2023-04-28 60 浏览
選用菲律賓呂宋芒🥭進口甜菊代糖等優質食材。提供多款甜品糖水🥣標榜以少糖配方製作。先試「點食都唔肥甜品系列亅素雪燕好有口感😋甜度剛剛好,賣相吸引😃燉紅棗舖滿好多雪梨🍐十分滋潤,補肺一流☺️木蓮凍第一次食,好似涼粉,仲有新鮮呂宋芒果肉、椰果、芋圓、芒果雪糕,非常足料🤩
選用菲律賓呂宋芒🥭
進口甜菊代糖等優質食材。
提供多款甜品糖水🥣
標榜以少糖配方製作。
先試「點食都唔肥甜品系列亅
素雪燕好有口感😋
甜度剛剛好,賣相吸引😃
燉紅棗舖滿好多雪梨🍐
十分滋潤,補肺一流☺️
木蓮凍第一次食,好似涼粉,
仲有新鮮呂宋芒果肉、椰果、
芋圓、芒果雪糕,非常足料🤩

用餐优惠
試食活動
2023-04-27 78 浏览
【葵青區】【杏甜品】從來我都好中意食呢間杏甜品,因為佢哋甜品嘅質素真係好高。之前喺尖沙咀店都食過好多次,到開咗旺角店就算成日排隊都叫做食過一次。而家佢哋開到入嚟新界區,喺葵芳新都會廣場插旗,我就梗係要抽時間試吓佢啦。捉埋杏甜品嘅另一位 fans 浣紗娘入嚟試 $88 嘅「點食都唔肥養生套餐」,因為個餐係有兩款甜品,預埋佢。咁 $88 裡面係可以喺 A 區揀一款、B 區揀一款。各自有自己嘅功效,任君選擇,悉隨尊便,以下係兩邊甜品嘅選擇:A 區:生磨玫瑰燉杏仁茶原盅雪梨桂圓肉燉紅棗秘制椰汁杞子燉海椰子B 區:甜菊糖燉雪燕甜菊糖燉桃膠甜菊糖燉本草銀耳甜菊糖燉燕窩不過首先嚟嘅係我哋另外叫 $55 嘅「招牌杏仁茶燉蛋白」,果然係招牌菜,快靚正,杏仁同蛋白嘅完美結合。之後浣紗娘食「原盅雪梨桂圓肉燉紅棗」,滋陰潤肺,啱晒做嘢做到聲都沙晒嘅都市人,佢都覺得碗嘢整得幾好。我都有偷幾啖嚟食,個雪梨燉到勁腍,又好香,好正。桂圓肉爽口入味,都正。糖水清得嚟好夠甜,好飲呀。而我就食「甜菊糖燉雪燕」,雪燕係植物樹脂,係純天然植物纖維食品,有美白、補充骨膠原嘅功效,令我好期待。咁佢用咗日本甜菊代糖嚟燉,冇糖份,低卡

A 區:
生磨玫瑰燉杏仁茶
秘制椰汁杞子燉海椰子

B 區:
甜菊糖燉雪燕
甜菊糖燉桃膠
甜菊糖燉本草銀耳
甜菊糖燉燕窩

咁佢用咗日本甜菊代糖嚟燉,冇糖份,低卡得嚟又保留材料嘅原味。食落味道清甜得嚟,口感又細滑,好正。佢呢度個裝修以一貫嘅白色同青瓷色做主題,配以木製嘅枱櫈同餐具,成件事好有格調,令葵芳呢頭多咗個好地方。。。

呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:

