2022-11-18 74 浏览
這間餐廳好面善,東京鬧市的街頭街尾總會有間相類似的。其實日本東京🇯🇵,可說是我的second home,耐唔耐就想過去逛逛走走,欣賞當地風情及文化。所以在香港,經過整日勞碌奔波的工作洗禮,鬱悶感出現的時候,我便會光顧這間彷如置身東京的快餐店,令我感覺去咗日本旅行一樣。推介旨辛牛燒肉,有温泉滑蛋,另外醬汁香濃,放在鐵板上熱辣辣,加配椰菜,爽口鮮甜,很好送飯。一個人食的話,份量蠻多。可是,餃子皮煎得不夠脆。

旨辛牛燒肉定食

可是,餃子皮煎得不夠脆。
餃子定食
2022-11-18
旨辛牛燒肉定食
油尖旺真係有幾多牛肉飯專門店,今次食呢間都係日本過江龍。鹽燒牛肉丼配餃子3件 ($58) ●●◐○○Friend叫咗燒牛肉丼嚟食,佢嗰個調味偏甜 我呢個就偏鹹 (ofcoz ==) 有好多塊牛肉,不過因為佢整得鹹,食到後期開始唔想食 同埋加咗我唔鍾意嘅黑椒🥲蔥可以再煮得熟啲 個飯係有肉汁嘅,不過同鹽燒牛肉味道唔係好夾,個肉汁甜咗少少。煎餃子整得好hea,唔脆之餘亦冇咩餡✍🏻 個人更推薦Sukiya📍東京チカラめし(燒牛丼元祖)💰: ●●●◐○環境、服務: ●●●◐○
油尖旺真係有幾多牛肉飯專門店,今次食呢間都係日本過江龍。

鹽燒牛肉丼配餃子3件 ($58) ●●◐○○

煎餃子整得好hea,唔脆之餘亦冇咩餡

✍🏻 個人更推薦Sukiya

📍東京チカラめし(燒牛丼元祖)
💰: ●●●◐○
環境、服務: ●●●◐○
2022-11-17 27 浏览
呢度喺旺角新開嘅商場附近,交通方便。呢度嘅選擇都唔少,有餃子炸雞沙律、牛肉飯、豚肉飯,亦都可以有鐵板嘅飯,或者係加芝士。今日第一次嚟我就食返啲最正宗、最原始嘅牛肉飯呢個係鹽燒牛,有少少洋蔥,食落都幾香;我自己就加咗流心蛋,撈埋一齊嚟食好好味如果想要少少辣,出邊有好多唔同嘅配料,可以慢慢配搭另外我仲加咗三隻餃子,餃子好快就上到嚟,煎得都幾有水準仲有三舊炸雞,估唔到咁大舊,味道仲好juicy如果有需要都仲有其他飲品😄 快靚正之選
今日第一次嚟我就食返啲最正宗、最原始嘅牛肉飯

