2024-04-21 15 浏览
同事请散水茶同散水饼,拣咗Starbucks,每一杯咖啡都唔伏。✨提拉米苏蛋糕唔会好甜,奶油都好绵密,入口即化,有阵酒香味✨ iced latte系属于奶香味更加重嘅,系大多数人接受到嘅程度
✨提拉米苏蛋糕
唔会好甜,奶油都好绵密,入口即化,有阵酒香味
✨ iced latte
系属于奶香味更加重嘅,系大多数人接受到嘅程度
2023-11-24 59 浏览
叫外賣 布利芝士火腿牛角包,黎到後個包咁既樣,塊火腿係包出邊,諗住自己夾番算,點知中間痴實曬,點解會咁樣?攞明個火腿唔係夾係包中間加熱,因為外賣就可以咁求其?
酥皮三文治套餐
2023-11-24
外卖送餐
今日同事請飲starbucks,所以好唔客氣咁叫咗杯期間限定啲大size野飲。上網見到話南瓜批口味好好飲,仲有啲人話係最受歡迎嘅季節性飲品。飲品有兩款,一款係鮮奶咖啡,一款冷萃咖啡。本來想試冷萃咖啡,不過個日咁啱賣曬------------- ⇣ 食後感想 ⇣ -------------🥧 南瓜批鮮奶咖啡(Venti)|$唔知道好老實咁講係幾失望,完全冇南瓜味。個味道上有啲似飲緊chai tea,不過就淡味版嘅version,係會飲到少少肉桂、肉豆蔻個啲香料味,所以飲嘅第一刻諗緊係咪拎錯咗人地個杯。上網見人介紹話口感綿密,自己就唔太覺啦,不過的確係比平時其他地方買嘅咖啡滑一啲。------------------------------/大家鍾意見嘅話請follow、like & comment,你地嘅支持係我更大嘅動力!/📍 星巴克咖啡 (馬鞍山)馬鞍山烏溪沙路8號迎海薈2樓1號舖食評只反映餐廳當日及該分店情況!📸 打卡值 ▪ 💛💛🖤🖤🖤😋 好味值 ▪ 💛💛🖤🖤🖤💸 抵食值 ▪ 💛🖤🖤🖤🖤 🤝 回頭值 ▪ 💛💛🖤🖤🖤

🥧 南瓜批鮮奶咖啡(Venti)|$唔知道
南瓜批鮮奶咖啡

📍 星巴克咖啡 (馬鞍山)
馬鞍山烏溪沙路8號迎海薈2樓1號舖

食評只反映餐廳當日及該分店情況!

📸 打卡值 ▪ 💛💛🖤🖤🖤
😋 好味值 ▪ 💛💛🖤🖤🖤
💸 抵食值 ▪ 💛🖤🖤🖤🖤
🤝 回頭值 ▪ 💛💛🖤🖤🖤
外卖自取
下午茶
2023-05-14 135 浏览
因為臨急臨忙,搵咗間Starbucks。 Starbucks來來去去都係嗰啲嘢食,通常都麻麻哋啱,求其嗌咗個撻同包,兩件平,費事一陣冇時間食嘢!最主要係想杯熱辣辣嘅咖啡,咖啡質素正常,店員服務態度好好呢個果菜塔入面全部都係素材,應該撈咗少少忌廉去整,入面有扁豆,菠菜,同埋好明顯食得出西蘭花嘅味道好多錢位啊!不過我就唔擔保佢係瘦嘅選擇🙈個朱古力劇就覺得太甜,好濃郁少少苦苦地,識開朱古力甜品嘅人最愛!反而覺得清清地嘅melon slice cake呢啲!其實好懷念以前嘅傳統忌廉生日蛋糕
因為臨急臨忙,搵咗間Starbucks。
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
服務好,價錢貴,其他嘢都係平時咁樣~~其實都係志在坐下同朋友聚下傾吓計,又唔想食咁多嘢,飲下咖啡就一流!但係你話食嘢一定唔抵㗎啦如圖所見食物嘅選擇係少,不過不嬲咖啡店都係走呢啲路線呢個沙律都好似出咗幾年!留心蛋幾好味,蕎麥麵如果唔lo過油就更加好雞大大嚿不過太多汁,正常人應該鍾意, 不過我係食開嗰啲白烚嗰啲🤣🤣🤣生果杯喺度買梗係貴㗎啦!不過是但啦想食,好一次姐~而且呢度嘅人服務態度都真係唔錯㗎
服務好,價錢貴,其他嘢都係平時咁樣~~

