2021-08-04 327 浏览
講起甜品,依家真係好多選擇。但要食返正宗傳統嘅糖水,依家真係少咗好多。今次外賣咗紅豆沙返去食,真心食完呢間,覺得佢哋煲得好靚。紅豆煲至起沙,仲有糖水結身,仲好足料!
講起甜品,依家真係好多選擇。
但要食返正宗傳統嘅糖水,依家真係少咗好多。

2019-11-03 414 浏览
來大埔,尤其是大埔墟,除了可以去街市熟食中心尋找美食之外,在大明四里內,也有足夠的美食來灌醉你。最簡單,最容易消化,而且基本上人人都會喜歡的,就是豆腐花。而大埔墟,曾經也是一個豆腐花的兵家必爭之地。當年的三家豆腐花 (現在只剩兩家),都是以『亞婆』做招牌的。原因就是,『亞婆』在自立門戶之前,曾經一家叫《果香林》的小食店打工,專做豆腐花,後來就再在最原始的位置分折出一間《舊果香林》出來。成就了三家美味豆腐花店的盛況。是日,人在大埔,人在大明里,想起豆腐花的我們,好自然就會想得到,《舊果香林》。最開心,都是站在街上,手拿著一碗豆腐花立食。尤其是夜晚,風涼水冷,人人圍著小店,吃熱的也好,吃凍的也好,吃上一碗中式糖水也好,都份外感風味十足。這一天,我手上的是一碗凍的豆腐花,雖是凍,但入口依然是香滑。來身有不太甜的糖水陪襯,食用時,再加上黃糖,感覺更加之香口。凍食已經非常之香滑,熱食就更加之滑溜溜啦。改日路過,我買了兩支豆漿慢慢在車上享用。我選擇了微甜的豆漿,以少少甜來帶出濃濃的豆香味。豆漿,不用花巧,不用多口味,只需要微微甜同濃豆香,就已經好好。豆腐又香又滑,已經是好好了。在大埔墟,我不太敢鐵

豆腐又香又滑,已經是好好了。在大埔墟,我不太敢鐵定說那一家豆腐花比較好,只可以講給大家聽,兩家豆腐花店都要試一下。
宵夜
一到假日,好多朋友千里迢迢都慕名而來入黎大埔食阿婆豆腐花,但身為係大埔住足廿幾年土生土長既大埔友,我絕對更加推介呢間 阿婆豆腐花位於新街市路口果面,左右都係街市檔,成日都要係又逼又多人既環境下排曬龍,仲要好逼咁企係到拿拿臨咁食,而且阿婆豆腐花早收,晏少少去已經賣曬。雖然都好味既,但就有俾錢買難受既感覺而呢間不但只花款多啲,呢到可以有啲櫈仔可以坐係到慢慢食,同埋佢開到好夜,食完晚飯再過黎食碗做甜品就perfect池啦!咁食物最重要既係味道,個人覺得呢間既豆腐花係滑啲添架!個人推介花奶豆腐花

咁食物最重要既係味道,個人覺得呢間既豆腐花係滑啲添架!

個人推介花奶豆腐花
花奶豆腐花
2018-03-31
$10 (宵夜)
花奶豆腐花
2018-03-21 273 浏览
環境:立食又好難比分既食物:😋😋😋😋😋態度:😊😊😊性價比:👍👍👍👍👍豆腐花:10/碗豆漿:10-12/支其實附近有一間食豆腐花好出名,出名到雜誌訪問,d人揸人入黎食。但我自己覺得,呢間先係最好食個間。佢係類似涼茶舖咁既舖位,所以5好期望可以坐得好舒服,只係有幾張膠櫈係到。佢完美在每一次食佢既豆腐花都係無渣!!我比較鍾情於佢既紅白,蓮子同紅豆煲得好淋,但又好清楚見到一粒粒紅豆,5會得返pat沙,我比較唔食得太甜,所以我覺得溝埋豆腐花甜度剛好,唔洗再落糖。佢既豆漿比另一間濃,重豆味,薏米豆漿既薏米唔會爛曬,又唔會未熟,所以我成日買無糖,低糖同薏米豆漿總括而言,我係不停回頭幫襯既,反而出名個間,我買過2次就收手了
環境:立食又好難比分既
豆漿:10-12/支

