸物、壽司、熟食及沙律都是任食,食物都幾多元化.*朋友及我一致決定另加$88 升級,因有我地至愛生蠔首先送來一大盤刺身,這刺身好新鮮,推介珍寶赤蝦、劍魚腩、帶子、生蠔,非常美味.另外松葉蟹腳鮮味得來好味.升級燒配料有好有肉味牛肋骨、好鮮甜磯燒飽魚及好肥美的大元貝.*點了必燒的牛肉類每款具有濃濃牛肉味,但有些牛肉調味醃製略為鹹一點, 而牛仔骨及牛舌我至愛食,燒烤出來,四溢富有肉汁.*豬、雞、羊肉類黑豚肉味濃郁肉汁; 單骨雞冀方便燒及易食;豬頸肉D肥位可燒至焦脆脆好香口;羊架十分好味啖啖肉,有好濃牛草味.*海鮮類有肥厚牛油青口、甜花螺、嚼勁墨魚鬚、香滑三文魚頭腩及好鮮味海中蝦.*朋友點了創作壽司款款味道不錯,而特別愛食火炙鰻魚壽司.*最後每人只可點一款甜品, 細細款味道OK.另有任食雪糕選擇,因太飽了沒食啦!這裡仲有蒸火鍋食, 因太多選擇, 待下次再來嚐一嚐呢!
朋友是食燒肉愛嗜者,

約我到佐敦~板燒郎來食燒肉放題來擦一餐.
地方寬大簡潔,並有多間VIP房.
外有些自助食物

有沙律、前菜及飲品.
蒸氣火煱的食物配料.
板燒郎有BBQ食外,

另有有剌身、熟食、炸物、壽司、熟食及沙律都是任食,

食物都幾多元化.

朋友及我一致決定另加$88 升級,
因有我地至愛生蠔

首先送來一大盤刺身,
刺身好新鮮,

推介珍寶赤蝦、劍魚腩、

帶子、生蠔,非常美味.
另外松葉蟹腳鮮味得來好味.

升級燒配料有好有肉味牛肋骨、

好鮮甜磯燒飽魚及好肥美的大元貝.
點了必燒的牛肉
每款具有濃濃牛肉味,但有些牛肉調味醃製略為鹹一點,

而牛仔骨及牛舌我至愛食,燒烤出來,四溢富有肉汁.
豬、雞、羊肉
黑豚肉味濃郁肉汁; 單骨雞冀方便燒及易食;

豬頸肉D肥位可燒至焦脆脆好香口;

羊架十分好味啖啖肉,有好濃牛草味.

海鮮類
有肥厚牛油青口、甜花螺、嚼勁墨魚鬚

香滑三文魚頭腩及好鮮味海中蝦.

朋友點了創作壽司款款味道不錯,

而特別愛食火炙鰻魚壽司.

最後每人只可點一款甜品, 細細款味道OK.
另有任食雪糕選擇,因太飽了沒食啦!

這裡仲有蒸火鍋食, 因太多選擇,

待下次再來嚐一嚐呢!

题外话/补充资料: 至於服務非常不錯,經常換餐具,另要上菜好有效率好快.
2016-05-25
2016-05-23 769 浏览
呢輪返工實在太忙,好耐都冇同朋友聚會食飯,早兩日難得有位約埋班朋友班朋友, 上網見到話呢間餐廳, 有韓燒又有蒸氣火鍋, 價錢又唔算好貴,唔洗二百幾蚊就可以任食, 於是把心一橫一齊試下。餐廳環境上算坐得舒服,只系色調比較.......有d娘....頭盤叫左d 日式 涼拌重點不得不提有得食魚生, 好新鮮的日式放題 三文魚亦都好肥美魚油味好出,真係特別介紹 質素算係唔錯烤肉的顏色都非常之靚, 望落已經覺得好野味, 特別既係一種牛肉車可以去用左孜然粉 葉制, 都幾特別燒菠蘿,可惜既係的菠蘿切得太薄,口感一般,冇其他之前食過d咁多汁,同埋唔夠甜大約食左一個鐘頭就轉左做蒸氣火鍋大約蒸三分鐘至4分鐘到就可以食, 不過好可惜既係d海鮮一d都唔新鮮, 而且d錢唔單止係仲要有沙,係好多沙。。。其他都係一般, 只係番薯比較好算係清甜食完海鮮就係咁佢最底,湯, 因為蒸過海鮮的關係, 所以之湯特別清甜,同埋有得買好有鮮味,正, 材料都算豐富, 不過如果係粥就好啦,感覺上正宗d。。同事特別要講既係, 佢個度記汽水啤酒係任飲,仲有韓國最好飲既hite 啤酒。總結 ,韓燒不俗, 蒸氣火鍋的海鮮食材有待改善。 我唔望你
頭盤叫左d 日式 涼拌
大約食左一個鐘頭就轉左做蒸氣火鍋
其他都係一般, 只係番薯比較好算係清甜

