2021-05-07 140 浏览
今日去咗黃埔嘅一間冰室食飯。餐廳有提供酒精消毒啫喱。餐廳座位算多,可以容納到幾多人,燈光光猛。食物選擇種類都幾多。。。。我哋點咗2人套餐 $158 兩道餸配兩白飯,兩飲品,幾扺食。。。。薑蔥霸皇雞 份量多,雞肉冰涼鮮味,薑蔥豉油調味好惹味。。。菠蘿咕嚕黑豚肉菠蘿咕嚕黑豚肉酸酸甜甜,份量幾多,唔錯。。。。招牌叻沙摻摻 $68有帶子,蝦,蟹柳,魷魚,魚柳,好豐富😍 湯底椰奶味香濃,麵底有米粉加粗麵兩種配搭。。。

我哋點咗2人套餐 $158
兩道餸配兩白飯,兩飲品,幾扺食。。。。

薑蔥霸皇雞
份量多,雞肉冰涼鮮味,薑蔥豉油調味好惹味。。。

菠蘿咕嚕黑豚肉
菠蘿咕嚕黑豚肉酸酸甜甜,份量幾多,唔錯。。。。

招牌叻沙摻摻 $68
2021-05-07 74 浏览
新澳咖啡餐室 (民泰街) (紅磡).我倆非常喜歡食茶餐廳類別東西,喺紅磡飲食期間見到有呢間就入去試一試.🔹川味口水雞🔹晚餐見到有個二人套餐,佢係可以揀薑蔥雞或者川味口水雞,再配一個餸,今日想食少少辣惹味嘅,叫咗個川味口水雞,BB辣,識落果然啲雞肉好滑,而且又麻又辣!.🔹粟米魚塊🔹好耐冇食過呢一樣咁地道嘅小菜,粟米魚塊,簡單嘅粟米汁就已經非常之餸飯,而且啲魚勁多😂.🔹招牌叻沙摻摻🔹.呢個真係我今次介紹嘅重頭戲,冇諗過喺呢度食叻沙都咁好味,頭先一上枱大大碗已經聞到好香嘅椰香味,然後佢再另外加埋個叻沙醬,你可以按照個人喜好加多或者加少,只要加少少已經令到成個湯昇華晒!小小嘅辣味再加埋有少少似沙嗲醬嘅味,配搭埋啲椰香好好飲!你叫呢一個係海鮮類別,入邊有一啲帶子粒,大蝦,蟹棒同魷魚圈,仲有一大塊魚柳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.📌 新澳咖啡餐室 (民泰街) (紅磡)紅磡民泰街53-73號地下F1號舖—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlov
新澳咖啡餐室 (民泰街) (紅磡)

🔹川味口水雞🔹

🔹粟米魚塊🔹

🔹招牌叻沙摻摻🔹

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 新澳咖啡餐室 (民泰街) (紅磡)
紅磡民泰街53-73號地下F1號舖
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #新澳咖啡餐室
2021-03-07 564 浏览
原本想食茶餐廳焗飯,估唔到又會有麻辣鴨血薯粉,咁就試吓。實在驚喜之作,份量足,味道不算辣,但就所有配料好似每隻都有獨特的味道,口感亦有爽有稔,加起嚟就好豐富,有層次。這碗103號有鴨血,魚片魚蛋。魚片最為出色,嫩滑鮮味,鴨血未見特別,而薯粉並不是闊扁那種,而是粗圓的一類。入口都十分彈牙。餐飲的咖啡都唔錯。算是一間有質素嘅茶記。
2021-03-07
$57.5 (午餐)
2021-03-01 368 浏览
早上到德民街买东西,下了地铁先去吃早餐。新澳离地铁出口不远,以前买过外卖,味道还不错。马上跑了过去,先吃东西再办事。店外有餐牌,早餐大部分是港式口味,图文并茂,非常清楚。虽然不能说便宜,但都属市场价格。肯定要吃港式沙爹牛面,跟炒蛋、多士和饮料。看到面的份量是有点少,沙爹汁很咸,本来是喜欢喝带沙爹汁的公仔面汤的,但结果喝了一点就喝不了。至于炒蛋,是比较大份,味道可以。多士是精华所在,很香很软,带重牛油味,是整个餐最好吃的成分。42元的价位不算便宜,但这里周边都是差不多,也算合理。

