🐥灣仔-李家前幾日同朋友去咗一間韓式餐廳 🍴食物質素好好❤️🫶🏼!而且性價比都好高♪( ´θ`)ノ🔥 等我同大家介紹吓啦!燒五花腩肉 $208食親韓國嘢都好鍾意食五花腩👍🏻呢一間嘅五花腩🐷🐽完全冇令我失望 首先餐廳用鐵板同五花腩一齊燒 🐖就算食到最後嗰舊肉都仲係熱辣辣!味道方面,亦都唔使講啦 完全冇令人失望🩶油脂分布好平均 肉汁一咬落去即刻爆曬出嚟 正!🔥🥺🥺蜂蜜炸雞拼盤 $198平時同朋友食炸雞 一定爭食雞翼雞髀 呢個餐超好 因為三樣嘢都食到 包括雞鎚雞翼同埋雞髀!🍗🐤味道方面 蜂蜜完全勁開胃🍯🐝!師傅亦都炸到好香脆 超級正!推介!♪( ´θ`)ノ🍑白桃乳酪果汁如果大家想飲一啲夏天解暑嘅飲品🫶🏼👍🏻我誠意推介呢一個果汁~ 桃味好香🍑🫶🏼🩶食炸鷄嘅時候飲都好幫助到解膩!🥫雪碧——————🐥灣仔-李家地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖#gluttonlifecafe #gluttonlife灣仔#灣仔 #hkfoodie #yummy #food #cafe #hkcafe #hkfood #hkgoodblogger #chill #hotdog #dogfriendl
🐥灣仔-李家

燒五花腩肉 $208

蜂蜜炸雞拼盤 $198

🍑白桃乳酪果汁

🥫雪碧
——————
🐥灣仔-李家
地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖

#灣仔 #hkfoodie #yummy #food #cafe #hkcafe #hkfood #hkgoodblogger #chill #hotdog #dogfriendlyhkrestaurant
2023-07-05 42 浏览
Chicken HOF & SOJU 🍗#朋友聚餐之選A casual Korean fried chicken restaurant located in the bustling Wan Chai district of Hong Kong. 🇰🇷 Great spot for hanging out after work with fried chicken and soju 🍶It opens till midnight so don’t worry if you are working late 😂😉 there’s always food!! 🍖1️⃣ Korean Pepper Mayo Boneless Chicken $123The peppery fried chicken pieces were coated in a creamy mayonnaise infused with onions, giving it a tangy kick. The boneless chicken meat was juicy and tender on the inside, w
Chicken HOF & SOJU 🍗
#朋友聚餐之選

The peppery fried chicken pieces were coated in a creamy mayonnaise infused with onions, giving it a tangy kick. The boneless chicken meat was juicy and tender on the inside, with a light crispy batter on the outside. 🍗

2️⃣ Sweet & Spicy Boneless Chicken $103
The chicken was glazed in a sticky sweet and spicy sauce. With each bite, you get a balanced blend of sweet and savory 🥰🥰 The chicken remained crispy even when coated in the sauce. A highly addictive dish that leaves you wanting more. 🫶🏻

3️⃣ Spicy Pig Trotters &198
The pork knuckles were braised until the meat was fall-off-the-bone tender. It was then grilled and basted in a spicy garlic bean paste sauce, giving it a nice char and caramelization. The pork knuckles were infused with a mild smokiness and paired well with the side of kimchi. Definitely a dish for sharing. 🐖🌶️

4️⃣ Sweet Rice Drink $18
Have liked this drink since I was young and always had it after Korean BBQ!! It has been so long since I was able to get this again 👼🏻A refreshing chilled drink made from sweet rice grains and milk. It provided a nice balance to the spicy and savory dishes. 🌾

💰~200pp

🕥 Mon - Sun 11:30 - 02:00
📍 405 Lockhart Rd, 419 Shop C, G/F, Wah Fat Mansion, Wan Chai
  • 甜辣炸雞
  • 半半炸雞
  • 甜酸炸雞
2023-06-26 55 浏览
李家係香港一共有五間分店,係一間連鎖嘅韓式炸雞店~我地bookmark咗呢間鋪一段時間,前排終於去咗試佢地嘅招牌炸雞~🤩我地因為想試唔同口味嘅炸雞,所以就order咗個✅半半炸雞,入面有原味同甜辣味~ 原味炸雞香脆多汁而甜辣味炸雞就更加惹味~ 兩款都order咗無骨嘅食落真係好方便~😋✅泡菜煎餅入面有好多泡菜,所以食每啖煎餅入面都食到泡菜架;而且仲有魷魚係入面, 食落煙煙韌韌好有口感~😆✅芝士雞蛋卷呢道菜好邪惡,入面有好多芝士,所以每拎一份雞蛋卷出黎都有拉絲架~ 雞蛋卷面頭仲有蕃茄醬同芥末醬,咁樣食芝士雞蛋卷就唔會覺得膩啦~😇

