早幾日同好姊妹出灣仔行街街買嘢,難得可以放假一晚,又點會咁快返去交人,緊係食埋個晚餐鬆下先啦!我地行過一間新開張嘅越南餐廳,突然個腦海浮現左啲牛油雞翼,所以就二話不說入去食啦~ 其實依間越南餐廳都係試業當中,我地都唔知好唔好食,不過就見佢都幾乾淨,啲坐位又唔會迫迫夾夾咁,所以就入去試下啦~ 其實....另一原因係我實在行得太耐,有點攰最想舒舒服服有得坐呀...哈哈哈~ 坦白講,我自己都比較少得越南嘢,所以點餐嘅任務就交俾好姊妹啦~ 第一時間就要叫杯飲品先,好姊妹嘅龍鳳冰,佢話個味都唔錯,入面啲龍眼肉好有咬口。我就嚟一杯椰汁三色冰,個椰汁味都幾出,而且又唔會太甜~ 先嚟一個柚子鮮蝦沙律,佢嘅蝦都算好大隻而且仲好彈牙,加埋個酸酸甜甜嘅汁一齊食,真係好開胃,依個小食我大力推介呀~ 之後就輪到腦海中的牛油雞翼,唔知係咪我地因為相機食先關係,所以佢個雞翼皮就好似冇咁脆口,但入口嘅味道都算唔錯~ 再嚟一個我軟殼蟹米紙卷,佢個軟殼蟹都炸得好出味,配埋入面啲蔬菜一齊食,個口感都唔錯,不過如果個米紙可以薄身少少,咁應該會更加好味呀~ 再嚟一個香燒豬頸肉,佢個豬頸肉又整得幾好食,夠入味得嚟又唔

再嚟一個香燒豬頸肉,佢個豬頸肉又整得幾好食,夠入味得嚟又唔會太咸,而且厚薄又差唔多,所以唔覺唔覺我都食左大半碟~
店員仲教左我地一個新食法,就係加埋少少蔥花一齊食,估唔到個味道又幾得意哦~
嚟得食越南菜,又點少得整返一個越式生牛肉河粉。因為我唔食牛關係,所以就冇得食,不過好姊妹就讚口不絕,佢話啲牛肉入口好嫩,同埋啖湯先係亮點,湯底超甜但飲完又一啲都唔會覺得口渴,佢話整體上係超正哦~
今餐又真係唔錯,整體上食物都唔錯,而且最好就係環境都幾好,我地唔覺唔覺邊食邊傾,咁又差唔多兩個鐘了,所以話呢....開心嘅時間係過得特別快呀!
  • 柚子鮮蝦沙律
2018-01-30 208 浏览
早幾日去開灣仔行街見到附近有間食越南餐廳試業中所以入左去試試我地叫左幾個小食先泥個開胃柚子鮮蝦沙律沙律既汁酸酸甜甜超開胃呀,d蝦好彈牙呀👍之後泥左個香燒豬頸肉, 豬頸肉燒得好香口, 加小小蔥花連埋豬頸肉一齊食,好似食緊燒味咁,好得意呀,又發現一個新食法之後再泥左個牛油雞翼, 雞翼個皮既粉,我會比較鍾意薄身小小,同牛油味比較淡,但食起都好香口既再泥軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹味好出, 而且有小小蔬菜係裡面, 如果個檸粉可以軟身小小, 咁食落去個層次會更加出😄食左咁多小食有小小口喝,我地叫左2杯飲品椰汁三色冰同龍鳳冰, 我試左龍鳳冰, d顏色好靚呀小小粉紅色,搞拌後好夢幻,龍眼肉好有咬口呀最後泥到越色餐廳點可以吾食下越色生牛肉河粉架, 因為朋友仔吾食牛所以我自己食晒 多數去越色餐廳叫牛肉河粉,泥到d牛肉都係熟晒又硬,但呢到上到台都仲生架, 將佢浸番入d湯到一陣再食就剛剛好喇飲番啖湯先不得了呀超香甜呀, 而且飲完吾會覺得口渴, 即係冇味精喇,要比爆like呀整體泥講都吾錯, 下次行開街要再泥試其他既小食呀

我地叫左幾個小食
先泥個開胃柚子鮮蝦沙律
沙律既汁酸酸甜甜超開胃呀,d蝦好彈牙呀👍

柚子鮮蝦沙律

,又發現一個新食法

軟殼蟹米紙卷

食左咁多小食有小小口喝,我地叫左2杯飲品

,要比爆like呀

越色生牛肉河粉

整體泥講都吾錯, 下次行開街要再泥試其他既小食呀
2018-01-22
柚子鮮蝦沙律
軟殼蟹米紙卷
越色生牛肉河粉
  • 牛油雞翼
2018-01-29 138 浏览
今天下午我和同事因見客晚了吃午餐,所以在灣仔一間新開的越南餐廳吃下午茶。餐廳環境不錯,很乾淨整潔。下午茶餐也有不少選擇,價錢不太貴。我們點了2湯河粉餐,味道可以,下午茶份量來說,算是足夠,不錯。我們點了以下的下午茶餐:牛坑腩片湯河粉HKD43 - 牛坑腩片幾好吃,牛肉味濃,牛肉煮得冧,而且肉質不錯。湯底ok。但河粉太冧,不太好吃。越式生牛肉湯粉 HKD43-生牛肉做得不錯,牛肉有少肥,又有牛肉味,而且幾滑。不過河粉也是做得太冧。餐飲(熱咸檸檬水&蒸餾咖啡)-熱咸檸檬水沒有什麼味,而蒸餾咖啡太苦,餐飲味道一般。