沙爹牛面餐

42元的价位不算便宜,但这里周边都是差不多,也算合理。
2021-03-01
$42 (早餐)
沙爹牛面餐
2021-02-19 264 浏览
紅磡區居民,一向都好支持新澳,覺得佢哋好用心做好出品,但早前餐廳裝修後,食物和服務水準都下降,以早餐湯粉為例,之前係濃味雞湯,現在好似清水,曾向員工反映但沒有改善。
2021-01-25 384 浏览
新澳早餐我成日食,不過大部分都係食佢個早餐,個人覺得佢早餐的確做得幾出色。每次必點佢個招牌炒滑蛋,炒到剛剛好,保留少少蛋汁,唔會乾爭爭,好嫩好滑好好味。另外要讚下佢個牛角酥,層層紋路分明,咬落去真係好鬆軟,好好食。最驚喜係佢個麥皮,標榜無糖高纖,一開始以為同普通茶餐廳差不多,都冇抱太大期望,純粹係唔舒服想食清淡啲。但係真係出乎意料地好味。佢食落去有一陣大白兔奶糖既牛奶香,糊仔狀,食落有一種黏稠既感覺,但係又好滑身,每一啖都食得好滿足。真係要大大力比個like佢!建議大家可以去食佢個麥皮餐,我以後應該會無限encore!

建議大家可以去食佢個麥皮餐,我以後應該會無限encore!
  • 麥皮
2021-01-11 385 浏览
今次試佢個外賣自取。 app 係方便。時間都好準。但係呢。 叫三個餐。 兩個內容都唔岩ge。肉醬意粉。 女仔食可能會夠食。 男仔未必夠食lu。叫豬扒漢堡扒飯,出左豬扒午餐肉飯。that ok。叫左AD 全日早餐, 出左個J4 雞扒麵餐。 錯晒wo。腸冇左, 茄汁豆冇左。 咁我 lee個最傷心理想同現實so far ,今次都係試下, 下次再again ? 諗下先。可能堂食會。
今次試佢個外賣自取。
app 係方便。
時間都好準。
但係呢。
叫三個餐。 兩個內容都唔岩ge。
肉醬意粉。 女仔食可能會夠食。 男仔未必夠食lu。
叫豬扒漢堡扒飯,出左豬扒午餐肉飯。that ok。
叫左AD 全日早餐, 出左個J4 雞扒麵餐。 錯晒wo。
腸冇左, 茄汁豆冇左。 咁我 lee個最傷心
理想同現實

2021-01-11
30 分钟 (外卖自取)
呢間茶餐廳平時都好多人,今日襯放假晏少少來試吓。茶餐廳面積都吾細,不過人真心多人而且坐得好密,好難話佢有1.5 米安全距離,客人要保持衞生,非進食時一定要戴口罩。下午茶由2:00 開始有十幾款選擇,揀左款平時少見嘅下午茶餐「熱香餅配炒蛋、薯餅、漢堡扒 」$37熱香餅巳加上牛油,亦有糖漿,但我就將佢加埋炒蛋食,炒蛋十分嫩滑,蛋色靚;熱香餅較薄,有點靭性,無乜特別。薯餅只係現成野;未見過有咁細既【漢堡扒】 又細又薄,完全無意慾食。成份餐最好杯「熱奶茶」茶味夠;奶偏多,口感滑,熱啲就更好。
呢間茶餐廳平時都好多人,今日襯放假晏少少來試吓。

