2023-01-10 242 浏览
木戶是指於日本古代小型劇場常見嘅小木門,進店時穿過門口小木門,裡面空間感十足,見到師傅喺度炭燒,仲有一面清酒牆壁,裡面都以木桌木椅為主,充滿日本居酒屋風格🥕木戶自家製蟹味噌冰鎮菜條盤+溫熱嘅鍋物蟹味噌,作為開胃菜~🍗🔥宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒以鐵板形式登場嘅宮崎式炭火燒雞頸肉,超級香噴噴啊!雞頸肉質彈牙炭味十足,附上帶到微辣嘅柚子胡椒醬,底部仲有野菜,好豐富嘅鐵板!🍖厚燒牛舌:牛舌惹味彈牙配上芥末醬唔錯!🍗大和雞雞腎:超彈牙嘅雞腎🍗大和雞雞尾:肥美十足嘅雞尾🍗大和雞雞腿肉:入口即溶油味豐富🥬韮菜芝士豚肉卷🍗厚厚豚肉包著芝士同韮菜,估唔到賣相又幾特別!中間韮菜中和哂外層肥美嘅豚肉🍗總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年日本總廚家族秘傳食譜‼️ 南蠻醬好香炸雞好似炸雞扒咁長,外層沾滿南蠻醬,肉質滑嫩~🔥總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒🔥連個炭燒爐都上埋枱!鰻魚非常肥美🥰 燒到差唔多就食得,鰻魚外皮脆脆內裡肉質肥美啖啖肉勁Juicy!!🍤磯邊軟殼蟹天婦羅:外層炸得酥脆香口,裡面軟綿綿蟹味十足!🍙櫻花蝦櫻花飯糰:外層燒得脆脆,飯糰裡面有脆脆櫻花蝦🍙日式醬油燒飯糰:外層燒得脆脆,飯帶有焦香感,配上紫

🥕木戶自家製蟹味噌
冰鎮菜條盤+溫熱嘅鍋物蟹味噌,作為開胃菜~

🍗🔥宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒
宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒

🍖厚燒牛舌:牛舌惹味彈牙配上芥末醬唔錯!
🍗大和雞雞腎:超彈牙嘅雞腎

韮菜芝士豚肉卷

🍗總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年

🔥總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒🔥

總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒

🍤磯邊軟殼蟹天婦羅:外層炸得酥脆香口,裡面軟綿綿蟹味十足!
磯邊軟殼蟹天婦羅

🍙櫻花蝦櫻花飯糰:外層燒得脆脆,飯糰裡面有脆脆櫻花蝦
🍙日式醬油燒飯糰:外層燒得脆脆,飯帶有焦香感,配上紫菜一齊食

宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒
大和雞雞尾
大和雞雞腿肉
韮菜芝士豚肉卷
磯邊軟殼蟹天婦羅
2023-01-10 124 浏览
朋友聚會嚟到呢間主打博多串燒嘅專門店餐廳以木系裝修,簡約又帶點神秘感,通風幾好,最特別是入口位置,好似去咗日本小劇場雞頸肉炭火鐵板燒一大盤鐵板上雞頸肉,香氣滿滿,肉質有彈性又富有嚼勁,配秘製柚子胡椒醬,更加惹味。 大和雞雞腎、大和雞雞尾、大和雞雞腿肉餐廳的招牌是雞肉串燒,由日本奈良引進的「大和妃子雞」,當然要試吓🤭,最特別係雞尾,估唔到都幾正😋總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年個名咁長都知大有來頭,原來係由「木户」 日籍總廚木村潤一郎先生以其祖傳秘方呈獻的「南蠻雞」, 雞扒好大件,上面佈滿南蠻醬汁,食落酥脆,雞肉juicy , 醬汁帶酸減膩總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒爐燒鰻魚亦是名不虛傳,鰻魚肥美,魚嫩多汁,一路燒一路食,特別好味另外仲有木戶自家製蟹味噌,鹹香爽甜厚燒牛舌、韮菜芝士豚肉卷 (北海道十勝豚使用) 、磯邊軟殼蟹天婦羅、櫻花蝦櫻花飯糰、(醤油) 日式醬油燒飯糰,整體都煮得好出色
朋友聚會嚟到呢間主打博多串燒嘅專門店

雞頸肉炭火鐵板燒

大和雞雞腎、大和雞雞尾、大和雞雞腿肉

2023-01-07 121 浏览
KIDO🍢.⭐️Favourites:🥢總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒 Grilled Japanese unagi HKD 388.🍢大和雞雞腿肉 Chicken thigh yakitori HKD 45🍢豆苗豚肉卷 Pork and veg skewer HKD 43.🦪牛油焗蠔配麵包 Buttery oysters w/ roasts HKD 168.💭Thoughts: Love the soft tender texture of Japanese unagi! Their chicken thigh had a firm bouncy texture and was well seasoned..📋Tips: They have a Japanese chef that is a real professional when it comes to yakitori and grills, so do get a seat by the bar table if you would like to get the full experience! .😋Recommend? ✅
KIDO🍢
⭐️Favourites:

