2018-04-27 962 浏览
係開九龍區,通常都會係去旺角吖、油麻地搵野食,因為選擇多,但有時唔想岀太遠,都會係九龍灣、鑽石山搞掂晚餐,鑽石山選擇就唔太多,都係去荷李活廣場,見到有間拉麵店就入左去去到時都已經近乎滿座打開餐牌,都有幾多選擇,套餐都有幾款,最後點左個$199 自選二人套餐,包括兩款自選拉麵或飯、三款小食。上枱速度快,話咁快就上哂先講小食,點左”北海道南瓜炸薯餅”、”燒雞翼及燒雞軟骨各2串”、”炒魷魚鬚”北海道南瓜炸薯餅最推介!炸粉好薄,而且炸得好脆口,南瓜蓉填滿哂入面,每啖都有南瓜,而且甜,必點!燒雞翼及燒雞軟骨各2串雞翼略為遜色一點,冇點調味,食落冇咩味,如先用鹽或醬汁醃製會更佳。而雞軟骨則有先醃製,味道正常炒魷魚鬚炒得不老,煙煙韌韌,做小食一流主食揀左”招牌牛油拉麵” (+$10)點呢款主要係因為好少見,而且係招牌拉麵,上枱後見湯底唔算太油,濃郁,先嚐湯底,冇想像中咁重牛油味,比較淡,但食完成碗都已經飽肚,所以牛油份量適中,再多牛油可能會吃不消第二款主食則選了”鰻魚飯(大)” +$10鰻魚一大片,魚質頗嫩,只係略嫌醬汁不夠,需要加汁先夠撈飯我就晚上7點到左唔洗等位,走既時候8點已經要等位!整體來說

去到時都已經近乎滿座

上枱速度快,話咁快就上哂

燒雞翼及燒雞軟骨各2串

炒魷魚鬚

炒得不老,煙煙韌韌,做小食一流

主食揀左”招牌牛油拉麵” (+$10)

第二款主食則選了”鰻魚飯(大)” +$10

鰻魚一大片,魚質頗嫩,只係略嫌醬汁不夠,需要加汁先夠撈飯

我就晚上7點到左唔洗等位,走既時候8點已經要等位!

整體來說都滿意,皆因頗抵食,$199有成5樣野食,雖然唔包餐飲,但以日本拉麵店以而真係抵食。
2018-04-24
  • 北海道南瓜薯餅
2018-04-21 858 浏览
是日約了尖子吃晚飯, 隨意地來到札幌拉麵X辛味屋. 週日晚上八時半到達, 店內已full house, 等了數十分鐘才可入座, 很旺場呢! 地方也算大, 西日式的格局, 裝修ok, 坐得挺舒適. 看看menu, 選擇非常多! 最後點選了自選二人套餐(HK$209), 有招牌牛油拉麵, 咖哩飯(大), 北海道南瓜炸薯餅, 自家製餃子(大), 燒牛舌. 另點廣島炸蠔(HK$25). 侍應先送上招牌牛油拉麵, 果然走著北海道路線, 用上較曲身的麵條, 是筆者喜愛的類型. 湯底比較清, 麵條帶點咬口彈牙, 整體感覺不太肥膩, 是豬骨湯以外的另一好選擇. 咖哩飯, 咖哩汁味道甜美, 一點也不辣, 飯粒沾滿了咖哩汁, 送飯一流! 北海道南瓜炸薯餅, 一客有四件. 試一口, 炸薯餅外層炸得鬆化香脆, 內裏的南瓜味道香甜, 一點油膩感也沒有, 很讚! 自家製餃子, 一客六隻, 煎得挺香口, 肉味也算濃郁, ok的. 燒牛舌, 由尖子獨享, 未知味道如何, 聽聞也ok惹味. 廣島炸蠔, 外層跟北海道南瓜炸薯餅一樣, 也是炸得鬆化香脆, 廣島蠔也夠juicy, 沒有過老的情況, 有水準! 愉快的一餐.