總結 ,韓燒不俗, 蒸氣火鍋的海鮮食材有待改善。 我唔望你d海鮮畫好新鮮或者好靚,但至少唔好有沙,仲要咁多沙。。。
2016-05-16 1435 浏览
大概年多前也有來過這裡吃過一次放題,記憶最深的不是食物,而是裝修,紫色花花,夢幻得像disco。再次光臨,環境依舊,食物選擇豐富了,水準不俗。由刺身,壽司,卷物,手卷,肉類,海鮮,鐵板,網燒,天婦羅,炸物,和食,甜品,胃的大小有限,想要取捨,得花點功夫好好思考一下。正常放題應由刺身開始,這賣相可算是落足功架,連刺身也要打燈,哈哈。甜蝦雖然沒有珍寶Size,但甜度和鮮度補夠。八爪魚有煙韌,三文魚夠肥美,鮑片看似平凡,但甜甜的,有咬口,絕對是可以encore之選。甜蝦絕對沒有推介錯誤,不多吃幾隻實在對不起我的味蕾。壽司份量比較迷你,黏度比一般壽司高,壽司飯酸味突出,對比下,還是凈吃刺身划算。燒烤的肉類選擇是多,但是上枱的賣相就...不同的肉類都堆在一起,除了認得出有骨的是牛仔骨外,其他的唯有靠估。牛仔骨的味道最為濃郁,入口又咬口之餘,還保留肉汁,近骨位的筋膜,簡直是齒頰留香,越咬越滋味。天婦羅選擇不多,但勝在面層的粉漿夠薄,吃下去酥脆又不太油膩。熟食必須推介芝士白汁焗蟹蓋,香,濃,漏,愛吃芝士的必定會愛上。還有太多太多的選擇,想要試到更多,建議是午餐不吃,然後吃5點開始的優惠時段,2人同行
刺身壽司,卷物,手卷,肉類,海鮮,鐵板,網燒,天婦羅,炸物,和食,甜品,胃的大小有限,想要取捨,得花點功夫好好思考一下。
甜蝦絕對沒有推介錯誤,不多吃幾隻實在對不起我的味蕾。
還有太多太多的選擇,想要試到更多,建議是午餐不吃,然後吃5點開始的優惠時段,2人同行1人半價,這樣就可以少於$200吃到最多的食物了

