2022-10-16 806 浏览
呢排鍾意喺香港搵唔同地方嘅好嘢食最緊要CP值高,喺長沙灣地鐵站新華茶餐廳應該係老字號,佢嘅熱奶茶同埋蛋撻一直都好出名,雖然係高卡路里食物,當去旅行一樣咁樣嘅心情去搵食冇計啦!自己本身一向淨係鍾意食曲奇蛋撻,但係呢一隻酥皮蛋撻令我完全改觀👍👍另外嗌咗佢好出名嘅沙嗲牛肉,其他人通常係配常餐或者湯麵,我就要咗個飯底,好似好細碟咁但係餸份糧非常之多😋總括嚟講我覺得呢間茶餐廳係可以再encore嘅👍

沙嗲牛飯

總括嚟講我覺得呢間茶餐廳係可以再encore嘅👍
沙嗲牛飯
2022-10-11 563 浏览
好多新樓,過了就去返舊區感覺,隨心搵間茶記食個靚早,見呢間客流量多但面積幾大,唔難搵位,街坊餐廳價格,就揀佢啦!呢間茶記有燒味部,早餐有叉燒唔奇,呢度仲有上海麵,點了個餐加兩蚊有腸蛋包,再加兩蚊凍齋啡走甜。叉燒鞋又柴皮,不過早餐叉燒都預左,只係覺得除叉燒外,其他選擇都好難配得到上海麵,雖然淡,腸蛋包都係正常發揮,另外餐廳凍飲甚至水杯都用玻璃杯,質感比膠杯好多了!總括而言有上海麵夠飽肚,其他不過不失。
2022-10-06 573 浏览
港式懷舊扒房🥩🍴真係鋸扒界老字號,成日排長龍,真係第一次食🤣個日晏晝過去食午餐☺️餐廳環境整潔舒適👍🏻食物大件又底食,重點係好食😋1️⃣西冷牛扒🥩(蒜蓉汁)大大件牛扒,肉質嫩滑juicy,竟然冇筋,又唔難切🤩👍🏻牛扒有兩隻蛋🥚,有啲薯條同配菜,薯條香脆可口😋2️⃣鮮茄龍脷魚(咖哩汁、沙律🥗)龍脷魚大大塊,炸得好香脆,咖哩汁都唔錯,沙律份量都好多,好底食🫰🏻🤗3️⃣餐湯+餐包🍞(羅宋湯、忌廉湯)大大碗餐湯🤣味道都唔錯,飲唔晒😂面包都好大件🤣味道都唔錯,好飽😆4️⃣野飲(凍咖啡、凍檸茶)野飲都唔錯,正常味,包埋野飲真係好底🫰🏻🤩
港式懷舊扒房🥩🍴

真係鋸扒界老字號,成日排長龍,真係第一次食🤣

1️⃣西冷牛扒🥩(蒜蓉汁)

2️⃣鮮茄龍脷魚(咖哩汁、沙律🥗)

3️⃣餐湯+餐包🍞(羅宋湯、忌廉湯)

4️⃣野飲(凍咖啡、凍檸茶)
野飲都唔錯,正常味,包埋野飲真係好底🫰🏻🤩
2022-09-20 901 浏览
放假到長沙灣探朋友,朋友知我鐘意奶茶/咖啡,就強烈推薦呢間老字號茶記 ☕️ 一去到門口就:哦!原來係呢間 !😂 呢間茶記聽過好多次,都知啲蛋撻好出名,但長沙灣真係好少會專登去 😅餐廳有兩層,位多唔需要等位但人流好急,爆完又空無耐又爆🈵 其實唔止啲人,我想講坐咗半個鐘都無,啲酥皮蛋撻起碼出咗4底 😳 聽老闆講一日賣大概50底,每底3x個,除咗街坊,好多區外客人都會專登黎幫襯👍🏻每次出爐都好香,經過啲枱都會開始舉手要新鮮蛋撻~~港式茶餐嘅下午茶食蛋撻,緊係要配返杯奶茶 🤤 濃郁香滑,無澀味,凍奶茶就算溶咗冰都唔淡!如果天氣無咁熱我會嗌熱奶茶唔落糖,但今日太熱就要凍飲,同埋想試原味就無特別走甜~不過強烈建議少甜,因為真係有啲甜😵‍💫另外嗌咗個常餐$43, 凍飲+$3, 兩個蛋撻@$8,凍檸$23 (都好正,不過要少甜), 平均唔駛$50 就可以食到舊情懷同港式美食~抵😙 舊餐室真係愈黎愈少,要支持一下老字號 💪🏻

