2016-07-18 1098 浏览
今次嚟到Starbucks搵食! 又到咗週末外出搵食嘅好日子~不過出門遲咗~又未到晚餐時間~只好去Starbucks hea一陣~雙重朱古力抹茶星冰樂 ($48)之前試咗另一杯限定嘅朱古力紅茶伯爵啫喱星冰樂~襯佢落架前試埋呢杯先~佢嘅雙重朱古力係杯邊嘅朱古力同埋同抹茶沙冰一齊打碎嘅朱古力碎~平時嘅抹茶星冰樂只有抹茶牛奶+沙冰~而呢杯因為加入咗朱古力碎~口感上多了一重層次~再加上間中會吸到啲朱古力醬~真係有多重口感~整體上係比較甜~建議大家可以叫少忌廉減少一點膩~同原圖都算相似~可見此店員工有用心調配飲料~2款期間限定飲品來說個人比較偏愛呢杯雙重朱古力抹茶星冰樂~一來抹茶base冇朱古力base咁甜~而且另一款嘅伯爵茶啫喱味道太不特出了…
今次嚟到Starbucks搵食!

雙重朱古力抹茶星冰樂 ($48)
再加上間中會吸到啲朱古力醬~真係有多重口感~
整體上係比較甜~建議大家可以叫少忌廉減少一點膩~
2016-07-17
2016-06-09 559 浏览
小朋友上完興趣班後,小妹帶住佢到荃灣行下商場,行得攰就入左starbucks飲杯嘢食個包,小妹叫左杯中嘅熱榛子咖啡,同埋叫左個香草腸包(唔記得左正確名稱)店員幫小妹翻熱左個香草腸包,個包有好重嘅香草味,但真係好乾,中間係脆皮腸,好普通,係頭尾因焗到有尐尐燶,所以比較香口。杯榛子熱咖啡……可能小妹唔識好嘢,因小妹覺得McCafe嘅榛子咖啡比佢更優勝。starbucks嘅榛子咖啡無論係hazelnut味定咖啡味都唔多突出,但飲得出有落到忌廉。
2016-02-08 656 浏览
今日同朋友去STARBUCK傾旅行PLAN, 梗係要叫番杯MY FAVOURITE 喇我其實唔係幾接受到咖啡,吾識飲淨係會覺得好苦所以就要CHOC CHIP CREAM由於本人太中意食CREAM   次次叫都一定同人講多CREAM真心建議大家下次去試下佢CHOCO既分量調得好好 仲有好多粒粒碎食到 吾太飲得甜既我都覺得甜度適中 可接受同個朋友傾下PLAN下 吾覺吾覺杯野飲晒-_-但又口痕 結果叫多左一杯今次決定叫杯未叫過既 VANILLA CREAM無錯其實佢就一杯VANILLA 飲品個味有D似VANILLA MILK SHAKE  面頭D CREAM食落好似同GREEN TEA個杯吾同有點咸咸既味 無禁甜OVERALL黎講成杯吾算濟 下次會再叫
我其實唔係幾接受到咖啡,吾識飲淨係會覺得好苦
所以就要CHOC CHIP CREAM

OVERALL黎講成杯吾算濟 下次會再叫

2016-01-20
下午茶
2015-09-29 318 浏览
作為starbucks多年的忠實擁躉,第一次覺得starbucks變了,變的不是味道,而是形象。話說我星期六到荃新天地Shopping,見到有starbucks,想入去買杯飲品輕鬆一下。有一刻我懷疑自己是否去錯地方?地下有紙巾垃圾,枱面放滿了吃剩的杯碟沒有人清潔,周圍是內地人在大聲說話,沒有一刻清靜。我排隊買了兩杯綠茶忌廉星冰樂和藍莓芝士蛋糕,想和朋友share芝士蛋糕,但自助吧枱叉的那一格已經空空如也,唯有到櫃枱麻煩職員多拿一隻。我很肯定我很有禮物講【唔該,麻煩俾隻叉我,出面冇曬】但沖調飲品的職員不知道是是日心情不好還是我得罪了她,她用十分嫌棄的眼神啤了我一眼,好明顯是我阻礙她的工作,不情不願的叫收銀同事給我一隻叉。這環境,這態度,實在失望...

