東歐餐廳

Ivan The Kozak
本身都幾期待 始終OpenRice咁多個好評2:15去到基本上都full左八成叫咗一個招牌牛脷,基輔炸雞扒,蜂蜜蛋糕加多杯sparkling juice (orange)首先係招牌牛脷,牛脷炆得幾淋,但係個汁就冇咩味,加埋表面個酥皮,只可以話ok,但唔可以話好食😕基輔炸雞扒仲失望,d肉質好鞋,完全係雞胸口感,就算加埋入面嘅蒜蓉牛油同埋側邊嘅醬都係冇乜味。。。蜂蜜蛋糕一樣好麻麻,有浸香料味,好鞋口,木糠布甸都好食過佢。。。千祈唔好叫sparkling juice(orange),同芬達完全一樣味,但要成$48。。。Total食咗五百幾蚊,但無樣好食,相都廢事影,po翻安心出行證明真係有去
本身都幾期待 始終OpenRice咁多個好評
2:15去到基本上都full左八成

2022-05-05 701 浏览
嗯……我地真係唔明白點解 Openrice 會有 200 幾條好評 (而我個fd 個fd都話好好食)。我地試左d必食推薦菜式,但冇一個係WOW或者好似人地講到咁正。排骨的醃料好似中式花椒八角五香咁,又好咸,點着酒火燒其實只係一個表演,根本冇增添味道或香氣。招牌嘅芝士燉牛係完全冇芝士味,……而且上面嘅cover 基本上係烤麵團(包?),唔鬆亦唔脆。同埋個羅宋湯......68蚊同我開罐頭嘅味分別唔大囉…老實講食物唔係話難食到入唔到口,但真係絕對算不上好食亦唔特別,不試也罷,我不會推薦俾人,亦唔會再去。
2022-05-03 862 浏览
全間餐廳以紅色為主調,周圍掛滿馬賽克燈💡仲擺滿充滿異國風情嘅佈置,打卡一流📸店主同店主個女都好熱情❤️‍🔥有興趣嘅建議大家係Openrice預約左先🤙👼🏻芝士蒜蓉包🧀 $56蒜蓉包基本上係西餐廳必備雖然係簡單菜式但食落有驚喜🤩表面嘅蒜蓉芝士舖滿包面🍞仲要焗溶曬可以拉絲咁食個包口感超軟熟包邊有烘脆☺️👅味道: 8/10🙋🏻‍♂️推薦: 7.5/10👼🏻傳統烏克蘭羅宋湯🍲 $68雖然叫羅宋湯但呢款湯同我地飲開嘅好唔同🥫呢款湯有啲特別用左紅菜頭熬製🧅飲落好重紅菜頭味比較清甜🧄如果飲唔慣未必會中意🧐將啲酸忌廉撈均飲會更柔滑好味👅味道: 7/10🙋🏻‍♂️推薦: 7/10👼🏻馳名基輔炸雞扒🐥 $188第一次見圓柱形嘅炸雞扒🍗一路切聽得出炸得好脆身仲有牛油不斷流出食落雞肉嫩滑牛油香味非常重🧈適合中意重口味嘅朋友🫶但手切嘅薯片被牛油浸到淋曬🫠👅味道:7.5/10🙋🏻‍♂️推薦:7.5/10👼🏻 芝士焗牛脷盅👅$98上菜時店員會將酥皮拎起剪開👩‍🍳牛脷食落口感好軟腍好入味😛酥皮單食有啲寡推薦點芝士食🧀但可能因為芝士比較多油膩食到最後會有小小漏🫄👅味道:6.5/10🙋🏻‍♂️推薦:6.5/10📌因為烏克蘭菜真係比較
全間餐廳以紅色為主調,周圍掛滿馬賽克燈💡
仲擺滿充滿異國風情嘅佈置,打卡一流📸
店主同店主個女都好熱情❤️‍🔥