常餐連凍飲
2022-09-18
常餐連凍飲
  • 奶茶
2022-09-18 510 浏览
用心經營的餐廳☺️行開長沙灣見到一間老店原來已經五十幾年原來呢五十幾年真係唔易過、直到今時今日蛋撻仍然如舊別忘初心做到好食、價錢唔貴、質素高8元已經試到佢有料到繼續努力支持你
用心經營的餐廳☺️行開長沙灣見到一間老店原來已經五十幾年
原來呢五十幾年真係唔易過、直到今時今日蛋撻
仍然如舊
別忘初心
做到好食、價錢唔貴、質素高
8元已經試到佢有料到
繼續努力
支持你
簡簡單單的一隻蛋撻
簡簡單單的一隻蛋撻
2022-08-28 612 浏览
之前一直想去試試位於荔枝角的兩家茶餐廳,吸引我的是蛋撻,港式蛋撻分酥皮和曲奇底,我想對更喜歡酥皮,因為鬆鬆脆脆,很好吃,相對來說我不喜歡蛋液太多的,如果單獨這一家,味道已經算是不錯,但是因為一起嘗試了兩家,我個人偏愛另外,因為酥皮更多,如果喜歡蛋液Q彈,可是選擇這家
2022-07-25 730 浏览
今日早起就出去揾食啦新華係 老茶記有個麵包櫃放自己焗既包點蛋撻皮無咩感覺因為一入口就食到啖啖蛋香香甜甜咁椰撻本身就不太好但見剛出爐就試個因為暖當中既椰絲係又軟又甜皮就feel到少少咁多脆結 : 蛋撻都係同區數一數二好,$8不算貴#蛋撻#椰撻#新華茶餐廳
今日早起就出去揾食啦

#椰撻
#新華茶餐廳
外卖自取
2022-07-22 725 浏览
裝修保留住懷舊的冰室風味,午飯時間人不多,設有樓上雅座。突然想食鹹牛肉蛋治,但原來呢到的鹹牛肉同蛋係分開的,總覺得味道怪怪的。沒有融合在一起,鹹牛肉好多油,蛋又好多油,由白方包索哂,成件唔係幾好食。特餐味道亦相當普通,叉燒正常,但通粉近乎冇調味,係快熟通粉質地。比較失望的係牛油餐包...唔鬆軟,唔香,冇牛油味,乾乾地。可能我地咁剛巧沒有叫到餐廳拿手的食品?還是覺得隔離街的金園比較好食。本身想試埋馳名蛋撻,但見放左幾盤喺出面冇人問津,怕凍哂唔好食。
裝修保留住懷舊的冰室風味,午飯時間人不多,設有樓上雅座。
鹹牛肉蛋治
叉燒通粉
2022-07-21
午餐
2022-07-20 631 浏览
天氣炎熱,一早出發行山,落山都唔到11:00 am,本來同兩個隊友去金園食蛋撻,見未有新鮮出爐,就行去新華食啦,雖然兩個月前食佢嘅沙嗲牛肉麵,好MMD 同埋侍應嬸嬸服務唔好,俾咗個劣評🙄佢。網上評論話新華蛋撻好正達世一级數,就去試多次佢嘅沙嗲牛麵和蛋撻啦。🌠沙嗲牛肉早餐$42▪️沙嗲牛麵,湯底暖暖地唔夠熱,麵底冇弹性,索晒D湯,牛肉冇牛味,麵就勉強食晒,剩番晒D牛肉👎▪️餐包、火腿奄列煮得出色,餐包柔軟新鮮,奄列蛋味濃,好食👍▪️奶茶唔夠熱,浸得耐,茶味濃烈偏苦,剩咗半杯👎🌠酥皮蛋撻$9暖暖地,唔係新鮮出爐,明白的,酥皮食唔到有層次感,可能開始凍了,蛋撻有蛋味,用蛋講夠,甜度略嫌甜了少少,整體是ok的,但係唔係好正去到世一呢?當然未到,還有一段距離。總括一下,沙爹牛肉麵牛肉冇味,麵質偏淋冇弹性,湯底唔夠熱,情况同上次一樣。其實新華要參考下好似紅茶、四寶或者時代的沙嗲牛肉麵,改變下煮法。蛋撻唔係想像中咁世一,比普通好些。服務比上次進步咗,可能唔係阿嬸侍應serve我地啦,又或者老闆女坐鎮係櫃啦。
🌠沙嗲牛肉早餐$42

