明閣 (鷹君中心)

Ming Court (Great Eagle Centre)
餐厅: 明閣 (鷹君中心)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
女朋友轉工成功,一直諗緊帶佢食咩好慶祝一番。難得地佢話想食中餐,我即刻諗起會展站隔離果間明閣,之前同同事黎過幾次;食物,質素,服務都幾好,所以決定book呢間。 可能因為早左book位,靚女店員安排左個落地玻璃窗邊位俾我地, 可以望多d景同埋闊落d,幾賞心悅目,坐得舒服。 環境同服務總括黎講都無野可以挑剔。 經推介後我地兩個都點左當期的limited edition - 嚐鮮珍味海鮮餐 有7道菜,另外我地再點左house wine pairing。 靚仔店員上菜時都會介紹返菜式特色同埋材料,同以往一樣高質。 我其實最鍾意係佢地個明閣小碟,每次來吃都有驚喜。 而這個海鮮餐的重中之中 — 6頭鮑配銀鱈魚 也帶給我口感上相當刺激。 我覺得每道菜的濃淡配搭都恰到好處,一淡一濃,像捉期一樣,口感佈置得相當精采! 明閣四小碟 個人覺得明閣的頭盤是最eye catching的,這次四小碟分別是: 醋香海蜇,乾燒元貝,明閣最出名的叉燒和酥炸蠔。那個蠔這次真的炸得不得了! 口感豐富之餘蠔味鮮香。 蟹肉花膠魚茸羹 這個魚茸羹用料優質豐富,每口也有滿滿的蟹肉, 除了在明閣,我也想不到在哪裡可以吃到和這個差不
女朋友轉工成功,一直諗緊帶佢食咩好慶祝一番。
難得地佢話想食中餐,我即刻諗起會展站隔離果間明閣,
可以望多d景同埋闊落d,幾賞心悅目,坐得舒服。
環境同服務總括黎講都無野可以挑剔。

靚仔店員上菜時都會介紹返菜式特色同埋材料,
同以往一樣高質。 我其實最鍾意係佢地個明閣小碟,
一淡一濃,像捉期一樣,口感佈置得相當精采!

明閣四小碟
個人覺得明閣的頭盤是最eye catching的,
那個蠔這次真的炸得不得了! 口感豐富之餘蠔味鮮香。
蟹肉花膠魚茸羹
這個魚茸羹用料優質豐富,每口也有滿滿的蟹肉,
除了在明閣,我也想不到在哪裡可以吃到和這個差不多的羹
魚子獎蝦球蛋白
這道菜是我女朋友最喜歡的,女生果喜歡這些有豐富骨膠原感覺的東西
深入發掘後才發現下層原來是蛋白,很香也很滑
6頭飽魚配銀鱈魚
沒錯!這個是重中之重的推介,看到樹葉的時候,心想這是怎樣造出來的?
當然也相當有驚喜,翻過那片葉,切開放入口的一瞬 — 口感做得十分之淋!
海參燴飯
吃了五道菜後,是時候準備收尾了,
這個海參燴飯來得剛好。 滿滿當當的材料合起來是和諧的味道,
豐富了我和女朋友的胃 (不過她吃到這道已經飽了,說要留肚給甜品
所以我吃了double ! 合我口味所以OK!)
甜品
到最後,真的收尾了。香芋燉奶,完美收官。

埋單大約2K,女朋友也十分滿意,所以是物超所值!
玉白甚麼,忘記了
2022-10-03
庆祝纪念
纪念日
玉白甚麼,忘記了
2022-10-05 1349 浏览
前幾日係灣仔Meeting 完,突然好想飲茶食點心,就行咗去明閣試吓有冇位,兩位好在有位。我哋兩個點左脆皮燒腩肉,同各自點左自己想食嘅廚師精選點心(special menu) 包括原隻鮑魚荔茸海鮮盞,雜菌蒲燒鰻魚酥,牛油果鮮蝦春卷,雪山竹炭餐包同賽螃蟹餃,最後仲叫多左個炒河(但唔記得左影低😅)。今次主要試呢個精選點心menu, 自己私心最鍾意賽螃蟹餃,因為味道幾清新,無諗過賽螃蟹可以變成🥟。另外,牛油果蝦春卷都幾好味,勁香口 又有健康嘅食材牛油果,食落冇咁quilty 😆最後,唔知廚師精選點心menu幾耐先update 呢? 期待下次既menu 💕