但可能因為芝士比較多油膩
食到最後會有小小漏🫄
👅味道:6.5/10
🙋🏻‍♂️推薦:6.5/10

📌因為烏克蘭菜真係比較少見🧐所以真係未必個個中意🫡但小編就推薦大家可以趁慶祝節日時試下新野😲順便可以體驗下異國風情🇺🇦繼續支持良心小店💛

‼️以上食評只反映當日食物質素及本人主觀感受
芝士焗牛脷盅
芝士焗牛脷盅
🟡黃色經濟圈🟡餐廳空間比較狹小,但餐廳的整體佈置都充滿着異國風情味道,以紅色為主色,裝飾品很細緻,例如掛畫、燈罩、擺設等等。❇️正宗烏克蘭羅宋湯🌀與港式的羅宋湯味道有分別,烏克蘭的羅宋湯有紅菜頭、牛肉和薯仔,面層還有少少芝士,味道酸酸的,非常開胃,是我喜歡的味道😋好飲!❇️招牌芝士焗牛脷盅🌀有一個硬脆的酥皮蓋蓋住,上菜時,侍應會將它分為四塊,可以蘸上芝士汁吃,另外,牛脷肉質軟腍,芝士汁奶味稍重,當中還有蘑菇,吃了兩塊牛脷已經有點兒膩。❇️俄國宮廷焙鹿肉🌀第一次品嚐鹿肉,感覺有點像吃牛腩,肉質軟腍,比牛肉更彈牙,當中還有細小的蘑菇和薯仔,鹿肉很入味,但個人認為味道鹹了少少,之後需要飲水。❇️馳名基輔雞扒🌀雞扒以球體形狀呈現出來,當切開後,牛油汁慢慢流出來,雞扒和牛油汁的味道又幾夾,炸薯片應該是餐廳自家製作的,頗特別。❇️烏克蘭風味蜂蜜蛋糕🌀相信這蛋糕是餐廳的signature , 蛋糕一層層,表面還淋滿蜂蜜,味道比我預期的不太甜,值得試試😋❇️烏克蘭雜莓薄餅🌀班戟和雪糕。兩者配搭不錯,味道有咸有甜👍
🟡黃色經濟圈🟡
❇️正宗烏克蘭羅宋湯

❇️招牌芝士焗牛脷盅

❇️俄國宮廷焙鹿肉

❇️馳名基輔雞扒

❇️烏克蘭風味蜂蜜蛋糕

❇️烏克蘭雜莓薄餅
🌀班戟和雪糕。兩者配搭不錯,味道有咸有甜👍
2022-04-30 1004 浏览
呢間餐廳早幾年食過一次,當時仲係閣麟街舊舖,印象幾深刻~🍴食物好有特色~🧔老闆好好人,請我地飲🥃vodka,仲好吹得,佢老婆同廚師都係烏克蘭人~當時仲有一個雪房擺酒,老細會帶我地入去參觀~再之後搬左依加呢度,杜汶澤介紹完之後,長期爆滿🤦‍♀️今次襯同事生日,所以月頭已經book枱~晚市只有兩段時間,一係六點;一係八點。本身前一日想打電話比餐廳request留蛋糕同寫名,但由晏就一路打電話到夜晚,都冇人聽電話🤷‍♀️好彩今日上晝餐廳打電話來confirm booking,所以落到reqest😂六點幾去到餐廳,稍稍安排就入座,餐廳唔大,但佈置好有特色~之前已經睇定想食乜,所以坐低冇耐就叫得野了~今次叫左:🥘傳統烏克蘭羅宋湯🥘烏玆別克牛肉湯🐮招牌芝士焗牛脷盅🥔烏克蘭香煎薯餅🐔馳名基輔炸雞扒🐰傳統炆兔肉🦌古法宮廷焙鹿肉🥔炸薯片🍯烏克蘭風味蜂蜜蛋糕🥘傳統烏克蘭羅宋湯 ($68)因為呢個湯主打紅菜頭,所以比我地平時飲開嘅羅宋湯更鮮紅色~聽人講烏克蘭羅宋湯會偏酸D,香港人未必接受得到,我覺得ok嘅,不過都係鍾意港式羅宋湯多D😂湯面有舊酸忌廉,不過撈埋落去之後,又唔多食到有分別😝呢個湯未飲過係可以試下嘅~
呢間餐廳早幾年食過一次,當時仲係閣麟街舊舖,印象幾深刻~
🍴食物好有特色~
🧔老闆好好人,請我地飲🥃vodka,仲好吹得,
佢老婆同廚師都係烏克蘭人~
當時仲有一個雪房擺酒,老細會帶我地入去參觀~

再之後搬左依加呢度,杜汶澤介紹完之後,長期爆滿🤦‍♀️
今次襯同事生日,所以月頭已經book枱~
晚市只有兩段時間,一係六點;一係八點。

本身前一日想打電話比餐廳request留蛋糕同寫名,
但由晏就一路打電話到夜晚,都冇人聽電話🤷‍♀️

六點幾去到餐廳,稍稍安排就入座,
餐廳唔大,但佈置好有特色~

之前已經睇定想食乜,所以坐低冇耐就叫得野了~
今次叫左:
🐰傳統炆兔肉
🦌古法宮廷焙鹿肉
🥔炸薯片
🍯烏克蘭風味蜂蜜蛋糕

🥘傳統烏克蘭羅宋湯 ($68)
因為呢個湯主打紅菜頭,所以比我地平時飲開嘅羅宋湯更鮮紅色~
聽人講烏克蘭羅宋湯會偏酸D,香港人未必接受得到,
我覺得ok嘅,不過都係鍾意港式羅宋湯多D😂
湯面有舊酸忌廉,不過撈埋落去之後,又唔多食到有分別😝
呢個湯未飲過係可以試下嘅~
傳統烏克蘭羅宋湯