▪️奶茶唔夠熱,浸得耐,茶味濃烈偏苦,剩咗半杯👎
🌠酥皮蛋撻$9

2022-07-20
早餐
2022-07-09 782 浏览
三點三,諗起新華個酥皮蛋撻,所以就同朋友走左出來了😏因為係閒日晏就,餐廳冇乜人,可以坐地下~來過幾次都係第一次坐地下😂餐廳入面冷氣同風扇都好夠凍,同出面嘅熱辣辣比,天淵之別😛坐低見到有下午茶menu,所以就叫下午茶了~🥚酥皮蛋撻 ($8)呢度個酥皮蛋撻係我心目中第一😍蛋漿軟滑,酥皮鬆化,又唔會好甜,冇得頂😋每次經過附近一定會買來食😏🐮咖哩牛腩撈公仔麵 跟凍奶茶($48 + $3)叫完冇耐就上枱,超快😳🥔薯仔、🐮牛筋都好淋,但🐮牛腩就麻麻,有D韌同唔夠入味😢公仔麵煮得幾好,有咬口,唔會煮到淋晒😙☕️凍奶茶正正常常~🍞法蘭西多士跟熱杏霜 ($32)好耐冇食過西多士,所以見到餐牌有就即刻叫😂西多士正正常常,同出面食嘅冇乜分別~不過🧈牛油都比得幾多😂熱杏霜唔會太濃,都唔會太稀~最後埋單 $99~食物上,除左蛋撻好出色之外,其他一般~服務上,侍應都好殷勤,完全唔估到😂
三點三,諗起新華個酥皮蛋撻,所以就同朋友走左出來了😏
因為係閒日晏就,餐廳冇乜人,可以坐地下~
來過幾次都係第一次坐地下😂
餐廳入面冷氣同風扇都好夠凍,同出面嘅熱辣辣比,天淵之別😛
坐低見到有下午茶menu,所以就叫下午茶了~
🥚酥皮蛋撻 ($8)
呢度個酥皮蛋撻係我心目中第一😍
蛋漿軟滑,酥皮鬆化,
又唔會好甜,冇得頂😋
每次經過附近一定會買來食😏
酥皮蛋撻
🐮咖哩牛腩撈公仔麵 跟凍奶茶($48 + $3)
叫完冇耐就上枱,超快😳
🥔薯仔、🐮牛筋都好淋,
但🐮牛腩就麻麻,有D韌同唔夠入味😢
公仔麵煮得幾好,有咬口,唔會煮到淋晒😙

☕️凍奶茶正正常常~
🐮咖哩牛腩撈公仔麵
🍞法蘭西多士跟熱杏霜 ($32)
好耐冇食過西多士,所以見到餐牌有就即刻叫😂
西多士正正常常,同出面食嘅冇乜分別~
不過🧈牛油都比得幾多😂

熱杏霜唔會太濃,都唔會太稀~
法蘭西多士跟熱杏霜 ($32)
最後埋單 $99~
食物上,除左蛋撻好出色之外,其他一般~
服務上,侍應都好殷勤,完全唔估到😂
2022-07-08
$44.5 (下午茶)
🐮咖哩牛腩撈公仔麵
2022-07-04 323 浏览
每次帶完女女上playgroup路經呢到都一定會買蛋撻返屋企食新鮮熱辣出爐,同埋酥皮好鬆脆香口蛋又夠香滑,佢哋亦有曲奇皮都超好食但師傅話曲奇皮唔係經常岀爐真係靠運但酥皮都好好食了!
每次帶完女女上playgroup
路經呢到都一定會買蛋撻返屋企食
新鮮熱辣出爐,同埋酥皮好鬆脆香口
蛋又夠香滑,佢哋亦有曲奇皮都超好食
但師傅話曲奇皮唔係經常岀爐
真係靠運
但酥皮都好好食了!
2022-06-20 467 浏览
又到阿妹買好西比我嘅時候~😂😂今次買咗歷史悠久,開業逾50年嘅新華茶餐廳,我哋買咗酥皮蛋撻、曲奇皮蛋撻同雞批。最出名係酥皮蛋撻,聽講有200層!👍👍👍酥皮蛋撻 $8(7/10)個人覺得太厚實啦,唔夠鬆,蛋味唔濃,比其他蛋撻大好多!曲奇皮蛋撻$8(6/10)無咩特別!雞批$11(8/10)一咬滿滿嘅餡跌哂出嚟,反而我比較鍾意呢個雞批!地址:長沙灣青山道334號#新華茶餐廳 #蛋撻 #雞批 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
又到阿妹買好西比我嘅時候~😂😂

酥皮蛋撻 $8(7/10)
個人覺得太厚實啦,唔夠鬆,蛋味唔濃,比其他蛋撻大好多!

