2013-09-03 95 浏览
是日約了友人在葵芳等候,話說都有好幾個月沒有見面,談談近況,原來有點事情發生了,幸好解決了。除了談談近況,也許都要晚飯相聚。到了葵芳村對面甚麼芳街尋找食店,說實在的附近食肆幾近去過,只是個別食店還未去過。由於友人不想太過花費,就求其找間茶記便算。來到新穎茶餐廳,其實評價不高,只是想給他一個機會而言。看過餐牌,有小菜套餐,下午茶和碟頭飯,而晚上亦有也快餐,真是神奇,晚上仍然有快餐供應,實在不在話下。在下點了一客小菜套餐,有例湯,小菜白飯,和餐飲,收取四十個大洋,已經是很便宜經濟。送上來的是霸王花煲瘦肉,味道是足夠的,也見得是老火湯,可是卻落了較多味精,使味道更加濃烈,有點不像煲出來的味道。西蘭花炒雞柳是一般的菜式,平平無奇,可是雞柳有點腥味,不見得嫩滑,也有點雪藏味道;西蘭花有點硬度,不過卻有點爽口。整體來說鑊氣卻欠奉,炒得未算得體。為免睡不著,餐飲只好要了凍菜蜜。菜蜜甜度卻在中間偏低,味道較遜色一點,但未至於淡而無味,而且冰塊同樣是較多。在新穎吃個晚餐,也不會期望過高,可是卻又比預期更低,有點失落的感覺,可是在下實在有點肚餓,才勉強吃完。

西蘭花炒雞柳
2013-09-03
2013-06-05 65 浏览
又餓又熱,不能再太講究,是但走入間茶記算了。馬上來個快餐C,即係茄汁豬扒腸仔飯,飲凍檸茶。檸茶好快上檯,即刻大啖啜幾口,可惜茶味唔濃,最大鑊係唔夠凍。飯也隨之送到,看見那螢光橙色的茄汁,心感不妙。至於腸仔和豬扒,前者沒太多要講,豬扒好嚡口,沒什麼味道,太唔吸引。午飯時間,人漸多,要識做讓番個位俾人。
又餓又熱,不能再太講究,是但走入間茶記算了。

午飯時間,人漸多,要識做讓番個位俾人。
2012-07-24 15 浏览
葵芳食野真係太多選擇,所以要試嘅亦都太多,而今曰就心血來潮想黎個下午茶餐,就算早咗到葵芳,都可以行吓商,行到夠鐘先至嘆茶,連同朋友兩人路過門口兩次,終於揀呢道,因門面内內外都較光猛,而附近嘅食肆入座率亦太高,本人嘅心得就係多人嘅食肆就揀非繁忙時段去食,唔係太多人嘅就要考慮多方面因數,至於好似附近較少人、門面衛生情况較差、以及自稱幾多年嘅老店之分店就多数唔掂兼難食所以就入去~食Lu入到去—睇餐牌,選擇比附近嘅茶記略少,就揀咗最普片而又考功夫嘅;炒粉麵餐:特價$25,要呢乾炒牛河跟凍0茶(+2蚊)快餐:$29/,滑蛋牛肉飯跟杯加$2嘅凍0茶滑蛋牛肉飯,唔洗—分鐘就到、呆咗牛河都係五分鐘內到(又呆多次)牛河,份量少而油多,唔夠咸…滑蛋牛肉飯:個飯落得太多水去煮,口感及味道微似潮洲粥、蛋汁及蛋花太淡色,偏淺黄及透明,至於味道就偏小小咸,牛肉係幓白色嘅兩者嘅牛肉都係用疏打醃得過量,無牛肉嘅質感及香味凍0茶:好夠檸檬味,茶味及顏色都偏淡,最特别嘅係兩杯都好似比人飲咗淡咁,八成滿埋單兩人$58

所以就入去~食Lu

炒粉麵餐:特價$25,要呢乾炒牛河跟凍0茶(+2蚊)
快餐:$29/,滑蛋牛肉飯跟杯加$2嘅凍0茶

牛河,份量少而油多,唔夠咸…

兩者嘅牛肉都係用疏打醃得過量,無牛肉嘅質感及香味

埋單兩人$58
题外话/补充资料: 成餐飯,就唔只有一位髮型類似沈殿霞嘅阿姐做野,負責收野、落單、上菜,其他人就各有各掛住傾計,就連落單都要叫三次都聽唔到(包括水吧收銀、沈阿姐列外),到笫四次要大大聲先至有人理,客人黎食野而唔係睇你哋傾計架!!!!!!
2012-03-09 18 浏览
一個好普通的常餐:沙爹牛肉公仔麵: 同茶餐廳無大分別煎蛋: 半生熟, 一條腸, ok奶茶: 茶樣靚, 但係飲落去無茶味又無奶味?整體感覺: 普通...而我朋友叫的海南雞飯:冰鮮雞, "鞋"口, 無雞味 !
一個好普通的常餐:
沙爹牛肉公仔麵: 同茶餐廳無大分別
煎蛋: 半生熟, 一條腸, ok
奶茶: 茶樣靚, 但係飲落去無茶味又無奶味?

