2007-10-24 23 浏览
到過沖繩一次,不喜歡那個地方,因為實在太沒有性格。而對於沖繩料理,印象較好的,就只有苦瓜。是日專業人士請吃飯,提議來這裡沖繩料理店,也好,我平時可不會想到來這裡的,趁這一次試試也好。與古酒家、和宴等料理店同一集團,這裡的裝修雅致,地方舒適之餘,坐在其中,也頗合意。有假塌塌米房,有壽司吧檯,也有二人或四人座,各形各色,什麼情況都可以照顧到,而我們就坐在二人座。在午市餐牌中,選了涼瓜煮黑豚肉定食,不是貪其便宜﹝事實上也是最便宜的定食,盛惠68元﹞,而是在心目中,這一味是沖繩料理裡,唯一有點印象的菜色。套餐也包漬物、前菜小吃、味噌湯、茶碗蛋、主菜及白飯,陣容齊備的。漬物也有幾款,味道不過酸,亦爽脆,就算不是「自家製」,也是幾認真的,不錯;前菜小吃是醬油黃豆,味道跟在中式酒家吃燒臘時墊底的黃豆十分相似。當然這裡的黃豆質數較好,飽滿又鬆化一點,吃起上來也沒有那樣鹹;茶碗蛋嫩滑,蛋味濃郁,煮酒及味醂調味亦足,正宗;味噌湯鹹了一點,不過落足配料,算是這樣;主菜的苦瓜炒黑豚肉,煮法簡單,只用切片的苦瓜去炒豬肉片及豆腐粒,加點味醂去調味,下隻蛋就成。苦瓜不過腍,吃起來夠苦味,相當不錯,至少喜歡吃苦瓜的,

主菜的苦瓜炒黑豚肉,煮法簡單,只用切片的苦瓜去炒豬肉片及豆腐粒,加點味醂去調味,下隻蛋就成。苦瓜不過腍,吃起來夠苦味,相當不錯,至少喜歡吃苦瓜的,不會失望;豬肉片沒甚味道,始終是雪藏肉,就算是黑豚,也沒辦法。天天吃新鮮豬肉,吃這些當然不會覺得有何佳處。不過配搭起苦瓜來,加上煮得軟熟的蛋沬,味道不錯之餘,下飯也很適合;說起飯,這裡的白米飯很出色,粒粒飽滿,軟熟有光澤,很滿意。朋友吃的是higawali,是一個冷麵及漬吞拿魚飯的組合定食,看樣子也不錯的。

餐後可選熱咖啡或雪糕,選了前者,幾香濃。

幾位女侍應服務不錯,招呼好又有禮貌,值得一讚。

埋單72蚊,以地方及食物計,不算貴,可以一試。

當然,對於沖繩,還有一樣很喜歡的東西,就是~~泡盛!
2007-10-23 2 浏览
Nothing special but the Scallop sushi cost me $120 which is not very difference from Genki! May be we need to know how to order the best dish on the menu. I still wonder why the appretizer cost that much and we only noticed that during the bill!

2007-08-24 30 浏览
又一個下雨的晚上, 走在街上都幾辛苦, 都係走落地底食飯好過. 彩星之旅都七七八八, 是晚就試試沖繩食物.對沖繩的記憶, 除了陳年的戀戰沖繩同其主題曲之外, 當然係近日的意外, 其實都幾化學. 食沖繩菜, 年前吃過沙田那家, 好像水準一般, 光顧的以港人為主. 又或者係地理因素, 這裡就大部份都係日藉人士, 港人就比較小.比起隔離排隊排到人山人海, 這裡係靜靜地. 又比我們二人好好地傾計.沖繩風什菜豬肉飯(沖繩紫菜清湯) $60: 8分, 碗飯感覺上幾健康, 小小豬肉, 加上什菜, 好清, 味不濃, 住家風味. 沖繩紫菜清湯一樣係清淡的選擇, 沒有師傅的痕跡, 湯入面的沖繩豆腐果然好滑, 真係食多兩舊長命點?苦瓜炒豬肉$58: 9分, 另一味很簡單, 但又係很沖繩的菜色, 苦瓜不算苦, 只係有點點甘, 都好易入口, 用苦瓜加上蛋花同豆腐去炒豬肉, 係簡潔而美味.之後文迪都煮了碟苦瓜炒豬肉給小弟吃, 10分之作, 很好吃! 哈哈, 比這裡的更勝一籌.沖繩豬肋骨湯麵$55: 8分, 個湯底比較濃, 係是晚食物中最不清淡的一味, 豬肋骨大大舊, 都幾多肥肉, 不過又做得幾靚, 肉質唔實, 麵

沖繩豬肋骨湯麵$55: 8分, 個湯底比較濃, 係是晚食物中最不清淡的一味, 豬肋骨大大舊, 都幾多肥肉, 不過又做得幾靚, 肉質唔實, 麵都彈牙.

