2008-05-15 10 浏览
10時之後壽司、刺身、飲品半價,好抵食!不過可能要等位!以下名稱可能有錯-牛舌串燒:牛舌很爽很好味,必食!南瓜串燒:好像蕃薯,沒有特別。脆玉瓜串燒:表面上有芝士,但不夠熱!香芒蝦卷:賣相十分吸引,芒果很甜!三文魚花卷:三文魚新鮮,不錯!帆立貝壽司:好大粒帆立貝,好味!加州卷:材料充足,值得一試!海膽壽司:海膽也夠新鮮,好味道!炸軟殼蟹卷:軟殼蟹夠熱夠脆,合格有餘!蟹棒壽司:蟹棒大大件,味道鮮甜,好!牡丹蝦刺身:牡丹蝦極大隻,又鮮又甜,也是必食之作!海膽刺身:半價之後只需二十多元一板,正!草莓奶酪:過甜......焦糖奶茶:好難飲!焦糖的味道很搶喉!不要點啊!藍莓乳酪:一般。綠茶紅豆奶:最令人滿意的,不過也是有點過甜。
10時之後壽司刺身、飲品半價,好抵食!不過可能要等位!

以下名稱可能有錯-
牛舌串燒:牛舌很爽很好味,必食!
南瓜串燒:好像蕃薯,沒有特別。
脆玉瓜串燒:表面上有芝士,但不夠熱!
香芒蝦卷:賣相十分吸引,芒果很甜!
三文魚花卷:三文魚新鮮,不錯!
帆立貝壽司:好大粒帆立貝,好味!
加州卷:材料充足,值得一試!
海膽壽司:海膽也夠新鮮,好味道!
炸軟殼蟹卷:軟殼蟹夠熱夠脆,合格有餘!
蟹棒壽司:蟹棒大大件,味道鮮甜,好!
牡丹蝦刺身:牡丹蝦極大隻,又鮮又甜,也是必食之作!
海膽刺身:半價之後只需二十多元一板,正!
草莓奶酪:過甜......
焦糖奶茶:好難飲!焦糖的味道很搶喉!不要點啊!
藍莓乳酪:一般。
綠茶紅豆奶:最令人滿意的,不過也是有點過甜。
飲品
海膽壽司
牡丹蝦刺身
海膽刺身
$120 (宵夜)
飲品
海膽壽司
牡丹蝦刺身
海膽刺身
2008-05-05 9 浏览
第一次黎食,結果令我印象大減.嗌左四,五款壽司成七,八個字先黎到,隔離枱嗌d廚房野反而快好多,睇住佢地埋單d野先開始黎,吹d待應又話多單,我就唔信你多得過板前果d喇,人地門口排晒長龍d野食幾分鐘就到啦.待應得三,四個,最後埋單都要親自出去埋,想叫野食又要行出去搵人黎,又無得劃單,下下要用口講,太麻煩,所以無下次...同埋臨走去廁所發覺d師傅又唔載口罩又唔載手套黎整d魚生壽司...唉!!!
2K
2008-04-27 1 浏览
呢間0野搬鋪前幫襯過兩次, 除0左記得「好黑」同「煙竇」之外, 印象幾模糊, 見今時今日大部分食肆已禁煙, 再上0黎睇睇. 叫了個set lunch, 有雜錦壽司10 件, 麵豉湯及日式沙律, 另加了錢要杯「白雪公主」特飲(total $64).先0黎「白雪公主」, 其實即係有好多打得好碎的冰suspended in between 的荔枝+ 蘆薈特飲, 面頭加粒罐頭紅毛丹... 荔枝糖水及粒粒蘆薈0既味道可以預計, 無乜特別, 不過唔知點解無受「溶冰」影響, 仲愈飲愈甜, 結果都係飲剩了一半.日式沙律係好多生菜及一小件西柚, 淋上胡麻沙律汁... 生菜食落新鮮爽脆, 配上酸酸胡麻沙律汁, 都幾好食, 可惜件西柚九唔搭八的, 影響整體味道.麵豉湯就勁難飲, 好稀又極淡, 飲了一啖就放棄了, 最後亦只係食晒d 昆布及粒粒滑豆腐.10 件壽司賣相唔錯, 食落呢:- 壽司飯: 竟然無一夾即散! 正想讚佢之際, 發覺每一團size 都一樣, 亦黐埋一舊, 唔通係機「啤」出來的? 不過最大鑊係壽司醋分佈極不均勻, 一係淡出個鳥來, 一係酸到阿媽都唔認得, 認真慘烈.- 飛魚籽軍艦: 紫菜係

