2012-03-07 96 浏览
豐富早餐好重要, 食得好, 做咩都醒神.今日到晨光食早餐, 火腿絲通粉, 通粉好彈牙, 湯飲到除左咸味, 仲有少少甜味, 中意!煎旦, 我覺得可以唔好煎咁乾.多士, 烘得適中, 牛油可以多D, 或者俾我自己塗.凍咖啡, 香濃, 奶味幾重.味道唔錯, 食完個人精神晒!
豐富早餐好重要, 食得好, 做咩都醒神.
今日到晨光食早餐,
煎旦, 我覺得可以唔好煎咁乾.
多士, 烘得適中, 牛油可以多D, 或者俾我自己塗.

凍咖啡, 香濃, 奶味幾重.

味道唔錯, 食完個人精神晒!
2012-03-07
$26 (早餐)
早早有事出荃灣,來到晨光食早餐XD餐肉腸仔公仔面 + 熱奶茶餐肉:好厚下,唔似快餐店薄薄的一片,應該油炸的腸仔:切左花,應該都係應該油炸的,係唔健康但好食不過餐肉腸仔原身就XD公仔面:浸到剛剛好,唔會太硬或是太軟,唔錯XD熱奶茶:濃度、甜度都好好下,唔差茶味唔算淡
早早有事出荃灣,來到晨光食早餐XD
餐肉腸仔公仔面 + 熱奶茶

餐肉:
好厚下,唔似快餐店薄薄的一片,應該油炸的

腸仔:
切左花,應該都係應該油炸的,係唔健康但好食

不過餐肉腸仔原身就XD

公仔面:
浸到剛剛好,唔會太硬或是太軟,唔錯XD

熱奶茶:
濃度、甜度都好好下,唔差

茶味唔算淡
2011-10-22
$25 (早餐)
2011-03-09 54 浏览
肚了餓了,看到這間門面可以,價錢適中,比翠華平少許,就試下先,叫了兩個客飯,一個石碢咖哩雞,味道不錯,但雞肉好硬,件數又不多,另一個是咕咾肉,上碟時買相不錯,味道亦可,但粉漿太厚,排骨太細,越食越無胃口!下次不回再來!
下次不回再來!
2010-02-27
  • No
2010-10-16 29 浏览
已超過20年未遇過咁悔氣o既侍應. 仲要全部都係黑口黑面. 想受氣一定唔會失望. 我全程都有禮貌有笑容, 因為我同個女一齊, 希望個女識得尊重自己尊重人.食物味道算不錯, 但絕對不會再去!

食物味道算不錯, 但絕對不會再去!
2010-03-22 46 浏览
2010年3月4日 ( 3-1 ) 荃灣 ( 晨光餐廳 - 1 ) 日程:( 晨光餐廳 - 好彩海鮮酒家 - 元朗合興餅家 ) 早上陪太座空肚覆診,完事後,太座提議到這裡早餐,我倆選吃了兩個早餐。分別為:早餐A,有鮑魚火腿通粉,牛油厚多士,煎雙蛋,餐茶一杯。早餐B,茄湯長通粉,炒蛋拚牛油豬仔包,餐茶一杯。鮑魚火腿通粉:鮑魚絲很少,火腿絲味道也好,通粉沾嗦上湯汁好吃。羅宋湯長通粉:有番茄牛肉青椒及洋蔥,濃味好喝。牛油厚多士:牛油足夠,多士烘焙得宜,脆口味美。炒蛋:炒蛋夠香滑而不老,屬夠水準的炒蛋。牛油豬仔包:微熱,外脆內軟,牛油足料,好味過於1月30日在同區(翠華)吃過的牛油豬仔。熱奶茶:茶味夠濃,奶味足,也是很香滑,但微帶苦澀,亦算順喉,奶茶,始終是( 翠華 )稍勝。熱鴛鴦:咖啡與奶茶比例差不多,也有一般茶記水準。餐後總結味道:今天早餐水準幾好。環境:我倆選坐卡座,坐得幾舒服。服務:不過不失。衛生:無發覺不妥之處。抵食:算是抵吃了。