紅白
紅白
2017-11-26 269 浏览
鋪頭都算買得專 ,主要都係黃豆製嘅豆漿、豆腐花同腐乳, 但豆腐花最多人食 。豆腐花本身靚, 滑不溜口, 所以配搭多種唔同嘅配料都好食, 又唔貴, 而且有凍有熱。 天氣凍咪食熱暖胃㗎, 所以幾時都啱食。我覺得冬天最好是薑汁熱豆腐花, 只係8蚊碗, 用又大又靚嘅雞公碗盛載, 黃糖隨意任加。怕攰又可以喺隔離紅色凳坐, 阿姐服務態度又好, 其實食得幾寫意, 值得經過都嚟坐下, 最重要係食一份情懷,趁有嘅時候好好珍惜, 免得冇咗先嚟後悔莫及。

2017-05-07 341 浏览
友人帶我到大埔揾食,食完正餐當然要食甜品。連大埔友介紹我來這邊吃豆腐花,讓我試一下有什麼特別!這邊單單是豆腐花已經有10款,簡直選擇得讓人花多眼亂。鹹豆腐花 $8第一次看到有咸豆花,所以先點了一個跟朋友分著吃。把一匙一匙的豆腐花加上醬油,吃下去反而不像吃豆花,有點像吃蒸蛋,還蠻有趣的喔!黑芝麻豆腐花 $10以黑白配的組合,不錯喔。芝麻糊本身有甜味,而且芝麻香濃。配以香滑的豆腐花,口感不錯。薑汁豆腐花 $8旁邊有黃糖和薑汁可以自由配搭。這邊的豆腐花夠香滑,尤其是吃熱的。價錢也很大眾化,大家都圍在旁邊一起吃豆腐花,感覺真的好特別。

這邊單單是豆腐花已經有10款,簡直選擇得讓人花多眼亂。

鹹豆腐花 $8

黑芝麻豆腐花 $10
以黑白配的組合,不錯喔。

薑汁豆腐花 $8

旁邊有黃糖和薑汁可以自由配搭。

2015-07-11 612 浏览
依間唔係果香林唔係阿婆豆腐花嚟啲人完全唔同味道當然都有好大分別豆腐唔滑而其他口味唔好食大家唔好比佢呃左真嗰間阿婆豆腐花係喺街市對面馬路依間係果香林執左之後先開仲要話自己係阿婆豆腐花
依間唔係果香林

真嗰間阿婆豆腐花係喺街市對面馬路
依間係果香林執左之後先開
仲要話自己係阿婆豆腐花
2014-07-09 522 浏览
吃罷一樂,找甜的,路過此處,見豆花款式很新奇,有薏米白果、黑芝麻、紅白豆、花生糊等等。店舖細小但店外放了數張塑膠椅子,客人可以不用站着吃,不妨一試。首次光顧,還是試最基本的薑汁豆花,老闆說,這裡的薑汁已混糖帶甜,不用加太多黃糖,果然是真,大啖入口,豆花非常幼滑,雖然稍欠豆香,可算不錯了。
薑汁豆腐花
2014-07-06
2 分钟 (外卖自取)
比起亞婆豆腐花,我比較喜歡舊果香林。雖算不上很濃的豆味,但勝在夠滑,而且有多種口味選擇,包括花生糊,芝麻糊,薏米白果,花奶⋯。今日好熱,所以食凍綠白,綠豆沙,正!其實選熱的比較好,熱食比較軟滑,而且用公雞碗上感覺上大碗些。之前食過黑白,都幾香的。通常食兩溝的,食到底都會無味,所以我會後加薑糖/黃糖,咁就可以一次過試兩種口味了
碗些。之前食過黑白,都幾香的。
味了