油尖旺區尖沙咀分店:1am0439, 1am0707
油尖旺區旺角分店:1am0833

(地址:葵芳興芳路223號新都會廣場4樓477-478號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #followforfollowback #foodstagram #foodblogger #yummy #foodlover #delicious #foodgasm #instagood #foodies #tasty #tastyfood #foodpics #foodiesofinstagram #love #restaurant #foodblog #eat #1am葵青區 #葵芳 #杏甜品
2023-04-27
  • 招牌杏仁菜燉蛋白
2023-04-27 26 浏览
因為鋪頭新開張、商場有推廣活動既關係,咁岩經過就試一試,唔知係咪下午茶時間既關係,間鋪完全無人,坐得比較舒服又唔使等位。點左個杏仁茶試下,由點餐到上餐等左10分鐘,間鋪已經無其他客,但都要等咁耐🥲杏仁茶個賣相都唔錯,但份量比較少,同埋偏甜,鋪頭有提供叫兩個甜品$88,但性價比高品高就見仁見智,有興趣既朋友可以一試😆

杏仁茶
2023-04-27
杏仁茶
2023-04-26 20 浏览
係葵芳新都會兜咗個圈搵野食👀見到呢間甜品店好吸引🤭喺門口比我見到佢地有新野我地揀咗呢個甜菊代糖燉桃膠 150G同埋生磨玫瑰燉杏仁茶呢個組合甜菊代糖燉桃膠 150G🌈欣賞佢地用甜菊代糖去燉🔥零糖份❌超低卡💯仲可以保留曬材料嘅原汁原味😍好適合平時注意健康、養生既我哋🥳足足有150g嘅燉桃膠❤️食完就覺得好滋潤💯仲好養顏添👍生磨玫瑰燉杏仁茶 🌈佢哋呢度嘅杏仁茶係佢哋嘅signature💯今次加埋玫瑰呢個新口味嘅組合🈵️又係另外一個層次😍唔單止一樣咁好味👍仲多咗一份新鮮感呢🥳🍵抹茶湯㘣 $42🌈呢個抹茶湯圓🍵咬開個湯圓皮😅入面啲抹茶已經「Bit」曬出嚟✅而且味道抹茶味仲超濃添💯抹茶控大🈵️足🥳🥭自家製迷你芒果布甸 $18🌈呢度嘅芒果基本上係冇得輸👍口痕想食小小就啱曬喇🥳唔好睇佢細細杯❤️其實佢都一樣係真材實料🥭大滿足呀🥳
係葵芳新都會兜咗個圈搵野食👀見到呢間甜品店好吸引

• 甜菊代糖燉桃膠
  • 生磨玫瑰燉杏仁茶
  • 抹茶湯㘣
2023-04-25 55 浏览
已經食過好多次呢間以杏仁為主題嘅香港本地甜品小店🤍全部純手工每日鮮製 真材實料 不加任何添加劑/防腐劑 仲要係低糖 完全係健康嘅甜品之選🍮佢地最近喺新都會開左新分店 仲有全新產品添 即刻試試佢❣️.📌甜菊代糖燉雪燕(全素)(150g) + 原盅雪梨桂圓肉燉紅棗(全素) $88全新嘅點食都唔肥系列甜品 係用左日本甜菊代糖燉製🇯🇵用天然代糖取替砂糖 健康好多 食落又冇怪味🌻燉雪燕滑捋捋 加埋甜菊代糖 真係好似食緊燕窩咁🤤雪梨桂圓肉燉紅棗糖水勁足料 雪梨份量好多 一盅都有四大舊 煲到好腍 冇酸味🍐加埋桂圓紅棗嘅清甜味 同雪燕好夾🫶🏻兩款都全素 純素食者都啱食🌱.📌加配桃膠 +$15桃膠爽滑煙韌 充滿骨膠原嘅感覺 配糖水/就咁食都一樣正🥹.📌加配本草銀耳+$15似平時嘅雪耳 不過係好碎嘅ver. 口感幾爽脆😛.📌杏仁波波木蓮凍 $65呢碗甜品超豐富 份量十足 兩個人都一定夠食🤩面頭有四球爽冰 口味可以揀龍眼/芒果奶昔/榴槤 揀咗龍眼同榴槤(雙併+$5 )😎之前都食過晒佢地冰 係感覺到真材實料 完全就係將水果放入急凍blend成冰咁❄️龍眼清甜 榴槤香勁濃郁‼️青鑽都好好食 似係爆珠包住一粒薏米 外脆