🥘烏玆別克牛肉湯 ($68)
因為四個人,可以叫兩個湯一齊share😂
唔想淨飲羅宋湯,就叫左個烏玆別克牛肉湯試下😏

驟眼睇似牛肉清湯,但飲落幾重香料味😳
我反而覺得呢個特別過烏克蘭羅宋湯😂
烏玆別克牛肉湯

🐮招牌芝士焗牛脷盅 ($98)
見呢個好多人叫,所以又跟住叫😂
牛脷好多件,放滿晒個盅度~
牛脷整得幾淋幾夠味😋

塊酥皮本身係蓋係盅上面,同牛脷一齊焗,
上枱之後,staff會剪開4份,方便食~
不過個酥皮同我預期中有D落差😂
本身諗住係龍蝦湯個D酥皮,點知係餅類物體(?!)
點汁食係ok嘅,但就咁食有D硬同乾🤷‍♀️
我都係鍾意龍蝦湯D酥皮多D😢

同埋呢個,因為牛脷份量幾多,加上係🧀芝士汁,有D膩~
如果少人食的話,真係要諗諗先叫🤔
招牌芝士焗牛脷盅

🥔烏克蘭香煎薯餅 ($78)
呢個真係好好食,我好鍾意😍
本身睇落好似平平無奇,就普通薯餅加酸忌廉,
碟底好似幾油下😂

我自己覺得幾夠味嘅😚
薯餅中間加左🧅洋蔥絲~
點完酸忌廉食,每一啖都好好食😏
烏克蘭香煎薯餅

🐔馳名基輔炸雞扒 ($188)
呢個又係好好食😂
切雞扒個陣,落刀第一下,已經有🧈牛油噴左上來,慢慢切開,D牛油流滿晒碟😍
外皮好脆,就算攤完一輪先食,都仲係脆嘅😋

不過雞扒(?!)感覺似雞胸多D😂
但食落唔韌,可能因為中間D牛油,所以都幾好食~

🥔自家製薯片,唔係炸到好脆個種,
反而係有少少淋同煙韌,幾特別,點埋隔離個汁好好食😋
所以我地之後特別叫多碟炸薯片🤣
馳名基輔炸雞扒

🐰傳統炆兔肉 ($248)
呢道呢……
因為未食過兔肉,所以又試下😂
但唔同你講,你唔會知自己食緊兔肉😂
我又唔抗拒喎😊

兔肉下面有D意粉,唔太知呢個係乜玩法🤷‍♀️
個汁幾好食,撈飯一流😂
不過因為係白汁芝士一類,所以都係會比較膩🤦‍♀️
傳統炆兔肉

🦌古法宮廷焙鹿肉 ($228)
繼續又係因為未食過,所以叫😂
一上枱已經見到好多番茜~
鹿肉大大舊,但唔韌,感覺似牛肉😙
裡面仲有🍄蘑菇、🥔薯仔~
我鍾意呢個多過上面嘅炆兔肉😋
古法宮廷焙鹿肉

🥔炸薯片 ($38)
食基輔炸雞扒個陣覺得D薯片好好食,
所以又叫一碟😂

上枱時,staff都強調係自家製,
不過唔洗佢講,食落就知一定係自家製😂
成碟薯片好快又清晒~
但唔知係咪D鹽撈唔勻,有幾塊係偏鹹🤦‍♀️
同埋如果有返基輔炸雞扒個醬點住食,就好好了……
炸薯片

🍯烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 ($88)
呢個算係烏克蘭嘅特色蛋糕~
有D似木槺蛋糕同千層蛋糕兩溝咁~
入面有D堅果,食落有D野咬下~
個蜂蜜幾好味😋