這環境,這態度,實在失望...
2015-09-27
2015-08-14 294 浏览
Starbucks既2款新口味岩先試過了😁叫了多cream好開心,但飲後感受係........甜得太過火過了我底線😔我根本飲唔到橙味果杯,我飲左一啖橙味後好想飲水清一清甜度,然後當飲朱古力,覺得朱古力還好,是我接受到甜度。但!原來唔係這樣的一回事😅其實朱古力都好很甜,我飲多幾啖,都已經唔太接受到咁甜,只係因為咁岩第一啖飲左橙味果杯先,而橙味果杯甜到我暫時失去了味覺,先覺得朱古力冇咁甜,但其實兩杯都好很甜😣😣連朋友都覺得好甜呢真心2杯既味道都勁普通,橙味果杯有啲似芬達味、和某牌子雪條味,個人都不太喜歡了;而果杯朱古力味就比較清淡, 欠缺濃郁朱古力味,唯一抵讚嘅係cream上面嘅焦糖脆脆連我唔太鍾意食焦糖既人來講,都比正面評價,因為增添左一份少少的口感😆btw 咁多cream好興奮😆😆

2015-08-03 136 浏览
我係一個唔飲咖啡嘅人,所以呢到嘅Green Tea Latte真係好岩我,我每次黎必飲嘅就係佢,又唔係太甜,又香滑。個日仲試左個個蕃茄牛肉酥,都幾酥脆,入面d蕃茄味都幾重,值得一試!
2015-04-26 275 浏览
呢排好多fd都講緊Starbucks 新出既「夏日馥莓意式奶涷星冰樂」為食既我當然不能錯過啦👀✨個人覺得成杯野飲酸酸甜甜 好好飲😆上面既cream mix埋下面草莓香味既飲品 好滑好正👍同埋呢 成杯野飲微酸得黎又唔會太甜 岩哂我呢個鐘意飲甜野 但又怕甜到膩既人😂吸到底仲有好多滑溜溜既奶涷 令杯野飲唔只有得飲 仲有得食 好有口感😋好rich👀我揀左特大size黎飲 所以建議兩個朋友仔share最好 如果唔係一個人飲唔哂啊😂手

2015-04-12 371 浏览
今日自己一個摺Starbucks,見溫溫下書好悶無乜心機,就緊係要食翻少少好野提神啦😋咁我份人呢,就唔係幾接受到咖啡陣味,成日飲完都會好唔舒服,好想作嘔咁款😷所以就揀左賣相好靚既綠茶鮮奶😺,配搭埋香口既蘑菇雞批😸綠茶鮮奶真係建議大家一定要去試😳👍👍👍飲落好重奶香味、好幼滑,而且成杯野飲甜度適中,唔怕話飲得耐就覺膩啊、滯啊既情況出現。可能混合左綠茶既關係啦,杯野飲除左奶香味之外,仲飲得出好fresh既綠茶味另外,蘑菇雞批亦都不得不讚😂雞批外皮頗為鬆脆,入面既餡料有少少肉粒,甜甜鹹鹹地,外脆內軟,口感幾得意幾好食😺💦