茶餐廳面積都吾細,不過人真心多人

下午茶由2:00 開始

有十幾款選擇,揀左款平時少見嘅下午茶餐

「熱香餅配炒蛋、薯餅、漢堡扒 」$37

成份餐最好杯

「熱奶茶」茶味夠;奶偏多,口感滑,熱啲就更好。
2020-12-16
2020-10-31 641 浏览
大胃同大家指點吓第二個選擇啦,周末排cafe排餐懵都未必食得到,想飽肚又要好味嘅話,搵間高汁嘅茶記一樣滿肚而歸叫得招牌炒飯,一試知呢間餐廳嘅真章,飯粒粒分明,不乾不黏,非常爽身,係好俐落嘅一碟飯大胃原本唔睇好佢地嘅熱香餅餐,點知成個組合同啲嘢食嘅顏色一樣,係黃金呀,薯餅好脆,炒蛋勁回魂終於搵到好食過老麥嘅熱香餅喇,原來佢地係自製㗎紅豆冰都好出色,豆好腍,仲好有奶香柚子蜜都唔會過甜啫奶茶一樣好有水準,茶奶比例完美,好想一杯又一杯西多士神奇地厚,仲好靚仔𠻹落少量糖漿已經好好食,好有質感呀要打卡茶記一樣得,手機一樣覺得滿足

新澳招牌炒飯

熱香餅配招牌炒蛋、漢堡扒及薯餅

終於搵到好食過老麥嘅熱香餅喇,原來佢地係自製㗎

紅豆冰

紅豆冰都好出色,豆好腍,仲好有奶香

凍柚子蜜

柚子蜜都唔會過甜啫

地道奶茶

奶茶一樣好有水準,茶奶比例完美,好想一杯又一杯

傳統西多士

西多士神奇地厚,仲好靚仔𠻹

落少量糖漿已經好好食,好有質感呀

要打卡茶記一樣得,手機一樣覺得滿足
2020-10-31
下午茶
新澳招牌炒飯
熱香餅配招牌炒蛋、漢堡扒及薯餅
紅豆冰
凍柚子蜜
地道奶茶
傳統西多士
新澳咖啡餐室❤️黎到紅磡一間超有香港特色的茶餐廳,🙊其實應該係近黃埔多D既,係咪睇圖見到裝修都幾新淨下唔覺有咩特色?🧏‍♀️其實佢牆身貼紙同模型都好得意,🚘模仿香港交通工具同舊街道,重點係佢個🚦紅綠燈真係識得轉燈嫁😂。廢話講完,重點係想講呢間茶餐廳超多食物選擇,梗有一款岩你食!menu💁‍♀️脆炸吉列魚柳配沙律($38)👍"魚柳好大塊 係即叫即炸嫁 炸得剛剛好 沙律份量都好多 絕對夠飽"💁‍♀️豉椒牛腩炒麵($56)👍"同樣都係超有份量大大碟 牛腩算係幾香 青椒份量都好多 都係正常發揮啦"💁‍♀️凍柚子蜜💁‍♀️紅豆冰
新澳咖啡餐室❤️

menu

💁‍♀️脆炸吉列魚柳配沙律($38)👍

💁‍♀️豉椒牛腩炒麵($56)👍

💁‍♀️凍柚子蜜

💁‍♀️紅豆冰
2020-10-14 350 浏览
一份四十蚊的早餐,比起附近的茶記抵食得多可能出面收你38蚊,但份量絕對沒有這麼多。當然你說品質間間也是差不多,就算自己在家煮也是差不多,但勝在不用自己煮,至於蛋就絕對在家不能做到的。有點似西式的Scramble egg配多士絕對是絕配
一份四十蚊的早餐,比起附近的茶記抵食得多
可能出面收你38蚊,但份量絕對沒有這麼多。
當然你說品質間間也是差不多,就算自己在家煮也是差不多,
但勝在不用自己煮,至於蛋就絕對在家不能做到的。
有點似西式的Scramble egg配多士絕對是絕配
打電話去叫外賣有個老女人聽電話 態度極差叫個牛腩飯 叫佢多牛筋少牛腩之前叫過一次 男人聽電話 佢話ok今次女人話唔得 咁我同佢講話上次你同事都肯之後佢一句達埋黎咁你搵番上次果個囉 我係唔比架啦😱😱😱😱😱跟住拎餐嘅時候又比錯餐仲要收貴左我 行到番到屋企開黎睇先知錯餐但趕住食完番工就照食點知仲比人打番番黎鬧我亂咁拎🙄但明明係個男人拎比我啲野超難食豬扒湯意粉 豬扒un 意粉硬 湯無味黃埔大把茶餐廳 千祈唔好幫襯呢間!!
打電話去叫外賣

