2022-03-20
說到真正地道的韓國菜 當然會想起李家!最近荃灣找到新分店,以後唔洗出尖沙咀啦!荃灣店沿用本店風格,以橙色與粉藍色為主,店內的電視機播著輕快的k-pop MV,氣氛一流。值得一提,荃灣店有戶外座位,整體好chill 😇 記得每次食李家,都會超級滿足!今次跟朋友點了三款傳統韓國菜式,餐牌上每款價錢由100至200蚊左右,份量好多,食得豐富,埋單除開每人200幾,而且地道風味,給人韓國感覺,真係抵食 👍 入座後,有餐前小食提供,包括酸蘿蔔和椰菜絲沙律。=半半炸雞 (無骨) $178=炸雞份量十足,放滿了整個籃也疊得高高。甜酸炸雞甜甜酸酸十分惹味。原味炸雞更加是一絕,粉槳厚薄適中,脆脆的表皮包著鮮嫩多汁的雞肉,口感一流,果然係做到韓式炸雞的口感,此刻令我很想念首爾。。。 =泡菜餅 $128=更加有首爾旅行感覺的是這個口味正宗的泡菜餅!有些食店會煎得很厚粉感覺會很飽膩,但呢間最值得一讚是粉漿很薄像pizza薄批脆邊,加上微辣的泡菜…….係首爾街頭小吃的味道呀! =牛肉炒粉絲 $128=大驚喜!超級大碟,份量十足!配料有菠菜,紅蘿蔔絲,(超多)牛肉,冬菇,金菇,加上超大量醃製粉絲加入了麻油去炒,十
入座後,有餐前小食提供,包括酸蘿蔔和椰菜絲沙律。
=半半炸雞 (無骨) $178=
=泡菜餅 $128=
=牛肉炒粉絲 $128=
大驚喜!超級大碟,份量十足!
配料有菠菜,紅蘿蔔絲,(超多)牛肉,冬菇,金菇,加上超大量醃製粉絲加入了麻油去炒,十分香口又唔油膩,正!