雞肉蘑菇批、綠茶鮮奶
雞肉蘑菇批、綠茶鮮奶
2015-03-29 278 浏览
碎朱古力冰無敵!次次黎都飲呢個 大杯$42超人性化既售賣😂😂😂 有d starbucks員工會問你叫咩名之後寫落去 呢間會話公仔超正超可愛! 入面有朱古力碎 食到d朱古力粒粒 味好濃 但係依然食到冰 話曬都係冰😂 好好味 唔想飲咖啡訓唔著飲呢個啱曬!同埋溫書啱曬!
碎朱古力冰
無敵!次次黎都飲呢個 大杯$42
超正超可愛!
不常光顧此店,湊巧經過試試特色小點,要了西蘭花忌廉芝士批。一向挺喜歡忌廉芝士,微酸帶點甜,與西蘭花也配搭得宜,加上香酥批,味道不錯,但價錢稍貴。雖然質素不錯,但感到有點不抵吃。
西蘭花忌廉芝士批
2014-05-22
3 分钟 (外卖自取)
$24 (其他)
西蘭花忌廉芝士批
2014-01-06 162 浏览
由於從Maison Eric Kayser半山堅道新店獲贈一小袋甜點禮品,包括Mini Financier(迷你金磚蛋糕)、Madeleine(瑪德蓮貝殼蛋糕)及Macaroon(馬卡龍),大師出品又豈可一人獨享,所以拉埋一對老友夫婦一同品嚐。淨食甜點有啲「寡」,所以就加啲沙律菜、三文治,老友就再拎啲芝士、水餅及私伙紅酒過嚟,當喺一餐輕怡晚餐,而三文治就順路晌星巴克買啲就可以。晌凍櫃瞄一瞄,好快就決定到買咩,因為見到有啲新產品,當然想試吓啦!醬燒豬脾酸菜烤包 $43新產品之一,雖然話新產品,但有時啲嘢都喺萬變不離其中。漢堡包換上比得包,牛肉換上燒豬脾火腿,加入青瓜、芝士、燒烤醬,再多添一點酸菜,不過咁樣配搭埋又幾好味。尤其有青瓜同酸菜,食起嚟寧舍醒胃,當然緊記要烘番熱個包,仲要烘熔少少啲芝士咁先正!不過,塊燒豬脾跟火腿差唔多,但叫做肉感重啲。醬烤鴨卷 $39另一款新產品,以墨西哥卷包住烤鴨絲同青瓜,烤鴨絲堆得滿滿,拎起嚟好墜手,果真份量十足。鴨絲嘅獨有鴨味,令烤鴨卷好有個性,配以烤鴨醬,味道濃香,但加埋青瓜,多份清新爽脆,感覺平衡不膩,所以小弟鍾意依個烤鴨卷多過上面嘅燒豬脾烤包。香酥肉
醬燒豬脾酸菜烤包 $43

醬烤鴨卷 $39

醬烤鴨卷
醬烤鴨卷
香酥肉卷 $20
同樣好墜手嘅香酥肉卷,都唔喺第一次食,貪佢平平哋。晌屋企以多士焗爐翻熱都OK,焗後外層都仍然夠酥香,不過卷內免治豬肉不過不失,但我都仲會選佢為屬抵食之選!
香酥肉卷
香酥肉卷
綜觀兩款新包,其實算唔上帶來好大驚喜,不過味道方面都算做得不俗。咪睇我哋4個人食3個包以為少,加埋其他嘢,原本諗住喺輕怡晚餐,最後都變咗飽餐一頓囉
5 分钟 (外卖自取)
2014-01-01 108 浏览
隆冬既至,熱巧克力不可少!  吃了滿足的午餐,我們就嚐簡單的晚餐。  signature hot chocolate $37畢竟是二人份,我們選擇了tall size。不管胖與否,就要了肥cream;這看起來也吸引些。 味道也因而多了點焦糖香。然後,重點是它的巧克力,香而滑,濃而熱,甜而不膩。 這就是熱朱的魔力! chocolate marquise $32單是表層的可可粉已相當吸引! 不過小心別嗆到。然後就要吃它濃郁的巧克力蛋糕——鬆軟的慕絲層,挺幼滑;夾雜薄薄海棉蛋糕,口感豐富。吃著就有吃軟心巧克力的感覺。  總括而言,這店的熱巧克力實在是果腹之選;巧克力蛋糕則味香而濃,不錯!
隆冬既至,熱巧克力不可少!

吃了滿足的午餐,我們就嚐簡單的晚餐。

signature hot chocolate $37
chocolate marquise
這就是熱朱的魔力!

chocolate marquise $32
signature hot chocolate
單是表層的可可粉已相當吸引!

2013-12-30
chocolate marquise
signature hot chocolate
2012-11-09 119 浏览
大家去星巴克咖啡最主要目的是什麼?是飲野,還是食野,很多人光顧星巴克咖啡也不在意飲食.只在意有個舒適的環境聚會和休息.荃灣呢間分店.梳化位只有一張.其餘的也是細圓枱.但枱與枱之間有一定距離,總算沒有壓迫感.店員服務誠懇有禮.效率也高.做顧客當然開心.拿完食物後..開始看報紙.大約一小時後離開呢間店.橙汁23元:貴當然有道理.無防腐劑,鮮榨,較健康,鮮榨不是酸的.就合格.呢樽橙汁的來貸.也算甜橙一隻.牛角包:15元回來看相才發覺有點燶,是否沒有保暖櫃,要翻叮的問題.質感沒有牛角包應有的鬆脆,味道與普通麵飽無異.什至有點乾身.只係帶很少的甜味.牛角包欠鬆脆,已經較失色.仲有一杯咖啡.埋單69元....下次再想找間店休息.我才會再光顧

拿完食物後..開始看報紙.大約一小時後離開呢間店.