整體感覺: 普通...

而我朋友叫的海南雞飯:冰鮮雞, "鞋"口, 無雞味 !
2012-03-07
2012-03-07 9 浏览
今日路過又試下這間, 侍應招呼殷勤及快手, 好有禮貌。點了一個蒜茸雞扒飯, 配以凍奶茶及中湯, 中湯是冬瓜+淡菜 +豬骨。蒜茸雞扒飯: 汁好多, 雞扒嫰,但飯真係多過汁, 而汁料都ok凍奶茶: 中杯, 有茶味感覺但不太濃, 甜度適中 。中湯:冬瓜+淡菜 +豬骨, 料好似幾多, 但比較淡、清,、 無湯味, 似飲開水而我朋友點了粟米肉粒飯, 賣相吸引, 肉大大粒, 但比較咸 !
今日路過又試下這間, 侍應招呼殷勤及快手, 好有禮貌。

凍奶茶: 中杯, 有茶味感覺但不太濃, 甜度適中 。

2012-03-07
2011-03-09 8 浏览
今日係到食左個早餐,沙嗲牛麵 ,腸仔+炒蛋 , 方包 ,熱奶茶 共18元正野食冇咩話真係好食....不過個收銀阿姐真係好好鬼嘈囉,係咁不停呱呱叫.....難頂~仲有wo,落order又係佢幫我落,當我問佢煎蛋可唔可以轉炒蛋,之後佢話您出聱咪得囉,哇....d態度衰到冇人有囉,我黎食野,唔係黎受氣~仲有wo,我話奶茶我唔記得講多奶,之後佢so都唔so我wo~係得佢一個咁衰,其他侍應d態度正常~同埋d效率好低囉,等左好耐先黎囉d野食.....
今日係到食左個早餐,

沙嗲牛麵 ,腸仔+炒蛋 , 方包 ,熱奶茶 共18元正

野食冇咩話真係好食....
仲有wo,落order又係佢幫我落,
係得佢一個咁衰,其他侍應d態度正常~

同埋d效率好低囉,等左好耐先黎囉d野食.....
下午茶時段唔知食乜好都唸住食D香口嘢就入嚟食吓下午茶同友人都叫雞脾沙津都等咗好耐.我知生炸所以預咗等終於等了很久的雞脾真係嚇一跳唔知以為叫咗黑碳雞脾同負責收銀又樓面個位阿姐講好燶佢一輪街市阿姐粗聲粗氣大呼大鬧話;有D人又話唔熟又要炸過生炸架嗎唔炸燶就唔熟架啦大聲到全餐廳食客都望住真係自問有少許教養不想跟佢爭論最多無下次不過佢大呼大鬧真係嚇親街坊其實炸既食物師夫有功夫就算熟得嚟都唔會雞皮黑而肉炸到乾柴咁點會好食佢呢度個師夫望落去只係2拾幾歲可能未夠功架吧附近浩榮茶餐廳雞脾都係生炸我係度食咁多次人地又唔會整到黑碳咁雞脾炸得唔好只係比D意見你換唔換都算.各位食客記緊呢度D炸物要熟就預咗食碳不過個位全頭紅髮收銀又樓面個位阿姐請不要這樣大呼大鬧這樣咁失禮嚇親街坊
下午茶時段唔知食乜好都唸住食D香口嘢就入嚟食吓下午茶
真係自問有少許教養不想跟佢爭論最多無下次
不過佢大呼大鬧真係嚇親街坊
佢呢度個師夫望落去只係2拾幾歲可能未夠功架吧

