盡管我再三否決,還是被同事夾來這兒。記得這兒的刺身是超市質素,所以點了熟食。午市定食($72,另加一)。有淡如水的「麵豉湯」、份量奇少的「沙拉菜」、市販的「海帶漬物」、三片肥美的「鮭魚刺身」。主菜是四分一條「鹽燒鯖魚」和香濃惹味的「燒豬軟骨」。兩款都OK。付白飯和台式飲品(挑了熱水密桃綠茶,但好淡)。吃完超口渴,油煙陣陣,若非必要,唔會再來。
付白飯和台式飲品(挑了熱水密桃綠茶,但好淡)。
吃完超口渴,油煙陣陣,若非必要,唔會再來。
2006-09-20 20 浏览
本人通常都是午市光顧此菜館,價錢屬於偏貴。套餐平均80元,味道不算差但份量不多。若想便宜一些可點拉麵,但我會推介大家食鐵板燒,因為師傅手勢真係唔錯,如果坐吧可以看他表演。其中我和朋友最欣賞那兒的燒牛肉卷,口感非常好。食餐會附送飲品,有別於一般食店可選各款綠茶,但味道只屬一般。那兒的服務偏慢,食晏會有點兒趕。
2006-07-28 14 浏览
今日去食左個日式便當,有三文魚刺身三件、兩隻炸生蠔、漢堡牛扒、日式沙津、前菜、白飯、麵豉湯、一杯飲品,樣樣都幾好味! 不過杯ginger tea比較spicy。環境ok,d位迫左小小,光線有d暗,幾好feel。
2006-04-29 5 浏览
午休時份,友人來灣仔找我議事,順便開餐。因為附近中菜館full house,遂到這店。點了兩份「午市定食」($72 / 份,另加一):「雜錦壽司」和「北海道魚生飯」。附味噌湯、綠茶冷麵、冷/熱飲品(台式柑桔/青檸/檸檬/蜂蜜紅/綠茶、薑母茶、…等)。味噌湯:稀釋淡口無料,行貨。綠茶冷麵:徙有綠茶顏色,不見綠茶味道,份量奇少,僅兩口份量。而沾汁是港式偏甜口味。我的雜錦壽司有六or 八件(!?)。有海膽、螺肉、蟹籽、魷魚、…??味道只如連鎖超市的壽司好丁點兒!但居然有一件係海膽,亦味濃,就算數吧!友人的魚生飯,…,刺身片薄到透明,鮪魚的質地…霉…似乎解冰後放置良久…!?個人認為,跟超市用來作「四蚊壽司」的刺身薄片般咁薄質素亦咁不濟。我的薑母茶比友人的柑桔xx好。(個人認為)============================================另:店內油煙強勁,我的外套…結果老媽幫我用抽濕機吹足四小時,仲…仍然有味!唉!呢度,應該唔會再幫趁。
味噌湯:稀釋淡口無料,行貨。
我的薑母茶比友人的柑桔xx好。(個人認為)
(非会员)
We went there last night (4 Mar), the food there was just so-so, however, we want to remind those who plan to go there, please show the qualified credit cards before checking the bill.Otherwise, you will not be offered the discount, as the staff there said that the bill can only be issued once, and can\\\'t revise even though we have presented the credit card (Manhattan) when the bill was sent to us.