😋Recommend? ✅
👩🏻‍🍳Food rating: 4/5
👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 3.5/5
  • 厚燒牛舌
  • 大和雞雞腿肉
  • 總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒
2022-11-18 378 浏览
店面裝修就是在日本見到居酒屋的模樣晚上去的時候氛圍也非常好 適合與朋友放工後相聚喜歡炭火串燒的您 ⍢韭菜芝士豚肉卷 $42沒想過韭菜與芝士的組合會這麼出色,亦因此蓋過了豚肉味,但整體上很好吃!串燒溫泉蛋煙肉卷 $42溫泉蛋半熟流心 邪惡之選haha醬油燒魷魚 $168魷魚有嚼勁 但相對其他菜式就較為普通宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒 $258以明爐炭火烹調,雞腿肉充滿炭火味,而且肉嫩多汁,配上柚子胡椒醬,佐酒必點!總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年 $158正宗宮崎名物南蠻雞,炸雞外脆內滑,記得要加上他他醬同蔬菜一起吃!燒味醂魚乾 $98⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐木戶📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖#foodiegoodie_tst
店面裝修就是在日本見到居酒屋的模樣

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

木戶
📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖

#foodiegoodie_tst
先來杯梅酒⋯唔會太甜 。好開胃。牛舌 $88 可惜上來已經有d凍 因為唔係坐吧台位!應該擺左一陣⋯牛舌其中幾塊有d老 雞肉串 個味道就ok 配上蛋液 朋友覺得有姜味 我就推薦雞肝 不推薦!有腥味 唔好食芝士豬肉卷 ⋯裡面一層幾乎係生 唔知大家是否接受到生豬肉 我就退左重新整 豬肉我接受唔到生 侍應取走後 冇同我地講任何嘢⋯換定退?直到我問點解冇重新整?先搵左師傅燒鰻魚$399⋯下面有個爐 幾好 味道可以 肥美雞排 唔脆 可能醬汁關係 我覺得ok 加入酸味 加左醬 一定要快d食!三個人共消費$1300+ 價錢來講唔貴 被譽為燒鳥天花板?總體有小小失望⋯同行一齊嘅朋友都表示麻麻⋯
梅酒
先來杯梅酒⋯唔會太甜 。好開胃。
雞肉串 個味道就ok 配上蛋液 朋友覺得有姜味 我就推薦
雞肝 不推薦!有腥味 唔好食
燒鰻魚$399⋯下面有個爐 幾好 味道可以 肥美
梅酒
2022-10-27 594 浏览
有晚突然好想食串燒,於是搵到呢間餐廳。去到餐廳門口,已經見到個裝修幾靚幾有feel😚行江戶時代既復古風格,坐係道做食野,感覺自己去左古代既日本走左一轉~🥰✎ 自家製雞肉丸配黃金蛋入面有脆粒,幾爽脆,撈蛋汁食,少鹹得黎帶淡淡蛋香!☺️✎ 厚燒牛舌表皮燒到脆脆地,入面我預期都會幾爽口,但反而有啲腍😣✎ 大和雞雞腎醬汁鹹鹹地,幾香雞腎味,咬落勁爽脆,超鍾意呢碟💗✎ 大和雞雞腿肉軟腍,肉質嫩嫩地,肉味濃,冇咁多醬汁,相比其他食物,味道過於清淡🫠✎ 德島沙甸魚苗野澤菜飯糰 個飯糰都幾熱,用既唔係一般米飯,食落幾軟腍,有彈性,味道鹹鹹地,淡淡沙甸魚味,幾好味😋入面仲加左啲白菜同芝麻調味,增加口感層次🤤✎ 汁燒鰻魚肝好多燒汁淋係面,食落口粉粉地腍腍地,呢碟味道都唔錯!😆沾埋芥末一齊食,味道冇沖突,惹味得黎多左份刺激感😍

✎ 自家製雞肉丸配黃金蛋
入面有脆粒,幾爽脆,撈蛋汁食,少鹹得黎帶淡淡蛋香!☺️

✎ 厚燒牛舌
表皮燒到脆脆地,入面我預期都會幾爽口,但反而有啲腍😣

✎ 大和雞雞腎
醬汁鹹鹹地,幾香雞腎味,咬落勁爽脆,超鍾意呢碟💗

✎ 大和雞雞腿肉

✎ 德島沙甸魚苗野澤菜飯糰

✎ 汁燒鰻魚肝

2022-10-25
$181.5 (晚餐)
2022-10-24 250 浏览
第二次去食呢一間餐廳,同樣地Impressed! 上次係去慶祝我老公生日,今次慶祝我媽媽生日。未到餐廳前,用WhatsApp聯絡餐廳經理,回覆非常快,安排十分周到,可以安排嘅佢都會幫我安排晒!包括安排坐卡座,改時間,生日蛋糕/甜品上面寫字等等。去到時,座位已經安排好,所有店舖職員都非常有禮貌,不是叫佢哋幫手影相,都好樂意協助。食物方面,絕對一流,佢哋嘅鐵板炭燒雞髀肉非常特別,好好食,仲有個豆苗豚肉串燒,好Juicy好厚肉。望住日本師傅不時燒到成片大火既景象好正!總括來講,真係好推薦。