不過如果一個人食晒成件,應該都幾膩下,
最好兩個人share食~
烏克蘭風味蜂蜜蛋糕

跟佢餐牌指示,係google map度comment就會獲得🥃free vodka一杯~
於是四個人齊齊淺嚐一杯~
我自己對vodka 0認識,所以唔評論了~

最後埋單 $1212,四個人食,人均 $303,性價比好高👍
食物好有特色,出面餐廳唔係度度都有~
不過staff服務上,可能要好少少😐
因為係叫上甜品時,staff有少少黑面😓
同埋我地七點九左右走,咁岩走個陣見到隔離枱係我朋友,所以企左係房仔門口吹左幾句,個staff感覺好唔耐煩咁🤦‍♀️
知道餐廳忙住翻枱,但可以禮貌少少講聲,我會識做的……
2022-04-29
庆祝纪念
生日
  • 烏克蘭香煎薯餅
  • 馳名基輔炸雞扒
  • 古法宮廷焙鹿肉
  • 烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
本身都聽過呢間由烏克蘭人主理嘅正宗烏菜東歐餐廳好難book位,我哋琴晚好好彩居然一book即中!一出𨋢嘅時候,我哋已經見到連儂牆,貼滿咗支持烏克蘭嘅字句,好有”當年”嘅感覺….🥺 本身以為東歐菜都係食豬牛羊雞兔鹿,配菜都係烚薯仔、芝士或雜菜之類,盡量保持原始風味,點知食完之後先發現,東歐菜係好!好!食!芝士焗牛脷盅($98):一上枱嘅時候,我哋以為係酥皮湯,問完一位烏克蘭裔的靚女侍應後,先知道嗰個唔係酥皮,而係類似mozzarella 芝士焗製而成,口感爽脆唔硬🤤 牛脷👅煮得好淋身,芝士味唔騷,反而有啲奶香,食落出奇地唔油膩,正!烏克蘭香煎薯餅($78):啲薯仔切成一片片咁樣煎,唯獨要改善嘅位係個味比較淡,建議大家食嘅時候落丁屎咁多海鹽吊一吊味🤌🏻咁就更加好食,個Sour cream我哋覺得有效咁消除到個油膩感,因為佢煎完其實個表面都見到幾多油🤫正宗烏克蘭羅宋湯($68):呢個完全係重點中嘅重點,個顏色雖然有啲怪,係鮮艷嘅紅色,但係飲落去口感和味道嘅層次好豐富,少少酸味味,食埋佢啲蔬菜、西芹,幾開胃😌(ed小分享 : 一件有趣小分享,羅宋湯大家都飲得多,其實呢個驟眼睇咁普通嘅湯曾經係俄

(ed小分享 : 一件有趣小分享,羅宋湯大家都飲得多,其實呢個驟眼睇咁普通嘅湯曾經係俄羅斯和烏克蘭相互爭奪過主權㗎🤫俄羅斯仲死都話係自己國家嘅發明禾🤷🏿‍♂️(符合國情啊…) 而事實係羅宋湯其實係烏克蘭發明的,當年烏克蘭農夫將菜頭菜尾,少量肉煮成一鍋而成,成為從事體力勞動者如農夫嘅主要食糧,只不過當年烏克蘭隸屬於蘇聯,所以蘇聯解體後,俄羅斯”順手”想攞埋個羅宋湯主權)

馳名基輔炸雞($188):雞肉鮮嫩,切開嘅時候入邊溶化嘅牛油和香草慢慢流出,視覺贏曬😂雞肉連埋少少牛油食落一流,而個伴菜係厚切薯片,面頭已落少少鹽,幾有屋企煮法嘅感覺。

地道香燒豬肋骨($198):呢個係第二個重點,個名係叫香燒豬肋骨,撞鬼佢,佢真係用火燒🔥😱侍應仲好好心咁提我地拎定電話出嚟影相拍片😂肉質鮮嫩,豬肋骨炆得好淋身,基本上拎起嘅時候已經骨肉分離,仲有少少軟骨添而且肥瘦比例一流👍🏻 食落有少少酒香,感覺有少少似食緊好好食嘅糖醋骨,我哋強烈推介俾大家有機會一定要試吓!

總結,呢間餐廳有機會一定要去試吓,起碼大家可以比烏克蘭一個支持,話晒大家都同病相連,香港人永遠都Stand with烏克蘭人!
咁啱呢排講緊俄羅斯有意入侵烏克蘭🧐當地緊張嘅局勢令到人心惶惶到底雙方嘅試探同各大國嘅歸邊博奕之間會推動到咩環境同情況呢亦令我回想起winter on fire果套戲🔥雖然對我哋嚟講地理上喺遠不過政治有幾影響生活 大家都明在此祝大家能在亂流下平安🙏🏻———————————————————————💛呢間東歐餐廳都多年歷史杜文澤都有介紹過👀入面絕大部份都係外籍人士👯‍♀️環境巧有feel🌞聽聞平時係好爆booking之前想book晚市都早成個月不過呢家禁晚市堂食後 星期六下午嚟都ok 其實walkin都應該有位但當然book咗好啲啦🥸———————————————————————💛傳統烏克蘭羅宋湯 $68😋:6.5/10呢個同平時飲開嘅港式羅宋湯唔同味道好溫和 都算多菜 仲有少少肉仔呢個味嘅羅宋湯真喺第一次試同埋呢個色水似喺紅菜頭嚟上面有舊酸忌廉 不過撈埋落去就唔太食到未飲過會想叫嚟試吓 試過就夠~💛烏克蘭香煎薯餅 $88😋:6.5/10真喺一條條薯仔絲組成嘅薯餅~同埋食落口感有啲黏黏哋咁本身調味唔算重 有需要可以加少少鹽應該每張枱都本身擺左少量調味料🤔個底會有少少油 但喺可以接受嘅程度伴碟嘅