點知仲比人打番番黎鬧我亂咁拎🙄
但明明係個男人拎比我
啲野超難食
豬扒湯意粉 豬扒un 意粉硬 湯無味
黃埔大把茶餐廳 千祈唔好幫襯呢間!!
外卖自取
2020-08-10 391 浏览
今日黎呢間試,XO醬叉蛋飯好有水準, 同埋杯咖啡好香滑, 一飲已經飲到佢地用黑白奶😋。 疫情前經過呢間長期排隊,我表妹介紹我過黎食佢既豬排出前一丁。 不過今日想食飯,下次再試豬扒出前一丁啦😋😋
2020-05-12 1018 浏览
第一次食佢個早餐,基本上望佢個餐牌都知冇驚喜,但附近冇咩野好食,所以都照食啦。叫左1)all day breakfast+奶茶2) A6 沙嗲牛肉米粉+煎蛋+多士+檸水我想講呢個組合所有野,係冇樣野食得滿意我叫既係沙嗲牛肉米粉,佢黎沙嗲牛肉公仔麵,咁我叫佢換,換完之後黎既都係沙嗲牛肉公仔麵!我都廢事佢倒左佢,浪費,算數,硬食,佢地d啊姐,同佢講話佢換2次都錯,佢地都唔會覺得唔好意思,對唔住都冇講聲,冇理我。佢個煎蛋🍳,一d都唔好食,人地煎到有條脆邊,佢隻蛋係烘熟,好求其。另外,正常茶餐廳檸茶/檸水都有3塊檸檬片,佢係好薄既2塊,我拮完檸檬,成杯都冇咩檸檬味,好孤寒!————————————————————個all day breakfast 要左塊雞扒!我十分肯定佢d炸油已經有陣油膱味,成塊雞扒,我咬左淡,吐返🤮出黎,冇食到,可以話我未係出面餐廳食過咁難食既雞扒!all day breakfast 個炒蛋,溝左好蛋水,水汪汪,拮都拮唔起,要用匙羹食,呢間野真係好慳皮,但係價錢又唔係特別平。最後,杯奶茶,我先生話唔得。佢對食已經係冇咩要求既人,佢總括左一句,個早餐冇樣野得最後,我冇得揀,

叫左
1)all day breakfast+奶茶
2) A6 沙嗲牛肉米粉+煎蛋+多士+檸水

我想講呢個組合所有野,係冇樣野食得滿意

另外,正常茶餐廳檸茶/檸水都有3塊檸檬片,
佢係好薄既2塊,我拮完檸檬,成杯都冇咩檸檬味,好孤寒!

————————————————————

個all day breakfast 要左塊雞扒!

最後,杯奶茶,我先生話唔得。

佢對食已經係冇咩要求既人,佢總括左一句,個早餐冇樣野得

最後,我冇得揀,我都唔會再食呢間野

2020-05-12
$50 (早餐)
2020-03-23 1088 浏览
今日去買外賣,收銀個大媽不嬲都態度很差,不过之前見係茶餐廳就算啦,但今日真係忍無可忍。事缘俾錢時,她在电腦襟襟襟……襟咗成分鐘,我好声好气問她几錢,她竟然發難說"你睇晤到我打緊咩?" 咁我解釋我只是問她几錢,她竟然大声喝我話我駛唔駛咁大声!OMG, 那時餐廳好嘈,我戴住口罩和面罩(visor), 我可能是大声了一点,但我肯定我不是冇禮貌。她還死chur,我俾完錢,她竟大声鬧:"咁你要唔要呀?" cls, 我叫她睇番cctv, 睇吓是邊个大声夾惡!真不明白今時今日好好景嗎?還可以咁兇客?!😡😡😡
外卖自取