日程:( 晨光餐廳 - 好彩海鮮酒家 - 元朗合興餅家 )
早上陪太座空肚覆診,完事後,太座提議到這裡早餐,
我倆選吃了兩個早餐。
分別為:早餐A,有鮑魚火腿通粉,牛油厚多士,煎雙蛋,
餐茶一杯。早餐B,茄湯長通粉,炒蛋拚牛油豬仔包,餐茶
一杯。
鮑魚火腿通粉:鮑魚絲很少,火腿絲味道也好,通粉沾嗦上
湯汁好吃。
羅宋湯長通粉:有番茄牛肉青椒及洋蔥,濃味好喝。
牛油厚多士:牛油足夠,多士烘焙得宜,脆口味美。
炒蛋:炒蛋夠香滑而不老,屬夠水準的炒蛋。
牛油豬仔包:微熱,外脆內軟,牛油足料,好味過於1月30
日在同區(翠華)吃過的牛油豬仔。
熱奶茶:茶味夠濃,奶味足,也是很香滑,但微帶苦澀,亦算
順喉,奶茶,始終是( 翠華 )稍勝。
熱鴛鴦:咖啡與奶茶比例差不多,也有一般茶記水準。
餐後總結
味道:今天早餐水準幾好。
環境:我倆選坐卡座,坐得幾舒服。
服務:不過不失。
衛生:無發覺不妥之處。
抵食:算是抵吃了。

鮑魚火腿通粉 , 熱奶茶
炒蛋 , 牛油豬仔包
牛油厚多士 , 煎雙蛋
鮑魚火腿通粉
茄湯長通粉
熱鴛鴦
2010-03-04
$22 (早餐)
2010-03-08 13 浏览
呢間餐廳都開左一段時間,未嚐過。老公食過炒、粉豬扒包,覺得幾好食,奶茶亦好飲。七點時份,座上客坐滿75%。我地左炸醬麵+$5飲品:奶茶。火腿煎蛋厚多士。炸醬麵附的上湯奶白色,好似好正咁,其實無特別。炸醬味好似甜醬溝水,得個甜味;肉絲好實淨,好似煮熟左,擺左o係度,有人order就撈一撈「炸醬」,上得!好難食!蛋麵好爽!!!好彈牙!!!個人口味,如果麵條爽口彈牙,感覺上好似唔熟咁,要o趙好耐。奶茶,睇茶色都好像樣喇。味道茶甘中帶掛喉的奶味,好奶茶!!我覺得,質素與金華十分相像。但奶茶「專家」覺得,未至於此.....應該似新華喎!都好好架喇!厚多士,果然好厚!可惜塊火腿,同蛋都cover唔到塊麵包!唔合比例!麵包ok脆。欣賞隻煎蛋,煎得好靚,沒丁點的燶蛋皮。這店還有鐵板扒食,五十幾蚊鐵板餐,可以一試。

七點時份,座上客坐滿75%。
我地
左炸醬麵+$5飲品:奶茶。火腿煎蛋厚多士。
!
蛋麵好爽!!!好彈牙
奶茶,睇茶色都好像樣喇
厚多士,果然好!可惜塊火腿,同蛋都cover唔到塊麵包!唔合比例
!
麵包ok脆。欣賞隻煎蛋,煎得好靚,沒丁點的燶蛋皮。
這店還有鐵板扒食,五十幾蚊鐵板餐,可以一試。
奶茶
炸醬麵
火腿煎蛋厚多士
2010-03-07
$19.5 (晚餐)
奶茶
2009-12-12 6 浏览
呢間餐廳開咗唔係好耐,但我嚟過好多次,如果晏咗嚟,要响門口等一陣先有位呢間最正既係佢D咖喱,同茶餐佢每日都有是日精選,個個都好似好正咁,而裡面其中一款,一定係咖哩。佢D咖哩真係好正,夠香如果果日唔想食太飽,會食茶餐,佢哋茶餐個包,唔係果D方包多士,係一個圓型既豬仔包,烘香咗加D牛油,好味。茶餐個麵,唔似一般茶餐廳咁,佢係用新鮮既肉去滾。佢一個餐都要成差不多$30,同其他茶餐廳比,係貴咗D,但都覺係抵

呢間最正既係佢D咖喱,同茶餐

2009-11-30
  • 咖哩
  • 茶餐
2009-08-10 12 浏览
老豆話熊貓酒店附近開了一間新餐廳,問我有冇興趣一試,愛嚐新嘢既我,又怎會拒絕呢?並不是太肚餓,旨在試試新店,隨便點一碗片頭河就好了,老豆要個水餃河,老媽子則要一客海南雞飯,要白飯。簡單的三樣嘢,竟都出現漏單和錯單情況,不是吧!我叫的片頭河,送上檯時成了魚蛋河,眼見魚蛋似乎不錯,就懶得去換了,照食可也。河粉淡茂茂,完全感受唔到米香,很一般;魚蛋反而不錯,彈牙有鮮味,好彩沒有換回片頭,否則可能仲衰。老豆的水餃賣相正宗,裡頭大大隻鮮蝦仁和筍,據報幾好吃,但河粉同是不行;老媽子的海南雞飯又是漏單,追單之後,又忘記轉白飯,侍應真的在夢遊。試了一件雞,嫩滑,卻一點味道也吃不出,唯有靠醬汁去調味了。這裡最好的就是餐具,若只睇餐具而不看環境,還以為是在酒店用膳呢!

魚蛋粉
水餃河