如果想要少少辣,出邊有好多唔同嘅配料,可以慢慢配搭

另外我仲加咗三隻餃子,餃子好快就上到嚟,煎得都幾有水準

仲有三舊炸雞,估唔到咁大舊,味道仲好juicy

如果有需要都仲有其他飲品😄 快靚正之選
  • 餃子
  • 唐揚炸雞
  • 鹽燒牛肉丼
2022-11-16 26 浏览
這裡的丼飯料足、價錢相宜‼️🥢▫️❥$𝟲𝟴 燒牛肉丼配溫泉蛋(加大)🍚燒牛肉和洋蔥一齊炒得香氣撲鼻,很喜歡炒過的洋蔥那甜甜的味道‼️🫶🏻 戳穿溫泉蛋,橙黃色的蛋汁滲入香米飯中,很療癒‼️👍🏻▫️❥$𝟲𝟴 旨辛燒豚肉丼🍚豚肉中加了高麗菜、泡菜一齊炒,微酸的味道不會辣‼️中間也藏著一顆溫泉蛋,蛋黃和粒粒飽滿的白米飯拌勻後很美味呀‼️🫶🏻🫶🏻▫️❥$𝟭𝟴 餃子(3隻)🥟餡料豬肉為主,味道不錯‼️
這裡的丼飯料足、價錢相宜‼️🥢
❥$𝟲𝟴 燒牛肉丼配溫泉蛋(加大)🍚
❥$𝟲𝟴 旨辛燒豚肉丼🍚
❥$𝟭𝟴 餃子(3隻)🥟
餡料豬肉為主,味道不錯‼️
2022-11-14 46 浏览
叫左個豚肉飯同牛肉飯 極少汁..牛肉又少…有啲失望😪問佢比個牛肉汁 佢比個燒汁我🥲🥲啲燒汁好似普通鼓油汗餃子🥟飯都係暖既唔係熱既 真心無下次啦呢間一定唔會再黎
叫左個豚肉飯同牛肉飯 極少汁..牛肉又少…
有啲失望😪問佢比個牛肉汁 佢比個燒汁我🥲🥲
啲燒汁好似普通鼓油汗
餃子🥟飯都係暖既唔係熱既 真心無下次啦
呢間一定唔會再黎
2022-11-10 24 浏览
今日終於抽到放假時間 下午2點時段嚟食呢間 Tokyo Chikara Meshi打正東京旗號嘅傳統牛肉丼, 之前次次經過都人滿為患, 唔知係咪我比較少食 原來而家牛肉飯都有好多唔同食法 又可以加芝士 可以鹽燒,仲有咖哩飯, 最終喺選擇困難症下, 選擇左鹽燒牛肉丼 個原因係因為可以配三隻餃子, 一個人食又可以食多一個款式,好岩我,叫左個普通size,盛惠$58蚊,Cp值好高鹽燒牛肉個汁好開胃,加上日本米煲得好黏口,讚又忍唔住加埋個麵豉湯$10簡直係大滿足
鹽燒牛肉個汁好開胃,加上日本米煲得好黏口,讚
又忍唔住加埋個麵豉湯$10
簡直係大滿足
2022-11-06 36 浏览
平時我真係好鍾意食牛肉飯,一來經濟抵食,二來牛肉飯香口食。平時會多啲幫襯吉野家牛肉飯既,因為佢分店多,但出到旺角一定要食呢間,原因係吉野家食吾到既味道,雖然我食過好幾次東京チカラめし,但你經過聞二個味道你會再想食,難道佢門口經常有人排隊入坐啦。我入去一定係食牛肉飯,都以吾介紹其他食物了,因為我都未食過其他價錢比吉野家貴粉少,但材料係好夠既,如果飲汽水要加錢,我吾解議係個度飲野,忍一忍水食完係出面異。食過好多次味道片係好吸引,係麥花臣斜球場對面,行完街唔知食乜嘢可以試一試。

2022-11-03 49 浏览
Before going to school, I went to this Japanese beef rice bowl chain again. I like going here because the food is yummy and arrive fast. It’s very convenient for people in a rush. This time, I ordered the salted sauce beef don. The beef was tender and juicy. I love this sauce very much as it has a strong garlic flavour. The dumplings were crunchy and crispy. I love to dip it with the spicy sauce. The runny egg was eggy and tasted good with the rice.
2022-11-03
午飯時間經過這間日式丼飯,順道食個午餐,睇住menu,選擇困難症又走出嚟😆,唔知點牛肉還是豚肉,最後兩樣都要,反正價錢親民。我見到枱面仲有我鍾意嘅山椒粉及七味粉。🐮鹽燒牛肉丼(配溫泉蛋)$58牛肉帶點鹹香、黑胡椒味;我好鍾意食温泉蛋🥚,雞蛋晶瑩剔透,蛋白半凝固,蛋黃半熟,劃開半熟蛋黃慢慢流出,十分療癒🤤,與日本🇯🇵米飯撈埋一齊食,十分滋味。🐷追加燒豚肉$45燒豚肉有醬油嘅甜再加上洋蔥嘅香,好惹味,送飯一流。🌿雲抹日式綠茶(無糖)$16再飲一啖冰凍嘅綠茶,成餐飯簡單好味,大滿足❤️。

