2009-01-29 47 浏览
年初三朝入東涌前,去左明星飲早茶呢間明星係過年收成$8位茶,都幾貴下(年初二我地去慈雲山間麗都軒都只係收緊$6)叫左7個點心蒸饅頭: 因為過年前食錯野痾到七彩仲未完全好番,所以叫左佢。食落都好香軟,唔錯手拉滑腸粉: 真係好滑雞絲粉卷: 個餡唔太多肥豬肉,好食牛柏葉: 呢個真係差好似鹽唔使錢咁,好咸鳯爪排骨飯: 呢個原來係用蒸籠上,d米好靚,所以d飯好食,排骨都幾好味,唔太肥潮州粉果: 一般擂沙湯圓: 無食,不過老豆話好好食埋單都成$102,相當貴下......
年初三朝入東涌前,去左明星飲早茶
呢間明星係過年收成$8位茶,都幾貴下
(年初二我地去慈雲山間麗都軒都只係收緊$6)

叫左7個點心
蒸饅頭: 因為過年前食錯野痾到七彩仲未完全好番
,所以叫左佢。食落都好香軟,唔錯
手拉滑腸粉: 真係好滑

雞絲粉卷: 個餡唔太多肥豬肉,好食
牛柏葉: 呢個真係差
好似鹽唔使錢咁,好咸
鳯爪排骨飯: 呢個原來係用蒸籠上
,d米好靚,所以d飯好食,排骨都幾好味,唔太肥
潮州粉果: 一般
擂沙湯圓: 無食,不過老豆話好好食

埋單都成$102,相當貴下......
$37 (早餐)
2009-01-19 45 浏览
記得以前大圍店初開時,人頭湧湧,沒等上半小時也別指望有位坐下,今日卻是一入到去,拿到籌就有位子了。說其點心,即蒸粉果一籠,全部都是一夾即爛,心想不點好過,狀元餃不過不失,炸窩貼還算好一點,有肉汁,但其皮厚得來甚粉,其點心部的水準,真的強差人意。粥品算沒大問題,夠大份量,算飽肚。不叫點心好了,見泰式食品供應,點了一客香茅豬扒河,泰味不足,豬扒浸湯固然敗筆,但又叫不上難吃,家人來多個福建炒飯,吃了一小碗,決定停下筷子好了。這連鎖酒樓集團開的分店越來越多,但同時亦希望可以在其食品水準的監管上,做好一下功夫。

2008-10-28 197 浏览
2008.10.23 (四) Happy Birthday to 62 & 99 生日飯again ~選擇到明星說來有段小插曲。事原看到廣告旺角維景酒店及明星有半席酒宴,前者為魚翅佛跳牆全包宴套餐 $999,後者為魚翅海班宴 $798 (另加一 包茶芥及六罐庄飲品)。佛跳牆全包宴確是較為吸引便致電維景宴會部詢問,那邊廂的林小姐卻介紹了另一個六位全包宴價錢 $990的給我,該套餐比廣告的確實差了點,所以我說要廣告 $999那個,可惜及後回覆要 $1230。噢…又一取考廣告,幸而先打去問個明白,否則….。所以決定去 “明星”。大圍明星原置已不知轉過多少役,酒樓再酒樓再老人院再酒樓。07年初開張,整個月也人頭湧湧,等到枱就如中六合彩般的難,個多月後情況好了點,但晚市也要到九點後才有枱,果真夠墟陷。當然現在等位情況已復正常,該墟陷景象已不再,星期日飲茶時段或可再現(香港人就是這樣的貪新鮮)。說回這 $798 套餐,宴席離不開乳豬(拼盤)﹑雞﹑魚﹑翅…等,繼而有翡翠生汁明蝦球﹑伴水芹香油鴨鳳片﹑香酥荔茸海鮮盒﹑生財玉環柱甫﹑飽汁伊麵﹑生炒糯米飯﹑壽包﹑西瓜。翡翠生汁等同沙津醬,經過油炸既蝦既金
大圍明星原置已不知轉過多少役,酒樓酒樓再老人院再酒樓。07年初開張,整個月也人頭湧湧,等到枱就如中六合彩般的難,個多月後情況好了點,但晚市也要到九點後才有枱,果真夠墟陷。當然現在等位情況已復正常,該墟陷景象已不再,星期日飲茶時段或可再現(香港人就是這樣的貪新鮮)。
翡翠生汁等同沙津醬,經過油炸既蝦既金香且肉質爽脆,外層沙津醬加上少許芝麻,送上枱來仍熱騰騰,想難吃都幾難喇。乳豬拼盤色澤瘀瘀黑黑﹑水芹鴨鳳片即是西芹鴨絲﹑半隻脆皮雞個碟好大雞肉少許韌﹑伊麵例牌多油,這幾道菜味道再正常不過﹔青班仔幾滑(豉油咸咗D)﹑雞絲翅足料(醬粉杰咗D)﹑糯米飯軟熟(整個餐最出色既一道)。然而出現失敗既餸----生財玉環柱甫,節瓜竟然”叔”咗,幸好亞姐也肯給我們換另一道菜~~瑤柱西蘭花貴妃螃,貴妃螃幾大隻數量不少,間中一兩隻有少許雪味﹔最恐怖是香酥荔茸海鮮盒,熱騰騰外層盒皮略為硬了點,一咬開就升起一陣”壓”味來,味道濃烈兼帶點壓迫感,可是主&62異口同聲說是正常,可我自出娘胎也不曾吃過此種”壓”味的芋物,頂硬上吃了半個,可惜也敵不過那股氣味最終放棄。

