2019-02-14 864 浏览
星座冰室嘅蕃茄撈蛋麵好出名,小編間唔中都會去食,不過感覺味道冇以前咁好。雖然冇以前咁好食,但味道仍然唔錯,同埋佢仲係好平,所以喺尖沙咀呢頭唔想食咁貴都會考慮食佢。小編喺屋企煮公仔麵一定會過冷河,因為鍾意彈牙嘅感覺。雖然小編鍾意食偏冧嘅公仔麵,但呢度嘅公仔麵過份冧,變左食倒層膠但又冧啤啤咁,如果淨係煮一次硬嘅會好食D。佢個蕃茄湯底有少少咸同時蕃茄味偏淡,感覺怪怪地。但係撈埋一齊食係ok嘅。佢有唔少餸嘅配搭可以揀,小編多數都叫餐肉腸仔呢D冇益野😂。同埋唔加芝士好似好食啲,不過呢樣好個人嘅

• 番茄撈蛋麵
見過好多foodie介紹呢間好出名既星座冰室,今次經過就試下啦!傳統冰室真係越見越少叫左蕃茄撈蛋牛通 $40,雖然佢賣相唔好睇,但食落去有驚喜!首先佢通粉唔會淋,係彈口既,湯底都有好甜既蕃茄味,唔會好酸,但略嫌咸左啲!最出色係個牛肉,相信佢係用新鮮牛肉,食落去好濃牛肉味,而且唔孩口,絕對值得一試!另外有朋友叫左公仔麵,估唔到佢會有麻油味,但同蕃落湯底都幾夾,係好食既但佢飲料就要單叫,冇套餐,都幾貴,所以就冇叫,我地一致認為味道唔錯,但略嫌貴左少少,同埋好快就肚餓哈哈

2019-01-22
  • 蕃茄撈蛋牛通粉
2019-01-23 669 浏览
自己本身好中意食蕃茄同蛋,聽到朋友講呢度嘅蛋蕃茄撈公仔麵好岀色,就嚟左試。碗麵可以加芝士,但係想食到佢最原本嘅味道,所以就乜都無加,蕃茄同蛋撈埋真係好夾,而且個麵吸哂d汁,好快就食哂成個,下次去食會試下加芝士,中意蕃茄嘅朋友一定要去試!
2018-12-03
2019-01-11 840 浏览
以前讀U時好鐘意黎呢間星座食芝士蕃牛撈蛋麵,出名同埋尖沙咀食到呢個價都算平,以前覺得好食,但一路都覺得佢個位置環境就唔係咁好....前幾日經過又唔知食咩,個朋友又話未食過,就重臨舊地,但可惜.....十分失望....朋友唔知食咩,佢見我叫左個蕃茄牛肉撈蛋麵,咁就叫左2個,等左好耐都未有,連遲過我地入黎既另一個男人都快過我地上左個麵比佢,我地等左10分鐘左右先上碗麵。等既時間耐我都嬲嬲地,食既時間覺得比以前差左,個麵好似未夠熟咁,少少硬,個味又差左...價錢又貴左.....呢間野...可一不可再👎🏻👎🏻
以前讀U時好鐘意黎呢間星座食芝士蕃牛撈蛋麵,
出名同埋尖沙咀食到呢個價都算平,
以前覺得好食,但一路都覺得佢個位置環境就唔係咁好....

呢間野...可一不可再👎🏻👎🏻
2019-01-11 494 浏览
見到有芝士又黎試埋佢,今次都係唔食麵,轉左食米粉。落完單,好快就有野食,唔洗等太耐芝士蕃茄蛋撈米粉其實似碗湯多啲,即係湯米粉,同個撈字好似扯唔太上關係。其實一塊塊嘅芝士係好難溶,雖然我已經一黎就快快手影完相就撈,但係都撈唔匀啲芝士同米粉,食幾啖就冇晒芝士,變番淨蕃茄蛋湯米,同埋啲芝士味唔出,食到嘅都係蕃茄湯味。甘個蕃茄蛋湯都幾夠味嘅,真係當湯飲埋都冇問題。奶西多士其實同普通西多士冇咩分別,不過面包都幾軟,入面嘅花生醬都搽得幾均勻,夠甜唔會乾或冇味。價錢方面算幾抵食,其實鍾意食湯麵嘅都可以選擇佢。

