2015-08-18 142 浏览
平時在星巴克飲開手調咖啡,覺得都OK,話說又想試下現成整好的樽裝咖啡,就買了1支番屋企度飲,比起手調咖啡,我覺得樽裝並不是太好飲,甜味過重了,飲了些小飲不下去,最後給了偉大的母親,她話好好飲,真意外她會咁講,下次不會再買樽裝咖啡
樽裝咖啡

2015-08-18
外卖自取
2015-08-16 235 浏览
朋友想試Starbucks新出的咖啡飲品,著我一起去試,雖然我不好咖啡,但也樂意陪同呢!蜂蜜脆糖朱古力咖啡星冰樂友人的咖啡飲品充滿大量肥爆忌廉,一看已知相當甜膩,而且超高卡路里,幸好點選了少甜咖啡,甜度不算太高,朱古力味香濃,間唔中喝一杯滿足甜癮真好!香蕉野莓星冰樂至於不想喝咖啡的我,點來了一杯帶粉紅的香蕉野莓沙冰,香蕉味很強,差不多把野莓味蓋過,只餘下野莓的色彩,個人而言,如果沒有香蕉搶去野莓的味道,會更為酸甜美味,對於這杯飲品,我就不太滿意了. 只閒坐了15mins,寧願回家休息好了,假日的Starbucks絕對不是一個好hea的地方. 屯門屯門鄉事會路83號 V City 地下 15號舖2496 7628

香蕉野莓星冰樂

屯門屯門鄉事會路83號 V City 地下 15號舖

2496 7628

2015-08-16
2015-08-03 182 浏览
精明既消費者係會留意身邊任何既優惠, 而我就鐘意睇有關食既野 ...Vcity兩週年有好多商戶都有提供優惠, 而餐廳方面就有指定食物特價...Starbucks就有買任何中杯或以上既手調飲品, 第二杯半價 ...係牛角之前我地就先去飲Starbucks...我地叫左2杯 蜂蜜脆糖朱古力咖啡星冰樂... 蜂蜜脆糖朱古力咖啡星冰樂: 蜂蜜脆糖無淋到...有少少少少少少薑味...碎冰唔夠多...朱古力咖啡星冰樂甜左dd, 但係入到口而且幾好味, 比起我上次TST飲既香蕉芒果星冰樂好味 ...另外試食左Starbucks既月餅: 海鹽焦糖麻糬朱古力, 抹茶麻糬紅豆...海鹽焦糖麻糬朱古力: 咸咸地...朱古力味係要慢慢出黎...無咩特別...抹茶麻糬紅豆: 抹茶味唔多, 紅豆幾好食...但都無特別...月餅就唔會買嫁啦...奶黃月餅好食得多...星冰樂呢...如果有機會一定會再飲!!
...係牛角之前我地就先去飲Starbucks...

我地叫左2杯
蜂蜜脆糖朱古力咖啡星冰樂...
...

另外試食左Starbucks既月餅:
海鹽焦糖麻糬朱古力,
抹茶麻糬紅豆
...

2015-08-01
5 分钟 (外卖自取)
2015-06-11 191 浏览
最近推出了新口味,有幾種口味都有興趣,所以這天與友人一起試試左邊:草莓芝士餅星冰樂           我認為味道偏甜,而且味道有點像馬莎的草莓硬糖,表面有些芝士餅碎,餅碎脆卜卜的,為這杯星冰樂增添了另一種口感右邊:三重咖啡星冰樂          我較喜歡這個口味。它的cream都是咖啡口味,令人有耳目一新的感覺,咖啡凍沒有特別    大家在行街行到累時,不妨坐下來稍作休息,並一嘗這兩種新口味

左邊:草莓芝士餅星冰樂
右邊:三重咖啡星冰樂
    大家在行街行到累時,不妨坐下來稍作休息,並一嘗這兩種新口味
早前為了快些升級到金星,我差不多1星期去1次星巴克,Vcity這間分店少去,而家放工不會行vcity個度,今日上星巴克app見到有免費飲品送,當然不放過 ,最後揀去Vcity分店,我去到vcity時候,而家vcity分店多咗人去,因為只有1個人容易揾位,免費飲品揀回抹茶鮮奶,另外再買三文魚三文治(24元),三文治又OK,半份都夠食,我覺得三文治哄得過火,味道就一般,並不算好吃亦不太難吃,好在抹茶鮮奶仲保持到水準,這裡服務都OK,環境都OK,我見到DSE考生同賣保險係度坐好耐,我坐埋去個張枱有2個dse考生飲一杯野,用來溫習,這個時間是她們努力時間,我覺得可以接受,我坐了20分鐘就走了食物水準抹茶鮮奶,我見到店員用綠茶粉溝鮮奶,我覺得奶味好重,綠茶味有些小,冰又太多了,甜味就剛剛好,我十分愛飲這個三文魚三文治 ,覺得哄得太乾,味道亦麻麻,好彩半份可以吃完它服務我覺得間間分店都差不多了,店員服務態度都OK環境我覺得都OK,座位坐得尚算舒適價錢因為有免費飲品,24元半份三文魚三文治,可以接受番吃平均2星期來1次