如圖所見食物嘅選擇係少,不過不嬲咖啡店都係走呢啲路線
2022-11-12 82 浏览
今日行完想去呢度坐下, 傾吓計嘆吓咖啡嗌咗兩杯咖啡,flat white & Americano正常發揮壽司嘅留心蛋好好食,薯仔亦都好滑三文魚新鮮都係正常發揮呢個甜品就覺得唔新鮮, $38但係好硬嘅面,似係擺咗一輪而且整體都麻麻地,係咪Starbucks嘅話唔好買cake好啲 A one啲蛋糕都好味過佢好多🤣反而呢度嘅藍莓乳酪杯咁多年來都好穩定質素好味!不過以前唔知4-5年前左右買好似$27 $28,而家物價想像到$33環境唔錯,服務一流細心有態度!
今日行完想去呢度坐下, 傾吓計嘆吓咖啡
嗌咗兩杯咖啡,flat white & Americano
正常發揮
壽司嘅留心蛋好好食,薯仔亦都好滑三文魚新鮮
都係正常發揮
呢個甜品就覺得唔新鮮, $38但係好硬嘅面,似係擺咗一輪
A one啲蛋糕都好味過佢好多🤣

環境唔錯,服務一流細心有態度!
早餐
來到烏溪沙這遙遠的地方💀,是因為上次來屋子生洗時被這邊的星巴克吸引到。從落地大玻璃透入的陽光,令人感到溫暖🌤。而且人流不多,是個舒適的放鬆空間😌。不過那天正值中午,太陽猛烈令店內也變熱,曬得我頭皮發麻。坐了三個多小時溫習也沒問題,由人少待到人多的黃昏,小孩們都放學了。紅豆抹茶鬆餅 $18ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ᴍᴜғғɪɴ 熱 鮮奶日式焙茶(特大) $42ʜᴏᴛ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ (ᴠᴇɴᴛɪ)⋯抹茶鬆餅是有淡淡的抹茶也沒有期望過什麼😂,蛋糕是鬆化和焗得外層脆👍🏻。除了上層紅豆外,內裡有紅豆蓉。✨焙茶Latte有驚喜!雖然照片中的焙茶顏色不明顯,但還是充滿焙茶味,與鮮奶Perfect match!不會太甜。喜歡抹茶Latte的可試試噢,比得上Via Tokyo🤔。個人愛焙茶的烘焙味,有種老練的感覺😂👴🏻👵🏻。@hktpy 《K》
紅豆抹茶鬆餅 $18
ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ᴍᴜғғɪɴ
熱 鮮奶日式焙茶(特大) $42
ʜᴏᴛ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ (ᴠᴇɴᴛɪ)
紅豆抹茶鬆餅
熱 鮮奶日式焙茶(特大)

@hktpy 《K》
2016-10-27
紅豆抹茶鬆餅
熱 鮮奶日式焙茶(特大)
2016-09-19 555 浏览
Matcha & Espresso Fusion (特濃咖啡鮮奶抹茶) Grande, HK$42 寧靜悠閒的黃昏能夠享用一杯特濃咖啡鮮奶抹茶,真心感覺幸福。抺茶甘苦幽香,特濃咖啡甘醇濃厚,兩者各具特色,味道平衡,口感順滑,各自沒有搶鏡,黃昏日落下,望著杯子內啡色與綠色融和沈澱產生的漸變色,擁有藝術品感覺,尤如人與人之間的相處之道,值得深思。* * * * * * * * * * 趁著Starbucks在8月30日 (星期二) 下午3時至7時舉行任何星冰樂款式買一送一優惠活動,筆者當然不會錯過大好機會啦! 走到迎海薈,就是貪其地點僻靜,不用迫人與花時間大排長龍。 揀了兩款新口味,大杯裝的芒果啫喱乳酪星冰樂 (右) 和草莓啫喱乳酪星冰樂 (左) (Grande, HK$41),鮮黃與鮮紅色,色彩繽紛搶眼已令心情好了一截,先試一口草莓口味,味道沒有想像中酸,反而是香甜醒胃,粒粒草莓果肉與滑溜啫喱,配合純味乳酪,冰涼口感實在太爽啦!芒果啫喱乳酪星冰樂,驚喜是芒果味道天然,芒果肉和芒果味啫喱份量超多,原先估計自己會喜歡這款式多於草莓呀,哈哈,這次覺得草莓較吸引啊! 雖然做著優惠當日人客頗多