鹽味雪糕$30: 8分, 再試試奇怪雪糕, 文迪吃了很久也不知道係乜雪糕, 看來這鹽味真有點古怪. 食落口有點點鹹味, 但跟著又會有小小甜味, 其實都幾特別.

當然, 係池袋, 更加奇怪的雪糕也有.

埋單先知餐前小食係三十元一客, 仲係一人一客. 單計小食已收我們六十大洋. 好像沒有太多日店有餐前小吃要收錢的做法.

除此之外, 這裡無論食物, 環境都係水準之上, 服務就一般, 整體來講都係可以一試的.
2007-04-19 17 浏览
En集團旗下品牌的仿日式形格局酒屋,與樓上的和宴同樣是english speaking的帶位招呼,反正都是聽部明白,還是日文來得親切。撇開帶位問題,一塊熱毛巾抹抹手,感覺溫暖而舒適,又是說不出的一種文化。一道甜而鮮的蘿蔔絲前菜,一杯末茶粉開的綠茶,難得可以靜靜的回憶「味覺記憶」的課題。是日純為姑姐轉新工而慶祝,由她來發辦,墨魚麵、蘿蔔豬腩肉、醬汁魷魚,偶就追加汁煮厚切牛舌、燒銀杏,只得一小時的晚餐,分量也差不多。記得在小樽拉麵吃過一道醬汁魷魚,將魷魚內臟配麵豉打成又杰又腥又濃的汁撈在魷魚同吃,只可以用苦而辛來形容,此品大概是港式輕量版設計,微腥而帶內臟的甘苦味,幸好有麵豉作中和,是在無酒情況下勉強清碟。又要解下畫,以為落了order是燒牛舌,出到來是汁煮,加了芝士粉上面,伴檸檬、番茄片同吃,fusion味十足,單以牛舌計,炆得鬆軟而入味幾好,當然鹽燒的話會更開心。鹽燒白果,原來未必人人吃過,燒後加塗上幼鹽,誠意麻麻,可幸夠大粒,甘甜而帶著微微的黏口感,非當造期吃到此品亦不錯,蟬鳴之時會更好。忘了有點天婦羅,是琉球群島運來的蔬菜,學名不詳,如包著麵包炸成之物,說不出是天婦羅,更非吉列的朋

忘了有點天婦羅,是琉球群島運來的蔬菜,學名不詳,如包著麵包炸成之物,說不出是天婦羅,更非吉列的朋友,是港式?日式?

等了大半小時,「烏盯盯」的墨魚麵出場,大老遠傳來霸道而辛香的蒜芯味,夾起手又滑又彈,感覺QQ的,非麵粉搓成加墨汁之物,receipe是獨門秘方,入口非極度彈牙,但質感似吃微爽而軟熟的魚肉,幾特別的,伴碟的腩肉該拉過油煎成,3分肥鹹而不油膩,吃得幾滋味。

姑姐邊說邊嘮叨著還是從前的好,又執著的走去問是否轉了師傅,乾脆提議她做記者去好了,原來真的轉了師傅,沒有回億、沒有包袱地吃這餐,偶是滿意亦收貨。

亦在此祝工作順利

2006-07-25 4 浏览
尋晚去左tst狂買野,到左9點幾先去搵野食,之前成日幫襯隔離間吉列朱,今次因為唔想食得咁熱氣所以去左隔離呢間... 諗住應該都ok.一入到去講到明10:30last order, 周圍都有2,3台日本仔,得我地一台後生香港人,因為太太太肚餓,所以就叫佢介紹,而我地就揀左食:- 北海道海膽- 刺身併盤(3樣)- 南蠻雞蕎麥麵- 炸豬腩肉- 墨魚汁炒麵其實樣樣都幾好味,海膽好清好鮮甜! 而我冇諗過炸豬腩肉可以咁好味(我好怕肥的, 但係都覺得好好味!!不過真係有d漏)南蠻雞蕎麥麵d 雞好滑個湯又好飲(有可能係我太肚餓!!!)而墨魚汁炒麵亦有別於意大利式...幾特別味道亦唔錯! Service方面,都有香港人去serve,但係一開始係個日本人serve我地,笑容都好好,不過佢英文都唔得...溝通唔到.....overall黎講.. 可以一試既!個環境幾舒服,價錢因為我地有食刺身貴d都正常既... 不過我會想食吉列朱多dd.. hehe
- 北海道海膽
- 刺身併盤(3樣)
- 南蠻雞蕎麥麵
- 炸豬腩肉
- 墨魚汁炒麵