2016-05-12
  • 牛仔骨,甜蝦刺身,芝士白汁釀蟹蓋
2016-05-15 974 浏览
時隔一年與男友第二次光顧板燒郎,燈光是一如以往的迷幻XD裝潢以黑為主色,相當型格。平日七時已有七、八成入座率,生意不錯,再晚點到便要輪候入座了!店裡採半自助形式,飲品、沙律、前菜、雪糕可以任意自取,主食與烤肉則用點菜紙下單,方便清晰。點菜紙也有11張之多,除了烤肉類還有刺身壽司、炸物料理等選擇,可以點一些肉類再加點熟食,便可以邊燒邊吃啦!刺身款式不少,上桌時也用冰墊底保持冷凍衛生,刺身新鮮,特別愛那肥美的厚切三文魚,非常嫩滑甘香。在熱氣騰騰的烤爐邊吃著冰涼刺身別有風味,但留意刺身上桌後還是儘快吃完比較好!炸日本芝士年糕、炸紫心香芋丸兩款都是外皮香脆,內裡軟稔,芝士年糕煙煙靭靭的很有嚼勁,咬開還有芝士軟心;香芋丸的芋泥餡香甜不膩,小巧的一口一件也不覺飽滯。天婦羅系列剛炸起的天婦羅脆卜卜,炸漿不會太厚仍可透視內裡食物,可惜油分未能完全瀝乾才上桌,看起來稍為油膩。南瓜天婦羅口感偏軟又帶點甜味,推介!作為主角,烤肉的選擇佔了三張點菜紙,還分為牛、豬雞羊、蔬菜、海鮮四大類,真有點花多眼亂。牛魔王男友即時點了各款牛類:安格斯一口牛:一口尺寸快熟又方便進食,肉質嫩之餘還留有肉汁,最有牛味美國牛舌:有
炸日本芝士年糕、炸紫心香芋丸
天婦羅系列
美國牛舌:有嚼勁的口感,略嫌牛味不夠濃
牛仔骨:黑椒調味,肉質軟嫩,大大件有骨又有不少肉,吃得暢快
黑豚肉、雞、羊以各種調味分類如辛口、芝士、七味、蜜糖、香草等,可按喜歡的口味下單。海鮮類有蝦、螺、蜆、青口等貝類和墨魚仔、魷魚鬚、秋刀魚等,種類多多,我的選擇困難症差點要發作啦。
特別喜歡北海道活蜆,帶有海水的咸香味,很鮮甜!(要留意爐邊熱力不足令蜆變熟,要將蜆放到爐中心才會快快打開蜆殼呢!)
吃到最後總要有點甜才算完滿…甜品類是限量的,每位送一款,也可以加$8多點其他的。選了金莎朱古力餅跟意大利咖啡奶凍,前者甜度不高朱古力味濃厚,後者軟滑又帶有咖啡香,蠻不錯的。
不滿足的話還有雪糕任添,雖然不是大牌子但勝在有六款味道任君選擇,吃完熱騰騰的烤肉要再吃點冰涼的平衡一下是常識吧?
座位舒適,幾乎沒有漏單,作為主角的烤肉質素令人滿意,滿足的一晚,期待第三次光顧啊!
2016-04-22
  • 炸日本芝士年糕
  • 炸紫心香芋丸
  • 安格斯一口牛
  • 牛仔骨
  • 北海道活蜆
2016-05-15 539 浏览
早前與家人到位於佐敦的板燒郎放題料理享用日式放題。地點十分方便,一出地鐵站大約行五分鐘便到。我們大約六時到達,不算太多客人,所以可以揀位坐。餐廳環境很大很舒適,座位不像其他餐廳又窄又迫,坐得很舒適。放題時段所提供的食品種類很多,先到了飲品櫃揀選飲料,款式有大約十款,頗多的選擇。雪櫃除了擺放飲品外,也有海鮮給客人選擇,有扇貝、蝦、螺等等…可以自由讓客人拿取,十分吸引,吃下來好鮮甜好腍。此外,雪櫃也擺放沙律冷盤等小食,有中華沙律、八爪魚、螺肉等等,都好新鮮有爽口!也有很多不同款式的沙律菜和醬汁可供選擇,雪糕也有很多不同口味,例如雲尼拿、朱古力、芒果等等….好涼快好甜!參觀完自助吧後,開始寫紙仔點食物,食物的選擇也很多,有十二張食物紙可供選擇,每一款食物選擇一款都已有超過一百款食物呢!先點了刺身,三文魚十分肥美新鮮,咬落口充滿著魚油香味,甘海老即係甜蝦,手指咁長超驚喜,十分鮮甜肥美,而帆立貝則比較失望,仍未完全解凍,雪藏味重。軍艦和手卷方面,辛辣甜蝦軍艦只是甜蝦加一滴醬,不算太特別,蟹肉蟹膏軍艦的味道有點腥,有點怪,紫菜不脆,試一次就夠。天婦羅方面,新鮮熱騰騰炸起,炸粉適中不會成口粉,十分香