10 件壽司賣相唔錯, 食落呢:
- 飛魚籽軍艦: 紫菜係腍的, 不值一提; 飛魚籽粒粒分明卜卜脆, 食落就只有丁點的鹹味, 麻麻0地.
- 甜蝦: 無味的.
- 玉子: 乾了d, 食落只有輕微的甜味, 莫講蛋香了. 唔好食.
- 三文魚: 一般肥美, 魚味一般, 食落同坊間的差不多, 認真一般.
- 北寄貝: 少少爽, 無乜味.
- 白鳥貝(?): 幾爽, 但完全無味.
- 魷魚: 又係無味, 加上切成片, 食落有「肥皂」0既感覺. 都係切絲較好.
- 半熟蝦: 呢個ok , 好爽口, 味道亦比甜蝦鮮.
- 腐皮: 夠甜, 不過包得幾差, 塊皮就咁卷住d 飯, 亦好快甩晒出0黎, 十足飲茶d「雞扎」-_-"
- 蟹柳: 唔會太實, 又唔會太「麵粉」, 沙律醬份量剛好, 同板前的差不多, 最好算係呢件! 不過當然峰壽司的好食10 倍啦.

環境同以前一樣咁黑, 似酒吧多過餐廳/ 居酒屋, 明顯玩型格路線, 不過唔識欣賞的我覺得佢佢d 設計非常俗套, 加上冷氣勁凍, 即使有梳化椅坐都唔覺得舒服得去邊; 可幸周圍一塵不染, 招呼亦不過不失.

埋單$64, 唔貴, 不過係得個沙律叫做好少少, 都幾oh my god. 我諗將呢$64 花0係無咁黑, 食物又無咁差的和民會開心得多.

P.S. 今日心情好, 俾個ok 面佢啦. =P
2008-04-19 8 浏览
第一次黎食,朋友話幾好食,所以黎試下入到去,好黑,仲以為自己落左pub一個waiter帶我地去二人位坐底考慮左好耐,決定試下海膽海鮮炒飯+ 士多啤梨特飲碗飯幾大碗,不過搵勻成碗飯得五粒海膽飯炒得幾香口,海鮮應該係雪藏海鮮粒,不過都幾多吾知係咪太肚餓,我食晒成碗炒飯我朋友叫左吉列豬扒飯,又係好大碗,豬扒都幾多我試過一啖飯,D飯我覺得濕左D,不過D飯幾大粒豬扒我覺得係一般貨式,朋友話幾好食另外士多啤梨特飲有d似士多啤梨奶昔其實好普通,吾值三十幾蚊囉總括黎講食物不過不失,但係我吾鐘意個環境太黑啦,每張枱照到一粒燈光...有d伸手不見五指喱間野係可以試下ge,不過我吾會特登黎食囉
第一次黎食,朋友話幾好食,所以黎試下
入到去,好黑,仲以為自己落左pub
一個waiter帶我地去二人位坐底

考慮左好耐,決定試下海膽海鮮炒飯+ 士多啤梨特飲
碗飯幾大碗,不過搵勻成碗飯得五粒海膽
飯炒得幾香口,海鮮應該係雪藏海鮮粒,不過都幾多
吾知係咪太肚餓,我食晒成碗炒飯