2006-02-27 6 浏览
甫回來,同事們相繼約會午餐。大概港女愛和食,…:於是舌頭又要受MSG 酷刑!大伙兒,餐牌上的鐵板燒午餐和定食款式較吸引。我點了「金菇牛肉鍋定食」($59,另加一),師弟則選了「鐵板燒:牛拼蝦」($88,另加一)。我的「金菇牛肉鍋定食」在五分鐘內上桌。有味噌湯(偏淡)、椰菜青瓜泡菜、白飯(溝米)。牛肉鍋裡有金菇、肥牛、豆腐、粉絲、黃牙白,份量剛好合男生食用,味道偏濃,OK 啦。但師傅下得太太太多!師弟的「牛拼蝦鐵板燒」則在廿分鐘後才上桌,那時,我巳經餓到胃穿!貴十九蚊的餐果然豐富好多!主食的鐵板燒好香好多份量!幾塊蒜片惹味牛柳、一隻無膏的大頭蝦、幾片切花的烤茄子。還有沙拉(玉子燒、仿蟹柳、沙拉菜)、味噌湯、泡菜(辣味的長豆漬物)、炒雜菜(椰菜甘筍)、白飯。仲有甜品「芒果布丁」(羅拔臣盒裝DIY 質素,好差。)包餐飲一杯。我點了「熱薑母茶」,好辛辣啊!正適合這種潮濕微涼的日子。師弟點了「熱柑桔檸檬」,他說好淡,比「道地」還差!其餘同事點的「青蘋果綠茶」、「蜂蜜綠茶」都淡戌戌的……。
被女祕書拉去吃午餐。對,又是港式和食!我因為許久沒有吃過所謂的「港式日本拉麵」。於是,點了帆立貝拉麵午餐,連加一,約 $62 而已。鮭魚刺身:有三片鮭魚刺身,不肥美絕對係意料中事。帆立貝拉麵:配料方面,有四粒鮮帶子,附帶鮮橙色的部份,肥美可口,啖啖肉。以及三片魚板薄片,薄到近乎透明!配食的還有粟米和海苔。至於,主角「拉麵」,只是「味千xx」水準。餐飲:點了草莓綠茶,味淡如冰水。女同事所點的牛肉鍋定食、咖哩豬扒飯、照燒雞扒飯定食,賣相都相當可怕!試了一小塊沾了咖哩汁的炸豬扒,口感油膩,豬肉無味,肉質粗糙,唔得。照燒雞扒被煮到肉乾,雪味十足,體積只有小孩子手掌般大而已。牛肉鍋的湯唔夠熱,牛肉半生熟,不是人人受得了。服務冷淡,無下次。
被女祕書拉去吃午餐。對,又是港式和食!
我因為許久沒有吃過所謂的「港式日本拉麵」。
於是,點了帆立貝拉麵午餐,連加一,約 $62 而已。
鮭魚刺身:有三片鮭魚刺身,不肥美絕對係意料中事。
餐飲:點了草莓綠茶,味淡如冰水。
服務冷淡,無下次。
2005-09-13 8 浏览
2005年9月9日放題任食兩小時$168+10%魚生壽司一般,迷你魚生飯的魚生不太新鮮。燒物幾好味- 粟米好甜,鯖魚和秋刀魚大大條,雞軟骨好脆,牛肉薄燒亦惹味。一口牛肉又鞋又,汁煮牛舌幾腍但味過濃。天婦羅(蝦、軟款蟹)好大件,但粉漿厚。選擇幾多,試不了全部已經好飽。這個價錢不能太大期望,質素算是符合等價交換的原則。飲品除酒類和咖啡買一送一。卡位與卡位之間和大廳有布簾遮隔,營造少少私隱感覺。七時多坐到十時多,我們也只是吃到2小時,也沒有夠兩小時即趕客。
2005年9月9日

放題任食兩小時$168+10%
魚生壽司一般,迷你魚生飯的魚生不太新鮮。
一口牛肉又鞋又,汁煮牛舌幾腍但味過濃。
天婦羅(蝦、軟款蟹)好大件,但粉漿厚。

卡位與卡位之間和大廳有布簾遮隔,營造少少私隱感覺。

2005-09-05 7 浏览
昨晚6個人去,卒之book到房,仲食左好多0野...每人168元+ 10%,不過我0地另叫左幾枝清酒,埋單要1,4xx元!!comments:壽司+魚生-->新鮮,切得好厚,正!霜燒壽司(我食左三文魚)-->好好味!天婦羅-->我最鍾意食炸蝦同軟款蟹!燒物-->粟米一定要食,另牛肉薄燒+一口牛肉都好味!其他-->炒雜菇有好香牛油味!
昨晚6個人去,卒之book到房,仲食左好多0野...

comments:
壽司+魚生-->新鮮,切得好厚,正!
霜燒壽司(我食左三文魚)-->好好味!
天婦羅-->我最鍾意食炸蝦同軟款蟹!
燒物-->粟米一定要食,另牛肉薄燒+一口牛肉都好味!
其他-->炒雜菇有好香牛油味!
2005-08-15 15 浏览
星期五去演藝學院睇"東宮西宮~ 西九龍皇帝" 之前同朋友係度食飯, 諗住可以試多D, 所以就食日式放題, $160一位連加一, 唔算貴.有很多款式的食物, 尤其係鐵板燒, 必試.魚生好新鮮, 又鮮甜, 佢地有比較少見的白豚肉, 好正!可惜呀, 熱葷上菜速度超慢...... 奉勸大家, 趕時間的話千祈唔好試日式放題, 都係食set 穩陣......

有很多款式的食物, 尤其係鐵板燒, 必試.
魚生好新鮮, 又鮮甜, 佢地有比較少見的白豚肉, 好正!

(非会员)
2005-08-15 4 浏览
-環境唔錯,有情調,有privacy-服務ok,waitress 有誠意,耐唔耐識幫客人換碟,只係order慢左......-魚生刺身夠多款, 大件+新鮮-燒霜壽司好味-燒粟米一流-不過每位168唔包0野飲,如果包埋0野飲就好喇......-算啦,飲品都係20/杯左右-有一特色,有waitress唔識中文......
-環境唔錯,有情調,有privacy
-魚生刺身夠多款, 大件+新鮮
-燒霜壽司好味
-燒粟米一流
-算啦,飲品都係20/杯左右
-有一特色,有waitress唔識中文......