2019-10-22 572 浏览
第一次去一間以一種食物做主題嘅餐廳,由頭盤到甜品再到飲品都有同一個主題食物 - 松露!松露迷真係要去試!今次去呢間餐廳嘅主要目的係幫閨蜜慶祝生日。之所以揀呢間餐廳,第一因為松露主題好吸引。第二因為佢嘅地點方便,同埋可以邊食邊睇住維港呢個靚景,好吸引!透過openrice嘅網上訂位,訂位時聲明為朋友慶祝生日,以及希望被安排窗邊位,結果真係被達成。讚!今晚order咗兩個4 courses嘅tasting menu,我同閨密都食得好滿意同滿足!

北海道帶子,露筍,青瓜,松露,青豆蓉
咸蛋黃松露墨魚汁意大利飯
Tenderloin配松露與松露汁
松露芝士球
2019-10-20 439 浏览
自己本身鐘意食黑松露,所以一直都好想去呢間餐廳試下,點知同預期落差好大。我同屋企人係星期六嘅晏就嚟咗松藝館食lunch,叫咗個Tagliatelles Crème De Parmasan Au Vin Blanc同埋Pizzeta De L’Artisan。Main course嚟之前都有serve bread and truffle cashew,我都幾鐘意個truffle cashew,陣黑松露味幾香。至於個main course其實都ok嘅,但黑松露味就偏淡,個人嚟講我會prefer pici嘅tagliolini多啲。所以食物嚟講,我覺得松藝屋嘅性價比偏低,唔知關唔關我叫嘅嘢食啦。講完食物,就講下服務態度。超!級!差!我記得我哋落完單,個waiter就係咁問我哋飲咩,我屋企人就叫咗杯果汁,我就話唔洗,要杯水得喇。個waiter就好無禮貌咁問:「咁你要話我知要咩先得㗎,熱定凍定still定sparkling呀?」我即時心諗:「你問咪問囉,洗唔洗用呢種態度呀?」跟住隔咗一陣,隔離枱嚟咗個講普通話超大聲嘅男人,入到嚟仲要閂埋房門大聲講,嘈到我哋耳仔痛。咁我哋就示意個waiter幫幫手

跟住隔咗一陣,隔離枱嚟咗個講普通話超大聲嘅男人,入到嚟仲要閂埋房門大聲講,嘈到我哋耳仔痛。咁我哋就示意個waiter幫幫手叫個食客細聲小小,個waiter望一望,連應都唔應我哋,就行走咗做其他嘢...... 嘩!啲服務態度衰過茶餐廳。

香港仲有好多好同性格比高嘅餐廳,我諗我唔會再嚟食!😅😅
餐包&黑松露腰果
餐包&黑松露腰果
2019-09-23 762 浏览
第二次食依間松藝館既Sunday Brunch星期日係無得a la carte的落地大玻璃而且環境靜,staff既服務亦非常友善,食物亦,推介港媽唔鐘意食硬身麵包,兩次都搶牛角包食,另外兩款其實亦鬆軟,必試佢既牛油,香香的蒜味但唔漏。前菜選擇左香煎鴨肝,入口即溶,表皮煎得香脆,配埋酸酸甜甜既紅酒蘋果&松露汁,中和油膩感,4分~港Ba係beef tartare控,生牛肉頗入味但味道偏酸,啱哂鐘意濃味既港Ba。(但巴黎鐵塔腳下果間餐廳仍然係no.1好味)湯選擇左mushroom,好濃好香好幼滑。主菜叫左魚,每次既魚類都唔同,皮煎得十 分香脆,魚肉亦滑,松露白酒牛油汁好creamy,港媽唔飲得酒住所以廚房亦配合幫我走白酒,抵讚。港ba叫左烤大蝦意粉,蝦肉彈牙。港媽係超級甜品控,依個甜品既松露蜜糖超好味,我幾乎要買一樽番屋企,朱古力蛋糕亦十分十分濃郁。食埋甜品已經勁飽了,講番主角松露,brunch用的係白松露,氣味無黑松露咁濃烈,春夏天食白松露較清香,亦唔會搶哂其他食物既味道。無得去旅行唯有得閒食下truffle餐懷念法國的味道🥺
第二次食依間松藝館既Sunday Brunch