甜菊代糖燉雪燕(全素)(150g)

📌加配桃膠 +$15

本草銀耳

📌杏仁波波木蓮凍 $65
呢碗甜品超豐富 份量十足 兩個人都一定夠食🤩
杏仁波波木蓮凍
面頭有四球爽冰 口味可以揀龍眼/芒果奶昔/榴槤 揀咗龍眼同榴槤(雙併+$5 )😎之前都食過晒佢地冰 係感覺到真材實料 完全就係將水果放入急凍blend成冰咁❄️龍眼清甜 榴槤香勁濃郁‼️青鑽都好好食 似係爆珠包住一粒薏米 外脆內軟綿帶點煙韌咬口😍木蓮凍好似仙草咁 滑溜又爽彈 帶淡淡甘草嘅甘甜味🖤四色小芋圓就有啲失望🙍🏻每款都冇乜獨特嘅味道 食唔出有分別 不過口感幾軟糯😆糖水底係招牌嘅杏汁 每日新鮮打磨 好濃香又夠滑 嚟到一定要試呀😚
原盅雪梨桂圓肉燉紅棗(全素)
甜菊代糖燉雪燕(全素)(150g)
桃膠
本草銀耳
2023-04-24 51 浏览
杏甜品 Almond Dessert 推出點食都五肥系列套餐,岩曬減肥嘅我😝 呢個系列選用甜菊代糖燉製,0糖份和超低卡,保留材料的原汁原味!甜菊代糖燉雪燕(全素)賣相精緻,甜菊糖水另上,健康嘅大家可以因應自己喜好而混入糖水,好方便! 雪燕質感滑易入口,本身已有少許甜,唔洗再落糖都得玫瑰燉杏仁茶味道清清地,咬到有少少玫瑰花瓣,杏仁味淡淡滲出。呢個要落少少甜菊糖先帶出更多杏仁香。貓山王榴槤爽冰食返啲甜野真係好正,上面有球榴槤蓉,下面嗰啲榴槤冰冰好香榴槤味,更加正就係上面有少少爆珠,食落好有口感停唔到!大推

甜菊代糖燉雪燕(全素)

玫瑰燉杏仁茶

2023-04-23 42 浏览
杏甜品最近開到來葵芳新都會,飯後甜品又多個選擇啦。最近甜品店重推出了「點食都唔肥養生套餐」,真係岩曬我地呢d怕肥又鍾意食甜品嘅人。.✨點食都唔肥養生套餐✨ $88採用日本甜菊糖,不會被人體吸收,適合生酮飲食人士、減糖人士。一個餐包A+B甜品各一,有多個款式供自選。.🥥A :秘制椰汁杞子燉海椰子海底椰味道清甜,椰肉、椰汁香甜又清涼,感覺清爽,而且有利尿消腫的功效。.🌼B :甜菊糖燉本草銀耳(150g)本草銀耳有排毒美顏、抗老功效,好適合愛美女士。味道清甜,口感清爽軟嫩,如果份量再多d就更好。.🍵抹茶湯圓 $42外皮煙煙韌韌,入面的抹茶餡料好濃,抹茶控必點。.🥭自家製迷你芒果布甸 $18細細杯好可愛,芒果味好香濃,而上面的芒果肉都好香甜。
✨點食都唔肥養生套餐✨ $88
🥥A :秘制椰汁杞子燉海椰子

🌼B :甜菊糖燉本草銀耳(150g)

