2021-12-09 73 浏览
自地鐵屯馬線開通宋王臺站後真係吸引咗好多平時好少去九龍城嘅人去九龍城食飯,今晚就有三個。朋友睇Openrice揀咗呢一間,試吓啦。一入到去,全場都好緊張咁睇跑馬,心裡即刻一沉,無期望咁叫咗四樣嘢:酸菜魚、蔥爆羊肉、家鄉炒米粉同埋欖角四季豆。家鄉炒米粉最先到,炒得幾香幾乾身,唔會太油,配料有午餐肉,真係想知家鄉喺邊度🤣酸菜魚無要海魚要了普通魚,叫了少辣,另外加咗鴨血同豆腐卜,超大盤,酸同辣好平均,魚好食兼無乜骨,勁多芽菜勁開心,仲有粉絲底,味道唔錯而且真係好抵食。欖角四季豆正常野啦,不過個蔥爆羊肉就麻麻哋,羊肉無乜羊味,羊肉片偏「un」。4個人總共食咗$639,好抵食。

4個人總共食咗$639,好抵食。
自從有咗宋王臺站之後,九龍城就變得方便好多🤩🤩今次喺附近搵到間食酸菜魚嘅試吓,覺得比起出面連鎖式嘅餐廳更加抵食!酸菜魚💰188喺香港食到嘅酸菜魚通常都會同你計份量,呢間就統一嘅,一份就係大大煲😂😂 真係好大好多份量!四個人都食!同埋見到個湯底係有奶白色,應該係真係落咗魚去煲湯嘅🤤 全部魚肉都大大件,夠爽滑,煲底仲會有紅薯粉,大家記得撈起黎食!如果唔食得辣嘅可以好似我咁,一上菜就夾起啲辣椒,同埋放凍少少先至食,就唔會熱同辣加埋🥵😂 干煸四季豆💰58雖然好多辣椒🌶️ 但識落啲豆係唔辣嘅,都幾開胃~麻辣牛肉💰48呢個係男朋友想食嘅,我本身見到麻辣兩個字好驚,但好彩都唔係好啦,仲有啲青瓜撈埋一齊中和返脆椒雞軟骨💰88呢份雞軟骨炸得啱啱好,如果配酒飲就一流!同埋份量係超級多😂 如果有得叫半份就啱啱好😂-總括而言,我哋兩個人太睇小呢間餐廳嘅份量,因為全部都大大份好抵食!酸菜魚值得推介👍🏻👍🏻 -人均消費: 💰 231(免加一) (服務費:每人$20)-餐廳: 有口福 地址:九龍城打鼓嶺道15號地舖

自從有咗宋王臺站之後,九龍城就變得方便好多🤩🤩

酸菜魚💰188

干煸四季豆💰58
雖然好多辣椒🌶️ 但識落啲豆係唔辣嘅,都幾開胃~

麻辣牛肉💰48

脆椒雞軟骨💰88

人均消費: 💰 231(免加一) (服務費:每人$20)

餐廳: 有口福
地址:九龍城打鼓嶺道15號地舖
2021-11-30 865 浏览
自從食過有口福之後,現在去九龍城都不想食泰菜,反而想試有口福的其他菜式。酸菜魚食過,今餐食豬肚雞煲涼菜都有很多款式今次試個爽滑涼拌魚皮竟然好大碟,可以當一個小菜🤗🤗魚皮切成粗絲,另有清脆青瓜、花生粒和芝麻配料,味道清甜爽口,完全食不到有魚腥味炒豬皮伴菜是惹味青椒和芹菜,豬皮黏 糯,充滿骨膠元,好食又養顏,老公叫我食多些半隻豬肚雞煲老板話加蟲草花會更好味,當然要服從指令雞肉香滑,豬肚煲到好冧又入味,仲有紅棗黨參……藥材,補氣強身,飲完湯全身都暖笠笠,大盤花菜菜花爽甜, 調味紅椒唔辣,還有去濕作用😋😋冰涼啤酒作飲料2個人,食物放滿整張枱都唔使500元,抵食
酸菜魚食過,今餐食豬肚雞煲