總括來講,真係好推薦。
豆苗豚肉卷
燒茄子
  • 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒
  • 明太子紫蘇豚肉卷
2022-09-30 377 浏览
在香港都吃到日本風味, 是夜去到博多串燒及串炸專門店KIDO木戶, 品嚐一系列以明爐備長炭炭火烹調的傳統日式博多串燒及日本料理, 極像置身日本居酒屋.先以福岡水果蕃茄展開今晚的美食之旅, 香甜多汁, 沾少少鹽, 甜味更突出.梅水晶, 單靠名字很難想到原來是鯊魚軟骨, 並以梅子及魚子拌勻, 吃時以紫菜包著並加入青瓜, 爽口又開胃.福岡青椒肉味噌幾有驚喜, 心想會否像西班牙青椒那樣呢? 福岡青椒清甜爽口, 放入味噌添咸味, 好特別!  此時, 來一杯南高梅梅酒就最合適~ 在木戶, 除了欣賞美食, 也可欣賞到日籍總廚木村潤一郎先生的專注. 大和雞雞腿肉燒得好香口, 要點之一當然是食材靚, 來自日本奈良的大和妃子雞是日本獨有的地雞雞種, 肉質少脂肪但夠彈性; 大和雞雞腎燒得剛剛好, 外層爽口而內裏仍是軟軟的.  大和雞雞肝必須趁熱吃, 炭燒味十足, 軟綿香濃! 自家製雞肉丸配黃金蛋, 店員一端來, 我就雙眼發光啦~ 一看就知外層香脆, 燒得惹味! 混入少少雞軟骨粒, 口感十足, 沾日本蛋, 香味更濃.  韮菜芝士豚肉卷, 看著芝士緩緩流下, 很治癒! 豚肉的香味及肉汁中和了韮菜剛剛熟而呈現的
此時, 來一杯南高梅梅酒就最合適~
大和雞雞肝必須趁熱吃, 炭燒味十足, 軟綿香濃!
韮菜芝士豚肉卷, 看著芝士緩緩流下, 很治癒! 豚肉的香味及肉汁中和了韮菜剛剛熟而呈現的 ‘辣’, 最終會很過癮地吃罷一整件!
串燒過後, 是鐵板燒, 這份宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒絕對像在日本當地嚐到的一樣! 炭火味濃, 雞肉充滿肉汁而具彈性, 就算不沾柚子胡椒醬也十級滋味.
 鱷魚湯有喝過, 鱷魚肉炭火燒讓我首次吃鱷魚肉的甘味, 質感像豬頸肉般爽彈, 建議多沾些醬將甘味減褪.
 厚燒牛舌, 口感軟中帶爽, 醬汁也調得很好.
 香烤宮崎佐土原茄子, 軟淋而不鬆散, 香烤味太吸引! 沾少少醬汁, 很香甜.
記得多年前到德島吃過南蠻炸雞, 今晚在木戶吃到總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年, 幾乎沒有兩樣, 同樣雞肉有彈性, 外層不會過脆及過乾.
就當晚所見, 坐無虛席, 更有日本女生穿和服到場用膳, 連日本人也惠顧的日式餐廳, 對我來說是一個認證~
2022-09-12
  • 大和雞雞腎
  • 福岡青椒肉味噌
  • 梅水晶
2022-09-13 613 浏览
»《木戶》日本地道風味居酒屋 • 招牌日本大和烤雞串餐廳以明爐炭火製作傳統日式博多燒物 開放式廚房吧台,一邊欣賞廚師製作,一邊與友人舉杯暢飲居酒屋引入日本奈良美味《大和妃子雞》再來這裡有日式博多燒物、也有燒海鮮
還有烤飯糰、蔬菜等單品可以搭配著吃、品項相當豐富以居酒屋來說 食物質素絕對是水準之上~當晚4人點了以下、特別推薦的有~自家製蟹味噌配雜菜條 $138一小盤蟹味噌醬汁放在木架上以蠟燭保溫蟹味噌醬汁給的份量很足 剩下的醬汁都用來配搭之後的串燒及飯團吃滿足感十足 (*`∀´*)ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10=厚燒牛舌 (份) $88賣相似日本和牛肉的厚燒牛舌乍看有點太生的質地,色澤粉嫩吃起來卻很柔嫩並且沒有太多的騷味口感特別細緻,搭配上濃郁的芥末醬令人意猶未盡 大概是近期吃過最嫩的牛舌料理吧ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10=
大和雞雞腎(鹽) 及 雞肝(汁) $42/串內臟部份分別點了雞腎及雞肝 當中雞肝的驚喜感非常大 是必點的項目串燒燒至微微焦香但仍然看得見潤澤雞腎面積比平時看見的大 口感脆彈 內裡多汁雞肝燒至剛收水的狀態 賣相潤澤咬下去口感軟綿 甘香濃郁 營養豐富廚師提醒這個要盡快吃 放
»《木戶》
日本地道風味居酒屋 • 招牌日本大和烤雞串
餐廳以明爐炭火製作傳統日式博多燒物
開放式廚房吧台,一邊欣賞廚師製作,一邊與友人舉杯暢飲
居酒屋引入日本奈良美味《大和妃子雞》
再來這裡有日式博多燒物、也有燒海鮮
還有烤飯糰、蔬菜等單品可以搭配著吃、品項相當豐富
以居酒屋來說 食物質素絕對是水準之上

