2022-04-08 10 浏览
對於我日本根本係一個海鮮森林,海產勁豐富,勁多深海好食嘅魚都係日本一帶,真係去過日本魚市場參觀過佢哋拍賣就會知道 因為我之前去旅行都見識過 不過只參觀就冇買到😂 今日行過將軍澳地鐵站嗰邊,打算去旺角嗰邊同friend一齊打邊爐,咁啱經過呢間日本餐廳料理居酒屋,睇佢嘅裝修同埋餐牌都比佢深深吸引住,我同friend都勁跳脫,之後最後就俾佢吸埋入去試下🤣🤣 靠山吃山靠水式水,咁我梗係試下佢哋嘅$68 泡菜海鮮拉麵啦~ 因為出面真係未食過 ,感覺好特別好吸引,個湯底充滿著海鮮嘅鮮味,一飲真係返唔到轉頭🤩佢仲有勁多唔同種類嘅海鮮擺放咗喺拉麵嘅上面,淨係睇都覺得吸引另外都試下叫咗佢哋嘅高銷量鹽燒燒雞翼、燒鮮冬菇,食落去金香惹味,唔怪之得多人嗌!

今日同好耐冇見嘅朋友仔聚會見下面,朋友介紹咗一間位於將軍澳佢屋企附近嘅日本居酒屋,咁就去咗佢嗰邊同佢一齊去試下呢間日式料理餐廳喇~ 呢度嘅氣氛、食物質素、服務態度都真係唔錯,環境又闊落清靜,幾似喺日本嘅感覺。呢度嘅日式飲食選擇有非常之多,而我就選擇咗午餐嘅定食加小食,揀咗御便當D 豚骨叉燒 博多餃子招牌玉子 $ 48,佢仲可以玉子轉做沙律嘅。我諗住都唔係好大份,所以叫多咗燒高雄娃娃菜、帆立貝。但上菜之後發現份量係完全足夠一個成年人,所以都唔使擔心呢個中午定食唔夠飽,值得一讚嘅係佢嘅刺身非常之新鮮甜美、餃子外脆內軟仲熱嘅!豚肉甜而不膩同飯一齊食啱啱好~ 真係非常之好食 又平喎 真係推介大家可以試下!

最近搬咗新公司嚟到都唔知附近食乜嘢好,今日咗咁快熟習公司同埋同事圈子,我就搵咗叫佢同事介紹我附近有乜嘢好推介,咁佢哋就介紹咗公司附近呢間日式餐廳,佢距離地鐵站都幾近下,墊入面嘅裝潢同埋環境氣氛都幾好,店員嘅服務態度都好好,親切有禮,環境又唔會太嘈,又日本feel真係唔錯!至於嘢食都幾多選擇㗎,雖然依家得番午市,但都依然仲要係有好多選擇,例如丼飯、蛋飯、拉麵、刺身、壽司、甚至係燒烤都有。日式真係非常之多元化,咁我就叫做一份醬油叉燒拉麵嚟試下,都只係只係$68! 係呢個市度真係叫超級平,嚟到都係絕對合格嘅貨色,份量十足、擺盤有心思,味道香濃 腩肉油香嫩口,再加上日式醬燒五花腩、鹽燒燒雞翼串燒,滿足曬!
至於嘢食都幾多選擇㗎,雖然依家得番午市,但都依然仲要係有好多選擇,例如丼飯、蛋飯、拉麵、刺身壽司、甚至係燒烤都有。日式真係非常之多元化,咁我就叫做一份醬油叉燒拉麵嚟試下,都只係只係$68! 係呢個市度真係叫超級平,嚟到都係絕對合格嘅貨色,份量十足、擺盤有心思,味道香濃 腩肉油香嫩口,再加上日式醬燒五花腩、鹽燒燒雞翼串燒,滿足曬!
今日嚟到一間將軍澳非常之高質嘅日本料理居酒屋!其實我係非常鍾意食日本野嘅,所以事前已經做足曬所有功夫,無論係朋友同埋網上都會搜索一啲資料,睇下有冇乜嘢餐廳係好食嘅可以去試下😝佢就會裝修得非常有心思,無論佢嘅日本木材風格,裏面既裝飾品,都非常精緻特別。淨係呢度都加咗唔少分!芝士蒲燒鰻魚鐵板飯 $88帆立貝椒鹽七味雞軟骨芝士蒲燒鰻魚鐵板飯芝士勁多,份量都勁大,其實正常一般我哋女仔嘅食量根本食唔曬,叫埋帆立貝同埋椒鹽七味雞軟骨一定要同friend分享! 值得一讚嘅係鰻魚非常之鮮甜香口,脂肪非常之飽滿濃郁!又大條!勁抵食!帆立貝大粒,新鮮有勁鮮甜!七味雞軟骨外脆內有口感