食物水準

我覺得間間分店都差不多了,店員服務態度都OK

我覺得都OK,座位坐得尚算舒適

價錢

三文魚三文治
2015-04-07
抹茶鮮奶
2014-12-19 147 浏览
星巴克每年推出聖誕系列,在三個系列當中最愛是姜汁咖啡,我覺得熱飲比凍飲好飮好多,熱飲可以飲到姜汁味道,Vcity服務都OK,環境都唔錯呀,Vcity有一班學生哥同保險員係度做功課同sell客買保險,可以坐2小時都唔走,我有時都hea坐30分鐘-1小時,亦不會坐2小時以上,哈哈,它的姜汁咖啡真的幾好飲,只是稍為貴咗D味道:它的咖啡奶味較重,它的姜粉同奶比例剛剛好環境:Vcity都唔錯呀服務:這間都OK價錢:41-50元左右

味道:它的咖啡奶味較重,它的姜粉同奶比例剛剛好

環境:Vcity都唔錯呀

服務:這間都OK

價錢:41-50元左右
姜汁咖啡
2014-12-19
姜汁咖啡
2014-10-03 142 浏览
來屯門的次數,五隻手指都數得完,一直沒時間逛逛早前開幕的V City,今日打算去三聖吃海鮮,便提前過來走走。這區很以往感覺很不一樣,多了很多國內同胞,商場都是清一色的連鎖店,人流密集的程度,似乎比最近的銅鑼灣還要多。見V City地下有Starbucks,早前在海港城拿到的coupon便大派用場,這兒有分室內及戶外區,前者比較擠迫和陰沈,後者設於商場扶手電梯旁,因為樓底夠高,大落地玻璃窗把光線透進來,又有地顫梳化,感覺像去了宜家傢俬一樣。同一層有甜牙牙和東海堂,不過因為與同樣地下樓層的店舖分隔,地點有些難找。本次點了Green tea latte,跟Signature chocolate不一樣,這個加cream要額外加$3。其實Starbucks都習慣用紙杯,就算不是外賣也如是,想想也覺得浪費。雖然店方為提倡環保,搞了自携杯隻可減$3的優惠,不過其實有時想喝咖啡是很即興的事,所以亦未必會記得帶杯出門。調製時店員問要否加蓋,我想又不是外賣,所以就說不用了,店員便說不蓋膠蓋便會多唧一點奶cream給我,非常搞笑。雖然Green tea latte本身在沖泡時已經加入了一定程度的奶,不過St
Green tea latte 加cream
Green tea latte
本次點了Green tea latte,跟Signature chocolate不一樣,這個加cream要額外加$3。其實Starbucks都習慣用紙杯,就算不是外賣也如是,想想也覺得浪費。雖然店方為提倡環保,搞了自携杯隻可減$3的優惠,不過其實有時想喝咖啡是很即興的事,所以亦未必會記得帶杯出門。調製時店員問要否加蓋,我想又不是外賣,所以就說不用了,店員便說不蓋膠蓋便會多唧一點奶cream給我,非常搞笑。雖然Green tea latte本身在沖泡時已經加入了一定程度的奶,不過Starbucks的鮮奶忌廉真的很棒,那種甜而不膩的幼滑,配綠茶的話最合適。
一如其他分店,Starbucks的收據上都印有30min免費wifi的密碼,有需要的話可以使用。不過,比較突兀的是,這兒等位情況很普遍,如果喝咖啡時有人一直站在你旁邊,由頭等到尾,想想那種壓迫感都怕怕了。似乎就算是同樣的Starbucks,在不同地區也會有不同的風景哦。
2014-10-02
用餐优惠
現金券
Green tea latte 加cream
2014-06-01 288 浏览
今日行完青山寺,過嚟最近嘅商場休息下,度度都人山人海,好在一個人,實有位Cappuccino 一向都係我至愛,不過其實同M字頭嘅$12相比,真係唔值呢個價錢,個奶係普遍嚟講都打得好過M字頭,不過你話咖啡香味同味道麻麻,飲到尾都只飲到奶味仲有係無瓦杯,可能係洗唔切啦,不過其實用瓦杯好好多,無咁快凍吖嘛⋯我點咗個雜莓撻,個撻底夠脆,不過個邊太實,用叉係會飛到成枱都係碎碎,不過好食,中間酸酸甜甜咁,經醒胃,唔怕滯咖啡唔掂,甜品ok,唔通startbucks 想轉型?

