2022-07-17 78 浏览
「李家」算係炸雞始祖韓國人主理🇰🇷仲會有韓國食客黎食就知道係正宗款式口味有十款左右💯☺️▪️ 自選兩款半份炸雞可以Mix & Match配搭不同既口味經典款永遠係最推薦 ❤️蔥($108)x 咖哩 ($113)連埋香蔥一齊食幾惹味咖哩就岩重口味人士 🥘 李家既炸雞質素隱定保持到皮脆肉嫩~今次食無骨款雖然比有骨貴少少但係啖啖肉🤩▪牛膝骨湯 $178呢款係新推出~對比其他菜式黎講🐮價錢唔算平不過又真係想飲熱湯所以就俾個機會佢啦🤣點知好有驚喜!真材實料有好多件牛膝、雞蛋絲、紅棗不在話下個熱湯好有韓國首爾食嘅感覺仲有一碗白飯🍚食完之後能量滿滿.幾個月前食仲未有啤酒飲而家已經有酒牌可以飲啤酒配炸雞啦🍺🍻
「李家」算係炸雞始祖
韓國人主理🇰🇷仲會有韓國食客黎食就知道係正宗
款式口味有十款左右💯☺️
▪️
自選兩款半份炸雞
可以Mix & Match配搭不同既口味
經典款永遠係最推薦 ❤️
蔥($108)x 咖哩 ($113)
連埋香蔥一齊食幾惹味

呢款係新推出~
對比其他菜式黎講🐮價錢唔算平
不過又真係想飲熱湯所以就俾個機會佢啦🤣
點知好有驚喜!真材實料
有好多件牛膝、雞蛋絲、紅棗不在話下
個熱湯好有韓國首爾食嘅感覺
仲有一碗白飯🍚食完之後能量滿滿
幾個月前食仲未有啤酒飲
而家已經有酒牌可以飲啤酒配炸雞啦🍺🍻
  • 牛膝骨湯
  • 蔥炸雞
2022-07-16 109 浏览
好耐之前食過尖沙咀嘅李家印象唔錯,今日路經發現荃灣亦有分店,二話不說同先生敲定今日嘅午餐地點。芝士雞蛋卷大大份,蛋卷口感鬆軟,切開係超級誘人嘅拉絲芝士,而且芝士俾得超大方,配上茄汁同芥末,色香味俱全。甜辣炸雞超大份,完全低估咗佢嘅份量,兩個人都食唔哂,我哋揀咗無骨炸雞,入口啖啖肉,外皮香脆,肉嫩多汁,甜辣醬亦夠惹味,唔錯。辛辣麵伴泡菜一向係我嘅最愛,喺menu見到都忍唔住要嗌返個,彈牙嘅麵底,香辣嘅湯底,配上清新嘅泡菜,絕對係完美配搭,完全唔想同先生分享。對酒精過敏嘅我一向好少飲酒,炸雞啤酒呢啲經典絕配從來都唔關我事,今次竟然見到有0酒精嘅Beerita,當然要過下口癮!超大杯兩個人分享都絕對冇問題,剛入口果味比較重,清新解渴,飲落啲啤酒味就漸漸變重,苦麥味同飲有酒精嘅啤酒係一模一樣,非常啱女仔飲!餐廳嘅食物質素仍然係一貫嘅水準,而且份量俾得大方,加上私心好欣賞無酒精嘅Beerita,實在係好加分,同成班朋友聚會揀呢度就啱哂!