2023-06-21 50 浏览
李家嘅炸雞一向都幾出名🇰🇷原來宜家已經開咗幾間分店,今次就去到灣仔嘅分店,位置大概喺鵝頸橋附近,所以都幾近銅鑼灣。牛膝骨湯 $178 (加麵$20)牛骨湯就見得多,牛膝湯都係第一次見🧐湯底同樣係偏奶白色,帶點牛肉香味,入面就有大量已經煮到淋晒嘅牛筋同埋少少牛肉🐮仲有啲蛋絲,我哋另外再加多左個麵飽肚啲🙈自選半半炸雞(蜂蜜蒜蓉$113 粟米味$118)呢度嘅炸雞可以半份咁叫,亦都有幾多種味道可以揀🤓今次就叫咗蜂蜜蒜蓉同埋粟米味,半份嘅話大概有6嚿雞🐔粟米味除咗有雞件之外,亦都有幾件粟米同埋粟米片🌽本身以為嗰幾嚿粟米只係配角,點知又幾爽甜😆兩款炸雞入面嘅醃料都一樣,胡椒味比較重,所以都有啲辣🧂粟米味上面嘅調味粉就好似粟米湯味咁甜甜哋,如果多啲粉就更好😌而蜂蜜蒜蓉味就沾滿咗蜜糖醬汁🍯本身個醬汁已經加入咗蒜蓉,所以入口都幾重蒜味🧄彩紅梳打(薰衣草味)$38第一次見薰衣草味嘅飲品就叫呢試吓🪻一飲落去成個口都充斥住薰衣草嘅香味🤣

牛膝骨湯 $178 (加麵$20)

自選半半炸雞(蜂蜜蒜蓉$113 粟米味$118)

彩紅梳打(薰衣草味)$38
2023-06-19 47 浏览
好耐之前已經聽過呢間炸雞🥰今日終於去左附近行街可以試下!我哋叫咗半半炸雞🍗同埋燒五花腩🥳份量超級多,兩個人食綽綽有餘!炸雞揀左兩隻味道每樣一半,分別揀左甜辣同埋蜜糖蒜蓉炸雞🤤炸到脆卜卜,加上醬汁好惹味。燒五花腩好有驚喜,除咗食落去冇肥膩嘅感覺而且仲食到淡淡嘅煙熏香味😝點少少醬汁同埋夾少少泡菜超好食!如果去食嘅話推薦一定要叫~🏠 李家 (華發大廈) (灣仔)灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖

🏠 李家 (華發大廈) (灣仔)
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
2023-06-17 73 浏览
炸雞:口味選擇普通,每一舊雞本身好細隻,無乜肉,好多骨,個品種問題,唔似出面果d大大隻,而d調味粉/醬太少,搞到有d肉係無位湯:味道清淡,話係牛膝但入面大部分都係牛筋配菜:菜+沙律醬,完全唔韓式野飲:飲管短過個杯,成日跌落去唔方便服務欠佳孤寒:手套唔比,until問佢果陣好似好hestitate比咁,然後每人先比得果一隻,再拎多一隻。然後埋單果陣有個好似514蚊,因為我有500蚊優惠,所以補14蚊,所有電子支付方式都唔accept,然後我比左一張20蚊紙幣+5蚊硬幣,因為唔想袋6蚊coins平時都唔用現金,然後個老闆完全唔肯收硬幣,態度好差。環境:然後個冷氣完全唔凍,大概25度,問老細佢話無得較,但係臨走之前有師傅整冷氣佢話開盡黎test先知原來部冷氣可以開到好凍。所以成件事勁孤寒,given野食唔係平唔推薦依間餐廳