我見到枱面仲有我鍾意嘅山椒粉及七味粉。

🐮鹽燒牛肉丼(配溫泉蛋)$58

🐷追加燒豚肉$45
燒豚肉有醬油嘅甜再加上洋蔥嘅香,好惹味,送飯一流。

🌿雲抹日式綠茶(無糖)$16
再飲一啖冰凍嘅綠茶,成餐飯簡單好味,大滿足❤️。

午餐
2K
2022-10-30 39 浏览
週末喺旺角想食個簡單嘅 early lunch,喺呢間餐廳附近,記得都幾 yummy 同埋 抵食,咁就決定行過去番尋味😆叫咗 $58 嘅「鹽燒豚肉丼🐷(配溫泉蛋)」,$12 嘅「泡菜」,$16 嘅「雲抹日式綠茶(無糖)」,想補充多啲蛋白質所以 再加多隻「溫泉玉子」盛惠 $15 😆「鹽燒豚肉丼🐷」嘅豚肉 落咗鹽同埋黑胡椒,比較食到原味😊,都幾好豬肉味🐷😆;加埋溫泉蛋🥚同埋泡菜,都幾豐富😆;珍珠米🍚粒粒圓轆轆 ,好食😋

2022-10-29 53 浏览
The Forest 一直都係我比較鍾意嘅商場,鬧市之中難得有個咁多植物嘅地方,仲有唔少高質店舖同餐廳!今日就試試外圍嘅牛丼專門店有單點有定食,全部手機自助落單,比起連鎖牛丼快餐店chill得多叫咗野菜燒牛肉丼定食,野菜有椰菜同芽菜,廚師加咗料酒去炒,比起坊間出品味道更特別;牛肉落足調味,送飯一流。珍珠米軟硬適中,大大碗一定夠飽~值得一讚佢雖然已有海量炒野菜,但定食仍然跟一碗份量唔少嘅沙律,食牛丼都可以食得好高纖🤣🤣🤣🤣🤣面豉湯鹹度適中,又有油豆腐絲,係呢餐飯嘅mvp👍🏻👍🏻叫多支樽裝無糖烏龍茶飲,平衡返偏濃味嘅主食,啱啱好~~~

面豉湯鹹度適中,又有油豆腐絲,係呢餐飯嘅mvp👍🏻👍🏻

叫多支樽裝無糖烏龍茶飲,平衡返偏濃味嘅主食,啱啱好~~~
2022-10-29
  • 味噌湯
二訪日本燒牛丼元祖店🤍-👀沒有立場資訊-🐂皆辛牛燒肉定食 ($78)小編今次再嚟想食下新嘢,所以叫咗呢個定食🙈份量好震撼,啲牛肉舖滿晒飯面🤣入面有椰菜、泡菜同牛肉,調味好有層次好惹味,而且牛肉好入味好多汁😋配埋粒粒分明,口感軟糯嘅日本米,仲有熟度啱啱好嘅流心蛋,呢個價錢真係唔話得~另外小食一樣叫咗唐揚炸雞,上次嗰篇已經介紹過,大件又好食🫡🐽皆辛豚燒肉定食 ($78)調味同牛燒肉一樣,微辣但係夠晒香🥰而且一樣都係好大碟好足料,豬肉嘅肉味都夠濃,如果唔想食牛嘅朋友仔都可以試下豬肉版本!餃子一樣好高質抵食,皮薄餡靚🙈之前已經食過,呢個價錢同呢個味道真係好抵,如果想食個快飯,大家不妨試下呢間!!味道 8.5/10服務 8/10環境 8/10回頭率10/10總評 8.5/10🤩🤍人均消費 $78💰-📍東京チカラめし旺角奶路臣街17號The Forest地下G8號舖(其他分店:新蒲崗太子道東638號Mikiki地下G27號舖沙田白石角香港科學園第二期12E號地下S085-S086號舖)#米食旺角 #米食新蒲崗 #米食沙田 #米食日本菜 #旺角美食 #旺角 #hkfood #hkfoodie #hk
二訪日本燒牛丼元祖店🤍
👀沒有立場資訊
🐂皆辛牛燒肉定食 ($78)
小編今次再嚟想食下新嘢,所以叫咗呢個定食🙈
份量好震撼,啲牛肉舖滿晒飯面🤣
另外小食一樣叫咗唐揚炸雞,上次嗰篇已經介紹過,大件又好食🫡