2012-09-05 122 浏览
老婆大人都幾鍾意紅豆朕豆香味,偶爾見到星巴克出咗隻紅豆抹茶星冰樂,心大心細又想試吓,但查實佢唔鍾意飲凍嘢,成日覺得對身體無益、傷腸胃,相反凍嘢我就啱晒啦,尤其依家天氣咁鬼熱。所以,我就拉佢一齊試,一杯兩份飲,同佢講妳想試幾多咪飲幾多,剩番我包底。結果,依餐晏仔緣起就喺咁!意大利香腸卷 $21除咗杯星冰樂,點咗兩款包點當午餐。我揀咗意大利香腸卷,個香腸卷雖然翻烘,外層嘅「脆皮」還可以,麵包嘅鬆軟度一般,喺有少少芝士香;而條腸就無乜特別,問過個店員,都只喺話普通嘅熱狗腸。煙肉蛋沙律芝士長法包 $38法國百吉包烘得非常香脆,包內先塗上一朕蛋沙律,加埋薄薄又唔肥嘅煙肉,再放入車打芝士,組成依個鐵三角:蛋沙律嘅清爽,煙肉嘅鹹香,芝士嘅濃郁,真喺好正嘅配搭。更正嘅喺,輕烘令啲芝士半溶,比起凍冰冰、「乾爭爭」嘅芝士自不然更有口感,令我最意外喺餡面加咗一大舊意大利乾蕃茄,蕃茄味好濃郁,令整個包嘅味道層次更豐富。老婆揀依個法包,果然有眼光呀!紅豆抹茶星冰樂 $42今日嚟食晏嘅重點,因為一杯兩份飲,梗喺叫杯特大啦($36中、$39大、$42特大)。綠茶、牛奶加冰塊攪拌而成嘅抹茶星冰樂,果真涼透心,爽呀,綠
。結果,依餐晏仔緣起就喺咁!
近門口嘅紅豆抹茶星冰樂推介
兩款新出嘅星冰樂
意大利香腸卷 $21
煙肉蛋沙律芝士長法包 $38

,蕃茄味好濃郁,令整個包嘅味道層次更豐富
。老婆揀依個法包,果然有眼光呀!
餡面嘅意大利乾蕃茄,蕃茄味好濃郁。
口感豐富
紅豆抹茶星冰樂 $42

今日嚟食晏嘅重點,因為一杯兩份飲,梗喺叫杯特大啦
($36中、$39大、$42特大)。綠茶、牛奶加冰塊攪拌而成嘅抹茶星冰樂,果真涼透心,爽呀,綠茶味又夠突出
;杯面鋪咗好多紅豆,老婆當然將飲管放晌杯面喺咁吮,佢話啲紅豆又大粒,又香甜,講真,啲紅豆又真喺幾得喎
今個午餐雖然輕怡啲,但份量都OK,只喺個意大利香腸卷普通咗。
餡面嘅意大利乾蕃茄,蕃茄味好濃郁。
  • 煙肉蛋沙律芝士長法包
2012-06-15 105 浏览
食完晚飯後,專程到訪Starbucks一試新出的My Perfect Summer Friends新飲品...今次My Perfect Summer Friends出了2款,分別是: Red Bean+Green Tea Frappuccino 同 Hojicha + Earl Grey Jelly FrappuccinoTall Size $36...這次試了ojicha + Earl Grey Jelly Frappuccino(圖右), 已經叫了少甜,但都是十分甜>.<我想下次應該要叫走甜...=.=飲管變粗了,但都是很難吸到那些Jelly...家人試了Red Bean+Green Tea Frappuccino(圖左), 都是同樣問題-->太甜...不過Green Tea 味幾香~~結論: 新產品可以一試,夏天飲真的能夠消暑^.^ 不過要少少少甜~~
Tall Size $36...
甜過頭>.<
我想下次應該要叫走甜...=.=
飲管變粗了,但都是很難吸到那些Jelly...

不過Green Tea 味幾香~~

题外话/补充资料: 記得一定要叫少甜或者走甜~~
2012-06-13
3 分钟 (外卖自取)
$36 (宵夜)
  • Frappuccino