寧靜悠閒的黃昏能夠享用一杯特濃咖啡鮮奶抹茶,真心感覺幸福。

* * * * * * * * * *

雖然做著優惠當日人客頗多,但店員沒有因為忙碌而草率行事,飲品仍然保持應有水準,這一點值得欣賞啊。

* * * * * * * * * *

Matcha Latte (鮮奶抹茶) Grande, HK$38

同場加映奶泡打得濃密幼滑的鮮奶抹茶,除了牛奶,也可換成豆奶,脫脂奶或低脫奶,但我還是喜歡牛奶口味,在清新醇厚的抺茶香過後,漸漸帶出濃郁豐潤的牛奶香氣,餘韻甘香,當真體現什麼是齒頰留香。

喜歡迎海薈內的Starbucks,除了地方寧靜兼可享受自然日光透過落地大玻璃引進室內的舒適環境外,亦因為這裡店員有別一般鬧市內的Starbucks員工,既具有禮貌和笑容,沖調咖啡飲品手細似乎亦相對出眾啊! 令顧客感覺自在,少了份拘謹,希望他們繼續保持這份工作熱誠,讚啊~

* * * * * * * * * *

口味各有不同,食文只作參考。 ❛◡❛✿

FACEBOOK ♡ : https://www.facebook.com/lizta.taste

GOOGLE+♡: https://plus.google.com/+LiztaLo

INSTAGRAM♡: instagram.com/liztalo/
2016-09-16
2016-09-04 301 浏览
原價$34 但因為有生日優惠所以唔使錢朱古力蛋糕不會太油膩有層次甜度都合適深色嗰層感覺似布朗尼淺色嗰層係普通海綿蛋糕表面加了可可粉本人比較鍾意冇cream嘅蛋糕讚
朱古力蛋糕

用餐优惠
優惠券
朱古力蛋糕
2016-03-29 253 浏览
It comes to the tea time, it comes to enjoy a cup of coffee. This afternoon I chose a cup of Chocolate Hazelnut Macchiato. Once I opened the lid, the chocolate grid graphic on top of the foam looked lovely, leaving me with a good impression with positive expectation. After I drank a bit, my feeling told me the truth. It doesn't taste what I imagine. Hardly can I taste the flavor of hazelnut in the cup. The chocolate flavor was also not as rich as I expected. It did taste a bit bitter as coffee taste. As compared to the one I tried in another chain, I would opt for the latter.
Chocolate hazelnut macchiato
2016-03-27
2015-12-14 316 浏览
呢間starbuck環境幾好, 入面有落地玻璃, 如果中午黎仲會有陽光照入黎, 好寫意見到聖誕新出左幾款蛋糕,所以買黎試下呢個香榛栗子芝士蛋糕幾特別, 係比較少見既配搭,栗子只有上面既栗子蓉, 而芝士蛋糕入面就有一粒粒既榛子,栗子蓉幾濃幾滑, 味道不錯,但芝士蛋糕就不太好食, 芝士味幾濃,但質地好實, 唔夠滑, 同埋入面一粒粒榛子影響左口感,榛子粒同芝士蛋糕好唔夾,因為蛋糕太實既關係, 好頂胃,食左一半就好飽了
見到聖誕新出左幾款蛋糕,所以買黎試下
呢個香榛栗子芝士蛋糕幾特別, 係比較少見既配搭,
栗子只有上面既栗子蓉, 而芝士蛋糕入面就有一粒粒既榛子,
栗子蓉幾濃幾滑, 味道不錯,
但芝士蛋糕就不太好食, 芝士味幾濃,
但質地好實, 唔夠滑, 同埋入面一粒粒榛子影響左口感,
榛子粒同芝士蛋糕好唔夾,
因為蛋糕太實既關係, 好頂胃,
食左一半就好飽了
香榛栗子芝士蛋糕