🐽皆辛豚燒肉定食 ($78)
調味同牛燒肉一樣,微辣但係夠晒香🥰
餃子一樣好高質抵食,皮薄餡靚🙈

味道 8.5/10
📍東京チカラめし
旺角奶路臣街17號The Forest地下G8號舖
(其他分店:
新蒲崗太子道東638號Mikiki地下G27號舖

#米食旺角 #米食新蒲崗 #米食沙田 #米食日本菜 #旺角美食 #旺角 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
今晚同朋友過嚟食呢間牛肉飯,本來都想食好耐,今日出嚟旺角,順便試下!門口睇咗個餐牌,相當豐富,有牛肉,豬肉,便當,仲有咖喱,考慮咗一陣要唔要咖喱,不過都係要想試吓牛肉飯同豬肉飯,基本款!😋首先叫咗個燒牛肉飯,質素唔錯,燒汁調味相當濃郁,撈飯開胃!而且牛肉份量算多!套餐配搭兩件炸雞,$58。🐂另外叫咗芝士豬肉飯,芝士超級濃郁,豬肉係使用豬腩肉,油脂十足,香濃美味,珍珠米飯配搭芝士一流!🐖牛肉味道不錯,所以朋友一開始就話要追加牛肉,的確明知選擇!🐂溫泉蛋$15 ,朋友話水潤可口,撈飯唔錯,我食咗一啖,蛋味濃郁, OK的!👌🏻👍🏻🌈整體覺得相當推薦佢哋嘅牛肉飯,的確係唔錯,比起以往橙色嗰間牛肉飯店優勝,大家可以自行想像,或者直接落場試吓🤣😋另外都欣賞佢哋有壺水,而家秋涼乾燥有水飲方便好多,而且店員都有禮貌!!讚!

2022-10-23 38 浏览
之前見到好多人排隊,今日有幸見到唔使排隊,立即入去試吓,當時3點零鐘,相信3點零鐘應該係最少人,大家有興趣都可以呢個鐘數去。掃QR code自助下單,相當方便燒牛肉丼配唐楊炸雞🍗2件,$58,價錢都算相當實惠,牛肉質素唔錯,唔會太肥,醬汁濃郁,撈飯一流,配搭枱面上嘅醬汁同七味粉,令整個飯風味提升!芝士燒豚肉丼,$58,因為叫咗一個牛肉飯,所以另一個就叫豬肉,相當驚喜,超級多芝士,每一啖都拉出芝士,邪惡好味。另外追加了燒牛肉, $45 ,分量超多,足夠二人份量,喜歡吃牛肉的可以追加牛!溫泉蛋,$15 ,相當流心,水潤,建議撈飯,配搭枱面調味,提升風味😋😋汽水$12 ,價格公道整體CP值高,牛肉質素唔錯,值得推薦

掃QR code自助下單,相當方便

汽水$12 ,價格公道

整體CP值高,牛肉質素唔錯,值得推薦
2022-10-15 52 浏览
經過見到Chikara Meshi成間餐廳都滿晒人 多人到係門口排隊🫣 見好耐冇食過丼飯 決定入去食下🤣🍀鹽燒牛肉丼加$10要左個大嘅丼飯 牛肉嘅份量好多🤤 而且牛肉嘅味都夠濃 吾錯👍🏽 鹽燒牛肉嘅調味調配得幾好 吾會太鹹😛 就咁食味道會有啲單調 所以可以加埋其他醬汁 撈勻落啲飯到先再食🤫 🍀唐揚炸雞炸雞表面乾身脆口🍗 正常炸雞嘅味道 如果有啲調味或者薑汁醃過 應該會更加好食🤣 跟餐有兩件炸雞 散叫可以加$18有三件😗🍀餃子加左$18加配小食 有三粒餃子🥟 餃子表皮煎得幾靚 煎完仲保持到小小水份 係軟皮黎🤫一大碗丼飯 加埋小食同野飲 都只係$100內 算係幾抵食😊

🍀鹽燒牛肉丼

🍀唐揚炸雞