涼菜都有很多款式

今次試個爽滑涼拌魚皮

炒豬皮

半隻豬肚雞煲

老板話加蟲草花會更好味,當然要服從指令

大盤花菜

菜花爽甜, 調味紅椒唔辣,還有去濕作用😋😋

冰涼啤酒作飲料

2個人,食物放滿整張枱都唔使500元,抵食

• 炒豬皮
  • 涼拌魚皮
  • 豬肚雞煲
去九龍城食泰國菜就食得多!今次經過見到有雞煲酸菜魚烤魚嘅餐廳,即管入去試一試!餐廳唔收加一,價錢定位合理,入到去見到平日都全間餐廳爆曬,除咗雞煲酸菜魚仲有烤魚川菜嘅選擇,款式種類多,仲可以飲啤酒啤啤佢🍻酸菜魚魚肉係用鉗魚,師傅整到魚質好滑,湯底奶白金黃色,酸味辣味剛好👍🏻有芽菜水晶粉做配菜,仲可以另外加唔同嘅配菜!雞煲嚟到嘅時候聽到吱吱渣渣聲,新鮮滾熱辣,每件雞都掛滿晒醬汁,醬汁惹味得來帶少少甜,十分香口🤩我哋另外左加配墨魚油炸鬼,油炸鬼朔晒汁嘅味道,正!

雞煲
又到咗天氣轉涼的季節,最好就係去食下啲熱野,雞煲、羊腩煲、酸菜魚等等都係呢啲天氣必食嘅菜式👍今日出去九龍城,去我平時都有幫襯開嘅一間食店,佢嘅酸菜魚同埋川味小炒非常有風味每次嚟到必定點嘅酸菜魚😍魚片厚切,有口感;湯底酸酸辣辣之餘,仲有花椒八角之類嘅藥材,令到湯底「酸」中有「辣」,「辣」中有「麻」,有風味😍呢個胡椒豬肚雞煲嘅湯底亦都非常香濃,有淡淡的藥材味、加上鮮嫩的雞肉,非常補身👍呢個鮮蝦滑,我係非常驚喜,因為入邊竟然有好多原隻蝦粒爽口彈牙有鮮味,必試👍新鮮炸響鈴,鬆脆之餘仲帶咗少少豆香味👍水晶粉炒得幾乾身,爽口煙銀,每次嚟都會叫總體來講,除咗鎮店之寶嘅酸菜魚之外,其他菜式都幾有風味,價錢合理,可以一試
半隻胡椒豬肚雞
蝦滑
呢個鮮蝦滑,我係非常驚喜,因為入邊竟然有好多原隻蝦粒
爽口彈牙有鮮味,必試👍
炸響鈴
新鮮炸響鈴,鬆脆之餘仲帶咗少少豆香味👍
炒水晶粉
水晶粉炒得幾乾身,爽口煙銀,每次嚟都會叫
糖伴蕃茄

2021-11-25
半隻胡椒豬肚雞
蝦滑
炸響鈴
炒水晶粉
2021-11-23 64 浏览
今日來此處是來试巴蜀魚因朋友是食巴蜀專家,已食過不少巴蜀店,而我是第一次嘗試!入來已見老板安排我们座近廚房位置,所以能望入去,見到廚房也很乾凈。又可以見到廚師不停忙著煮出一味味的好餸。探看牆上的相片就已经好想試。今晚ordered了麻辣底小辣。你哋望下。幾色香味俱全。可惜,你們嗅不到。雖然ordered小辣,你望下好足料的胡椒粒,以為會好辣。剛好辣度!!!魚有三款,我们選了鉗魚比較少骨。嘩! 好新鮮有鮮味越食越開胃。所以再加餸。最厲害是這個厚切午餐肉。你再留意下。係煎香了的。放落麻辣湯底食法更特別。好厚呀。最後少不了天地壹號bill pls! 不用$450抵食!!
探看牆上的相片就已经好想試。