湯:味道清淡,話係牛膝但入面大部分都係牛筋

配菜:菜+沙律醬,完全唔韓式

野飲:飲管短過個杯,成日跌落去唔方便

服務欠佳孤寒:

環境:

所以成件事勁孤寒,given野食唔係平

唔推薦依間餐廳
2023-06-03 1788 浏览
老公突然話想食炸雞~ 見之前係公司開 party 時,同事叫過黎食,食過味道唔錯,所以帶老公黎試下。兩個人又想試下唔同味嘅炸雞,好彩餐廳有得自選半半炸雞,即係可以揀兩隻唔同味道。啱晒少人而又想食唔同味嘅客人。入座後,侍應會送上兩款前菜:椰菜沙律、酸蘿白甜辣炸雞 $98蜂蜜大蒜炸雞  $113自選半半份量超多,一上枱我地都嚇左跳。每份炸雞大約有 7 -8 件,好抵食。炸雞上枱熱辣辣,粉漿好薄,外皮炸得好脆口,內裏肉質好 juicy。蜂蜜大蒜炸雞醬汁甜甜地,加入原粒大蒜,蒜味香濃,食落好香口。甜辣炸雞醬汁甜甜辣辣,超食超開胃。牛肉炒粉絲  $158炒粉絲可選豬或牛。粉絲份量超多,應該足夠3-4個人食。粉絲煙韌程度剛好,牛肉配料都幾多,味道唔錯。Apple Cider Rita $88天氣太熱,食炸雞當然唔少得叫杯吸精嘅Apple Cider Rita,梳打水混入蘋果酒,味道清新帶蘋果香氣,消暑的恩物。

入座後,侍應會送上兩款前菜:
椰菜沙律、酸蘿白
椰菜沙律、酸蘿白

甜辣炸雞 $98
蜂蜜大蒜炸雞  $113

自選半半份量超多,一上枱我地都嚇左跳。
每份炸雞大約有 7 -8 件,好抵食。
蜂蜜大蒜炸雞
甜辣炸雞
甜辣炸雞醬汁甜甜辣辣,超食超開胃。

牛肉炒粉絲  $158

2023-05-28
蜂蜜大蒜炸雞
甜辣炸雞
2023-06-03 79 浏览
店舖有分有冷氣及外面沒冷氣的,而有冷氣的每面牆上,均設有插座,供食客叉電使用~原味炸雞~超大的一籃,原隻炸雞來的,外層炸得超香脆,而內裡的雞肉則仍能保持水份及嫩滑,超推介~韓式魚餅湯~湯喝起來很清,很舒服,魚糕超多片,應該都有30片以上,底部還有些爽脆的芽菜~辛辣麵~雖然在家也能煮到的,但由正宗的韓國人去煮,味道總是不同,特別好吃的,麵質煮至半透明,煙韌彈牙,還加了一隻雞蛋及香菇,味道辣辣的,很刺激~檸檬梳打~味道酸味較濃,吃炸雞的時候喝很解膩感,很清爽~

檸檬梳打~味道酸味較濃,吃炸雞的時候喝很解膩感,很清爽~
2023-05-30 84 浏览
早前試過西灣河分店味道不錯,於是再去銅鑼灣試一試。可惜的是味道不及西灣河分店. 另外我哋坐卡位,牆上有幾隻drain flies, 真係有啲嘔心。整體上感覺非常麻麻,冇下次!
本身好鍾意食韓國炸雞,成日都會同朋友去試唔同嘅炸雞,有啲餐廳試過一次都未必會返轉頭再食,但係李家係其中一間我會食過返尋味嘅🤣 之前通常都係去尖沙咀嗰間,去開灣仔發現佢原來有分店,忍唔住入咗去🤪🔺半份蜜糖蒜蓉炸雞x 半份香蔥炸雞炸雞就算淋咗醬落去都仲保持到好脆口😍 但係咬到入去啲雞肉係好滑同埋好juicy 😋 其他味都試過但係私心推介呢兩隻味👍🔺芝士辣雞炒年糕芝士係可以拉絲出嚟嗰種😍 好正好邪惡,次次都會叫🤪🔺牛肉炒粉絲好地道嘅味道,粉絲好彈牙好有口感👍🔺Corona 啤酒特飲x Apple cider特飲而家天氣咁熱真係忍唔住要飲返兩杯🤣 加咗extra,冰落去夠晒冰爽👍當然唔少得有呢啲小菜👍整體質素都好好👍 會繼續返嚟再食🤣