小編今日來到灣仔一間米芝蓮星級中菜館「明閣」🥢餐廳榮獲米芝蓮一星,採用各地優質食材,呈現高質正宗粵菜手藝,招牌菜包括有鮮花椒蒸龍躉柳、乾燒遼參配鮑汁脆米等,食客細味粵菜之最😋 今次點了八道菜套餐,淺嚐米芝蓮星級中菜☺️前菜「花雕貴妃醉鴨肝、極品蜜汁叉燒、叉燒醬燒脆皮乳豬件」😍 重點推介蜜汁叉燒,其選用新鮮脢頭肉燒製而成,表面燒得焦香帶些許燶邊,入口是滿滿的黏蜜汁🍯,咬下是香脆的脆皮,入口肉質鮮嫩軟腍膏位充滿油香☺️ 果然是招牌神級叉燒😁 而乳豬皮切走多餘脂肪,薄脆炸乳豬皮和鮮嫩的肉超香,鵝肝嫩滑入口即化,加少少花雕調味更突出鵝油的香味😎「松茸竹笙菜膽燉海螺」🐚 熱騰騰的燉湯的濃醇和清甜,沒有一點油份,吃到足料上湯的味道,松茸片味道香,夠滋潤又養顏☺️「龍蝦汁燴魚肚百花龍蝦鉗」🦞 以新鮮龍蝦膠,包上木糠後外層炸至酥脆,裡面爽口彈牙,龍蝦汁香濃,更有龍蝦肉碎增加口感,每啖都是海洋的鮮味🧡「紅棗菇絲蒸龍躉柳」龍躉肉以紅棗香蔥蒸,魚肉嫩滑鮮甜,底下的粉絲吸收魚肉的鮮甜☺️ 紅棗和菇絲香味十足,這種特別的煮法帶來海鮮出色的味道😁 「六頭南非鮑魚鮮花椒雞件配菜膽」😍 如手掌般大的的鮑魚,充滿著花椒的麻香的

「六頭南非鮑魚鮮花椒雞件配菜膽」😍 如手掌般大的的鮑魚,充滿著花椒的麻香的醬香,其煮至入味口感帶點爽口,鮑魚香味越嚼越香,配上嫩滑的雞件,外脆內嫩夠香口😊配菜有木耳、唐芹、紅椒和生菜膽,整體味道鮮味和惹味十足😋

「伴水芹香素肉釀羊肚菌」野生羊肚菌為天然滋補佳品,於雲南被稱為「菇中之王」,是相當珍稀的野生食用菇類,土壤條件嚴苛,生長於海拔約 2000 至 3000 米的闊葉林地上,羊肚菌味道濃郁,除了堅果的氣息,還帶點肉香,與鮮淮山、百合、蘆筍與銀杏爆炒,清清爽甜的,味道一流😁

「乾燒遼參鮑汁脆米伴松本茸」😍 原氣遼參起釘效果夠搶眼‼️ 充滿骨膠原的原條遼參,爽口彈牙,底下是鮑魚汁炒飯,驚喜位是加內裡加了炸米通,增加脆卜卜的效果,加上原隻松本茸,散發出本身特殊的菇菌香味,令整道菜的色香味更加完滿👏🏼