當晚4人點了以下、特別推薦的有~

自家製蟹味噌配雜菜條 $138
一小盤蟹味噌醬汁放在木架上以蠟燭保溫
蟹味噌醬汁給的份量很足
剩下的醬汁都用來配搭之後的串燒及飯團吃
滿足感十足 (*`∀´*)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10

厚燒牛舌 (份) $88
賣相似日本和牛肉的厚燒牛舌
乍看有點太生的質地,色澤粉嫩
吃起來卻很柔嫩並且沒有太多的騷味
口感特別細緻,搭配上濃郁的芥末醬
令人意猶未盡 大概是近期吃過最嫩的牛舌料理吧

咬下去口感軟綿 甘香濃郁 營養豐富
廚師提醒這個要盡快吃
放涼了口感未能達到完美的軟綿
ʀᴀᴛɪɴɢ : 10/10
大和雞雞肝(汁)
大和雞雞腎(鹽)

日式雞腿肉炭火鐵板燒 $258
以明爐炭火烹調 整個製作過程火光熊熊 色香味俱全
每一件雞腿肉烤得均勻 離遠已經聞到陣陣炭香
肉質相當有嚼勁 雞味濃郁 肉汁被鎖住 格外ᴊᴜɪᴄʏ
搭配青檸汁及柚子胡椒 要香要辣都有
雞汁精華被菜底完全吸收 炭燒味充斥住口腔
作為佐酒小食一流 非常推薦 !
ʀᴀᴛɪɴɢ : 10/10

ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.0/10

總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年 $158
正宗宮崎名物南蠻雞 由主廚父親大人操刀
雞排肉裹上特製炸雞粉 特別處理過的炸雞
外皮炸得酥脆可口 肉質柔嫩一點也不柴 (,,•́؎•̀,,)
完全分不出自己吃的是雞胸還是雞腿❕
搭配他他醬、大量沙律菜 充滿南蠻風味
ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.0/10
總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞

還有點了以下其他

汁燒鰻魚肝 $62 ʀᴀᴛɪɴɢ : 7.0/10
自家製雞肉丸配黃金蛋 $96 ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10
關東綠茄子 $128 ʀᴀᴛɪɴɢ : 7.0/10
德島沙甸魚苗野澤菜飯糰$48/個 ʀᴀᴛɪɴɢ : 7.0/10
關東綠茄子

𝗥𝗘𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘𝗡𝗗 ᵤₚ
♥ Many items
𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦

