銅鑼灣加路連山道一帶近車房,其實係靜中帶旺嘅平民美食區。不過呢間越南菜,我真係俾佢個名呃咗入舖裡面食個lunch.我諗住方方便便係食個越南粉麵之後就下午去銅鑼灣行下街。呢碗金邊粉個湯底好濃好澀澀,感覺好糊好漿,食落係有啲辣,但辣得嚟好單調,係有少少香茅同檸檬葉味道,東南亞嘢食嘅香料味真係不足。個杯桂圓龍眼水,得個甜字,太甜啦,一啲都無桂圓果種果香味道。豬扒好薄,煎得好油膩,有醃過肉味都有嘅,但咬落好普通香茅味唔夠,同普通嘅煎豬扒一樣平平凡凡。金邊粉個粉好淋,食落唔爽口。呢碗粉麵,評價好低,銅鑼灣區會有更好嘅選擇。
銅鑼灣加路連山道一帶近車房,其實係靜中帶旺嘅平民美食區。
不過呢間越南菜,我真係俾佢個名呃咗入舖裡面食個lunch.

我諗住方方便便係食個越南粉麵之後就下午去銅鑼灣行下街。

香茅豬扒叻沙金邊粉

金邊粉個粉好淋,食落唔爽口。

呢碗粉麵,評價好低
,銅鑼灣區會有更好嘅選擇。
2023-03-12
2023-03-21 692 浏览
牛肉加量都係少出到嚟全部牛肉都熟到老仲要痴埋一舊個湯底冇牛味 仲要有陣簡水味撈檬叫正常 但都唔會叫做好食唔建議大家去食基本上咁簡單既生牛河都可以整到咁差間野其他野食都唔會好食得去邊好食既越南料理一街都係所以佢對比起絕對可以叫難食牛肉加量都係少出到嚟全部牛肉都熟到老仲要痴埋一舊個湯底冇牛味 仲要有陣簡水味撈檬叫正常 但都唔會叫做好食唔建議大家去食基本上咁簡單既生牛河都可以整到咁差間野其他野食都唔會好食得去邊好食既越南料理一街都係所以佢對比起絕對可以叫難食
牛肉加量都係少

所以佢對比起絕對可以叫難食
生牛河
2023-03-13
2023-03-06 593 浏览
🦥某次去開銅鑼灣,諗極都唔知食咩好,跟住行行吓轉角就見到呢間叫做春嬌嘅越南餐廳😂,見到個名就幾特別啦,再望埋餐牌,「咦幾平喎!🫣」咁就衝左入去試吓。🐖今次就叫咗一個香茅豬扒檬粉,豬扒有兩大塊,醃得幾入味,肉質軟腍鬆化,識落都幾Juicy,加分!🍜再試埋個湯,湯底用大量牛骨熬製,香濃鮮甜,檬粉份量充足,簡直係平民美食呀!行去銅鑼灣嘅朋友都唔好錯過!😎

2023-01-01 2688 浏览
越南店【春嬌】因為餐廳名字跟電影「春嬌與志明」同名,所以吸引小編到來光顧。雖然名字相同,但是餐廳內裝潢佈置跟電影完全沒有關係的。室內佈置充滿越南風味。用電話落單方便,但是小編還是喜歡傳統圖文並茂的餐牌。【春嬌】主打牛骨湯粉及叻沙,各有十多款選擇。每款粉麵大約六、七十蚊包括飲品一杯。好似車仔麵,嫌唔夠豐富可以加餸。第一次幫襯就叫包羅萬有的【招牌春嬌火車頭  $79】。這個火車頭有牛丸、生牛肉、花膠及牛腩。坊間的火車頭大大碗,份量比一般越南粉多,但這個火車頭沒有睇頭,普通的份量。這個火車頭有牛丸、生牛肉、花膠及牛腩。最特別是越南粉有花膠真少有,而且大大件! 牛丸彈牙爽口、生牛肉嚡口。湯底清而少油,小編嫌不夠濃味。小編每天都需要杯港式奶茶,泰國奶茶不是我杯茶。但餐廳的【志明奶茶】名字實在吸引,就試下!果然令我失望,味道偏甜又沒有茶香。【春嬌】好的評語好多,名字又吸引,但是沒有期望中的好,普普通通,可以有更好的選擇,試一次就夠。
室內佈置充滿越南風味。
好似車仔麵,嫌唔夠豐富可以加餸。
花膠
湯底清而少油,小編嫌不夠濃味。
2022-12-10
2022-12-15 849 浏览
今日過海做野 做完野就諗住食埋野先走啦但港島區太難搵位泊車喇🥲最後無食到想食既餐廳求其搵個位泊到車就行左入去食下午茶時間 唔洗等位都係用手機掃QR code落單 野食好快就送到~河內生牛肉河粉 配熱龍眼水 $60雖然野食好快送到 但黎到見到感覺唔多吸引😮‍💨叫生牛肉河 得好少部分係生既 大部分已經熟左而且牛肉份量都唔算多 同埋比較碎湯底味唔濃 無乜牛味 味道一般😢招牌蔥烤牛肉飯 配凍茉莉綠茶 $63賣相都係一般 唔吸引烤牛肉同炸蒜撈埋一齊食都可以接受唔會太油膩不過牛肉有少少韌埋單$123 不過不失填飽個肚都叫ok既 不過應該無下次了😮‍💨
今日過海做野 做完野就諗住食埋野先走啦
但港島區太難搵位泊車喇🥲
最後無食到想食既餐廳
求其搵個位泊到車就行左入去食