🍵抹茶湯圓 $42
外皮煙煙韌韌,入面的抹茶餡料好濃,抹茶控必點。

🥭自家製迷你芒果布甸 $18
細細杯好可愛,芒果味好香濃,而上面的芒果肉都好香甜。
2023-04-23 55 浏览
真係好無語要等超耐 遲過我哋點餐的別人都到了我們半小時還未到而且還很貴 不值!! 湯圓真的很難食黑芝麻餡也不甜 再也不會光顧了 店員態度也不好 真心建議不要去真的真誠不要去啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!真的超難食啊!!!!!!!!!差評差評差評差評他家的湯圓在超市中可以買到而且味道一模一樣!真的太不值了!!!!!!!!真的太建議不要去了!!!等得也很久!!!!!!
2023-04-23 39 浏览
我本身鍾意食甜品,又怕食得多會肥,真是好矛盾。最近知道杏甜品 Almond Dessert 推出點食都五肥系列套餐,即時去試下。這系列選用甜菊代糖燉製,0糖份和超低卡,保留材料的原汁原味,啱晒想食得健康的我。我揀左甜菊代糖燉雪燕 (全素)配秘制椰汁杞子燉海椰子(全素)。賣相精緻,糖水另上,客人可以因應自己喜好而混入糖水。雪燕質感滑身又清爽,尤其適合依加天氣食。另外,我將部份雪燕混入椰汁杞子燉海椰子一齊食,多一份口感。椰汁杞子燉海椰子不但夠滋潤,而且入口有濃濃椰汁香味,內裡還有海椰子肉,可以咬下,啱晒我。食完熱的甜品,也想食碗凍,選了呂宋芒奶昔爽冰。芒果肉幾甜,加上椰果和爆珠,感覺完全不同,食完透心涼。
我本身鍾意食甜品,又怕食得多會肥,真是好矛盾。

賣相精緻,糖水另上,客人可以因應自己喜好而混入糖水

雪燕質感滑身又清爽,尤其適合依加天氣食。

另外,我將部份雪燕混入椰汁杞子燉海椰子一齊食,多一份口感。

食完熱的甜品,也想食碗凍,選了呂宋芒奶昔爽冰。

芒果肉幾甜,加上椰果和爆珠,感覺完全不同,食完透心涼。

• 點食都五肥系列
平時成日出街食飯,甜野我都盡量少食,因為糖真係好致肥🤦🏻‍♀️加埋我既食量真係會脹到成個波咁🐷杏甜品係使用日本甜菊代糖,完全岩曬又怕肥又要食既我🙈而且佢既甜品都適合素食、糖尿病、乳糖不耐、生酮人士進食架!—✧ 點食都唔肥系列(A+B套餐) $88✦A 甜菊代糖燉桃膠 (全素)出面食過有啲桃膠煮到淋曬,呢個係煙煙韌韌架🥰✦B 原盅雪梨桂圓肉燉紅棗(全素)細心俾左一杯仔甜菊代糖我調較甜味,其實雖然代糖,但甜度已經好足,我冇再加糖。好滋潤呀!.✧貓山王榴槤爽冰 $59就黎熱,又係食榴槤既時候😎個榴槤冰已經夠曬香,加埋一堆榴槤肉,好滿足💖

✧ 點食都唔肥系列(A+B套餐) $88
✦A 甜菊代糖燉桃膠 (全素)
出面食過有啲桃膠煮到淋曬,呢個係煙煙韌韌架🥰
✦B 原盅雪梨桂圓肉燉紅棗(全素)
✧貓山王榴槤爽冰 $59