牛坑腩片湯河粉

越式生牛肉湯河粉

咸檸檬水
蒸餾咖啡
2018-01-29
牛坑腩片湯河粉
2018-01-27 154 浏览
price range 唔算貴,地點卻方便 convenient, 所以我都無投訴啦。味道正常越南餐廳水平,都唔差。service 亦okay. 不過食物偏太多糖,好食但肥。

味道正常越南餐廳水平,都唔差。service 亦okay.

不過食物偏太多糖,好食但肥。

2018-01-21 243 浏览
新開嘅越南餐廳,每一日午飯時間都見到排晒長龍,終於今日的起心肝早少少去排隊等位,希望一試呢間新餐廳。.呢個就係平時午飯時間門外嘅境況.好不容易終於等到位,加埋同行嘅朋友,一共三個人,被安排搭枱坐在卡位的一邊...因為枱比較窄,同對面嘅食客都差不多零距離。特別係杯飲品,我絕對相信係可以同對面唔識嘅食客溝亂㗎雖則我絕對明白係想同時serve到更多客人嘅編排。.(至於你可否同朋友傾到計好地地咁食到個午餐就好睇你對面坐左咩人啦,好幸運地我對面有三個香港本地女孩子).午餐嘅選擇都相當多,我同朋友分別試左三樣唔同嘅午餐~ .首先到嘅係奶茶同檸茶同埋鹹檸檬梳打(因為情況太混亂冇影到相).對於係奶茶控嘅朋友黎講係一大喜訊,因為係港式奶茶☕️.然後就喺本人點嘅越式牛肉拼牛坑腩湯河。.最足料的是洋蔥... 出奇地生牛肉嘅份量竟然比牛坑腩少.. 湯料嘅味道都非常濃味,害我飲咗唔少湯要讚嘅係個河粉煮得好淋,好多時候越南餐廳嘅生牛肉河粉(特別係繁忙時間關係),都會煮得硬硬的。呢度好明顯比繁忙時間更繁忙,但都煮到淋身先上碟,非常感動..然後係朋友點嘅豬頸肉飯,有啲失望,雖然豬頸肉嘅味道都唔錯,但係因為飯同埋豬頸肉都

呢個就係平時午飯時間門外嘅境況

雖則我絕對明白係想同時serve到更多客人嘅編排。

午餐嘅選擇都相當多,我同朋友分別試左三樣唔同嘅午餐~

首先到嘅係奶茶同檸茶同埋鹹檸檬梳打(因為情況太混亂冇影到相

對於係奶茶控嘅朋友黎講係一大喜訊,因為係港式奶茶☕️

A7生牛肉拼牛坑腩湯粉

然後就喺本人點嘅越式牛肉拼牛坑腩湯河。
最足料的是洋蔥... 出奇地生牛肉嘅份量竟然比牛坑腩少
.. 湯料嘅味道都非常濃味,害我飲咗唔少湯

A20 香燒豬頸肉飯

同埋豬頸肉都係凍嘅
,不過唔知原因係因為事先整定,還是上菜嘅時候慢咗呢?

之後另一位朋友點嘅紅飯遲遲都未嚟,我哋估計係因為呢一個紅飯唔係好多人點同埋要即炒(?),所以唔可以好似其他咁整定先又或者點左之後一陣就黎。
A23法式牛柳粒紅飯

紅飯望落去嘅份量好多(定係因為牛柳粒嘅份量少呢?),但結果朋友都食得晒,所以份量其實係啱啱好,至於牛柳粒呢,都好彩冇話非常韌,以牛柳粒來講都算係OK。

黎到越式餐廳,我哋亦都點左個牛油雞翼黎試吓佢哋嘅手勢,可惜又係因為太過混亂,所以完全冇影到相

總括來講,除咗唔太闊嘅卡位要搭枱有啲
之外,以性價比來講嘅話呢一間餐廳都算係唔錯嘅

2018-01-19
2018-01-04 544 浏览
一般下午茶餐,份量會較少。今次真係睇小左佢,好大碗,希望唔係新裝修試業中至優惠吸客。服務生有點生手,有待改善。食物質素都唔差,希望可以保持水準。越南牛河同香茅豬扒,都出色。卡位睇落窄左少少(我又大件呢),但有好多普通位選擇。
一般下午茶餐,份量會較少。
今次真係睇小左佢,好大碗,希望唔係新裝修試業中至優惠吸客。
服務生有點生手,有待改善。
食物質素都唔差,希望可以保持水準。
越南牛河同香茅豬扒,都出色。
卡位睇落窄左少少(我又大件呢),但有好多普通位選擇。
2017-12-16
下午茶