我朋友叫左吉列豬扒飯,又係好大碗,豬扒都幾多
我試過一啖飯,D飯我覺得濕左D,不過D飯幾大粒
豬扒我覺得係一般貨式,朋友話幾好食

另外士多啤梨特飲有d似士多啤梨奶昔
其實好普通,吾值三十幾蚊囉

總括黎講食物不過不失,但係我吾鐘意個環境
太黑啦,每張枱照到一粒燈光...有d伸手不見五指
喱間野係可以試下ge,不過我吾會特登黎食囉
今日下晝因為遲放學, 決定搵d 兩點仲有lunch食ge地方記得女友講過以前cwb有間叫東京好平, 見佢嚮電業城開番就試下上到去第一下就覺得真係同大家講一樣... 好暗!因為兩點幾, 佢可以比我地揀lunch / tea好傻仔咁揀左lunch, 後尾發覺tea先抵本來諗住叫兩個飯餐+ 個八件卷ge 餐但為左留肚之後去其他地方食甜品, 所以無叫到卷物只係叫左個滑蛋吉列豬扒蓋飯餐同咖哩燒雞飯餐跟餐有湯同兩件加州卷, 加$9有飲品(即特飲)我就加左個荔枝西瓜沙冰, 亦都真係幾好飲~ 不過嫌佢成杯紅色... 無相入面一紅一白咁靚~~滑蛋吉列豬扒蓋飯都ok, 只係豬扒硬左d同埋飯乾左少少反而咖哩燒雞飯女友就話唔好食同埋飯上面ge 前菜都真係ok難食跟餐ge湯普普通通, 而兩件加州卷就極難食!!連咁簡單ge 卷物都可以整到咁難食, 好彩無叫到其他卷...我見menu上d 壽司都唔平, 諗住應該ok但女友話呢度d 壽司唔好食,我依家信喇...另外, lunch普遍比tea貴$10-20, 但lunch只係多左d side dishes所以如果可以揀, 一定食tea!$19 再加一就有個滑蛋吉列豬扒蓋

上到去第一下就覺得真係同大家講一樣... 好暗!
因為兩點幾, 佢可以比我地揀lunch / tea
好傻仔咁揀左lunch, 後尾發覺tea先抵

本來諗住叫兩個飯餐+ 個八件卷ge 餐
但為左留肚之後去其他地方食甜品, 所以無叫到卷物
只係叫左個滑蛋吉列豬扒蓋飯餐同咖哩燒雞飯餐
跟餐有湯同兩件加州卷, 加$9有飲品(即特飲)

滑蛋吉列豬扒蓋飯都ok, 只係豬扒硬左d同埋飯乾左少少
反而咖哩燒雞飯女友就話唔好食
同埋飯上面ge 前菜都真係ok難食

跟餐ge湯普普通通, 而兩件加州卷就極難食!!

我見menu上d 壽司都唔平, 諗住應該ok
但女友話呢度d 壽司唔好食,我依家信喇...

所以如果可以揀, 一定食tea!
$19 再加一就有個滑蛋吉列豬扒蓋飯喇!

但lunch呢個價我寧願食和民或者加多少少錢食峰!

環境: 偏暗, 一張檯一個射燈, 但都ok~ 有少少特別
味道: 普通貨色
服務: 人手其實唔少, 但成日睇唔到人地要落單
抵食: tea ok, lunch就無咁抵
乾淨: ok
2008-03-30
同老婆紀念日出cwb食野老婆之前o係度見到呢間既Tea好平,就黎試下兩點半準時到,已經有人排隊等,不過唔算好多人見佢D Tea set真係幾抵,一坐低就叫左︰---黑蜘蛛+加洲卷(每樣4件) $27---天婦羅蝦卷(8件) $27---滑蛋吉列豬扒飯$19---西瓜砂冰(跟餐就+ $ 9)---黃金海膽雞軟骨$29個飯真係好大碗,好難想像cwb有19蚊(就算加埋一都唔過$25)既日本野食D 壽司就唔係話好好食好靚o個D,但都收貨既~出去食一碟起碼40幾啦每個壽司既SET都有送沙津,D菜都好新鮮好好味雞軟骨都好好味,好大碟所有野加埋一都係$ 112同老婆食完就去行街,行到7點都仲係好飽,真係超抵食!p.s.真係好黑-_-
同老婆紀念日出cwb食野
老婆之前o係度見到呢間既Tea好平,就黎試下

兩點半準時到,已經有人排隊等,不過唔算好多人
見佢D Tea set真係幾抵,一坐低就叫左︰

---黑蜘蛛+加洲卷(每樣4件) $27
---天婦羅蝦卷(8件) $27
---滑蛋吉列豬扒飯$19
---西瓜砂冰(跟餐就+ $ 9)
---黃金海膽雞軟骨$29

每個壽司既SET都有送沙津,D菜都好新鮮好好味
雞軟骨都好好味,好大碟

所有野加埋一都係$ 112
同老婆食完就去行街,行到7點都仲係好飽,真係超抵食!