🔺半份蜜糖蒜蓉炸雞x 半份香蔥炸雞

🔺芝士辣雞炒年糕
芝士係可以拉絲出嚟嗰種😍 好正好邪惡,次次都會叫🤪

🔺牛肉炒粉絲
好地道嘅味道,粉絲好彈牙好有口感👍

🔺Corona 啤酒特飲x Apple cider特飲

當然唔少得有呢啲小菜👍

整體質素都好好👍 會繼續返嚟再食🤣
2023-05-19
午餐
  • 芝士辣雞炒年糕
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2023-05-16 1080 浏览
[李家]主打韓式傳統炸雞,餐廳由正宗韓國人主理,而家已經有5間分店,分別位於尖沙咀、土瓜灣、灣仔,大角咀和西灣河,主打以家傳秘方炮製外皮超脆多款口味既炸雞,除此之外,仲有好多韓國美食,例如芝士雞蛋卷、芝士辣排骨、辣炒年糕、海鮮蔥餅、雪濃湯等等……..想食韓式炸雞,一定只係會諗到李家,今晚就去咗灣仔分店朝聖,一坐低店員就會放低最愛嘅前菜椰菜絲沙律和醃蘿蔔,每次總會食唔停口,陣間胃口大開▪️半半自選炸雞🍗原味炸雞必食原味,脆脆嘅炸雞皮,皮脆肉嫩,肉汁滿滿,而且醃得好入味,唔需要點任何醬汁已經好好味,店家會附上韓式甜辣醬,點上又有另一番風味,李家嘅原味炸雞一定唔會令你失望,半隻份量有成八九件,真係超級抵食😋🍗蜂蜜蒜蓉炸雞炸雞加上蜜糖醬汁,好甜美,炸雞雖然加咗醬汁,但係雞皮仍然保持脆口,內質一樣Juicy ,面頭加咗炸蒜頭粒同埋大量蒜蓉,非常惹味,呢個味道都好鍾意非常唔錯🍲▪️牛膝骨湯 奶白色既湯底經長時間熬製鮮肉與牛骨,令到骨頭中的味道滲出,濃郁又鮮甜,湯頭裏有大量燉得軟腍既牛膝骨肉和牛筋,蛋絲,紅棗,滿滿骨膠原又滋補,推介🍹▪️APPLE CIDER RITA 以原裝裝滿蘋果酒的酒瓶,倒插於闊口

▪️半半自選炸雞

🍗原味炸雞

🍗蜂蜜蒜蓉炸雞

🍲▪️牛膝骨湯

🍹▪️APPLE CIDER RITA
以原裝裝滿蘋果酒的酒瓶,倒插於闊口酒杯內,賣相一流,一味道清新微酸,略帶蘋果的清甜,再混入梳打水和檸檬汁,更添清酸果香。Cider的氣泡爽口綿密,整體清甜順喉,食炸雞嘅最佳拍檔

• 原味炸雞
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 牛膝骨湯
2023-05-11 95 浏览
🔸韓式芝士炸豬扒豬扒上枱既時候岩岩炸起,拉絲力好強,芝士味唔會好濃,但勝在芝士份量多~ 有薄薄一層豬扒包住,芝士係主角,芝士控可以試下🤓 伴碟有薯條同沙律,食曬都幾飽🔸半半炸雞(甜辣味,粟米味)太多味都想試,好彩可以Mix🤤 最大路既甜辣炸雞,醬汁好惹味,唔好太重味,食完唔會好口渴想飲野,不錯!粟米味幾新穎,有幾舊粟米同埋粟米粉撈埋炸雞,淡淡粟米味,如果再多d粉會更加滿足😆 半半炸雞份量都幾多,最後食唔曬,打包左成盒返屋企再食😂
🔸韓式芝士炸豬扒

🔸半半炸雞(甜辣味,粟米味)
太多味都想試,好彩可以Mix🤤

掛住韓國就食下韓國炸雞先!做完gym決定要去食宵夜,見哩間人氣炸雞店收得較夜,終於有機會試了!首先是鐵板燒牛肉,十分大碟,肥牛十分肥美,個汁調得十分香濃,口感嫩滑,仲有好多雜菜,撈埋牛肉食好有口感,估唔到炸雞店都有咁出色既燒牛肉,相當有驚喜!接下我們點了半半炸雞,可以選擇兩個口味,我們揀了有骨炸雞-甜辣味和蜂蜜蒜蓉味。炸雞外層酥脆,肉質也很嫩滑,份量也是超級多,每個味都有6至7件!調味剛好,甜辣味好濃厚,蜂蜜蒜蓉味甜甜咸咸的,我至愛,兩個味都非常好吃。想健康啲叫左蒸水蛋,味道不錯,蛋味濃郁,口感非常滑嫩。飲品叫了檸檬梳打,非常清新,喝起來可以解膩!