星期日係無得a la carte的
落地大玻璃而且環境靜,staff既服務亦非常友善,食物亦
,推介

湯選擇左mushroom,好濃好香好幼滑。

港ba叫左烤大蝦意粉,蝦肉彈牙。

無得去旅行唯有得閒食下truffle餐懷念法國的味道🥺
近排社會動盪不安。出街食飯意欲非常低。連生日飯都提吾勁去食。朋友仔非常有心。8月已經猛問定幾時請我飯。問我想食乜。我真無乜所謂。於是她提議去松藝館。她之前食過覺得幾ok。今日我地放假。去左食lunch11:30去到食early lunch。我地係第一枱客。被安排坐卡位。餐廳非常寛敞。大部份座位都望無敵靚景。lunch set 分成 2道菜208蚊。3道菜248蚊。朋友仔話lunch set甜品無乜特別。話不如叫2道菜。一陣再散叫甜品。。點知呢個係我地今日最大既。。錯誤隨餐附上的3 小款麵包。有松露牛油+ olive oil + 黑醋。松露牛油好好味朋友仔要的頭盤係蟹肉。牛油果摩士。松露。嘩嘩嘩賣相真靚。食物呢。。賣相好真係爭取到吾少分數。朋友仔叫我試下牛油果裡面有青蘋果。但係吾知點解。個牛油果味道好似吾熟怪怪的(但質感不是)。我同朋友仔都覺得呢個頭盤味道遠不及賣相我的頭盤是鴨肝醬。紅酒蘋果。松露(呢款要另加48蚊) 賣相又係非常精緻喎有2小塊鴨肝。個鴨肝醬幾滑。配埋中間的紅酒蘋果不漏喎我的主菜係寛條麵。白酒汁。巴馬臣芝士。松露。個松露係上碟前server即磨的。她搏命磨好多磨到彈埋落我
近排社會動盪不安。出街食飯意欲非常低
。連生日飯都提吾勁去食
。朋友仔非常有心。8月已經猛問定幾時請我飯
。問我想食乜。我真無乜所謂
。於是她提議去松藝館
。她之前食過覺得幾ok。今日我地放假。去左食lunch

11:30去到食early lunch。我地係第一枱客
。被安排坐卡位。餐廳非常寛敞。大部份座位都望無敵靚景。

。話不如叫2道菜。一陣再散叫甜品
。。點知呢個係我地今日最大既。。錯誤

朋友仔要的頭盤係
蟹肉。牛油果摩士。松露。嘩嘩嘩
賣相真靚
。食物呢。。賣相好真係爭取到吾少分數

朋友仔叫我試下
(但質感不是
)。我同朋友仔都覺得呢個頭盤味道遠不及賣相

我的頭盤是鴨肝醬。紅酒蘋果。松露(呢款要另加48蚊)
賣相又係非常精緻喎

有2小塊鴨肝。個鴨肝醬幾滑。配埋中間的紅酒蘋果不漏喎

我的主菜係寛條麵。白酒汁。巴馬臣芝士。松露。
個松露係上碟前server即磨的。她搏命磨好多
磨到彈埋落我個身

寛條麵係al dente的。而且個cream sauce亦好夾yummy yummy

朋友仔的寛條麵。海鮮。松露(呢款要另加48蚊) 望落非常豐富
。朋友仔叫我試隻大帶子。因為無煎過所以無乜味
。但係個sauce就非常香。有好勁蝦味

朋友仔諗住我嗜甜
。叫左兩款甜品。而且仲非常有心一早講定我生日。餐廳寫左Happy birthday
。但係呢度既甜品真係完全。。。伏到爆

呢個French Toast (98蚊)。完全吾值呢個價錢
。果條法式多士煎到燶哂。又黑又乾。完全沒應有香甜味。伴碟有一小球 vanilla 雪糕+松露。完全不夾