咁啱呢排講緊俄羅斯有意入侵烏克蘭🧐
味道好溫和 都算多菜 仲有少少肉仔
呢個味嘅羅宋湯真喺第一次試
同埋呢個色水似喺紅菜頭嚟
上面有舊酸忌廉 不過撈埋落去就唔太食到
未飲過會想叫嚟試吓 試過就夠~
烏克蘭香煎薯餅
💛烏克蘭香煎薯餅 $88
😋:6.5/10
真喺一條條薯仔絲組成嘅薯餅~
同埋食落口感有啲黏黏哋咁
不過一嚟到個staff就幫手剪開咗6份
塊餅嘅味道威化餅咁嘅味😂
口感上都幾脆 唔會覺得好硬
而芝士嘅味道係偏重奶味
牛脷每件都好淋身 而且份量都有十零舊!
💛焗蘋果鴨胸 $238
😋:8/10
鴨胸嘅味道好似燒鴨咁🤣
切嘅厚薄適中 而且肉質夠軟
而且食落完全冇鴨肉嘅騷味~
蘋果用糖煮過🍎但仍帶有爽脆感
而果種香料嘅味喺幾易接受
另外仲上左蜜糖比我地加落去
不過佢啲蜜糖係微微嘅甜味
加埋落茶到 都幾夾
(唔似comebuy tea個柴茶咁咁小眾口味😂)
飲晒仲可以加熱水
不過啲蜂蜜係淋咗啲喺蛋糕同碟上面
要點到嘅時候食落先覺🧐
未食過可以試吓
的確喺唔太大 但亦都未至於幾啖就食晒😂

👅:如果有lunch set就抵好多~單點嘅話都係偏貴嘅👀唔肯定喺咪星期六日就只可單點🤔食完見門口有寫lunch set嘅牌但員工冇比👀btw呢到都真係幾有特色 呢啲味同款式喺其他餐廳食唔到🧐都真喺幾正宗~有機會試下都幾好💛仲要有良心呢!

💡Overall💡
味道:7.5/10
環境:9/10
服務:8/10
衛生:9/10(枱面會有搓手液//餐具微溫)
抵食:5/10
🇺🇦🇷🇺🇺🇦🇷🇺🇺🇦🇷🇺
東歐餐廳

💸:人均~$480

📍:中環雲咸街63號巴力大廈1樓
庆祝纪念
生日
2022-04-05 710 浏览
📍東歐餐廳 #wgz_西式 #wgz_central 難得book到呢間良知滿分嘅小店就試下佢個lunch menu! 💛百零蚊有沙律+湯+主菜+餐飲相當抵食🥳🥣傳統羅宋湯 (7.8/10) 🥣之前聽講正宗羅宋湯偏酸,但係我又覺得還好🤣佢以紅菜頭為主而唔係蕃茄,都唔會飲到草青味,撈埋啲sour cream會creamy啲!🧀招牌芝士焗牛脷 (8/10) $138🧀原來lunch set唔係散叫個盅仔,下面仲有飯!飯有少少白汁,比港式焗飯濕潤。牛脷一啲都唔鞋唔韌好易就咬得開,上面嘅芝士仲好多添😋🍎蘋果燜鴨胸 (7.9/10) $118🍎始終係胸部位置冇乜脂肪難免有少少鞋,不過點下佢個酸酸甜甜嘅蘋果汁就ok!薯仔都燜得好淋好入味,成個菜式都係開胃之選😋🍰烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 (8.1/10) $88🍰蛋糕比起平時食開嘅dense同濕潤,有啲蜂蜜cream同果仁碎令到佢味道好有層次😝始終蜂蜜都係偏甜,建議share食!整體佢不論裝修定食物都充滿東歐風情,食物質素絶對有,但係就未必人人食得慣🤣不過都絶對值得一試💛💙
📍東歐餐廳 #wgz_西式 #wgz_central
🥣傳統羅宋湯 (7.8/10) 🥣

🧀招牌芝士焗牛脷 (8/10) $138🧀

🍎蘋果燜鴨胸 (7.9/10) $118🍎

🍰烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 (8.1/10) $88🍰

2022-04-01 815 浏览
🥘正宗烏克蘭羅宗湯💰$68🐔馳名基輔炸雞扒💰$188🫕招牌芝士焗牛脷忠💰$98🍖地道香燒豬肋骨💰$198🍞芝士蒜蓉包🍯烏克蘭風味蜂蜜蛋糕💰$88⚡️食得多亞洲地區嘅美食,隔唔中都要食下歐洲菜,今次去嘅東歐餐廳就正正食烏克蘭🇺🇦菜,最扺讚嘅就係環境非常有異國風情,好似去咗旅行咁🥰⚡️不過對於小女子嚟講,食物嘅質素同味道都不過不失,無令人驚豔嘅味道🤔份量偏小,不過全部都好足料,唔驚唔飽肚
🥘正宗烏克蘭羅宗湯
🍯烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
💰$88