好多人都喜歡食甜品,但往往擔心高糖、高卡路里等等對身體唔健康既問題,自己都唔例外。最近行葵芳新都會廣場見到有間以甜菊代糖燉製、0糖份、超低卡、仲可以保留材料原味既 "杏甜品" ,又健康又養生真係啱晒你同我啦!入到甜品店感覺好舒適,設計時尚,裝修雅致柔和,休閒寫意的歇腳地方,約埋好友去食就啱晒啦!餐牌內有新推出既 "點食都唔肥養生套餐(全素/蛋奶素)"  和  "無肉奇蹟(素食餐)",食完唔會肥之餘,仲可以瘦身減肥、排毒保濕、膠原蛋白、美顏美肌,另有好多唔同款式既甜品選擇架。我揀咗 "點食都唔肥 A+B 套餐"  $88  :  甜菊代糖燉桃膠(全素) + 秘製椰汁杞子燉海椰子(全素)甜菊代糖燉桃膠(全素)以燉既方式製法,面層鋪左滿滿既杞子,依款甜品用咗野生桃膠,桃膠原本係無什麼味道,配合甜菊代糖和杞子,帶出清清既甜味,桃膠口感有啲似啫喱,滑嘟嘟,杞子味道清甜,呢款係一個可口既養生甜品。秘製椰汁杞子燉海椰子(全素)依款亦都係選用甜菊代糖製成,所以食起上嚟唔會太甜,覺得甜度啱啱好,濃濃嘅椰子香,質感幼滑,味道突出,加入海椰子,口感煙煙韌韌,食起上嚟都真係唔錯架。呂宋芒奶昔爽冰    $59

呂宋芒奶昔爽冰    $59

另有都喜歡食爽冰,芒果味非常香濃,質地綿滑,面層鋪滿粒粒爽珠、芒果同椰果,爽珠脆脆,椰果清潤,芒果味濃厚,冰爽香甜,好吃。
呂宋芒奶昔爽冰

2023-04-20
午餐
呂宋芒奶昔爽冰
2023-04-18 65 浏览
之前有係尖沙咀食過呢間糖水鋪既甜品,中式糖水養生養顏又幾好飲~最近原來仲開左黎葵芳~嗌左個人氣必食推薦點食都唔肥養生甜品~ 全素又養生~ 仲用左甜菊代糖燉製、超低卡、保留材料的原汁原味~由A B款甜品組成 甜菊代糖燉雪燕 秘制椰汁杞子燉海椰子雪燕口感清新爽甜~燉海椰子仲有爽口既椰子肉塊同杞子,用奶燉成~ 一啖就已覺好滋潤呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸好鍾意呢個吸吸,有細細粒小丸子🍡,口感好軟綿又煙韌,仲有好多芒果肉粒~

最近原來仲開左黎葵芳~

嗌左個人氣必食推薦
點食都唔肥養生甜品
全素又養生~
仲用左甜菊代糖燉製、超低卡、保留材料的原汁原味~

由A B款甜品組成
秘制椰汁杞子燉海椰子

雪燕口感清新爽甜~

呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸

2023-04-17
下午茶
自從生酮之後都唔知幾耐無去過甜品鋪比我發現呢間 葵芳新開既 杏甜品 出左個生酮都食得既無糖系列食唔肥既健康甜品無糖燉品糖尿病生酮都食得我當然要去試下到底好唔好食啦😋我揀左 甜菊糖燉桃膠 配 袐製椰汁燉海椰子(全素)$88桃膠有助便秘人士促進消化椰汁海底椰 清熱解毒啱曬而家咁悶熱既天氣啊第一時間當然要試左個燉桃膠先啦入口好軟滑清甜就咁食都好味之後當然要試下個椰汁燉海底椰🥥勁香椰汁味😋而且另外會有杯甜菊糖漿附上 可以自行調節甜度 好細心啊再配埋海底椰食勁濃郁最近將桃膠放落椰汁度又有另一種風味食落有咕嚕咕嚕 滑滑既感覺滋味double up呀😍黎到 杏甜品點可以唔試佢既杏仁出品另外叫多個生磨杏仁茶又係超香杏仁味又濃又滑好好味下次去要再試生磨杏仁玫瑰茶先得😍如果可以再多d鋪頭出甜菊糖甜品系列就好啦😋咁就可以享受甜美既食又健康唔怕影響血糖杏甜品 (新都會廣場) (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場4樓477-478號舖#生酮飲食# #生酮外食# #生酮甜品# #生酮養生#
自從生酮之後都唔知幾耐無去過甜品

