2007-11-18 10 浏览
差不多每星期光顧一次, 必定來一客扎肉鷄絲湯河, 再加一個牛油鷄翼, 湯河冇味精, 牛油鷄翼好香. 不過記住吾好order香茅鷄翼, 乾身同埋比較硬.如果食得牛, 可以選擇食蕃茄牛腩湯河, 又係我至愛.同事則喜歡撈檬,有雞絲,生菜和蒜子,魚露撈埋好醒胃.
如果食得牛, 可以選擇食蕃茄牛腩湯河, 又係我至愛.
同事則喜歡撈檬,有雞絲,生菜和蒜子,魚露撈埋好醒胃.
2007-10-06 14 浏览
給阿蘇彈到一文不值,反而提醒了很久沒有到此食肆了,因此與同事過來吃個午飯。雖然阿蘇越來越不可信,親身試過後感覺亦不可說差,但是水準確是一般。豬頸肉紅米飯、雞絲撈檬、蝦餅及雞翼都是普普通通,沒有特別出色之處。撈檬算是最令人滿意,除了雞絲外,還有爽脆的生菜和炸蒜子,用魚露撈起上來也頗醒胃。雞翼則太細隻兼過於乾身,不喜歡。價錢又不算便宜,怪不得生意麻麻。

雞翼則太細隻兼過於乾身,不喜歡。

價錢又不算便宜,怪不得生意麻麻。
2007-08-30 4 浏览
同約了阿媽食lunch本來想去隔離食上海o野, 但阿媽話想食越南春卷唯有就佢啦=]兩個人叫o左秘製炒飯:唔油, 都有好多料下, 例如:日本蟹柳, 八爪魚, 青口, 少少肉鬆奇怪的是有d咸魚味, 但見唔到有咸魚overall 都幾好味雞絲撈檬:是最好食的!檬粉真係幾爽口, 不過略嫌少o左d侍應姐姐好心地主動幫我加魚露但加得太多了, 好彩食落唔太咸越南春卷:外層脆脆地又唔太油加埋生菜食, 味道唔錯, 幾香口炸蝦餅:味道麻麻唔知自己食緊乜d蝦餡太細粒, 又少, 又碎服務幾好但想唔駛等就最好早d去到因為12:20-30就會開始多人
同約了阿媽食lunch
本來想去隔離食上海o野, 但阿媽話想食越南春卷
唯有就佢啦=]

兩個人叫o左

秘製炒飯:
奇怪的是有d咸魚味, 但見唔到有咸魚
overall 都幾好味

雞絲撈檬:
是最好食的!
檬粉真係幾爽口, 不過略嫌少o左d

侍應姐姐好心地主動幫我加魚露
但加得太多了, 好彩食落唔太咸

越南春卷:
外層脆脆地又唔太油
加埋生菜食, 味道唔錯, 幾香口

炸蝦餅:
味道麻麻
唔知自己食緊乜
d蝦餡太細粒, 又少, 又碎

服務幾好
但想唔駛等就最好早d去到
因為12:20-30就會開始多人
2007-06-25 0 浏览
因住得很近, 差不多每兩個星期就到這兒一次食lunch, 因為又平又好食, 尤其是翡翠轉jor手, 質素差jor, 就寧願去呢間. 每次我地都會叫的是法式焗田螺, overall係咸jor少少, 田螺亦唔係靚, 但個sauce算好味, 同埋好抵, $28有6隻撈檬同湯河都好好食... 唔去過公司附近的越南餐廳都唔知原來東峴係真係咁好食(奇怪公司附近o個間又貴又難食lunch time都係迫滿人)甜品就次次都叫椰汁黑糯米, 實在太好吃了~ 當我全家人每個星期六/日都食一樣的菜時都不覺得厭時, 我想東峴的菜真的很好吃XD

甜品就次次都叫椰汁黑糯米, 實在太好吃了~

2007-02-23
佢個lunch o既八人餐好大份, 十幾個人都食冇問題, 有越南春卷, 粉卷, 炸子雞, 蝦, 炸軟殼蟹, 幾碟菜, 沙爹串, 抄飯, 抄粉, 同甜品. 食過好多次, 次次都好好食. 尤其鍾意佢個蝦.佢有越南咖啡(即咖啡加煉奶), 都幾好飲, 但係廿蚊一杯唔係太抵.如果lunch食, 勸你要book 檯, 因為間野lunch time 日日都好多人.

2006-07-29 5 浏览
這餐館開業到轉手以來從未試過,以前拍烏蠅,近幾年經濟好轉開始坐滿食客,住係太古城咁耐,點都比下面試下啦!今晚去食晚飯,叫了"春卷濱海","椒絲腐乳通菜"和"大樹菠蘿冰""春卷濱海"最能試到功夫,賣相和味道ok,但酸辣汁味不夠,發揮不到"濱海"的特色!"椒絲腐乳通菜"好大碟,但獻汁太杰..."大樹菠蘿冰"勁難飲,落紅糖漿太重手,好苦,好似醫生d藥水!因為太難飲叫老闆換"椰汁紅豆冰",應該穩陣d,點知水多冇椰味紅豆硬....好難飲!成杯浪費晒~開頭叫個老闆換紅豆冰,佢仲同我咬話係咁,話我唔識野!今時今日咁既服務態度,生意點做得耐?!因住又執多次笠!祝佢好運啦!