下午茶時間 唔洗等位
都係用手機掃QR code落單 野食好快就送到~

河內生牛肉河粉 配熱龍眼水 $60

不過牛肉有少少韌

埋單$123 不過不失
填飽個肚都叫ok既 不過應該無下次了😮‍💨
2022-12-15
迷你烤牛肉扎肉湯檬粉$44好味指數:9/10呢個餐每次嚟都會叫,因為佢有粒粒嘅烤🐮牛肉碎好惹味,加上扎肉好彈牙😬,有淡淡的黑椒味,辣辣地🌶️味道好好,湯底清甜可口,配上檬粉濕濕地易入口,仲可以選擇河粉或者金邊粉,配菜仲有好多芽菜,蔥,🧅洋蔥,金不換等等增加口感,如果唔食嘅仲可以飛走,隨你口味選擇。迷你魚片頭湯檬粉$44好味指數:8.5/10三大舊🐠魚片頭,好有咬口又唔腥,雖然湯底同另一款一樣,但係就係呢個湯底帶出魚片頭嘅😌鮮味,下午茶嚟講份量都算多,絕對有驚喜。龍眼水 跟餐 +$3好味指數:9/10龍眼水🥤本身清甜,呢一間唔會做得太甜,適合少甜人士,舖頭本身用咗透明外賣膠杯去裝,Size都算大杯,而且衛生度✔️加分,仲方便客人飲唔晒可以拎走。
迷你烤牛肉扎肉湯檬粉
好味指數:9/10

迷你魚片頭湯檬粉
好味指數:8.5/10

龍眼水 跟餐 +$3
好味指數:9/10

2022-11-10 716 浏览
昨天同老公去咗銅鑼灣, 行行下👫行左去加路連山道,平時好少行黎呢邊,但諗起附近好多嘢食於是行左過黎,果然好幾間餐廳門口都要排隊等位各有特色,但因為趕住走,揾左間唔駛排隊的越南餐廳食午餐,呢間餐廳的裝修好多越南嘅尖草帽👨‍🌾, 仲有啲特色嘅風景畫🏞,午餐時段不算爆,用QR Code落單好方便,我地叫左雞翼🐔湯金邊粉、越式春卷🫔撈檬粉、凍奶茶及龍眼茶。雞翼炸到皮好脆 ,又唔會太乾金池邊粉個湯都好味份量適中,春卷炸得啱啱好撈檬汁, 甜酸適中好味呀,杯凍奶茶係泰式嗰隻遍甜,無諗過杯凍奶茶咁有泰式口味偏甜,龍眼茶就一般比較淡,整體環境及食物都可以試吓。
2022-11-06
2022-11-04 560 浏览
牛骨湯底唔清甜無牛味,死鹹。而且唔夠熱,勉強只係整得熟d牛肉。希望唔會肚痛。牛肉同牛丸普通來貨,欠缺小碟配料(芽菜,辣椒,青檸),basil 得2 塊,味道唔正宗。花膠爽硬唔腍,白烚無炆過,呢個價位唔期望有靚花膠,但至少應該用烹調技巧,調味搭夠,補足食材不足,餐廳明顯無誠意。不如唔好放呢d 劣質花膠,用靚d 牛肉仲好。QR code 自助落單收加一,$87侍應多次用塊萬年布抹我對面個吉位,一放底筷子就收左我隻碗,極趕客,無下次👋
牛骨湯底唔清甜無牛味,死鹹。
而且唔夠熱,勉強只係整得熟d牛肉。希望唔會肚痛。