又濃又滑好好味
下次去要再試生磨杏仁玫瑰茶先得😍
如果可以再多d鋪頭出甜菊糖甜品系列就好啦😋
咁就可以享受甜美既食又健康唔怕影響血糖

甜品 (新都會廣場) (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場4樓477-478號舖
#生酮飲食[话题]# #生酮外食[话题]# #生酮甜品[话题]# #生酮養生[话题]#
原來杏甜品喺葵芳新都會開左新分店! ! (*ˉ︶ˉ*)平時幫手開旺角店,大愛杏對糖分嘅控制,唔會死甜,仲可以食到食物既原味! 係女仔都抗拒唔到甜品,呢間係少見邪惡得嚟又相對少負擔啲⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄,獨家推出連糖尿病、乳糖不耐人士、生酮人士都可以食既甜品!低糖低卡,同時仲係素食,啱晒注重健康人士~餐廳主打生磨杏仁茶,不過我唔太好杏仁,反而俾「點食都唔肥系列」吸引住! 今次就試咗其中一款:甜菊代糖燉雪燕 +原盅雪梨桂圓肉燉紅棗 $88甜菊代糖味道幾清甜,原來係一種天然甜味劑,熱量低,有助控制血糖同埋減少卡路里攝入量。好啱想減肥既朋友(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)雪燕綿密香甜,又有消脂減肥功效,令人回味無窮。雪梨🍐燉煮得又稔又透(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)加上紅棗和桂圓,口感綿密香甜~感覺好養生(*ˉ︶ˉ*)另外仲試左個呂宋芒奶昔爽冰 $59菲律賓呂宋芒酸甜可口,真係啖啖芒果,香味十足,食落透心涼!相對於其他糖水舖,呢度環境相對寬闊,裝修可愛,座位上面放有杏仁仔公仔~感覺好放鬆!一般嚟講,夜晚見到後生仔女食好普遍,但係今日去呢間舖頭竟然見到有公公婆婆喺度食(。ì _ í。)睇嚟真係相當識食,知道要點樣揀健康

甜菊代糖燉雪燕 +
原盅雪梨桂圓肉燉紅棗 $88

雪燕綿密香甜,又有消脂減肥功效,令人回味無窮。

另外仲試左個呂宋芒奶昔爽冰 $59
菲律賓呂宋芒酸甜可口,真係啖啖芒果,香味十足,食落透心涼!

相對於其他糖水舖,呢度環境相對寬闊,裝修可愛,座位上面放有杏仁仔公仔~感覺好放鬆!一般嚟講,夜晚見到後生仔女食好普遍,但係今日去呢間舖頭竟然見到有公公婆婆喺度食(。ì _ í。)睇嚟真係相當識食,知道要點樣揀健康甜品
2023-04-15 68 浏览
素食朋友仔選擇不多,最新葵芳新開左間食甜品+素食餐廳!中意食素+甜品+食糖水既你,就唔好錯過啦!餐廳新都會廣場入面4樓好易搵到,店面走文青風格,裝修以木系+綠色為主,周圍都有啲小植物咁,環境都幾舒適。食野之餘打下卡影下相都得!🔻酥皮威靈頓牛排+蕃薯條無肉奇蹟素食餐 $88+$58賣相完全睇唔出係素 用左不可能肉 店員話入面仲加左啲麥皮食落去都幾似真肉既口感植物酥皮 用左蛋奶素 酥皮出色 金黃色 脆脆地仲有埋芥末醬 可一齊食蕃薯條甜甜地岩岩炸好脆卜卜份量都算幾大 一個人食到好飽好滿足好彩配左日本綠茶一邊歎茶一邊享受下美食過一個寫意既下午

🔻酥皮威靈頓牛排+蕃薯條
無肉奇蹟素食餐 $88+$58