「生磨合核露湯丸」核桃露濃稠,甜度剛剛好,兩顆黑芝麻湯圓皮薄帶煙韌,餡料流心夠香濃,合核香味散發出來,香味餘韻繞在口中🧡

🍽 :明閣晚宴 - 匯豐套餐
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$1,688/位
📍 地址:明閣 (鷹君中心) (灣仔)
灣仔港灣道23號鷹君中心2樓
🈹推介優惠:由即日起至 2022年 12 月 31 日,使用 HSBC 卓越理財信用卡付款可享指定套餐「買一送一」
2022-09-23 1224 浏览
好耐冇同班姊妹去飲茶,想食好啲、高質啲,於是決定去灣仔明閣。幸好一早打電話訂位,星期六真係要預早訂位先有得入。首先極品蜜汁叉燒係必叫,個麥芽糖汁上得十分好,增加甜味之餘幫助叉燒保留肉汁,加上本身豬肉部位肥瘦適中,本人至愛。另外點心叫了鹹水角、期間限定賽螃蟹餃、羊肚菌香辣上素粉果等。鹹水角做得香口而不油膩,要提提大家新鮮做起好熱,食嘅時候要注意下唔好太心急。另外蒸餃類皮薄餡靚,水晶皮薄之餘有Q彈口感,配上明閣自家特製XO醬,巧滿足啊!隨後點了魚湯米線,魚湯熬到白雪雪、女士最愛,睇顏色已經知道夠足料,飲一啖全身暖晒。我食完米線全部湯都飲晒,讚👍🏻最後甜品點了未試過嘅綠茶十勝紅豆卷,不太甜,綠茶帶有少少甘味配上日本紅豆蓉,個個姊妹都喜歡。食完呢餐個個都話要下次encore,睇來以後聚會都會經常嚟啦👍🏻

2022-09-20 1026 浏览
公司提早慶祝中秋食餐好, 放工去左附近星級中菜明閣食飯。一如以往, 保持水準。特別推介巧手醋香黑豚肉同頭抽生浸鼓油雞呢兩味餸。醋香黑豚肉, 上台熱辣辣, 食落香口。酸酸甜甜醋汁, 配埋咀嚼爽口黑豚肉, 非常開胃。頭抽生浸鼓油雞, 雞肉十分嫰滑, 件件都好入味, 食到唔停口。食飽後當然唔少得甜品上場, 美點雙輝, 係芒果布甸+黑芝麻燸米糍, 擺碟好精緻, 下面是用乾冰CHILL 住, 2款都甜度適中, 呢餐好滿足。
公司提早慶祝中秋食餐好, 放工去左附近星級中菜明閣食飯。

頭抽生浸鼓油雞
美點雙輝
2022-09-02
頭抽生浸鼓油雞
美點雙輝
2022-09-19 760 浏览
今年中秋 因鐵路有了會展站 所以無揀國金軒,食下好耐無食既明閣中秋節只做一個特定的set明閣三小碟醬燒脆皮乳豬件 香脆而不會太多脂肪薑蔥蓉元貝粉皮 元貝鮮甜,加埋薑蔥蓉同吃令元貝增添風味開心果蓉醋香風鱔球 風鱔球外皮香脆 酸酸甜甜的醋香十分開胃川貝海底椰花膠筒燉螺頭湯一入口有感滋潤口腔喉嚨 ,花膠筒口感爽滑 芙蓉金沙虎蝦球虎蝦肉質爽甜,配以金沙鹹蛋黃吃夠滋味,不過成件食到一半覺得略咸,底部有芙蓉蛋白伴吃能減去金沙虎蝦球的咸同油膩感 翡翠白玉廿八頭南非乾鮑扣鵝掌南非乾鮑色澤深褐,鮮甜味美,口感有嚼頭實淨鵝掌也炆得油潤爽口頭抽油浸龍躉柳龍躉柳肉質细嫩,味道鲜美 配以頭抽大口大口魚肉吃很滿足,可是我們一行四人每碟的龍躉柳的size都不勻一 程度有一碟係得半塊 佢可能見到我哋食到呢度開始飽了吧雲吞魚湯浸時蔬 魚湯都幾咸 同埋由龍躉柳開始啲碟有啲油跡 ,所以只吃了幾口鮮花蟹肉燴伊麵花蟹肉食到鮮甜味,但伊麵淡而無味 而且又係見到隻碟。。。如此賣相真的吃不下了 所以最後打包最後甜品時間陳皮紅豆沙湯圓 紅豆入口軟腍,芝麻湯丸一啖一粒甜甜蜜蜜鴻運山楂卷 煙靭而且酸甜可口,健胃助消化古法黃糖糕 彈牙鬆