芝士蕃茄蛋撈米粉
其實似碗湯多啲,即係湯米粉,同個撈字好似扯唔太上關係。
甘個蕃茄蛋湯都幾夠味嘅,真係當湯飲埋都冇問題。

奶西多士

價錢方面算幾抵食,其實鍾意食湯麵嘅都可以選擇佢。
2019-01-08 420 浏览
同朋友到尖沙咀行街到晚飯時間都未見肚餓,所以諗住搵間輕食既餐廳。朋友就提議食蕃茄麵。冰室有啲難搵,落去樓梯都仲懷疑緊係咪真係岩路😂去到環境同衛生真係麻麻,感覺有點骯髒。我地點左芝士蕃茄牛肉麵,蕃茄豬扒麵同埋一份西多士,兩杯凍奶茶。 蕃茄麵感覺真係好真材實料,湯底好多蕃茄好稠,有啲似食撈麵,不過真係咸左啲,味道不過不失。西多士同奶茶都係味道一般般,冇特別。因為環境唔太理想同食物一般,應該唔會再幫襯。
2018-12-17 645 浏览
叫左一個芝士蕃茄牛,一個蕃茄火腿,加杯熱奶茶多奶。蕃茄火腿冇問題既,但個芝士蕃茄牛冇左芝士,仲要鹹到腎虧完全食唔到。熱奶茶多奶又漏單,最後追單係冇多奶。埋單,之後計返條數先發現,佢係收左有芝士既價錢。叫3樣野,又漏單又出錯仲要收多錢,真係絕對冇下次。
叫左一個芝士蕃茄牛,一個蕃茄火腿,加杯熱奶茶多奶。

2018-10-27 1115 浏览
早餐去,價錢同出面啲茶餐廳都差唔,36蚊,有多士,單餸面,餐飲。平時出面早餐通常都2餸,咁我口快快就叫咗2個餸,個阿姐就態度開始差,放啲食物喺枱全部都大大力地放,同佢講唔該,望都唔望下,隔離枱同佢講唔該,佢就笑哂話唔洗唔該。食物係好食嘅,多士同個麵都好味,係早餐細碗咗啲。全間餐廳啲枱枱凳凳,水吧枱面都好污糟,一路食一路驚有小強爬上身。到埋單,個阿姐繼續大大力找錢,亦見到小強嗰水吧到行黎行去🙈好食又點?比我真係唔會再黎!

2018-10-16 1010 浏览
香檳大廈b座,是好多男人都會去的地方,其中一個原因,是有好多相機鋪。我也不例外,係地面個層睇完相機,我沒有繼續走上去搵其他野心頭好,而是走左去星座冰室整返碗撈丁。我比較喜歡一間鋪頭只賣三兩樣招牌菜式,係香港,賣拉麵但又sell炒飯個d,好多都係唔好食的。而星座,當然主力是食蕃茄撈丁啦。我就叫左蕃茄豬扒撈丁,手足就叫左蕃茄撈蛋丁加雞翼。望住手足碗蕃茄撈蛋麵,一直係度諗,點整先冇咁似嘔吐物?分開上?定係加重蕃茄比例,顏色就會舒服d?未諗完但已經食完,因為蕃茄湯汁酸味好吸引,撈落個丁度好夾,豬扒切成條,醃得入味,好自然一氣柯成就食晒。星座冰室明顯唔係賣環境,食物個樣又唔算討好,但就味道取勝。
而星座,當然主力是食蕃茄撈丁啦。