"椒絲腐乳通菜"好大碟,但獻汁太杰...

2006-07-12 11 浏览
周日,與朋友遊蕩至太古城,本來想試一下新food court,但由於睇唔中,因此問一下太古城朋友有何推介,一問之下就是此間越南餐廳約8點左右到達,人不算多,服務也不錯,我地要求唔坐門口位,約幾分鐘後就安排到入面的坐位。3個人叫左浸蜆,牛油雞翼,串燒,炒金邊粉,馬拉盞炒通菜,以及3杯飲品。上菜很快,牛油雞翼很香,沒有一大舊粉包著炸,讚~!串燒燒得不乾,仍有很多肉汁,沙嗲也不錯~浸蜆以小鑊上,有很多肉,不會只有殼,也沒有砂,不過在鑊底的粉絲很怪味...馬拉盞炒通菜也OK,不算十分好食..炒金邊粉應是最沒有特別的一味,又不太香,也不太夠味...飲品很平,平均都是13蚊一杯,我叫的是大樹波蘿冰,冰很大舊,但只是色素染,不過就幾多大樹波蘿,都OK..3個人食到很飽~都係100蚊,都OK~可以encore~

炒金邊粉應是最沒有特別的一味,又不太香,也不太夠味...

3個人食到很飽~都係100蚊,都OK~可以encore~
2006-06-02 0 浏览
執埋手尾,閃人,已經是九點幾,過銅鑼灣的話大部分餐廳都已收舖,趁寶安閣附近的餐廳未打佯,就拿拿臨搵間來醫肚。裝潢平凡得可以,光猛企理,唔少卡位,都幾好坐;叫了個生牛肉手攪麵、蔗蝦。越南野都有前菜,是蝦片,加入胡椒粉同味精d friend,鹹鹹辣辣;叫了手攪麵,卻上了碗生牛河,河粉癡埋一pat,明顯是煮定的,叫老闆換過碗,老闆講左最少五次唔好意思,即刻換過碗麵來,等左陣,蔗蝦煎好出來,幾油,唔香口,蝦肉成餡,唔夠結實,收廿個大洋,食唔過。又等左陣,手攪麵終於出來,習慣先將生牛撿起,放在碟上,免得浸到熟晒,牛肉幾厚身,鮮嫩,入口唔覺有渣,真係唔錯,喝口湯,牛骨與師傅的配搭,夾雜少少香草味,算係交到貨仔,內有少少蔥同爆香的蒜頭,配料少係湯河的死穴,扣分;食左陣,老闆走來問係唔係牛肉太生,係既話我地可以換過d熟少少既比你,服務方面,真的好到無話可說!又說個手攪麵,肯定是手打的,打到散收收,機一定做唔出,食兩口,腍到食唔落,繼續飲湯,湯開始變酸,相信是麵浸得太耐,麵粉散落與湯河產生化學反應。至於魚露,辣而微酸,那種酸香,感覺似羅望子的味道。一些snap shot:http://www.image

至於魚露,辣而微酸,那種酸香,感覺似羅望子的味道。

一些snap shot:
2005-12-14 3 浏览
今日仔仔因世貿關係,學校放假,所以又要放假了。又因驚世貿關係,所以去了太古城玩。想食越南食物,故來了這裡。三個人不叫餐改散叫,要了個牛油雞翼碰蝦餅($48.0,有四隻雞翼,味道麻麻,但脆口。蝦餅就麻麻,味幾好,但就較淋。)、馬拉盞炒什菜($38,這個味濃,菜都有幾種,味道好。)、越南炸春卷($29,這個皮不夠脆,料不合口味,差,另跟菜送的生菜就很爽和甜。)、上湯海鮮湯麵($32,這個湯很重芫茜味,料不多亦是雪藏貨,麵淋,差。)、椰汁三色冰($13,椰汁味夠,但冰太多,而料就冇味。)、熱檸檬水($12,只飲了一半,剛凍就很苦,不知是否檸檬有問題。)。這間鋪,午餐時間很多人,可能是附近有很多公司關係。但這個價錢,味道這樣一般,我就一定冇下次了。
2005-07-30 4 浏览
  二人行去食這間越南菜館,order了二人餐HK$132包括有金邊粉(有4種麵類供選擇),南乳雞翼併蝦餅,馬拉盞炒雜菜.d食物so far so good,下次多d人再去幫襯其他食物,因見到人地隔離抬串燒,好正...  飲品:(有8款供選擇)一.朋友飲凍雪梨茶,好清甜,好潤;二.我飲薑蜜茶,好薑味,very warm.  最後,都要點返一個我最鍾意食既椰汁千層糕-入口好”煙煙an an”,but太甜無左椰汁味.如果九層就更加好,口感一流.