魚有三款,我们選了鉗魚比較少骨。嘩! 好新鮮有鮮味

越食越開胃。所以再加餸。

好厚呀。

最後少不了天地壹號

bill pls! 不用$450
抵食!!
2021-11-21 96 浏览
9月尾嘅最後一個星期日,同家人嚟有口福食小菜,第一次黎,餐廳地方好細,得幾張四人枱,冇乜裝修比較舊,有閣樓,好多雜物,隔離就有個凍櫃,估唔到…。不過啲嘢又真係好食,夠火喉,所以係值得幫襯嘅。當晩三人叫咗半隻胡椒豬肚雞加蟲草花,清炒蒿笋絲,大盆花菜,家鄉炒米粉同埋葱爆羊肉。個豬肚雞煲好有藥材味道,冇乜胡椒味,食完覺得好補身,雞分量都好多,食得出用嘅雞係靚嘅,夠滑又有雞味。兩個菜一個比較清一個濃味。大盆花菜有落煙肉一齊炒好野味,係油少少。蔥爆羊肉,啲羊有啲so 我就唔啱食囉,老豆話好味😚。個家鄉炒米粉真係必食,夠火喉,應該有用豬油,所以好香,米粉炒得夠乾身,唔會好多油。見都多人叫辣雞煲食,下次要去一試。
2021-11-17 70 浏览
多得屯馬線開通,黎九龍城食野多左。雖然好多推介,但賣廣告多。發現左呢間真係好地道的旅館,當然無華麗裝修,但勝在貼地。食左酸菜魚,藥繕雞煲,味道有國內正宗好味。再加上小菜,瓜炒瓜,菜炒菜。火喉足。新鮮熱辣。如果真係要講就係環境一般,似茶餐廳,沒有裝修華麗,枱與枱相隔不是太遠。但勝在真係貼地價錢,晚市簡單小菜價錢平靚正。當晚一班人食,兩魚一雞一蟹。再加多樣小食飲品。飽住走埋單都唔駛300/位良朋相聚吹下水。抵到難
多得屯馬線開通,黎九龍城食野多左。
雖然好多推介,但賣廣告多。
發現左呢間真係好地道的旅館,當然無華麗裝修,但勝在貼地。
食左酸菜魚,藥繕雞煲,味道有國內正宗好味。
再加上小菜,瓜炒瓜,菜炒菜。火喉足。
新鮮熱辣。
飽住走埋單都唔駛300/位
良朋相聚吹下水。抵到難
2021-11-14
  • 酸菜魚
  • 炒水晶粉
  • 尖椒皮蛋
九龍城區這間有口福的酸菜魚真係食過返尋味。門面裝修毫不起眼, 不過各款川菜味道正宗,小炒火喉十足, 諸葛烤活魚尤其係拿手菜。酸菜魚$188份量好大, 今次先嚐一口湯底, 鲜味十足, 辣度接着來,屬於辣得有層次, 唔太食得辣嘅人都接受到。酸菜好夠味。 原條魚起骨切片, 有不少魚鮫,魚翅部位, 魚片也非常嫩滑,實在美味!配菜也十分豐富, 有大量芽菜, 還有薯粉, 吸滿鮮甜嘅湯汁非常美味!涼拌海蜇絲$48海蜇絲切得比較幼細, 調味比較清淡, 青瓜爽脆夠味!酸辣腰花$88鑊氣十足, 青椒,紅椒,竹筍等同炒, 非常惹味! 腰花薄身入囗爽脆,豬腰處理得好好本身亦冇怪味。 酸辣度也恰到好處, 惹味得嚟又唔太辣,送飯一流。乾扁四季豆$58這也是做工複雜的小菜, 四季豆乾身夠嫩, 混合肉碎和乾辣椒,惹味又香口。番茄炒蛋$58家常小炒, 做得好好, 最重要係炒蛋夠香夠滑, 番茄炒得酸酸甜甜,也能解辣。每款小菜也做得出色, 即叫即做夠鑊氣! 價錢夠經濟, 再回頭幫襯冇難度~
酸菜魚

九龍城區這間有口福的酸菜魚真係食過返尋味。

酸菜魚$188

涼拌海蜇絲

涼拌海蜇絲$48
海蜇絲切得比較幼細, 調味比較清淡, 青瓜爽脆夠味!