燒牛舌, 由尖子獨享, 未知味道如何, 聽聞也ok惹味.

愉快的一餐.
2018-04-15
$128.7 (晚餐)
2018-04-11 109 浏览
番學校之前去鑽石山荷里活廣場食個lunch,見到呢間好多人排隊就決定排埋一份大約10分鐘後就可以入座。總共叫咗兩個午市套餐,餐廳另收加一,$50幾一個套餐都可以接受。第一個係照燒雞扒蓋飯,套餐包例湯(味噌湯)、沙律、熱茶,雞排比較乾,汁只淋喺雞排,飯冇咩汁,稍微有點齋😅如果飯有多少少汁會更好第二個都係雞排👉🏻燒雞扒咖哩飯,飯好多呢😂啱哂我哋兩個飯桶!咖哩唔算好辣,幾濃,撈飯好好味,雞排都係好厚身但冇咩肉汁😫
大約10分鐘後就可以入座。

2018-04-11 73 浏览
閒日夜晚在荷里活看完戲,已是接近晚上九時半,經過辛味屋覺得餐牌食物都不錯,所以入了試一試。餐牌選擇有咖喱飯,烏冬,拉麵等等。價位由5x起,都不算好貴。落單叫了咖哩牛肉飯及咖哩吉列豬扒飯套餐,連小食及麵豉湯。麵豉湯一飲之下味道怪怪的,似溝了很多水,認真麻麻地。牛肉味道份量正常,吉列豬扒倒炸得香口,算是不錯吃。可是日式咖哩汁,不辣不甜,也不太香,整體感覺是很一般的咖哩飯。電影戲票尾有9折雖算是不錯優惠,價位也算便宜,但整體食物質素有待提高。

2018-03-26 134 浏览
今日和太太往鑽石山札幌拉面食lunch, 我們點了滑蛋朱扒蓋飯和枝豆及燒肉拉面配粟米和海帶。滑蛋朱扒蓋飯滑蛋食落香滑有蛋香, 朱扒是吉列朱扒, 食落外脆肉嫩有口感, 食落啖啖肉, 紫菜絲食落爽口惹味, 珍珠米晶瑩通透, 有飯味;味噌湯鹹味適中;薯蓉好粉食落美味;整份滑蛋朱扒蓋飯口感十足, 食落美味;枝豆熱辣辣,食落鮮甜, 枝豆灑上鹽粒, 食落味道剛剛好;最後燒肉拉面配粟米和海帶燒肉食落肉味香濃, 入口即熔;加錢升級的海帶和粟米冇諗過有咁多, 好足料;湯底味道清甜;蛋食落蛋香味濃;筍絲和海帶食落爽口, 能帶出拉面的惹味;粟米味道清甜, 拉面食落爽口, 整碗燒肉拉面口感豐富, 美味醒胃。餐廳坐位舒適, 食物美味, 份量十足, 而且價錢合理大眾化, 我和太太食了一頓價廉物美, 口感豐富的午餐。
燒肉拉面配粟米和海帶
滑蛋朱扒蓋飯配味噌湯和薯蓉
枝豆
2018-03-25
2018-03-26 89 浏览
今日去開荷里活睇戲,原本諗住食food court,但真係太耐冇黎,原來已經冇咗😂😂於是乎就行吓行吓行晒成個荷里活搵食!最後決定食呢間札幌拉麵!因為啱啱去完日本返到嚟實在太掛住日本嘅美食啦,所以決定食呢間!哈!我哋叫咗一個店長推薦嘅二人餐👍🏻主食揀咗辛辣拉麵同埋咖喱飯,估唔到佢d咖喱飯又幾香,比我想像中好食!呢個辛辣麵唔會好辣,唔同平時公仔麵個種辛辣麵!覺得最所賞既係佢碗湯底,飲完都唔會好口渴,最後差唔多成碗飲哂haha小食就可以揀4樣:吉列蝦,蟹籽沙律,雞翼雞軟骨串燒同埋餃子。吉列蝦:雖然外表深色左少少但食落皮脆蝦肉彈牙,不錯!蟹籽沙律:沙律醬比例好岩我!!唔會太多岩岩好每咬都有少少!串燒:每樣2串唔洗爭😂熱辣辣即燒唔太油!讚呀!餃子:跟足日本做法 成排咁煎火力均衡,皮薄餡靚!總括而言,平靚正 $259食咁多野,兩個都捧住個肚走🤤
今日去開荷里活睇戲,原本諗住食food court,
但真係太耐冇黎,原來已經冇咗😂😂
於是乎就行吓行吓行晒成個荷里活搵食!
最後決定食呢間札幌拉麵!