早前與家人到位於佐敦的板燒郎放題料理享用日式放題
餐廳環境很大很舒適,座位不像其他餐廳又窄又迫,坐得很舒適。
天婦羅方面,新鮮熱騰騰炸起,炸粉適中不會成口粉,十分香口脆味!
最驚喜是芝士白汁焗蟹蓋,新鮮熱辣辣,口感豐富,有栗米蟹肉等材料,雖然蟹肉的鮮味不太特出,但整體甜甜地配合得不錯!
牛油栗米和牛油炒雜菌的牛油味十分香濃,不過一份的份量很多,建議留肚試其他!
另外試了燒烤,安格斯一口牛的份量的確一啖過細細舊,不過肉質鮮嫩,肉味很濃!
最後點了一個芒果布丁,味道像芒果乳酪多過布丁,完全是啫哩粉整出來的味道,芒果味不多。
2016-04-26
  • 刺身拼盤
2016-05-14 1142 浏览
上個月與外地回港渡假的好友在《日泰郎》吃放題時,發現原來同一座食廈還有另一間以日本燒肉作主打的放題店。後來翻查網上資料得知,原來這間名字叫《板燒郎》的放題餐廳,唔單止可以任叫刺身、壽司、卷物、熟食和冷盤,而且仲可以一次過玩埋鐵板燒、網燒同蒸氣火鍋。見咁豐富,反正已很久沒和老公一起吃日燒,就一於趁 Happy Friday,兩口子來試吓這裡的放題料理。餐廳位於新寶廣場 5 樓,地方頗大,環境不錯,店內布置雖然簡約,但感覺時尚,尤其是裝潢用上黑色襯托粉紫為主,望落去既新潮又有格調。至於座位方面,以四人或以上的卡座為主,所以看起來特別寬敞,很適合大夥兒聚餐,加上大部份餐桌都用上矮身屏風間隔,令私隱度提高不少。其實筆者趁人客未到,在場內巡了一圈,發現原來餐廳還設有四間獨立房間,方便不同人數用作私人派對及飯局。開餐前先介紹一吓這裡晚市放題的價錢,以星期五、六日及公眾假期前夕的成人價為例,每位由 $158 - $238 不等,當然要視乎入座的時間而定,另設加一服務費;而客人就可於入座起計,任飲任食兩個小時。另外如果加 $88 的話,還可以升級,而菜式選擇就包括有美國穀飼牛肋骨、磯煮鮑魚、北海道松葉
上個月與外地回港渡假的好友在《日泰郎》吃放題時,發現原來同一座食廈還有另一間以日本燒肉作主打的放題店。後來翻查網上資料得知,原來這間名字叫《板燒郎》的放題餐廳,唔單止可以任叫刺身壽司、卷物、熟食和冷盤,而且仲可以一次過玩埋鐵板燒、網燒同蒸氣火鍋。見咁豐富,反正已很久沒和老公一起吃日燒,就一於趁 Happy Friday,兩口子來試吓這裡的放題料理。
開餐前先介紹一吓這裡晚市放題的價錢,以星期五、六日及公眾假期前夕的成人價為例,每位由 $158 - $238 不等,當然要視乎入座的時間而定,另設加一服務費;而客人就可於入座起計,任飲任食兩個小時。另外如果加 $88 的話,還可以升級,而菜式選擇就包括有美國穀飼牛肋骨、磯煮鮑魚、北海道松葉蟹腳、北海道大元貝、美國生蠔、泰式生蝦、珍寶赤蝦、劍魚腩刺身
講咗咁多,是時候開餐了。先拿起檯面上的點菜紙細看,共有 11 張,當中包括有 A 和牛、B 黑豚/雞/羊、C 壽司/卷物、D 和食料理、E 鐵板、F 海鮮/蔬菜、G 創作壽司/火炙、H 軍艦/手卷、I 刺身、J 天婦羅、L 揚物。另外近入門口處亦設有一個自助 Buffet 吧,客人除了可以因應自己的喜好將沙律菜、青瓜絲、蟹柳絲同蟹籽 mix & match 自製沙律外,其實呢度仲有不少小食,如中華沙律、味咐螺肉、八爪魚、味咐海蜇及大量可用作燒烤或火鍋的配料,如青口、蝦、蜆隻、帶子、排骨、肥牛等等可供選擇。