蛋糕切過,結帳時亞姐說平日全包不用加一多謝 $798 (令各人有點疑惑)
總結︰食物一般 價錢經濟 服務不差
餐單
味道一般
生炒糯米飯最正
蛋糕+壽包 = 完滿
  • 生炒糯米飯
2008-10-18 25 浏览
同老人家黎飲茶,唔多洗等位呢叫了很多籠點心,最好食既只有呢兩味!粉果+奶皇包粉果好多料,皮多薄,奶皇包仲要係多到流出黎!
同老人家黎飲茶,唔多洗等位呢

叫了很多籠點心,最好食既只有呢兩味!
粉果+奶皇包
粉果好多料,皮多薄,
奶皇包仲要係多到流出黎!
2008-08-16 34 浏览
八月十六日(星期六)yoo~ 今日又泥''飲啖茶,食個包''入到去攞票等位,等左大概三.四個字就有位,唔使搭枱不過安排左我地入房每人要加返一蚊(....)上到去,啲人都未執完野唯有呆等啦order左四款點心黃金叉燒酥(中):夠香口,酥皮略厚,叉燒和醬汁份量適中上海菜肉包(中):菜同肉的比例相相若,包身亦算軟熟,可謂恰到好處唯一不好既地方係唔夠熱香茜叉燒腸(大):一小條香茜都無,叉燒份量少,唉藥膳蒸鳳爪(大):無試,媽媽話雞腳入曬味,連湯都飲到無滴剩低p.s.下次都係唔揀星期六.日飲,''制''唔過
八月十六日(星期六)
yoo~ 今日又泥''飲啖茶,食個包''
入到去攞票等位,等左大概三.四個字就有位,唔使搭枱
不過安排左我地入房每人要加返一蚊(....)
上到去,啲人都未執完野
唯有呆等啦