咖啡唔掂,甜品ok,唔通startbucks 想轉型?
2014-06-01
2014-04-02 267 浏览
女人的心情 猶如那陰晴不定的天氣般這一秒欣喜若狂 但下一秒卻百感交集/星巴克為了感謝粉絲一直的支持於是推出限定咖啡買一送一的優惠只要對他們的專頁讚好便可時間是下午四時至七時/結果放學便走到Vcity購買這次的優惠只適用於榛子咖啡、焦糖咖啡。所以各買一杯,便買回家與家人一同分享好了!/兩杯size都是大,一共$37。我點了熱榛子咖啡,不愛吃太甜,於是選擇了脫脂奶、少甜,榛子味道很香濃,乘車回家期間都不時聞到。天氣因下雨的緣故,有點涼意,呷一口咖啡卻帶來暖烘烘的感覺,好不溫暖啊而且甘香可口,濃郁香馥,只是榛子味道令喝畢後仍覺得有點甜。另一杯是凍焦糖咖啡。淺嚐一口,可能冰粒融化的關係,使咖啡味道有點淡,焦糖味也不重。不過星巴克也算保持水準,而且最近兩次的光顧,店員態度都十分友善喇
女人的心情 猶如那陰晴不定的天氣般
這一秒欣喜若狂 但下一秒卻百感交集
星巴克為了感謝粉絲一直的支持
於是推出限定咖啡買一送一的優惠
只要對他們的專頁讚好便可
時間是下午四時至七時
結果放學便走到Vcity購買

這次的優惠只適用於榛子咖啡、焦糖咖啡。
所以各買一杯,便買回家與家人一同分享好了!

兩杯size都是大,一共$37。

而且甘香可口,濃郁香馥,只是榛子味道令喝畢後仍覺得有點甜。

2014-04-02
5 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
其他
2014-01-06 42 浏览
行街行到累累地, 求其搵間野坐低食d野...係starbucks一間冇咩人...個duck wrap見佢係fridge個樣乾爭爭咁, 估唔到整返熱之後又juicy喎...都幾驚喜, 同埋個皮都幾軟, 唔似係擺左好耐既食物...個鴨加埋d青瓜食, 唔會好膩呀, 青瓜都係爽ga竟然....之後嗌左個甜食, 應該係raspberry cookie, 侍應都幫我整熱左...好脆呀,,, 暖笠笠好岩冬天食, 唔會太甜呀...作為1個簡單甜品佢都合格!!最差就係杯咖啡, 一杯mocha 同埋一杯gingerbread latte (係冬季限定i guess?)冇咖啡味... gingerbread latte冇薑味冇奶味...但係有好大陣玉桂味...咁不如唔好叫gingerbread latte啦, 叫玉桂咖啡啦...個名又誤導人...mocha又係一如以往咁差既水準, 真係below average呀...

都幾驚喜, 同埋個皮都幾軟, 唔似係擺左好耐既食物...

2013-12-23 67 浏览
shopping後出現一點小意外,令到好動豬非常傷心... 有見及此,甜魔媽媽就決定兌現一個頗久前許下的承諾:給囝囝試飲Green Tea Latte! 於是一家人又動身去Starbucks飲下午茶了~只不過就坐初時,貪玩豬的情緒明顯仍未平伏下來,一副傷心失意潦倒的樣子.... 笑壞人囉!!  也看看聖誕妹妹吧,媽媽覺得她幾喜歡這頂帽子的,除了模樣可愛 (連哥哥也忍不住摸摸妹妹下巴~),另外戴上後又不會給人叫做主席妹妹!!  真的,單是對著這對可愛的小兄妹寶貝,已夠媽媽樂上一個下午了! 爸爸買來了一家人的下午茶了,是綠茶及牛奶均十分香濃突出,清幽、柔和又美味的Green Tea Latte ($34),加上酸甜、清新又香脆美味的Lemon Tart($18),兩者都是甜魔媽媽的至愛呢!那麼為食豬喜歡這兩款美食嗎? 當然超級喜歡了,盞鬼表情可多呢!! 見到為食豬如此喜歡吃拉麵及綠茶,令到甜魔媽媽好想好想再帶小兄妹去日本! 有機會嗎?
Lemon Tart($18),兩者都是甜魔媽媽的至愛呢!
2013-12-22
  • Green Tea Latte