芝士蒲燒鰻魚鐵板飯 $88
帆立貝
椒鹽七味雞軟骨

帆立貝大粒,新鮮有勁鮮甜!
七味雞軟骨外脆內有口感
我哋開始轉做工作喇!咁都再冇乜機會喺出面食,最後當然也要食返好啲啲滿足自己啦~ 都係因為疫情影響嘅關係,既然都冇得去日本,就一於去食一餐等咗好耐嘅日本菜啦!喺樓下公司附近就搵咗間唔錯高質嘅日式居酒屋!無論佢哋嘅裝修風格、環境空間同埋佢哋嘅職員都非常之優秀,裝修好有日本嘅居酒屋感覺,以木色為主調,空間闊落舒適。好有日本嘅feel!而食物方面都相當之唔錯,好高性比價。而呢到有好多午餐嘅定食、或者自選菜式。而我就揀咗佢哋嘅午餐精選,御便當C - 御便當照燒雞扒 蒲燒鰻魚招牌玉子/和風沙律$ 48照燒雞香口肉質鮮嫩、鰻魚醬甜油香有口感~ 最值得一讚嘅係厚切嘅刺身!新鮮肥美 清甜金香!好惹味😍

2022-04-04 15 浏览
疫情都來到第5、6波,餐飲行業真係慘烈,出街嘅話我哋都為有支持下餐廳午市堂食呢段時間啦,本人就比較鍾意食日式拉麵經常會周圍去食嘅,放假梗係周圍去下睇下有冇乜嘢好食嘅日式料理啦!今次就嚟到將軍澳港鐵站附近呢邊嘅日式居酒屋,侍應都好有禮貌熱情招待主動介紹,畀人感覺都好親切~ 咁我再睇返個menu都係叫番拉麵試下啦!叫咗個南蠻炸雞拉麵 $68 感覺拉麵配炸雞出面就比較少有,都想試下佢嘅配搭整體味道係點嘅,另外仲叫多咗份香脆嘅椒鹽燒雞翼。南蠻炸雞拉麵個份量都唔少,再配埋個炸雞普通人一定飽肚,湯底豚骨味道濃沃,拉麵彈牙爽口,配搭炸雞同燒雞翼 正!😋
是日提早放工約咗阿妹喺將軍澳呢邊的居酒屋享用日式料理,平時夜晚依家出街都冇得堂食,所以要好好珍惜下晏晝有得堂食嘅機會😂 你間居酒屋裝修到非常之特別,好有日本feel,如果有去過日本嘅話就可以睇一出老細係別具心思,呢一點係非常之加分👍🏻♥️我同阿妹都叫咗份拉麵,我就叫左份醬油叉燒拉麵 $68、 阿妹就叫咗份南蠻炸雞拉麵,咁其實佢都係豚骨原味嘅拉麵黎,另外再配多份炸雞咁解,佢哋嘅湯底都非常之吸引,有日本嘅味道!香濃甜美嘅湯底,配上半肥瘦嘅豚肉簡直絕配,我地仲叫咗小小嘅日本燒烤燒吊下癮,鮮冬菇鹽同燒燒雞翼,燒得皮脆甘香,非常之香口 正~🔥

今日同成班friend去行街,黎到將軍澳朋友呢邊,我們擇間居酒屋食lunch,行咗好幾條街之後就睇中咗呢間,呢度門口嘅裝修都幾特別,真係有日本居酒屋嘅風格,裝修同擺設都別具特色,環境清靜、闊落乾淨,睇咗門口餐牌一陣就決定入去食啦。嗌咗個泡菜海鮮拉麵 $68 仲有燒鮮冬菇。朝鮮姑非常鮮美甘香已回味,唔會話有乜嘢好突出,但都燒得好好食😝 至於泡菜海鮮拉麵嘅泡菜味唔會好容,更加突出嘅係佢嘅海鮮湯底嘅味道,濃滑香口、酸酸甜甜幾開胃,平平哋一個海鮮拉麵佢哋嘅食材/元貝都唔會偷工減料,非常新鮮大隻、甘甜可口,超高質值得推介!😍🥰🥰