厚燒牛舌
大和雞雞肝(汁)
日式雞腿肉炭火鐵板燒
自家製雞肉丸配黃金蛋
🍢尖沙咀充滿炭火味嘅串燒夜🍢.位於尖沙咀棉登徑嘅木戶,鋪面裝修滿滿日本居酒屋嘅感覺。一入門口就見到日本師傅係bar枱入面好努力咁燒緊野食,大家聞到啲炭火燒烤味即刻就覺得肚餓😋😋。.不過要留意由於餐廳主打係即叫即燒嘅明爐炭火燒烤,所以串燒同燒物等候時間會比較長。.★ 🦀🐟❀ 自家製蟹味噌配鮮雜菜條 💲138⭐️3.9/5前菜我地揀咗店員推介嘅蟹味增。蟹味噌有好濃厚嘅蟹膏鮮味,溫溫嘅蟹味噌配落冰鎮嘅菜條到一齊食,估唔到咁夾,菜味令到啲蟹味噌無咁容易食膩,但係又令你食到蟹膏嘅鮮味。佢地好貼心咁會連埋一個爐仔一齊上,令蟹味噌可以保持住溫度,不過要記住間唔中就要搞一搞啲味噌,以防啲味增會燒到乾咗。我地一直到最後食飯團都有配蟹味噌一齊食😋😋。.❀汁燒鰻魚肝 💲62⭐️4/5鰻魚肝係第一次試,原本我地驚魚內臟會好腥係無諗住叫嘅,好在店員極力推介話好值得一試,先無錯過咁香嘅鰻魚肝。燒過嘅魚肝啲魚油出曬黎,如果驚太油膩可以配埋wasabi 一齊食。.★ 🐔❀ 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒 💲258⭐️4.2/5鍾意炭火味嘅人一定要試下,雞腿肉肉嫩多汁,單食雞腿肉都好夠味,配埋柚子胡椒醬,少少辣,佐酒一流。墊底嘅椰
🍢尖沙咀充滿炭火味嘅串燒夜🍢
★ 🦀🐟
❀ 自家製蟹味噌配鮮雜菜條 💲138
❀汁燒鰻魚肝 💲62
★ 🐔
❀ 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒 💲258
⭐️4.2/5
鍾意炭火味嘅人一定要試下,雞腿肉肉嫩多汁,單食雞腿肉都好夠味,配埋柚子胡椒醬,少少辣,佐酒一流。墊底嘅椰菜同青瓜吸曬雞肉嘅味,記得要食埋。
❀ 宮崎南蠻炸雞 💲158
⭐️3.8/6
炸雞係日本總廚家族嘅秘傳食譜,的確係皮脆肉滑,仲保留到肉汁,配埋沙律醬食好邪惡😝😝。
★ 🐮
❀ 👅厚燒牛舌 💲88
⭐️3.9/5
牛舌燒得非常靚,中間仲係粉紅色,肉質爽口,配埋芥末醬食更加凸顯到牛舌味。
★ 素菜
❀ 🍆燒茄子 💲128
⭐️3.7/5
茄子相對地就比較一般,味道清淡啲,配埋木魚碎食,係幾岩係食完啲重口味嘅食物之後食,用黎清一清口嘅味道同解膩。
★ 🍢串燒
❀ 大和雞雞腎 💲42/串
⭐️4/5
雞腎雖然只係用左少少鹽調味,但係已經好香好夠味。口感爽口,一啲都唔韌。
❀ 大和雞雞肝 💲42/串
⭐️4.1/5
雞肝非常邪惡,肝油味濃厚同香,入口即化,醬汁同炭火味都夠濃。
大和雞雞腎、雞肝
❀ 韭菜芝士豚肉卷 💲42/串
⭐️4/5
韭菜非常多汁,不過有啲太濃味,蓋過左豚肉嘅味道。
❀ 自家製雞肉丸配黃金蛋 💲48/串
⭐️3.9/5
平時食其他鋪頭嘅雞肉丸串燒啲肉會好容易散開,但係今次雞肉丸混合左雞軟骨,紥實唔鬆散,建議試左原味再配醬油雞蛋食。
★ 🍙
❀ 德島沙甸魚苗野澤菜飯團 💲48/個
⭐️3.8/5
飯團原本係叫黎配埋未食完嘅蟹味噌,飯配蟹膏一向好夾無得輸嘅。但係我地發現原來淨食飯團都好好食,煙煙韌韌嘅飯粒混合埋啲魚苗同野澤菜平身都好夠味道,絕對係一個好好嘅收尾。
德島沙甸魚苗野澤菜飯團
總結:餐廳整體食物都係好高質,店員嘅服務態度好專業同貼心,會好細心咁推介菜式同講解食法,鍾意炭火燒烤嘅人一定要試下。
不專業食評 nei.foodie
大和雞雞腎、雞肝
德島沙甸魚苗野澤菜飯團
2022-09-08 300 浏览
餐牌串燒的選擇類別繁多。店子以木色為主調,設有串燒吧枱,走舒適家庭路線。餐牌提供超過一百款料理牛舌口感爽彈,油脂適中,吃起來口感軟嫩。頂級雞心頂肉質口感油潤軟綿。我們分別是了普通的雞心頂和頂級的雞心頂,建議大家一定要叫頂級的雞心頂😄宮崎南蠻炸雞的雞皮未去到爽脆,但肉質是滑嫩易入口的。一般的炸雞外皮是乾脆,而南蠻雞的雞皮則是香脆的口感但比較濕潤。雞肉串配黃金蛋味道也不錯,火喉夠。其後叫了搏多風味蔬菜肉卷比較油膩,照片沒有拍,不過一口咬下去豬肉卷和牛肉卷的肉汁與蔬菜融匯得很好,整體而言水準不錯,建議好好品嚐了肉類串燒後再叫😀