题外话/补充资料: 賣豆花的姨姨有笑容,好禮貌。做街坊生意就應該這樣。
2014-03-18
  • 熱綠白
  • 熱黑白
2013-12-12 156 浏览
幾個月冇返大埔,第一時間去亞婆嗰到幫襯吓一碗又白又滑嘅豆花先,點知碗豆花完全冇味可言,真係得個滑字,我就問吓老闆點解啦,佢就話加拿大豆係咁,冇計,我是個豆花痴,一路都有食開(公和)等等老鋪,唔通人哋用大陸王豆咩,越諗就越唔信,不如再去群記清湯楠側面間試吓啦,一試之下,真係好食好多,又好有豆味,啲豆花同公和等老鋪冇太大分別,(因食出有小小小濃味,老鋪才做到),款式又多,豆花有10種味道選擇,豆漿都有4種,咁細間鋪都做這出品,佩服!不過我係死硬派,每次返大埔都會食亞婆先(冇計,食咗10幾20年)希望亞婆進步返啦,如果唔係,識食嗰啲客人第日就只會去清湯楠側嗰間食嫁喇!        在此祝亞婆豆腐花生意興隆
2013-12-07
2012-09-27 94 浏览
雖然好多人來大埔都會去食阿婆豆腐花,但身為大埔人,就覺得阿婆既豆腐花很一般,豆味不香又好水!!而我反而覺得這間舊果香林雖然沒有阿花腐花的名氣,但質數絕對勝人一籌~我叫了最傳統的薑汁豆花($6),係用雞公碗盛載,比一般的大碗,加上店外有坐位讓客人坐下慢慢吃,都算貼心說回豆花,有很濃的薑味,而且豆花有豆香又夠滑,仲大大碗添,優點仲係唔駛排隊添,呵呵

2012-09-25
  • 薑汁豆花
2012-08-31 64 浏览
這間店開了2年,雖然我住附近,但都未食過,有一日因為前男友好中意食豆腐花,但呀婆豆腐太多人5想等所以黎左呢邊,點知一試就愛上,主要原因係佢有得加綠豆紅豆銀杏等糖水。。。ps:個人中意呢個多過呀婆豆腐花,因為多味簡,但凍食吾夠滑,所以大熱天時我都會食熱!
2012-03-24 65 浏览
位于內街,地點不是太多人會發現但仍有很多人光顧薑汁豆花:豆花滑一滑~(P.S. 黃糖任加!!!!!!讚!!)即食用雞公碗,比外賣大碗加上外賣多一元,即食比較抵食還有很多雙拼食法(P.S. 芝麻糊/紅豆沙/綠豆沙拼豆花不用加黃糖,因糖水已甜)大埔不錯的豆花選擇
鋪細細
位于內街,地點不是太多人會發現
但仍有很多人光顧
薑汁豆花
薑汁豆花:豆花滑一滑~
(P.S. 黃糖任加!!!!!!讚!!
即食用雞公碗,比外賣大碗
加上外賣多一元,即食比較抵食
還有很多雙拼食法

大埔不錯的豆花選擇
2012-03-24
鋪細細
薑汁豆花
2012-02-22 51 浏览
好滑的豆腐花,新鮮,服務態度都唔差,而且好多選擇,最鍾意係食薑汁味豆腐花,不過有時落唔夠薑汁,好怕食豆腐花唔捨得比黃糖你食既店舖,依間ok,黃糖任你畢.可能阿婆豆腐花太出名,o的人總覺得阿婆好食d,不過我又覺得依間都不錯,可再試.
好滑的豆腐花,新鮮,服務態度都唔差,
而且好多選擇,最鍾意係食薑汁味豆腐花,
不過有時落唔夠薑汁,
好怕食豆腐花唔捨得比黃糖你食既店舖,
依間ok,黃糖任你畢.
可能阿婆豆腐花太出名,o的人總覺得阿婆好食d,
不過我又覺得依間都不錯,可再試.
2012-02-18
2012-02-03 51 浏览
今天晚上在附近吃過煲仔飯,意猶未盡,於是$7吃碗黑白荳腐花。在街邊端著瓦碗,熱呼呼的芝麻糊荳腐花正自冒煙。 感動的是,在這複製商場充斥、四處金鋪電器店的城市,還有如斯老港情懷。$7,支持一下,不知多久以後,荳腐花店又變成地產金鋪電器店。
2012-02-02
$7 (其他)