中秋節只做一個特定的set

醬燒脆皮乳豬件 香脆而不會太多脂肪
薑蔥蓉元貝粉皮 元貝鮮甜,加埋薑蔥蓉同吃令元貝增添風味
開心果蓉醋香風鱔球 風鱔球外皮香脆 酸酸甜甜的醋香十分開胃

川貝海底椰花膠筒燉螺頭
湯一入口有感滋潤口腔喉嚨 ,花膠筒口感爽滑

芙蓉金沙虎蝦球

翡翠白玉廿八頭南非乾鮑扣鵝掌

南非乾鮑色澤深褐,鮮甜味美,
口感有嚼頭實淨
鵝掌也炆得油潤爽口

頭抽油浸龍躉柳

雲吞魚湯浸時蔬

魚湯都幾咸 同埋由龍躉柳開始啲碟有啲油跡 ,所以只吃了幾口

鮮花蟹肉燴伊麵

最後甜品時間
陳皮紅豆沙湯圓 紅豆入口軟腍,芝麻湯丸一啖一粒甜甜蜜蜜
鴻運山楂卷 煙靭而且酸甜可口,健胃助消化
古法黃糖糕 彈牙鬆軟,略帶黃糖的甘甜
仲有半件明閣既月餅 呢件應該係金桔奶黃月餅
金桔味清香令月餅微酸 食後感覺甜而不膩

今晚真係食得超級飽 基本上每一枱都take away
不過要中秋要外出食飯都無太多選擇
而且staff 大部分都表現一般,再者見到啲碟 .. 感覺朗豪坊嗰間maintain得好啲,應該短期內不會來這間

2022-09-18 687 浏览
只係食咗tasting menu, 食了7件單件預先整好晒嘅點心,只需要返熱或者炸,但係等了75分鐘,食嘅時間只需20分鐘完成。叫埋單加水過咗15分鐘之後要自己提醒伙記,啲伙記先去搵返個茶壺出嚟。個tasting menu要$408一位再加$50茶錢再加一。食物一般,得叉燒食得過。以後不了。
2022-09-15 567 浏览
朋友介紹我食呢間中菜真係好正喎!砵酒雜菌鍋燒生蠔焗蠔大大隻食落結實甘香,帶微微的砵酒香,而不太濃,送飯一流巧手醋香黑豚肉黑豚肉外脆內嫩,一啲油膩感都冇,可能因為加咗黑醋中和返,味道有啲酸酸甜甜,都幾開胃喎鮮蝦荷葉飯想飽肚啲叫咗一個鮮蝦荷葉飯,鮮蝦爽脆彈牙配埋炒香左再蒸過嘅荷葉飯,好味😋睇落份量唔算好大,但係食落又原來好足料,都好飽肚生磨蛋白杏仁茶甜品叫左我最鍾意嘅蛋白杏仁茶,杏仁茶係新鮮磨,甜度剛剛好,好正!
朋友介紹我食呢間中菜真係好正喎!

砵酒雜菌鍋燒生蠔
焗蠔大大隻食落結實甘香,帶微微的砵酒香,而不太濃,送飯一流

鮮蝦荷葉飯
睇落份量唔算好大,但係食落又原來好足料,都好飽肚

生磨蛋白杏仁茶
  • 巧手醋香黑豚肉
2022-09-13 571 浏览
今次訂左11點,5個人食商務午餐,餐廳裝修好靚,坐得好舒適。餐廳提供了兩個餐牌,一個是今期特色點心,一個是常用餐牌。最好味係牛油果春卷,外脆內軟的感覺。牛油果軟淋淋,再有肉肉的咬口,加上春卷皮炸得好脆,又唔油,推介推介。一枱後生仔,當然係唔怕熱氣,叫多個脆紅米腸粉,腸粉皮用紅米製造,入面係平時春風得意腸粉的餡料。由於腸粉皮好滑,我們也加單叫多個叉燒腸粉。要highlight一下,佢個叉燒好味,下次再去要單點一碟燒味-叉燒。其他點心,包括鮑魚汁鳳爪,蝦餃,燒賣,每一樣都好精緻,好味。要特別講一下蝦餃,佢係真正的皮簿餡靚。個皮係簿到見到內餡,又唔會咬唔開,推介我哋食完點心,再叫了一個咕嚕肉,粒粒肉,唔會太酸,每粒個皮炸到脆口,又沾滿橙色的咕嚕汁。好味。至於干炒牛河,正常,牛肉唔會乾晒 👌🏻👌🏻