QR code 自助落單收加一,$87

招牌火車頭河
2022-11-04
2022-10-04 774 浏览
每次想食越南菜就會黎春嬌🤤💜今次食左:🍜招牌春嬌火車頭($73)入面有花膠、生牛肉、牛腩同牛丸,好豐富👍🏻花膠既size非常之大仲好厚,生牛肉就有牛味之餘好嫰滑唔會過熟,牛腩就不過不失,而個人最鐘意既就係牛丸💖,入面有少少牛筋,食落有種好香似大地魚粉既味道,美中不足就係一碗得一粒真係好唔夠喉🥲所以永遠都留到最後先食除左配料之外,個牛滑湯底都好好飲❤雖然睇落好清,但飲落都濃味架,因為有花膠係入面所以個湯飲落有少少黏口,太啱我口味所以每次都飲曬🤣🥤志明奶茶(跟餐+$9)除左火車頭之外,佢地既奶茶都好出色架👍🏻茶同奶既比例啱啱好,既飲到濃厚茶味亦不失奶香,而調味亦配合返香港人既口味,所以唔會太甜,唔使少甜都好好飲,每次都必點💖食物出色之餘,春嬌仲有一樣野值得讚既就係出餐效率極快,用QR Code落完單之後,野飲唔使1分鐘就到,食物都係幾分鐘之內會到,速度之快真係令人歎為觀止呀🤣👏🏻
每次想食越南菜就會黎春嬌🤤💜今次食左:

🍜招牌春嬌火車頭($73)
招牌春嬌火車頭

🥤志明奶茶(跟餐+$9)

2022-09-15
2022-09-27 490 浏览
我們又逮到機會到餐廳橫掃美食啦,這次一秒到泰國,吃了第三次 還是很美味😋👍1: 點薯條很廢但灑Tom Yum粉的薯條充滿靈魂2: 玫瑰延續了荔枝的香氣(亮好帥3: 前菜就夠味4: 一整隻軟殼蟹泰爽5: 泰舒芙真的太舒服6: 最網美的角落,不是網美也能坐7: 美8: 就算吃了三次看到菜單還是好興奮9: 眼中都是愛心
我們又逮到機會到餐廳橫掃美食啦,這次一秒到泰國,

吃了第三次 還是很美味😋👍

7: 美
8: 就算吃了三次看到菜單還是好興奮
9: 眼中都是愛心
2022-09-11 571 浏览
志明與春嬌就睇得多,春嬌呢間餐廳你地又有冇聽過?今次就黎呢間店試下佢地嘅招牌牛骨湯粉。餐廳裏面嘅環境相當闊落,枱枱櫈櫈唔會大得好迫夾,坐住慢慢食咗好舒服嘅。 招牌春嬌火車頭 $73呢個係佢哋嘅招牌牛骨湯粉,裡面有花膠、生牛肉、牛腩、牛丸。成個分量都唔算多,花膠爽口,牛肉類都易咬,牛丸爽口彈牙,都有啲牛味。個湯底就偏清少少,唔會話好濃,不過都唔難食,整體算不過不失。 另外仲有杯龍眼冰,龍眼肉爽甜,成杯飲品夠凍夠甜,係夏天嘅消暑恩物。

招牌春嬌火車頭 $73

2022-05-23
2022-08-23 495 浏览
呢排天氣好熱,有時候係條街到都唔想行咁耐,所以走咗入咗嚟呢間越南餐廳食個下午茶。我自己好鐘意食粉麵,尤其是係pho,可以話情有獨鍾,所以諗都冇諗就叫咗個生牛河加越南咖啡。碗生牛河一黎到個樣就接近well done,望到都唔想食。諗住個味道會唔差,點知湯底完全唔得,塊牛仲要鞋到搞唔掂,我食咗幾啖已經想放棄。再試埋杯咖啡,我就知自己去錯咗地方。最慘係佢下午茶都收成6,70蚊,呢個價錢太多好選擇啦。對唔住🧎‍♂️打擾啦。