order左四款點心
黃金叉燒酥(中):夠香口,酥皮略厚,叉燒和醬汁份量適中

唯一不好既地方係唔夠熱
香茜叉燒腸(大):一小條香茜都無,叉燒份量少,唉

p.s.下次都係唔揀星期六.日飲,''制''唔過
黃金叉燒酥(中)
上海菜肉包(中)
香茜叉燒腸(大)
$22 (早餐)
黃金叉燒酥(中)
上海菜肉包(中)
  • 上海菜肉包
  • 黃金叉燒酥
2008-08-07 18 浏览
八月七日(星期四)好耐未飲過茶,於是同家人加埋姑媽一齊嘆返個"早"茶~大人們早去等位,我晏出門口,去到就岩岩好有位今日都算多人,枱枱滿座。其餘order左既點心:鮮蝦韮菜餃//魚肚滑雞扎/皮蛋廋肉粥/沙薑雞腳/鳳爪排骨飯**特別想講個盅鳳爪排骨飯,得一隻鳳爪,排骨係有幾件,但全部都好肥,又無乜汁,攪到我阿婆好似齋食白飯,令人失望而較為滿意既-鮮蝦腐皮卷:雖然油左啲,但口感不錯,令人想食多幾件-叉燒焗餐飽:之前泥食個啲應該新鮮出爐比較熱,好食好多呢碟可能唔知攤左幾耐...p.s.食完啲碟諗住叫啲侍應執,不過佢地太忙,雖然應左我地,但轉個頭又去應其他客,快快脆請返啲人手啦~
八月七日(星期四)
好耐未飲過茶,
於是同家人加埋姑媽一齊嘆返個"早"茶~

大人們早去等位,我晏出門口,去到就岩岩好有位
今日都算多人,枱枱滿座。

其餘order左既點心:
鮮蝦韮菜餃//魚肚滑雞扎/皮蛋廋肉粥/沙薑雞腳/鳳爪排骨飯
**特別想講個盅鳳爪排骨飯,
得一隻鳳爪,排骨係有幾件,但全部都好肥,
又無乜汁,攪到我阿婆好似齋食白飯,令人失望

而較為滿意既
-鮮蝦腐皮卷:雖然油左啲,但口感不錯,令人想食多幾件
-叉燒焗餐飽:之前泥食個啲應該新鮮出爐
比較熱,好食好多
呢碟可能唔知攤左幾耐...

p.s.食完啲碟諗住叫啲侍應執,
不過佢地太忙,雖然應左我地,但轉個頭又去應其他客,
快快脆請返啲人手啦~
爽滑齋腸粉(中)
鮮蝦腐皮卷(大)
叉燒焗餐飽(中)
迷你福建飯$28
$32 (早餐)
鮮蝦腐皮卷(大)
叉燒焗餐飽(中)
迷你福建飯$28
  • 明星流沙飽
  • 明星鮮蝦餃
  • 上海菜肉飽
2008-07-21 13 浏览
我每日都去喝早茶,但21日8點20分取籌後坐到那張枱,但那位女部長態度極差劣,黑口黑面,這服務態度亦會影响食客對其他同事的看法。那裹食物都OK,但枱與枱之間算逼。
那裹食物都OK,但枱與枱之間算逼。
2008-01-23 23 浏览
大圍明星開左2, 3年我覺得大圍明星都keep 到食物既質素d 點心都ok最愛馬蹄糕同d 包d 小炒都幾好食, 不過有時會炒得太油值得一提:服務員態度都幾好架係我去咁多間酒樓最好既一間成間酒樓最好食都係燒味個燒味部都好多人幫襯最正係d 叉燒燒得好靚d 叉燒汁又好好味另外外賣買盒燒味飯無論單拼定雙拼都係$14不失為大圍街坊既good choice
大圍明星開左2, 3年
我覺得大圍明星都keep 到食物既質素
d 點心都ok
最愛馬蹄糕同d 包
d 小炒都幾好食, 不過有時會炒得太油

值得一提:

燒得好靚d 叉燒汁又好好味
另外外賣買盒燒味飯無論單拼定雙拼都係$14
不失為大圍街坊既good choice
2007-12-03 9 浏览
大圍無乜出名酒樓,明星係僅有。環境算幾好,地方夠大,不過枱之間都係逼。裝修ok,有好多lcd電視直播節目。點心有好有唔好,俐比較好的有燒賣,牛肉,蒸鮮魷,奶皇包。有個泰式水餃都幾好食。唔好的有柚皮,粉果。其他就一般。久唔久一次就有出現黎錯野情況...總結呢度係無咩選擇既選擇。
大圍無乜出名酒樓,明星係僅有。

唔好的有柚皮,粉果。

其他就一般。

久唔久一次就有出現黎錯野情況...