曲奇皮蛋撻$8(6/10)
無咩特別!

雞批$11(8/10)
一咬滿滿嘅餡跌哂出嚟,反而我比較鍾意呢個雞批!

地址:長沙灣青山道334號

外卖自取
  • 雞批
2022-05-11 501 浏览
蛋撻皮夠鬆脆,層次分明,有口感。蛋漿夠滑,又唔太甜,焗得岩岩好,好大隻,食完好滿足。$8一個常餐沙爹牛麵普通,元朗個間最好食。火腿蛋唔油,煎得非常好,餐包就凍左,整返熱就更好。菜遠牛河都ok,夠鑊氣,味道岩岩好,但比出面茶記細碟少少。全部食物清晒環境比較殘舊,好似好多年歷史咁,唔知係咪坐正門口位,比較熱蛋撻出爐快夠熱,持續都有人黎買蛋撻,幾好生意酥皮蛋撻世一😋 食完想再打包拎返屋企食😂蛋撻及奶茶值得再來食
$8一個
菜遠牛河都ok,夠鑊氣,味道岩岩好,但比出面茶記細碟少少。
全部食物清晒
環境比較殘舊,好似好多年歷史咁,唔知係咪坐正門口位,比較熱
蛋撻出爐快夠熱,持續都有人黎買蛋撻,幾好生意
酥皮蛋撻世一😋 食完想再打包拎返屋企食😂
蛋撻及奶茶值得再來食
  • 酥皮蛋撻
  • 奶茶
今早行鷹巢山自然教育徑,行完去試下長沙灣的舊式茶餐廳,入左去青山道的新華,店内地下擺設簡潔,有樓上卡位好像以前旺角的中華冰室。坐抵叫咗個沙嗲牛肉麵套餐,有奶茶,餐包和奄列,算唔錯。碟沙嗲牛,麵質淋滑適中,有煎過不是浸熱水貨式,牛肉有5,6片,色澤卻偏啞,和我在元朗的永順、柴灣的澤記吃過的沙嗲牛相去甚遠,沒有牛肉味更偏醎,只能說是很一般的出品😐😐😐,隨便一間茶記都吃到。奶茶偏苦和熱度不足,奶薄茶唔香,入口條脷被茶苦味封住,很不舒服,看不出有舊式茶記的水準,相比西環的祥香、西彎河的百利,差很遠。成個餐,我最喜歡是那個餐飽和奄列,餐包仔新鮮,是自家製的貨色,奋列蛋香火煺鮮,好食!想試下他有名的蛋撻,侍應嬸嬸話咪叫住(應該係咪煩住晒),等佢落埋其他單先,但一直都冇同我下單,原來在新華食蛋撻要伙計得閒先有得食🤣🤣🤣,作為consumer我咪行去金園食nor 🙄🙄🙄

2022-05-07
2022-03-24 1975 浏览
難得來到長沙灣的一天,決定光顧這間名氣不小,以沙嗲牛肉麵和蛋撻馳名的港式茶餐廳,與它再續前緣。其實我都有好幾年沒來幫襯了,前次到來,是和太太一起,今次再訪,我就只是自己一個。雖然餐牌上有多款早餐選擇,但有招牌沙嗲牛肉麵吃的,就只有特餐一款,沙嗲牛肉麵既是這裡的名物,怎能不叫?我點的「特餐」($43)除了沙嗲牛肉麵,還有西煎雙蛋或火腿奄列和牛油餐包,當然,還有熱飲附奉。這特餐其實和一般茶餐廳的早餐大同小異,普通得不得了,不過這裡的沙嗲牛肉麵既是大受好評的招牌出品,便別具特別的意義。這特餐的主角「沙嗲牛肉麵」無疑是比一般的茶餐廳略勝一籌的,沙嗲汁顏色深濃,味道夠而不過鹹,肉質和口感都不錯的牛肉沾上了沙嗲汁,雖只是混以普通的即食麵,仍然好吃。「煎雙蛋」與「牛油餐包」雖無甚特別,可也恰如其份,最令我失望的反而是那杯「熱奶茶」,茶味尚可,但奶味不足,喝來有些苦,又不太夠滑,可不是我杯茶。雖說蛋撻是這間茶餐廳的另一名物,但聽說就在附近的另一間茶餐廳「金園」的蛋撻,做得比這裡更好,今次沒在這裡吃蛋撻的我,下次要是再次來到長沙灣,應該吃「新華」還是「金園」的蛋撻好呢?
$43 (早餐)
  • 沙嗲牛肉麵