辛辣麵

Non-alcoholic  Beerita

辛辣麵
Non-alcoholic  Beerita
3K
2022-07-16 1334 浏览
李家開左係荃灣了,尖沙嘴分店成日食,今日就同朋友黎荃灣分店試下先。荃灣店分開室內室外兩邊,我地黎個陣時間尚早唔多客,就揀張室內卡位坐嘞。店員好快送上餐具同餐牌,有勁多款口味嘅招牌炸雞,仲有各樣韓式料理,今日點咩好呢?等左一陣店員又送上沙律同酸蘿蔔,呢兩樣攞黎balance下都幾好㗎,因為點左好多濃味野。芝士雞蛋卷朋友至愛,去到邊間韓食店有嘅話都會點,李家個雞蛋卷好厚身,外表平凡但一切開啲芝士已經爆出黎,夾起一件可以拉到好長嘅芝士拉絲,蛋好香,加上勁多芝士超正。原味炸雞自己其實唔係好鍾意有醬汁淋上面嘅炸雞,搞到淋哂嘛…個人喜好原味或者加味粉,今日就點個原味啦。黎到勁香勁大盤,一籃子雞唔知有幾多件啦,哈哈。雖然話係原味,其實個炸醬帶少少辣味,味道有啲似某炸雞連鎖店嘅香辣脆雞,咁當然呢度即炸好食好多啦,又脆又多汁,就算叫有骨雞都好易食,骨已經炸到脆晒,仲好入味添。三色糯米腸最後試下新野糯米腸,雖然叫糯米腸,但唔係糯米做,中間深色個條就係較熟悉的血腸。腸片很煙韌,入面灌了豬肉,冬粉,紅蘿蔔,椰菜等好多料,仲加了唔少香料調味,同時亦附上辣椒鹽,韓式大醬同青辣椒絲及生蒜,三種醬料各有各好味。超飽呀

原味炸雞

三色糯米腸

超飽呀~好味好味,想食韓國菜又多個好選擇。
2022-07-11
2022-07-16 61 浏览
今日同屋企人去完荃灣行街經過海壩街嘅呢間李家韓式料理 餐廳喺香港扎根多年 係傳統嘅韓式料理 午餐時間嚟到人唔太多 卡位超級闊落 坐得舒服叫咗個半半炸雞分別係蜂蜜蒜蓉炸雞同埋醬油炸雞 蜂蜜蒜蓉味道香濃 外皮炸得超脆卜卜 加埋甜甜地嘅蜜糖 同惹味嘅蒜蓉 成件事好夾 傳統嘅醬油炸雞較為乾身 不過鹹香嘅醬油味同炸雞都好夾芝士辣雞炒年糕 一上枱非常驚訝滿滿嘅芝士鋪滿成碟菜式 芝士仲有拉芝嘅效果 極之邪惡 下面嘅辣炒年糕索曬特色嘅韓式辣醬 煙煙韌韌超好食

午餐時間嚟到人唔太多 卡位超級闊落 坐得舒服

傳統嘅醬油炸雞較為乾身 不過鹹香嘅醬油味同炸雞都好夾

2022-07-14 62 浏览
今日同女朋友黎到荃灣口痕既我地想食香口野就俾我地見到李家!當然即刻入去大吃一餐餐牌同其他分店基本一樣,招牌炸雞,玉子燒,五花腩,泡菜餅等無骨原味炸雞原味係最能食得到店家水準的炸得恰到好處,外脆內軟肉質無過熟,好嫩滑仲好juicy無骨蜂蜜蒜蓉另一個推薦既味道蜂蜜甜度剛好,加上些少蒜香令到炸雞更惹味泡菜餅餅身煎得脆邊,口感好好點上醬汁食另有一番風味泡菜味突出,香辣食得過癮雪濃湯湯好濃郁既牛骨味飲得出好足料好香甜,令我飲唔停
今日同女朋友黎到荃灣
口痕既我地想食香口野
就俾我地見到李家!
當然即刻入去大吃一餐

餐牌同其他分店基本一樣,招牌炸雞,玉子燒,五花腩,泡菜餅等

無骨原味炸雞

原味係最能食得到店家水準的
炸得恰到好處,外脆內軟
肉質無過熟,好嫩滑
仲好juicy

無骨蜂蜜蒜蓉

另一個推薦既味道
蜂蜜甜度剛好,加上些少蒜香
令到炸雞更惹味

泡菜餅

餅身煎得脆邊,口感好好
點上醬汁食另有一番風味
泡菜味突出,香辣食得過癮

雪濃湯

湯好濃郁既牛骨味
飲得出好足料
好香甜,令我飲唔停
2022-07-14 53 浏览
一家人去食李家,因為近屋企的原故,已經經常到林李家開餐。餐單選擇真的好多,怕熱氣又可以點麵條,年糕,炒麵,基本大眾的韓國菜式都有。這裡的oppa 都非常親切。 今次第一次食蜂蜜大蒜炸雞 $113(半),蜜糖汁好多,還有好多粒炸大蒜,真係啱晒唔食辣既人,甜甜地,雞肉又多汁。加平時常點的青辣椒蛋黃醬炸雞$118,都係叫無骨既。啖啖肉。洋蔥絲夾埋炸雞一齊食,去除油膩感 。雞泡魚乾 $98 揸車冇得飲酒,送汽水都一樣咁過癮,仲有脆卜卜花生。有小朋友都一樣啱食,清清地叫咗韓式烏冬 ,同埋一個辛辣麵。服務員有禮貌又快手,所以我地成日幫襯。
一家人去食李家,因為近屋企的原故,已經經常到林李家開餐。