想健康啲叫左蒸水蛋,味道不錯,蛋味濃郁,口感非常滑嫩。

飲品叫了檸檬梳打,非常清新,喝起來可以解膩!

2023-04-13 145 浏览
之前同朋友去咗食韓國料理~我哋一嚟就試咗燒五花腩肉雖然好肥,但係好惹味另外佢會有啲配料俾你搭配加埋一齊食好正🤣🤣韓國料理點少得叫炸雞!我哋叫左一款甜辣同埋一款原味炸雞雞肉好嫩滑 即炸熱辣辣又脆皮個人比較鍾意甜辣口味醬料調味剛剛好~我哋另外叫咗兩支西柚同檸檬梳打味道都唔錯!🏠李家炸雞(灣仔店)地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖#食物#好食#平民美食#美食#hkfoodies#foodiehk #foodiehkig#foodieshk#香港美食
之前同朋友去咗食韓國料理~
我哋一嚟就試咗燒五花腩肉
雖然好肥,但係好惹味
另外佢會有啲配料俾你搭配
加埋一齊食好正🤣🤣

韓國料理點少得叫炸雞
我哋叫左一款甜辣同埋一款原味炸雞

雞肉好嫩滑 即炸熱辣辣又脆皮
個人比較鍾意甜辣口味
醬料調味剛剛好~
我哋另外叫咗兩支西柚同檸檬梳打

味道都唔錯!

🏠李家炸雞(灣仔店)
地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖

2023-04-10 190 浏览
李家 - 灣仔📍灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖李家炸雞遍佈港九新界~主打多款韓式炸雞~今日又來食由韓國人🇰🇷主理~店員都係講韓文🇰🇷更有多款正宗韓國主食炸雞🍗分有骨同無骨~叫左碟半半炸雞~一次過可以試到兩款口味炸雞即叫~新鮮即炸😋大概等10-15分鐘上碟新鮮熱辣~炸雞外皮香脆~完美鎖住炸雞雞肉既肉汁。有骨半半炸雞 雙併~ 醬油炸雞 半隻 $89食落帶有濃香醬油味香~炸到香脆😋呢款無炸粉~雞皮香脆肉嫩。咖哩味炸雞 半隻 $104用上自家秘製炸漿~炸雞外皮香脆到好似薯片咁😋超香口配埋咖喱粉~惹味非常。泡菜煎餅 $138 以魷魚、泡菜製成煎餅煎得外皮脆~餅質濕潤。年糕餃子湯 $98韓式餃子~係菜肉粉絲餡料~大大粒又足料配韓式年糕~湯底清清地~唔錯#Cheongyang #Mayo #Chicken #Onion#Spicy #curry #FriedChicken #Squid #Grapefruit #Soda
李家 - 灣仔
📍灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖

李家炸雞遍佈港九新界~
主打多款韓式炸雞~今日又來食

由韓國人🇰🇷主理~店員都係講韓文🇰🇷
更有多款正宗韓國主食

炸雞🍗分有骨同無骨
~叫左碟半半炸雞
一次過可以試到兩款口味

炸雞即叫~新鮮即炸😋大概等10-15分鐘
上碟新鮮熱辣~炸雞外皮香脆~
完美鎖住炸雞雞肉既肉汁

。有骨半半炸雞 雙併~
醬油炸雞 半隻 $89
食落帶有濃香醬油味香~炸到香脆😋
呢款無炸粉~雞皮香脆肉嫩

。咖哩味炸雞 半隻 $104
用上自家秘製炸漿~
炸雞外皮香脆到好似薯片咁😋超香口
配埋咖喱粉~惹味非常

。泡菜煎餅 $138
以魷魚、泡菜製成煎餅
煎得外皮脆~餅質濕潤

。年糕餃子湯 $98