我就叫左蕃茄豬扒撈丁,手足就叫左蕃茄撈蛋丁加雞翼。

星座冰室明顯唔係賣環境,食物個樣又唔算討好,但就味道取勝。
2018-10-16 1207 浏览
今日運動前補充能量,網上話有間冰室好好食,值得大家去尋找嘩要落地下道好似老式街道系一家人開的店鋪大大块芝士蓋上,蕃茄溶撈埋蛋和麵條,好棒啊這款牛肉麵外表好吸引,內裹就看你感覺,比較多湯汁,由於少左蛋但牛肉系滑,好食多士脆口,不太厚身,脆卜卜,奶醬好味送上一杯暖杏仁霜加冰檸蜜夠甜夠滋潤多款蕃茄麵等住我去試
芝士蕃茄撈蛋麵
凍杏仁霜
熱檸蜜
餐牌
餐牌2
2018-10-12 625 浏览
餐廳位於著名的香檳大廈,環境好似番到舊時代嘅香港,好老舊又好隱敝,但感覺上就唔太衛生。又有D似着五六十年前九龍城寨嘅感覺。室內及走廊設都有坐位,而外面就污糟D。呢到最出名就係芝士蕃茄牛肉麵,個蕃茄湯底非常濃味,食得出係新鮮蕃茄,真材實料;餸及面可自由配搭,可選炒蛋,撈蛋或煎蛋;芝士一大塊又係醒神位,真係一個重口味餐,但充滿特色,味道經年不變,值得久不久番黎食;牛肉份量亦比預期多, 唔韌之餘, 又不會被鬆肉粉弄得太腍。【芝士蕃茄牛肉麵加蛋】HKD45

【芝士蕃茄牛肉麵加蛋】HKD45
  • 芝士蕃茄牛肉麵
2018-09-18 605 浏览
過開嚟尖沙咀做嘢,就嚟呢間好多遊客都來的香港地道冰室食lunch。第一次來,如果唔係有心搵或者嚟過,相信都唔會咁易搵到。這裡在地下下一層,附近很多按摩廣告的,落到嚟見到冰室先放心。叫咗碗芝士番茄牛麵,碗麵唔係好大,但好滿。番茄煮成的湯底比較'杰',番茄味也好濃;牛肉幾滑,又好淋。成塊芝士鋪喺面,撈埋一齊嘅口感同味道有點複雜,有少少酸,有少少咸,有少少香,又不太似湯麵,係幾好味又好特別的一個體驗下次再去食其他款式
芝士番茄牛麵

下次再去食其他款式
2018-09-18
芝士番茄牛麵
2018-08-21 657 浏览
this old hong kong styled cafe (bing sutt or literally translated to ice room) was opened in 1966 by Cantonese pop stars but it has since changed owners a few times; with each adding their own signature dish. These days it's known mostly for its thick tomato based soup noodles. It isn't fancy nor glamorous (and soon,probably not up to the stricter health and hygeine standards) but it has old world charm. The noodles and soup base itself is good but I come here more for the nostalgia and to supp
It isn't fancy nor glamorous (and soon,probably not up to the stricter health and hygeine standards) but it has old world charm. The noodles and soup base itself is good but I come here more for the nostalgia and to support an icon.
2018-08-20
2018-08-10 645 浏览
芝士番茄牛肉麵🧀🍅 $40芝士係平時夾三文治一塊塊果d公仔面用出前一丁湯底用新鮮番茄煮唔似用茄醬茄膏芝士有d咸香面做到掛湯😋 唔錯番茄牛肉通 $35通粉有d林無芝士比較失色個人比較中意#勝香園 既茄牛通但天氣太熱💦 涼d先去
芝士番茄牛肉麵🧀🍅 $40

無芝士比較失色

個人比較中意#勝香園 既茄牛通
但天氣太熱💦 涼d先去
2018-08-08 591 浏览
今天放假 難得跟老婆一起出門去試試看她回憶中的好滋味一開始還迷路了一會因為真的不好找到而且就算看到了指示牌也會害怕是不是走錯路終於過了重重難關嘛⋯⋯不過我跟老婆都是挺失望的就是了直接說重點吧蕃茄撈蛋麵是他們的招牌我跟老婆一個是蕃茄撈蛋一個是芝士蕃茄撈蛋雖然賣相不佳但是第一口吃下去還是挺不錯的 可惜是吃到越後面越來越鹹 不是鹽巴的鹹味是味精的鹹味 越吃越口渴以後是不會在去的了味精真的下太多為了身體健康 建議少點味精

今天放假 難得跟老婆一起出門
去試試看她回憶中的好滋味