牛舌口感爽彈,油脂適中,吃起來口感軟嫩。

雞肉串配黃金蛋味道也不錯,火喉夠。

雞肉串配黃金蛋
牛舌
雞肉串配黃金蛋
牛舌
  • 厚燒牛舌
  • 自家製雞肉丸配黃金蛋
  • 明太子紫蘇豚肉卷
2022-09-06 177 浏览
今日,約左班朋友去棉登徑既木戶食串燒!之前來食過lunch,佢既鍋物同埋南蠻雞都唔錯,所以對呢度,係有信心既。以福岡水果蕃茄打頭陣,呢期都吃過唔少次此品,清甜多汁,炎炎夏日食呢個來打開胃口,岩數。福岡蕃茄好味,福岡既青椒其實都好有水準,爽脆清甜,配些咸香的麵豉醬一齊食,幾有驚喜。鰻魚肝係香港比較少機會食,甘香而口感帶點點煙韌,不俗。接著來是一系列的串燒,雞腎爽脆而唔會硬轟轟;大和雞腿肉,是真正有肉味,加上炭火香,好吸引。燒雞肉丸咬落唔會好鬆散,中意佢混入軟骨,口感更加豐富,沾上日本蛋既蛋汁同吃,那有不好吃的可能?韭菜芝士豚肉卷,豚肉與芝士從來合拍,帶點生的韭菜,那股微微的辛辣,亦非常討我歡心。愈邪惡既東西就愈好食,跟住嚟既大和雞雞肝,粉嫩可口,只能大說一句膽固醇萬歲。牛舌唔係厚切,不過口感還好,無令人失望。一輪串燒之後,接住嚟既宮崎式雞腿肉,係以鐵板上。肉嫩多汁,結合滿滿既炭火香,再以鐵板上去keep住個熱度,不同吃法,但同樣美味。超大個的飯糰,我只能淺嚐。原來係德島沙甸魚苗的口味,都幾特別,值得一試。上次午餐來食過南蠻雞,念念不忘,所以指明要『安哥』。肉質富彈性,跟上酸酸甜甜的南蠻汁
今日,約左班朋友去棉登徑既木戶食串燒!

鰻魚肝係香港比較少機會食,甘香而口感帶點點煙韌,不俗。
牛舌唔係厚切,不過口感還好,無令人失望。
上次午餐來食過南蠻雞,念念不忘,所以指明要『安哥』。肉質富彈性,跟上酸酸甜甜的南蠻汁醬,一貫的高水準。
最後係非常出色既鰻魚爐燒,鰻魚肥美,魚皮燒香,合心水,簡直有置身日本的感覺,可以食左當去左。

飽到甜品都食唔落了~
2022-09-03 230 浏览
外出用膳除了味道之外其實氣氛和飯腳也十分重要,所以車媽媽的飯腳永遠也是窩心的朋友,這天我們就一行6人去吃氣氛滿滿的串燒輕鬆一夜。再次選來主打博多串燒及串炸的串燒專門店木戶 KIDO,門面裝潢已經有令人有置身於日本一樣的感覺。餐廳內以木材元素配橙紅色調來展現那串燒店的輕鬆氣氛,忙碌工作過後來Chill一夜真的很享受。吃串燒飲杯高級南高梅酒$68相信很多人也會喜歡!如不愛梅酒可另選清酒或啤酒我覺得同樣匹配。先來吃數款清爽的前菜!福岡水果番茄$88甜度高入口多汁無渣非常香甜好好味。然後上檯的是梅水晶$58,梅水晶鯊魚軟骨和梅子與魚卵等材料拌成的食物,口感爽爽味道酸酸的十分開胃,用香脆紫菜包裹著新鮮青瓜一同品嚐下酒一絕。但我更愛吃接下來這個福岡青椒肉味噌$78,清脆爽甜的青椒塗上鹹度香氣也恰好的麵豉醬,一口吃下去口感和味道層次也令味蕾很有驚喜。然後是邪惡的汁燒日本鰻魚肝$62,以汁煮形式來炮製非常入味帶點甘香的鰻魚肝口感非常不錯。吃罷一系列精彩的前菜之後要勞煩日籍總廚木村潤一郎先生,以明爐炭火為我們炮製多款地道的串燒美食。率先上檯的是大和雞雞腎及大和雞雞腿肉各$42/串,燒至微微焦香但仍然看得

率先上檯的是大和雞雞腎及大和雞雞腿肉各$42/串,燒至微微焦香但仍然看得見潤澤,看上去絕對是我喜歡外脆內嫩的出品。

先品嚐大和雞雞腿肉充滿嚼勁的雞腿肉令口腔興奮,加上雞肉味道濃郁配上點點炭香很討人歡喜。

來到大和雞雞腎大廚燒得真Perfect,雞腎外面乾爽脆口內裏則非常多汁,喜歡吃雞腎的我表示非常好味道。

然後來到這個自家製雞肉丸配黃金蛋$48/串,再次品嚐仍然吃到那種新鮮感的味道,紮實而不鬆散的雞肉丸內包含着脆脆的雞軟骨,再沾上香濃的日本生雞蛋共嚐一串吃罷仍然有意猶未盡的感覺。