2022-04-01 24 浏览
放假又係放鬆下嘅時候,附近做完運動去左附近一間居酒屋食日本料理。居酒屋有日本元素裝修嘅風格,環境乾淨企理,位於地鐵站嘅對面,非常方便。令人會想起曾經昔日去日本旅行嘅記憶。生活水平質素非常高,講到壽司新鮮當然係最重要海鮮,另外仲有師傅都非常親切有禮貌,令我非常之有印象。令到人哋感受都感受到待人日本文化,值得一讚👍我就叫咗一個三色魚生丼 $95同日式醬燒五花腩,原本都唔會覺得好大份抱住一絲保留,上菜嘅時候發現其實非常之滿足夠份量,無論分量同魚生都比想像中要大。肉質鮮甜、爽身嫩滑、味道甘甜值得一陣,非常值得推介!🍣👍🏻👍🏻👍🏻
假期來到香港將軍澳新都城中心,午飯時間男朋友帶我嚟到呢間位於將軍澳新都城中心既星願居酒屋,佢話呢間居酒屋嘅環境氣氛裝修、食物質素都好正,所以帶我嚟試下。黎到居酒屋嘅裝修設計簡潔得利非常有日本嘅味道。餐廳嘅空間唔算非常龐大,但所有座位之間都非常寬敞闊落,有啲長櫈評分都冇問題👍🏻👍🏻 想寧靜又闊落嘅空間呢個係一個唔錯嘅選擇。中午餐就有好幾個選擇,我就選擇咗佢哋嘅御便當 D 套餐 豚骨叉燒 $ 48,可以選擇配御品三點刺身,再加博多餃子招牌玉子或者和風沙律。上菜之後睇賣相就覺得已經完全超值!直情好低!我哋就咁睇似身嘅厚度,就已經知道冇得彈,食落去仲非常之鮮味濃郁,真係返唔到轉頭!豚骨叉燒甘甜嘢味,拎嚟送飯一流!佢仲擺咗少少蔥花你提升整體嘅視覺效果,唔會係隨隨便便交功課。玉子香口彈牙,軟綿綿非常好食!餃子外脆來軟,入面依然仲係暖嘅!明顯係即叫即加熱,會維持食物嘅最佳溫度 加分!

2022-03-25 12 浏览
呢排其實一直都想食壽司,其實大型連鎖日本壽司店都千篇一律,就好似快餐店咁,食得多都開始食厭曬,最近傾開有位女同事就介紹呢間星願居酒屋,系將軍澳新都城中心地下舖,地鐵對面就到,非常方便路痴都識行😂 呢間係一間好多選擇嘅日本居酒屋,就連好多設計裝飾都好有日本feel, 咁就抽咗一日時間嚟呢度試下喇佢哋啲到裝修簡單得嚟又有設計同心思,感覺應該係純正嘅日本人開嘅,都好熟識下日本人嘅文化。而餐牌都係有中文字,唔會驚嚟到得日文同英文體而尷尬,你讓我可能大家都係擔憂嘅一點😂我壽司刺身的話就已經食過好多好多次喇~ 今日就想轉下口味 ,食芝士蒲燒鰻魚鐵板飯 ,港幣$ 88蚊,呢個飯都等咗少少時間,嚟到就知道有幾大工程,發現原來仲好大兜😂好彩叫得嘢食唔多先至食得曬 佢嘅芝士遍佈咗整個鐵板,中間仲有一個口大圓柱形嘅飯,但又唔會壓得好實,米飯依然好分明,最正嘅就係上面嘅燒鰻魚,真係勁大條囉,佢係用咗鰻魚嘅下半部分位置,鰻魚嘅下半部分位置脂肪同埋肉汁都非常之出眾,如果冇飯同芝士嘅話可能你會覺得有些油膩,不過呢個只係個人喜好,但鍾意食鰻魚嘅人就一定勁鍾意 必食!。另外我就加咗兩串日式串燒,醬燒五花腩同燒鮮冬菇,
另外我就加咗兩串日式串燒,醬燒五花腩同燒鮮冬菇,燒到都好甘香食落又唔會好熱氣。
今日天氣突然變凍🥶🥶,唔想去太遠又好想食啲熱嘢,就上網搵下啦,居然新都城中心三期開左間新嘅日本餐廳,完全係公司隔離,就同埋同事一齊去試吓😍😍。我見到有串燒,忍不住點左好多,有一針穿心🦐,鹽燒雞中翼🐔,燒田園翠玉瓜🥒,鹽燒牛舌🐮,鹽燒大蔥雞肉串🐔,燒煙肉蘆筍卷🐷,日式海苔汁燒肥牛牛油果卷🐮,同吞拿魚帶子卷🐟。款款串燒賣相都好靚,😍聞落好香,最愛鹽燒牛舌同鹽燒大蔥雞肉串,雞同牛舌都非常嫩又惹味!😋日式海苔汁燒肥牛牛油果卷好夾,肥牛同牛油果一齊食,口感好特別,但又好好食。😆吞拿魚蓉帶子卷好新鮮,吞拿魚蓉好濃魚味,帶子又大粒又鮮甜。👍🏻