至於飲品方面,其實店裡除了有不少罐裝汽水和盒裝飲料供應外,甚至連啤酒都可以任飲,選擇尚算豐富。先由刺身開始,由於老公想留肚吃烤肉,所以只點了三文魚、八爪魚、北寄貝、鮑片甘海老 5 款。三文魚向來是筆者至愛,而這裡的三文魚水準亦不俗,不但亮澤厚切,而且油潤肥美、肉質柔軟,口感一流。至於甘海老亦同樣好吃,肉身吃起來帶一點點黏,而且味道甘甜,滲出蝦鮮味。
創作壽司/火炙
方面,點了香芒花之戀、帶子鵝肝壽司、火炙和牛壽司,火炙鰻魚壽司花之戀。其實幾款壽司水準都唔錯,喜歡吃三文魚的我,最愛當然是以三文魚包裹著煙韌飯糰,中間注入沙律醬,上面再放上蟹籽,外形像一朵含苞待放玫瑰的「花之戀」喇,不但賣相吸引,而且新鮮味美。而老公就大讚粒帶子夠曬鮮甜爽口,只可惜面頭的鵝肝過於嬌小的骰,否則食味應該更佳。另外鰻魚口感都唔錯,入口仍然微暖,食落綿滑又 Juicy。
接著來到最期待的燒肉環節,老公是牛魔一族,和牛當然是主攻項目。而這裡的和牛選擇亦非常豐富,包括有安格斯一口牛、薄切牛舌、牛肩胛肉眼、肥牛片、牛胸腹、黑椒牛仔骨同西冷等,款式勁多,而且仲可以揀以鹽燒、孜然或燒汁作調味。其實大部份都試曬,要特別推介的就包括有鹽燒一口牛和薄切牛舌,前者肉質軟腍帶筋,食落好鬆化,有口感之餘亦夠曬嫩滑;而後者牛舌都唔錯,入口爽彈得來又滿有牛香,難怪老公要一再 encore 啦!
除咗和牛,其實烤肉方面仲有唔少選擇,例如黑豚肉、豬頸肉、雞扒、手羽先、豬仔骨、紐西蘭羊鞍等,不過由於二人食力有限,所以決定就此作罷!留肚當然是為了升級放題料理 (+$88),點了美國生蠔、北海道松葉蟹腳、北海道大元貝、磯煮鮑魚美國穀飼牛肋骨 5 款。
生蠔
不算太大,但入口爽甜,充滿海水鮮味;而松葉蟹腳亦鮮味十足,雖然肉質偏腍,但入口帶絲絲的甜香味。北海道大元貝 size 巨型,輕燒後吃起來啖啖肉;而磯煮鮑魚,水準亦不俗,入口帶淡淡日本醬油的甜味,結合鮑魚彈牙的肉質,令人回味無窮。雖然點這幾款海鮮菜式要另加 $88,不算便宜,但全部都新鮮味美,叫多幾轉,已經值回票價。
至於升級的美國穀飼牛肋骨,店員教路,放在鐵板上燒一陣已經食得。立即一試,入口面層帶微微焦香,而且雖然輕咬即融,但仍保留到肋骨位獨有的煙韌和骨香口感,吃起來既惹味又 Juicy,點一客當然不夠喉。
天婦羅
方面,選擇不多,只有海老天婦羅、蕃薯天婦羅、南瓜天婦羅、蓮藕天婦羅、蟹柳天婦羅和茄子天婦羅。蝦天婦羅水準唔錯,炸漿夠薄,入口鬆脆,咬下完全不覺油膩。蕃薯天婦羅用的竟然是我愛吃的紫心蕃薯,炸過的紫心蕃薯,入口微甜脆香,番薯味勁濃,薯肉入口即化,口感綿密,所以雖然一客未食完,已經急不及待,即時再 encore。
揚物
方面,選擇就包括有炸吉列廣島蠔、炸日本芝士年糕、炸紫心香芋丸、炸八爪魚丸、炸忌廉薯餅。廣島蠔不是我杯茶,沒試,不過據說味道不賴,厚肉得來又夠 Juicy。筆者鍾情紫薯,紫心香芋丸當然是最佳選擇,咬下不但外層香脆,連內裡的紫薯蓉,入口亦軟綿細滑;加上炸得香口的忌廉薯餅,令人吃得滿足。
甜品
方面,每人只可以點一件,揀了松露朱古力同芒果布甸,雖然不太滿足甜胃,但也好,就一於留肚吃雪糕吧!其實店裡還有任食蒸氣火鍋,不過時間緊廹,加上兩口子胃納實在有限,下次還是叫多幾個人來,一次過開兩個爐,這樣才可以烤肉、蒸氣鍋同步進行!
2016-05-13