生牛河
2022-08-11
2022-07-12 721 浏览
今日叫外賣,共四個餐一客小食蝦餅,外賣個人認為不足正常份量,今日盒蝦餅仲只得一舊,切開四件。我以為而家春嬌有得加$10幾$20蚊可以換小食,check返張單先知佢計咗我地$56。重點是只係得一舊....我朋友打返去想問清楚,店員好似聽唔到佢講野咁,可能訊號收得唔好,最後佢被掛斷電話! 再打多一次已經打唔通,佢再試用133打,最後電話通了! 結果店員只係話下次補返,我地就認為不會再光顧了。
2022-07-07
15 分钟 (外卖送餐)
2022-06-26 788 浏览
<半讚半伏>.🥣生牛肉湯金邊粉🥣:💰$59(可轉湯矇/河粉)送熱飲(可選龍眼水/苿莉花茶)有4片生牛肉,但半塊已經熟左…湯底偏淡,牛肉有少許咬口,粉量都多。好少芽菜,唔夠越南香料味。又冇青檸片,冇辣椒粒,得花椒碎…🥣魚腐喇沙湯矇🥣:💰$59送熱飲,有4粒脹卜卜魚腐,第一次食口感似麵包既魚腐🌚 喇沙湯個色幾深,有驚喜‼️推介試喇沙,少辣但唔夠椰味,一粒開半豆卜,仲好食過主角魚腐…第一次食唔晒啲餸…因為魚腐口感好奇怪,評分⭐️⭐️淨係比喇沙湯。🥤龍眼水🥤:💰餐送熱飲呢杯多原粒龍眼肉底,幾甜,味道正常。.好味程度:⭐⭐️抵食指數:⭐⭐環境指數:⭐⭐💸人均消費:$60另收加1️⃣服務費:❌再食 ENCORE:😐
<半讚半伏>
🥣生牛肉湯金邊粉🥣:💰$59
(可轉湯矇/河粉)

送熱飲(可選龍眼水/苿莉花茶)
有4片生牛肉,但半塊已經熟左…
湯底偏淡,牛肉有少許咬口,粉量都多。
好少芽菜,唔夠越南香料味。又冇青檸片,冇辣椒粒,得花椒碎…

🥣魚腐喇沙湯矇🥣:💰$59

送熱飲,
有4粒脹卜卜魚腐,第一次食口感似麵包既魚腐🌚
喇沙湯個色幾深,有驚喜‼️
推介試喇沙,少辣但唔夠椰味,
一粒開半豆卜,仲好食過主角魚腐…
第一次食唔晒啲餸…因為魚腐口感好奇怪,
評分⭐️⭐️淨係比喇沙湯。

🥤龍眼水🥤:💰餐送熱飲

呢杯多原粒龍眼肉底,幾甜,味道正常。
好味程度:⭐⭐️
抵食指數:⭐⭐
環境指數:⭐⭐

💸人均消費:$60
另收加1️⃣服務費:❌
再食 ENCORE:😐
2022-06-25 741 浏览
春嬌係一間專賣越南粉麵嘅餐廳,有熱焫焫嘅湯粉,亦都有凍凍哋可以消暑嘅撈檬~ 我間唔中都會想食下越南湯粉,加上呢排聽「三叔公園」嘅時候聽見阿Bu成日喺歐洲食pho,所以有日收工就搵咗呢間春嬌試吓🤣 •🥢 春嬌火車頭湯粉 $73(牛骨湯河/檬粉/金邊粉)呢個火車頭湯粉有牛丸、牛腩同生牛肉片,仲有花膠!花膠都幾厚身同大塊,都唔錯嘅~不過啲生牛就有啲啲嚡,可能係因為比較厚同疊埋晒一齊,建議一嚟到就整開啲生牛肉浸落啲湯到😢 牛丸同牛腩就正正常常啦~(揀河粉原因純粹好耐無食過河粉🤣)•🥢 鴛鴦春卷撈檬 $54呢個春卷有兩款,一款係網紋嘅春卷皮,另一款係普通春卷皮,不過我後尾先知佢係兩款,同朋友share食就無試到另一款🙊 兩款都好脆,入面個餡應該係芋頭泥,幾特別😋 撈檬仲有幾多青瓜絲、紅蘿蔔絲同炸蒜😍食落好fresh🤤•

🥢 春嬌火車頭湯粉 $73(牛骨湯河/檬粉/金邊粉)

🥢 鴛鴦春卷撈檬 $54