緊接著上檯的是香烤宮崎佐土原茄子$128,看似簡單其實師傅用上不少時間將外皮燒去,令我們吃到內裡軟滑的的茄子肉,配點薑蓉、香蔥、木魚及醬汁一同品嚐更為可口。

邪惡的美食沒完沒了!接下來是大和雞雞肝$42/串真的非常非常之邪惡,但我可以說給如果您嘗試絕對是損失!雞肝燒至剛收水帶微微炭香賣相潤澤,吃下口感軟綿味道甘香濃郁多邪惡也值得一嚐。

然後我們還點了宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒$258,這一客鐵板燒上檯時炭香味超級濃郁,雞腿肉肉嫩多汁又香口跟串燒又是另一種吃法,嘆這個雞腿肉炭火鐵板燒真的令人想飲番杯啤酒啊。

喜愛吃韭菜的我選了這一個韮菜芝士豚肉卷$42/串,雞卷上鋪滿芝士配上拉絲的效果賣相已經極為誘惑。

豚肉吃下去帶豐富肉汁及香氣,包裹著半熟的韭菜吃下去香辣刺激很對我胃口。

大家看見菜單上有這個炭火燒鹽麴鱷魚肉$98,坊間比較少有所以決定要一客來試一試!

鱷魚肉同樣弄得焦香味道口感有點像雞肉,味道則會帶點吃野味的感覺,配點點柚子胡椒醬來品嚐會更易受落。

吃串燒時大家都很喜歡叫個燒飯團食,我們這一個是德島沙甸魚苗野澤菜飯糰$48。

軟熟的飯團內混上了水份充足嬌嫩的野澤菜和鮮味濃郁的沙甸魚苗,好吃之餘食材比較有特色可以一試。

這兒令我印象最深刻的是總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年$158,上次試了雞頸肉今次就品嚐炸雞肉,肉質同樣極富彈性調味依然合我心水。

最後我們還品嚐了總廚特別限定極上日本鰻魚爐燒$388,以炭爐熱騰騰的上檯光是那份香氣已引得我垂涎三尺!鰻魚充滿魚油香氣魚皮亦燒得香而不過火,配了少許鹹甜味道恰好的醬汁絕對是我喜歡的燒鰻魚口味。

如果大家喜歡輕輕鬆鬆吃有質素串燒的話相信木戶絕對是一個好地方,在此提醒大家這兒生意非常不錯真的想來幫襯的話請早訂座。
2022-08-31
2022-09-03 1711 浏览
木戶: 宮崎福岡之夜今日上綱台做節目,講開呢個暑假食過嘅野,我發覺原來呢期食得最多係串燒。一年前食過木戶一次之後,好想再黎,可惜,呢到真心難訂位。試過幾次都訂唔到,到一年後,才有機會再黎。幸好朋友P小姐安排了座位同餐單,就好似享受左一次去宮崎嘅旅行一樣。由於當晚仲要趕去睇戲。朋友們都好就我,全部都七點到場。當晚真係食盡日本食材,全部都係來自宮崎同福岡,當然坐鎮呢度嘅日本師傅木村先生來自宮崎。前菜三個,福岡青椒肉味噌,梅水晶同福岡水果蕃茄,見咁多野食,即刻想飲杯梅酒先。先講梅水晶,原來係鯊魚軟骨,加上了梅子醬,可以加紫菜同青瓜一齊食,好開胃,而且鯊魚軟骨嘅口感非常特別,剩食更佳。我以為福岡青椒中點的肉味噌會好鹹,但配上福岡青椒又剛剛好。福岡水果蕃茄,就咁食當然甜到入心,加一點日本海鹽,又係另一種滋味。我完全無諗過有呢個咁我地道嘅炭燒日本鰻魚肝,日本就多,香港真係第一次食,鰻魚肝炭燒過呈粉狀,加上wasabi,感覺好與別不同。係網台節目講得最多嘅宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,呢個菜式絕對係去完福岡之後一樣最難以忘懷嘅菜式,而且呢度絕對做得有板有眼,三個層次,就咁食炭火地雞,加上檸檬汁,又或者再加
木戶: 宮崎福岡之夜

由於當晚仲要趕去睇戲。朋友們都好就我,全部都七點到場。

我以為福岡青椒中點的肉味噌會好鹹,但配上福岡青椒又剛剛好。

係網台節目講得最多嘅宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,呢個菜式絕對係去完福岡之後一樣最難以忘懷嘅菜式,而且呢度絕對做得有板有眼,三個層次,就咁食炭火地雞,加上檸檬汁,又或者再加上柚子胡椒醬,三個風味各有不同。