這裡的oppa 都非常親切。

雞泡魚乾 $98
揸車冇得飲酒,送汽水都一樣咁過癮,仲有脆卜卜花生。

有小朋友都一樣啱食,清清地叫咗韓式烏冬 ,同埋一個辛辣麵。

服務員有禮貌又快手,所以我地成日幫襯。
2022-07-10 57 浏览
估唔到職員係正宗韓國人嚟,令人回憶返去韓國旅行嘅日子,搞到好想再去韓國旅行!佢哋都識聽識講廣東話,好nice!牛膝頭湯:好有牛味,好濃,好甜,牛膝肉份量都多,可以以形補形,先飲幾啖湯再加啲飯落去做湯飯簡直一流!海鮮蔥餅:好surprise估唔到咁大塊!啲海鮮份量都勁多,好多蔥,魷魚同蝦非常足料!餅口感外脆內軟,點埋個汁好好味又唔會搶咗本身蔥味同啲魷魚同蝦嘅鮮味!鱈魚乾:燒得啱啱好,好香!份量都多同好大塊,配搭咗沙律醬,辣醬,點埋個辣醬勁惹味,送酒簡直絕配!仲有花生絕對係送酒小食!
2022-07-08 57 浏览
今日去開荃灣,行經李家😶真係好邪惡😓 🫣不過忍唔住又入左去….佢哋d炸雞實在太好食啦😝今次叫左份半半炸雞🍗同一個魚餅湯半半炸雞原味炸雞 $88第一次食佢地原味,原來都唔錯喎☺️外皮勁香脆,肉質又嫩滑😋佢哋呢個原味配有韓式甜辣醬,沾上醬汁甜甜辣辣更惹味 蜂蜜大蒜🧄炸雞 $108呢個係我每次必點既炸雞口味🥰因為真係太好食啦☺️☺️每件炸雞都掛滿蜂蜜汁,食落勁滋味魚餅湯 $158魚餅份量勁多👍而且仲配有白蘿蔔及芽菜,湯飲落又勁清甜📌 李家 (海壩街) (荃灣)荃灣海壩街16號地下#李家 #荃灣美食 #海壩街 #蜂蜜蒜蓉炸雞 #yummy #foodie #chicken #beer #美食推介 #忌廉溝鮮奶
今次叫左份半半炸雞🍗同一個魚餅湯

半半炸雞

原味炸雞 $88

蜂蜜大蒜🧄炸雞 $108

魚餅湯 $158
魚餅份量勁多👍而且仲配有白蘿蔔及芽菜,湯飲落又勁清甜

📌 李家 (海壩街) (荃灣)
荃灣海壩街16號地下

2022-07-08
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 魚餅湯
  • 原味炸雞
2022-07-08 47 浏览
突然好想食韓國嘢 於是就去咗香港韓國菜老字號李家度食午餐啦 午餐時間嚟到山林道嘅呢間李家 都幾多人幫襯喎 餐廳裝修行家庭風格 正在坐得夠舒服叫咗個半半炸雞 一次過可以食曬兩款口味 招牌甜辣炸雞 甜辣醬酸酸甜甜辣辣非常開胃 而且醬汁濃郁可以中和炸雞嘅油膩感 落咗海量嘅甜辣醬都唔會整到炸雞外皮淋曬 功力十足蜂蜜蒜蓉炸雞 上面有炸蒜蓉非常惹味可口蜂蜜將一啲都唔吝嗇 香甜嘅蜜糖更加凸顯炸雞肉非常滑溜極邪惡拉芝芝士韓式豬肋骨 豬肋骨有少少辣炆得又淋又入味 配埋極邪惡嘅拉芝芝士真係好似去咗韓國旅行咁呀
突然好想食韓國嘢 於是就去咗香港韓國菜老字號李家度食午餐啦