最近轉左新工, 諗住豪少少晌附近食餐lunch, 經友人推介下揀左呢間, 一落到去, 見到侍應帶我地去張比幾檯夾住既位, 見到另一邊有好多張吉左既卡位, 問下坐唔坐得, 佢就回應"卡位全部比人訂晒喇~" (後來發覺, 直到我地食完離開都無人坐過, 只有其中一張比日本人坐左), 跟住佢就建議我地坐房, 初頭以為係私家房, 點知入到去先知原來有一張長檯坐左二十個人, 我地同另一班人就分別坐晌另外兩張細檯, 好似唔應該坐晌度咁, 佢地又嘈, 加上環境裝修都好應聲, 感覺似茶餐廳多過高級餐廳(話晒都百幾蚊一個lunch).Lunch Set 可以揀木田園雪糕或飲品, 我地就問雪糕有邊幾個選擇, 一個連廣東話都未講得正既侍應就唔係好友善咁答"我地得朱古力味咋", 我地再問: "真係得一隻味揀咋?" 另一侍應見有D 唔妥, 就幫手答: "其他味運緊過黎, 暫時未有"... 當我地差唔多食完雪糕後, 竟然見到有侍應送左另外幾隻味過去廿幾人果檯... 我地都只係幾分鐘前問咋渦, 點可能咁快有其他人知道有得揀另幾隻味丫? 可見內部溝通問題好嚴重.坦白講, 食物質素唔差, 但係侍應既服務態度同質素都好有問

坦白講, 食物質素唔差, 但係侍應既服務態度同質素都好有問題, 如果真係諗住齋做日本人生意既話, 不如掛個牌晌門口話"恕不招待香港人" 吧~
2005-09-04 16 浏览
先前去呢度, 嘈到死, 因上面間日本野會搬到佢隔離! 行過都真係唔想食了, 到時如果2間拍住, 我唸CHURA 都死硬!靠D 團黎食, 睇下幾時執!

靠D 團黎食, 睇下幾時執!
2005-05-23 10 浏览
一行5人....menu 選擇少之又少....唔知名果D都係侍應姐姐推介話好正果D喎....食左....XX刺身: 有三片三文魚..三片唔知咩魚....同埋一D魚粒碎....三文魚都新鮮....最欣賞即磨wasabi....沖繩XX soba: 份量超少...不過幾好味...湯底最好味....紫菜野雞卷: 賣相精美....而且幾好味...芝士XX三文治: 即係兩塊魚肉中間夾芝士....唔太漏...都OK....雜錦天婦羅: 好味....沖繩昆布豚肉炒飯X2: 原本只係叫左一個..但成份menu 只得呢一款飯....又幾好味咁....所以加多一客.....燒魚: 唔腥...但係一般....XXroll: 侍應姐姐話係用toro 肉切碎...加芝麻包成roll....好好味咁話..但係我只係覺得似元氣果D鐵火卷....一坐低送既果D前菜...同檯冇人鐘意食....我一個人食左兩份....唔好味架...唔難食咪食埋佢囉.....埋單$1050... 個人覺得唔太抵....唔覺佢所謂既沖繩料理有咩特別....咪又係果D.....相比之下先發覺原來加太賀都算幾好架啦......
紫菜野雞卷: 賣相精美....而且幾好味...
雜錦天婦羅: 好味....
燒魚: 唔腥...但係一般....
2005-05-20 3 浏览
因公司係TST 關係,每次有日本仔訪港, 首選都係帶佢黎呢度.. 因貪佢呢度MENU 轉得快! 唔會好似一般食店! 成年先轉一次! 哩同薄餅好正! 試試!
2005-05-08 8 浏览
昨天同MAMA 黎呢度DINNER 預祝MOTHER DAY! 超旺場! 媽媽怕食貴價野! 好辛苦先叫到佢黎食! 就我眼見好多人都叫三文魚刺身! 好滑好正!帶老人家黎食都好, 環境唔差, 又唔太雜!不過,我覺得係HK 做飲食業, 搵侍應都係請返中國人好, 扮高當上菜反而黑我憎.
帶老人家黎食都好, 環境唔差, 又唔太雜!