2022-09-01
Our group came here on a weekday for lunch. We all decided to do the lunch - dimsum tasting menu. Which was $388 HKD per person. Collectively we all agreed on the quality of the food we had. So delicious, and filling. The service & ambiance was great too. My personal favourites were (all of it). It was all so delightful. I loved the variety too. If you’re a fan of milk pudding; definitely don’t skip on the dessert!

Jelly  Fish w/ Sesame Oil  &  BBQ  Pork
Ming Court  Signature  Dimsum
Ming  Court  Signature  Dimsum
Soup  of  the  Day
Chilled  Milk  Pudding
Ming Court  Signature  Dimsum
Soup  of  the  Day
Chilled  Milk  Pudding
2022-08-28 1199 浏览
東方美人養顏套餐,又正又抵食!因為疫情關係難得同朋友見面,當然想搵間好食嘅中菜聚下啦,朋友介紹呢間餐廳所以即刻訂位試吓:頭盤-《明閣.三小碟》話梅柚皮車厘茄,酒香海蜇醉鮑魚及極品蜜汁叉燒 。作為頭盤呢個真係好清新開胃,車厘茄酸酸甜甜好醒胃,酒香醉鮑魚,鮮甜好味 ,蜜汁叉燒鬆軟肉味濃郁,正!《鮑汁脆皮花膠素千層》作為養顏系列一定有花膠啦,估唔到花膠都可以脆皮上,入口鬆化入邊係滿滿嘅骨膠原,配上鮑汁味道剛剛好喎!《紅棗杞子蒸龍躉球》另一養顏系列就係魚,仲要係龍躉球,用紅棗杞子蒸養顏補身,好鮮味!《桃膠薑黃湯圓,棗皇糕》甜品桃膠薑黃湯圓,甜到剛剛好唔會太甜,飲完好暖胃,棗皇糕煙煙韌韌,好味!整體個餐真係超值同行朋友都覺得好正,已經想再encore希望之後快啲再推出啦!
東方美人養顏套餐,又正又抵食!

頭盤-《明閣.三小碟》

《鮑汁脆皮花膠素千層》
鮑汁脆皮花膠素千

《紅棗杞子蒸龍躉球》
紅棗杞子蒸龍躉球

《桃膠薑黃湯圓,棗皇糕》

桃膠薑黃湯圓,棗皇糕

整體個餐真係超值
同行朋友都覺得好正,已經想再encore
希望之後快啲再推出啦!

鮑汁脆皮花膠素千
紅棗杞子蒸龍躉球
桃膠薑黃湯圓,棗皇糕
  • 鮑汁脆皮花膠素千層
平時忙住湊細路, 黎到暑假尾聲,  朋友介紹明閣美人餐做緊限時優惠, 唔洗1千蚊就食到星級師傅手勢, 我地呢班媽媽緊係唔會錯過, 決定約埋靚媽食個美人餐補番下~上完前菜之後, 黎一碗紅燒蟹肉燕窩羹, 用料豐富, 燕窩滋補養顏, 最啱女士食用。之後既魚子醬雪地明蝦球, 魚子醬鋪滿蝦球表面, 蝦球又大又圓, 咬落去好爽好滑。接住係菜類, 麒麟雲腿翠肉瓜, 翠肉瓜好爽好脆, 配有雲南火腿調味, 味道剛好, 唔會覺得太咸。尾聲緊係要食個飯同甜品先覺得滿足。套餐入面有個窩絲滋補竹絲雞炒飯。小窩上,  保住熱辣辣, 竹絲雞可以延緩衰老, 炒飯又炒到粒粒分明, 呢個配搭, 又補又飽~最後甜品除左食左套餐入面既桃膠薑茶湯圓同棗皇糕之外, 我地另外仲叫左楊枝金露。最近日日30幾度, 冰凍開胃的楊枝金露就可以令身體降溫, 加上芒果夏天當造, 加入楊枝金露入面又唔會太漏而且好消暑, 為呢餐媽媽美人餐劃上美味既句號~