正宗烏克蘭羅宗湯
  • 招牌芝士焗牛脷盅
東歐餐廳 @ivanthekozak 📍:中環雲咸街63號巴力大廈1樓🚗:中環地鐵D2出口 步行5分鐘📞:+852 2851-1193💲:~HKD410/head for lunchFood quality✔️:傳統烏克蘭羅宋湯、醃排魚冷盤、招牌芝士焗牛脷盅、Kvass、Premium Vodka 👌🏼:傳統蘑菇薯仔餃子、古法香燒豬肋肉、烏克蘭風味峰蜜蛋糕、Lychee Milk Stout、Budvar❌:烏茲別克牛肉湯、酸奶燉蘑菇、傳統炆兔肉總結:😋😋心中黃店烏菜No.1 雖則好似冇咩競爭對手 但呢間餐廳憑著性價比 食物質素 份量喺本港中東菜界別都算獨領風騷😋作為食過好幾間中東菜嘅垃圾 中環呢個地段呢間算收得平 而且份量都唔少 我哋三個人癲咗咁叫咗以上咁多碟 另外用Google map比like老闆再多送兩杯shot (題外話:朋友話佢啲vodka堅唔錯 利申佢好嘴刁) 食咁多嘢都係人頭400蚊 十分抵食 正常人應該2至3百蚊就夠飽😋非常之咁推薦佢嘅牛脷盅 酥皮在上 上碟時職員會喺你面前剪開四塊 牛脷好滑配埋芝士難得唔膩 羅宋湯都好特別 有中東菜風味 醃排魚雖然普普通通 仲有啲鹹ti
東歐餐廳 @ivanthekozak
📍:中環雲咸街63號巴力大廈1樓
🚗:中環地鐵D2出口 步行5分鐘
📞:+852 2851-1193
💲:~HKD410/head for lunch

Food quality
❌:烏茲別克牛肉湯、酸奶燉蘑菇、傳統炆兔肉

總結:

😋非常之咁推薦佢嘅牛脷盅 酥皮在上 上碟時職員會喺你面前剪開四塊 牛脷好滑配埋芝士難得唔膩 羅宋湯都好特別 有中東菜風味 醃排魚雖然普普通通 仲有啲鹹tim 但配埋紅薑絲之後又出奇哋好食 做冷盤唔錯

😋唔飲酒嘅朋友真係要試下飲Kvass 非常咁易入口 同埋風味好獨特 值得一試

😋老闆好熱情咁推薦 雖則比佢伏咗嗰兔肉 但熱情嘅介紹都加咗唔少分 另外我呢嗰垃圾好煩成日要相機食先 員工都好識相咁上咗我呢邊先

🤔燒豬肋肉作為招牌而且餐廳用咗自己名命名自然有所期望 可惜除咗會點火夠打卡able之外 舊肉炆得唔夠入味 又有啲韌 正正常常啦

🤔餃子同埋峰蜜蛋糕嘅傳統或烏克蘭風味完全食唔出 本身係幾好食 但同其他餐廳冇咩大分別 所以有啲失望

😨食咗咁多碟整體都唔錯 就算係❌嗰堆都唔係難食 只係唔好食(難食同唔好食有好大分別😀)主要係冇咩烏菜風味 其他地方都食到咁

😨最唔推薦就係傳統炆兔肉 兔肉好韌 而且配咗黑淑汁之後同茶餐廳嘅港式意粉一樣味 搞到我以為戰鬥民族都係食呢啲嘢
😨嗰烏茲別克牛肉湯實在太港式老母湯 仲要太淡 不過料都幾多 酸奶燉蘑菇竟然配埋西多(戰鬥民族食西多🙊wtf?!)我都o咗嘴 而且份量太多 前菜嚟計份量應該減半

• 招牌芝士焗牛脷盅
  • 傳統烏克蘭羅宋湯
  • 醃排魚冷盤
  • Kvass
  • Premium Vodka
村上春樹說過:「以卵擊石,在高大堅硬的牆和雞蛋之間,我永遠站在雞蛋那方。」俄烏戰事持續延燒,烏克蘭人民奮力用行動捍衛國土,向全世界表現出無比的勇氣和堅毅的意志,觸動無數人的心,其實香港也有一間開業至今超越20年歷史、由烏克蘭人主理的東歐餐廳Ivan The Kozak。一入門口就見到櫃上放滿色彩斑爛的民族風擺設,洋溢著濃濃的異國復古情懷。內裡悉心佈置有如置身於彼邦的小屋,家庭風裝潢予人感覺和諧溫暖。Lunch hour 時段全場爆滿,所以來之前最好預先book枱。Set Lunch 由中午十二時至三時供應,3pm 過後則有Á La Carte Menu。傳統羅宋湯烏克蘭是羅宋湯的發源地,湯色鮮豔紅亮,以紅菜頭、薯仔、椰菜絲等熬製而成,攪拌表面的酸忌廉令湯身變得柔滑。海量的紅菜頭切絲份外清甜開胃,比平時坊間以蕃茄為主調的羅宋湯甜度較高,因為過酸會抵消紅菜頭獨有的甜味。是日沙律以酸椰菜為主的沙律,清新爽脆,尤其適合配搭肉食中和膩感。蘋果燜鴨胸 $118由蘋果、洋蔥、蘑菇、薯仔及鴨胸等食材燜煮而成,以水果入饌竟是意外地匹配,酸酸甜甜十分醒胃,而且果香還可辟除鴨肉的膻味。厚切鴨胸啖啖肉,煮至火