p.s.真係好黑-_-
2008-03-29 8 浏览
以前成日經過這店都想試下, 直到搬了新地址先有機會來試下.六點半坐下...點了openrice 食評介紹海膽雞軟骨. 跟住叫了我們常在其他店吃的清酒煮蜆. 餐牌說$45 可以雙拼卷物, 揀了辣汁吞拿魚同蝦天婦羅卷. 見有"美少年"清酒, 所以叫了大支的(1.8l 都係$290, 抵啊!!) 諗住飲吾哂都可以拎走. 後來食食下又加了日式牛肉鍋.雞軟骨就算吾點d海膽汁都好好味, 清酒煮蜆都做得很好. 兩款卷物都新鮮好味. 牛肉鍋一般. 美中不足是支清酒, 同我們平日飲開的"美少年" 不同味. 這支有點"辛口", 因為不是吟嚷, 所以無咁醇...整體上都ok, 燈光其實可以光番少少, 不過都岩情侶拍拖既... 走時差不多九點, 店內坐滿了, 出面都有好多人等緊位呢....所以記得訂位啊....
以前成日經過這店都想試下, 直到搬了新地址先有機會來試下.

2月17日, tea time黎到銅鑼灣, 周圍揾下邊到有平既下午茶, 見到@東京開番, 之前舊店食過知道哩間下午茶好抵食, 新店未試過~ 上到去tea time未開始要等下先有得坐, 仲有如果未到tea time坐低既客人係冇得叫tea set……有d過份嚴格吧~::: 黑蜘蛛卷+ 加州卷::: $27哩個係一個set, 每種有4件, 跟set仲有柚子蟹子沙津送, 真係好平, 去迴轉壽司食2碟都$40啦~ 加上味道都好好, 食得出係即叫即整~ 軟殼蟹料既黑蜘蛛卷好好味~ 加上個沙津都整得唔馬虎, 全部食晒~ ::: 吉列豬扒蓋飯::: $19價錢係超平!! 仲要唔係細碗架~ 不過就麻麻地…豬扒好大塊, 但係豬扒同蛋都好乾, 搞到個飯冇乜汁~ 配料都算夠, 紫菜, 黃蘿蔔, 紅薑絲, 洋蔥可以令到個飯冇咁淡, 咁既價錢食得飽肚尚可接受……::: 荔枝西瓜沙冰::: $9跟set叫有特價, 好大杯, 西瓜味多過荔枝味, 睇見成杯都係紅色就知, 同佢張product photo有出入~ 不過好夠凍!環境同舊店差唔多, 都係黑媽媽, 不過好似細間咗, 待應態度唔錯, 銅鑼灣唔係咁多平既日本菜

::: 黑蜘蛛卷+ 加州卷::: $27

::: 吉列豬扒蓋飯::: $19

::: 荔枝西瓜沙冰::: $9

環境同舊店差唔多, 都係黑媽媽, 不過好似細間咗, 待應態度唔錯, 銅鑼灣唔係咁多平既日本菜, 抵讚~
今日同同事去左< @東京>食Lunch 呀...質數很高的一個Lunch 呀..又唔係太貴..間野又真係好有情調喎(講小)..唔怪得咁多後生仔去啦..因為燈光真係好暗呀..黑到咩都睇唔到..一張枱得一點燈..嘩..真係d 野食清唔清潔都唔知呀..哈哈.... 我仲叫左杯叫< 白雪公主>的飲品呀...其實係荔枝加蘆薈..壽司真係好味...估唔到Lunch 都可以有高的質數

2008-03-06 11 浏览
昨晚與男友到東京晚膳,之前曾經來過這間餐廳食tea,價錢相當實惠,食物味道不俗,在今時今日通帳年代,真希望這種實惠又經濟的餐廳能給食客更多驚喜,今晚我們點了彩虹卷及熱情卷(只需四十五元就有八件!!!),海膽海鮮炒飯及魚生沙律,份量十足.唯獨美中不足是餐廳音響太強勁,有時震耳欲聾,另外燈光頗暗.可能是想營造浪漫情調吧!!!

