2018-08-03 198 浏览
帶左新同事黎灣仔搵食,決定都係食番香芽雞翼湯粉份量都幾足,湯頭係用牛骨、香芽、八角和丁香等熬製而成,所以係牛味濃,湯清甜,令人一試再試like真係好上癮嫁! 食之前仲要加埋青檸同埋辣椒真係無得輸~
帶左新同事黎灣仔搵食,決定都係食番香芽雞翼湯粉
2018-08-03
2018-07-25 220 浏览
係灣仔番工既我,經常出外搵新野食。今次係同事介紹下去左一間越南餐廳,但因為去既時間係中午放飯時間,要按籌排隊,等了大約20分鐘就到我地啦!我地去左旁邊的屈臣氏同埋天地書局打發時間,不過記得唔好行太耐,以免過左籌號呀! (題外話)因為我地得兩個人,要同人地搭台。第一次去食叫左D睇落無伏既香芽雞翼金邊粉,大約50-60元一碗。份量都幾足,湯頭係用牛骨、香芽、八角和丁香等熬製而成,所以係牛味濃,湯清甜,令人一試再試真係好上癮嫁!食之前仲要加埋青檸同埋辣椒真係無得輸
香芽雞翼PHO

真係好上癮嫁!

食之前仲要加埋青檸同埋辣椒真係無得輸
2018-07-24
香芽雞翼PHO
2018-07-08 219 浏览
作為wanchai打工仔,經常去揾不同新鮮地方lunch…呢間越南餐廳我都經常來。 都幾多人等位,但2個就好快有。留意翻,係有機會搭枱嫁!之前多數食湯河,份量都幾足,今次又食左牛柳絲撈㩚! So yummy!!

之前多數食湯河,份量都幾足,今次又食左牛柳絲撈㩚!
So yummy!!
  • 牛柳絲撈㩚
2018-06-18 243 浏览
I hardly comment but this Vietnamese casual noodle place is out of expectation good. Soup is fantastic, the sandwich is good to a point the last time I had this good is in New York.Family friendly and my kid love itAutientic? I don’t know but very yummy

2018-05-08 413 浏览
去灣仔試新野食,都係行經邊間。就去試食邊一間,今日就行經過新竹源,見到人流都幾多。流量快,等左5分鐘就有位坐啦。侍應態度都幾好,本身坐4人座位既一邊,見有2人位就叫我地轉過去。嗌左個a7 生牛肉拼牛坑腩湯粉賣相唔錯 試一試個湯先 濃郁香氣係越南既味道。再浸一浸牛肉就熟了,好重牛味,配料各樣都新鮮,食落感覺唔同其他越南湯粉咁,一係咸,一係怪。呢一碗係真係會上引既一碗越南湯粉!真係意料之外,無唸過會咁好食既!總結,性價比高,味道各樣同舒適環境都中上!值得再試

嗌左個a7 生牛肉拼牛坑腩湯粉

總結,性價比高,味道各樣同舒適環境都中上!值得再試
2018-04-30
2018-04-27 381 浏览
今日無意間嚟咗呢間餐廳食晚飯,二個人叫咗四樣嘢,包括軟殼蟹米紙卷、牛油雞翼、香茅豬扒飯同生牛肉湯河。其中最好食的是軟殼蟹米紙卷。 先講外形,成件米紙卷脹卜卜,即係入面都好足料。軟殼蟹炸得非常香口。牛油雞翼就熱辣辣, 好香牛油味。至於生牛肉湯河同香茅豬扒飯就不過不失, 特別一提就係伴碟的酸蘿蔔,非常爽脆,酸味較得啱啱好,令人食慾大振。整間餐廳的環境非常不錯,光猛明亮,而且坐得舒適。員工服務態度友善,而且又沒有加一,食咗4樣嘢都係$211,抵食。如果可以再減少味精的分量,那就更加 perfect 了。

牛油雞翼就熱辣辣, 好香牛油味。

2018-04-25
2018-04-15 296 浏览
新竹源係位於灣仔莊士敦道嘅一間越南餐廳。到訪當日,我們點了豬頸肉撈檬同埋紙米卷。豬頸肉飯上面嘅豬頸肉非常厚,肉質鮮嫩而且份量甚多。紙米卷包著不同材料,包括蘿蔔、生菜等等,入口非常之豐富 我們還點了椰汁三隻冰,椰汁三色冰的椰汁芋頭和果凍的份量比例剛剛好易,很大杯,所以質素還不俗。到訪當日,人流不算多,坐得還算舒服呢! 餐廳在灣仔站莊士敦道出口向右行大約10分鐘便到達,所以地點非常便利,如果坐電車的話,電車站就在這間餐廳的門口,下次一定會再光顧!
2018-03-31 288 浏览
来了两次才决定一定要写 第一次来吃了番茄汤底 根本就是番茄酱做的 太难吃了 我朋友吃了咖喱饭 咖喱也没有味道 都不知道在吃些什么 第二次吃 想吃最简单的牛肉河粉,想这个肯定错不了了 越南菜这个肯定不会很差。 然后汤没有一点牛肉味道 也没有香料的味道 牛肉质量也差 火锅牛肉一样 吃了一口就不想吃了 然后最简单的春卷也没有 真的不能再给这家店机会了 差差差和家人吃的他们也吃不下去了 粉也不滑 真心的太太难吃了 我吃过香港 中国 最差的越南店了 千万不要去

2018-03-31 273 浏览
我經過親尼度,都企成10個人等入座。我獨自-人等位约10分鐘,佢地位頗多,故有些二人位遲過我也一起入。我見旁邊的人吃生牛河加牛丸,和牛柳撈檬,其中-位讚緊生牛河,所以也叫了。個牛河好大碗,上面放左金不換,洋蔥,另外在小碟有青檸辣椒,個青檸太乾了。個湯連這些配料令食物味覺豐富左。牛肉唔錯,在熱湯中放-陣就熟了,味道可以。牛丸就鹹左d, 亦唔係好有肉汁彈牙。食完個粉都好飽了。之後先聽到旁邊話檸蜜係唔洗加$!下次會order 檸蜜!