2005-05-02 2 浏览
一行四人在尖沙咀覓食..路經廣東道, 在唐朝附近看到這家位置隱閉的日本料理名叫"美" 沖繩日本料理Japanese Okinawa Cuisine Chura步下商業大廈地庫, 果然柳暗花明又一村..流水淙淙, 裝修標緻, 九成客人都是日本人沒有訂位的好處是有機會佔據失場客人的vip房間.再看酒單, 大約有二十多款清酒, 價錢相當合理!既然酒價實惠, 就點兩瓶喝喝看,又點了十幾款料理, 食味不俗!~上喜元出羽燦純米吟釀~銀盤播州大吟釀~雜錦壽司, 雜錦刺生, 昆布炒飯, 豬肋骨拉麵~沖繩炸蝦餅, 花生醬豆腐, 燒牛舌, 凍螺~鱲魚刺生, 日式炸圈, 豬肉露筍卷, 麵豉炒茄子埋單HK$2000 (包括兩瓶酒)
一行四人在尖沙咀覓食..
路經廣東道, 在唐朝附近看到這家位置隱閉的日本料理
步下商業大廈地庫, 果然柳暗花明又一村..
再看酒單, 大約有二十多款清酒, 價錢相當合理!
既然酒價實惠, 就點兩瓶喝喝看,
又點了十幾款料理, 食味不俗!

~上喜元出羽燦純米吟釀
~銀盤播州大吟釀
~雜錦壽司, 雜錦刺生, 昆布炒飯, 豬肋骨拉麵
~沖繩炸蝦餅, 花生醬豆腐, 燒牛舌, 凍螺
~鱲魚刺生, 日式炸圈, 豬肉露筍卷, 麵豉炒茄子

埋單HK$2000 (包括兩瓶酒)
2005-05-02 17 浏览
大廚係由沖繩黎既! 2個侍應都識講日文,不過有d 係本地人黎, 所以點菜都唔係大問題!其實佢地係同金馬倫道彩食酒宴En Japanese 同一老細, 可能好多食客都知, 因D 食物都差唔多!不過就唔明點解要分2間名唔同!! 可能係李生既戰略.食物送上已被賣相吸引!!!大廚係正宗既日本人, 比起出面"元X" 果D 正宗得多.佢地要改一改果門面, 一D 都唔吸引!

其實佢地係同金馬倫道彩食酒宴

佢地要改一改果門面, 一D 都唔吸引!
2005-04-28 6 浏览
『麻甩沖繩』五分鐘內安排的麻甩Lunch,算破記錄。時間雖短,但都有三條開飯麻甩坐陣。揀了這間似是開了不久的日本野食下。價錢比尖東的居酒屋稍貴,好在有discount coupon 幫補下。分別叫了苦瓜煮豬肉—苦瓜味道不太濃,苦味不算重,好岩一般香港人,豬肉就一般,不過不失。燴牛—個蒜蓉醬汁普通,但牛就弄得唔錯,切得細細件,牛肉鮮味保持,沒有牛腥味,爽口易入口。魚生定食就略嫌魚生不太新鮮,魚生咬落口已沒有肉質彈性。反而那個五花肥豬腩就有點驚喜,大家都讚不絕口。時間過得好快,談天說地又一個Lunch,等待下次又麻甩過。
『麻甩沖繩』

時間過得好快,談天說地又一個Lunch,等待下次又麻甩過。
2005-04-26 17 浏览
中午時到尖沙咀做點差事, 正好約同幾位朋友來一個午餐小聚, 朋友提議到一比較間隱閉日本料理, 餐廳門口果然不顯眼一不留神會很容易就跑過了, 入了門口還得要跑下一層多才到達另一個餐廳門口, 餐廳內的裝飾很有個性但感覺不太開楊而且有點迫夾感.點了三個定食, 先來的是燴牛吞定食, 牛舌質感偏腍身, 但汁料味道過甜; 再來的是苦瓜煮豬肉, 苦瓜偏向甘香而且爽身, 汁料中好像加入蛋花, 整體味道輕清; 最後來的是刺生定食, 刺身新鮮但鮮味不太突出而且份量偏小, 反而伴來的五花腩肉味道不錯, 雖不是入口即溶但亦十分鬆化, 另外前菜的一小碟鰻魚小片亦十分可口野味. 最後來了幾杯咖啡味道一般, 侍應落單時可能有點不耐煩, 最後亦出亂子, 其他侍應服務亦偏向冷漠.小聚時和朋友們談天說地是我們上班生活的加油站, 午飯後趕回公司迎接下半天的工作.