我哋叫咗一個店長推薦嘅二人餐👍🏻
主食揀咗辛辣拉麵同埋咖喱飯,
咖喱飯

估唔到佢d咖喱飯又幾香,比我想像中好食!
辛辣拉麵

呢個辛辣麵唔會好辣,唔同平時公仔麵個種辛辣麵!
餃子
串燒
蟹籽沙律
吉列蝦

吉列蝦:雖然外表深色左少少但食落皮脆蝦肉彈牙,不錯!
蟹籽沙律:沙律醬比例好岩我!!唔會太多岩岩好每咬都有少少!
串燒:每樣2串唔洗爭😂熱辣辣即燒唔太油!讚呀!
餃子:跟足日本做法 成排咁煎火力均衡,皮薄餡靚!
總括而言,平靚正 $259食咁多野,兩個都捧住個肚走🤤
串燒
蟹籽沙律
吉列蝦
2018-03-26 163 浏览
喺鑽石山荷里活睇完戲 同朋友喺商場入面食個lunch 見到呢間札幌拉麵 都幾多人餐牌都幾多選擇就行咗入去我哋點咗一個69蚊lunch set主食再加小食同飲品,69元價錢都合理我點左一個吉列豬扒奄列咖哩飯(58元)其實我對炸豬扒有種情意結 日式咖哩有少少甜,好輕輕既辣,都合我胃口; 豬扒炸得鬆脆夠juicy; 蛋包飯嘅蛋好嫩滑一啲都唔老,整體味道唔錯。朋友揀既燒豚肉拉麵 粟米海帶做配料,份量都幾多 食咗佢一口拉麵, 麵質煙韌唔會太淋,湯底味道恰好唔會太鹹。 跟餐小食點了餃子,皮薄,餡還好,中規中矩。另外點了燒雞翼同雞軟骨,味道都唔錯。 好耐無係呢個荷里活廣場食飯,想不到這間拉麵還不錯,難怪都有少人。

喺鑽石山荷里活睇完戲
同朋友喺商場入面食個lunch
見到呢間札幌拉麵 都幾多人
餐牌都幾多選擇就行咗入去

我哋點咗一個69蚊lunch set
主食再加小食同飲品,69元價錢都合理
我點左一個吉列豬扒奄列咖哩飯(58元)

其實我對炸豬扒有種情意結

吉列豬扒奄列咖哩飯

豚肉拉麵

朋友揀既燒豚肉拉麵
粟米海帶做配料,份量都幾多
食咗佢一口拉麵, 麵質煙韌唔會太淋,湯底味道恰好唔會太鹹。

跟餐小食點了餃子,皮薄,餡還好,中規中矩。

另外點了燒雞翼同雞軟骨,味道都唔錯。

吉列豬扒奄列咖哩飯
豚肉拉麵
2018-03-22 50 浏览
約了好朋友在鑽石山地鐵附近吃飯看到這家的午餐挺吸引49元起的午市套餐 蠻划算 而且看起來不錯決定就挑這家嘗試一下平日的12.30 不用排號就能入座服務人員的態度很好 也立馬給我們熱茶非常感謝他們差不多等十分鐘餐點也到了點了豬扒蛋飯跟咖喱豬扒蛋包飯套餐均有沙拉跟味噌湯味道都很不錯豬扒非常好吃 有甜的醬汁跟很軟入味的洋蔥 飯是立挺的分量是一人份 女生肯定會很飽 如果想喝熱飲 可以+3蚊 蠻推薦奶茶 作為午飯 區內真的非常不錯的推薦50蚊以上可以收集蓋章換優惠券也可以買張九折卡長期划算用
約了好朋友在鑽石山地鐵附近吃飯