傳統羅宋湯
正宗烏克蘭羅宋湯

是日沙律
以酸椰菜為主的沙律,清新爽脆,尤其適合配搭肉食中和膩感。

蘋果燜鴨胸 $118
焗蘋果鴨胸

厚切鴨胸啖啖肉,煮至火候得宜,肉質鬆軟卻仍帶有嚼勁,並沒有收縮變韌。
蘋果燜鴨胸

裡面還有質地粉糯的薯仔,燜製後極之入味。
蘋果燜鴨胸

餐飲選了洛神花蜜,茶色清澈,酸酸的花香清雅脫俗。
洛神花蜜
2022-03-14
正宗烏克蘭羅宋湯
2022-03-14 537 浏览
佢一開始上菜嘅時候漏咗個個炸雞😂😂我哋搵咗好耐,喺度諗唔通個主菜入面淨係得幾片炸薯片😂 講番個主菜本身, 如果唔係好食到肉騷味嘅話,呢個炸雞應該都食唔到, 因為我本身係受唔係好到比較騷嘅肉,呢個炸雞一切開係迎面而來一種好原始嘅雞味 冇記錯呢個好似係前菜類,食落去比較其他菜清新 👍🏻芝士餃子 一邊係芝士所以都幾漏下, 不過呢個只係我哋叫錯左😂 最好食!一人一塊餅,有魚料芝士乳酪葱, 畀你自己揀加幾多, 超級超級好食, 但我竟然唔鍾意食佢嗰魚籽,鍾意加好多乳酪芝士同重就咁包黎食😂😂 仲有叫到佢一個朱古力蛋糕, 係屬於舊式蛋糕,味道頗為甜 鋪頭裝修好有特色, 不過遲到就冇細心欣賞~~

冇記錯呢個好似係前菜類,食落去比較其他菜清新 👍🏻

芝士餃子
一邊係芝士所以都幾漏下, 不過呢個只係我哋叫錯左😂

最好食!

仲有叫到佢一個朱古力蛋糕, 係屬於舊式蛋糕,味道頗為甜

鋪頭裝修好有特色, 不過遲到就冇細心欣賞~~

2022-03-13 482 浏览
中環戰士💛 - #standwothukraine 🇺🇦🎈 招牌芝士焗牛脷盅 $98 🌝🌝🌝🌝🌗🎈 烏克蘭香煎薯餅$ 88 🌝🌝🌝🌝🌗🎈 馳名基輔炸雞扒 $188 🌝🌝🌝🌗🌚🎈 古法香燒豬肋骨 $198 🌝🌝🌝🌝🌗🎈烏克蘭風味蛋糕 $88 🌝🌝🌝🌗🌚🎈Kvass $68 🌝🌝🌝🌝🌗相信呢間香港小有嘅烏克蘭菜大家都唔陌生🇺🇦 呢排咩情況大家心照💛支持牛脷切成一口牛size🐮好淋 好香 份量唔少 芝士汁好好食 唔太重口味😋食落唔膩 食落少少似忌廉葡汁✨酥皮餅食落少少牛油味 煙煙韌韌咁~🥔著餅好好食 炸得超香脆 啖啖爽脆薯仔絲 💥夾埋酸忌廉識落冇咁熱氣 好滿足 大推💯基輔雞真係好邪惡😈肉質嫩滑 外皮又炸得好脆 但始終食唔慣太多牛油關係好膩🤭 配菜係新鮮炸起嘅真薯片 好raw 有咬口 同卡樂X係兩回事☺️店員會先淋Vodka然後點火🔥🔥🔥勁打卡able🤩 豬肋好有炭燒味道 好入味🤤肥瘦比例一半半雖然食到瘦肉時比較鞋口 但食到半肥瘦好好食👍🏻甜品點左蜂蜜蛋糕🍰 食落好多唔同textue 🤨清甜蜜糖味🍯杏仁碎令到口感同味道豐富 份量好大 如果你食到又淋左蜜糖嘅部份都會有啲甜嘅😂呢個一定要開心shar
中環戰士💛 - #standwothukraine 🇺🇦

🎈 招牌芝士焗牛脷盅 $98 🌝🌝🌝🌝🌗

🎈 烏克蘭香煎薯餅$ 88 🌝🌝🌝🌝🌗

🎈 馳名基輔炸雞扒 $188 🌝🌝🌝🌗🌚

🎈 古法香燒豬肋骨 $198 🌝🌝🌝🌝🌗

🎈烏克蘭風味蛋糕 $88 🌝🌝🌝🌗🌚

🎈Kvass $68 🌝🌝🌝🌝🌗

甜品點左蜂蜜蛋糕🍰 食落好多唔同textue 🤨清甜蜜糖味🍯杏仁碎令到口感同味道豐富 份量好大 如果你食到又淋左蜜糖嘅部份都會有啲甜嘅😂呢個一定要開心share 因為好膩

飲品嗌左Kvass🍷即係東歐小麥梳打😳 大麥汁冇酒精 有氣soda 好特別 新奇嘅味道 好飲!