酸辣腰花

酸辣腰花$88

乾扁四季豆

乾扁四季豆$58

番茄炒蛋

番茄炒蛋$58

每款小菜也做得出色, 即叫即做夠鑊氣!
價錢夠經濟, 再回頭幫襯冇難度~

酸辣腰花
乾扁四季豆
番茄炒蛋
2021-10-27 72 浏览
成日話九龍城多泰國菜今日同朋友行完啲泰國香料鋪諗住食番個晚餐先番屋企但又唔想又食泰國野見哩間既酸菜魚好似幾吸引一於黎試下——————————————-酸菜魚 ($188)賣相好靚 我地揀左小辣一上枱已經聞到微微帶麻既酸香味魚肉份量多 每塊大片厚切無骨而且肉質滑嫩得黎相對結實 唔會一夾就斷開幾截酸菜爽口 水晶粉同芽菜浸完湯汁更加入味脆椒雞軟骨 ($88)脆椒我地就唔敢食啦 雞軟骨炸得乾身焦脆 非常香口惹味食落完全唔油膩再加埋炒香既花生芝麻朋友話哩味餸 配酒一流孜然寸骨 ($108)孜然粉就食得多孜然我同朋友都係第一次見寸骨我同朋友又係唔知咩黎 Search完先知係豬後腿既某一條骨仲話每隻豬得兩條寸骨辣椒葱花孜然蓋滿左六條寸骨寸骨混合左重重既孜然味拎住條骨大口大口食肉既感覺幾爽————————————————————-好耐無係香港食過咁有鑊氣既小菜坐係廚房門口仲聽到入面傳黎既拋鑊聲菜式色香味俱全 價錢合理只係餐廳格局平民如果齋睇面門既話真係會好易錯失左哩間小店
成日話九龍城多泰國菜
今日同朋友行完啲泰國香料鋪
諗住食番個晚餐先番屋企
但又唔想又食泰國野
見哩間既酸菜魚好似幾吸引
一於黎試下
——————————————-
酸菜魚 ($188)
賣相好靚
我地揀左小辣
一上枱已經聞到微微帶麻既酸香味
魚肉份量多 每塊大片厚切無骨
而且肉質滑嫩得黎相對結實
唔會一夾就斷開幾截
酸菜爽口 水晶粉同芽菜浸完湯汁更加入味
脆椒雞軟骨 ($88)
脆椒我地就唔敢食啦
雞軟骨炸得乾身焦脆 非常香口惹味
食落完全唔油膩
再加埋炒香既花生芝麻
朋友話哩味餸 配酒一流
孜然寸骨 ($108)
孜然粉就食得多
只係餐廳格局平民
如果齋睇面門既話
真係會好易錯失左哩間小店
2021-10-23 65 浏览
嚟到九龍城食嘢, 好有口福呢到有口福。呢度啲 水煮魚好出名就叫咗個試下我哋分別叫咗四度菜 水煮魚 炒四季豆 番茄炒蛋 同埋口水雞。你自己都係平時成日食的菜式 咁就最後師傅功力 一食就食得出 煮得好唔好味。首先 讚下個炒四季豆 炒得好夠鑊氣 好嘢未 肉鬆配上黑椒 非常 上味其次就係個蕃茄炒蛋 呢一味餸 好多人都識煮 但要炒到個蛋好滑就未必個個得 而且番茄好新鮮好鮮甜。主打當然要介紹返個水煮魚 個水煮魚 辣辣地 好醒胃 有好多魚肉食 湯底仲有玻璃粉 夠曬豐富。口水雞同樣都係成為 雞肉嫩滑 辣辣地 非常惹味。
嚟到九龍城食嘢, 好有口福呢到有口福。
呢度啲 水煮魚好出名就叫咗個試下

口水雞同樣都係成為 雞肉嫩滑 辣辣地 非常惹味。
2021-10-18 50 浏览
今次嚟咗九龍城呢一間餐廳食川菜,朋友推介話想食辣嘢就嚟呢間啦。話說今日想食辣嘢所以就黎試一試啦叫咗酸菜魚、胡椒豬肚雞、土豆絲同農家小炒肉。胡椒豬肚雞真係第一次試 平時都好少地方係配搭雞 但估唔到又幾match 個湯飲落去唔會太重胡椒味 好開胃 豬肚同雞食落去都好入味。另外,酸菜魚係朋友推介一定要食,果然係好推介呀 ,魚肉嫩滑,啖啖肉,辣椒酸菜配料香味十足。😋😋但有樣估你唔到就係農家小炒肉好惹味,配飯一流。最後,叫埋清炒土豆絲,費事樣樣都食辣😂
話說今日想食辣嘢所以就黎試一試啦
叫咗酸菜魚、胡椒豬肚雞、土豆絲同農家小炒肉。