明閣3小碟
桃膠薑茶湯圓同棗皇糕
楊枝金露
  • 燒蟹肉燕窩羹
2022-08-22 947 浏览
用左滙豐premier 卡套餐買一送一,諗住呢間餐廳有米芝蓮都唔算差啦,點知原來係咁失望,買一送一埋單每人每人約$1000 但名不符實,首先服務勁差,一入到去個侍應好似睇唔起我地咁,成程無服務可言,擺低菜既人介紹菜式細聲到聽唔到,整跌把遮又唔講聲sorry, 未食哂野就想收碟更重要既係,食品超難食!!!個螺湯好咸,叉燒又唔特別,糖水直情入唔到口,好難飲,全晚只係得個松本茸叫做似樣啲,真係唔明點解有咁多好評

更重要既係,食品超難食!!!
菜膽燉海螺
用餐优惠
信用卡優惠
脆米松本茸
2022-08-10 1389 浏览
8號風球打唔成,要一早返工,lunch 決定要食餐好味午餐。嚟到灣仔會展站附近,即刻諗起明閣! 睇下Menu先發現佢哋出咗- 點心嚐味套餐,唔洗用腦諗食咩- 即點!首先,先嚟我最愛既蜜汁叉燒拼麻香海蜇,叉燒超淋,肥瘦適中 🤭! 之後有是日老火湯 - 瘦肉老黃瓜湯,今日涼涼地,飲完即刻暖左。飲完湯之後,精選signature 點心出場 包括有 帶子滑燒賣,金銀蛋鮮蝦菜苗餃,油雞樅菌素餃,黑松露豚肉芋角,雪山竹炭叉燒包,意大利黑醋鱈魚酥,荷香迷你珍珠雞。不得不讚下 佢哋 design menu 勁細心,個餐有不同類型,各有特色,唔同口感既點心,有香口既芋角同鱈魚酥,又有飲菜必點既燒賣,仲有健康既菜苗餃同素餃 , 最後仲有炭水化表 - 叉燒包同迷你珍珠雞。所有點心既好味又分量剛剛好!最後最後 - 當然有人人推介嘅甜品: 黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍,太正!總括嚟講 係一餐好富豐,可以pamper 下自己嘅lunch 🫶🤣

• 極品蜜汁叉燒
  • 黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍
2022-08-07 1066 浏览
上次話想嚟試lunch,終於約得成。唔係話好肚餓,三個人叫咗少少嘢食,傾偈為主。原隻鮑魚燒賣鮑魚鮮甜,值回票價陳皮雞湯小籠包(件)淡淡清新陳皮味,皮薄餡靚!可以一次過食幾隻!蟹肉瑤柱上湯餃上湯同餃配合得好好XO醬炒腸粉可能攤凍咗先食,唔算好特別蛋撻仔一碟4件,細細件,當甜品剛好!另外,負責我哋枱嘅Andy招呼十分周到!

原隻鮑魚燒賣
鮑魚鮮甜,值回票價

陳皮雞湯小籠包(件)
淡淡清新陳皮味,皮薄餡靚!可以一次過食幾隻!

蟹肉瑤柱上湯餃
上湯同餃配合得好好

XO醬炒腸粉
可能攤凍咗先食,唔算好特別

蛋撻仔
一碟4件,細細件,當甜品剛好!

另外,負責我哋枱嘅Andy招呼十分周到!
  • 蟹肉瑤柱上湯餃
  • 原隻鮑魚燒賣