牛丸就鹹左d, 亦唔係好有肉汁彈牙。

2018-03-26
幾鍾意食越南野,之前已成日食屋企附近嘅新竹,去開灣仔,見到又有新竹,原來開左新分店,裝修簡潔,地方幾大,又有卡位坐得舒服。小食先嚟個牛油雞翼,一上菜就聞到好香嘅牛油蒜蓉味道,雞翼炸得外脆內軟,我見到好多食客都點牛油雞翼,果然係招牌菜式,雞翼大大隻,炸得外脆內軟,表面充滿蒜蓉同牛油,正!!火車頭,超級好大碗,份量足夠兩個人食,而且配料超多,好似生牛肉,牛丸,牛柏葉等等,每樣材料都好入味,加埋青檸同辣椒之後味道會更香。湯底夠熱牛味香濃,河粉口感好好,蘿蔔好甜好入味,牛肉好嫩滑, 牛柏葉爽口,牛丸彈牙,必食!!牛柳粒紅飯,色香味俱存,牛柳粒份量好足,汁料味道唔錯,帶著洋蔥嘅香味,紅飯炒得相當不俗,每粒飯都能平均沾上茄醬,吃下飯粒乾身又帶點甜酸味,好味!!食物大份有質素,價錢合理,所以一直幫襯!!

食物大份有質素,價錢合理,所以一直幫襯!!
牛油雞翼,一上菜就聞到好香嘅牛油蒜蓉味道,雞翼炸得外脆內軟。
2018-02-22
  • 牛油雞翼
  • 牛柳粒紅飯
  • 火車頭
2018-03-19 184 浏览
我只係買個兩次外賣!除了第一次炒飯份量極少外(第二次正常番),其他我只能說有讚冇彈!老闆老闆娘好友善,價錢平食物質素高(最緊要食物唔會太鹹)每個員工都好有禮貌!香港已經好難搵啦。灣仔絕對係越南餐館首選
外卖自取
  • 沙嗲牛肉炒可
2018-03-16 257 浏览
庄士敦道上面新开业不久的越南餐厅,这个品牌在香港还是有几家分店的,这家新店环境不错,价格适中,生意也还可以吧。入座后点了招牌的越式生牛肉汤粉和椰汁三色冰,上菜速度还是蛮快的,饮料很好喝。汤粉不好不差吧,味道还可以。服务态度还不错,挺积极的。

服务态度还不错,挺积极的。
2018-03-11
2018-03-15 174 浏览
late lunch, 同事推介食呢間, 兩點鐘就開始下午茶, 座位寬闊, 但係一個人唔畀坐卡位, 一定要喺側邊搭枱, 呢樣服務係我最唔鍾意, 有位都唔畀人坐。叫咗牛腩湯河, 職員落錯單, 好彩我有睇單, 即刻叫收銀跟進番。 講返食物, 牛腩夠淋, 河粉夠滑, 湯底夠清,正。份量ok。灣仔食野四十幾蚊算係非常ok。

灣仔食野四十幾蚊算係非常ok。

2018-03-14
2018-03-14 201 浏览
捧捧場新竹源越南餐廳環境優美唔洗加一超抵食,有經過記得入去試下喇,離地鐵站超近地鐵B2出口,步行約6分鐘就搵到喇。新竹源越南餐廳 (灣仔)灣仔莊士敦道22號York Place 地下1號舖
香茅魚🐟
越南生牛肉湯粉👍🏻
小食
咖喱牛腩
2018-03-02 236 浏览
行左半日銅鑼灣,不經不覺行到來灣仔,老公說食埋晚餐先回家,就在身邊有一間食越南菜的新竹源越南餐廳,門口放有餐牌,價錢不貴,又不用收加一服務費,於是就入座了。椰汁紅豆冰:椰汁味濃,紅豆有口感,味道不會太甜。越式炸春卷:外層炸得好香脆,餡料惹味。越式炸蝦餅:蝦餅已切薄片,鮮味彈牙。法式牛油雞翼:外層酥脆,雞肉嫩滑有肉汁,牛油和蒜味香,十分美味!越式香露霸王大頭蝦:真的是能稱霸王的大頭蝦,像龍蝦甘大隻,特製醬汁是用魚露、香茅、香草等製成,蝦肉鮮甜彈牙,醬汁惹味,值得一試!

椰汁紅豆冰:椰汁味濃,紅豆有口感,味道不會太甜。

越式炸春卷:外層炸得好香脆,餡料惹味。

越式炸蝦餅:蝦餅已切薄片,鮮味彈牙。

2018-02-20
  • 越式香露霸王大頭蝦