2010-09-23 32 浏览
今日(23-9-2010 Thur)去女友人R屋企攞o野,之後食tea,佢帶我o黎呢間.我叫個$20.00o既雞髀沙律餐,飲凍奶茶,R要$18.00o既日式多士,飲熱檸茶.等o左一陣飲品至到,我o既凍奶茶大大杯,但開頭飲落有啲苦,但飲飲吓都冇乜o野,只係都唔太濃,但抵飲.R o既熱檸茶呢,檸檬畀o左好多邊位佢,不過我嗅到都幾香茶味.然後佢o既日式多士到o黎,我估有冇wasabi o既呢?佢係蘸o左雞蛋o黎煎到金黃,然後加鍊奶同牛油,我多手睇吓入面有冇o野?答案係冇o既.我冇問(其實係唔記得問)R好唔好食. 而我o既雞髀沙律等好耐好耐,耐到我o地問亞姐係咪漏o左單?亞姐雞髀係要等耐啲,唔知話係生炸定翻炸. 終於等到喇,大大隻,不過炸得好燶,L沙律唔多,雞髀內裡都滑,可以o既.以呢個價錢都OK o既.埋單$38.00,凍飲冇加錢,唔通漏寫?

然後佢o既日式多士到o黎,我估有冇wasabi o既呢?

埋單$38.00,凍飲冇加錢,唔通漏寫?
日式多士
2010-09-23
$19.00 (下午茶)
2010-09-06 5 浏览
這間茶餐廳樓面不大, 兩旁卡位連中間圓枱, 約有十張枱, 若果只有一個人, 我是不會入內幫襯的, 因為怕坐得很焗束, 今日有朋友一起, 大家又有興致去試吓, 就首次踏足此食店.中午時段有午餐, 快餐, 特餐, 盅頭飯及酸辣米線等, 我最後揀了快餐的蒸烏頭魚飯跟熱奶茶 ($26), 因為少吃, 又比較健康. 三位朋友分別揀了酸辣豬扒米線 ($26), 快餐的蒸排骨飯跟熱華田 ($26), 午餐的奄列牛油麵包及沙爹牛湯米跟熱奶茶 ($26). 最快送上的不是快餐, 而是午餐, 份量一般, 朋友表示味道都是一般.隨後是我的蒸烏頭魚, 是一碗飯及一碟餸, 賣相幾討好. 半條魚的份量, 魚肉算幾滑, 汁夠惹味, 滿意. 不過飯就差少少, 沒有飯味, 而且有些生米. 熱奶茶尚算濃滑, 合格.蒸排骨份量有十多粒, 不算肥, 不過朋友覺得味道未及蒸烏頭般惹味.酸辣米與豬扒是分開上的, 碗很大, 湯很多, 但米線份量似乎少了些, 而朋友亦表示酸辣味未夠濃, 並且豬扒沒有斬件上, 食得較為困難. 大致上, 食物勉勉強強okay, 但乾淨情況就不太理想, 因為看見地磚有疑似湯汁漬未清理妥當, 有點笠黐黐.

大致上, 食物勉勉強強okay, 但乾淨情況就不太理想, 因為看見地磚有疑似湯汁漬未清理妥當, 有點笠黐黐. 不過再想想, 這種街坊茶餐廳, 其實不可能有太多要求的.

2010-09-05
2010-04-26 5 浏览
下午茶時段, 人客不多, 叫了一客豬排包餐, 豬排包大大個, 即叫即做, 熱騰騰, 包是軟身的漢堡包, 有芝麻係面的包包, 豬排炸是炸的, 加了生菜絲, 蕃茄片, SALAD醬, 味道OK.餐茶叫了熱好立克, 一般茶室味道, OK.環境方面, 新店新裝修, 坐位寬, 感覺OK.

餐茶叫了熱好立克, 一般茶室味道, OK.

環境方面, 新店新裝修, 坐位寬, 感覺OK.
2010-04-21 13 浏览
2010年3月28日 ( 6-1 ) ( 新穎茶餐廳 - 1 ) 早餐日程:( 新穎茶餐廳 - 有利海鮮漁村 - 鄉誼荼座 - 廣東燒味 - 超級自助壽司 - 凱施餅店 )今天參加葵涌某中學舉辦的西貢海上遊,我倆先到此餐廳吃早餐。早餐B:有香腸、油包、煎蛋、午餐肉鮑魚米線及熱鴛鴦。早餐D:有油包、奄列、沙嗲牛肉公仔麵及熱奶茶。新餐廳各樣也可以,食物質素味道也OK,抵食。

今天參加葵涌某中學舉辦的西貢海上遊,我倆先到此餐廳吃早餐。
早餐B:有香腸、油包、煎蛋、午餐肉鮑魚米線及熱鴛鴦。
早餐D:有油包、奄列、沙嗲牛肉公仔麵及熱奶茶。
新餐廳各樣也可以,食物質素味道也OK,抵食。

早餐B:有香腸、油包、煎蛋
早餐B:午餐肉鮑魚米線及熱鴛鴦
早餐D:油包、奄列