也可以買張九折卡長期划算用

2018-03-22
  • 猪扒蛋饭
2018-03-18 66 浏览
今日諗住去鑽石山韓國店spao買減價背包,但出發前當然要食個lunch啦,見呢間拉麵🍜鋪好多人排隊,當然照排唔執輸啦,首先呢度的拉麵價錢真係好經濟,$6x 就有個泡菜拉麵+小食。泡菜拉麵🍜內有昆布、竹筍、叉燒及泡菜,泡菜浸於湯內令到湯有少少辣,更開胃,湯底唔算鹹但味道好夠。叉燒有肉味,雖然偏瘦但亦唔鞋,少肥膏感覺健康。小食蟹籽沙律🥗沙律新鮮同好大兜,上面有少少蟹籽點綴,口感非常好。總結來說真是又經濟又滿足。

泡菜拉麵🍜

小食蟹籽沙律🥗
沙律新鮮同好大兜,上面有少少蟹籽點綴,口感非常好。
總結來說真是又經濟又滿足。

2018-03-15 66 浏览
好耐無同媽咪食飯,知佢鍾意食咖哩又唔想佢行太遠就帶左佢黎荷里活廣場3樓呢間拉麵店食野。環境唔算闊落,但都唔會覺得坐得迫想食拉麵有$89既套餐,部份特別口味要加$5,小食有多款選擇,有埋炒飯/咖哩飯,適合食麵都唔夠飽既大食朋友定食套餐大部係$78,晚市黎講算抵齊點拉麵都要$68無咁抵,但可以加錢添加配料我點左海鮮拉麵,有蝦同埋八爪魚,另外有冬菇片同牙菜,味道普通,但有荷蘭豆呢樣野有點奇怪吉列豬扒奄列飯幾好食,咖哩汁係日式咖哩味道偏甜,奄列唔會煮得太老/乾,咖哩汁入面仲有唔少洋蔥同薯仔粒,而且仲帶有微辣,送飯一流!豬扒幾厚身,唔會咬落得炸粉既口感小食揀咗媽媽最愛嘅多春魚,唧左檸檬汁食完全唔會腥,咬落卜卜脆幾好食呢條燒鯖魚幾高質,燒到面層脆卜卜,而且係原條上,唔會得一節鯖魚好多肉,面層燒得夠香,魚肉又夠水份唔會乾身,味道恰到好處,比個like先熱檸檬茶不過不失買單晚市都只係$244 ,兩個人食到咁多野又咁飽算性價比頗高值得一提嘅係呢間餐廳嘅侍應反應都好快,而且服務唔錯

環境唔算闊落,但都唔會覺得坐得迫

定食套餐大部係$78,晚市黎講算抵

齊點拉麵都要$68無咁抵,但可以加錢添加配料

豬扒幾厚身,唔會咬落得炸粉既口感

呢條燒鯖魚幾高質,燒到面層脆卜卜,而且係原條上,唔會得一節

熱檸檬茶不過不失

值得一提嘅係呢間餐廳嘅侍應反應都好快,而且服務唔錯
2018-03-11 92 浏览
隔左好耐再次回顧,放飯時間門口依然好多人等候,好彩等左一陣就有位喇!餐牌有兩款,一款拉麵餐牌一款咖喱餐牌,款式太多選擇,令我哋有選擇困難症嘅人更加頭大。門外擺放好多Sample,見到海鮮烏冬好似好吸引,餐牌冇顯示呢個餐,令我特別想叫黎試吓,咖哩味好香吉列雞扒+炸雞塊奄列咖喱飯🍛咖哩係日本甜咖哩,日本珍珠米加埋奄列撈咖哩汁,味道真係一流鯖魚定食,落單時侍應已告知因爲即時燒所以需要等15-20分鐘,鯖魚燒得好香口,肉好嫩

