2012-08-01
日泰郎係我地其中一間憑據 openrice 食評而去試o既放題當日o係西九龍中心行完街 , 突然想食放題 , 就上網 search ,搵到呢間主打日式同泰菜o既放題 , 價錢地區都合意 , 即刻打電話 book 位 , 無記錯係食九點幾o個個時段到左佐敦後都幾易搵到間餐廳 , 抬頭望上大廈 ...日泰郎佔左全層 , 上到去要等一陣先大人帶位 , 全場近乎爆滿 , 幸好地方算幾闊落 , 亦唔會太嘈吵 坐低有人介紹各款 order 紙同汁醬 , 仲教我地先叫刺身 , 話首盆有冰盆上 刺身選擇多 , 可惜當日我地食甜蝦賣晒 , 三文魚同吞拿魚一般 , 唔算肥腴 , 不過切得幾靚馬刀貝 ( 好似螺片) 好爽好好食 , 唔係度度有得食另外仲有針魚都係無乜放題有得食 , 稍為腥左少少本人好鍾意o既希靈魚都相當唔錯 , 再少肉多春 d 就仲正放題黎講 , 刺身質素己合格之上 , 賣相咁靚可再加分 ^^前菜/冷盤方面 , 沙律普通 , 青木瓜沙律 ok ge ,酸辣鳯爪沙律幾惹味 , 但食多兩舊就覺得太咸日式凍小食就係o個 d 芝麻八爪魚 , 螺肉 , 中華沙律 , 唔及引熱食大部份都唔錯 , 由其是
搵到呢間主打日式同泰菜o既放題 , 價錢地區都合意 ,
即刻打電話 book 位 , 無記錯係食九點幾o個個時段
到左佐敦後都幾易搵到間餐廳 , 抬頭望上大廈 ...
日泰郎佔左全層 , 上到去要等一陣先大人帶位 ,
全場近乎爆滿 , 幸好地方算幾闊落 , 亦唔會太嘈吵
三文魚同吞拿魚一般 , 唔算肥腴 , 不過切得幾靚
馬刀貝 ( 好似螺片) 好爽好好食 , 唔係度度有得食
另外仲有針魚都係無乜放題有得食 , 稍為腥左少少
本人好鍾意o既希靈魚都相當唔錯 , 再少肉多春 d 就仲正
酸辣鳯爪沙律幾惹味 , 但食多兩舊就覺得太咸
豬頸肉就稍為乾身左少少 , 但味道幾好 , 有香茅味
最正係香葉包雞 , 熱辣辣 , 雞肉嫩 , d 香料入晒味
咖喱們亦屬佳品 , 相當香濃 , 由其是綠咖喱 , 最具辣味
另外仲有個泰式炒雜菜 , 有馬拉盞o既咸香 , 好食 !
連鹽花加檸汁都欠奉 , 而且仲好多骨 , 食左少少就無食
燒粟米唔熱o既 , 多春魚同堅腎都燒到 " 乾硬化 "
雞軟骨好少少 , 燒得耐 d 就唔會覺得太油 , 不過好細粒
相反泰式串燒熱烘烘 , 沙爹好香好夠花生醬味 ,
雞 , 牛 , 豬樣樣都好食 , 講真肉味己經被濃烈沙爹醬埋沒了 xp
特別係軟殼蟹 ,中 size 任食 , 全部即叫炸 , 返本之一
蝦天婦羅都 ok ga , 唔會太厚粉 , 咬落去外脆內彈牙 ,
相比之下蕃薯南瓜一類飽肚野就可以唔試都得
本身個湯唔係幾夠味 , 只要叫一碗單點o既冬陰公湯加落去
就會變成一個好味到令我騰出胃納黎認真打一輪o既泰式火鍋
火鍋配料都有唔少選擇 , 雖然都係普通野 , 不過質素唔差
仲有幾樣泰式甜品 , 椰汁大菜糕有 d 椰青肉 , 正
椰汁西米糕 d 西米無過淋而且有粟米粒粒 , 好香甜
芒果黑糯米又係好得 , 黑糯米軟硬度適中 , 配上香滑椰漿
食到就黎投降都要每人食四五件甜品 , 飽到傻左咁濟喇 @@"
## 呢次之後介紹左屋企人一齊黎食多次 ,
o個次有 coupon 送左碟生蝦刺身 , 不過麻麻地 , 無乜味
而第二次黎都仍然係無甜蝦 , 有 d 失望 ....
價錢方面我覺得合理o既 , 有分段收費所以限時較緊 ,
不過佢地上菜速度都幾快 , 兩個鐘都夠食o既 =)