2008-03-06 4 浏览
以前成日去舊東京食tea,好抵。知道係電業城開番,去試下dinner。地方比起以前係細左,但係比較開揚。一樣燈光有比較暗,但係每張枱上面有小射燈射一條睹光落唻。不過亦因為呢個小射燈,我見到四圍好多塵在空中飄浮。我男友話,其實銅鑼灣度度都多塵,只不過個射燈令你睇到d塵0者。又係ga, 不過總係覺得周身痕......食物方面,保持水準,唔太差唔太好,價錢亦唔算貴。另外座位設計方面,有好長好長的卡位梳化,夠八個女仔一齊坐,可以加埋前後就可以攪好開心的舊同學聚會!
以前成日去舊東京食tea,好抵。
知道係電業城開番,去試下dinner。
食物方面,保持水準,唔太差唔太好,價錢亦唔算貴。
2008-02-22
朋友介紹話佢10點後,50% off drink+food食飽飯先上去飲野叫左b52, 7步升仙, 初戀諗住3個人叫3款shooter,乜都夠la都係為左傾計jei點知12點,個男經理,超溫柔同我地講話我地未夠最低消費每人60蚊, 折左就差45 蚊姐係迫我地叫90 蚊or 以上的東西la我地問,如果叫唔夠90蚊會點佢話做5到半價俾我地但menu 上既shooter 一係$59/$69/$79/$89最貴果個都得$ 89,迫住叫2杯叫左sex on the beach+ 另一個5記得左好彩果個男經理有幾分樣+ 把聲超溫柔我地俾錢都俾得順氣d~~如果真係想飲野,未必會上tokyod 酒5夠勁~~~環境,太光了,不合適講心事的,怕別人看見last order 後d waiter企曬係旁邊等我地走,,好尷尬
朋友介紹話佢10點後,50% off drink+food

佢話做5到半價俾我地

最貴果個都得$ 89,迫住叫2杯
叫左sex on the beach+ 另一個5記得左

好彩果個男經理有幾分樣+ 把聲超溫柔
我地俾錢都俾得順氣d~~

如果真係想飲野,未必會上tokyo
d 酒5夠勁~~~

環境,太光了,不合適講心事的,怕別人看見

last order 後d waiter企曬係旁邊
等我地走,,好尷尬
2008-02-17 1 浏览
服務態度差!! 打電話去投訴經理仲將責任推卸比客人!!唔洗旨意再幫襯!!
2008-02-05 24 浏览
今日同d大學同學去果度食lunch開頭係門口睇個餐牌,以為好貴,點知入到去...d lunch set平到笑...食完又飽到喊我叫左個軟殼蟹炒反餐,有湯又有兩件加州卷....加了一杯特飲和share了一個小食....埋單都只不過係60蚊...味道真係好ok....環境就暗左d,不過牆上面幅壁畫又幾唔錯幾靚...
今日同d大學同學去果度食lunch

開頭係門口睇個餐牌,以為好貴,點知入到去...

d lunch set平到笑...食完又飽到喊

2008-01-23
o係東京搬之前,成日同唔同的朋友去食.都係為左好好味的海膽雞軟骨.如今佢再開番,當然要捧捧場喇芒果+151::係油唔記得左個名.朋友話151冇乜味,反而我就覺得好重味.個個taste都唔同吧海膽雞軟骨::仍然都係咁好味.size仍然大.唯一不足的都係唔夠海膽汁.成日都唔夠點.應該改善一下牛肉烏冬::不俗,不過太多洋蔥,芽菜果d喇..芒果三文魚卷::好味,side dish好多好甜的芒果.抵食加分!中場休息,繼續叫!XDDD海膽海鮮炒飯::好大碗差d食唔晒呀牛舌板燒::滿足我燒野的desire,自己落手整.如果溶晒成塊牛油的話,第一兩塊會好重味,之後就唔錯喇.黑蜘蛛卷::好香脆的軟殼蟹,好好味.最後嗌多兩杯drink,傾下偈激情:: mango banana smoothie,好味,兩種生果好match 咖啡rum?::朋友的佢就冇講好冇味了..嗌左咁多野.同埋d野食貴左一成,埋單差d嚇死呀!!!期待下星期3的同學聚會,一行12人,大家都係東京的die hard fans啊!

牛肉烏冬::不俗,不過太多洋蔥,芽菜果d喇..

中場休息,繼續叫!XDDD
海膽海鮮炒飯::好大碗差d食唔晒呀
黑蜘蛛卷::好香脆的軟殼蟹,好好味.

最後嗌多兩杯drink,傾下偈

咖啡rum?::朋友的佢就冇講好冇味了..

嗌左咁多野.同埋d野食貴左一成,埋單差d嚇死呀!!!