海鮮咖哩烏冬

吉列雞扒+炸雞塊奄列咖喱飯🍛
咖哩係日本甜咖哩,日本珍珠米加埋奄列撈咖哩汁,味道真係一流

吉烈雞扒奄列咖哩飯

炸雞奄列咖哩飯

鯖魚定食

海鮮咖哩烏冬
吉烈雞扒奄列咖哩飯
鯖魚定食
2018-03-08 84 浏览
雖然成日係荷里活,但從來未黎過食,因為次次都咁岩有人排隊,今日咁岩較早係到,咁就可以有機會試一試雖然聽聞飯類會更為出色,但我還是想食拉麵,而我又貪心,所以叫了個雜錦拉麵+炸豆腐,其實晚市89蚊,有埋小食都係幾低,最後因為想食,再叫牛舌食下估唔到牛舌最早到,可以食住慢慢等,都唔錯,好快拉麵就到啦,雖然佢唔似出面其他拉麵鋪的拉麵,但夠簡簡單單,又夠大碗,都唔錯,而我最鍾意都係個炸豆腐,通常跟餐都只係有兩舊,但估唔到有4舊,其實都真係幾低食

2018-03-07 63 浏览
和朋友在鑽石山閒逛,到午飯時段便到札幌拉麵吃午餐。午餐的選擇多元化,有拉麵,蛋包飯,丼飯及蓋飯,保證有一款迎合你口味。豬軟骨拉麵拉麵大大粒,份量足而具豬骨湯味濃郁。豬軟骨肉質軟腍,一點也不韌。燒多春魚多春魚燒得香脆,魚肉味突出,朋友都吃得津津有味。網燒雪花牛扒定食牛扒呈半熟狀態,點上日式醬汁和沙律醬,非常有日式風味。味噌湯味道香濃,真材實料,非常滋味。熱奶茶午餐加3元添了杯熱奶茶,茶味和奶味並存,配搭得宜。
和朋友在鑽石山閒逛,到午飯時段便到札幌拉麵吃午餐。

豬軟骨拉麵

燒多春魚
多春魚燒得香脆,魚肉味突出,朋友都吃得津津有味。

網燒雪花牛扒定食

熱奶茶
午餐加3元添了杯熱奶茶,茶味和奶味並存,配搭得宜。

2018-03-02 68 浏览
行開荷里活廣場見到依間餐廳嘅櫥窗放滿咖喱飯同拉麵模型,感覺好吸引,望落價錢又唔貴,所以就嚟試下。我同朋友都叫咗吉列豬扒蛋包咖喱飯。上菜速度好快。套餐有埋薯仔沙律同麵鼓湯。薯仔沙律份量唔多,但勝在口感軟滑。麵鼓湯雖然有好多海帶,可惜較咸。主角吉列豬扒咖喱飯登場。蛋好滑身,咖喱汁多而且入面仲有牛肉碎。雖然睇食評見到有食客話d吉列豬扒上到枱已經林晒,但我哋依蝶就冇呢個情況。炸粉唔多,豬扒夠厚。份量多到最後食唔晒。唔好嘅地方就係有啲鹹,食完非常好渴。

2018-02-08 128 浏览
晚飯時間行咗好多間想揾平嘢食,其實都無乜,最終見到這間有咖喱飯就食哩間啦,最鐘意就係好多汁的。最終點了這款炸雞奄列咖喱飯。$68蚊有埋湯。另外叫咗樣嘢唔記得影相。
炸雞奄列咖喱飯
2018-02-06