另1款Fine Apple Tart (88蚊) 。個玉桂蘋果煮得吾夠
味道亦麻麻地
。Apple Tart如果係小伏
French Toast就係大伏囉

埋單768蚊。本來呢度既環境服務都好好
lunch set價錢亦合理(但叫左呢2個甜品就變成好吾合理囉
)。麵包頭盤主菜都好好味
。。。但係呢2款甜品(尤其French Toast)真非常伏
!!! 賣相醜味道亦吾ok。成為呢餐午餐既一大敗筆

但係真係好多謝朋友仔甘有心
為我送上今年第一餐生日飯

2019-09-17
  • 寛條麵
2019-09-15 473 浏览
💟周末brunch menu11:30-14:30$398/ head, $598( free flow wine)無論頭盤,主菜定dessert都做得好好, 食物都有truffles😌😌,正~🌅仲有無敵海景~~~❣️前菜:香煎鴨肝.紅酒蘋果.松露汁 (+$48)❣️湯:野菌濃湯.松露❣️主菜:烤是日鮮魚柳.松露白酒牛油汁❣️甜品:特濃朱古力蛋糕.紅莓馬卡龍.新鮮雜莓.松露蜜糖💟A la carte❣️香烤西班牙黑毛豬扒 $288❣️L’Artisan 特色pizza $178

💟周末brunch menu11:30-14:30

🌅仲有無敵海景~~~

❣️前菜:香煎鴨肝.紅酒蘋果.松露汁 (+$48)

❣️湯:野菌濃湯.松露

❣️主菜:烤是日鮮魚柳.松露白酒牛油汁

❣️甜品:特濃朱古力蛋糕.紅莓馬卡龍.新鮮雜莓.松露蜜糖

💟A la carte

❣️香烤西班牙黑毛豬扒 $288

❣️L’Artisan 特色pizza $178
2019-08-24 490 浏览
我好鐘意食松露既野。知道要來呢到食,一直都滿心期待。來到由門口行去座位既一段路,已經聞到一陣陣淡淡的,但又好香的松露味。Lunch 來有 set lunch, 可以揀手2 courses or 3 courses, 豐儉由人。 話明叫 ‘松露館‘, 松露就一定係主角啦。每一道菜,由頭盤,主菜到甜品都係有松露係入面,睇住個menu 已經覺得好吸引 落order後, 會有面包 & 牛角包🥐,除左可配橄欖油同醋,另外仲有一個松露味的牛油,牛油搽面包就食得多,有松露味既牛油就第一次,陣松露味好香,一d都無俾牛油味蓋過,呢個松露牛油搽面包真係一定要食 講返個 set 先:煙三文魚沙律.松露醬 - 上菜時,侍應拎住粒松露係你面前刨松露落個沙律到,逐片逐片大大塊既松露刨落碟沙律到,視覺上已經覺得好正寬條面.白酒.巴馬臣芝士.松露 - 侍應同樣會係你面前刨松露片落碟寬條面到,source 不太食到白酒味,但就有點點松露味. 面質煮得岩岩好,雖然有芝士,source 吾會好澀物,入口一點都吾覺膩或 太過creamy 每一道菜式都有松露,簡直就係為松露迷而開既餐廳😂 鐘意食松露既,真心推介來食

講返個 set 先:

2019-08-19
2019-08-24 640 浏览
屋企人推介呢間 就黎試一試 向海港城LCX 新翼個邊 佢個門口好靚 一睇覺得好高class 我地係平日晏就去 佢有set lunch 200-300一個人 比起星六日食抵好多 一黎會有堆餐包 係熱既 非常好食 佢仲有個好香既牛油同類似sour cream既醬 仲有松露olive oil 加松露黑醋汁 full of love!必試佢個松露龍蝦🦞湯 同松露蟹肉三文魚子意大利飯 好好食! 佢既檸檬tart都好正 好light好fresh同薄荷葉好搭

一黎會有堆餐包 係熱既 非常好食

黑松露三文魚子蟹肉意大利飯
松露檸檬撻
  • 松露蟹肉三文魚子意大利飯
2019-08-22 378 浏览
一向都對truffle好有興趣,所以今次嚟呢度好期待。今次order咗lunch menu 入面嘅3-course。Starter 先嚟咗個Soupe Aux Chanpignons 野菌濃湯·松露,味道濃,可惜松露味唔夠。呢度全部嘅嘢都有truffle,包括腰果都有truffle 味,Tartare beef 連伴碟嘅薯片都係truffle 薯片麵包配上松露牛油同海鹽牛油,確係唔錯Poisson Du Jour 賣相不錯,煎魚嘅皮夠脆,配上一片片嘅松露Dessert of the day 係truffle blueberry cheesecake, 不過味道普通。雖然食物味道不錯,但係鍾意同期待truffle 嘅人可能會失望啦,因為其實truffle 味唔夠濃。

麵包配上松露牛油同海鹽牛油,確係唔錯

Poisson Du Jour 賣相不錯,
煎魚嘅皮夠脆,配上一片片嘅松露

2019-07-04
午餐
2019-08-19 2615 浏览
松露餐廳Artisan de la Truffe位於海港城OTE,餐廳所有菜式都與松露有關,以優質的黑松露、白松露及松露油製作出精緻的現代法國菜,價格卻不算高昂,這一頓飯每位才平均$300。最喜歡Artisan de la Truffe 坐擁無敵大海景,差不多每一張桌都能看到海景,天氣好的時候更可以到陽台上走走,感覺寫意。這天與好友們來吃午餐,先來的龍蝦沙律配松露,賣相精緻,露筍、小蕃茄配以彈牙的龍蝦肉及松露片,是清新開胃之選。另一道前菜薄切北海道帶子配松露亦入口鮮味,松露香味更突出。主菜有忌廉白酒汁寬條麵配松露及烤澳洲M6和牛西冷牛扒配松露,雖然看似只是將松露落在寬條麵上,但其實松露油的油香早已滲入每一條麵條裡。M6和牛西冷的雪花不多,但同樣有松露油帶出牛肉的香味,不過不失。最後甜品是松露蜜糖奶凍,蜜糖奶凍少少甜又帶點松露香,提升了口感層次。餐廳於德國及日本東京均設有分店,客人亦可於店內的陳列櫃上選購不同的松露產品,晶瑩剔透的松露油遠看猶如一瓶香水或是一瓶酒,送禮自奉皆宜。