雖然未去過東歐國家 但從店員 裝修 食物方面都感覺到異國風情 有種久違旅行嘅感覺🥰

🚩 東歐餐廳
中環雲咸街63號巴力大廈1樓

#頭盔戰士 #頭盔救黃 #中環頭盔 #西式頭盔 #5_pro_foodie
▫️
#東歐餐廳 #西式 #烏克蘭 #ukraine #香港 #中環 #中環美食 #中環好去處 #hkiger #hkig #foodie #instafood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodie #hkeat #黃色經濟圈 #黃店 #中環黃店 #良心小店 #💛

photo credit @vkwwk
2022-03-10 481 浏览
今次要介紹既係東歐餐廳店主同埋伙記都來自烏克蘭係19年既時候已經非常支持香港人呢度食到既都係正宗烏克蘭菜入到小店 裝修已經好有異國風情菜單食物全部都係香港其他好少見既真係十分有特色最近烏克蘭戰爭連綿不斷係香港既我地能做既雖然唔多我地可以繼續密切關注局勢一齊Stand with Ukraine💪🏼💪🏼有能力既朋友仲可以去支援機構捐助天佑烏克蘭 🇺🇦💛正宗烏克蘭羅宋湯 ‘Borsch’ Ukrainian Vegetable Soup w/ Pork烏克蘭羅宋湯比港式羅宋湯顏色更紅亦都會加入SOUR CREAM一起飲用會令湯更加滑溜和帶點微酸是很開胃既一道前菜💛傳統豬肉餃子Traditional Pork Pirogi 同港式餃子唔同 外皮比較厚實亦比較硬有點似北方餃子而且都會加入SOUR CREAM相對味道會比較清淡💛烏克蘭煎薯餅Potato Pancakes w/ Sour Cream薯餅外層炸到香脆很有口感 食到粒粒薯仔味道偏咸 但係加埋SOUR CREAM中和番又幾好💛馳名基輔雞扒 Chicken Kiev黎到呢度一定要試下雞扒炸得好脆身雞肉肉質鮮嫩一切開中間既牛油流晒出黎而伴碟既

今次要介紹既係東歐餐廳

一切開中間既牛油流晒出黎
而伴碟既薯片都很特別
係有一定厚度 是手工製的
唔算非常脆 但係有番啲薯仔既質感😋

💛烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 Ukraine Style Honey Cake
原本以為個蛋糕會好甜
值得試試

• 正宗烏克蘭羅宋湯
  • 馳名基輔炸雞扒
2022-03-08 501 浏览
烏克蘭位於歐洲東部,地理上處於西方與俄羅斯地緣政治的交會點,是極具戰略意義的要塞。現在更是全世界關注的焦點,也是我現在最關心的新聞和國家,人民的勇氣和民族精神實在令人動容。因此,想throw back一下,推介這間餐廳,希望大家關注及支持這個值得敬佩的民族。祝願烏克蘭勝利,我將來一定會來旅遊!Borscht Soup是紅菜頭湯,為烏克蘭國菜,亦即是真正的(香港人所謂的)羅宋湯。香港常見的羅宋湯,其實比較像意大利雜蔬湯Minestrone。Borscht Soup湯面有sour cream,賣相是正宗的deep ruby red,這兒的湯味道比較清甜,不用怕酸。Lunch hour點了三款,全部菜式都非常美味,肉質軟稔入味。Braised duck breast with apple 為我最喜歡的一個,醬汁微酸,有驚喜!Chicken Stroganoff 忌廉味滋味無窮,Pork ribs marinated in honey and soy sauce感覺則比較中式。餐飲點了花茶,實在是養生美顏之選。另外點了兩杯凍飲,只記得其中一杯叫Mors,值得一嚐!Around $130 lun

Borscht Soup湯面有sour cream,

Around $130 lunch set ,有著如此漂亮的餐廳和美食,在中環簡直是物超所值。餐廳有著很多烏克蘭的擺設,紅色的主調感覺溫馨親切,真的會令人愛上這餐廳!但是外藉waiter大叔的態度令人覺得好像自己不知為何得罪了他,實在難以費解。

Borscht Soup
Braised duck breast with apple, Chicken Stroganoff, Pork ribs marinated in honey and soy sauce
午餐
Borscht Soup