最近朋友食咗間新開嘅日本料理餐廳,然後強力推薦左我去食,咁啱經過,就試下佢啦~餐廳星願居酒屋距離地鐵站都好近,行幾分鐘就到新都城中心三期。餐廳真係好別緻,滿滿日本既感覺。進入到餐廳已經好香燒烤味道!未坐好就已經好期待,點左7款唔同既串燒,最快上既川味麻辣五花腩,麻辣味道好濃郁,五花腩肥瘦適中,入口不覺肥膩!😚焦糖鰻魚玉子燒既鰻魚味道濃郁,層層堆疊綿密鬆軟的玉子,超好食!😆鹽燒雞皮串好酥脆,一D油膩感都冇。🥰七味粉鹽燒雞軟骨香脆又有嚼勁!鹽燒一口牛好嫩,入口即溶。蒜蓉牛油燒生蠔燒得剛剛好,口感滑溜,海水味不重,加蒜蓉牛油,超香!😋👍🏻

2022-02-22 49 浏览
上次同朋友食過,對佢既真係念念不忘,今次再次帶另一個朋友再去呢間星願居酒屋,呢間裝修真係好日本✈️🇯🇵,令我更加想去旅行,希望可以早日開關!🤞🏼真係好掛住佢地既🍖串燒,今日就再點番上次食過好食既串燒,有鹽燒牛舌,鹽燒大蔥雞肉串,燒煙肉蘆筍卷,日式海苔汁燒肥牛牛油果卷,再加壽司同蒜蓉牛油焗金菇。牛舌口感軟脆,淋點檸檬汁提味,感覺更爽口!😚大蔥雞肉串既雞肉帶有微鹹滋味,再大蔥食起來特別香!😆蘆筍吃起來口感爽脆,煙肉本來就有一點咸,搭配得好好食!👍🏻蒜蓉牛油焗金菇超惹味,有埋牛油真係好香!😚蔥盛鵝肝壽司真係紮實且綿密外,入口即化!🥰

2022-02-21 42 浏览
好耐無去行街街啦,今日終於有時間約到個朋友一齊去荃灣行下,但又好似無咩特別想買🤔最後都係決定搵間餐廳食下野算,去到新都城中心三期見到尼間好日本風格既日本居酒屋,我同朋友睇裝修就已經好滿意,馬上決定食串燒!我地就點左款款都點左D,有串燒,熟食,壽司。串燒真係好香,未食就已經流曬口水,特別是金菇肥牛,鹽燒雞中翼。肥牛綿滑嫩口不韌,雞翼香口惹味!一針穿心都好有趣,燒虎蝦入口即鮮美、肉質緊實飽滿。泰式錫紙包蜆味道很驚艷😆👍🏻,湯底酸辣帶鮮甜!三文魚,吞拿魚,帆立貝壽司件件都好新鮮,又好厚身!🥰吞拿魚質感較腍,魚味濃。帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜!😋😋