但有樣估你唔到就係農家小炒肉好惹味,配飯一流。
最後,叫埋清炒土豆絲,費事樣樣都食辣😂
2021-10-09 69 浏览
屯馬綫開通了,去九龍城覓食也很方便,乘地鐵到宋王臺站,步行數分鐘巳可到達九龍城。未開通屯馬綫之前,也曾經吃過九龍城打鼓嶺道一間別樹一格的川菜有囗福,餐廳簡約設計,實而不華的裝修,勝在食物頗有水準和有多款招牌四川菜、雞煲和火鍋。疫情雖然放緩,餐廳已噴上消毒塗層,可讓食客吃得安心👍鎮店之一的酸菜魚,老闆建議可加嫩滑鴨血令這道菜式添加美味;魚肉入口嫩滑少骨,配上水晶粉、酸菜、牙菜、🌶️和黑胡椒,酸辣醒胃,也有驅寒驅風去濕的作用,至啱我啲虛寒體質。蒜香炒幼嫩秋葵也是健康之選。鹹香酥脆的樟茶鴨配搭冰涼啤酒, 感覺淋漓盡致!
屯馬綫開通了,去九龍城覓食也很方便,乘地鐵到宋王臺站,步行數分鐘巳可到達九龍城。未開通屯馬綫之前,也曾經吃過九龍城打鼓嶺道一間別樹一格的川菜有囗福,餐廳簡約設計,實而不華的裝修,勝在食物頗有水準和有多款招牌四川菜、雞煲火鍋。疫情雖然放緩,餐廳已噴上消毒塗層,可讓食客吃得安心👍

蒜香炒幼嫩秋葵也是健康之選

鹹香酥脆的樟茶鴨配搭冰涼啤酒, 感覺淋漓盡致!

• 酸菜魚
  • 秋葵  樟茶鴨  鴨血
2021-10-01 49 浏览
有了屯馬線 所以來到九龍城食飯就方便得多了今日叫了水煮魚少辣 有薯粉起底索晒汁 好辣好正 魚肉夠滑唔多骨飲埋杯冰凍啤酒 夠爽 豬耳麻辣汁好味另外清炒萵筍絲好爽脆食咁多辣野要叫返唔辣清清味蕾
有了屯馬線 所以來到九龍城食飯就方便得多了

今日叫了水煮魚少辣 有薯粉起底
索晒汁 好辣好正 魚肉夠滑唔多骨
飲埋杯冰凍啤酒 夠爽
豬耳麻辣汁好味
另外清炒萵筍絲好爽脆
食咁多辣野要叫返唔辣清清味蕾
2021-09-30 96 浏览
外出工作完畢,無須回公司,收早少少當福利🤭🤭🤭,順便跟同事在宋皇臺附近一帶揾食。 去到邊,食到邊,真係區區有美食! 食個雞煲後再加水變火鍋,快人一步烚吓烚吓🥢🥢,暢快無比,✌✌✌! 香辣雞煲(半隻)香味濃郁的小辣雞煲,配料有芹菜,青瓜,洋蔥及大蒜,精心製作的雞煲,雞件非常入味,香辣外還帶些微麻辣味道,食落更有層次! 頂級手切肥牛肥牛在煲內拖拖,入口肉質嫩滑,牛味香,一食即知高質食材!👍 讚岐冰烏冬 有肥牛定必有配烏冬,呢款冰烏冬彈牙好食😋😋😋篙菜店長介紹,我未試過篙菜,即管一試,烚的時間要多一些,原因莖部分比較粗,食落幾特別,都幾適合打邊爐食!食菜又多一個好選擇,真好呀! 烚吓烚吓點少得飲罐可樂呢,爽!

去到邊,食到邊,真係區區有美食!

香辣雞煲(半隻)

頂級手切肥牛
肥牛在煲內拖拖,入口肉質嫩滑,牛味香,一食即知高質食材!👍

讚岐冰烏冬
有肥牛定必有配烏冬,呢款冰烏冬彈牙好食😋😋😋

篙菜

烚吓烚吓點少得飲罐可樂呢,爽!