龍蝦沙律配松露

薄切北海道帶子配松露
烤澳洲M6和牛西冷牛扒配松露
黑白松露油香港特別禮盒
2019-08-13 285 浏览
想試好耐,但因為其他評價一直冇試。今次生日飯就揀左同朋友試下佢地既晚餐。當晚揀左佢地推薦既4人set dinner,每一道菜上既時候服務員都會介紹,態度也很好,幾細心。冇我睇到其他評論講服務唔好或者差。至於食物真的滿滿松露味,但由頭盤食到甜品,飲品都係松露味到最尾會有啲厭,如果可以有一兩道菜是沒有松露會比較好。總括而言,食物cp值幾高!餐廳環境都好好,係海運大廈入面亦可以睇到維港景。服務質素亦很滿意。值得一試既餐廳!
2019-08-12
2019-08-12 307 浏览
The appetisers were my favourite ! Loved the scallops and the fois gras. Scalloped was cooked just right and the sauce matched perfectly. Not to mention that even the free bread especially croissant was delicious (had to ask for a second dish!) mains were only ok though. At least for the steak and fish. View was awesome! Looks right out at the harbour. Recommend for dates or girls night out.
2019-08-11 368 浏览
松藝館已經開左一段時間,終於有機會約到松露愛好者陪我一試。一入到餐廳,即被醉人中環海景攝住,服務員很快為我們介紹tasting menu,不過最後我揀左a la carte, 先黎個面包籃,面包有三款,鬆軟好味。兩個人叫左兩份starter,一個main course, 一個risotto, 係個duck confit偏乾同硬,其他dish也很不錯!
2019-08-08
2019-07-31 433 浏览
屋企人生日突登早一個月訂枱黎食個松露午餐,可能太早訂左位 佢地仲好好咁幫我地安排左個海景位,太有心啦點完餐即刻有麵包食 配有牛油同佢地homemade嘅醬 (侍應會比埋佢地店鋪嘅黑松露油同黑醋) 配搭一流我地仲叫左一杯signature cocktail叫What the Truf...fle 估唔到真係有松露味 幾特別 另外仲突登叫左支香檳慶祝 因為唔知叫咩好 所以由侍應推介到前菜方面,最正就係韃靼牛肉同鴨肝 (鴨肝太好食啦 都唔記得左影相)主菜最好食就係佢地嘅signature寬條麵,M6和牛西冷牛扒同西班牙黑毛豬扒!侍應上完寬條麵會即場係你面前刨黑松露片 太正啦最後我地亦都叫左甜品 由於訂枱嘅時候已經預先留左msg 所以甜品黎嘅時候都有birthday字句同蠟燭每道菜都有松露 好滿足 我地5個人都食到好飽 侍應個個都好nice 一定會再返黎食

前菜:韃靼牛肉配松露薯片
主菜:澳洲M6和牛西冷牛扒配松露
主菜:松露特色薄餅
主菜:西班牙黑毛豬扒配松露
Devaux,  Cuvee  D
Signature  Cocktail:  What  the  Truf...fle
2019-07-30
  • 忌廉白酒汁寬條麵
  • 澳洲M6和牛西冷牛扒
  • 西班牙黑毛豬扒
2019-07-31 366 浏览
每位$688, 有4個courses, 食到好飽!!180度望住維港, 好有viewIn charge的是Pedersen, 很有heart咁成個menu慢慢介紹, 每食完1-2個course都會問下你有咩意見.總結: 性價比極高, 淨係聽松露呢個名同望住個咁好的景, 絕對食得過!!
题外话/补充资料: 生日可以寫名
Lobster Bisque
北海道帶子
  • 意大利飯
2019-07-28 294 浏览
今日原來去海港城 shopping,但經過這間餐廳,被神秘的門面吸引,所以趁人龍還未見就先入去大吃一番。入到去即俾美景吸引,什麼都還未看,就先 order a wine 啦!先講食物,我地2個人order咗2個前菜2個 main. 這個牛肉他他配松露薯片配搭新鮮,但未能突然松露香氣,牛肉尚欠香味及順口。很快上嘅龍蝦沙律卻有驚喜位!龍蝦新鮮無雪味,熟度剛好很有彈性!醬汁沒有嘩眾取寵,很好很 fresh的前菜!很期待的M6和牛, order咗 medium rare 但一切就知係 medium ,好彩肉質本身高分,油份香口,作為西餐 main course是不錯,但仍欠松露的特色。最後一個就係蟹肉飯,只能說一般般,需要更 creamy!!幸好整體,環境很好,侍應態度很好,但要更多松露的特色!

先講食物,我地2個人order咗2個前菜2個 main.

最後一個就係蟹肉飯,只能說一般般,需要更 creamy!!

幸好整體,環境很好,侍應態度很好,但要更多松露的特色!