叫咗個半半炸雞 一次過可以食曬兩款口味

2022-07-06 47 浏览
其實我炸雞本身都唔鍾意外賣食嘅,因為會覺得放耐左,就會凍哂同埋外皮唔脆,點知有一次外賣速遞送錯餐,送咗李家嘅炸雞過嚟我屋企,唔想浪費食物之下,唯有食咗佢,點知食嘅時候發覺佢仲好熱,外皮好趣,所以之後炸雞癮起嘅時候,就會叫餐,貪佢一盒炸雞都送。今次我選嘅係兩種口味,半半炸雞有甜酸同埋原味,李嘉嘅甜酸醬味道適中,唔會太辣又唔會太酸,蓋過炸雞嘅味道,當食到原味一半覺得油膩嘅時候,就可以食一舊甜酸味中和返。至於原味,就好脆同埋都有醃過,食一盒簡直非常滿足

外卖送餐
2022-07-06 44 浏览
李家係我Favourite 韓式餐廳沒有之一,而家仲要係荃灣開左,好開心!店內不停播K pop歌,又播MV,岩曬k pop 迷!前菜:酸蘿蔔同千島醬生菜沙律,夠曬開胃😋⭐️芝士雞蛋卷 $128一見到佢就覺得好吸引,切開已經見到陣陣芝士絲,蛋味濃郁,夾埋芝士食,有微咸之算,又煙韌,越食越想食🤭⭐️海鮮蔥餅 $158煎到外脆內軟,海鮮非常足料,基本上每一片煎餅都食到淡淡海鮮。蝦同蜆肉非常好食😋自己半半炸雞mix and match!⭐️原味炸雞 $93⭐️蜜糖蒜蓉炸雞 $113炸雞份量多到嚇親人,蒜蓉原粒上,炸過之後非常香口。而炸雞皮脆肉滑,雖然好多蜂蜜,但係唔會好淋,咬落係好脆口!⭐️檸檬Soda $38食完炸雞,一定要叫翻杯消濟梳打,完全去左炸雞肥膩感,讚!
店內不停播K pop歌,又播MV,岩曬k pop 迷!

前菜:
酸蘿蔔同千島醬生菜沙律,夠曬開胃😋

⭐️芝士雞蛋卷 $128

⭐️海鮮蔥餅 $158

自己半半炸雞mix and match!
⭐️原味炸雞 $93
⭐️蜜糖蒜蓉炸雞 $113

⭐️檸檬Soda $38
食完炸雞,一定要叫翻杯消濟梳打,完全去左炸雞肥膩感,讚!

2022-07-05 39 浏览
位於荃灣海壩街嘅李家就喺福來邨對面地點好方便晏晝三點左右去到冇乜人環境好大好舒服一路播住K-Pop🎶🎶無骨半半炸雞( $178 )藍色多瑙河梳打( $38 )柚子梳打( $38 )半半炸雞炸得好爽 超夠水準😋👍🏻👍🏻👍🏻一啲都唔覺得油膩無骨食落去好正 可以啖啖肉牛肉炒粉絲( $128 )好足料 質地好軟身😋😋粉絲一咬就斷 大大碟一定夠飽肚😉芝士辣海鮮炒年糕 ( $158 )啲芝士真係可以拉到成米咁高勁重份量嘅芝士🧀🧀🧀🧀🧀🧀有兩件大大隻嘅蝦🦐同埋青口魷魚等等海鮮裏面除咗年糕之外仲有粗麵條芝士又可以中和到個辣味整體味道非常之配合🫶

位於荃灣海壩街嘅李家
就喺福來邨對面
地點好方便

晏晝三點左右去到冇乜人
環境好大好舒服
一路播住K-Pop🎶🎶

無骨半半炸雞( $178 )
藍色多瑙河梳打( $38 )
柚子梳打( $38 )

半半炸雞炸得好爽 超夠水準😋👍🏻👍🏻👍🏻
一啲都唔覺得油膩
無骨食落去好正 可以啖啖肉

牛肉炒粉絲( $128 )
好足料 質地好軟身😋😋
粉絲一咬就斷
大大碟一定夠飽肚😉

芝士辣海鮮炒年糕 ( $158 )