總結呢度係無咩選擇既選擇。
2007-09-24 12 浏览
我晏左放工來到剛好上第一道菜-乳豬半只原來佢地叫了個$798的半席不過上菜的次序就亂晒龍乳豬幾脆又香口唔錯唔錯不過食完之後第二道菜就開始要等等等等等之後來了個鳳尾蝦伊麵呢個普通啦不過堂妹最近皮膚敏感唔敢食蝦呢碟佢無份再來就炸蝦丸原來裡面有芝士的味道一般啦跟住就西蘭花炒珊瑚同埋唔知咩蚌果個唔知咩蚌感覺"簡" 水味好勁霸王雞都係冰鮮雞普普通通個蒸魚都唔錯個翅就無乜翅架啦我都明呢個價錢係咁上下所以都唔好預期好似去飲果陣咁多料炆瑤柱冬菇呢個等左好耐我地已經食飽左了最後打包壽包比冬菇仲要早來其實係堂妹要戒口好多野唔食得結果我地催單叫佢地俾住D包黎先不過話催都催左好耐先有果日其實唔太爆都唔明點解D野上得咁慢個侍應講得好好聽話怕一次過出晒D菜我地會食唔切其實根本係佢地上唔切菜講出來的籍口不過D侍應態度都其實幾好所以服務都照比3分啦如果無乜要求既一餐D野食都入得口既
我晏左放工

所以服務都照比3分啦

如果無乜要求既一餐
D野食都入得口既
2007-05-01 13 浏览
呢次係我第一次和家人喝早茶,亦是我第一次到明星海鮮酒家(大圍),想不到真的這麼「難忘」. 輪籌過後,當我們興奮地走到我們的那張靠窗的茶檯......果然「陽光燦爛」!檯布金光閃閃,多「「豪華」.多「奪目」!看後,媽媽的淚\水在眼框裏直打轉. 看到如斯情景,我實在忍不過去,立即叫侍應給我們「換檯」.可是.她拒絕.後來,她打算叫她的同事幫她忙,把「張檯移過D去隔離」.詎料,她的同事罵了她一頓.然後,她的同事接手.她用大卡紙給我們遮擋著太陽.不一會兒,那些卡紙掉下來,險些給妹妹的腦袋開洞,幸好我及時接住卡紙,才好保住她的腦袋.那時候真是險象萬分! 不久,傳來--「唔食唔好食.個設計來嘅嘛.開把遮俾你好唔好?」(當時我們的確說過不如去麥當勞食.)那個男侍應當然不是對著我們說,他向那一位女侍應罵到而已.不過,有誰聽不出他有弦外之音,他在指桑罵槐呢? 最後,我們沒有走掉,留下來喝了一餐\「食到背脊骨落」的早茶,皆因媽媽不希望我們因為一個不好的侍應,連累其他那些幫助過我們的侍應,並抹殺他們的功\勞,那就太不該了.

2007-04-27 7 浏览
呢間野既野食都OK,但就要等最少四十五分鍾先到,同埋D待應明明見到你叫佢,佢都拎"咩"面當見唔到,又無禮貌,而且要等位等咁耐,都唔知點解仲咁多人食呢!
2007-02-20 11 浏览
去過幾次飲茶及食晚飯,發覺晚飯的水凖不錯,但點心就令人失望。但無論如何,起碼大圍區多一個選擇。服務水凖還可以。
(非会员)
同呀爸呀媽去飲早茶,都咪坐落就有個好young o既部長走過大大聲講o左句好完整o既粗口話入面d客~~~唉~~佢知唔知自己做緊服務性行業~~而原來佢發脾氣的原因竟然係話自己拎住d茶時d客係咁俾d點心紙佢~~~呢個人唔好做酒樓la~~呢個人發o左好耐脾氣,我坐落o左佢走o左去我呀爸背後拎椅,亂咁掟d椅,有冇搞錯呀,差d整親我呀爸,我好嬲呀~~最後講下d野食,一句...好難食!
最後講下d野食,一句...好難食!
2007-01-09 35 浏览
大圍黎講已係最好既酒樓, 付近酒樓仔都比佢搶唔少客, 有competition係好, 唔洗下下去D污污衊又永遠賺左唔裝修既酒樓. 野食方面的確係"明星"既水準, 有賣相有味道, 難怪每日都有人龍排隊等侯.