飲品:(有8款供選擇)
一.朋友飲凍雪梨茶,好清甜,好潤;
二.我飲薑蜜茶,好薑味,very warm.

2005-03-10 6 浏览
7 個人食個6人餐....有:椰菜絲沙律- 唔太酸...幾開胃....越式炒烏冬- 越式唔係應該炒檬粉架咩??咁樣炒烏冬法...雖然味道OK...但感覺怪怪...椒鹽軟殼蟹- 好味....芝麻沙律蝦- 呢個我最鐘意...D蝦好爽口....西蘭花豬頸肉- 呢個都唔錯....D豬肉唔肥之餘又炒到"淋淋"地....炒雜菜- 合格....南乳燒雞半隻- 好入味....而且好香....甜品拼盤- 有三款選擇..椰汁粟米糕...綠豆糕...& 唔記得左係乜糕啦.....呢個餐我諗8個人食都夠呀....全部食物都比以前進步左....尤其呢個餐...我覺得都幾抵食.....
7 個人食個6人餐....有:
椰菜絲沙律- 唔太酸...幾開胃....
椒鹽軟殼蟹- 好味....
芝麻沙律蝦- 呢個我最鐘意...D蝦好爽口....
炒雜菜- 合格....
南乳燒雞半隻- 好入味....而且好香....
2004-12-27 8 浏览
琴日行經太古城,走咗入去試試,食物味道一般啦,且食既時候唔係下午茶時段,相對就唔抵食啦
2004-11-08 3 浏览
又是另一個陽光普照,涼風爽快的星期日,當然要出外走走。連太座也提議不如去行山,所以就放棄了原本西貢之局,周佢行柏架山。朝早七點半起行,下晝兩點半已經可以去到太古城,香港行山有度好,就係無論去邊度行,都好容易返去市區。見翡翠無人,想去吃。但埋門太座卻想吃隔離的越南野,見有位,就幫襯左呢度。坐在疏化卡座,幾舒適。兩點至五點有多款套餐,特價小吃及越式炒粉麵供應。叫了個二人併盤套餐,一碗香茅牛肉檬及札肉雞絲檬,因為肚餓,又再加了牛油炸雞翼及豬肉蝦片。兩碗撈檬上檯的速度是快得驚人,大概是三分鐘也不到便整起。碎花生及炸蒜片落足,賣相都不錯。本對這兩碗16蚊的特價檬不寄厚望,但吃落又不錯,香茅牛肉雖然有鬆肉粉,也真的有香茅的味道,算交足功課;併盤有春卷、燒豬頸肉、炸香茅雞翼及炸札肉,樣樣都有幾件,雞翼有兩隻,味道普遍不錯,雖然吃完碟底是一擹油。唯豬頸肉是麻麻地,我還整得好吃一點,炸札肉及香茅雞翼都香口好味,這個二人併盤套餐連兩杯飲品只48蚊,幾抵!兩款另叫的小吃也不錯,牛油雞翼有四隻,雖然牛油味不算好香,亦沒什麼蒜頭的味道,加埋兩隻香茅雞翼,兩個人是足夠有餘;豬肉蝦片又是四塊,都不俗。這兩款小吃是每
兩碗撈檬上檯的速度是快得驚人,大概是三分鐘也不到便整起。碎花生及炸蒜片落足,賣相都不錯。本對這兩碗16蚊的特價檬不寄厚望,但吃落又不錯,香茅牛肉雖然有鬆肉粉,也真的有香茅的味道,算交足功課;併盤有春卷、燒豬頸肉、炸香茅雞翼及炸札肉,樣樣都有幾件,雞翼有兩隻,味道普遍不錯,雖然吃完碟底是一擹油。唯豬頸肉是麻麻地,我還整得好吃一點,炸札肉及香茅雞翼都香口好味,這個二人併盤套餐連兩杯飲品只48蚊,幾抵!兩款另叫的小吃也不錯,牛油雞翼有四隻,雖然牛油味不算好香,亦沒什麼蒜頭的味道,加埋兩隻香茅雞翼,兩個人是足夠有餘;豬肉蝦片又是四塊,都不俗。這兩款小吃是每款18蚊,又真係幾平。
連飲品,埋單連貼士一百四十蚊,兩個人吃到捧住個肚。價錢唔貴,食物質數相應不差,食得過。
2004-11-01 6 浏览
食左個茄汁牛腩粉...個茄汁都算好味....只係冇竹源咁香& 冇咁大碗....係公司附近食越南野.....比我揀我實揀竹源.....呢度唯一比竹源優勝既就只有佢既裝修....係咁多....
2004-09-26 3 浏览
鷄絲撈檬比竹園好,芝麻香味重,檬粉亦很爽口;環境不錯,假如lunch hour擠不進翡翠的話,它也是個好的substitute.