啲芝士真係可以拉到成米咁高
勁重份量嘅芝士🧀🧀🧀🧀🧀🧀
有兩件大大隻嘅蝦🦐同埋青口魷魚等等海鮮
裏面除咗年糕之外仲有粗麵條
芝士又可以中和到個辣味
整體味道非常之配合🫶

3年冇飛,通常一有想去某個國家嘅念頭,就會去食嗰個國家嘅菜式去安撫自己🥲所以早幾日就去左荃灣開左一排嘅李家食。位置都方便,係福來邨附近。去食個日,唔洗等位直入。個日叫左水冷麵、原味無骨炸雞同辣炒年糕。水冷麵🍽正常,面質煙靭,夠凍,正常韓國餐廳發揮,啱晒夏天食。原味無骨炸雞🍗炸雞睇落份量好似好多,但係其實係炸粉有啲過多,雞肉就比較少,不過味道Ok,叫做不過不失。辣炒年糕😋辣味夠出,年糕煙煙韌韌,仲有out of expectation嘅魚糕,加埋韓國小食譜專用嘅辣炒年糕碟,簡直又返咗韓國嘅感覺🥳如果想喺荃灣食韓國嘢,都推介來食個lunch~

位置都方便,係福來邨附近。去食個日,唔洗等位直入。

個日叫左水冷麵、原味無骨炸雞同辣炒年糕。

水冷麵🍽
正常,面質煙靭,夠凍,正常韓國餐廳發揮,啱晒夏天食。

原味無骨炸雞🍗

辣炒年糕😋

如果想喺荃灣食韓國嘢,都推介來食個lunch~

辣炒年糕
辣炒年糕
原味無骨炸雞
2022-07-01 64 浏览
連放三日假,夜晚放工去輕鬆下係常識🤪好耐冇食炸雞,於是決定同朋友選擇去食韓國野,我地揀咗荃灣既李家。餐廳坐得舒服,一直播住MV,一路食野一路聽住熟悉既歌,好有親切感。我地點咗醬油炸雞 ($168)、豬肉炒粉絲($128)、年糕餃子湯($98)同埋辛辣麵($58)。醬油炸雞成隻上,炸雞微鹹中帶點點甜味,咬落去又會有d辣味若隱若現咁散發出嚟,好特別!豬肉炒粉絲份量超級大方,配料亦好多,包括蘿蔔絲、香落、洋蔥、菠菜等,食落鹹鹹地好好味。辛辣麵香濃惹味,嗜辣既朋友表示食得好過癮~比較其他3道菜,年糕餃子湯清淡d,好啱配泡菜食。餃子每粒餡料都豐富,而年糕咬落煙韌,好有飽肚感。餐廳附送既酸蘿蔔同椰菜沙律

連放三日假,夜晚放工去輕鬆下係常識🤪

辛辣麵香濃惹味,嗜辣既朋友表示食得好過癮~

餐廳附送既酸蘿蔔同椰菜沙律
2022-06-28 47 浏览
星期日放假,老公又話要去食炸雞,近近地搭一個站巴士去荃灣食李家炸雞,因為李家炸雞又平又好食又多款式今次要左半份蜂蜜蒜蓉炸雞另外仲有半份青辣椒蛋黃醬炸雞我自己鍾意食蜂蜜蒜蓉炸雞甜甜地,脆脆地有好多蜂蜜同蒜頭老公就鍾意食青辣椒蛋黃醬炸雞辣辣地有好多洋蔥酸酸地辣辣地好好味再點多份海鮮煎餅,超大份,抵食,又多海鮮,有八爪魚同蝦同葱,好大份食唔晒要打包天氣勁熱要咗一杯檸檬梳打,清爽,配炸雞勁爽食完心後打包多份炸雞做晚餐

今次要左半份蜂蜜蒜蓉炸雞另外仲有半份青辣椒蛋黃醬炸雞

我自己鍾意食蜂蜜蒜蓉炸雞甜甜地,脆脆地
有好多蜂蜜同蒜頭

老公就鍾意食青辣椒蛋黃醬炸雞辣辣地
有好多洋蔥酸酸地辣辣地好好味

天氣勁熱要咗一杯檸檬梳打,清爽,配炸雞勁爽
食完心後打包多份炸雞做晚餐