鱷魚肉炭火燒,又係少見嘅item,鱷魚肉個感覺同豬頸肉好似,我自己個人覺得鹹鹹地好好送酒。想試新奇野一定會點呢個。

厚燒牛舌,加上芥末醬,特別醒神,佢嘅牛舌唔係平時非常之厚個隻,但個人覺得厚度剛剛好。

呢度嘅雞串燒又係重點,先吃大和雞雞腎,雞腎非常之壯健。

大和雞雞肝,更加精彩,最重要係個醬汁同埋剛剛熟嘅狀態仲有少少嘅血,燒得正好。

大和雞雞腿肉,又係好粗壯的腿部位置,淡淡雞肉加上炭香,精彩。

韮菜芝士豚肉卷,個人覺得韮菜係重點,就算豚肉同芝士都唔夠佢嘅味濃,如果你係芝士迷可能你會有啲失望。

自家製雞肉丸配黃金蛋,相信雞肉卷用上不少雞軟骨,口感同平時不同,好有嚼勁,撈埋個蛋當然最正。

香烤宮崎佐土原茄子,呢種茄子比較少見,我自己個人覺得有一種草青味,又係大開眼界嘅宮崎菜式。

重點當然係總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年,上次食過返尋味,今次都一樣,最鍾意佢嘅雞係仲有肉汁,而且加上沙律醬同蔬菜,撈埋一齊食就最啱。

最尾吃著德島沙甸魚苗野澤菜飯糰,看看師傅嘅串燒火炬燒得高一高,賞心悅目,唔知下次幾時先有得再食呢。
2022-09-02 168 浏览
呢排都幾鍾意同一大班朋友去食日本串燒,因為咁先可以試到好多種唔同嘅嘢,食少少又得,食好多又得,特別係食完一啲好地道嘅日本串燒,成個體驗就好似去咗個小旅行一樣。老公成日話棉登徑有一間串燒店幾好,佢講過幾次,但次次都冇預我。今日佢竟然同一大班朋友食嘅時候預埋我,終於可以試到呢間嘢。呢間叫木戶,原來呢度又係有個日本師傅駐場,六點幾去餐廳已經大半滿。福岡水果蕃茄,配上日本嘅岩鹽,幾有驚喜,不過如果就咁食過蕃茄都好甜,加唔加岩鹽就悉隨尊便。梅水晶係乜?你完全諗唔到呢樣嘢係乜嘢,加左梅子嘅鯊魚軟骨,配菜還有青瓜、紫菜,食法有多種,我個人覺得紫菜夾軟骨最好。福岡青椒肉味噌,肉味噌又無想像中咁鹹,送上青椒就對版。我勁期待炭燒日本鰻魚肝,真係冇食過呢樣嘢,估唔到個魚肝都幾大舊,送啤酒真係一流。我老公話厚燒牛舌好好 ,不過始終我個人覺得呢樣嘢食麻麻哋,我無食到,但佢好似食到不停。自家製雞肉丸配黃金蛋,雞肉丸相對較為硬身,相對有好多軟骨喺入邊,點上好有味道嘅黃金蛋,正。今晚嘅雞件都係用大王雞來做,一次過整咗幾種唔同嘅食物,大和雞腎、大和雞肝、大和雞腿肉。我個人最鍾意雞腿肉,肉汁豐富,又大件,我上次食過嘅香草

福岡青椒肉味噌,肉味噌又無想像中咁鹹,送上青椒就對版。

我個人最鍾意雞腿肉,肉汁豐富,又大件,我上次食過嘅香草大王雞各有千秋。

香烤宮崎佐土原茄子本身幾期待,但係我覺得個茄子同平時嘅分別唔大。

韮菜芝士豚肉卷,加上了芝士後,多個層次,但係佢最出色嘅係嗰啲韭菜因為韭菜比較濃味,豚肉都冇佢咁搶。

老公最愛宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,加上柚子胡椒醬,平時佢喺Donki都會買一包現成嘅炭火雞肉食 ,自從佢喺福岡食完之後就愛上,炭火雞自己就咁食已經好好味,加上柚子胡椒醬又有另一層風味,呢個都係我自己個人覺得必點嘅美食。

總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年,聽講呢個formula係由五十年代傳到而家,經歷咗咁多年嘅配方,我相信佢嘅炸雞一定有過人之處,佢唔會太過油膩,而且唔會太過乾身,依然保持有雞肉嘅肉汁,加上沙律醬同沙律菜,真係好食,必點之物。

尾聲來多個德島沙甸魚苗野澤菜飯糰,魚苗好特別,不過略嫌太少,但係食完個飯糰都會食到少少嘅魚香。

縱觀成餐表現都好精彩,下次再同幾個姊妹嚟食下。